فهرست مطالب

نشریه پژوهش اجتماعی
پیاپی 55 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مونا رباطی، مجید رادفر*، علی ملک پور صفحات 1-31

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقاومت در پذیرش هنجارهای رسمی جامعه ی ایران بر روی دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر مسیر پژوهشی توصیفی است. جامعه ی آماری پژوهش تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی بودند که 373 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی نظام مند به پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته پاسخ دادند.پرسشنامه ی ساخته شده متشکل از 77 گویه است. داده های خام به دست آمده از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS26 و آزمون های آماری tمستقل و تحلیل واریانس یک سویه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون tمستقل نشان داد که جنسیت در مقاومت در پذیرش هنجارهای جامعه تفاوت دارد و مردان بیشتر از زنان درپذیرش هنجارهای مقاومت دارند. همچنین مشخص گردید که مجردان بیشتر از متاهلان درمقاومت درپذیرش هنجارهای جامعه مقاومت دارند.نتایج آزمون تحلیل واریانس یک سویه نیز نشان داد که گروه های سنی مختلف درپذیرش هنجارهای متفاوت عمل می کنند و هر چه سن بالاتر می رود مقاومت در پذیرش هنجارها کمتر می شود. همچنین مشخص گردید که مدرک تحصیلی نقشی در پذیرش یا عدم پذیرش هنجارهای جامعه ندارد، اما در شاخص ها مشخص گردید که افراد دارای مدرک تحصیلی پایین تر در مقابل رعایت قواعد و عرف خانواده مقاومت بیشتری داشته و تمایل به شرکت در مهمانی و پارتی شبانه دارند. همچنین در توصیف میانگین ها مشخص گردید که در مشارکت کنندگان میزان بی توجهی به قوانین جامعه، میزان تمایل به شرکت در مهمانی و پارتی شبانه در حد کم است. از سوی دیگر، مشخص گردید که در مشارکت کنندگان میزان رعایت نکردن قواعد و عرف جامعه، میزان موافقت با دوستی ورابطه با جنس مخالف، میزان رعایت نکردن قوانین مربوط به پوشش در حد متوسط است. در کل میزان مقاومت در پذیرش هنجارهای جامعه در حد کم است.

    کلیدواژگان: مقاومت، پذیرش هنجارهای جامعه، دانشجویان، جنسیت، سن، تحصیلات، تاهل
  • حسین بنی فاطمه*، توکل آقایاری هیر، صابر جعفری صفحات 32-50
    مهمترین وظیفه و نقش اساسی وسایل ارتباط جمعی، انتشار اخبار رویدادهای اجتماعی می باشد. تمامی خبرگزاری های ملی و بین المللی که عمدتا در بخش تلویزیون به فعالیت می پردازند همواره به این امر واقف هستند که برای جذب مخاطب و اثرگذاری بر آن باید سطح اعتماد مخاطب به اخبار منتشره را بالا برد. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی عوامل جامعه شناختی مرتبط با میزان اعتماد به اخبار شبکه های تلویزیونی 1، 2 و 3 در بین شهروندان جوان شهر تبریز می باشد. برای رسیدن به این هدف از نظریه های اعتماد اجتماعی آنتونی گیدنز، کلاوس اوفه، رابرت پاتنام و پیتر زتومکا استفاده شده است. روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش پیمایشی است و جامعه آماری پژوهش کلیه شهروندان شهر تبریز در بازه سنی 43- 15هستند که تعداد آن ها 579694 می باشد. از میان این تعداد، 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. بر اساس نتایج تحقیق، میانگین اعتماد به اخبار در هر سه شبکه در سطح نسبتا پایینی قرار داشته که با مقایسه میانگین ها مشخص شد که میزان اعتماد به اخبار شبکه 2 کمی بیشتر از سایر شبکه ها می باشد. اغلب فرضیه ها با استفاده از آزمون R پیرسون در این پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای ارزیابی مثبت از عملکرد رسانه داخلی، احساس امنیت اجتماعی و میزان دین داری به عنوان متغیرهای موثر بر میزان اعتماد به اخبار شبکه های 1، 2 و 3 شناسایی شدند که در مجموع توانستند بیش از 20 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: اعتماد به اخبار، ارزیابی مثبت از عملکرد رسانه، احساس امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • حمید نادری، سید محمود هاشمی*، مجتبی معظمی صفحات 51-70
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه هوش فرهنگی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان پایه دهم مدارس پسرانه سلام شهر تهران بوده است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش انجام تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پایه دهم مدارس پسرانه سلام شهر تهران بود که با استفاده از روش خوشه ای تصادفی ساده 243 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های هوش فرهنگی آنگ و همکاران(2004) و مهارت های اجتماعی نوجوانان(TISS) توسط ایندربیتزن و فوستر(1992) بود که بین دانش آموزان توزیع و سپس جمع آوری گردید. فرضیات با استفاده از روش های آمار توصیفی (دامنه، کمینه، بیشینه، میانگین، انحراف معیار، واریانس، چولگی و کشیدگی) و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده و گام به گام) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به تحلیل داده ها یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش فرهنگی به طور کلی و دو بعد آن(بعد فراشناختی و انگیزشی) با مهارت های اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و بعد فراشناختی بیشترین سهم را در پیشگویی مهارت های اجتماعی داشته است.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، مهارت اجتماعی، دانش آموز
  • مهدی اسماعیلی، مجید توسلی رکن آبادی* صفحات 71-89
    تلاش های فراوانی برای توضیح دلایل و مبانی شکل گیری ساخت و ماهیت قدرت دولت صورت گرفته است. البته دلایل تکوین چنین ماهیتی با توجه به مبانی قضاوت ساخت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی منجر به اختلاف دیدگاه هایی در این خصوص گردیده است که در اغلب موارد برای توضیح و توصیف وضع موجود از اتقان لازم برخوردار نیستند. در تاریخ معاصر ایران دولت به خاطر ماهیت مستقل و فراطبقاتی اش هم از بابت خاستگاه و هم از نظر ماهیت و همچنین عملکرد، اساس متفاوتی با جوامع اروپایی دارد. با توجه به تحولات سیاسی- اجتماعی ایران معاصر، بخصوص از تاریخ دستیابی به درآمدهای نفتی، دولت در ایران به عنوان قدرتی برتر از طبقات در تطور خاص خود تکامل یافت. به تعبیری دیگر استقلال دولت نه در وضعیت رقابت نیروهای اجتماعی و توازن طبقاتی بلکه در بستری از ضعف طبقات و گروه های اجتماعی، امکان بروز و فعالیت یافت. در این شرایط نظریات مختلفی در بررسی ساخت دولت در ایران و نسبتش با جامعه شکل گرفته است. در این مقاله در صدد است تا با نگاهی بر مهم ترین نظرات این حوزه به برخی ناکارآمدی های نظری آنها بپردازیم و استدلال کنیم که رهیافت جامعه شناسی مالی بهتر می تواند به تبیین روابط دولت و جامعه در ایران معاصر بپردازد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی مالی، دولت، جامعه، ایران معاصر
  • محمدرضا کریمی* صفحات 90-116
    هدف
    هدف تحقیق حاضر تعیین اثرات زبان انگیزشی رهبر بر اشتیاق کارکنان از طریق متغییرهای واسط ادراک از ارتباطات شفاف و متقارن، درک از ارتباط فرد- سازمان و شهرت درون سازمانی ادراک شده بر اشتیاق کارکنان در شرکت سرمایه گذاری (هولدینگ)توکا فولاد بود.
    روش
    تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین زبان انگیزشی برارتباطات متقارن با ضریب تاثیر0/41، زبان انگیزشی بر درک ازارتباطات شفاف با ضریب تاثیر0/48، درک از ارتباط متقارن دوطرفه بردرک ازارتباطات شفاف سازمان با ضریب تاثیر 0/26، درک از ارتباطات شفاف سازمان بر ادراک ارتباط فرد از سازمان با ضریب تاثیر 0/14، ادراک ارتباط فرد از سازمان بر متغییرهای شهرت درون سازمانی ادراک شده و اشتیاق کارکنان به ترتیب با ضریب تاثیر 0/61 و 0/64 و شهرت درون سازمانی بر اشتیاق کارکنان با ضریب تاثیر 0/30 رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    فرضیه اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفت. هر چند که تاثیر زبان انگیزشی به صورت مستقیم بر متغیر اشتیاق کارکنان با ضریب تاثیر 0/04 معنادار نگردید.
    کلیدواژگان: ارتباط فرد با سازمان، ارتباطات شفاف، اشتیاق سازمانی، زبان انگیزشی، شهرت درون سازمانی
  • عباس شعبانی*، سپیده شکری صفحات 117-129
    هدف کلی پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین شخصیت جامعه پسند و خودشیفتگی با سلامت اجتماعی جوانان والیبالیست استان تهران میباشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه والیبالیست های باشگاه های استان تهران تشکیل می دادند. نمونه برای جامعه نامحدود، 384 نفر و به صورت نمونه گیری در دسترس در نظر گرفته شد. در این تحقیق از پرسشنامه های استاندارد شخصیت جامعه پسند، شخصیت خودشیفته و سلامت اجتماعی استفاده شد که روایی و پایایی آنها در مطالعات متعدد خارجی و داخلی تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل داد ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه استفاده گردید. یافته ها نشان داد که بین شخصیت جامعه پسند با سلامت اجتماعی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. هم چنین، نتایج حاکی از آن بود که بین مولفه مسوولیت جامعه پسند و ارتباط همدلانه با سلامت اجتماعی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز بیانگر آن بود که مسوولیت اجتماعی و شخصیت جامعه پسند پیش بینی کننده معنادار سلامت اجتماعی هستند. علاوه بر این، بین خودشیفتگی با سلامت اجتماعی ارتباط منفی و معنادار مشاهده شد. هم چنین، بین مولفه های اقتدار و خودبینی و خودبسندگی با سلامت اجتماعی رابطه منفی معنادار و بین برتری جویی و بهره کشی و محق بودن و خودنمایی با سلامت اجتماعی رابطه معناداری وجود نداشت. در نهایت، خودبینی و خودشیفتگی  پیش بینی کننده معنادار سلامت اجتماعی بودند. بنابراین، پیشنهاد می شود ورزشکاران در راستای بهبود سلامت اجتماعی شخصیت جامعه پسند و خودشیفتگی را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: شخصیت جامعه پسند، خودشیفتگی، سلامت اجتماعی، جوانان والیبالیست
|
  • Mona Robati, Majid Radfar *, ALI Malek Pour Pages 1-31

    The present study seeks to investigate the resistance towards accepting the official norms of the Iranian society among students of Tehran Azad University. The study is applied research in terms of the research objective and a descriptive study in terms of research path. The statistical population includes all students of Azad University, Central Tehran branch, among whom 384 people were selected as the sample through systematic random sampling and answered the researcher-made questionnaire. The questionnaire was made up of 77 items. The raw data obtained from the research questionnaire were analyzed using SPSS26 software, independent t-test, and one-way ANOVA. Results of the independent t-test indicated that gender influences the resistance towards accepting the norms of society, and men are more resistant to accepting the norms compared to women. Results of one-way ANOVA revealed that various age groups perform differently in terms of accepting the norms, and older people are less inclined to resist the norms. It was also found that academic degree plays no part in the acceptance of or resistance towards the norms of the community; however, it was revealed from the indicators that those with lower academic degrees are more resistant towards accepting family rules and norms, and have a higher tendency to take part in nightly parties and gatherings. It was also found in the description of means that the level of participants' disregard for the rules of the society in terms of tendency to participate in nightly parties and gatherings was low. On the other hand, it was revealed that participants had a moderate level of disregard for the rules and norms of the society in terms of friendship and relationship with the opposite sex and the rules on clothing. Overall, the resistance towards the norms of the society was revealed to be low.

    Keywords: resistance, acceptance of social norms, Students, Gender, Education, Marriage
  • Hosein Banifatemeh *, Tavakkol Aghayari Hir, Saber Jafari Pages 32-50
    The most important duty and the essential role of social communication facilities is the spreading of social events. All national and international news media that mostly act in the TV section, always confirm this affair that for attracting audience and affecting on it, the level of audience´s reliance on news should be increased. The goal of this research is considering related sociological factors with amount of reliance on the news of 1, 2 and 3 TV channels between young citizens of Tabriz. For reaching this end, Giddens, Offe, Putnam and Sztompka´s theories have been used. The used research method of this research is the measured one and the statistical society of research are all Tabriz´s citizens that are in the age range of 15- 43 that the number of them is 579694. From this number, 400 people was chosen as the statistical research sample by the use of multi- stage branch sampling method. Data are collected by the use of questionnaire and for data analysis »SPSS« software was used. Based on research results, the average reliance on the news at every three channels was at relatively low revel. By comparing the average, it is known that the amount of reliance on the news of channel 2 is to some extent more than other channels. Most hypothesizes by using of R Pearson test were confirmed and the results of regression analysis showed that positive assessment variables from operation of national media, feeling social safety and the amount of religiousness are identified as the affecting variables on the amount of reliance on the news of 1, 2 and 3 channels that can wholly expressed more the 20 percent of dependent variable´s changes.
    Keywords: Reliance on the news, positive assessment of media action (operation), feeling of social safety, Religiousness, Social participation
  • Hamid Naderi, Sayyedmahmud Hashemi *, Mojtaba Moazzami Pages 51-70
    The purpose of this study was to investigate the relationship between cultural intelligence and social skills 10th Students of Salam Boys Schools in Tehran. In terms of the purpose of this research, the research method is descriptive - correlation type. The statistical population of this research was all 10th grade students of  Salam Boys Schools in Tehran, They were selected by simple randomized cluster sampling of 243 people based on Morgan's table. The instruments for collecting data were Cultural Intelligence Questionnaire Ang and colleagues (2004) and Adolescent Social Skills (TISS) by Indarbitzens and Foster (1992). They were distributed among the students and then collected. The hypotheses were analyzed using descriptive statistics (Domain, minimum, maximum, Average, standard deviation, variance, Squatting and elongation) and inferential (Pearson correlation coefficient and simple and stepwise regression). According to the data analysis, the findings of the research showed that there is a positive and significant relationship between cultural intelligence in general and its two dimensions (metacognitive and motivational dimension) with social skills, and metacognitive dimension has the most contribution in social skills prediction.
    Keywords: Cultural Intelligence, Social skill, Students
  • Mehdi Esmaeili, Majid Tavasoli Rokn Abadi * Pages 71-89
    Many efforts have been made to explain the reasons for the formation of the construction and the nature of the state power. The reasons for the development of such a nature, due to the principles of social, political and economic construction, have led to differences of opinion in this regard, which in most cases do not have the necessary qualities to explain and describe the current situation. In contemporary Iranian history, the state has a different foundation with European societies due to its independent nature and its origin and function. Given the socio-political changes of contemporary Iran, especially from the history of access to oil revenues, the government in Iran has evolved as a superior power over classes in its own evolution. In other words, the state's independence evolved not in the context of the competition of social forces and the balance of the class, but in the context of the weakness of classes and social groups. In this context, various ideas have been developed in the study of the construction of government in Iran and its relation to society. In this paper, we are going to look at some of the most important comments of this field on some of their theoretical inefficiencies and argue that the approach of financial sociology can better explain the relations between government and society in contemporary Iran.
    Keywords: Financial Sociology, Government, Society, Renter State, Contemporary Iran
  • Mohammad Reza Karimi * Pages 90-116
    Methods
    In terms of purpose, the research method was applied and was descriptive correlational as regards the method of data collection 
    Results
    The results indicated that there is a positive significant relationship between motivating language and symmetrical communications with the coefficient value of 0.41, between motivating language and transparent communication perceptions with the coefficient value of 0.48, between two-way symmetrical communications and transparent organizational communication perceptions with the coefficient value of 0.26, between transparent organizational communication perceptions and employee-organization relationships perception with the coefficient value of 0.14, between employee-organization relationships perception and the variables of perceived corporate reputation and employee engagement with the coefficient values of 0.61 and 0.64, and corporate reputation and employee engagement with the coefficient value of 0.30 
    Conclusion
    the study’s major hypothesis is confirmed although the direct effect of motivating language on employee engagement with the coefficient value of 0.04 was not significant.
    Keywords: motivating language, symmetrical, transparent communications, employee-organization relationships perception, corporate reputation, organizational engagement
  • Abbas Shabani *, Sepideh Shokri Pages 117-129