فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 22 (بهار و تابستان 1402)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی حسینی*، علی صابری صفحات 1-25
    مقدمه

    در چند دهه گذشته بهبود کیفیت سکونتگاهی از طریق تبدیل روستاهای بزرگ به شهر به عنوان یکی از سیاست های توسعه برای دسترسی مطلوب تر ساکنان محلی به امکانات، تاسیسات و خدمات شهری مورد توجه  بوده است. در پژوهش حاضر هدف بررسی تاثیر تبدیل نقاط روستایی به شهر بر کیفیت زندگی ساکنان و مقایسه وضع موجود این سکونتگاه ها در دو شهر کوپن و مصیری در استان فارس است.

    داده و روش

    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و نوع آن کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل ساکنان شهرهای مورد مطالعه است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 380 نفر تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته است.

    یافته ها

    نتایج آزمون کولموگروف اسمیرونوف نشان می دهد میزان رضایت از مولفه های کیفیت زندگی در هر دو شهر در دو دوره قبل و بعد از ارتقاء متفاوت است. با توجه به نتایج آزمون یومن ویتنی قبل از ارتقاء میانگین رتبه رضایت از مولفه های کیفیت زندگی در شهر مصیری مطلوب تر است. در حالی که بعد از ارتقاء شهر کوپن در همه مولفه ها شرایط بسیار مطلوبی دارد. آزمون رتبه های دبلیوکندال نشان می دهد رضایت از مولفه های کیفیت زندگی در هر دو شهر (به تفکیک) در دو دوره با هم متفاوت است. همچنین با توجه به آزمون رگرسیون خطی ساده، ارتباط قویی بین متغیر مستقل (کیفیت زندگی) با امید به آینده در هر دو سکونتگاه برقرار است.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش نشان می دهد سیاست ارتقاء سکونتگاه و اقدامات صورت گرفته در این زمینه در شهر کوپن موفق بوده است. در حالی که در شهر مصیری این موفقیت رقم نخورده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ارتقا به شهر، سیاست های شهری، شهر کوپن، شهر مصیری
  • حسین یغفوری*، مسعود چهارراهی، سمیه راهدارپودینه، فاطمه تیلکوی بگه جان صفحات 27-46
    مقدمه

    امروزه با توجه به رشد فزاینده شهرنشینی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، ابتکار شکوفایی شهری یکی از مسایل کلیدی توسعه انسانی پیش روی جهان است. شکوفایی، مفهومی گسترده است که در ارتباط با توسعه متعادل و هماهنگ در محیطی همراه با انصاف و عدالت مطرح می شود.

    داده و روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی - توسعه ای  و از نظر ماهیت و روش تحلیلی - اکتشافی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش، در بخش نظری با استفاده از روش کتابخانه ای و در بخش میدانی با استفاده از (پرسشنامه) مبتنی برتکنیک دلفی جمع آوری شده است. جامعه آماری ما در این پژوهش متخصصان و خبرگان شهر یزد بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند تعداد 30 نفر به عنوان نمونه از جامعه آماری انتخاب شدند. سپس 43 متغیر اولیه به روش دلفی با استفاده از پرسشنامه توسط کارشناسان شناسایی شد. درمرحله بعد ماتریس تاثیرات متقاطع برای سنجش میزان تاثیرگذاری متغیرها بریکدیگر طراحی شده و در اختیار خبرگان قرار گرفت. نتایج با بهره گیری از تکنیک تحلیل ساختاری و نرم افزار MICMAC مورد بررسی قرارگرفت که در نهایت ازمجموع 43 متغیر اولیه تاثیرگذار بر شکوفایی شهری یزد، تعداد10 عامل به عنوان پیشران های کلیدی شناسایی شدند.

    یافته ها

    نشان می دهد که بیشترین تاثیر گذاری در بین ابعاد پنج گانه به ترتیب مربوط به 1- برابری و شمول با28/93 درصد 2- کیفیت زندگی 23/21 درصد 3- بهره وری 71 /18درصد است. همچنین بیشترین تاثیرپذیری در بین ابعاد پنج گانه به ترتیب مربوط به 1- برابری و شمول با24/29درصد 2-کیفیت زندگی 58/23 درصد 3- بهره وری 40/17 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    نشان دهنده آن است که در بین پیشران های کلیدی موثر بر آینده شکوفایی شهر یزد متغیرهای، مساحت بافت فرسوده (372)، دسترسی به منابع آب (372)، بیکاری جوانان (352)، نرخ فقر (348)، مشارکت مردم در حکومت (338)، میانگین درآمد(331)، درصد خانوارهای حاشیه نشین (331)، درصد اشتغال زنان (321)، نسبت اشتغال به جمعیت (310) و نرخ پس انداز (307) بیشترین اثرگذاری را دارا بوده اند. همچنین نتایج حاکی از آن است که سیستم شکوفایی شهری در شهر یزد، وضعیت ناپایداری دارد و کمبود متغیرهای اثر گذار پایداری سیستم را تهدید می کند.

    کلیدواژگان: شکوفایی شهری، آینده پژوهی، MICMAC، شهر یزد
  • شهریور روستایی*، اکبر اصفری زمانی، فروغ اندستا صفحات 47-68
    مقدمه

    محله یک مفهوم اجتماعی- فضایی است. شیوه مدیریت محله شامل ابعاد سه گانه کیفیت کالبدی، آرایش اجتماعی و شیوه حکمروایی است. با توجه به بعد سوم، در دهه های اخیر جهت گیری ها از اشکال متمرکز به سمت تمرکززدایی مبتنی بر رویکردهای مشارکتی و جامعه شبکه ای است.

    داده و روش

    پژوهش حاضر بر اساس هدف، بنیادی است و با اتخاذ رویکرد تبیینی- اکتشافی و با نگرش سیستماتیک و ساختاری به مرور ادبیات نظری در زمینه مدیریت محله ای و مفاهیم مرتبط با آن پرداخته شده است و سپس با استفاده از نرم افزار میک مک، چگونگی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل بر یکدیگر مورد تحلیل قرار گرفت و در نهایت عوامل پیشران استخراج شد. بدین منظور، 61 عامل در 5 دسته مولفه ساختار شبکه ای؛ سیاست گذاری های جامعه شبکه ای؛ حکمروایی شهری؛ ظرفیت حکمروایی و سرمایه اجتماعی شناسایی شد و به صورت ماتریس 61*61 و با ابزار پرسشنامه و طبق نمونه گیری هدفمند در اختیار 15 نفر از کارشناسان و متخصصان قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که 19 عامل پیشران در تبیین جایگاه مدیریت محله ای در حکمروایی شهری در کلانشهر تبریز نقش دارند که عامل «بازنگری در قوانین، مقررات و طرح های توسعه شهری» نقش مهم تری دارد و عوامل انطباق فعال با محیط و شرایط جدید در بین مجریان و مسیولان شهری؛ عدم انحصاری گروه های خاص؛ محتوای قوانین وضع شده؛ برخورداری از فرهنگ باز شهری؛ توجه بر پیوند درونی و همبستگی بین افراد و گروه ها جهت تولید دانش در رتبه های بعدی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    مجموع نتایج حاصل از پژوهش حاضر می تواند چارچوب لازم جهت تبیین جایگاه مدیریت محله ای در حکمروایی شهری فراهم آورد. در این راستا، قوانین، مقررات و طرح های توسعه شهری و بازنگری در آن ها نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت محله ای، جامعه شبکه ای، حکمروایی شهری، ظرفیت حکمروایی، سرمایه اجتماعی
  • زهره فرزین فر، امیررضا کنجکاو منفرد*، سید محمد طباطبایی نسب صفحات 69-83
    مقدمه

    مالکیت روانشناختی در بازاریابی مقصد و فعالیت های برندینگ نقش دارد و منجر به افزایش جذابیت مقصد شده است. هدف این مقاله شناسایی پیشایندهای مالکیت روانشناختی گردشگران نسبت به مقاصد گردشگری است.

    داده و روش

    در این پژوهش از روش آمیخته استفاده شده است. در مرحله اول عوامل موثر بر مالکیت روانشناختی گردشگران نسبت به مقصد گردشگری از طریق مصاحبه عمیق با خبرگان (شامل اساتید دانشگاه و مدیران و متخصصین در صنعت گردشگری) شناسایی گردید. روش نمونه گیری کیفی هدفمند و گلوله برفی بود. مصاحبه با 10 نفر از خبرگان انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل تم استفاده شد. سپس، یک پیمایش کمی به وسیله پرسشنامه بین 384 نفر از گردشگران شهرهای گردشگری بزرگ ایران (از جمله یزد، تهران، اصفهان، مشهد و شیراز) انجام گرفت. روش نمونه گیری کمی با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری در دسترس بود. برای بررسی اعتبار مدل از تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد عوامل موثر بر مالکیت روانشناختی گردشگران شامل تصویر مقصد، عامل اجتماعی فرهنگی، زیست محیطی، اقتصادی، مدیریتی، زمینه ای، بازاریابی و جاذبه است. بر اساس نتایج بخش کمی اعتبار مدل مفهومی تایید شد.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق عوامل موثر بر مالکیت روانی گردشگران نسبت به مقصد گردشگری شناسایی شده است. این یافته ها کاربردهای نظری و عملی زیادی برای سیاست گذاران و برنامه ریزان در حوزه گردشگری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مالکیت روانشناختی، تحلیل تم، گردشگر، مقاصد گردشگری
  • حسین بخشانی، عیسی ابراهیم زاده*، ابراهیم رضائی صفحات 85-102
    مقدمه

    امروزه تامین شادی، نشاط اجتماعی و سرزندگی شهری به یکی از دغدغه های اصلی نظام های مدیریت شهری به ویژه در کشورهای توسعه یافته تبدیل شده است. تامین سرزندگی شهری به مثابه یک آرمان مشروع، در صدر بسیاری از اسناد رسمی شهرسازی به چشم می خورد که خود برخاسته از اهمیت سرزندگی شهری و نشاط شهروندان به صورت توامان به مثابه یک هدف و یک وسیله است. بنابراین، هدف پژوهش پیش رو، بررسی تطبیقی سرزندگی شهری و نشاط شهروندان در بین محلات جدید و قدیم شهر زاهدان است.

    داده و روش

    پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان محلات منتخب مناطق یک و چهار شهر زاهدان با جمعیت 212717 نفر است که با بهره گیری از فرمول کوکران، حجم نمونه 383 نفر محاسبه شد. برای گردآوری داده ها، نمونه گیری به شیوه خوشه ای چندمرحله ای بوده که در داخل خوشه های انتخاب شده نمونه ها به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل از آزمون تی مستقل و  تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی اسپیرمن  و همچنین برای ترسیم نقشه ها از نرم افزار ArcGIS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از آزمون تی مستقل برای شاخص های سرزندگی نشان می دهد که شاخص سرزندگی اجتماعی در محلات منتخب منطقه یک با میانگین 3.05 و در محلات منتخب منطقه چهار با میانگین 2.72، شاخص سرزندگی اقتصادی در محلات منتخب منطقه یک 3.11 و منطقه چهار 2.78، شاخص سرزندگی کالبدی در محلات منتخب منطقه یک 3.12 و منطقه چهار 2.28، شاخص سرزندگی زیست محیطی در محلات منتخب منطقه یک 2.85 و در منطقه چهار 2.31 بوده است. در شاخص های نشاط اجتماعی هم شاخص نشاط عاطفی در محلات متخب منطقه یک با میانگین 2.53 و در منطقه چهار 3.49، شاخص نشاط شناختی در محلات منتخب منطقه یک با میانگین 2.63 و در منطقه چهار3.0، شاخص نشاط اجتماعی در محلات منتخب منطقه یک 2.56 و در منطقه چهار 3.32 بوده است.

    نتیجه گیری

    در میان محلات منتخب مناطق یک و چهار شهر زاهدان به لحاظ شاخص های سرزندگی شهری و نشاط شهروندان تفاوت معنی داری وجود دارد. به این صورت که شاخص های سرزندگی در محله های منطقه یک وضعیت بهتری نسبت به محله های منطقه چهار دارند، اما در مقابل، شاخص های نشاط در محله های منطقه چهار وضعیت بهتری نسبت به منطقه یک دارند.

    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، نشاط اجتماعی، محلات، شهر زاهدان
  • فرشاد فلاحتی، رسول حیدری سورشجانی*، محمد گنجی صفحات 103-124
    مقدمه

    کالبد شهری متشکل از ساختمان ها، خیابان ها، تجهیزات، تاسیسات، شبکه معابر و مبلمان شهر که به عنوان اجزای اصلی شهر محسوب می گردند. کیفیت ویژگی های کالبد شهر بر زیست ساکنان تاثیر دارد. همان طور که شکل و تکامل شهرها در طی زمان سبب تحولات جمعیتی، اقتصادی و اقدامات شهرسازی شده و این تحولات، معضلات و مسایل خاصی را در شهرها به وجود آورده و یکی از مسایل مهم شهرها فرهنگ شهروندان است. در این راستا پژوهش حاضر در پی بررسی تطبیقی تاثیر کالبد شهری بر فرهنگ شهروندی در شهرهای کاشان و یاسوج می باشد.

    داده و روش

    روش تحقیق توصیفی تحلیلی و اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شد. حجم نمونه با محاسبه فرمول کوکران 384 پرسشنامه و به تناسب جمعیت جامعه آماری، برای شهر کاشان 266 نفر و شهر یاسوج  118 نفر توزیع گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده گردیده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که در میان شاخص های کالبد شهری عامل (مبلمان، معابر و خوانایی شهر) در شهر کاشان با وزن 93/0 و عامل حمل ونقل شهری در شهر یاسوج با وزن 81/0 و در بین شاخص های فرهنگ شهروندی به صورت مشترک عامل مسیولیت پذیری اجتماعی در شهر کاشان با وزن 81/0 و در شهر یاسوج با وزن 79/0 بیشترین بارهای عاملی به خود اختصاص داده اند. همچنین ضریب تاثیر کالبد شهری بر فرهنگ شهروندی در شهر کاشان 33/0 و در شهر یاسوج 21/0 بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق تبیین کننده رابطه معنادار بین شاخص های کالبد شهری و ابعاد فرهنگ شهروندی در شهرهای کاشان و یاسوج می باشد. بنابراین پس از تحلیل جزیی تر مشخص گردید که در میان شاخص های کالبد شهری به ترتیب عامل (مبلمان، معابر و خوانایی شهر) و عامل حمل ونقل شهری بیش از سایر شاخص ها از نظر مردم شهر کاشان و یاسوج از اهمیت برخورد دار است و برآورد کلی شاخص های فرهنگ شهروندی نشان داد که دو شهر کاشان و یاسوج نیازمند تقویت بیشتر در ابعاد گرایش به پیروی از قانون و رفتار زیست محیطی می باشند.

    کلیدواژگان: کالبد شهری، فرهنگ شهروندی، توسعه پایدار شهری، کاشان، یاسوج
  • شهریور روستایی*، اکبر اصغری زمانی، شیوا علیزاده صفحات 125-142
    مقدمه

    توجه به جنبه های ساختار فضایی شهر از حیث برخورداری از شاخص های مختلف بسیار ضروری است زیرا ساختار فضایی شهر دارای سیستمی منسجمی است که از اجزا و عناصر گوناگون تشکیل شده است که ناپایداری هر کدام از این عناصر، بر کل مجموعه و ساختار شهری تاثیرگذار است. بررسی نابرابری و وجوه آن در محدوده های جغرافیایی مختلف در سال های اخیر مورد توجه برنامه ریزان و سیاست مداران قرار گرفته است. وجود نابرابری و ابعاد مختلف آن، از نشانه های مهم توسعه نیافتگی است. هدف از این پژوهش بررسی نابرابری فضایی یا به تعبیر دیگر چگونگی توزیع فضایی در ارومیه و رابطه آن با شاخص های اقتصادی و اجتماعی و کالبدی است.

    داده و روش

    روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است پس از بررسی های نظری داده های سرشماری نفوس و مسکن  برای سه دوره متوالی (1385،1390،1395) و تبدیل آن ها به سرانه سازی و نسبت های مختلف به شاخص، برای بررسی وضعیت نابرابری، همچنین شناخت الگوی فضایی گسترش نابرابری برای سه دوره استخراج شده فرآیند اجرای تحقیق مبتنی بر این شاخص ها و از مدل های آمار فضایی,Spatial Statistics tools تحلیل لکه های داغ Hot Spot Analysis  و خودهمبستگی فضایی Autocorrelation Moran’s I در نرم افزار ArcGIS استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به خروجی عددی، شاخص موران به ترتیب برای سال های 1385،1390،1395مساوی است با 0/071892،  0/144981،   0/633505 است و از آنجا که مقدارآن مثبت و به طرف یک میل می کند و با توجه به اینکه مقدار p-value صفر و مقدار Z محاسبه شده (قدر مطلق آن)  بزرگ است، پس در محدوده اطمینان قرار می گیرد و در نتیجه، داده ها خودهمبستگی فضایی دارند. بنابراین الگوی پخش نابرابری، خوشه ای است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان می دهد که وضعیت حاکی از وجود فاصله ی طبقاتی و دوگانگی در فضای شهری و تفاوت در برخورداری از شاخص ها در طی دوره های مورد بررسی می باشد و عدم توجه به مناطق حاشیه ای و محروم است و در این زمینه لازم است مدیریت شهری تمهیدات لازم را برای به حداقل رساندن نابرابری ها بیاندیشد و در دستور کارخود قرار دهد.

    کلیدواژگان: نابرابری های فضایی، ارومیه، عدالت، هات اسپات
  • میرنجف موسوی*، جواد جهانگیرزاده، نیما بایرام زاده، سجاد امیدوارفر، رویا کامل نیا صفحات 143-160
    مقدمه

    هدف اصلی این پژوهش تحلیلی بر اولویت یابی شاخص های شهر دوستدار کودک در مناطق 5 گانه شهر ارومیه می باشد تا با بررسی شاخص های شهر دوستدار کودک و رتبه بندی مناطق این شهر، پیشنهادهایی در جهت بهبود وضعیت هر یک از مناطق ارایه گردد.

    داده و روش

    روش تحقیق پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری این پژوهش ساکنین مناطق 5 گانه شهر ارومیه می باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که تعداد حجم نمونه 384 عدد به دست آمده است که به صورت تصادفی در محدوده توزیع گردیده است. معیارهای مورد بررسی در این پژوهش شامل معیار های کالبدی، دسترسی، فرهنگی-اجتماعی و زیست محیطی می شود. تجزیه وتحلیل اطلاعات به صورت کمی و کیفی صورت گرفته است. برای تحلیل داده ها از آزمون های t تک نمونه ای، کروسکال والیس، همبستگی اسپیرمن، روش تیسن و روش OPA استفاده شده است. روایی پرسشنامه توسط متخصصین امر و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ با مقدار 790/0 به تایید رسیده است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشانگر این است که بر اساس داده های میدانی و پرسشنامه ای معیارهای شهر دوستدار کودک، منطقه 1 ارومیه رتبه اول و منطقه 2 ارومیه رتبه پنجم را در میان سایر مناطق کسب نموده است. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشانگر این است که معیار کالبدی بیشترین تاثیر را بر روی شهر دوستدار کودک دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشانگر این است که شهر ارومیه به لحاظ تحقق پذیری معیارهای شهر دوستدار کودک در سطح متوسطی قرار دارد و نیازمند توجه مدیریت شهری در جهت بهبود وضعیت در مناطق 2 و 3 می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، شهر دوستدار کودک، کیفیت محیط، توسعه پایدار، ارومیه
  • ابوالفضل مشکینی*، فرید واحدی یگانه صفحات 161-178
    مقدمه

    بسیاری از پژوهش های معتبر علمی جهان که در حوزه برنامه ریزی های تامین مسکن صورت گرفته اند، بیانگر این موضوع اند که تامین مسکن و سیاست های مربوط بدان در کشورهای درحال توسعه، به ویژه برای گروه های کم درآمد شهری، به یکی از مهمترین چالش های شهری بدل شده و تبعات متعدد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی منفی خود را نیز در پی داشته است. رشد فزاینده پژوهش ها و مقاله های منتشر شده در این زمینه، بررسی جامع و نظام مند مطالعات این حوزه را ضروری می نماید.

    داده و روش

    در این راستا هدف این مقاله به تصویر کشاندن وضعیت حاکم بر مطالعه حوزه برنامه ریزی و سیاست گذاری مسکن از طریق توصیف و تحلیل تطبیقی مقاله های انگلیسی منتشر شده در بازه ی زمانی سال 2000 تا 2022 در این حوزه شامل نویسندگان جهانی و ایران بوده که انطباق مطالعات جهانی و ایران را به تصویر می کشاند. برای این منظور، ابتدا کلید واژه های پر کاربرد مرتبط با برنامه ریزی مسکن در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science و Science Direct جستجو و به عنوان داده های پژوهش بازیابی شدند. تجزیه و تحلیل این مقاله ها، با استفاده از روش های علم سنجی و همچنین، شاخص های خرد و کلان تحلیل شبکه های اجتماعی و با به کارگیری نرم افزار VOSviewer صورت گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش، ضمن معرفی نویسندگان و دانشگاه هایی که از درجه ی مرکزیت نسبتا بالایی برخوردار بودند، مشخص گردید که بیشترین تاکید این مقاله ها روی مضامینی مانند Poverty, Facility, Price, Income, Market, Housing Affordability, Quantity and Quality بوده است. در ایران نیز پژوهشگران علاوه بر این 10 حوزه، در زمینه های دیگری همچون تاب آوری کالبدی، تاب آوری طبیعی، سیاست گذاری مسکن و... نیز فعالیت گسترده داشته اند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش علاوه بر کمک به درک بهتر ادبیات تخصصی برنامه ریزی مسکن، به شناسایی شکاف های پژوهش موجود مطالعات ایران و جهان در این حوزه کمک می نماید و همچنین می تواند راهگشای مسیرهای آتی مطالعاتی و تحقیقاتی پژوهشگران این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: مسکن، برنامه ریزی مسکن، علم سنجی، شبکه ی مفهومی، VOSviewer
  • ایمان قلندریان*، یونس احمدی صفحات 179-193
    مقدمه

    امروزه به دلیل تمرکز بالای جمعیت و فعالیت های بزرگ مقیاس و فراوانی خودروها و تغییر نوع جرایم نسبت به گذشته، تامین آرامش و امنیت شهروندان به امری سخت و نیازمند هزینه با صرف وقت فراوانی تبدیل شده است. امنیت به عنوان یکی از مولفه های اصلی کیفیت بخش به فضاهای شهری، یک مسیله پیچیده و دارای ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. از طرفی به دلیل وجود رابطه بین فضا و جرم نباید از نقش مولفه های کالبدی غافل شد.

    داده و روش

    بر همین اساس پژوهش حاضر به شناسایی و تحلیل عوامل کالبدی-عملکردی موثر بر پتانسیل وقوع جرم سرقت در محله بهاران شهر مشهد می پردازد. روش تحقیق در این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، کمی و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای GIS  و SPSS  استفاده شده است. در این پژوهش برای شناسایی عوامل کالبدی-عملکردی موثر بر پتانسیل وقوع جرم پس از انجام مطالعات کتابخانه ای با استفاده از روش پرسشنامه دلفی، از نظر 11 کارشناس استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که 9 عامل: نور، دسترسی بصری، حمل ونقل عمومی، کاربری زمین، پوشش گیاهی، فرم کالبدی، معابر ، دانه بندی و فشردگی بافت و بلوک بندی بر وقوع جرم درمحدوده محله بهاران موثرند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نحوه توزیع فضایی مولفه های 9گانه، در سطح محله بهاران با استفاده از تحلیل یکپارچه مکانی، حوزه های دارای پتانسیل جرم بالا شناسایی شدند که مولفه های نور (با میانگین رتبه ای 7/13)، دسترسی بصری (با 6/45)، حمل ونقل عمومی (با 5/22)، کاربری زمین (با 5/04) دارای بیشترین تاثیر در پتانسیل وقوع جرم این محدوده بوده اند. بر این اساس محور جانباز، شهید ساجدی و طوس به عنوان محدوده های آسیب پذیر از منظر وقوع سرقت شناسایی شدند. برای کاهش وقوع جرم نیز پیشنهاداتی نظیر افزایش روشنایی پیاده رو، تزریق فعالیت به اراضی بایر بزرگ مقیاس محدوده، کنترل ورود موتورسیکلت و نظارت پذیر نمودن بافت با هرس مناسب درختان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: عوامل کالبدی، عوامل عملکردی، جرم، سرقت، GIS
  • جعفر میرکتولی*، زهرا جعفرخانی، سها خاک جسته صفحات 195-211
    مقدمه

    امنیت یکی از مولفه های اساسی رفاه اجتماعی می باشد و زنان به عنوان سرمایه های انسانی هر جامعه ای، نقشی موثر در پیشبرد تعالی و اهداف جامعه دارند؛ لذا پژوهش حاضر بر آن بود عوامل موثر بر احساس امنیت زنان در فضاهای شهری را تبیین نماید.

    داده و روش

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف بنیادی کاربردی بوده و با توجه به مولفه های مورد بررسی رویکرد حاکم بر آن توصیفی تحلیلی است و از نظر روش و ماهیت این پژوهش به صورت کمی با تاکید بر داده های میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش را اساتید دانشگاه و زنان بالای 15 سال شهر گرگان تشکیل می دهند که از طریق فرمول کوکران تعداد 200 نمونه تعیین گردید و در نهایت این تعداد حجم نمونه از طریق نمونه گیری سیستماتیک ساده انتخاب شد. میزان آلفای کرونباخ پرسشنامه0/87 به دست آمد. از 7 شاخص کالبدی، اجتماعی، محیطی، مبلمان شهری، دسترسی، رفتاری و نظارت در قالب 34 گویه و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS21 و LISREL بهره گرفته شد.

    یافته ها

    تحلیل اطلاعات نشان داد، عامل اجتماعی با ضریب اثر 941/0 مهم‎‎ ترین عامل در احساس امنیت زنان. عامل رفتاری با ضریب اثر 932/0 دومین گروه و بعد از آن مبلمان شهری با ضریب اثر 931/0 سومین گروه می باشد. که علت این امر اهمیت مسایل اجتماعی در زیست پذیری زندگی شهر گرگان و تنوع اقوام در این شهر می باشد.

    نتیجه گیری

    بیشترین بار عاملی در بین نشانگرهای کالبدی به گویه تفکیک فضاهای عمومی و خصوصی (بار عاملی 0/73)، در بین نشانگرهای اجتماعی به گویه بی توجهی به حقوق دیگران از طرف دیگر شهروندان (بار عاملی 0/77)، در بین نشانگرهای محیطی به گویه وجود آلودگی صوتی (بار عاملی 0/87)، در بین نشانگرهای مبلمان شهری به گویه باجه های اطلاع رسانی و کمک در وضعیت اضطراری (بار عاملی 0/79)، اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: عوامل فیزیکی اجتماعی، امنیت زنان، فضای شهری، خیابان امام خمینی(ره)، شهر گرگان
  • هانیه علی میرزائی*، علی اصغر عبدالهی، حسین غضنفرپور صفحات 213-228
    مقدمه

    شهرها همان گونه که یک پدیده اجتماعی، جغرافیایی و اقتصادی اند، یک پدیده فضایی مهم نیز می باشند و در واقع شهر یک واحد فضایی است که در آن سیاست و قدرت، ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و شهر ها نیازمند سیاست گذاری برای توسعه هستند و محیط زندگی شهری، نیازمند حجم عظیمی از سیاست اندیشی و مداخله های توسعه ای است. تداوم مشکلات عمده در حوزه شهری مانند (مهاجرت یا اسکان غیر رسمی) از دهه های پیش تاکنون نشان می دهد که معضلات کلانی وجود دارند که سیاست ها و برنامه های توسعه شهری، از توجه به آن ها و حل شان بازمانده اند.

    داده و روش

    نوع تحقیق کاربردی _توسعه ای است و روش بررسی آن توصیفی _تحلیلی است و داده های مورد استفاده در این تحقیق از دو طریق منابع کتابخانه ای و نقشه های کاربری اراضی شهر کرمان گرد آوری شدند و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات با انتقال به محیط نرم افزاری (Arc GIS) مورد تجزیه ون تحلیل قرار گرفته است و جهت بررسی و شناخت میزان پراکندگی و یا خوشه بندی وگسترش شهر کرمان و شناخت الگوی توسعه فیزیکی آن از روش های تحلیل آمار فضایی مانند میانگین نزدیکترین همسایگی (Average Nearest Neghbior)، خوشه بندی زیاد و کم High/Low Clustering (Getis-Ord General G)، روش خود همبستگی فضایی (موران) Spatial Autocorrelation(Morans I)، گروه بندی عوارض Grouping Analysis، تحلیل لکه های داغHot Spot Analysis(Getis-Ord Gi*) ، و نمایش آماری تراکم  جمعیت از روش تحلیل خوشه و ناخوشه Cluster and Outlier Analysis (Anselin Local Morans I) و روش تحلیل لکه های داغ بهینه شده Optimized Hot Spot Analysis  استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که الگوی توزیع فضایی شهر کرمان به صورت خوشه ای است و شدت میزان خوشه بندی فضاهای شهر کرمان کم می باشد و فضاهای شهر کرمان در نقاط خاصی در شهر تمرکز دارند و در سطح شهر به صورت یکنواخت توزیع نشده اند و بررسی ها نشان داد الگوی توزیع فضاهای مرکز شهر به صورت خوشه ای می باشد و هرچه از مرکز به حاشیه و اطراف آن می رویم نشان می دهد الگوی توزیع فضایی شهر به صورت پراکنده می باشد و در بررسی توزیع جمعیت شهر کرمان نشان می دهد بیشتر تراکم جمعیت شهر در حاشیه و اطراف آن می باشد.

    نتیجه گیری

    نشان دهنده این است که توسعه شهر کرمان به صورت افقی بوده و الگوی توسعه شهر کرمان در مرکز شهر، پیوسته و متراکم می باشد و نتایج نشان داد هرچه از مرکز شهر به حاشیه شهر می رویم الگوی توزیع فضایی شهر پراکنده است و توسعه در خارج از حصار قدیمی و حد فاصل دو کمربندی شمالی و جنوبی صورت گرفته است و همچنین بعضی روستاها به علت نزدیکی زیاد به شهر عملا جز مناطق شهری کرمان به حساب می آیند و در داخل محدوده قانونی نیز قرار دارند مانند طاهرآباد در غرب و سراسیاب در شرق شهر و... این آبادی ها هم از نظر شکل و ساختار فضایی و هم از نظر اشتغال ساکنین حالت نیمه شهری و نیمه روستایی دارد.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، تحلیل آماره های فضایی، رشد پراکنده، رشد شهر و شهرنشینی، شهرکرمان
  • محمدرضا رضایی*، حسن اروجی، زهره علاسرپنائی صفحات 229-248
    مقدمه

    وفاداری یک گردشگر به مقصد خاص، موضوعی کلیدی در مدیریت گردشگری شهری است. سطح وفاداری بالا در یک مقصد می تواند پیامدهای مثبتی در جهت رونق سطح گردشگری در آن منطقه داشته باشد. یکی از مباحث مهم در این حوزه، سنجش و تحلیل راهبردی سطح وفاداری گردشگری در ابعاد و مولفه های مختلف و ارایه راهبردهایی در جهت ارتقای آن است. در این میان سنجش اهداف، قابلیت های شهرها و فرصت ها و چالش های پیش رو در زمینه وفاداری گردشگری و شناخت رقبای مقصد، جهت تحلیل راهبردی وفاداری گردشگری، مدنظر قرار می گیرد. شهر یزد با داشتن فضاها و محصولات گردشگری متعدد، به عنوان یکی از مقصدهای گردشگری شهری ایران، سالانه تعداد زیادی گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب می کند. هدف اصلی پژوهش، ارایه راهبردهای توسعه سطح وفاداری شهر یزد از طریق شناخت و ارزیابی اهداف، قابلیت ها، فرصت ها، چالش ها و رقبای گردشگری شهر و ارزیابی تناسب راهبردی آن است.

    داده و روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. داده های مورد نیاز بر اساس روش کتابخانه ای و میدانی تهیه شده است. نمونه آماری پژوهش، 30 نفر از گروه خبرگان شامل مسیولین و مدیران گردشگری، محققین و پژوهشگران، صاحبان کسب و کارهای گردشگری و تعدادی از ساکنان با سابقه شهر است که با توجه به محدود بودن جامعه آماری، از روش تمام شماری برای گرفتن نمونه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل راهبردی پژوهش، از مدل تحلیلی متاسوات Meta-SWOT که مدل پیشرفته SWOT است، استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مهم ترین منابع و قابلیت ها در راستای ارتقای سطح وفاداری گردشگری در شهر یزد شامل تاثیرات مثبت جهانی شدن شهر یزد بر روی ارتقای شخصیت شهر و جاذبه های تاریخی آن، دگرگونی ذهنیت مثبت گردشگران نسبت به شهر، درک ارزش علمی و تاریخی آن و برانگیختن احساسات آن ها، بالا بردن کیفیت خدمات، مشارکت نسبی شهروندان در برنامه های اجتماعی و گردشگری، امنیت گردشگری قابل قبول و زیرساخت ها و خدمات شهری، خدمات آژانس ها و گردشگری سلامت است.

    نتیجه گیری

    نتیجه تحلیل راهبردی نشان از همگنی بیشتر قابلیت های گردشگری یزد و عوامل خارجی و اهداف از نظر تناسب راهبردی است و قابلیت های مذکور در سطح متوسط نقش مهمی در ارتقای سطح وفاداری دارند و بر همین اساس راهبردهایی در جهت ارتقای آن ارایه شده است.

    کلیدواژگان: وفاداری گردشگری، تصویر ذهنی مقصد، شهر یزد، تحلیل راهبردی
  • سید مجتبی مهدوی، احمد خادم الحسینی*، رضا مختاری ملک آبادی، صفر قائدرحمتی، امیر گندمکار صفحات 249-270
    مقدمه

    امروزه شهرسازی با تبعیت از الگوی کلاسیک توسعه شهری شرایط ناپایداری را در شهرها و محله های شهری نیز به دنبال داشته است. بنابراین در سال های اخیر جنبش نوشهرگرایی به عنوان یک رویکرد جدید طراحی و برنامه ریزی شهری در انتقاد به شهرسازی معاصر که دارای الگویی پراکنده، غیر انسانی و ماشینی است، شکل گرفته است.

    داده و روش

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، شناسایی اولویت های اجرایی در راستای تحقق الگوی نوشهرگرایی در محلات شاخص شهر اصفهان (سنبلستان، جلفا، خانه اصفهان و سپاهان شهر) بود. از این رو روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی انتخاب شد. در ابتدا  فهرستی از عوامل اولیه که در نوشهرگرایی نقش دارند، به عنوان متغیرهای تحقیق، شناسایی شدند. در گام بعدی با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل و نرم افزار Micmac، میزان تاثیرگذاری عوامل اولیه بر روی یکدیگر در قالب پرسشنامه کارشناسان ارزیابی شد. در نهایت با استفاده از روش تحلیل دو بعدی و تلفیق نمرات تاثیرگذاری و نمرات میانگین، اولویت های اجرایی مشخص شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که در محله سنبلستان، یازده عامل، محله جلفا نیز یازده عامل، محله خانه اصفهان هشت عامل و نهایتا در محله سپاهان شهر دوازده عامل اولویت اجرایی برای تحقق الگوی نوشهرگرایی دارند. از بین عوامل مهم و شاخص نوشهرگرایی در محلات می توان به مبلمان مناسب شهری در سطح محله، حس سرزندگی و نشاط در محله، برنامه های منظم رفاهی جهت رفاه و نشاط ساکنین، امنیت و  ایمنی در هنگام شب در برخی نقاط دور از دسترس، کیفیت مسیرهای ویژه عابران پیاده اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    امروزه تکیه بر الگوهای نوین شهرسازی، در برنامه ریزی و توسعه محله های شهری، اجتناب ناپذیر است. موضوعی که برای مدیران و برنامه ریزان شهری ضرورت دارد، آن است که هر محله از ویژگی های متفاوتی برخوردار بوده و باید شاخص ها و عوامل در هر محله ای بومی سازی شده و به صورت اختصاصی مورد مطالعه قرار گیرند. با این حال براساس نتایج پژوهش پنج عامل شامل مبلمان مناسب شهری در سطح محله، حس سرزندگی و نشاط در محله، برنامه های منظم رفاهی جهت رفاه و نشاط ساکنین، امنیت و  ایمنی در هنگام شب در برخی نقاط دور از دسترس، کیفیت مسیرهای ویژه عابران پیاده به صورت مشترک در بین تمام محلات مورد مطالعه از اولویت دارند.

    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، شهرسازی نوین، محله، اصفهان
|
  • Ali Hosseini *, Ali Saberi Pages 1-25
    Introduction

    In recent decades, improving the quality of settlements through transforming significant villages into cities was identified as one of the development policies designed to enhance residents' access to urban amenities, facilities, and services. Therefore, this study's purpose is to determine how turning rural areas into urban cities affects locals' quality of life and compare the current situation of these settlements in the two towns of Kopon and Masiri in the Fars province.

    Data and Method

    The present study is a descriptive-analytical type of applied research. The residents of the studied cities represent the research's statistical population, which was determined using the Cochran formula with a sample of 380 people. The data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The Kolmogorov–Smirnov test's findings indicate that the satisfaction level with the quality of life elements in the two cities differs in the two periods preceding and following the development. Based on the results of the Mann-Whitney U test, the average level of satisfaction of quality of life before development is more desirable in the city of Masiri. While all aspects of the city of Kopon, after improvement, have more favorable conditions. The W-Kendall ranking test shows that satisfaction with the aspects of quality of life in the two cities (separately) differs between the two periods. Moreover, based on the simple linear regression test, there is a strong relationship between the quality of life and hope for the future in both settlements.

    Conclusion

    In general, the results of the study show that the policy of promoting settlements and the measures taken have been successful in Kopon in contrast to Masiri.

    Keywords: Quality of Life, Upgrade to citie, Urban Policy, Masiri, Kopon
  • Hossein Yaghfoori *, Masoud Chharrhi, Somayeh Rahdarpoodine, Fatemeh Tilkoy Bage Jan Pages 27-46
    Introduction

    Nowadays, due to the increasing growth of urbanization, especially in developing countries, the innovation of urban prosperity is one of the key human development issues facing the world. Prosperity is a broad concept that is related to balanced and harmonious development in an environment with fairness and justice.

    Data and Method

    This research has practical-developmental goals and its nature and method is analytical-exploratory. In the theoretical part of this research, the required data and information have been collected using the library method, and in the field part, the required data has been obtained using a questionnaire based on the Delphi technique. In this research, our statistical population includes specialists and experts of Yazd city, and 30 people were selected as a sample from the statistical population by using the targeted non-probability sampling method. Then, using the Delphi method and completing the questionnaire by experts, 43 primary variables were identified. In the next step, the matrix of cross effects was designed to measure the influence of the variables on each other and was provided to the experts for scoring. The results were analyzed using the structural analysis technique and MICMAC software, and finally, from a total of 43 primary influencing variables, 10 factors were identified as the key driving factors affecting the urban prosperity of Yazd.

    Results

    :Findings shows that the most influence among the five dimensions is related to 1- Justice and non-discrimination with 28.93%, 2- Quality of life 21.23%, 3- 18.71%.Also, the most dependent among the five dimensions is related to 1- Justice and non-discrimination with 29.24%, 2- quality of life 23.58%, 3- productivity17.40%.

    Conclusion

    The Conclusion show that among the key drivers affecting the future prosperity of the city of Yazd are the variables, the area of worn-out fabric (372), access to water resources (372), youth unemployment (352), poverty rate (348), Participation of people in government (338), average income (331), the percentage of marginalized households (331), the percentage of women's employment (321), and the ratio of employment to population (310), Savings rate (307) have had the most impact. The conclusion shows that the urban development system in Yazd city is unstable and the lack of influencing variables threatens the stability of the system.

    Keywords: Urban prosperity, futures studies, MICMAC, Yazd City
  • Shahrivar Rostaei *, Akbar Asghari Zamani, Forough Andesta Pages 47-68
    Introduction

    A neighborhood is a social-spatial concept. neighborhood management methods include the three dimensions of physical quality, social arrangement, and governance manners. Concerning the third dimension, recent decades have witnessed a shift from centralized towards decentralization processes and network society.

    Data and Method

    The present study had a fundamental goal and used an explorative-explanatory approach. This study used a systematic and structured view to review the theoretical literature on neighborhood management and related concepts. Using, the MICMAC software, the study analyzed the extent to which factors affected and were affected by each other. In the end, driving factors were extracted. For this, 61 factors in five categories of network structure, network society policies, urban governance, governance capacity, and social capital were identified, and provided to 15 experts in the form of a 61*61 matrix, using questionnaires, and via a purposive sampling method.

    Results

    Results indicated that 19 driving factors contributed to investigating the neighborhood management of the urban governance of the city of Tabriz, out of which the factor “revision of the laws and urban development plans” was more important, while the factors “active adaptation to the environment”, “the non-exclusive right of special groups”, “the content of laws enacted”, “the enjoyment of the open urban culture”, “focus on the “solidarity between people to produce knowledge” took the next ranks.

    Conclusion

    The results were found to be used as a framework to investigate the neighborhood management position in urban governance. In this connection, urban development plans and rules, and their revision contributed to this.

    Keywords: Neighborhood Management, Network Society, Urban governance, Governance Capacity, Social Capital
  • Zohre Farzinfar, Amirreza Konjkav Monfared *, Seyed Mohammad Tabataba Nasab Pages 69-83
    Introduction

    Psychological ownership plays a role in destination marketing and branding activities and has led to an increase in the attractiveness of the destination. The purpose of this article is identifying the effective factors on psychological ownership of tourists towards tourist destinations.

    Data and Method

    A mixed method has been used in this research. In the first stage, the effective factors on the psychological ownership of tourists towards the tourist destination were identified through in-depth interviews with experts (including university professors and managers and experts in the tourism industry). The qualitative sampling method was purposive and snowballs. Interviews were conducted with 10 experts. Theme analysis method was used to analyze the data. Then, a quantitative survey was conducted using a questionnaire among 384 tourists from major tourist cities in Iran (including Yazd, Tehran, Isfahan, Mashhad and Shiraz). Quantitative sampling method due to the unlimitedness of the statistical population, sampling was available. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were used to investigate the validity of the model.

    Results

    The findings showed that the effective factors on the psychological ownership of tourists include destination image, socio-cultural, environmental, human, economic, managerial, contextual, physical factor, marketing and attraction. The validity of the conceptual model was confirmed, based on the results of the quantitative part.

    Conclusion

    In this research, effective factors on psychological ownership of tourists' toward the tourist destination have been identified. These findings will have many theoretical and practical applications for policy makers and planners in the field of tourism.

    Keywords: psychological ownership, Theme analysis, tourist, tourism destinations
  • Hosein Bakhshani, Issa Ebraahimzadeh *, Ebrahim Rezaei Pages 85-102
    Introduction

    Nowadays, provision of vitality, happiness, social vitality and urban Liveliness has become one of the main concerns of urban management systems, especially in developed countries. Ensuring urban Liveliness as a legitimate goal is seen at the top of many official urban planning documents, which itself arises from the importance of the Liveliness and Vitality of citizens of the city of Tawaman as a goal and a means. Therefore, the aim of the present research is to compare the urban Liveliness and Vitality of citizens of the citizens between the new and old neighborhoods (the selected neighborhoods of the district one includes: Zhanbazan and Camp and Danesh neighborhoods and the selected neighborhoods of the district foor including: Pahlavani, Muradqoli, Karimabad neighborhoods) of the city. is an ascetic.

    Data and Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The statistical population of the research is 212717 citizens of the selected localities of districts one and four of Zahedan city, and using the Cochran formula, the sample size was calculated as 383 persons. In order to collect data, sampling was done in a multi-stage cluster method, where the samples were selected in a simple random manner within the selected clusters. Independent t-tests, one-way analysis of variance, and Spearman's correlation were used for analysis, and ArcGIS was used to draw maps. A five-level Likert scale was used to measure each of the variables in the questionnaire.

    Results

    Based on the obtained results, the independent t-test for vitality indicators shows that the Vitality of citizens index in the selected localities of district one has an average of 3.05 and in the selected localities of district four with an average of 2.72, the economic vitality index in the selected localities of district one is 3.11 and in the district Four is 2.78, the physical vitality index in the selected localities of district one is 3.12 and district four is 2.28, the environmental vitality index is 2.85 in selected localities of district one and 2.31 in district four. In the indicators of Vitality of citizens, the index of emotional vitality in selected neighborhoods of district one with an average of 2.53 and in district four of 3.49, the index of cognitive vitality in selected neighborhoods of district one with an average of 2.63 and in district four of 3.0, the index of Vitality of citizens in selected neighborhoods of district one is 2.56 and in district four was 3.22.

    Conclusion

    The results of this research are such that there is a significant difference among the selected localities of districts one and four of Zahedan city in terms of indicators of urban vitality and vitality of citizens. In this way, the indicators of vitality in the neighborhoods of region one has a better situation compared to the neighborhoods of region four, but on the contrary, the indicators of vitality in the neighborhoods of region four have a better situation than those of region one.

    Keywords: Urban Vitality, social vitality, neighborhoods, Zahedan City
  • Farshad .Falahat, Rasol Heidary *, Mohammad Ganji Pages 103-124
    Introduction

    The urban body consists of buildings, streets, equipment, facilities, road network and city furniture, which are considered as the main components of the city. The quality of the characteristics of the city's body has an effect on the lives of the residents. Just as the shape and evolution of cities over time has caused demographic and economic changes and urban development measures, and these changes have created certain problems and issues in cities, and one of the important issues of cities is the culture of citizens. In this regard, the present study is a comparative study of the impact of the urban body on the culture of citizenship in the cities of Kashan and Yasouj.

    Data and Method

    Descriptive-analytical research method and information was collected using questionnaire tool. The sample size was 384 questionnaires calculated by Cochran's formula and according to the population of the statistical population, 266 people were distributed for Kashan city and 118 people for Yasuj city. SPSS and AMOS software were used for data analysis and structural equation modeling.

    Results

    The findings show that among the indicators of the urban body (furniture, roads and readability of the city) in Kashan city with a weight of 0.93 and the urban transportation factor in Yasuj city with a weight of 0.81 and among the indicators of citizenship culture, it is a joint factor. Social responsibility in Kashan city with a weight of 0.81 and in Yasuj city with a weight of 0.79 have the highest factor loads. Also, the coefficient of influence of urban body on citizen culture was 0.33 in Kashan city and 0.21 in Yasuj city.

    Conclusion

    The results of the research explain the significant relationship between the indicators of the urban body and the dimensions of citizenship culture in the cities of Kashan and Yasouj. Therefore, after a more detailed analysis, it was determined that among the indicators of the urban body, respectively, the factor (furniture, roads, and readability of the city) and the factor of urban transportation are more important than other indicators in the opinion of the people of Kashan and Yasouj cities, and the overall estimation of the indicators of citizenship culture It showed that the two cities of Kashan and Yasouj need more strengthening in terms of the tendency to follow the law and environmental behavior.

    Keywords: urban body, Citizenship culture, Sustainable Urban Development, Kashan, Yasuj
  • Shahrivar Rostaei *, Akbar Asgharizamani, Shiva Alizadeh Pages 125-142
    Introduction

    This area of the city is critical because its structure is an indispensable system, consisting of several units, and of all the various elements, which make their inconsistency an impression on the whole system and the whole of a city's structure. The survey of inequality and its funds is located in different geographical borders in recent years of the work of Harriet and politicians. The existence of inequality and various dimensions has not been judged by the topography of an important development. The aim of this inquiry into alien inequality or other interpretation of the distribution of space is to maintain an economic, social, and domestic involvement.

    Data and Method

    The research method is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. After theoretical investigations of population and housing census data for three consecutive periods (1385, 1390, 1395) and converting them into per capita and different ratios into indexes, to investigate the inequality situation, Also, the recognition of the spatial pattern of the expansion of inequality for the three extracted periods of the research implementation process based on these indicators and spatial statistics models, Spatial Statistics tools, Hot Spot Analysis and Moran's I spatial autocorrelation have been used in Arc/GIS software.

    Results

    According to the numerical output, Moran's index is equal to 0.071892, 0.144981, 0.633505 for the years 1385, 1390, 1395, respectively, and since its value is positive and tends to one, and according to If the p-value is zero and the calculated Z value (its absolute value) is large, then it is within the confidence limit, and as a result, the data have spatial autocorrelation. Therefore, the distribution pattern of inequality is a cluster.

    Conclusion

    In general, the result shows that the situation arises from a class distance, a duality in the city, and that the difference between the sexes in the time of the observation, and that it is necessary to keep a town management for themselves, at least of the necessary.

    Keywords: Spatial inequalities, Urmia, justice, Hot Spot
  • Mirnajaf Mousavi *, Javad Jahangirzadeh, Nima Bayramzadeh, Sajjad Omidvarfar, Roya Kamel Nia Pages 143-160
    Introduction

    The main purpose of this study is an analysis of the prioritization of indicators of a child-friendly city in the five regions of Urmia to review strategies for improving the situation of each region by examining the indicators of a child-friendly city and ranking the regions of this city.

    Data and Method

    The research method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The statistical population of this study is the residents of 5 regions of Urmia. To determine the sample size, Cochran's formula was used. The sample size was 384, which was randomly distributed in the range. The criteria studied in this study include physical, access, socio-cultural and environmental criteria. Data analysis has been done quantitatively and qualitatively. One-sample t-test, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, and THIESSEN and OPA method were used to analyze the data. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test with a value of 0.790.

    Results

    The findings of this study indicate that based on field data and the child-friendly city criteria questionnaire, Urmia Region 1 is ranked first and Urmia Region 2 is ranked fifth among other regions. The results of the Spearman correlation test indicate that the physical criterion has the greatest impact on a child-friendly city.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the city of Urmia is at a moderate level in terms of the feasibility of the criteria of a child-friendly city and needs the attention of urban management to improve the situation in regions 2 and 3 of Urmia.

    Keywords: spatial justice, Child-Friendly City, Environmental Quality, Sustainable Development, Urmia
  • Abolfazl Meshkini *, Farid Vahedi Yeganeh Pages 161-178
    Introduction

    Many of the world's prestigious scientific researches that have been conducted in the field of housing planning show that housing provision and related policies in developing countries, especially for low-income urban groups, have become one of the most important urban challenges and have numerous economic consequences. It has also had its negative social and political consequences. The increasing growth of published researches and articles in this field makes a comprehensive and systematic review of studies in this field necessary, transparency and justice.

    Data and Method

    In this regard, the aim of this article is to portray the prevailing situation in the study of the field of housing planning and policy through descriptive and comparative analysis of English articles published in the period from 2000 to 2022 in this field, including international and Iranian authors who adapt it portrays world studies and Iran. For this purpose, first, frequently used keywords related to housing planning were searched in Web of Science and Science Direct databases and retrieved as research data. The analysis of these articles was done using scientometric methods as well as micro and macro indicators of social network analysis and using VOSviewer software.

    Results

    In this research, while introducing authors and universities that had a relatively high degree of centrality, it was found that the most emphasis of these articles was on themes such as Poverty, Facility, Price, Income, Market, Housing Affordability, Quantity and Quality. In Iran, in addition to these 10 fields, researchers have also been widely active in other fields such as physical resilience, natural resilience, housing policy, etc.

    Conclusion

    In addition to helping to better understand the specialized literature of housing planning, the finding of this research help to identify the existing research gaps in Iraninan and World studies in this field and can also open the way for the future study and research paths of researches in this field.

    Keywords: Housing, Housing Planning, Science Survey, Conceptual Network, VOSviewer
  • Iman Ghalandarian *, Younes Ahmadi Pages 179-193
    Introduction

    Today, due to rapid population growth, increased activities, and the abundance of vehicles, ensuring the peace and security of citizens has become a difficult, time-consuming, and costly task. Security is a complex issue with social, economic, and cultural dimensions, and it is considered one of the main components of quality in urban spaces. Furthermore, the physical components should not be overlooked, as they play a significant role in this matter.

    Data and Method

    This study aims to analyze the physical and functional factors that influence the potential for theft in the Baharan neighborhood of Mashhad. The research method used is applied, quantitative, and descriptive-analytical. GIS and SPSS software were employed to analyze the data. The study utilized the insights of 11 experts to identify the physical and functional factors affecting the potential for crime. This was done through library studies and the use of the Delphi questionnaire.

    Results

    The results indicate that there are 9 factors that have an impact on the occurrence of crime: lighting, visual access, public transportation, land use, vegetation, physical form, access (passages), density and compactness of the area, and urban block size.

    Conclusion

    Considering the methodology of the nine-component analysis, hotspots with a high potential for crime have been identified at the neighborhood level in Baharan. Using spatial analysis, the components of lighting (with an average rank of 7.13), visual access (6.45), public transportation (5.22), and land use (5.04) were found to have the greatest impact on the potential for crime in this area. Based on this, Janbaz, Sajedi, and Tous Streets have been identified as vulnerable areas in terms of theft occurrence. Proposed measures to reduce crime include increasing pedestrian pathway lighting, activating large-scale vacant lots, controlling motorcycle access, and implementing suitable tree pruning for improved surveillance of the neighborhood.

    Keywords: Physical factors, Functional factors, crime, Theft, GIS
  • Jafar Mirkatouli *, Zahra Jafarkhani, Soha Khakjastah Pages 195-211
    Introduction

    Security is one of the basic social components and women as human capitals of any society have a role in advancing the excellence and goals of the society. The results of the present study aimed to explain the factors affecting women's sense of security in the urban environment.

    Data and Method

    The current research is fundamental-applicative in terms of its objective and according to the investigated components, the dominant approach is descriptive-analytical, and in terms of the method and nature of this research, it is quantitative with emphasis on field data. The statistical population of this research is university professors and women over 15 years old in Gorgan city, which was determined by Cochran's formula of 200 samples, and finally this sample size was selected through simple systematic sampling. Cronbach's alpha of the questionnaire was 0.87. 7 indicators of physical, social, environmental, urban furniture, access, behavioral and supervision in the form of 34 items and SPSS21 and LISREL software were used for data analysis..

    Results

    The analysis of the obtained information showed that the social factor with an effect coefficient of 0.941 is the most important factor in women's sense of security. The behavioral factor with an effect coefficient of 0.932 is the second group, and after that urban furniture is the third group with an effect coefficient of 0.931. The reason for this is the importance of social issues in the livability of life in the city of Gorgan and the diversity of ethnic groups in this city.

    Conclusion

    Based on the estimates of the research model, the highest factor loading among the indicators of the physical factor is the separation of public and private spaces (factor loading 0.73), among the indicators of the social factor, it is the item of disregard for the rights of others on the part ofOther citizens (factor loading 0.77), among the indicators of the environmental factor, the presence of noise pollution (factor loading 0.87), among the indicators of the urban furniture factor, the information booths and help in emergency situations (factor loading 0.79).

    Keywords: Physical, social factors, Women's safety, Urban space, Imam Khomeini St, Gorgan City
  • Hanieh Ali Mirzaei *, AliAsghar Abdullahi, Hossein Ghazanfarpur Pages 213-228
    Introduction

    Cities, as complex social, geographical, and economic phenomena, also represent a significant spatial phenomenon. In fact, a city is a spatial unit where politics and power are closely intertwined, and cities require policies for their development. The urban living environment necessitates extensive policymaking and development interventions.

    Data and Method

    This research is of an applied development nature, utilizing a descriptive-analytical approach. Data for this study were collected from two sources: library resources and land use maps of Kerman city. These data were analyzed by transferring them to the ArcGIS software environment. To investigate and comprehend the level of dispersion, clustering, and expansion of Kerman city, as well as to understand its physical development pattern, various spatial statistical analysis methods were employed.

    Results

    The findings indicate that the spatial distribution pattern of Kerman city is clustered, with a relatively low level of spatial clustering intensity. The city of Kerman highlights concentration in specific areas within the city, and it is not uniformly distributed across the city.

    Conclusion

    The findings suggest that the development of Kerman city has been predominantly horizontal, with a continuous and dense development pattern in the city center. Results indicate that as we move from the city center towards the periphery, the spatial distribution pattern becomes more scattered. Development has also taken place beyond the old city walls and between the two northern and southern belts. Furthermore, some villages are practically considered urban areas due to their proximity to the city and are within the legal city limits, such as Taherabad in the west and Sarasiyab in the east of the city. These settlements exhibit a semi-urban and semi-rural character both in terms of spatial structure and the employment status of their residents.

    Keywords: Urban Development, Spatial statistics analysis, Scattered growth, Urban growth, urbanization, Kerman City
  • MohammadReza Rezaei *, Hassan Oroji, Zohre Alasarpanaei Pages 229-248
    Introduction

    Loyalty of a tourist to a specific destination is a key issue in urban tourism management. A high level of loyalty in a destination can have positive consequences for the development of tourism in that region. One of the important topics in this field is the strategic measurement and analysis of the level of tourism loyalty in different dimensions and components and providing strategies to improve it. In the meantime, measuring the goals, capabilities of cities, and the opportunities and challenges ahead in the field of tourism loyalty and knowing the competitors of the destination are taken into account for the strategic analysis of tourism loyalty. As one of the urban tourism destinations of Iran, the city of Yazd attracts a large number of domestic and foreign tourists every year with its many tourist spaces and products. the main goal of the research is to provide strategies for the development of the loyalty level of Yazd city through the recognition and evaluation of the objectives, capabilities, opportunities, challenges and competitors of the city's tourism and evaluating its strategic suitability.

    Data and Method

    the current research is applied in terms of its purpose and descriptive of the survey type based on its nature and method. The required data is prepared based on the library and field method. The statistical sample of the research was 30 people from the group of experts, including officials and managers of tourism, researchers and researchers, owners of tourism businesses, and a number of residents with a history of the city, which due to the limited statistical population, the whole number method was used to get samples. became. For the strategic analysis of the research, Meta-SWOT analytical model, which is an advanced SWOT model, has been used.

    Results

    The results showed that the most important resources and capabilities in order to improve the level of tourism loyalty in the city of Yazd include the positive effects of the globalization of the city of Yazd on improving the character of the city and its historical attractions, changing the positive mentality of tourists towards the city, understanding its scientific and historical value. And to arouse their feelings, to raise the quality of services, relative participation of citizens in social and tourism programs, acceptable tourism security and urban infrastructure and services, agency services and health tourism ConclusionThe result of the strategic analysis shows the greater homogeneity of Yazd's tourism capabilities and external factors and goals in terms of strategic fit, and the aforementioned capabilities play an important role in improving the level of loyalty at a medium level, and based on this, solutions have been presented to improve it.

    Keywords: Tourism loyalty, destination image, Yazd City, Strategic analysis
  • Sayed Mojtaba Mahdavi, Ahmad Khademolhoseiny *, Reza Mokhtari Malek Abadi, Safar Ghaedrahmati, Amir Gandomkar Pages 249-270
    Introduction

    Today, urban development following the classical model of urban development has led to unstable conditions in cities and urban neighborhoods. Therefore, in recent years, the neo-urbanism movement has been formed as a new approach to urban design and planning in criticism of contemporary urban development, which has a scattered, non-human and machine-like pattern.

    Data and Method

    The main purpose of this research was to identify implementation priorities in order to realize the model of neo-urbanism in the prominent neighborhoods of Isfahan city (Sanbalistan, Jolfa, Khane Isfahan and Sepahan Shahr). Therefore, the method of this descriptive-analytical research was chosen. At first, a list of primary factors that play a role in urbanism were identified as research variables. In the next step, using the mutual effects analysis method and Micmac software, the degree of influence of primary factors on each other was evaluated in the form of experts' questionnaire. Finally, by using the two-dimensional analysis method and combining the impact scores and average scores, implementation priorities were determined.

    Results

    The findings of the research showed that in Sanbalistan neighborhood, eleven agents, Jolfa neighborhood, eleven agents, Khaneh Isfahan neighborhood, eight agents, and finally, in Sepahan Shahr neighborhood, twelve agents have executive priority to realize the new urbanism model. Among the important factors and indicators of new urbanism in the neighborhoods, we can mention suitable urban furniture at the neighborhood level, a sense of vitality and vitality in the neighborhood, regular welfare programs for the well-being and vitality of the residents, security and safety at night in some remote places, quality Special pedestrian routes are indicated.

    Conclusion

    Today, it is inevitable to rely on new patterns of urban planning in the planning and development of urban neighborhoods. The issue that is necessary for managers and urban planners is that each neighborhood has different characteristics and indicators and factors should be localized in each neighborhood and studied specifically. However, based on the results of the research, five factors include suitable urban furniture at the neighborhood level, a sense of vitality and vitality in the neighborhood, regular welfare programs for the well-being and vitality of the residents, security and safety at night in some remote places, the quality of special routes for pedestrians. Walking is a common priority among all the studied neighborhoods.

    Keywords: New urbanism, new urban development, Neighbourhood, Isfahan