فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال دهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس حسنی نیا، حبیب وهابزاده رودسری*، حسین خارا، علیرضا شناور ماسوله، محدثه احمدنژاد صفحات 1-10

    ماهی اسکار (Astronotus ocellatus) یکی از محبوب ترین ماهیان آکواریومی نیاز به توجه بیشتری جهت فراهم آوردن سلامت در شرایط پرورشی دارد. با توجه به گسترش به کارگیری باکتری های پروبیوتیک در صنعت آبزی پروری، این تحقیق جهت ارزیابی اثرات باکتری هایLactococcus lactis  و Bacillus subtilis بر آنزیم های گوارشی و خون شناسی ماهی به عنوان شاخص های سلامت اسکار انجام گرفت. آزمایش با300  قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی 03/0±96/8 گرم و طول 02/0± 23/8  سانتی متر طی 70 روز با جیره حاوی باکتری های مذکور در 9 گروه تیماری با غلظت باکتریایی CFU/g 1010 به صورت مقادیر 150، 300 و450 میلی گرم باکتری افزوده شده در هر کیلوگرم غذا و تیمارهای ترکیبی دو نوع باکتری ها به اندازه 75 و 225 میلی گرم در هر کیلو غذا و تیمار شاهد طراحی شد. در پایان دوره پرورش، نتایج حاصل از شاخص های خونی نشان دهنده افزایش گلبول های قرمز، مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت در تیمار 3 (LL450) بود (P<0.05). همچنین  نتایج حاصل از فعالیت آنزیم های گوارشی شامل آمیلاز، لیپاز و پروتیاز در بین تیمارهای دریافت کننده باکتری به ویژه تیمار 3 (LL450) از نظر آماری به طور معنی داری با شاهد متفاوت بود (P<0.05).

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ماهی اسکار، Lactococcus lactis، Bacillus subtilis، آنزیم های گوارشی، سلول های خونی
  • سعید تمدنی جهرمی، علی صادقی، بهزاد سروی، سجاد پورمظفر* صفحات 11-18

    پروبیوتیک Lactobacillus casei یکی از پروبیوتیک هایی است که در تغذیه آبزیان مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر پروبیوتیک L. casei بر عملکرد رشد، پارامترهای خونی و فلور میکروبی روده در ماهی قرمز (Carassius auratus) به مدت 60 روز بود. در این مطالعه تعداد 180 قطعه ماهی با میانگین وزنی 16/0±11/10 در یک طرح کاملا تصادفی به 2 تیمار آزمایشی و 3 تکرار (30 قطعه در هر تکرار) که شامل جیره تجاری (تیمار شاهد) و جیره حاوی  CFU/g 107 پروبیوتیک L. casei (تیمار آزمایش) بود، تقسیم شدند. نتایج آزمایش نشان داد که وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و شاخص وضعیت در تیمار حاوی پروبیوتیک L. casei افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشته است (05/0>p). همچنین بر اساس نتایج به دست آمده، افزودن پروبیوتیک L. casei به جیره غذایی ماهی قرمز باعث افزایش تعداد گلبول های سفید در مقایسه با گروه شاهد شد. همچنین نتایج نشان داد که تعداد کل باکتری ها و باکتری های اسید لاکتیک روده در تیمار حاوی پروبیوتیک L. casei افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشته است (05/0>p). بنابراین، افزودن پروبیوتیک L. casei به جیره غذایی ماهی قرمز (C. auratus) موجب بهبود رشد و افزایش تعداد باکتری های اسید لاکتیک در این ماهی شد.

    کلیدواژگان: ماهی قرمز، پروبیوتیک Lactobacillus casei، پارامترهای رشد، شاخص های خونی، فلور میکروبی روده
  • فرشته حاجی آقایی قاضی محله*، جاوید ایمانپور نمین صفحات 19-34

    تنوع زیستی شامل ترکیب، تعداد و غناء گونه ای است و در سطح تنوع ژنتیکی میان گونه ها، بین گونه ها و اکوسیستم مطالعه می شود. تنوع زیستی نقش بسیار مهمی در حفظ ثبات اکوسیستم ها دارد و نشان دهنده پایداری بیشتر اکوسیستم هاست. حضور گونه های بیشتر در یک اکوسیستم، سبب پیچیده تر شدن اکوسیستم های طبیعی می شود. لذا، اکوسیستم ها توانایی بیشتری در پاسخ به تغییرات محیطی دارند و باثبات تر هستند. دریای خزر از نظر تنوع زیستی نسبت به سایر دریاها نظیر بالتیک و سیاه، فقیرتر هست و در اثر فشار روزافزون چالش های زیست محیطی، به تدریج گونه های با ارزش آبزی با کاهش جمعیت رو به رو شده و شماری از آنها از جمله ماهیان خاویاری نیز در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند. از سوی دیگر، رودخانه ها و تالاب های منتهی به این دریا که محل مناسبی برای تخم ریزی ماهیان رود کوچ و نوزادگاه های مطمین انواع ماهیان محسوب می شود، به دلیل کاربرد غیرمسیولانه، اغلب شرایط مناسبی ندارند و امکان مهاجرت ماهیان به دلایل متعدد از جمله صید غیر اصولی و بی رویه وجود ندارد. بدین ترتیب، ذخایر ماهیان استخوانی به ویژه ماهیان آنادروموس به شدت تهدید می شود. احیاء ذخایر این گونه ها همانند ماهیان خاویاری و ماهی سفید باید در حجم وسیع تر انجام شود. مدیریت رودخانه ها و فراهم کردن شرایط مهاجرت به حداقل برخی از این رودخانه ها و تامین شرایط زادآوری طبیعی، نقش اساسی در بازسازی ذخایر این ماهیان و حفظ تنوع زیستی ماهیان دریای خزر ایفاء خواهد کرد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، تنوع گونه ای، احیاء رودخانه ها، چالش های زیست محیطی، آلودگی، گونه مهاجم
  • محمد سوداگر*، هانیه خیرآبادی، شهره مسائلی صفحات 35-40

    ماهیان زینتی، یکی از صنایع مهم از بخش های مهم صنعت آبزی پروری است که در مقایسه با سایر آبزیان از اعتبار تجارت های بین المللی برخوردار است. تکثیر و پرورش ماهیان زینتی به لحاظ استفاده از منابع داخلی، سودآوری بالا، سرمایه گذاری پایین، سادگی  نسبی فن آوری تولید و امکان اشاعه نوآوری و مشارکت فراگیر جوانان برای اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم  همواره مورد توجه بوده است. ماهی Polypterus که در ایران به ماهی آذرخش معروف است، از جمله ماهیان ما قبل تاریخ است که سابقه زیست آن به بیش از دویست میلیون سال قبل بازمی گردد. این ماهی علاوه بر تنفس آبی دارای تنفس هوایی بوده و در برابر بسیاری از بیماری ها و شرایط نامناسب محیطی مقاوم است. خواستگاه این ماهی آفریقا و حوضه های آبریز رودخانه نیل سنگال، نیجر و سایر کشورها است. وزن این ماهی تا حدود دویست گرم گزارش شده است. این ماهیان در طبیعت از حشرات، ماهی های ریز، سخت پوستان، لارو قورباغه ها و برخی از نرم تنان استفاده می کنند درحالی که برخی از گونه های Polypterus حشره خوار هستند و طول عمر آنها به 34 سال می رسد. اگر چه تکثیر ماهی Polypterus در اکواریوم بسیار دشوار بوده، ولی با استفاده از تکنیک هایی قابل انجام است. بهترین سن برای تکثیر این ماهی بالای 7 سال و طول 30 سانتی متر است، در غیر این صورت این ماهیان تخم ریزی نخواهند کرد. برای تحریک به تخم ریزی این ماهیان ضروری است مکان آکواریوم کاملا بزرگ بوده و از مخفیگاه هایی پوشیده شده باشد.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، بیولوژی، تکثیر، پرورش، Polypterus
  • رقیه محمودی*، محمدمیثم صلاحی اردکانی، رکسانا فلاحی صفحات 41-56

    تلاش های زیادی برای انجماد گامت های ماهی و آبزیان صدف دار انجام شده است. تشکیل بانک اسپرم در برخی از ماهی های مهم تجاری با موفقیت حاصل شده است. در آبزیان صدف دار به ویژه در میگوها، اگرچه انجماد اسپرم موفقیت آمیز بوده است، اما هیچ تلاشی برای تشکیل بانک های اسپرم صورت نگرفت. تحقیقات در زمینه انجماد تخم و جنین ماهی و آبزیان صدف دار، با موفقیت کمتری همراه بوده است. دلایل متعددی برای عدم موفقیت در انجماد تخمک/جنین ذکر شده است و موانع اصلی نفوذپذیری غشاء کم در تخم ها، حجم بالای زرده تخمک و وجود محفظه ها در جنین های در مراحل اولیه رشد است. این عوامل منجر به تشکیل کریستال یخ در طول فرآیند انجماد می شود. همچنین تخمک ها و جنین ها مستعد آسیب های سرمایی غیر مرتبط با آسیب کریستال یخ هستند. عده ای از محققین برخی دیگر از مشکلات را در پروتکل های کرایوبانک [1] تخمک/جنین گزارش کرده اند که به طور مفصل در مقاله حاضر مورد بحث قرار گرفته است. نیاز مبرمی به توسعه تکنولوژی کرایوبانک مناسب برای تخم/جنین ماهی به منظور افزایش تولید ماهی در شرایط اسارت وجود دارد. تلاش برای حفظ انجماد لارو جانوران آبزی چالش دیگری است که در گذشته نه چندان دور رخ داده است. هدف از بررسی حاضر، جمع آوری اطلاعات جامع در مورد تلاش هایی است که تاکنون در زمینه کرایوبانک تخم و جنین ماهی و نیز سایر آبزیان انجام شده است؛ سپس چالش های موجود در راستای برنامه ریزی تحقیقات آتی به منظور  قابل دوام و مقرون به صرفه بودن این فناوری ارزیابی می گردد. 1 فرآیند خنک سازی و ذخیره سازی سلول ها، بافت ها یا اندام ها در دمای بسیار پایین یا انجماد برای ذخیره آنها به منظور استفاده در آینده «انجماد» نیز نامیده می شود.

    کلیدواژگان: انجماد، ماهی، آبزیان صدف دار، تخم، جنین، لارو
  • عماد خلیل زاده* صفحات 57-69

    ماهی زبرا یکی از آبزیانی است که به صورت فزآینده ای در مطالعات نوروفیزیولوژی درد و نیز تحقیقات دارویی و سم شناسی مورد توجه قرار گرفته است. همچنان که اقبال از ماهی زبرا در مطالعات زیست پزشکی در حال رشد است، جنبه های حقوقی کاربردهای آن با این میزان از پیشرفت به صورت همزمان رشد نکرده و از قافله عقب مانده است. بنابراین، نیاز به ارزیابی جنبه های حقوقی کاربردهای آن در تحقیقات دارویی و علوم اعصاب وجود دارد. در این مطالعه هدف بررسی مسایل اخلاقی کار با ماهی های زبرا در آزمایش هایی نظیر ارزیابی درد و تاثیر داروهای مختلف در کنترل درد و نیز مطالعات مربوط به استرس است. لذا، در این بررسی به معرفی روش هایی که در تحقیقات علمی جهت کاهش درد و استرس ناشی از آزمایش های علمی در ماهی زبرا مورد توجه قرار گرفته اند اعم از تکنیک های بی هوشی و مرگ با ترحم، خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، علوم اعصاب، ماهی زبرا، حقوق آبزیان در مطالعات زیستی
|
  • Abbas Hasaninia, Habib Vahabzadeh Roudsari*, Hossein Khara, Alireza Shaenavar E. Masouleh, Mohadeseh Ahmadnezhad Pages 1-10

    Oscar fish (Astronotus ocellatus), is one of the most popular aquarium fish, which needs more attention to provide health in breeding conditions. Due to the expansion of the use of probiotic bacteria in the aquaculture industry this research was conducted to evaluate the effects of Lactococcus lactis and Bacillus subtilis on digestive enzymes and hematology as health indices of Oscar. The experiment was set up with 300 juveniles with an average weight of 8.96 ± 0.03 (gr) and a length of 8.23 ​​± 0.02 (cm) during 70 days with a diet containing the two mentioned bacteria in 9 treatment groups of CFU/g 1010 bacterial ​​concentration as 150, 300 and 450 mg added bacteria per kg of food and equal mixtures of both bacteria as 75, 150 and 225 mg per kg of food and were compared with control treatment. At the end of rearing period the results of the blood indices showed an increase in red blood cells, hemoglobin and hematocrit values ​​in treatment 3 (LL450) (P<0.05). Also, the results of the activity of digestive enzymes, including amylase, lipase and protease, in the treatments receiving bacterial added diets, especially in treatment 3 (LL450), statistically was differing from control (P<0.05).

    Keywords: Probiotics, Oscar, Lactococcus lactis, Bacillus subtilis, digestive enzymes, blood cells
  • S.Tamadoni Jahromi, A . Sadeghi, B.Sarvi, S.Pourmzaffar* Pages 11-18

    Lactobacillus casei probiotic is one of the probiotics used in aquaculture industry. The aim of this study was to evaluate the effect of Lactobacillus casei probiotic on the growth performance, blood parameters, and intestinal microbial flora in goldfish (Carassius auratus) for 60 days. In this study, 180 fish with an average weight of 10.11± 0.16 g were randomly distributed into two treatments with three replicates (n= 30) including commercial diet (control treatment) and diet containing L. casei probiotics at 107 CFU / g (experimental treatment).The results showed that the final weight, weight gain, specific growth rate (SGR) and condition factor (CF) in the treatment containing L. casei had a significant increase compared to the control group (P <0.05). The results also showed that the inclusion of L. casei probiotic to the goldfish diet resulted in increase the number of white blood cells compared to the control group (P<0.05). Moreover, a significant increase in total number and intestinal lactic acid bacteria in the treatment containing probiotic Lactobacillus was observed compared to the control group (P<0.05). Therefore, addition of L. casei probiotic enhanced growth performance and intestinal lactic acid bacteria in goldfish (C. auratus).

    Keywords: Goldfish, Lactobacillus casei, Growth parameters, Blood indices, Intestinal microbial flora
  • Fereshteh Hagiaghaei Ghaazi Mahalleh*, Javidi Imanpour Namin Pages 19-34

    Biodiversity includes the composition, abundance and richness of species and is studied at genetic diversity within species, between species and ecosystem level. Species diversity is vital for maintaining the flexibility of an ecosystems results in greater stability. The presence of more species in an ecosystem makes natural ecosystems more complex and therefore ecosystems are more resistant to unfavorable environmental changes with their stable communities. The Caspian Sea is poorer in biodiversity than other seas such as the Baltic and Black Seas, and due to growing pressure of environmental challenges, the population of valuable aquatic species has declined radically including all sturgeon representing the Caspian Sea and are in danger of extinction. On the other hand, rivers and lagoons leading to the Caspian Sea, which are suitable spawning grounds for spawners and safe nursery grounds for offsprings of several bony fishes often do not have appropriate conditions due to irresponsible fishing and heavy loads of various pollutants. Therefore, practically there is no sound spawning migration into these water bodies by bony fishes which means the stocks of anadromous species are severely threatened. Restoration of stocks of these bony fish species should be practiced in large scale similar to that of Kutum (Rutilus kutum). Appropriate river management and restoration and providing conditions for migration to at least some of these rivers and providing conditions for natural reproduction will play a key role in rehabilitation of stocks of these fish and preserving the biodiversity of the Caspian Sea.

    Keywords: Caspian Sea, Species diversity, River restoration, Environmental challenges, Pollution, Invasive species
  • Mohammad Sudahar*, Haniyeh Kheirabadi Pages 35-40

    Ornamental fish is one of the most important industries in the aquaculture industry, which has international reputation compared to other aquatics. Breeding of ornamental fish has been successful in terms of using internal resources, high profitability, low investment, relative simplicity of production technology, and the possibility of spreading innovation and participation of young people for direct and indirect employment generation. Polypterus fish which is known as Azarakhsh fish in Iran, is one of our prehistoric fish whose history goes back to more than 200 million years ago. In addition to water breathing, this fish has air breathing and is resistant to many diseases and unfavorable environmental conditions. The birthplace of this fish is Africa and the catchment areas of the Nile River, Senegal, Niger, and other countries. The weight of this fish is reported to be about two hundred grams. In nature, these fish use insects, small fish, crustaceans, frog larvae and some molluscs, although some polypterous species are insectivorous and their lifespan reaches 34 years. Although it is very difficult to reproduce polypterus fish inside the aquarium, it can be done using techniques. The best age for polypterus fish reproduction is over 7 years and 30 cm long, otherwise these fish will not spawn. In order to stimulate the spawning of these fishes, it is necessary that the place of the aquarium is quite large and covered with hiding places.

    Keywords: Polypterus, Morphology, Biology, Reproduction, Breeding
  • R. Mahmoudi *, M . Salahei Ardekani, R. Fallahi Pages 41-56

    Number of attempts has been made to cryopreserve fish and shellfish gametes. Success has been achieved to establish only sperm banks in case of some commercially important fish. In shellfish, also particularly in shrimps, though the sperm cryopreservation was successful; no attempts were made to develop sperm banks. As far as cryopreservation of egg and embryos of fish and shellfish is concerned, less research efforts were made with limited success. Number of reasons have been given for the failure of egg/embryo cryopreservation and the main barriers speculated are low membrane permeability in the eggs, the large yolk mass of the oocyte, and the presence of compartments in early developing embryos. These factors result in ice crystal formation during the freezing process. In addition, the oocytes and embryos are prone to chilling injuries unrelated to ice crystal damage. There are number of other problems reported by several researchers in the egg/embryo cryobanking protocols which are elaborately discussed in the present paper. There is an urgent need to develop a viable cryobanking technology for fish egg/embryos to enhance fish production in captive condition. Attempts to cryopreserve larvae of aquatic animals are another challenge occurring in the recent past. The aim of the present review is to collect comprehensive information on the efforts so far made on fish and shellfish egg and embryo cryobanking; and to assess the challenges in the development of viable technology and plan for future research for making this technology viable and cost effective.

    Keywords: Cryobanking, Fish, Shellfish, Egg, Embryos, Larvae
  • Emad Khalilzadeh* Pages 57-69

    Zebrafish are one of the creatures that have been increasingly considered in neurophysiological studies of pain as well as pharmacological and toxicological research. As the popularity of zebrafish grows in biomedical studies, the legal aspects of its applications have not grown at the same time and lagged behind. It seems that the evaluation of the legal aspects of Zebrafish applications in pharmaceutical and neuroscience research is important. The aim of this study was to investigate the ethical aspects of working with zebrafish in experiments such as the neurophysiology of pain and the effect of various drugs, and stress-related studies. Therefore, in this study, we will introduce the methods that have been considered in scientific research to reduce the pain and stress caused by experiments in zebrafish, including anesthesia and euthanasia techniques in this species.

    Keywords: Bioethics, Neuroscience, Zebrafish, Aquatic Rights in Biological Studies