فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 20 (بهار و تابستان 1401)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مرضیه موغلی* صفحات 1-13
    مقدمه

    حکمروایی در واقع فرآیندی بر اساس کنش متقابل میان سازمان ها و نهادهای رسمی اداره شهر از یک سو و سازمان های غیردولتی و تشکل های جامعه مدنی، از طرف دیگر است. سیستم حکمروایی شهری مطلوب مبتنی بر هفت اصل است که عبارتند از: مشارکت، قانون مندی، پاسخ گویی، اجماع سازی، کارایی و اثربخشی، شفافیت و عدالت.

    داده و روش

    این پژوهش از نوع پیمایشی و با رویکردی توصیفی- تحلیلی با هدف کابردی تنظیم و اطلاعات به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به دست آمده است. جامعه آماری، شهروندان شهر قیر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر برآورد شده است. برای تحلیل از واریانس یک طرفه آنوا و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. به همین منظور در این پژوهش سعی شده شاخص هایی همچون مشارکت، مسیولیت پذیری، اثربخشی، قانون مداری، شفافیت، عدالت محوری، جهت گیری توافقی و پاسخگویی مورد بررسی قرار گیرد. برای سنجش هر یک از متغیرها در پرسشنامه، از طیف لیکرت پنج سطحی استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نشان دهنده آن است میانگین کل شاخص های حکمروایی خوب از منظر شهروندان با مقدار 2/66 از 3، در وضعیت نامطلوبی قرار دارد که نشان دهنده موثر نبودن روش فعالیت مدیران در عرصه شهری است. در نتیجه برای افزایش مشارکت شهروندان در امور مدیریتی لازم است که مسیولان شهری زمینه مشارکت شهروندان را فراهم نمایند.

    نتیجه گیری:

     نشان دهنده عدم رضایت شهروندان است که در این رابطه مسیولان شهری باید با به کارگیری نظرات افراد در عرصه مدیریتی و سیاست گذاری ها، زمینه را برای افزایش رضایت از زندگی در شهر فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، مشارکت، شهر قیر، شفافیت، عدالت
  • علی شکور، علی شجاعی فرد* صفحات 15-32
    مقدمه

    مهمترین وظیفه منابع انسانی در سازمان کمک به عملکرد بهتر برای نیل به اهداف سازمانی است، که یکی از زمینه های مورد توجه در نیل به عملکرد مطلوب کارمندان شهرداری، لزوم توجه به مشارکت مردمی است. هدف این مقاله، نقش عملکرد کارکنان شهرداری در ارتقا مشارکت مردمی در شهرداری منطقه دو شیراز و ارتباط آن دو با یکدیگر است.

    داده و روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می‏باشد. داده های مربوط به مبانی نظری تحقیق به شیوه ی کتابخانه ای تهیه شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه است که آزمون پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ که برابر عدد 89/0 می باشد، صورت گرفته است. جامعه آماری تمامی کارمندان شهرداری منطقه دو می باشد که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 153 نفر از آنان بوده است. شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی می باشد. در این پژوهش ابتدا 9 شاخص نقش عملکرد کارکنان شهرداری در ارتقاء مشارکت مردمی در منطقه دو کلانشهر شیراز تعریف شده ‏اند و با استفاده از محیط نرم ‏افزار SPSS و آزمون Anova و رگرسیون گام به گام برای تحلیل داده ها انجام شده ‏است.

    یافته ها:

     یافته های این پژوهش نشان می‏ دهد که بعد مبتنی بر نتایج با 51 درصد مهم ترین عامل عملکرد کارکنان می باشد که در جهت بهبود مشارکت مردمی نقش دارد و پس از آن به ترتیب بعد مبتنی بر کیفیت با 4/7 درصد، بعد ذهنی با  8/6 درصد، بعد رفتاری با  7/2 درصد، بعد خصیصه ای با 1/2 درصد و بعد عینی 1/1 درصد بر بهبود مشارکت مردمی تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری:

     بنابراین جهت انجام اقدامات لازم به منظور افزایش مشارکت مردمی در شهرداری منطقه دو، راهکارهایی نظیر آگاهی بیشتر کارمندان از نیازهای شهروندان، جلب اعتماد شهروندان از طرف شهرداری، رعایت اصول اخلاقی و پرهیز از هرگونه ضابطه بازی، سنجش میزان انگیزه کارکنان، بهبود خودآگاهی کارکنان و ارتقای مهارت‏های فردی کارکنان امری ضروری است.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، کارمندان، مشارکت مردمی، شهرداری منطقه دو، شیراز
  • احمد زنگانه*، نوید آهنگری، شهربانو موسوی صفحات 33-53
    مقدمه

    رشد هوشمند رویکردی برای توسعه پایدار شهری است که مسایل و مشکلات حاصل از گسترش پراکنده رویی شهری مناطق کلان شهرها را مهار می کند. این رویکرد با سیاست های سطح خرد و کلان، برابری اجتماعی و عدالت محیطی را تقویت می کند، علاوه بر این، جنبه های پایداری را نیز موردبحث قرار می دهد.

    داده و روش

    روش پژوهش از لحاظ نوع توصیفی-تحلیلی و از لحاظ ماهیت کاربردی است. روش گرداوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری جمعیت ساکن منطقه 12 شهر تهران (241475 نفر) است که حجم نمونه برابر با 400 نفر مشخص شد. متغیرهای پژوهش شامل رشد هوشمند شهری در 10 مولفه و توسعه پایدار اجتماعی در 8 مولفه بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های گرایش به مرکز (میانگین) و پراکندگی (انحراف معیار و ضریب پراکندگی) و مدل سازی معادلات ساختاری از رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاصل از آمار توصیفی از طریق شاخص های گرایش به مرکز و پراکندگی نشان داد که نمره متغیر رشد هوشمند شهری در بین دامنه 51/2 تا 5/3 یعنی تا حدودی مطلوب قرار دارد. همچنین نمره متغیر توسعه پایدار اجتماعی همراه با تمام مولفه های آن بر اساس طیف 5 سطحی در بین دامنه 51/2 تا 5/3 یعنی تا حدودی مطلوب قرار دارد. همچنین نتایج در بخش اثرگذاری متغیرهای مستقل بر وابسته با توجه به مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که اثر رشد هوشمند شهری بر توسعه پایدار اجتماعی در سطح ضریب معناداری 005/1 و میزان سطح معناداری 315/0 معنا دار نیست.

    نتیجه گیری: 

    بنابراین برای دست یابی به توسعه پایدار اجتماعی منطقه 12 شهر تهران، باید استراتژی رشد هوشمند را به عنوان راهبرد اصلی در انتظام بخشی به شکل پایدار شهری قرار داد.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند شهری، توسعه پایدار، توسعه پایدار اجتماعی، منطقه 12 شهر تهران
  • پاکزاد آزادخانی*، محمد محمدی، محمد اوشنی صفحات 55-75
    مقدمه

    شاخص های اجتماعی مسکن مناسب ترین ابزار اندازه گیری پیشرفت و تحقق هدف های کلی مسکن محسوب می شوند و از طریق این شاخص ها می توان کلیه سطوح، از فردی تا جمعی را مورد بررسی و ارزیابی قرار داد. در برنامه ریزی مسکن باید شرایط جمعیتی - اجتماعی و سکونتگاه های کشور را درنظر گرفت و همچنین از تامین خدمات ضروری و جنبی آن نظیر بهداشت، دسترسی به خدمات اجتماعی موردنیاز مردم نباید غفلت کرد. بدون شک این امر به تعادل فضایی و رسیدن به عدالت اجتماعی کمک خواهد نمود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر نیاز به مسکن با تاکید بر مسایل اجتماعی و جمعیتی در شهر ایلام انجام گرفته است.

    داده و روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی (پیمایشی) می باشد. جامعه آماری پژوهش را خانوارهای شهر ایلام تشکیل می دهد که تعداد 383 خانوار به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن به شیوه صوری (محتوایی) و پایایی آلفای کرونباخ به میزان 0/841 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق معدلات ساختاری و روش برآورد سرانه مسکونی و تراکم خالص انجام شده است.

    یافته ها:

     یافته ها نشان می دهد که متغیرهای سن (0/21)، جنسیت (0/30)، بعد خانوار (0/18)، ترکیب خانوار (0/38)، مراحل زندگی (0/18)، گرایش به نوآوری (0/24)، خواستگاه سکونتی (0/22) و مهاجرت (0/19) با نیاز به مسکن شهر ایلام رابطه معناداری دارند. در بررسی همزمان مجموعه عوامل، به ترتیب متغیرهای ترکیب خانوار (33 درصد)، سن (24درصد)، و خاستگاه سکونتی (21 درصد) بیشترین تاثیرگذاری را در نیاز به مسکن در شهر ایلام داشته اند. همچنین، با توجه به بررسی داده های گردآوری شده و استفاده از مدل کمی سرانه مسکونی و تراکم خالص مشخص شد که زمین موردنیاز برای ده سال آینده شهر ایلام 7/14 هکتار است.

    نتیجه گیری:

     در نتیجه، برآورد تحولات سنی و جنسی جمعیت، روندهای تشکیل خانوار جدید، جریان های اقتصادی - اجتماعی و سهم قابل تخصیص درآمد خانوار به هزینه های مسکن و شرایط حاکم بر روندهای تبدیل یک نیاز بر تقاضای مسکن موثر می باشند، بنابراین، استنباط درست از تاثیرگذاری این مولفه ها، پیش بینی تقاضا مسکن و تاثیرات این عوامل مهم و تعیین کننده نباید نادیده گرفته شود.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن اجتماعی، مسائل جمعیتی، شهر ایلام
  • علی اصغر عبدالهی*، فروغ آذرنوش صفحات 77-96
    مقدمه

    کودکان به عنوان قشر کم توان جامعه در فضاها و مکان هایی آموزش می یابند یا به تفریح می پردازند که نه تنها مناسب نیست، بلکه در پاره ای موارد خطراتی را نیز در بردارد؛ و نیازمند مکان هایی مناسب و درخور نیازهای روحی و روانی کودکان هستند. بنابراین برای اینکه کودکان بتوانند در مکان های موردعلاقه خود زندگی کنند و مشارکت خود را در شهر بالا ببرند و حقوق آنها ضایع نشود، شهر دوستدار کودک مطرح شده است.

    داده و روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که در گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری در نرم افزار SPSS و مدل چندشاخصه AHP فازی استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته های حاصل از تی تک نمون ه ای برای سنجش وضعیت بعد کالبدی-فضایی مناسب سازی فضاهای شهری برای کودکان بر اساس اصول شهر دوستدار کودک در محلات مدیریت، رسالت، ادیب و ناصریه با توجه به میانگین به دست آمده  کمتر از حد مبنا (3) نشان داد که وضعیت بعد کالبدی-فضایی مناسب سازی فضاهای شهری برای کودکان بر اساس اصول شهر دوستدار کودک در این محلات در وضعیت مناسب و قابل قبولی نیست و فقط در محله شفا دارای وضعیت قابل قبولی از نظر کالبدی-فضایی قراردارد. نتایج حاصل از از مدل AHP  فازی نشان داد که  شاخص مشارکت موثر با ابزار وجود و بیان عقیده در بعد سازمانی- نهادی  با وزن نرمال 331/0 در رتبه اول و بیشترین تاثیر را در مناسب سازی فضاهای شهری برای کودکان براساس اصول شهر دوستدار کودک در شهر کرمان  دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از تی تک نمونه ای نشان داد که مناسب سازی فضاهای شهری برای کودکان بر اساس اصول شهر دوستدار کودک در شاخص های هویت بخشی تاریخی، فرهنگی و مذهبی، مشارکت موثر با ابزار وجود و بیان عقیده با کسب میانگین کمتر از حد مبنا در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. نتایج حاصل از این پژوهش لازم می داند که به کودکان در شهر کرمان احترام گذاشته شود و در برنامه ریزی های شهری نظرات آن ها اعلام شود تا فضاهایی مناسب و  موردپسند آن ها ایجاد شود.

    کلیدواژگان: مناسب سازی فضاهای شهری، شهردوستدار کودک، فضاهای شهری، شهر کرمان
  • سودا عقلمند آذریان، آرش ثقفی اصل*، اکبر عبدالله زاده طرف، داریوش ستارزاده صفحات 97-117
    مقدمه

    از آنجایی که ضعف روابط اجتماعی در محلات می تواند سبب مشکلاتی از قبیل کم رنگ شده حس تعلق به مکان، روحیه جمعی و...شود، به منظور بهبود این شرایط، ایجاد بستر و مکان مناسب برای رویارویی افراد محله و برقراری تعاملات اجتماعی و مشارکت آن ها در برنامه های مربوط به محله، امری ضروری می باشد. رویکرد مکان سازی، در طی دهه های اخیر با هدف خلق و تبدیل فضا به مکان های اجتماعی به وجود آمده است.

    داده و روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. در این پژوهش سعی شده است جهت بررسی مفهوم مکان سازی در احیا روابط اجتماعی محلات شهری، محلات عباسی، منصور، ماندانا، پرواز و فردوس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شود. در این مقاله و در بخش تحلیل داده ها، محلات شهری منتخب براساس آزمون های آماری رگرسیون، اسپیرمن ، فریدمن و آنوا ارزیابی گردید.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاکی از این است که بر اساس نتایج بدست آمده از مطالعات آماری، ابعاد کالبدی، ابعاد اجتماعی، ابعاد مدیریتی- سیاست گذاری، ابعاد ادراکی- معنایی و ابعاد اقتصادی دارای ارتباط معنادار با تبیین مفهوم مکان سازی در احیا روابط اجتماعی  از دیدگاه شهروندان هستند و بعد کالبدی و اجتماعی بیشترین میزان اثرگذاری را بر میزان تبیین مفهوم مکان سازی در احیا روابط اجتماعی در فضاهای شهری منتخب ایفا می کند.

    نتیجه گیری: 

    مجموع نتایج حاصل از این پژوهش از یک سو چارچوب لازم جهت بررسی علمی و منطقی مفهوم مکان سازی در محلات شهری را فراهم آورده و از سوی دیگر زمینه اقدامات آینده در راستای احیا روابط اجتماعی در سطح محلات شهری را فراهم آورد. سنجش مدل پژوهش در محلات شهری بیشتر و دیگر شهرهای ایران می تواند درک عمیق تری از مکانیسم تبیین مفهوم مکان سازی در احیا روابط اجتماعی محلات شهری را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مکان سازی، روابط اجتماعی، محله، محلات شهری، شهر تبریز
  • امیدعلی خوارزمی*، راضیه قاسم زاده، زهره پیرزاده صفحات 119-141
    مقدمه

    شهرها نقاط کانونی بسیاری از نگرانی هایی هستند که پایداری آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد، زیست پذیری شهری باکیفیت زندگی، پایداری، کیفیت مکان و اجتماعات سالم در ارتباط است. زیست پذیری شهرها بسیار متاثر از اقدامات مدیریت شهری به عنوان متولی اصلی در امور شهر هست و تعادل بین این دو بخش باعث ارتقاء زیست پذیری شهری می شود.

    داده و روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ماهیتی توصیفی -پیمایشی دارد و با روش کمی و توزیع پرسشنامه میان 384 نفر از شهروندان دو منطقه 6 و 9 کلان شهر مشهد صورت گرفته است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تست و همچنین مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با نرم افزار آموس (AMOS) مورد ارزیابی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان می دهد که در وضعیت موجود بعد زیست پذیری در منطقه 9 با میانگین 3/97 در سطح مطلوبی قرار دارد. میانگین ابعاد مدیریت شهری نیز در منطقه 9، با میانگین 3/14 وضعیتی بالاتر از متوسط را نشان می دهد. میانگین ابعاد زیست پذیری در منطقه 6، برابر با 3/034، وضعیتی بالاتر از متوسط و ابعاد مدیریت شهری برابر 2/40 که نامطلوب می باشد به دست آمده است. همچنین از جهت نحوه تاثیرگذاری اقدامات مدیریت شهری بر زیست پذیری، در منطقه 6 شاخص خدمات بر زیست پذیری (دسترسی، محیط زیست، مسکن، بهداشت و درمان) تاثیر زیاد و دارای رابطه مستقیم است. در منطقه 9 شاخص سرمایه گذاری با هر پنج شاخص زیست پذیری (دسترسی، محیط زیست، مسکن، بهداشت-درمان، امنیت) دارای تاثیر قوی و رابطه مستقیم می باشد.

    نتیجه گیری:

     هر دو بعد و شاخص های مدیریت شهری و زیست پذیری در دو منطقه یادشده در وضع موجود نیاز به بهبود دارند و همچنین با توجه به تاثیرگذاری شاخص های مدیریت شهری بر زیست پذیری کلان شهر مشهد، این دو مقوله و ارتباط آن ها لازم است در اولویت برنامه ریزی شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، مدیریت شهری، مدل سازی معادلات ساختاری (SEM)، شهر مشهد
  • احسان انجم شعاع، رضا احمدیان*، واراز مرادی مسیحی صفحات 143-159
    مقدمه

    ساخت برنامه ریزی شهری و شهرسازی کشور و به طور خاص در حوزه بافت های تاریخی ناکارآمد کشور(از جمله محله تاریخی پامنار کرمان، به عنوان نمونه مورد مطالعه)، درگیر مسایل و چالش های متعددی هستند. بافت هایی که نه به لحاظ مالی و نه به لحاظ تکنیکی و گفتمانی سیستم برنامه ریزی کشور قادر به برطرف نمودن آن ها نیست. در این راستا، شهرسازی معاصر با تغییر پارادایمی نظیر بالا_آمرانه به پایین_مشارکتی در قالب رویکرد شهرسازی تاکتیکال به مثابه یکی از گونه های نوین شهرسازی در ارتباط با بافت های ناکارآمد شهری، می تواند کارآمد باشد. در راستای مقدمه ذکر شده، پژوهش حاضر با شناسایی و الویت بندی پروژه های تاکتیکال با محوریت افزایش مشارکت جویی و نیز اجرایی نمودن این پروژه ها در فضاهای شهری بافت های تاریخی کشور(نمونه مورد مطالعه: محله پامنار شهر کرمان) به انجام رسیده است.

    داده و روش

    این پژوهش دارای هدف کاربردی و به لحاظ نوع تحلیل، در گروه تحقیقات آمیخته، یا به عبارتی کمی-کیفی قرار می گیرد. روش میدانی مورد استفاده، شامل بازدید میدانی و پرسشنامه کارشناسی(مبانی مقایسه زوجی) و روش فوکس گروپ، متشکل از شهروندان، مسیولین شهرداری و مسیولان دفتر تسهیلگری بازآفرینی بافت ناکارآمد محله پامنار بوده است.

    یافته ها:

     در راستا رفع مشکلات و مسایل  شناسایی شده، 13 پروژه تاکتیکال تدوین و به منظور دخالت و مشارکت شهروندان در محله پامنار با استفاده از دانش کارشناسی و به روش مقایسه زوجی مورد وزن دهی قرار گرفت و ترتیب و اولویت هر کدام از این موارد شناسایی گردید. این وزن دهی، با توجه به هفت معیار (مشارکتی بودن، خلاقانه، کم هزینه، انتقادی، از پایین بودن، محلی، و غیر سلسله مراتبی) شهرسازی تاکتیکال که پیشتر شناسایی شده بود، به انجام رسید و در ادامه، 8 مورد از پروژه های یاد شده با مشارکت شهروندان محله، به اجرا در آمد. روش شهرسازی تاکتیکال، به منظور توسعه درون زای محلی، نقش برنامه ریز را به مثابه راهنما یا تسهیلگر  در نظر می گیرد.

    نتیجه گیری:

     پژوهش حاضر نشان داد که با به کارگیری این روش میتوان بخش های کوچک، اما به شدت موثر و ضروری از نیازهای شهروندان را با در نظر گرفتن نقش فعال برای ساکنین به عنوان ذینفعان واقعی برآورده نماید، امری که طرحهای بلندبالای مرتبط با بافت های ناکارآمد شهری از تامین آن ها عاجز هستند.

    کلیدواژگان: مشارکت، محله، فضای شهری، بافت تاریخی، شهرسازی تاکتیکال، محله پامنار
  • افشین متقی دستنایی*، مهتاب امرایی، پریسا قربانی سپهر صفحات 161-187
    مقدمه

    اپیدمی کووید 19 یک بحران کاملا شهری که در جهانی با شهرنشینی گسترده اتفاق افتاد. لذا تمام نقاط شهری جهان از جمله شهر تهران با این بحران مواجه هستند.

    داده و روش

    پژوهش حاضر بر مبنای نوع تحقیق، کاربردی و روش پژوهش آمیخته (کمی - کیفی) است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS 26 و Minitab استفاده شده است.

    یافته ها: 

    در پژوهش حاضر در دو بخش به چالش های ناشی از اپیدمی کووید 19، پرداخته شد. به طوریکه برای بررسی چالش های شهرهای جهان در مواجهه با کووید 19، از منابع  منتشر شده  در  سال 2020، استفاده گردید، که در مجموع 9 چالش اساسی (اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی، سیاسی، خدماتی، فناورانه و دیجیتال، مدیریتی، بهداشتی، زیست محیطی و کالبدی - فضایی)، شناسایی گردید.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای برای بررسی وضعیت چالش های شهر تهران در مواجهه با کووید 19، نشان می دهد که وقوع بحران بر ایجاد و تشدید این چالش ها تاثیرگذار بوده به طوریکه P-value به دست آمده برای تمام چالش و به طور کلی (0/000)، می باشد. نتایج حاصل از آزمون فریدمن برای بررسی اولویت تاثیرگذاری بحران کووید 19، بر چالش ها نشان می دهد که P-value به دست آمده کمتر از 0/05 و 0/000 می باشد و نشان از تاثیرگذاری متفاوت بحران کووید 19 بر چالش های شهر تهران دارد.

    کلیدواژگان: اپیدمی کووید 19، چالش های شهرها، شهر تهران، بحران شهری
  • کمال نوذری*، مجتبی رفیعیان، اسد رازانی صفحات 189-212
    مقدمه

    خطرپذیری بحران ها در شهرهایی از جهان که در معرض مخاطرات هستند، به شدت در حال افزایش است. در درون شهرها نیز به ویژه شهرهای کشورهای با درآمد پایین و متوسط، برخی فضاهای شهری به گونه ای ساخته شده اند که خطرپذیری ها را به صورتی ناعادلانه توزیع می کنند. در شهر تهران وجود مخاطرات تهدید کننده ای از جمله زلزله، سیل، آتش سوزی و بسیاری از چالش های محیطی در کنار وسعت بالای بافت های ناکارآمد موجب شده این شهر شرایط ویژه ای از نظر مدیریت خطرپذیری بحران داشته باشد. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد یکپارچه سازی سیاست های مدیریت بحران و ارتقای بافت های ناکارآمد شهری به دنبال پهنه بندی این بافت ها در شهر تهران به لحاظ آسیب پذیری در برابر مخاطرات مختلف و ارایه راهکارهایی به منظور کنترل و کاهش خسارات ناشی از مخاطرات با تاکید بر سیاست گذاری، برنامه ریزی و پیشگیری می باشد.

    داده و روش

    این پژوهش از نظر نوع، توسع ه ای- کاربردی است و الگوی کلی آن توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر روش ارزیابی می باشد که در طی آن مدل سازی، ساخت شاخص ترکیبی و تلفیق و روی هم گذاری لایه ها و داده های اطلاعاتی بر اساس فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین وزن نهایی واحدهای مکانی و پهنه بندی آسیب پذیری بافت های ناکارآمد شهر تهران انجام شده است. داده ها و لایه های مربوط به شاخص ها نیز از منابع و داده های ثانویه مختلفی استخراج شده است. امتیاز دهی به شاخص ها و زیر شاخص ها بر اساس پرسش نامه خبرگان بوده و محاسبات در نرم افزار ARC GIS  صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    در شهر تهران همپوشانی زیادی بین محدوده بافت های ناکارآمد شهری و سطح بالاتر فقر شهری و پتانسیل وقوع انواع مخاطرات وجود دارد. در این زمینه، بافت های ناکارآمد نیمه جنوبی شهر تهران به ویژه در مناطق 15، 18 و 20 در درجه نخست و مناطق 16، 17 و 19 در درجه دوم دارای بیشترین پتانسیل خطرپذیری هستند.

    نتیجه گیری:

     در محدوده هایی از شهر تهران واقعیت های مدیریت بحران بسیار پیچیده تر از برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های موجود است و نظام مدیریت بحران در بافت های ناکارآمد نیازمند ساز و کار متفاوتی در مقایسه با سایر نقاط شهر است. بنابراین در این محدوده ها به منظور کاهش ریسک مخاطرات لازم است توجه ویژه ای به مسیله کاهش فقر شهری و آسیب پذیری و به طور کلی یکپارچه سازی سیاست ها و اقدامات مدیریت خطرپذیری بحران و برنامه های شهرسازی و توسعه اجتماعی و اقتصادی داشت.

    کلیدواژگان: خطرپذیری بحران، بافت های ناکارآمد، فقر شهری، مخاطره، شهر تهران
  • مریم ابراهیم پور*، ابوالفضل منصوری اطمینان صفحات 213-231
    مقدمه

    امروزه عواملی از قبیل رشد شتابان جمعیت، افزایش فقر، کاهش شاخص های کیفیت زندگی، رشد سکونتگاه های غیررسمی (حاشیه نشینی)، آلودگی های زیست محیطی و غیره منجر به ناپایداری و کاهش زیست پذیری جوامع شهری شده است. بدین منظور طی دهه های اخیر، برنامه ریزان شهری راهکارهای گوناگونی را ارایه نموده اند که در این بین، بهره گیری از فضاهای زیرسطحی، مفهومی در حال ظهور است که طی سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب نموده است.

    داده و روش

    هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدل مفهومی فضای زیرسطحی زیست پذیر است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و به لحاظ نوع شناسی "تک روشی موازی" است. لذا جهت تحلیل داده های کیفی از روش فرا ترکیب (تحلیل پایه) و تحلیل محتوا (تحلیل مکمل) به صورت هم زمان استفاده شده است. تحلیل پایه منجر به ارایه مدل مفهومی اولیه و تحلیل مکمل منجر به تبیین مولفه ها و کشف روابط علی- معلولی می گردد. روش جمع آوری اطلاعات، مطالعه اسنادی و مصاحبه نیمه ساختارمند می باشد. جهت تحلیل داده های کیفی و کدگذاری از نرم افزار Nvivo استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاکی از 4 مولفه بنیادی و کلیدی در ساختار مدل نهایی است که عبارتنداز: " فرهنگ- اجتماع"، "تاب آوری"، " محیط زیستی" و " کالبدی- بصری". بر اساس 4 مولفه کلیدی و در بخش دوم پژوهش، 458 ارجاع به دست آمد که با بازبینی متعدد و ادغام کدها بر اساس تشابه در طی چندین مرحله تلخیص داده ها، 24 کد اولیه و 4 کد محوری استخراج گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    مدل مفهومی منطبق بر الگوی دانه ستاره ای جهت تحقق فضای زیرسطحی زیست پذیر ارایه گردید. در راستای الگوی مذکور 4 مولفه کلیدی فرهنگ- اجتماع؛ کالبدی- بصری؛ تاب آوری و محیط زیستی به عنوان ساختار اصلی ارایه گردیدند. هرکدام از عوامل دارای زنجیره ای آشیانه ای و سلسله مراتبی هستند. مولفه های رنگ تعلق و هویت به عنوان درون مایه های بعد فرهنگ- اجتماع بوده و زیر درون مایه های مکان یابی با توجه به بحران های طبیعی، مدیریت بهینه بحران، کاهش درجه ریسک و خطر از طریق نوع کاربری ها، توجه به آسایش اقلیمی در سطوح زیرین و تنظیم دقیق تاسیسات در سطوح زیرین به ترتیب تکمیل کننده بعد تاب آوری در الگوی دانه ستاره ای می باشد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، فضای زیرسطحی، فرا ترکیب، تحلیل محتوا
  • علی محمد منصورزاده، فرزانه ساسان پور*، علی شماعی، حبیب الله فصیحی صفحات 233-252
    مقدمه

    امروزه در بسیاری از کشورهای درحال توسعه و حتی کشورهای توسعه یافته، برخی شهرهای حاشیه مرزی به سمت شهرها و استان های مرکزی در حال از دست دادن جمعیت و سرمایه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود هستند که این پدیده انقباض شهری است.

    داده و روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کیفی - کمی می باشد. داده ها و اطلاعات موردنیاز به دو روش کتابخانه ای (شناسایی متغیرهای و پیشران ها) و پیمایشی به روش دلفی جمع آوری شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار میک مک و سناریو Morphol استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته ها نشان می دهد که پیشران های فقر و بیکاری، کمبود امکانات دولتی، عدم توجه به شهرهای مرزی و مهاجرت دارای بالاترین اثرگذاری بر فرآیند انقباض شهری ارکواز هستند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج تحقیق، فرآیند انقباض شهری ارکواز آینده پیش روی مطلوبی نخواهد داشت زیرا که بسیاری از سناریوها در وضعیت نامطلوبی (8 سناریو) قرار دارند که با توجه به این وضعیت؛ زمینه مهاجرت جمعیت، سرمایه انسانی و مالی آن فراهم است؛ در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، طبیعی و سیاسی پیشران های کلیدی با سناریوهای فاجعه باری مواجه هستند لذا با روند کنونی این وضعیت انقباض شهری اجتناب ناپذیر است بنابراین با برنامه ریزی، تغییر استراتژی و تاثیرگذاری متغیرهای کلان غیرقابل پیش بینی ممکن است این وضعیت تغییر کند. البته در زمینه توسعه زیرساخت ها و مدیریتی سناریوهای بینابین تا مطلوبی ارایه شده است که می تواند تاثیرگذاری بر سایر پیشران ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: انقباض شهری، سناریونویسی، پیشران های کلیدی، شهر ارکواز
  • حسین غضنفرپور*، صادق کریمی، سعید حیدری بزنجانی صفحات 253-270
    مقدمه

    توسعه میان افزا، بازتوسعه اراضی خالی، رهاشده یا استفاده نشده و همچنین اراضی که نسبت به کاربری های مجاور به صورت مطلوبی مورد استفاده قرار نگرفته اطلاق می شود. رشد و گسترش افقی شهرها موجب شده تا از اراضی درون بافت شهرها استفاده مطلوبی نشده و این اراضی خالی یا رها شده ویا به کاربری های غیر مرتبط تبدیل شود وسعت شهر ها افزایش یافته درحالیکه امکان توسعه در درون بافت شهری وجود دارد. هدف پژوهش شناسایی و امکان سنجی توسعه میان افزا در منطقه 3 شهری کرمان است.

    داده و روش

    این تحقیق از نظر ماهیت، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها مبتنی بر روش کتابخانه ای و میدانی می باشد. برای بررسی میزان گسترش شهری از آنتروپی شانون و همچنین برای تهیه و تولید نقشه ها از نرم افزار GIS Arc  استفاده شده است.

    یافته ها:

     در این تحقیق کاربری اراضی منطقه 3 شهر کرمان مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفته، اراضی که قابلیت کاربری شهری دارند شناسایی شده، در منطقه 3 شهر کرمان بیش از 5 درصد اراضی به کاربری های غیر مرتبط اختصاص  داده شده و یا به اراضی خالی رها شده اند که درصورت توسعه میان افزا از این ظرفیت خالی می توان برای توسعه شهری استفاده نمود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از مدل آنتروپی شانون نشان دهنده این امر است که طی سال های اخیر گسترش فیزیکی شهر کرمان به صورت پراکنده و غیرمتراکم بوده است، ظرفیت های موجود اراضی بایر بلااستفاده (میان فضاها) و کاربری های ناسازگار (کارگاهی، متروکه و نظامی) که در درون نواحی  چهارگانه منطقه سه وجود دارد به عنوان اولویت های توسعه میان افزا جهت توسعه پایدار در نظر گرفته شدند.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، توسعه پایدار، منطقه 3، شهر کرمان
  • مریم نوحه سرا، ملیحه ذاکریان*، سید علی المدرسی، مصطفی خبازی، محمدحسین سرایی صفحات 271-291
    مقدمه

    انسان امروزی با توجه به پیشرفت روزافزون خود و نیز رشد جمعیت اقدام به ساخت شهرهای جدید جهت اسکان بخشی از جمعیت نموده است و با توجه به این که شهرها مانند سیستمی با ساختاری هماهنگ و پویا می باشد، می بایست همه اصول دفاعی را رعایت نمود تا بشر پیشرفته و متمدن دارای تکنولوژی در این سکونت گاه ها کم ترین احساس خطر را بنماید و در مواقع بحران بتواند بهترین مدیریت بحران را ارایه نماید. لذا با توجه به اینکه ایران جز ده کشور بلاخیز و ششمین کشور  زلزله خیز دنیا است و بافت فرسوده شهر کرمان نیز از این قاعده مستثنی نیست لزوم استفاده از تکنیک های سنجش از دور شهری مثل ماشین بردار برای شناسایی و مدیریت بحران زلزله ضروری می باشد.

    داده و روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش ترسیمی - تحلیلی می باشد. در این پژوهش ابتدا با استفاده از تصاویر ماهواره ای ASTER سال 2007 به شناسایی بافت های فرسوده شهر کرمان با استفاده از روش طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان پرداخته شد. در این بررسی با ضریب کاپای 76 درصد برای تمامی طبقات تعیین شده و ضریب کاپای 59 درصد بافت فرسوده شهر کرمان شناسایی گردید.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق و نقشه نهایی میزان آسیب پذیری حوزه دو بافت فرسوده نشان داد مناطق با آسیب پذیری زیاد 87/29 درصد از کل مساحت حوزه می باشد، که این میزان نشان دهنده نامناسب بودن بافت حوزه در هنگام وقوع زلزله می باشد. رتبه های بعدی این بررسی به ترتیب شامل 15/29 درصد آسیب پذیری متوسط، 01/28 درصد آسیب پذیری بسیار کم، 74/6 درصد آسیب پذیری بسیار زیاد و 21/6 درصد آسیب پذیری کم می باشد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نشان داد که روش طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان (SVM) توانایی تشخیص نزدیک به 75 درصد از بافت فرسوده محدوده را دارا بوده است. که این شناسایی قدرت بالای روش ماشین بردار پشتیبان در شناسایی حوزه دو بافت فرسوده شهری را نشان داده است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، سنجش از دور، تکنیک ماشین بردار، ضریب کاپا
|
  • Marzieh Mogholi * Pages 1-13
    Introduction

     Governance is in fact a process based on the interaction between the official organizations and institutions of the city administration on the one hand and non-governmental organizations and civil society organizations on the other hand. The optimal urban governance system is based on seven principles: participation, legitimacy, accountability, consensus building, efficiency and effectiveness, transparency and justice.

    Data and Method

    This research is a survey type with a descriptive-analytical approach with the aim of practical adjustment and information in the field using a researcher-made questionnaire. The statistical population is the citizens of the Ghir city and the sample size is estimated 384 people based on Cochran's formula. One-way ANOVA and one-sample t-test were used for analysis. For this purpose، in this study، we have tried to examine indicators such as participation, responsibility, effectiveness, rule of law، transparency, central justice, consensus orientation and accountability. To measure each of the variables in the questionnaire, a 5-point Likert scale was used.

    Results

    It shows that the average of all indicators of good governance from the perspective of citizens with a value of 2.66 out of 3 is in an unfavorable situation, which indicates the ineffective method of managers in the urban area and therefore to increase citizen participation in management Is that city officials provide the ground for citizen participation.

    Conclusion

    Indicates the dissatisfaction of citizens that in this regar, city officials should provide the basis for increasing satisfaction with life in the city by using the opinions of people in the field of management and policies.

    Keywords: good governance, Participation, Ghir city, Transparency, justice
  • Ali Shakoor, Ali Shojaeifard * Pages 15-32
    Introduction

    The most important task of human resources in the organization is to help better performance to achieve organizational goals, which is one of the important areas in achieving the desired performance of municipal employees, the need to pay attention to public participation. The purpose of this article is the role of municipal employees in promoting public participation in the municipality of the second district of Shiraz and their relationship with each other.

    Data and Method

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The data related to the theoretical foundations of the research have been prepared in a library manner. The research tool is a questionnaire that the reliability test of the questionnaire was done through Cronbach's alpha which is equal to 0.89. The statistical population is all employees of the municipality of region two, the sample size using Cochran's formula was 153 of them. The sampling method is random. In this study, 9 indicators of the role of municipal employees in promoting public participation in the two metropolitan areas of Shiraz have been defined and using SPSS software environment and Anova test and stepwise regression have been used to analyze the data.

    Results

    Findings of this study show that the results-based dimension with 51% is the most important factor in employee performance that plays a role in improving public participation, followed by the quality-based dimension with 7.4%, the mental dimension with 6.8%, behavioral dimension with 2.7%, characteristic dimension with 2.1% and objective dimension of 1.1% are effective in improving public participation.

    Conclusion

    Therefore, in order to take the necessary measures to increase public participation in the municipality of District Two, strategies such as increasing staff awareness of citizens 'needs, gaining citizens' trust by the municipality, observing ethical principles and avoiding any game rules, measuring employee motivation, improving employee self-awareness and Improving the individual skills of employees is essential.

    Keywords: Performance Management, Employees, Public Participation, District Two Municipality, Shiraz
  • Ahmad Zanganeh *, Navid Ahangari, Sahrbano Mosavi Pages 33-53
    Introduction

    smart growth is an approach to sustainable urban development that addresses issues and problems resulting from the widespread urban sprawl of metropolitan areas. This approach reinforces social equality and environmental justice with micro- and macro-level policies, as well as discussing aspects of sustainability.

    Data and Method

    The research method is analytical in terms of descriptive type and practical. The data collection method is a library and field. The statistical population of the population lives in the 12th district of the metropolitan area of Tehran (241475 people), which was determined to be 400 people. Research variables have included intelligent urban growth in 10 components and sustainable social development in 8 components. Used for data analysis from the indicators of center orientation (mean) and scattering (standard deviation and scattering coefficient) and structural equation modeling from the partial least squares (PLS) approach.

    Results

    The results of descriptive statistics through the indicators of tendency to the center and dispersion showed that the score of the variable intelligent urban growth is in the range of 2.51 to 3.5, which is somewhat desirable. Also, the variable score of sustainable social development along with all its components based on the 5-level spectrum is in the range of 2.51 to 3.5, which is somewhat desirable. Also, the results in the effect of dependent independent variables concerning structural equation modeling showed that the effect of smart urban growth on sustainable social development at the level of significance coefficient of 1.005 and the level of significance level of 0.315 is not significant.

    Conclusion

    Therefore, in order to achieve sustainable social development in District 12 of Tehran, the smart growth strategy should be considered as the main strategy in sustainable urban planning.

    Keywords: Smart Urban Growth, Sustainable Development, Social Sustainable Development, District 12 of Tehran
  • Pakzad Azadkhani *, Mohammad Mohammadi, Mohammad Oshani Pages 55-75
    Introduction

    Social indices of housing are the most suitable tools to measure the progress and achievement of the general goals of housing, and all levels, from individual to collective can be examined and evaluated via these indicators. In housing planning, the demographic-social conditions and settlements of the country should be taken into consideration, and also the provision of essential and additional services such as health, access to social services needed by the people should not be ignored. Indeed, this can contribute to spatial balance and social justice. Thus, the present study was aimed to investigate the factors affecting the need for housing with emphasis on social and demographic issues in Ilam.

    Data and Method

    The present paper is applied in terms of purpose and descriptive-analytical (survey) in terms of method. The statistical population of the study consists of households in Ilam city where 383 households were selected as a statistical sample by cluster sampling. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by face (content) and the reliability of Cronbach's alpha was verified as 0.841. Data analysis was performed using structural averages and the method of estimating residential per capita and net density.

    Results

    The results show that the variables of age (0.21), gender (0.30), household dimension (0.18), household composition (0.38), life stages (0.18), tendency to innovation (0.24), residential origin (0.22) and migration (0.19) have a significant relationship with housing needs in Ilam. In a simultaneous investigation of the set of factors, the variables of household composition (33%), age (24%), and residential origin (21%) had the highest effect on the need for housing in Ilam, respectively. Also, according to the collected data and the use of quantitative residential model per capita and net density, it was found that the land required for the next ten years in Ilam is 14.7 hectares.

    Conclusion

    Thus, estimating the age and sex changes of the population, new household formation trends, socio-economic aspects and the assigned share of household income to housing costs, and the conditions governing the processes of transforming a requirement into housing demand are effective. Hence, true understanding of the effect of these components, housing demand forecast and the effects of these important and determining factors should not be ignored.

    Keywords: Housing, Social Housing, population issues, Ilam City
  • AliAsghar Abdolahi *, Forogh Azarnoosh Pages 77-96
    Introduction

    Children as a disabled group of society are educated or have fun in spaces and places that are not only inappropriate, but also in some cases involve dangers; and they need suitable places that meet the mental and psychological needs of children. Therefore, a child-friendly city has been proposed so that children can live in their favorite places and increase their participation in the city and their rights are not lost.

    Data and Method

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. This is a descriptive-analytical research that has used library and field methods in collecting information. Statistical tests in SPSS software and fuzzy AHP multivariate model were used to analyze the data.

    Results

    Findings from a single sample T to assess the physical-spatial dimension of adaptation of urban spaces for children based on the principles of child-friendly city in the areas of modiriat, Rassalat, Adib and Nasiriya according to the average obtained less than Basis (3) showed that the physical-spatial dimension of adaptation of urban spaces for children according to the principles of child-friendly city in these neighborhoods is not in a suitable and acceptable condition and only in Shafa neighborhood has an acceptable physical-spatial status. The results of fuzzy AHP model showed that the effective participation index with the tools of existence and expression of opinion in the organizational-institutional dimension with a normal weight of 0.331 in the first place and the greatest impact on adapting urban spaces for children based on child-friendly city principles in it has the city of Kerman.

    Conclusion

    The results of one-sample T showed that the adaptation of urban spaces for children based on the principles of child-friendly city in the indicators of historical, cultural and religious identification, effective participation with the means of existence and expression of opinion with a mean lower than the base They are in an unfavorable situation. The results of this study consider that it is necessary to respect children in the city of Kerman and to express their views in urban planning in order to create suitable and desirable spaces for them.

    Keywords: Adaptation of urban spaces, Child-Friendly City, urban spaces, Kerman City
  • Sevda Aghlmand Azarian, Arash Saghafi Asl *, Akbar Abdollahzadeh, Darush Sattarzadeh Pages 97-117
    Introduction

    In recent decades, with the development and evolution of technology, new approaches to urban issues have been proposed. One of the important issues that Iranian cities, including the city of Tabriz, face is the social relations of contemporary neighborhoods. Since the weakness of social relations in neighborhoods can cause problems such as diminished sense of place, collective spirit, etc., in order to improve these conditions, create a suitable context and place for neighborhood people to meet and establish social interactions and Their participation in neighborhood-related programs is essential.

    Data and Method

    In this study we have tried to study the concept of place-making in reviving social relations of urban neighborhoods, Abbasi, Mansour, Mandana, Parvaz And Ferdows should be selected as the study sample. In this article and in the data analysis section, selected urban areas were evaluated based on regression, Spearman, Friedman and ANOVA statistical tests.

    Results

    Findings indicate that based on the results of statistical studies, physical dimensions, social dimensions, managerial-policy dimensions, perceptual-semantic dimensions and economic dimensions have a significant relationship with explaining the concept of place-making in the revival of social relations from the perspective They are citizens and the physical and social dimension has the greatest impact on explaining the concept of place-making in the revival of social relations in selected urban spaces.

    Conclusion

    The results of this study, on the one hand, provide the necessary framework for scientific and logical study of the concept of location in urban areas, and on the other hand, provide the basis for future measures to revive social relations in urban areas. Assessing the research model in more urban neighborhoods and other cities of Iran can provide a deeper understanding of the mechanism explaining the concept of location in the revitalization of social relations in urban neighborhoods.

    Keywords: Place-making, Social Relations, Neighborhood, Urban Neighborhoods, Tabriz
  • Omid Ali Kharazmi *, Razieh Ghasemzadeh, Zohreh Pirzadeh Pages 119-141
    Introduction

    Cities are the focal point of many concerns that affect their sustainability. Urban livability is associated with quality of life, sustainability, quality of place and healthy communities.The livability of cities is highly influenced by the actions of urban management as the main custodian of city affairs, and the balance between these two sectors promotes urban livability.

    Data and Method

    The present study has a practical purpose and descriptive-analytical nature and has been done by quantitative method and by distributing a questionnaire among 384 citizens of the 6th and 9th districts of Mashhad metropoli. The collected data were evaluated and analyzed using SPSS software and t-test as well as structural equation modeling (SEM) with AMOS software.

    Results

    Findings show that in the current situation, the livability dimension in Region 9 is at a desirable level with an average of 3.97.  The average dimensions of urban management in region 9, with an average of 3.14 shows a higher than average situation.  The average dimension of livability in region 6, equal to 3.034, the situation is above average and the dimensions of urban management equal to 2.40, which is undesirable. The results showed that in terms of how urban management measures affect livability, in region 6 the index of livability services (access, environment, housing, health) has a high impact and has a direct relationship in region 9 investment index with all five  Resilience index (access, environment, housing, health care, security) has a strong impact and a direct relationship.

    Conclusion

    There is a need to promote the current situation of both urban management indexes and livability measures in Mashhad. Results also show that urban management can affect many of livability measures and therefore requires a careful considerations.

    Keywords: Livability, Urban management, Structural equation modeling (SEM), Mashhad city
  • Ehsan Anjomshoa, Reza Ahmadian *, Varaz Moradi Masihi Pages 143-159
    Introduction

    The fields of urban planning and city construction in the country, particularly in dysfunctional historical contexts (including the historic neighborhood of Pamenar in Kerman, as a case study), face a number of issues and challenges. In some districts, there are problems that the country's planning system cannot solve, neither financially nor technically, nor discursively. In this regard, contemporary urban planning can be effective by changing from top-down and imperative approaches to bottom-up and participatory approaches in the form of a tactical urban planning approach as one of the new types of urban planning in dysfunctional urban contexts. Consequently, the present study was conducted by identifying and prioritizing tactical projects, emphasizing increasing participation and implementing these projects in urban spaces (case study: Pamenar neighborhood of Kerman).

    Data and Method

    This research has an applied purpose and falls into the mixed research category in terms of analysis. We used a field visit and an expert questionnaire (basics of pairwise comparison). The focus group method included citizens, municipal officials, and officials from the Office for Facilitating the Reconstruction of Inefficient Areas in the Pamenar neighborhood.

    Results

    Thirteen tactical projects were developed and weighed to involve the residents in the Pamenar neighborhood in solving the identified issues using expert knowledge and the pairwise comparison method. Also, the order and priority of each of these cases were determined. This weighting was performed according to the seven previously identified criteria for tactical urban planning, and then eight of the mentioned projects were implemented with the participation of neighborhood residents.

    Conclusion

    The current study demonstrated that by using this method, small but very effective and essential parts of citizens' needs can be met by considering residents' active role as real stakeholders, which high-level projects related to dysfunctional urban contexts could not do.

    Keywords: participation, neighborhood, urban space, historical context, tactical urban planning, Pamenar neighborhood
  • Afshin Mottaghi *, Mahtab Amraie, Parisa Ghorbani Sepehr Pages 161-187
    Introduction

    The Coveid Epidemic 19 is a purely urban crisis that occurred in a world of widespread urbanization. Therefore, all urban areas of the world, including the city of Tehran, are facing this crisis.

    Data and Method

    The present research is based on the type of research, applied and mixed research method (quantitative-qualitative). SPSS 26 and Minitab software were used to analyze the findings.

    Results

    In the present study, the challenges of the Covid 19 epidemic were addressed in two sections. In order to study the challenges of the world's cities in the face of Covid 19, the sources published in 2020 were used, which in total nine major challenges (economic, socio-cultural, political, service, technological and digital, managerial, health, Environmental and physical-spatial) were identified.

    Conclusion

    The results of one-sample t-test to examine the status of challenges in Tehran in the face of Covid 19, show that the occurrence of crisis has an impact on the creation and intensification of these challenges, so that the P-value obtained for The whole challenge, and in general (0.000), is. The results of Friedman test to evaluate the priority of the impact of the Covid 19 crisis on the challenges show that the obtained P-value is less than 0.05 and 0.000 and shows the different impact of the Covid 19 crisis on the challenges of Tehran.

    Keywords: Covid 19 epidemic, Challenges of cities, Tehran, Urban crisis
  • Kamal Nouzari *, Mojtaba Rafieian, Asad Razani Pages 189-212
    Introduction

    Disaster risk is increasing sharply in cities around the world that are at hazards. Within cities, especially cities in low and middle-income countries, some urban spaces are constructed to distribute risks unfairly. For example, in Tehran, the existence of threatening hazards such as earthquakes, floods, fires and many environmental challenges along with a large area of unstable fabrics has caused this city to have special conditions in terms of disaster risk management.This study utilizes the approach of integrating disaster management policies and promotion of underutilised fabrics following the zoning of these fabrics in Tehran in terms of vulnerability to various hazards and provides solutions to control and reduce the damage caused by hazards with emphasis on policy-making, planning and prevention.

    Data and Method

    This research is applied-developmental in terms of type and its general model is descriptive-analytical and based on the evaluation method, during which the modeling, construction of a composite index and integration and superimposition of information layers and data based on the analytic hierarchy process to determine the final weight of spatial units and zoning of vulnerability of underutilised Fabrics in Tehran has been done. Indicator data and layers are also extracted from sources and various secondary data. Scoring of indices and sub-indices is based on experts' questionnaire and calculations were done in ARC GIS software.

    Results

    In Tehran, there is a large overlap between the range of underutilised urban fabrics and higher levels of urban poverty, population concentration, and the potential for a variety of hazards. In this regard, underutilised fabrics of the southern half of Tehran, especially in regions 15, 18 and 20 in the first degree and regions 16, 17 and 19 in the second degree have the greatest potential for risk.

    Conclusion

    In some areas of Tehran, the realities of disaster management are much more complex than existing plans and policies. The disaster management system in underutilised fabrics requires a different mechanism compared to other parts of the city. Therefore, in order to reduce the risk in these areas, it is necessary to pay special attention to the issue of reducing urban poverty and vulnerability, and in general integrating policies and measures of disaster risk management and urban planning and social and economic development programs.

    Keywords: Disaster Risk, Underutilised Fabrics, Urban Poverty, Hazard, Tehran City
  • Maryam Ebrahimpour *, Abolfazl Mansourietminan Pages 213-231
    Introduction

    Today, factors such as rapid population growth, increasing poverty, declining quality of life indicators, growth of informal settlements (marginalization), environmental pollution, etc. Have led to instability and reduced viability of urban communities. To this end, in recent decades, urban planners have proposed a variety of solutions, among which, the use of underground space, an emerging concept that has attracted much attention in recent years.

    Data and Method

    The purpose of this study is to present a conceptual model of livable underground space. The present study is qualitative and typologically "parallel Monomethod. Therefore, in order to analyze qualitative data, meta-synthesis method (basic analysis) and content analysis (complementary analysis) have been used simultaneously. Basic analysis leads to the presentation of the initial conceptual model and complementary analysis leads to the explanation of components and the discovery of causal relationships. The method of data collection is documentary study and semi-structured interview. Nvivo software is used to analyze qualitative data and encode.

    Results

    The results indicate that 54.9 percent of the area and 54 percent of the population of the ghaemshahr city is poor and very poor. Divorced women population is 2.5 times more divorced men which concentrate more in the center and north east of the city. Based on the results of regression and Pearson, from between the three dimensions of economic, social and physical, social poverty has the most impact on divorce. Also, the indicators of person density in the room, livelihood load and measure of general activity have an effective and significant role in divorce rate of ghaemshahr city.

    Conclusion

    A conceptual model corresponding to the star grain pattern for the realization of livable subsurface space was presented. In line with the mentioned model, 4 key components of culture-community; Physical-visual; Resilience and environment were presented as the main structure. Each of the factors has nesting chains and hierarchy. The color components of belonging and identity are the themes of the culture-community dimension and the sub-themes of location according to natural crises, optimal crisis management, reducing the degree of risk and danger through the type of land uses, paying attention to climate comfort at lower levels and fine tuning facilities. The lower levels complement the resilient dimension in the star grain pattern, respectively.

    Keywords: Livability, Underground Space, Meta Synthesis, Content Analysis
  • Alimohamad Mansourzadeh, Farzaneh Sasanpour *, Ali Shamai, Habibollah Fasihi Pages 233-252
    Introduction

    Today, in many developing and even developed countries, some border cities towards the central towns and provinces are losing their population and economic, social, and cultural capital, which is the phenomenon of urban shrinkage.

    Data and Method

    The study is practical in terms of its purpose and qualitative-quantitative in terms of its method. The required data and information have been collected by library methods (identification of variables and drivers) and the Delphi survey. The study is practical in terms of its purpose and qualitative-quantitative in terms of its method. Mic Mac software and Morphol scenario have been used to analyze the data.

    Results

    The findings show that the drivers of poverty and unemployment, lack of government facilities, lack of attention to border cities, and migration have the highest impact on the process of the urban contraction in Arkavaz.

    Conclusion

    According to the results, the process of the urban shrinkage of Arkavaz will not have unfavorable future because many scenarios are in unfavorable situations (8 Scenarios). According to these situations, the grounds for the migration of its population, human, and financial capital are available. Catastrophic scenarios are ahead of the significant drivers in various economic, social, natural, and political dimensions. Therefore, with the current trend, the urban shrinkage situation is inevitable. This situation may change with planning, changing strategy, and the impact of unpredictable macro variables. Of course, regarding infrastructure development and management, intermediate to favorable scenarios have been presented that can affect other drivers.

    Keywords: Urban shrinkage, Scenario writing, Key propulsions, Arkavaz City
  • Hossein Ghazanfarpour *, Sadegh Karimi, Saeed Heydari Pages 253-270
    Introduction

    Intermediate development refers to the redevelopment of vacant, abandoned or unused land, as well as land that has not been optimally used compared to adjacent land uses. The horizontal growth and expansion of cities has led to the fact that the lands inside the cities are not used optimally and these lands are empty or abandoned or turned into unrelated uses. The size of the cities has increased while there is a possibility of development within the urban context. The purpose of the research is to identify and feasibility of the development of intermediate in the 3rd urban area of Kerman.

    Data and Method

    This research is applied in nature and descriptive-analytical in terms of method. Data collection is based on library and field method. Shannon's entropy has been used to check the extent of urban expansion, and GIS Arc software has been used to prepare and produce maps.

    Results

    In this research, the land use of the 3rd district of Kerman city has been investigated and analyzed, the lands that are capable of urban use have been identified. It has been said that in case of intermediate development, this empty capacity can be used for urban development.

    Conclusion

    The results of Shannon's entropy model show that during recent years, the physical development of Kerman city has been scattered and non-dense, the existing capacities of unused wasteland (interspaces) and incompatible uses (workshops, abandoned and military) which Within the four regions, there are three regions that were considered as intermediate development priorities for sustainable development.

    Keywords: intermediate development, sustainable development, Region 3, Kerman city
  • Maryam Nohesra, Malihe Zakriyan *, Ali Almodaresi, Mostafa Khabazi, MohamadHosin Sarai Pages 271-291

    Demonstrate that advanced and civilized people with technology in these settlements show the least sense of danger and can provide the best crisis management in times of crisis.Therefore, considering that Iran is one of the ten most devastating countries and the sixth most earthquake-prone country in the world, and the dilapidated fabric of Kerman is no exception to this rule, it is necessary to use remote sensing techniques such as vector machines to identify and manage earthquakes.

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and graphical-analytical method. In this study, first, using ASTER satellite images of 2007, worn tissues of Kerman city were identified using the support vector machine classification method. In this study, with a kappa coefficient of 76% for all classes and a kappa coefficient of 59%, the worn texture of Kerman was identified.

    Results

    Findings of the research and the final map of the vulnerability of the two worn-out areas showed that areas with high vulnerability are 29.87% of the total area of the area, which indicates the inadequacy of the area during the earthquake. The next ranks of this study include 29.15% moderate vulnerability, 28.01% very low vulnerability, 6.74% very high vulnerability and 6.21% low vulnerability.The results of this study showed that the support vector machine classification (SVM) method was able to detect nearly 75% of the worn tissue of the area. This identification has shown the high power of the support vector machine method in identifying the area of two urban worn-out structures.

    Keywords: Vulnerability, Earthquake, Remote Sensing, Vector machine technique, Kappa coefficient