فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1401)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/17
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد حسن زاده صفحات 7-22

    از اواخر سال 2022 میلادی آغاز به کار روبات نرم افزاری چت جی پی تی و استقبال کاربران از قابلیت تعاملی آن، پرسش های فراوانی را در بین پژوهشگران، مدیران و حتی شهروندان عادی درباره آینده این فناوری ها و تاثیرات آنها ایجاد کرد. رشد صعودی شتابان استفاده از این فناوری در اینترنت، این سوال بزرگ را به میان آورد که مدیریت دانش چگونه می تواند از این پیشرفت علمی و فناوری بهره برداری کند. هرچند هنوز درباره پیش بینی میزان تاثیرات این فناوری با توجه به ماهیت پویا و متغیر آن بسیار دشوار است، اما پیش بینی کاربردهای مفید آن در عرصه مدیریت دانش چندان سخت نیست. در نوشتار حاضر به صورت مختصر، تاثیرات عامل های هوشمند مانند آنچه در چت جی پی تی متجلی شده است، بر افراد، کسب وکارها و مدیریت دانش سازمانی تحلیل شده است. ایده های مطرح شده در این نوشتار می تواند به استقبال آگاهانه از این فناوری تحولی در کسب وکارها کمک کند. توجه به این تاثیرات در کلاس های درس مدیریت دانش و سازوکارهای کسب و کار، به برنامه ریزی و اقدام اثربخش کمک می کند. عامل های هوشمند در آینده نزدیک بسیاری از مشاغل و تشکیلات سازمانی را با تغییر جدی روبرو خواهد کرد. این نوشتار می تواند سرآغازی برای اندیشه عمیق تر در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: چت جی پی تی، عامل های هوشمند، مدیریت دانش، فناوری های نوین، هوش مصنوعی
  • مهشید التماسی*، معصومه التماسی، منیره رنجبران صفحات 23-44
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی چالش های اصلی عدم استفاده از اپلیکیشن های کتابخانه ای است. در این راستا، به سه سوال اساسی پاسخ داده شد: چالش های اساسی استفاده از اپلیکیشن های موبایل کتابخانه ها کدامند؟ اولویت بندی این چالش ها در کتابخانه های دانشگاهی ایران چگونه است؟ مدل ارتباط این چالش ها چگونه است؟

    روش

    این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای، با رویکرد آمیخته است؛ چرا که بخشی از داده ها از مطالعه متون و تحلیل محتوای کیفی و بخشی دیگر نیز از پیمایش بدست می آید. برای مدل سازی نیز از روش ساختاری- تفسیری که یک روش کمی است، استفاده شد.. جامعه پژوهش در بخش اول: مقالات دوره 10 ساله 2010 تا2020 با کلیدواژه های کتابخانه، اپلیکیشن و موبایل، در پایگاه های اطلاعاتی پروکویست، ساینس دایرکت، الزویر، امرالد، اسکوپوس و گوگل اسکولار جستجو شدند. ابزار گردآوری در بخش دوم این تحقیق، پرسشنامه 25 سوالی محقق ساخته براساس طیف لیکرت است. جامعه بخش دوم: شامل کتابداران کتابخانه های علوم پزشکی تهران و متخصصان طراحی اپلیکیشن ها بودند که تعداد آنها حدود 70 نفر بدست آمد. جامعه پژوهش در بخش سوم شامل دو گروه بودند: اساتید کتابداری و اطلاع رسانی 7 نفر، و متخصصان طراحی اپلیکیشن ها 7 نفر بودند و در مجموع 14 نفر به عنوان پنل خبرگی براساس نمونه گیری هدفمند با معیارهای طراحی حداقل 1 اپلیکیشن موفق برای متخصصان و انجام طرح تحقیقاتی عملی یا نظری برای اساتید، بدست آمد.

    یافته ها

    مطالعه متون مختلف نشان داد که 5 چالش اصلی برای استفاده از اپلیکیشن های تحت موبایل کتابخانه ها وجود دارد: چالش های مرتبط با وضعیت مالی، چالش های فرهنگی، چالش های فنی، چالش های دانش و تخصص و چالش های ارتباط بین فردی. اولویت بندی این چالش ها از دیدگاه اساتید کتابداری و متخصصان حوزه برنامه های کاربردی به ترتیب چالش های فرهنگی، مالی، دانش و تخصص، فنی و ارتباط بین فردی بوده که با نتایج بدست آمده از بخش مدل سازی ساختاری- کمی متفاوت است. در بخش مدل سازی ساختاری- تفسیری، این چالش ها به دو گروه تفکیک شدند: چالش های فنی، دانش و تخصص و فرهنگی: این چالش ها نیروی نفوذ و همچنین نیروی وابستگی زیادی دارند. همچنین با یکدیگر و با چالش های سطح دوم در ارتباط هستند؛ اما چالش های سطح دوم که شامل چالش های مالی و ارتباط بین فردی است که از نظر میزان نفوذ و وابستگی، نزدیکی زیادی با سطح اول دارند، ولی این دو چالش در واقع از دید خبرگان تاثیرپذیری بیشتری نسبت به سطح اول دارند، به این مفهوم که چالش های سطح اول غالبا به صورت چالش های ثابت مدنظر هستند، در حالی که چالش های سطح دوم قابلیت تغییر و تعدیل بیشتری دارند. از مولفه های سطح دوم، چالش مالی در تحلیل MICMAC به عنوان مولفه کلیدی شناسایی شد. همان طور که در مدل نیز ترسیم شده است، این چالش تاثیر کلی و عمده ای بر سایر چالش ها دارد و تغییر در آن می تواند سایر چالش ها را دستخوش تغییرات و حتی در مواردی رفع چالش نماید.

    نتیجه گیری

    می توان به مدیران و برنامه ریزان کتابخانه ها پیشنهاد کرد که برای استفاده از اپلیکیشن های کتابخانه ای تحت موبایل، ابتدا مباحث فرهنگی را پیگیری نمایند؛ چرا که به نظر می رسد تغییر در چالش های مالی چندان در قدرت کنترل آنها نیست.

    کلیدواژگان: برنامه کاربردی، تلفن همراه، خدمات الکترونیکی کتابخانه، کتابخانه مجازی، اپلیکیشن کتابخانه ای، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه های علوم پزشکی تهران
  • ایمان ظهوریان نادعلی، حامد اجاقی*، فاطمه سلیمانی روزبهانی صفحات 45-74
    هدف

    پژوهش حاضر با شناسایی پژوهشی های علمی هوش مصنوعی انجام شده توسط دانشگاه، صنعت و دولت، به دنبال ترسیم وضعیت تحقیقاتی ایران در زمینه این فناوری در مقایسه با کشورهای چین و آمریکا به عنوان دو کشور پیشرو در هوش مصنوعی است. بر مبنای این شناخت، هدف اصلی پژوهش استخراج الگوی تعاملی دانشگاه، صنعت و دولت به عنوان بازیگران اصلی در همکاری های علمی - پژوهشی هوش مصنوعی در سه کشور مورد مطالعه می باشد.

    روش

    این پژوهش برمبنای روش علم سنجی و بهره گیری از داده های پایگاه اسکوپوس در قلمرو زمانی 2002 تا 2021 انجام شده است. رتبه بندی کشورها براساس تعداد مستندات و میزان ارجاع دهی به 1000 سند برتر انجام شد. سپس مستندات برمبنای وابستگی های سازمانی، به گروه های دانشگاهی، صنعتی، دولتی و بین المللی تفکیک گردیدند. بر این مبنا، شبکه هم تالیفی مستندات ایران بر مبنای همکاری های سازمانی ترسیم شد. از طریق محاسبات رهیافت اطلاعات متقابل، کیفیت همکاری ها در ایران با دو کشور دیگر مقایسه شدند. برای این منظور، بررسی معناداری آرایش دسته ها و هم پوشانی های چندجانبه از طریق محاسبات آنتروپی شانون و رسانش اطلاعات صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که کشورهای چین و آمریکا با اختلافی اندک، بیشترین مستندات را در بین کشورهای مورد مطالعه داشتند و ایران در جایگاه سی ام بود. از نظر میزان استناد، آمریکا با اختلاف قابل توجهی اول، چین دوم و ایران در رتبه هفدهم قرار گرفتند. با نرمال کردن تعداد پژوهش ها برحسب جمعیت، درآمد و عملکرد، آمریکا علی رغم نزدیک بودن تعداد مستنداتش با چین، در جایگاه بسیار بالاتری قرار گرفت و فاصله ایران با چین در نتایج نرمال شده بسیار کم تر شد. از منظر عدم قطعیت و هم افزایی تعاملات نیز همین ترتیب برقرار بود. از بین بازیگران ایران، دانشگاه تهران و پس از آن دانشگاه های امیرکبیر و شریف بیشترین تولیدات علمی را داشته اند. داده های دانشگاه، صنعت و دولت برای ایران به صورت آزمایشی کم و زیاد شدند. بیشترین افزایش خروجی بر مبنای کم ترین تغییر ورودی از طریق افزایش پژوهش های صنعت به دست آمد که نشان می دهد ورود بخش صنعت به امر پژوهش می تواند باعث افزایش هم افزایی در همکاری های پژوهشی بازیگران ایرانی شود.

    نتیجه گیری

    تحلیل و بررسی نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهم ترین تفاوت در الگوی همکاری های پژوهشی بین بازیگران ایرانی و بازیگران دو کشور دیگر، میزان مشارکت بخش صنعت است. از بین سه کشور مورد مطالعه، آمریکا بیشترین همکاری های پژوهشی صنعتی را نشان می دهد. در مورد ایران نیز چنین نتیجه گیری شد که سیاست تحریک صنعت به مشارکت در تحقیقات هوش مصنوعی، بیشترین اثربخشی را خواهد داشت. این نتیجه از طریق دست کاری آزمایشی مقادیر داده ها پشتیبانی شد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، دانشگاه، صنعت، دولت، ایران، چین، آمریکا، همکاری پژوهشی، آنتروپی شانون، علم سنجی
  • احمد کیخا* صفحات 75-112
    هدف

    هدف پژوهش حاضر استخراج و دسته بندی مولفه های دانشگاه هوشمند به منظور ارایه یک چارچوب مفهومی است.

    روش

    پژوهش کیفی حاضر با استفاده از راهبرد فراترکیب تدوین شده است. در این راستا، کلیدواژه های تخصصی پژوهش شامل دانشگاه هوشمند، آموزش عالی هوشمند، دانشگاه دیجیتال و آموزش عالی دیجیتال در پایگاه های معتبر علمی Science Direct، Springer، Wiley Online Library، ERIC، Sage Journals، Emerald در بازه زمانی (2010 - 2020) جستجو شدند. از میان 75 مقاله به دست آمده در نهایت 25 مقاله به تحلیل نهایی راه یافت. در راستای دستیابی به هدف پژوهش، سه پرسش مولفه های اصلی چارچوب مفهومی دانشگاه هوشمند کدام اند؟ چه عواملی سبب به وجود آمدن شرایط پیچیده و پیدایش دانشگاه هوشمند شده است؟ عوامل زمینه ای برای استقرار دانشگاه هوشمند کدام اند؟ طرح ریزی شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل، مولفه های دانشگاه هوشمند شامل: پداگوژی هوشمند (آموزش هوشمند، یادگیری هوشمند، ارزیابی هوشمند)؛ پژوهش هوشمند (هوشمندسازی پژوهش، ظرفیت سازی پژوهش)، کارآفرینی هوشمند دانشگاهی (تعامل مستمر با صنعت، خدمات مشاوره و شغلی)؛ حکمرانی هوشمند (حکمرانی خوب بر مبنای هوشمندسازی، رهبری هوشمند آموزش عالی)؛ مدیریت نوین هوشمند (مدیریت هوشمند آموزش عالی، مدیریت هوشمند در دانشگاه)؛ پردیس هوشمند (کلاس هوشمند، هوشمندسازی محیط، پایداری سبز و هوشمند پردیس، معماری هوشمند در پردیس)؛ فناوری های هوشمند (فنی-آماری، فناوری های سطح بالا، قوانین و مقررات هوشمند)؛ ظرفیت سازی هوشمند (توسعه زیرساخت های سخت و فناورانه)؛ مالیه هوشمند (سازوکارهای تامین و تخصیص منابع مالی، مدیریت مالی هوشمند) و نیروی انسانی هوشمند (اعضای هیات علمی هوشمند، دانشجویان هوشمند، کارکنان هوشمند و مدیریت منابع انسانی هوشمند) است. در پاسخ به پرسش دوم، عوامل سه گانه؛ زمینه های فرهنگی (تغییر در فرهنگ دانشگاهی و فرادانشگاهی)؛ زمینه های تشویقی- نگرشی (زمینه تشویقی، زمینه نگرشی)؛ زمینه های رقابتی (تشدید رقابت داخل و خارج از آموزش عالی) و عوامل دوگانه؛ تکثیر دگرگونی‏های فناورانه (توسعه فناورهای غیرآموزشی، توسعه فناوری های آموزشی)، پیدایش تحولات زیستی (تحولات زیستی، تحولات دانشگاهی) بر دانشگاه هوشمند اثرگذار بودند. همچنین علاوه بر شبکه مضامین، چارچوب مفهومی سه بعدی دانشگاه هوشمند نیز ترسیم شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تحولات پیش آمده در حوزه های فناوری و تغییر ساختار و ماهیت الگوهای گذشته دانشگاهی و حرکت به سمت دانشگاه های هوشمند در کنار وقوع رخدادهای ناشناخته ای همچون اپیدمی کووید-19، بازگشت به شیوه های گذشته دانشگاهی را دشوار ساخته است. لیکن، برای همسویی با این تحولات خواه و ناخواه نظام های آموزش عالی برای بقاء و کنش گری در شرایط پویا، به سمت هوشمندسازی پیش رفته اند. براساس مولفه های ده گانه شناسایی شده در این پژوهش، سیاست گذاران آموزش عالی و مدیران دانشگاه ها می توانند با توجه به این مولفه استراتژی ها و برنامه هایی را برای هوشمندسازی دانشگاه ها تدوین و پیاده سازی کنند.

    کلیدواژگان: دانشگاه هوشمند، هوشمندسازی آموزش عالی، دانشگاه های نسل جدید، پردیس هوشمند، پاندمی کووید-19، آموزش هوشمند، پژوهش هوشمند
  • حسین تقوی*، علی خالق خواه، فاطمه دیرین صفحات 113-130
    هدف

    آموزش، به لحاظ ماهیت، محتوا و فرایند، امری تعامل محور است؛ با تغییر در اشکال و کیفیت ارتباطات، عاملان درگیر در این امر نیازمند استفاده بهینه از فناوری های اطلاعاتی در جهت برقراری تعاملات کارآمد آموزشی هستند که اولا وابسته به توسعه صلاحیت های لازم برای کاربرد فناوری های اطلاعاتی در عاملان آموزشی و ثانیا باور پیدا کردن آنها به صلاحیت های خود شان است؛ هر دو مقوله توسعه صلاحیت و شکل گیری باور به آن، متاثر از عوامل گوناگونی است. تحقیق حاضر با تمرکز بر شناسایی ساختار عواملی انحام شده است که شکل گیری باور به توانمندی های اطلاعاتی و مشخصا خودکارآمدی اطلاعاتی عاملان آموزشی را تحت تاثیر قرار می دهد.

    روش

    روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نوع همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر عاملان آموزشی شهرستان اردبیل بوده که با استفاده از فرمول کوکران 317 نفر از آنان که در مدارس ابتدایی مشغول فعالیت بودند، به روش اتفاقی به عنوان نمونه انتخاب گردیدند و در تحقیق مشارکت داده شدند. برای سنجش عوامل توانمندساز خودکارآمدی از مقیاس دنهو و برای سنجش خودکارآمدی اطلاعاتی از پرسشنامه مورفی، کوور و اوون استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای SPSS و LISREL تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    مدل عوامل توانمندساز خودکارآمدی اطلاعاتی از طریق داده های واقعی برازش می شود و عوامل «اثرگذاری بالا»، «اجماع در هدف»، «آگاهی از یکدیگر»، «انسجام کارکنان»، «مسیولیت پذیری رهبری» و «نظام کارآمد مداخله»‏ تاثیر مثبت و معناداری بر خودکارآمدی اطلاعاتی دارند. طبق این نتایج مسیولیت پذیری رهبری با ضریب 68/0 بیشترین تاثیر را بر خودکارآمدی اطلاعاتی دارا بوده است و اثرگذاری بالا، انسجام، آگاهی از یکدیگر، نظام کارآمد مداخله و اجماع در هدف با ضرایب تاثیر 63/0، 47/0، 42/0، 39/0 و 29/0 در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تایید نقش عوامل توانمندساز بر خودکارآمدی اطلاعاتی و برازش مدل با داده ها، مداخله در جهت ارتقای باور عاملان آموزشی به توانمندی های اطلاعاتی شان می تواند متمرکز بر طرح ها و دستورالعمل هایی باشد که با توجه به عوامل فوق الذکر توسعه داده شده اند. مشارکت و اثرگذاری در تعیین اهداف و فرصت ایفای نقش، این شانس را به عاملان آموزشی می دهد که تجارب موفقیت آمیزی کسب کنند. اجماع بر اهداف گروه آموزشگران را به سمت انسجام، یکپارچگی و هماهنگی هرچه بیشتر سوق می دهد. آگاهی از تجارب یکدیگر فرصت الگوبرداری، مشاهده و یادگیری فراهم می کند. همچنین رهبر آموزشی با مسیولیت پذیری می تواند شرایط، انگیزه و تمرکز لازم برای تمرین، تسلط، یادگیری از دیگران و کسب تجربه در زمینه فناوری های اطلاعاتی را برای عاملان آموزشی فراهم آورد. نهایتا عملی سازی مداخلات این باور را در آموزشگران تقویت می کند که آن ها می توانند با تلاش های خود، تغییراتی را در جهت بهبود آموزش ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی اطلاعاتی، سواد اطلاعاتی، عاملان آموزشی، عوامل توانمندساز، مدل معادلات ساختاری، فناوری اطلاعات
  • سید مجتبی حسینی بامکان*، پوریا مالکی نژاد، مهران ضیائیان صفحات 131-162
    هدف

    امروزه پرداختن به مسایل محیط زیستی توسط سازمان های مختلف می تواند عملکرد و طول عمر سازمان ها را تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، شهرداری ها با توجه به درگیری بالا با میزان و مقدار تولید و جمع آوری زباله، درک مناسبی از برنامه های ساختاری و استقرار دانش سبز دارند. پژوهش حاضر، طراحی یک نقشه استقرار دانش سبز در شهرداری است تا بتوان با استفاده از آن سناریوهای مختلف بهبود در جهت استقرار مناسب را برنامه ریزی نمود.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از جنبه نحوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. جامعه پژوهش را تعداد 50 نفر از متخصصان، خبرگان و کارکنان شهرداری اصفهان تشکیل داده اند. به منظور انجام پژوهش در ابتدا عوامل موثر در استقرار و پیاده سازی دانش سبز در یک سازمان مورد بررسی قرار گرفت. سپس با طراحی پرسشنامه طیف لیکرت، وضعیت فعلی هر یک از عوامل در سیستم مورد آزمون قرار گرفت. در ادامه عوامل بدست آمده با استفاده از تکنیک نقشه شناختی فازی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور چرایی حرکت سیستم یک سناریو رو به جلو و یک سناریو رو به عقب با استفاده از نرم افزار FCMAPPER آزمون شد. به منظور ترسیم نقشه شناختی فازی در این پژوهش از نرم افزار Pajek استفاده گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش نه عامل گرایش به یادگیری سبز، فرهنگ سازمانی زیست محیطی، فراگیری دانش سبز، نوآوری سبز، تولید دانش سبز، یکپارچگی دانش سبز، به اشتراک گذاری دانش سبز، فشار ذینفعان و نگرش به برند سبز به عنوان عوامل اثرگذار بر استقرار دانش سبز شناسایی شد. یافته های بدست آمده از طریق اجرای تکنیک نقشه شناختی فازی نشان دهنده از شناسایی عامل تولید دانش سبز به عنوان عامل دارای بیشترین درجه مرکزیت در مدل است. همچنین عوامل تولید دانش سبز و فرهنگ سازمانی زیست محیطی به ترتیب به عنوان عوامل دارای بیشترین درجه درونداد و برونداد در نقشه شناسایی شدند. براساس یافته های حاصل از اجرای سناریوی رو به عقب در این پژوهش، عامل فرهنگ سازمانی زیست محیطی به عنوان عامل آغازگر سناریو مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از سوی دیگر، یافته های حاصل از اجرای سناریوی رو به جلو در این پژوهش نشان می دهد که در صورت بهبود در عامل تولید دانش سبز در درون شهرداری اصفهان، ساختار سیستم به سمت بهبود در عوامل مختلف ساختار پیش رفته و در نهایت منجر به بهبود در وضعیت نگرش به برند سبز می گردد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند تسهیل گر استقرار مناسب دانش سبز در درون شهرداری های مختلف کشور گردد و مدیران شهری را به سمت استفاده موثرتر از دانش سبز تشویق نماید.

    کلیدواژگان: دانش سبز سازمانی، فرهنگ سازمانی، محیط زیست، نقشه شناختی فازی، سناریو، اصفهان، شهرداری ها
  • فریبرز درودی*، عادل سلیمانی نژاد، حمزه جمالی زاده، آمنه سلیمانی صفحات 163-186
    هدف
    آر.اف.آی. دی آغازه ای است برای اصطلاح «سامانه بازشناسی با امواج رادیویی» و به نوعی فناوری اشاره دارد که به موجب آن داده های دیجیتال کدگذاری شده در برچسب های آر.اف.آی. دی یا برچسب های هوشمند توسط یک خواننده از طریق امواج رادیویی ضبط می شوند. سامانه بازشناسی با امواج رادیویی یکی از ابزارهای مهم فناوری برای ردیابی منابع اطلاعاتی در کتابخانه است. این سامانه امکان دستیابی سریع و مناسب به منابع را مهیا می کند، از سرقت جلوگیری می کند، سبب تسریع خدمات کتابخانه می شود، و کارآیی فعالیت کتابخانه را افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر امکان سنجی به کارگیری سامانه بازشناسی با امواج رادیویی در کتابخانه ها است.
    روش
    پژوهش از نوع پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری آن را کلیه مدیران و کارکنان 8 کتابخانه عمومی شهر کرمان تشکیل می دهند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ایی محقق ساخته می باشد که برای تعیین روایی آن، از روش روایی صوری استفاده شد، و امید ریاضی برابر با 73/0 به دست آمد که مقداری قابل قبول برای تایید روایی پرسشنامه است. به منظور محاسبه پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ 814/0 نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آمار استنباطی، شاخص اولویت بندی بر اساس شباهت به راه حل ایده آل (تاپسیس) و نرم افزار  SPSSویرایش20 انجام شد. تاپسیس یک روش تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره است که مجموعه ای از گزینه ها را بر اساس یک معیار از پیش تعیین شده مقایسه می کند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از این است که قابلیت پیاده سازی سامانه بازشناسی با امواج رادیویی از نظر زیرساخت و ابزارهای فناورانه در کتابخانه های عمومی شهر کرمان به میزان متوسط است. این کتابخانه ها از نظر نرم افزارهای موجود قابلیت پیاده سازی سامانه بازشناسی با امواج رادیویی را دارند. همچنین نیروی انسانی شاغل در کتابخانه های عمومی شهر کرمان آمادگی لازم برای پیاده سازی سامانه بازشناسی با امواج رادیویی را به میزان متوسط دارند. علاوه بر آن، در حال حاضر، زیرساخت های فناوری برای اجرای سامانه بازشناسی با امواج رادیویی کافی به نظر نمی رسد. شایسته است تا انتخاب نرم افزار باید با دقت و مطالعه کافی انجام پذیرد. به کارگیری سامانه بازشناسی با امواج رادیویی در کتابخانه های عمومی شهر کرمان ضروری است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که محدودیت در پیاده سازی سامانه بازشناسی با امواج رادیویی در کتابخانه های عمومی شهر کرمان بیش از همه مربوط به نیروی انسانی متخصص، بودجه و مسایل فنی است. از نظر مدیران و کتابداران انجام این فرایند و بهره گیری از امکانات آن ضروری است. اجرای برنامه های آموزشی، برنامه ریزی میان مدت و طولانی مدت، تعامل مدیریت با کارشناسان کتابخانه برای اجرای بهتر، استفاده از قابلیت های سامانه بازشناسی با امواج رادیویی در ارایه خدمات کتابخانه، چون امانت، سازماندهی، بازیابی و مدیریت مجموعه از زمره پیشنهادهای این پژوهش است.
    کلیدواژگان: سامانه بازشناسی با امواج رادیویی (آر.اف.آی.دی.)، شاخص اولویت بندی براساس شباهت به راه حل ایده آل (تاپسیس)، کتابخانه های عمومی، شهر کرمان
  • صدیقه محمد اسماعیل*، فاطمه حمیدی صفحات 185-212
    هدف
    با توجه به اهمیت ایجاد انگیزش معنوی در کارکنان به عنوان عامل موفقیت اجرای مدیریت دانش، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل انگیزشی معنوی موثر در استقرار مدیریت دانش و همچنین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این عوامل نسبت به هم از دیدگاه متخصصان این حوزه انجام شده است.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر روش آمیخته است. ابتدا با بررسی متون، عوامل انگیزشی معنوی موثر در استقرار مدیریت دانش شناسایی و در ادامه از روش نظرسنجی دلفی برای تایید عوامل شناسایی شده و رسیدن به اجماع کلی استفاده شد. به همین منظور پرسشنامه ای مشتمل بر عوامل شناسایی شده، تهیه و در بین اعضای تیم خبره توزیع گردید. سپس با تهیه پرسشنامه دیگری، موسوم به پرسشنامه روش دیمتل، از اعضای تیم خبره خواسته شد تا شدت اثرگذاری هر کدام از عوامل را به صورت زوجی مشخص کنند. در این تحقیق، از روش دیمتل به منظور اولویت بندی و شناسایی عوامل علی و معلولی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش 12 نفر از خبرگان فعال و آشنا در هر دو حوزه مدیریت دانش و مدیریت منابع انسانی هستند.
    یافته ها
    از مجموع 27 عامل انگیزشی شناسایی شده، 17 عامل انگیزشی معنوی موثر در استقرار مدیریت دانش به تایید خبرگان رسید. پس از تعیین شدت روابط موجود بین متغیرها، براساس نظر خبرگان و انجام مراحل روش دیمتل فازی مشخص شد سبک رهبری و اقدامات مدیریتی، فرهنگ سازمانی و عدالت سازمانی سه اولویتی هستند که بیشترین تاثیرگذاری را بر سایر عوامل انگیزشی معنوی در استقرار مدیریت دانش دارند و مشارکت کارکنان در امور، ایجاد حس ارج نهاده شدن و پیشرفت و ارتقاء شغلی تاثیرپذیرترین عوامل انگیزشی معنوی در استقرار مدیریت دانش می باشند. همچنین شرایط محیط کار (شرایط فیزیکی، تجهیزات و...) مستقل است و هیچ گونه تاثیرگذاری و تاثیر پذیری با سایر عوامل ندارد.
    نتیجه گیری
    منابع انسانی با انگیزه به طور مستقیم و غیرمستقیم بر پیاده سازی مدیریت دانش تاثیر می گذارد. در این میان انگیزه های معنوی سنگینی مسیولیت را سبک و راه را هموارتر می سازد. از این رو یکی از وظایف مهم مدیران سازمان هایی که ابتکارات مدیریت دانش را در سازمان خود ایجاد نموده یا در مراحل اولیه پیاده سازی مدیریت دانش هستند، شناخت راه های ایجاد و تقویت انگیزش معنوی در کارکنان است. سرمایه گذاری بیشتر روی عوامل تاثیرگذار علاوه بر تاثیر مستقیم بر روی خود عامل می تواند بر روی سایر عوامل نیز تاثیرگذار باشد و مقداری از بار اجرایی سایر عوامل را به صورت غیرمستقیم پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، انگیزش معنوی، تکنیک دیمتل فازی، کارکنان
  • علی اصغر سعدآبادی*، حمزه شیخ شعاعی، زهره رحیمی راد صفحات 213-250
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تجزیه و تحلیل مهم ترین عوامل ممکن موثر بر پذیرش سیستم مدیریت اسناد الکترونیکی در شرکت گاز ایران است. این تلاش، فرصتی برای همگام سازی و رویارویی موثر با تحولات آتی فراهم کرده و ادبیات مرتبط با این موضوع را غناء می بخشد. شناخت این عوامل برای طراحی و اتخاذ سیاست های مربوط به استقرار، افزایش استفاده و بهره وری از این سامانه بسیار مهم است.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از مرور ادبیات و تحلیل عاملی تاییدی انجام شده است. جامعه پژوهش متشکل از کارکنان شرکت گاز ایران با سابقه کار با سیستم مدیریت اسناد الکترونیکی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t، میانگین، انحراف معیار، شاخص معناداری، مقادیر آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. در این پژوهش، مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری، با عوامل زمینه (به عنوان مکان، هویت افراد مجاور، میزبان ها و دستگاه های قابل دسترسی و تغییرات آنها در طول زمان) و فراگیری (به عنوان دسترسی کاربران به نرم افزار در همه سطوح اجرایی سازمان) ترکیب شده و مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه پژوهش های کاربردی و براساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی- پیمایشی است. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات مربوط به پیشینه، از روش های کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های میدانی از ابزار پرسشنامه و ارایه آن در بستر اینترنت استفاده شده است.

    یافته ها

    عوامل زمینه ای و یادگیری به عنوان عوامل پشتیبان، تاثیر بسزایی بر انتظارات عملکرد، تاثیر اجتماعی، انتظار تلاش و شرایط تسهیل کننده دارند و در نتیجه از فرآیند پذیرش سیستم مدیریت اسناد الکترونیکی حمایت می کنند. همچنین یافته های پژوهش حاکی از نقش مهم رابط کاربری، حمایت مدیران ارشد و توسعه مهارت های کارکنان در پذیرش و بکارگیری این فناوری است.

    نتیجه گیری

    موسسات عمومی به سیستم های اطلاعاتی نیاز دارند که مدیریت اسناد تولید شده در طی فرآیندهای تجاری را در بستر دیجیتال تسهیل کند. توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات امکان دیجیتالی سازی و انتقال امن اسناد به سیستم عامل های دیجیتال را فراهم کرد که منجر به ظهور سیستم های مدیریت اسناد الکترونیکی شد. برای دستیابی به مزایای سیستم های مبتنی بر فناوری و جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه در مقیاس یک کشور، پذیرش آنها توسط کاربران ضروری است. به همین دلیل شناخت عوامل موثر بر قصد استفاده از سیستم مدیریت اسناد الکترونیکی ضروری است. براساس یافته های این پژوهش، یکی از عوامل اصلی موفقیت سیستم مدیریت اسناد الکترونیک در شرکت گاز ایران، رابط کاربری مناسب و سهولت استفاده از این سیستم است. توجه به یافته های پژوهش حاضر می تواند به روند استقرار موفق سیستم آرشیو الکترونیک اسناد در سایر سازمان های دولتی ایران کمک کند.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت اسناد الکترونیکی، فناوری اطلاعات، شرکت گاز ایران
  • نیما طبقی، عاطفه زارعی*، بهروز بیات صفحات 251-270
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر تحولات آینده فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICT) و تاثیر آن بر مهندسی دانش سازمانی در سازمان های دانش بنیان می باشد. با توجه به اهمیت فناوری اطلاعات و ارتباطات، این پژوهش در چارچوب مهندسی دانش بر مبنای نگرش سیستمی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و توسعه ای و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع کیفی است. جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان شاغل در شرکت های دانش بنیان در سطح ارشد می باشد. روش نمونه گیری نظری بوده و بر همین اساس با تعداد 15 نفر از پژوهشگران حوزه علوم انسانی مصاحبه باز و ساختارنیافته به عمل آمد که از این تعداد 9 نفر به صورت خاص در حوزه مدیریت اطلاعات و ارتباطات مشغول تحقیق و پژوهش بودند. مصاحبه ها به مدت 45 تا 90 دقیقه با هرکدام از پژوهشگران به طول انجامید. روایی و پایایی ابزار سنجش با رعایت شرایطی از جمله تعریف اصطلاحات، توجیه پاسخ دهندگان، تجانس و همگونی پاسخ گویان و برقراری شرایط و زمینه های اجرای پرسش گری مورد توجه و اعتبار قرار گرفته است. با به کارگیری روش های تحلیل تماتیک و نظریه زمینه ای به طبقه بندی، شاخص بندی و سنخ بندی داده ها پرداخته شده است. با توجه به هدف پژوهش، محقق تلاش کرد با انجام مطالعات میدانی و مشارکت در فرآیندهای مربوط به موضوع پژوهش، به درک و فهم چالش های فراروی فناوری های اطلاعات و ارتباطات و تاثیر آن بر مهندسی دانش و مدیریت اطلاعات و ارتباطات بپردازد.
    یافته ها
    عوامل موثر بر ارایه مدل مفهومی از تحولات آینده فناوری های اطلاعات و ارتباطات و تاثیر آن بر مهندسی دانش سازمانی در سازمان های دانش بنیان شرایط علی (با شاخص های سیاست گذاری های کلان کشور، نوسانات سیاسی و اقتصادی، پتانسیل منابع انسانی، کمبود منابع اطلاعاتی و ارتباطی، بالا بودن هزینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، مشکل مالی و همکاری شرکت های دارای فناوری)، شرایط زمینه ای (سرمایه فکری، عملکرد نیروی کار، اثربخشی و کیفیت کاری، تعهد مدیران، نوسانات مدیریتی و استراتژی مدیریت)، شرایط مداخله گر (ساختار سازمانی، مدیریت کاربران، بلوغ دانشی، تجربه شخصی، مشارکت کاربران و فرهنگ سازمانی)، فرآیند / تعاملات (تعداد واحدهای سازمانی، کیفی سازی دانش سازمانی، سرعت فرایند، برآورد دقیق حجم کار، شفافیت اهداف، تخمین صحیح زمان و تخمین صحیح بودجه) و پیامدها (ارتباطات سازمانی، مدیریت مشارکتی، کیفی سازی دانش سازمانی، بهسازی منابع انسانی و ارتباط صنعت با سازمان) هستند.
    نتیجه گیری
    فناوری اطلاعات به عنوان مهم ترین عامل تواناساز فرایند مهندسی دانش با سرعت و دقت بالا است. مولفه ها و شاخصه های تحولات این فناوری که در پژوهش حاضر به عنوان عوامل تاثیرگذار بر مهندسی دانش سازمانی در سازمان های دانش بنیان شناسایی شده است؛ شامل شاخص های مهمی بوده که ضروری است جهت بررسی این تحولات و به کارگیری آن ها در معماری دانش سازمانی مورد توجه قرار داده شوند.
    کلیدواژگان: سازمان های دانش بنیان، فناوری های اطلاعات و ارتباطات، مهندسی دانش سازمانی، مدیریت دانش
  • صالح رحیمی*، محسن گل محمدیان، هلاله فتاحی فر صفحات 271-290
    هدف

    داشتن تمرکز، آشنایی با یادداشت‎برداری، بالا بردن قدرت خواندن متون، تجزیه و تحلیل و افزایش تفکر انتقادی، مقدمات یادگیری را فراهم می سازد و یکی از راه هایی که می تواند به کودکان در خصوص آشنایی با این مباحث یادگیری کمک کند، داشتن سواد بصری کودکان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش آموزش سواد بصری بر مهارت‎ یادگیری کودکان 10-7 ساله مراجعه‎کننده به کتابخانه عمومی محمد رسول الله جوانرود و مولفه‎های آن (یادداشت‎برداری، تقویت حافظه ، آمادگی برای امتحان، افزایش تمرکز و مدیریت زمان) انجام شده است.

    روش

    پژوهش با روش شبه تجربی و با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شدهاست. جامعه آماری پژوهش را کلیه کودکان 10-7 ساله عضو کتابخانه عمومی محمد رسول الله شهر جوانرود در سال 98-1397 تشکیل داده است که از میان آن‎ها به روش نمونه‎گیری در دسترس دو گروه انتخاب شدند. یک گروه (15نفره) به عنوان گروه آزمایش برای آموزش سواد بصری و گروه دیگر (15نفره) به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. برای گردآوری داده ها در این پژوهش از دو پرسشنامه استفاده شده است، پرسشنامه مهار ت های یادگیری کانگاس (2009) و پرسشنامه سواد بصری لوپاتسکا و همکاران (2018). روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط 5 نفر از اساتید علم اطلاعات و دانش شناسی و روانشناسی مورد تایید قرار گرفت و جهت سنجش پایایی نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده‎ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که میانگین نمرات مهارت های یادگیری و مولفه‎های آن (یادداشت‎برداری، تقویت حافظه، آمادگی برای امتحان، افزایش تمرکز و مدیریت زمان) در کودکانی که آموزش سواد بصری را دریافت کرده اند، با کودکانی که آموزشی را دریافت نکرده بودند، تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش سواد بصری منجر به افزایش مهارت یادگیری آن‎ها شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشاد داد که با استفاده از سواد بصری، مهارت یادگیری کودکان افزایش یافته است. با توجه به اهمیت آموزش سواد بصری در جهت ارتقای مهارت‎های یادگیری کودکان، آموزش این سواد می‎تواند به عنوان برنامه‎ای موثر در کتابخانه‎های عمومی و بخش کودکان آن مورد توجه قرار گیرد. بنابراین، نیازمند برنامه‎ریزی دقیق و منسجم در این راستا است. سواد بصری در حال حاضر می‎تواند یکی از برنامه‎های لازم برای آموزش کودکان در کتابخانه های عمومی باشد و نیاز به کتابدارانی مجرب در این زمینه دارد که قادر به سازماندهی و استفاده از گرافیک برای یادگیری کودکان باشند.

    کلیدواژگان: سواد بصری، مهارت های یادگیری، آموزش کودکان، کتابخانه عمومی محمد رسول الله جوانرود، تصویر
  • زهرا مریدی، سید علیرضا موسوی*، عباس طلوعی اشلقی، رویا سلطانی صفحات 291-328
    هدف
    توافق سطح خدمات، تعهدی بین ارایه دهنده خدمات و مشتری است که در آن جنبه های خاصی از خدمات، کیفیت، در دسترس بودن و مسیولیت ها بین ارایه دهنده خدمات و کاربر خدمت، مورد توافق قرار می گیرد. هدف این پژوهش، طراحی مدل توافق سطح خدمات با استفاده از نظریه داده بنیاد است.
    روش
    این پژوهش براساس نظریه داده بنیاد و با رویکرد کیفی- کمی انجام شد. روش جمع آوری داده ها دربخش کیفی، مصاحبه عمیق بوده و متون مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اطلس استفاده شد. روش نمونه گیری از نوع گلوله برفی بوده که در مجموع با انجام 16مصاحبه با خبرگان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات اشباع حاصل گردید. در بخش کمی، جامعه آماری شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات تعیین گردید و به استناد تحلیل عاملی تاییدی، حجم نمونه 120 نفر انتخاب شد. برای اعتبارسنجی کمی مدل، از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    در بخش کیفی، تعیین عوامل علی، زمینه ای، راهبرد، مداخله گر و پیامدهای حاصل از طراحی مدل توافق سطح خدمات انجام شد. در بخش کمی نیز، میزان تاثیر شرایط علی بر پدیده اصلی برابر با 662/0، میزان تاثیر پدیده اصلی بر راهبرد برابر با 428/0، میزان تاثیر شرایط زمینه ای بر راهبرد برابر با 551/0، میزان تاثیر شرایط مداخله گر بر راهبرد برابر با 408/0 و میزان تاثیر راهبرد بر پیامد برابر با 639/0محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    در بخش کیفی، پژوهش منتج به طراحی مدل جدید توافق سطح خدمات براساس تیوری داده بنیاد شد و در بخش کمی نیز معناداری و ضریب استاندارد اجزای مدل تایید شدند.
    کلیدواژگان: مدل توافق سطح خدمات، نظریه داده بنیاد، مشتری، خدمات
  • احد نوروززاده، اسماعیل ابراهیمی* صفحات 329-358
    هدف
    پژوهش و مطالعه در مورد منابع و توانایی های فناوری اطلاعات که سازمان ها را قادر می سازد در مقابل تغییرات چابک باشند، نوظهور است. ایجاد چابکی در یک سازمان از طریق فناوری اطلاعات، یک فرآیند طولانی مدت و کار دشواری برای هر سازمانی محسوب می شود. در همین راستا، قابلیت های فناوری اطلاعات از چابکی سازمان پشتیبانی نموده و نقش اساسی و محوری در درک و واکنش نسبت به محیط دارند. امروزه استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان ها تاثیر شگرفی بر مدیریت منابع انسانی داشته، با اعمال روش های مختلف، باعث افزایش بهره وری مدیریت منابع انسانی شده است. بر همین اساس پژوهش حاضر نیز برای اولین بار و با هدف شناسایی ابعاد توسعه فناوری اطلاعات در مدیریت منابع انسانی با رویکرد چابکی سازمانی در ستاد فرماندهی انتظامی استان اردبیل انجام گرفته است.
    روش
    این تحقیق ترکیبی از نوع توصیفی- اکتشافی است. جامعه آماری این پژوهش 20 نفر از کارکنان ستادی فرماندهی انتظامی استان اردبیل بودند که در قسمت انفورماتیک و فناوری اشتغال داشته و به صورت هدفمند و به شیوه نمونه گیری ارجاع زنجیره ای (روش گلوله برفی) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با خبرگان بوده که با استفاده از روش دلفی و در دو دور انجام شده است. همچنین برای بررسی پایایی پرسشنامه مورد استفاده، از شاخص آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی آن از روش فورنل و لاکر استفاده گردید. در این پژوهش و بعد از مشخص شدن ابعاد، با بهره گیری از رویکرد سلسله مراتبی و با اسفاده از نرم افزار Expert Choice اولویت ها تعیین شد. همچنین از ضریب هماهنگی کندال نیز برای تعیین میزان هماهنگی نظرات خبرگان استفاده گردید. تحقیق حاضر در فاصله زمانی بهمن ماه 1400 تا مرداد ماه 1401 انجام شده است.
    یافته ها
    هوشمندی و سرعت نیروی انسانی، شایستگی فناوری و نیروی انسانی، اشتراک دانش و مسیولیت پذیری و انعطاف پذیری در فناوری اطلاعات به عنوان ابعاد توسعه فناوری اطلاعات با رویکرد چابکی سازمانی در ستاد فرماندهی انتظامی استان اردبیل شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    شایستگی فناوری و نیروی انسانی با ارزش 319/0 به عنوان مهم ترین بعد، در رتبه اول ابعاد توسعه فناوری اطلاعات با رویکرد چابکی سازمانی قرار گرفت. هوشمندی و سرعت نیروی انسانی با ارزش 255/0، اشتراک دانش و مسیولیت پذیری با ارزش 236/0 و انعطاف پذیری در فناوری اطلاعات با ارزش 186/0 به ترتیب به عنوان اثرگذارترین ابعاد توسعه فناوری اطلاعات با رویکرد چابکی سازمانی در ستاد فرماندهی انتظامی استان اردبیل قرار گرفتند. در نهایت نرخ سازگاری نیز در این پژوهش 004/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، منابع انسانی، چابکی سازمانی، فرماندهی انتظامی، استان اردبیل، نیروی انسانی
  • محمد حسن زاده، حمیدرضا محمودی*، داود حاصلی، نازیلا محرابی صفحات 359-380
    هدف
    هدف پژوهش حاضر اولویت بندی اقدامات کتابخانه های عمومی ایران در جهت افزایش رضایت کلی کاربران براساس مدل کانو و تاثیر عملکرد نامتقارن است.
    روش
    روش پژوهش از نظر گردآوری داده ها پیمایشی- توصیفی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 10000 کاربر کتابخانه عمومی در ایران است که تعداد400 نفر طبق جدول مورگان به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای است که توسط محقق ساخته و اعتباریابی شد. داده ها با نرم افزار اس.پی.اس.اس. نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که سه ویژگی خدمات کتابخانه های عمومی، برنامه های اجتماعی و فرهنگی، تبلیغ و معرفی کتابخانه جزو خدمات اساسی با عملکرد پایین و ویژگی هزینه های کتابخانه جزو خدمات اساسی با عملکرد بالا هستند. ویژگی اشتهار و معروف بودن کتابخانه جزو خدمات عملکردی با عملکرد پایین و ویژگی های کتابداران، تجهیزات، و مجموعه ها جزو گروه خدمات عملکردی با عملکرد بالا هستند. ویژگی های خدمات جانبی و مشارکت اجتماعی جزو خدمات انگیزشی با عملکرد پایین و ویژگی های زمان فعالیت، فضا، مکان، احساس راحتی و امنیت، و سامانه و نرم افزار کتابخانه جزو خدمات انگیزشی با عملکرد بالا هستند.
    نتیجه گیری
    خدمات اساسی و عملکردی با عملکرد پایین باعث نارضایتی از کتابخانه های عمومی هستند که باید در اولویت نخست اقدام برای افزایش رضایت کاربران قرار گیرند. در اولویت دوم خدمات انگیزشی با عملکرد پایین، باید به عملکرد بالا ارتقاء یابند و در اولویت آخر سطح خدمات اساسی، عملکردی و انگیزشی با عملکرد بالا، در سطح فعلی حفظ شود. این نوع از اولویت بندی اقدامات در کتابخانه های عمومی با در نظر گرفتن دو اصل برجسته بودن عملکرد منفی در مقایسه با عملکرد مثبت و همچنین قابلیت به یادسپاری وقایع مثبت در مقابل وقایع منفی، انجام شده است.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، مدل کانو، عملکرد نامتقارن، کتابخانه های عمومی ایران، کاربران
  • میثم بابایی فارسانی*، مینا مرادی، سهیلا فتح اللهی چالشتری صفحات 381-408
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، تحلیل ارتباط بین کیفیت نوآوری، رهبری دانش محور، مدیریت دانش مشتری و عملکرد شرکت های کوچک و متوسط است. به عبارت دیگر، پژوهشگر به دنبال بررسی تاثیر مدیریت دانش مشتری بر کیفیت نوآوری با تعدیل گری رشد رقابت و همچنین بررسی تاثیر مدیریت دانش مشتری بر کیفیت نوآوری از طریق نقش میانجی عملکرد شرکت می باشد.
    روش
    تحقیق حاضر از لحاظ روش تحقیق همبستگی و از لحاظ هدف از نوع کاربردی است. ابزار تحقیق براساس پرسشنامه های استاندارد دونات و پابلود (2015)، وانگ و وانگ (2012)، طاهرپور و همکاران (2015) و گریوال و تانسوهاج (2014) می باشد که پس از سنجش روایی همگرا (میانگین واریانس استخراج شده فرنل و لاکر)، واگرا (نرخ یگانه - دوگانه یا میانگین همبستگی ها) و اکتشافی (واریماکس) و پایایی (آلفای کرونباخ، ترکیبی و دایسترا)، که از ایده مثلث بندی متدولوژیکی تبعیت نموده است؛ از طریق مشارکت 96 نفر از مدیران شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت غذایی استان چهارمحال و بختیاری که با روش نمونه گیری تصادفی و از طریق جدول مورگان، انتخاب شدند، اجرا گردید. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، در دو سطح توصیفی و استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری) و از طریق نرم افزارهای «SPSS25» و «WarpPLS8» اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد، شدت رقابت با ضریب بتای 0.00 و معناداری 0.49، رابطه بین مدیریت دانش مشتری و کیفیت نوآوری را تعدیل نمی کند؛ اما کیفیت نوآوری با مقدار معناداری Z=10.47، رابطه بین مدیریت دانش مشتری و عملکرد شرکت را میانجی گری نموده است. همچنین، رهبری دانش محور بر مدیریت دانش مشتری؛ مدیریت دانش مشتری بر کیفیت نوآوری؛ کیفیت نوآوری بر عملکرد شرکت و نهایتا مدیریت دانش مشتری بر عملکرد شرکت، تاثیر معناداری داشته است؛ اما رهبری دانش محور نتوانسته بر کیفیت نوآوری تاثیرگذار باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که مدیریت دانش مشتری، به کیفیت نوآوری در شرکت های کوچک و متوسط کمک می کند. جمع آوری دانش از مشتریان ممکن است به ایجاد کیفیت نوآوری با ارایه دیدگاه های خارجی و ایده های عملی و خلاقانه تر برای توسعه محصولات یا خدمات در شرکت های کوچک و متوسط کمک کند. پژوهش حاضر شرکت های کوچک و متوسط را تشویق می کند تا با مصرف کنندگان خود نزدیک تر کار کنند؛ زیرا آنها کلید دستیابی به مزیت رقابتی هستند. مدیران و صاحبان مشاغل کوچک و متوسط از داشتن دانش در مورد مشتریان و دانش برای مشتریان سود خواهند برد. در نهایت، حل مشکلات مشتری نیز باید به طور کارآمد و موثر، یکی از عوامل کلیدی موفقیت شرکت های کوچک و متوسط برای به دست آوردن مزیت رقابتی باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت نوآوری، رهبری دانش محور، مدیریت دانش مشتری، عملکرد شرکت، استان چهار محال و بختیاری
  • فاطمه مصباح مقدم*، سهراب عبدی زرین صفحات 409-440
    هدف
    هدف این پژوهش پیش بینی اعتیاد به اینترنت براساس اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی و مدیریت زمان در دانشجویان دانشگاه قم در سال تحصیلی 1400-1399 بود.
    روش
    روش پژوهش، پیمایشی توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه قم در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند که 10171 بودند. حجم نمونه با توجه به جدول مورگان و کرجسی، 373 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل چهار پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1988) با 20 سوال، اهمال کاری تحصیلی سولمون و راثبلوم (1989) با 27 سوال و سه زیرمقیاس، احساس تنهایی دی تو ماتسو و همکاران (2004) با 15 سوال و سه زیرمقیاس و مدیریت زمان ترومن و هارتلی (1996) با 14 سوال و 2 زیرمقیاس بودند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با کمک آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با کمک نرم افزار spss نسخه 24 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی و مدیریت زمان قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت بودند. متغیر اهمال کاری تحصیلی با اعتیاد به اینترنت رابطه مستقیم و معناداری داشت (01/0p<). همچنین متغیر احساس تنهایی با اعتیاد به اینترنت رابطه مستقیم و معناداری دارد (01/0p<). از طرف دیگر، متغیر مدیریت زمان با اعتیاد به اینترنت رابطه معکوس و معناداری داشت (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مدیریت زمان قدرت پیش بینی کنندگی بیشتری نسبت به دو متغیر دیگر برای اعتیاد به اینترنت دارد. ضریب بتا برای متغیر اهمال کاری تحصیلی 148/0، برای متغیر احساس تنهایی 231/0- و برای متغیر مدیریت زمان 287/0- بود. همچنین از بین مولفه های اهمال کاری تحصیلی، آمادگی برای امتحان، از بین مولفه های احساس تنهایی، احساس تنهایی خانوادگی و از بین مولفه های مدیریت زمان، اطمینان به برنامه ریزی بلندمدت، قدرت پیش بینی کنندگی بیشتری برای اعتیاد به اینترنت داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش مشخص کرد که با افزایش اهمال کاری تحصیلی در دانشجویان، اعتیاد به اینترنت افزایش می یابد. همچنین با زیاد شدن احساس تنهایی در دانشجویان، میزان استفاده آنها از اینترنت افزایش پیدا می کند. در این میان هرچقدر توان مدیریت زمان در دانشجویان بیشتر باشد، اعتیاد به اینترنت در آنها نیز به همان میزان کاهش می یابد. نتایج بدست آمده اهمیت توجه به متغیر های اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی و مدیریت زمان در ارتباط با متغیر اعتیاد به اینترنت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، اینترنت، اهمال کاری تحصیلی، احساس تنهایی، مدیریت زمان، دانشجویان، دانشگاه قم
|
  • Mohammad Hassanzadeh Pages 7-22

    From the last months of 2022, the start of the ChatGPT software and the users' acceptance of its interactive capability created many questions among researchers, managers and even ordinary citizens about the future of these technologies and their effects. The rapid upward growth of the use of this technology on the Internet has raised the big question of how knowledge management can take advantage of this scientific and technological progress. Although it is still very difficult to predict the impact of this technology due to its dynamic and variable nature, it is not difficult to predict its useful applications in the field of knowledge management. In this article, in brief, the effects of intelligent agents, such as the one manifested in ChatGPT, have been analyzed on people, businesses and organizational knowledge management. The ideas presented in this article can help to consciously welcome this transformational technology in businesses. Paying attention to these effects in the classrooms of knowledge management and business mechanisms helps in effective planning and action. In the near future, intelligent agents will face a serious change in many businesses and organizations. This article can be a starting point for deeper thought in this field.

    Keywords: ChatGPT, Intelligent agents, Knowledge management, New technologies, Artificial intelligence
  • Mahshid Eltemasi *, Masoumeh Eltemasi, Monir Ranjbaran Pages 23-44
    Objectives

    The main purpose of this article is to achieve the main challenges of not using library applications. To achieve this goal, three basic questions were raised: what are the three main challenges of using mobile library applications? What is the priority of these challenges in Iranian university libraries? What is the communication model for these challenges?

    Methods

    This research is of an applied-developmental type with a mixed Method approach, because a part of the data is collected from the study of texts and qualitative content analysis, and another part is obtained from the survey, and for modeling, the structural-interpretive method, which is a quantitative method. The research community in the first part: articles of the 10-year period from 2010 to 2020 with the keywords "library", "application", and "mobile", have been used in ProQuest, Science Direct, Elsevier, Emerald, Scopus, and Google Scholar databases. The collection tool in the second part of this research was a 25-question questionnaire made by the researcher based on the Likert scale; the community of the second part included librarians of medical sciences libraries in Tehran and specialists in the design of simulations, whose number was about 70 people. And the research community in the third part included two groups: 7 library and information professors, 7 application design specialists, and a total of 14 people as an expert panel based on targeted sampling with the criteria of designing at least 1 successful application for specialists and carrying out a research project practical or theoretical for professors.

    Results

    The study of various texts showed that there are 5 main challenges for using mobile applications in libraries: challenges related to the financial situation, cultural challenges, technical challenges, knowledge and expertise challenges, and interpersonal communication challenges. The prioritization of these challenges from the point of view of library professors and experts in the field of applications were cultural, financial, knowledge and expertise, technical, and interpersonal communication challenges, which were different from the results obtained from the structural-quantitative modeling section; In the structural-interpretive modeling section, these challenges are divided into two: 1. Technical, knowledge and specialization and cultural challenges, these challenges have a great power of influence as well as the power of dependence, they are also related to each other and to the challenges of the second level; But the challenges of the second level, which include; 2. financial and interpersonal communication challenges; which are very close to the first level in terms of influence and dependence, but these two challenges are actually more effective than the first level from the point of view of experts, in the sense that the challenges of the first level are often considered as fixed challenges, while the challenges of the second level can be changed and They have more adjustments. Among the components of the second level of the financial challenge in MICMAC analysis, it was identified as a key component; As it is drawn in the model, this challenge has a general and major impact on other challenges, and changes in it can change other challenges and even solve the challenge in some cases.

    Conclusions

    Library administrators and planners can be advised to use cultural library applications first to pursue cultural issues because changes in financial challenges do not seem to be within their control.

    Keywords: Application, mobile, electronic library services, virtual library, library application
  • Iman Zohoorian Nadali, Hamed Ojaghi *, Fatemeh Soleymani Roozbahani Pages 45-74
    Objectives

    By identifying the scientific researches of artificial intelligence carried out by universities, industry and the government, this paper seeks to outline the research situation of Iran in the field of this technology in comparison with China and the United States as the two leading countries in artificial intelligence. Based on this perception, the main goal of the current research is to extract the interactive model of university, industry, and government as the main actors in the scientific research collaboration of artificial intelligence in the three studied countries.

    Methods

    This research was conducted based on the scientometric method and the use of the Scopus database in the time domain of the last two decades. Countries were ranked based on the number of documents and citations to the top 1000. Then the documents were separated based on organizational affiliations into academic, industrial, government, and international groups. On this basis, the co-authoring network of Iran's documents was drawn based on organizational collaboration. Through mutual information analysis, the quality of cooperation in Iran was compared with the other two countries. For this purpose, a meaningful examination of the arrangement of categories was done through Shannon's entropy calculations.

    Results

    With a small difference, China and America had the most documents and Iran was in the 30th position. In the citation, America, with a significant difference, was first, China was second, and Iran was 17th. By normalizing the number of studies in terms of population and GDP, the United States was placed in a much higher position than China, and the distance between Iran and China in the normalized results was also much smaller. In the uncertainty and synergy of interactions, the same order was maintained. Among the players in Iran, Tehran University, followed by the Amirkabir University of Technology the and Sharif University of Technology, have had the most scientific productions. University, industry, and government data in Iran were experimentally manipulated. The highest output based on the least input change was achieved through increased industry research.

    Conclusions

    The most important difference in the cooperation model of Iranian actors with the other two countries is the level of industry participation. Among the three countries, America shows the most industrial research collaborations. In the case of Iran, it was also concluded that the policy of encouraging the industry to participate in artificial intelligence research will be most effective. This result is also supported by experimental manipulation of values.

    Keywords: artificial intelligence, university, Industry, government, Iran, China, USA, Research Collaboration, Shannon Entropy
  • Ahmad Keykha * Pages 75-112
    Objectives

    This research aims to extract and categorize the components of an intelligent university to provide a conceptual framework.

    Methods

    The current qualitative research was developed using a meta-composite strategy. Therefore, the specialized keywords of the research, Smart university, smart higher education, digital university, digital higher education in reliable scientific bases, Science Direct, Springer, Wiley Online Library, ERIC, Sage Journals, and Emerald were searched in the time frame (2010 - 2020). Among the 75 articles obtained, 25 made it to the final analysis. In order to achieve the goal of the research, three questions were designed: What are the main components in the conceptual framework of a smart university? What factors have caused the emergence of complex conditions and the emergence of a smart university? What are the underlying factors for establishing a smart university?

    Results

    The findings in identifying the components of a smart university include: smart pedagogy (smart teaching, smart learning, smart assessment); Smart research (intelligence of research, capacity building of research), smart academic entrepreneurship (continuous interaction with industry, consulting and career services); Smart governance (good governance based on intelligentization, intelligent leadership of higher education); Smart modern management (smart management of higher education, smart management in universities); Smart campus (smart class, smart environment, green and smart sustainability of the campus, smart architecture in the campus); Smart technologies (technical-statistical, high-level technologies, smart rules and regulations); Smart capacity building (development of hard and technological infrastructure); Smart finance (mechanisms for providing and allocating financial resources, smart financial management) and smart human resources (smart faculty members, smart students, smart employees and smart human resources management). In response to the second question, three factors; cultural contexts (change in academic and extra-academic culture); motivational-attitudinal fields (motivational field, attitudinal field); competitive fields (intensification of competition inside and outside higher education), and dual factors; The proliferation of technological transformations (the development of non-educational technologies, the development of educational technologies), the emergence of biological changes (biological changes, academic changes) had an effect on the smart-university. Then, in addition to the theme network, the three-dimensional conceptual framework of the smart university is also drawn.

    Conclusions

    All in all, due to the developments in the fields of technology and the change in the structure and nature of past academic models, and the move towards smart universities, along with the occurrence of unknown events such as the Covid-19 epidemic, it has made it difficult to return to the past academic practices. However, in order to align with these developments, willingly or unwillingly, higher education systems have moved towards intelligentization for survival and activism in dynamic conditions. Based on the ten components identified in this research, higher education policymakers and university managers can formulate and implement strategies and programs for making universities smarter according to this component.

    Keywords: Smart University, Intelligentization of Higher Education, New Generation of University, Smart Campus, COVID-19 Pandemic
  • Husein Taqavi *, Ali Khaleghkhah, Fateme Dirin Pages 113-130
    Objectives

    In terms of essence, content, and process, education is an interaction-oriented subject. Considering changes in the form and quality of communication, educators should optimally use information technologies for establishing efficient educational interactions; this depends on the development of necessary knowledge, attitude, skills, and belief in abilities. Various factors affect competence development and belief formation. This research aimed to identify the factors that affect the belief formation in informational abilities, particularly in the informational self-efficiency of educators.

    Methods

    The present study was conducted using a correlational design. The statistical population consisted of primary educators in Ardabil city. Using Cochran's formula, 317 educators were randomly selected as a sample and participated in the research. Donohoo scale and Murphy, Coover and Owen questionnaire were used to measure enabling factors and information self-efficacy. Data analysis was done using descriptive statistics, Pearson correlation test and structural equation analysis through SPSS and LISREL.

    Results

    Structural equation modeling showed that the model of informational self-efficiency enabling factors has a good fit with the data and all six factors (including advanced influence, goal consensus, awareness of each other, cohesiveness, responsiveness of leadership and effective systems of intervention) have a significant positive effect on informational self-efficiency.According to these results, the responsiveness of leadership with a coefficient of 0.68 had the greatest impact on information self-efficacy, followed by advanced influence with a coefficient ‎ of 0.63, cohesiveness with a coefficient of 0.47, awareness from each other with a coefficient of 0.42, intervention system effective systems of intervention with the coefficient of 0.39 and goal consensus with the coefficient ‎ of 0.29.

    Conclusions

    With regard to confirming the significant role of the sextuplet factors in information self-efficacy and fitting the examined model using the data, the intervention can be concentrated on the plans and instructions developed based on the mentioned factors for enhancing the educational agents’ belief in their information capabilities. Participation and effectiveness in determining the goals and the opportunity to play a role provide the educational workers with a chance to achieve successful experiences. Consensus on the goals results in more cohesion, integration, and coordination of educators. Awareness of the other educators’ experiences provides the opportunity of modeling, observe, and learn. In addition, the educational leader can provide educators with the conditions, motivation, and focus necessary for training, mastery, learning from others, and acquiring experience in information technologies. Finally, implementing interventions strengthens the belief in educators that they can make changes with their efforts and contribute to educational achievement.

    Keywords: Information self-efficacy, Information literacy, educators, enabling factors, SEM
  • Seyed Mojtaba Hosseini Bamakan *, Pooria Malekinejad, Mehran Ziaeian Pages 131-162
    Objectives

    Today, addressing environmental issues by different organizations can affect the performance and longevity of organizations. On the other hand, due to the high conflict with the amount and amount of waste production and collection, municipalities have a good understanding of structural plans and the establishment of green knowledge. The purpose of this study is to design a plan for the establishment of green knowledge in the municipality to be able to use it to plan different scenarios of improvement for proper settlement.

    Methods

    This research is a survey in terms of practical purpose, and in terms of how to collect data. The research population consists of 50 specialists, experts, and employees of Isfahan Municipality. To conduct research, first, the effective factors in establishing and implementing green knowledge in an organization were examined. Then, by designing a Likert scale questionnaire, the current status of each factor in the system was tested. Then the obtained factors were studied and analyzed using the fuzzy cognitive mapping technique. To explain why the system was moving, one forward scenario and one backward scenario were tested using FCMAPPER software. To draw a fuzzy cognitive map in this study, Pajek software was used.

    Results

    The results indicate the identification of 9 factors of green learning orientation, environmental organizational culture, learning green knowledge, green innovation, green knowledge production, green knowledge integration, green knowledge sharing, stakeholder pressure, and green brand attitude as effective factors on knowledge establishment It has green. Findings obtained through the implementation of the fuzzy cognitive mapping technique show the identification of the green knowledge production factor as the factor with the highest degree of centrality in the model. Also, the factors of green knowledge production and environmental organizational culture were identified as the factors with the highest degree of input and output in the map, respectively. Based on the findings of the backward scenario implementation in this study, the environmental organizational culture factor as the initiator of the scenario was examined and analyzed. On the other hand, the findings of the forward-looking scenario in this study show that if the green knowledge production factor improves within the municipality of Isfahan, the system structure will improve towards various structural factors and ultimately lead to an improvement in attitude. Turns to the green brand.

    Conclusions

    The results of this study can facilitate the proper establishment of green knowledge within different municipalities of the country and encourage city managers to use green knowledge more effectively.

    Keywords: Organizational Green Knowledge, Organizational Environmental Culture, Fuzzy Cognitive Map, Scenario
  • Fariborz Doroudi *, Adel Soleimani Nezhad, Hamzeh Jamalezad, Ameneh Soleimani Pages 163-186
    Objectives
    RFID is an acronym for “radio-frequency identification” and refers to a technology whereby digital data encoded in RFID tags or smart labels are captured by a reader via radio waves. Radio Frequency Identification(RFID) is one of the important technical tools for the detection of information resources in the library. This system provides fast and convenient access to resources, prevents theft, accelerates library services, and increases the efficiency of library activities. The aim of this research is to study the feasibility of using RFID in the libraries of Kerman.
    Methods
    The research is survey-descriptive. Its statistical population consists of all managers and employees of 8 public libraries in Kerman. The tool of data collection is a researcher-made questionnaire, which was used to determine its validity, using the face validity method, and the mathematical expectation was 0.73, which is an acceptable value to confirm the validity of the questionnaire. In order to calculate its reliability, Cronbach's alpha was used which is 0.814, indicating the acceptable reliability of the questionnaire. Data analysis was done with inferential statistics tests, a prioritization index based on the Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), and SPSS version 20 software. TOPSIS is a multi-criteria decision analysis method that compares a set of alternatives based on a predetermined criterion.
    Results
    The findings indicate that the ability to implement RFID in terms of infrastructure and technological tools in the public libraries of Kerman city is moderate. In terms of existing software, these libraries have the ability to implement RFID. Also, the human resources working in the public libraries of Kerman are moderately prepared for the implementation of RFID. In addition, at present, the technological infrastructure for the implementation of RFID does not seem to be sufficient. It is worthwhile that the selection of the software should be done carefully and studied sufficiently. It is necessary to use RFID in the public libraries of Kerman.
    Conclusions
    The results show that the limitation in the implementation of RFID in the public libraries of Kerman city is mostly related to the expert manpower, budget, and technical issues. According to managers and librarians, it is necessary to carry out this process and take advantage of its facilities. The implementation of educational programs, mid-term and long-term planning, management interaction with library experts for better implementation, and using the capabilities of RFID in providing library services, such as lending, organizing, retrieving, and managing the collection, are among the suggestions of this research.
    Keywords: Feasible, public library, Radio Frequency Identification, Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution, Information Technologies, Kerman city
  • Sedigheh Mohammad Esmail *, Fatemeh Hamidi Pages 185-212
    Objectives
    Considering the importance of creating spiritual motivation in employees as a success factor in the implementation of knowledge management, the present study aimed to identify and rank the effective spiritual motivational factors in the establishment of knowledge management and the degree of affecting and impressible of these factors relative to each other from the perspective of experts in this field.
    Methods
    This research is practical in terms of purpose and mixed in terms of method. First, by reviewing the literature, the effective spiritual motivational factors in the establishment of knowledge management were identified, and then the Delphi survey method was used to confirm the identified factors and reach a general consensus. For this purpose, a questionnaire containing the identified factors was prepared and distributed among the members of the expert team. Then, by preparing another questionnaire, known as Dimtel method questionnaire, the members of the expert team were asked to determine the intensity of each factor's effect in pairs. In this research, Dimtel's method was used in order to prioritize and identify causal and effectual factors. The statistical population of this research is 12 active and familiar experts in both the fields of knowledge management and human resource management.
    Results
    Out of a total of 27 identified motivational factors, 17 effective spiritual motivational factors in establishing knowledge management were approved by the experts. After determining the intensity of the existing relationships between the variables, based on the opinion of experts and performing the steps of the Dimtel Fuzzy method, it was determined that Leadership style and managerial actions, organizational culture and organizational justice are the three priorities that have the most influence on other spiritual motivational factors in the establishment of knowledge management and Employees' participation in affairs, creating a sense of being valued, and career advancement and promotion are the most effective spiritual motivational factors in the establishment of knowledge management. Also, the conditions of the working environment (physical conditions, equipment, etc.) are independent and do not have any influence or effectiveness on other factors.
    Conclusions
    Motivated human resources, directly and indirectly, affect the implementation of knowledge management. In the meantime, spiritual motives lighten the burden of responsibility and make the road smoother. Therefore, one of the important tasks of managers of organizations that have created knowledge management initiatives in their organization or are in the early stages of implementing knowledge management is to know ways to create and strengthen spiritual motivation in employees. Investing more in influential factors, in addition to directly affecting the factor itself, can also influence other factors and indirectly respond to some of the executive burdens of other factors.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge sharing, motivation, Spiritual Motivational Factors, Fuzzy Demitel
  • AliAsghar Sadabadi *, Hamzeh Sheykh Shoaei, Zohreh Rahimi Rad Pages 213-250
    Objectives

    The current research seeks to identify and analyze the most important possible factors affecting the acceptance of the electronic document management system in Iran Gas Company. This effort provides an opportunity to synchronize and face future developments effectively and enriches the related literature. Knowing these factors is very important for designing and adopting policies related to the establishment, increasing the use and productivity of this system.

    Methods

    The current research was conducted using a literature review and confirmatory factor analysis. The research population consists of employees of Iran Gas Company with experience working with the electronic document management system. In order to analyze the data, t-test, mean, standard deviation, significance index, Cronbach's alpha values, and composite reliability were used. In this research, the integrated model of technology acceptance and use, with context factors (such as location, the identity of nearby people, accessible hosts, and devices, and their changes over time) and learning (as users' access to software in all executive levels of the organization) have been combined and examined. The current research is descriptive-survey research in terms of its purpose in the field of applied research and based on its nature and method. In this research, library methods were used to collect background information, and questionnaire tools were used to collect field data and present it on the Internet.

    Results

    Based on the findings, contextual factors and learning as supporting factors have a significant effect on performance expectations, social influence, effort expectation, and facilitating conditions, and thus support the adoption process of an electronic document management system. Furthermore, the findings indicate the important role of the user interface, the support of senior managers, and the development of employees' skills in accepting and using this technology.

    Conclusions

    Public institutions need information systems that facilitate the management of documents produced during business processes in a digital platform. The development of information and communication technology enabled digitization and the safe transfer of documents to digital operating systems, which led to the emergence of electronic document management systems. In order to achieve the benefits of technology-based systems and avoid wasting time and money at the scale of a country, their acceptance by users is essential. For this reason, it is necessary to know the factors affecting the intention to use the electronic document management system. According to the findings of this research, one of the main success factors of the electronic document management system in Iran Gas Company is the appropriate user interface and ease of use of this system. Paying attention to the findings of the present research can help the process of the successful establishment of an electronic document archiving system in other government organizations in Iran.

    Keywords: Electronic document management system, Technology Acceptance, Information Technology, Iran Gas Company
  • Nima Tabaghi, Atefeh Zarei *, Behrooz Bayat Pages 251-270
    Objectives
    The purpose of this study is to identify the factors affecting the future developments of information and communication technologies (ICT) in organizational knowledge engineering in knowledge-based organizations. According to the importance of information and communication technology, this research has been proposed, studied, and analyzed according to the knowledge engineering framework based on a systemic approach.
    Methods
    In the present study, open and unstructured interview tools with experts were used to collect information. It is also qualitative in terms of methodology and thematic analysis methods and contextual theory, which were used to classify, index, and sort the data. The purpose of the research is to identify and classify the challenges and problems facing information and communication technologies and knowledge engineering and information and communication management. The researcher tries to understand the challenges of information and communication technologies (ICT) and knowledge engineering and information and communication management by conducting field studies and participating in processes related to the research topic.
    Results
    Based on the research results, it was found that the factors influencing the presentation of a conceptual model of future developments in information and communication technologies on organizational knowledge engineering in knowledge-based organizations are causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, process/interactions, and consequences.
    Conclusions
    Information technology is the most important factor enabling the knowledge engineering process with high speed and accuracy.
    Keywords: Organizational Knowledge Engineering, Knowledge Base, Future developments, Information, Communication Technologies
  • Saleh Rahimi *, Mohsen Golmohammadian, Halale Fatahhi Far Pages 271-290
    Objectives

    Concentrate, note-taking, reading texts increase ability, analysis, and critical thinking increasing, prepare the preliminaries of learning, and one way to help children become familiar with learning issues is by paying attention to children's visual literacy. This study aims to study the effect of teaching visual literacy on the learning skills of 7-10-year-old children referred to the Public Library of Mohammad Rasoolullah (PBUH) Javanrood.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed using a pretest-posttest with a control group. The statistical population consisted of all 7-10-year-old members of Mohammad Rasoolullah Public Library in Javanrood in 2018-2019. They were selected by convenience sampling method. 15 persons were considered the experimental group for teaching visual literacy and 15 persons as the control group. The research tool was Kangas Learning Skills Questionnaire (2009) and Lupatska et al (2018) visual literacy questionnaire. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that there is a significant difference between the average scores of learning skills and its components (note taking, memory enhancement, exam preparation, concentration enhancement, and time management) in children who received visual literacy education and children who did not receive then education; teaching visual literacy has led to an increase in their learning skills.

    Conclusions

    Due to the importance of teaching visual literacy to enhance children's learning skills, teaching visual literacy can be considered an effective program in public libraries. Therefore, it requires careful and coherent planning.

    Keywords: Visual Literacy, Learning Skills, Children Education, public libraries
  • Zahra Moridi, Seyed Alireza Mousavi *, Abbas Toloie, Roya Soltani Pages 291-328
    Objectives
    A service level agreement is a commitment between the service provider and customer in which certain aspects of services, quality, availability, and responsibilities are agreed upon between the service provider and service user. The purpose of this research is to design the service level agreement model using the database theory.
    Methods
    This research was conducted based on rounded theory and a qualitative-quantitative approach. The method of data collection in the qualitative section was an in-depth interview and the interview texts were analyzed in three stages open, central, and selective coding. Atlas software was used for data analysis. The sampling method was snowball type, which was achieved by conducting a total of 16 interviews with experts in the field of information and communication technology. In the quantitative part, the statistical population of knowledge-based companies active in the field of information and communication technology was determined, and based on confirmatory factor analysis, a sample size of 120 people was selected. For the quantitative validation of the model, the structural equation modeling method was used.
    Results
    In the qualitative part, determining the causal factors, background, strategy, intervention, and consequences of designing the service level agreement model was done.In the quantitative part, the effect of causal conditions on the main phenomenon is equal to 0.662, the effect of the main phenomenon on the strategy is equal to 0.428, the effect of background conditions on the strategy is equal to 0.551, the effect of intervening conditions on the strategy is equal to 0.408 and the impact of the strategy on the outcome was calculated as 0.639.
    Conclusions
    In the qualitative part, the research resulted in the design of a new service level agreement model based on data theory, and in the quantitative part, the significance and standard coefficient of the model components were confirmed. Keywords: service level agreement model, database theory, customer, service.
    Keywords: Service level Agreement, Causal conditions, Underlying conditions, Intervening conditions, Strategy, Consequences
  • Ahad Norouzzadeh, Esmail Ebrahimi * Pages 329-358
    Objectives
    Research and study information technology resources and capabilities that enable organizations to be agile in the face of changes is emerging. Creating agility in an organization through information technology is a long-term process and a difficult task for any organization. In this regard, information technology capabilities support the organization's agility and play a fundamental role in understanding and reacting to the environment. Today, the use of information technology in organizations has had a tremendous impact on human resource management by applying different methods and increased productivity of human resource management. Based on this, the present research has been conducted for the first time with the aim of identifying the dimensions of information technology development in human resource management with an organizational agility approach in the police command headquarters of Ardabil province.
    Methods
    This research is a combination of descriptive-exploratory types. The statistical population of this research was 20 employees of the police command headquarters of Ardabil province, who were employed in the informatics and technology department and were selected purposefully and by chain reference sampling (snowball method). The data collection tool was in-depth and semi-structured interviews with experts, which were conducted using the Delphi method in two rounds. Also, Cronbach's alpha index was used to check the reliability of the questionnaire used, and Fornell and Locker's method was used to check its validity. In this research, after determining the dimensions, using the hierarchical approach, and using the Expert Choice software, the priorities have been determined. Also, Kendall's coordination coefficient has been used to determine the degree of coordination of experts' opinions. The present research was conducted between January 2022 and July 2022.
    Results
    The findings from the interviews with experts show that the criteria of intelligence and speed of human resources, the competence of technology and human resources, knowledge sharing, and responsibility and flexibility in information technology were identified as the dimensions of information technology development with an organizational agility approach in the police command headquarters of Ardabil province.
    Conclusions
    The results of the research show that the competency of technology and human resources with a value of 0.319 as the most important dimension was ranked first in the dimensions of information technology development with an organizational flexibility approach. Then the intelligence and speed of human resources with a value of 0.255, knowledge sharing and responsibility with a value of 0.236, and flexibility in information technology with a value of 0.186 respectively as the most effective dimensions of information technology development with an organizational agility approach in the police command headquarters of Ardabil province. were placed Finally, the compatibility rate in this study was 0.004.
    Keywords: Development of information technology, Human resources management, Organizational agility approach
  • Mohammad Hassan Zadeh, Hamidreza Mahmoodi *, Davoud Haseli, Nazila Mehrabi Pages 359-380
    Objectives
    This research aims to prioritize the actions of public libraries in Iran to increase the overall satisfaction of users based on the Kano model and the asymmetric performance effect.
    Methods
    The research method is descriptive in terms of data collection and practical in terms of purpose. The statistical population of this research is the number of 10,000 public library users in Iran, of which 400 people were selected as a sample according to Morgan's table by random cluster sampling. The research tool is a questionnaire that was created and validated by the researcher. Data were analyzed with SPSS software. 23 versions were analyzed.
    Results
    The results showed that the three features of public library services, social and cultural programs, promotion, and introduction of the library are among the basic services with low performance, and the feature of library costs is among the basic services with high performance. The characteristic of the library's fame and popularity is among the functional services with low performance, and the characteristics of librarians, equipment, and collections are among the group of functional services with high performance. The characteristics of ancillary services and social participation are among motivational services with low performance, and the characteristics of activity time, space, place, the feeling of comfort and security, and library system and software are among motivational services with high performance.
    Conclusions
    Basic and low-performance functional services cause dissatisfaction with public libraries, which should be the first priority to increase user satisfaction. In the second priority, low-performance motivational services should be upgraded to high-performance, and in the last priority, the level of basic, functional, and high-performance motivational services should be maintained at the current level. This type of prioritization of actions in public libraries has been done by considering the two principles of highlighting negative performance compared to positive performance and also the ability to remember positive events against negative events.
    Keywords: Customer Satisfaction, Kano Model, Analysis, Impact of Asymmetric Performance, public libraries, Iran
  • Meysam Babaee Farsani *, Mina Moradi, Soheyla Fathollahi Chaloshtori Pages 381-408
    Objectives
    The purpose of this research is to analyze the relationship between the quality of innovation, knowledge-based leadership, customer knowledge management, and the performance of small and medium-sized companies. In other words, the researcher seeks to investigate the effect of customer knowledge management on the quality of innovation by moderating the growth of competition and also to investigate the effect of customer knowledge management on the quality of innovation through the mediating role of company performance.
    Methods
    The current research was applied in terms of correlational research method and in terms of purpose. The research tool is based on the standard questionnaires of Donat and Pablod (2015), Wang and Wang (2012), and Tahirpour et al. which after measuring convergent validity (average variance extracted by Fornell and Locker), divergent (Heterotrait-Monotrait Ratio) and exploratory (Varimax) and reliability (Cronbach's alpha, combined and Diestra), which follows the idea of methodological triangulation; It was implemented through the participation of 96 managers of small and medium-sized companies active in the food industry of Chaharmahal and Bakhtiari provinces, who were selected by random sampling and through Morgan's table. The method of data analysis was implemented at two descriptive and inferential levels and through "SPSS25" and "WarpPLS8" software.
    Findings
    The research findings showed that the intensity of competition with a beta coefficient of 0.00 and a significance of 0.49 does not moderate the relationship between customer knowledge management and innovation quality, But innovation quality with a significant value of Z=10.47 has mediated the relationship between customer knowledge management and company performance. Also, knowledge-based leadership on customer knowledge management; Customer knowledge management on the quality of innovation; The quality of innovation has had a significant impact on the company's performance, and finally, customer knowledge management has had a significant impact on the company's performance; But knowledge-oriented leadership has not been able to influence the quality of innovation.
    Results
    The research findings showed that the intensity of competition with a beta coefficient of 0.00 and a significance of 0.49 does not moderate the relationship between customer knowledge management and innovation quality; But innovation quality with a significant value of Z=10.47 has mediated the relationship between customer knowledge management and company performance. Also, knowledge-based leadership on customer knowledge management; Customer knowledge management on the quality of innovation; The quality of innovation has had a significant impact on the company's performance, and finally, customer knowledge management has had a significant impact on the company's performance; But knowledge-oriented leadership has not been able to influence the quality of innovation.
    Conclusions
    The results of this study show that customer knowledge management helps the quality of innovation in small and medium companies. Gathering knowledge from customers may help to create innovation quality by providing external perspectives and more practical and creative ideas for developing products or services in small and medium enterprises. This article encourages SMEs to work more closely with their consumers, as they are the key to achieving a competitive advantage. Managers and owners of small and medium-sized businesses will benefit from having knowledge about customers and knowledge of customers. Finally, solving customer problems efficiently and effectively should also be one of the key success factors for SMEs to gain a competitive advantage.
    Keywords: Quality of innovation, Knowledge-based leadership, customer knowledge management, Firm performance
  • Fatemeh Mesbah Moghaddam *, Sohrab Abdi Zarrin Pages 409-440
    Objectives
    This research aimed to predict Internet addiction based on academic procrastination, loneliness, and time management of students at Qom University in the academic year 2020-2021.
    Methods
    The research method was a descriptive and correlational survey, and the statistical population consisted of all the students of Qom University in the academic year 2020-2021, which were 10171. According to the table of Morgan and Karjesi, the sample size was 373 people who were selected by the available sampling method. The research tools include four internet addiction questionnaires by Young's Internet Addiction (1988) with 20 questions, Solomon and Rothblum Academic Procrastination questionnaire (1989) with 27 questions and three subscales, De To Matsu et al.'s Feeling Lonely (2004) with 15 questions and three subscales, and time management. Truman and Hartley Time Management (1996) with 14 questions and 2 subscales. Statistical analysis of data was done with the help of the Pearson correlation test and regression analysis with the help of SPSS version 24 software.
    Results
    The results of this research showed that the variables of academic procrastination, loneliness, and time management were able to predict Internet addiction. The academic procrastination variable had a direct and significant relationship with Internet addiction (p<0.01). Also, the feeling of loneliness variable has a direct and significant relationship with Internet addiction (p<0.01). On the other hand, the time management variable had an inverse and significant relationship with Internet addiction (p<0.01). The results of the regression analysis showed that time management has more predictive power than the other two variables for Internet addiction. The beta coefficient for the academic procrastination variable was 0.148, for the feeling of loneliness variable was -0.231, and the time management variable was -0.287. Also, among the components of academic procrastination, preparation for the exam, among the components of loneliness, feelings of family loneliness, and the components of time management, confidence in long-term planning, had more predictive power for Internet addiction.
    Conclusions
    The findings of this research determined that with the increase in academic procrastination in students, the addiction to the Internet increases. Also, as students feel lonelier, their use of the Internet increases. In the meantime, the greater the ability of time management in students, the less their addiction to the Internet will be. The obtained results show the importance of paying attention to the variables of work-academic procrastination, loneliness and time management in relation to the variable of Internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, academic procrastination, feeling lonely, Time Management, Students, university of Qom