فهرست مطالب

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 100 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 17
|
  • عباس کریمی، امین قاسم پور*، سجاد شهباز قهفرخی صفحات 11-34

    قانون تجارت الکترونیکی مصوب 1382 در ماده پانزدهم، انکار و تردید را نسبت به داده پیام «مطمین» ناممکن دانسته است و از سوی دیگر طبق تبصره الحاقی به ماده یک قانون صدور چک مصوب 1355 (الحاقی 1397) «قوانین و مقررات مرتبط با چک، حسب مورد، راجع به چک هایی که به شکل الکترونیکی (داده پیام) صادر می شوند نیز لازم الرعایه است.». همچنین می دانیم که یکی از دفاع‏های شکلی در برابر اسناد عادی، از جمله چک کاغذی، انکار و تردید می باشد. بر این اساس و با عنایت به اینکه از نظر فنی و رویه های جاری، صدور چک الکترونیکی مستلزم داشتن «گواهی امضای الکترونیکی» جهت احراز هویت واقعی صادرکننده است و نتیجه چنین الزامی، «مطمین» شدن داده‏پیام چک می باشد، این سوال ایجاد می گردد که آیا می توان نسبت به چکی که در قالب داده پیام «مطمین» صادر شده است، انکار یا تردید نمود؟ به عبارت دیگر، در تعارض میان این دو گزاره قانونی، تکلیف چیست؟ نویسندگان با تحقیق به روش توصیفی تحلیلی پس از بررسی اصولی تبصره الحاقی، با دقت در مقررات مشابه در سایر اسناد الکترونیکی در حقوق داخلی و خارجی، به تحلیل بحث پرداخته و برای هر یک از شقوق آن، نتیجه گیری کرده اند

    کلیدواژگان: چک الکترونیکی، داده پیام، مطمئن، انکار، تردید
  • سام محمدی، محمدحسین تقی پور درزی نقیبی، مهدی طالقان غفاری* صفحات 35-62

    برقراری نظم در جوامع، مستلزم وضع قوانین مناسب است. به روز رسانی قوانین به مقتضای توسعه روز افزون فناوری اطلاعات، امری حیاتی جلوه می کند؛ از این رو ریاست قوه قضاییه حرکت به سوی دادرسی الکترونیک را مدنظر خود قرارداده و اقدام به وضع آیین نامه ارایه خدمات الکترونیک قضایی و متعاقب آن، آیین نامه اجرایی ایجاد دفاتر خدمات قضایی و کانون آن ها براساس اختیار منشعب از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نموده است. به موجب آیین نامه یادشده، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پا به عرصه وجود نهادند و طرح دعوی الزاما از طریق دفاتر یاد شده تحقق می یابد. طرح دعوی توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دارای مزایا و معایب بسیاری است؛ از سوی دیگر وضع آیین نامه ای الزامی توسط ریاست قوه قضاییه با اصل عدم صلاحیت در حقوق عمومی در تنافی است؛ ولیکن پرواضح است که لازمه استفاده از صلاحیت های مصرح قانونی در بسیاری از موارد وضع آیین نامه برای نیل به اهداف تدوین شده است اما این اختیار نباید عاملی بر محدود کردن حقوق مکتسبه ی مردم باشد؛ بنابراین تخییر باید جایگزین الزام اشخاص به طرح دعوی از طریق مراکز یاد شده گردد.

    کلیدواژگان: قوه قضاییه، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دادرسی الکترونیک، اصل تلازم، اصل منع اعمال محدودیت
  • باقر شاملو، عارف خلیلی پاجی*، سمیه پرهیزکاری صفحات 63-85

    تحولات فناوری همواره دربردارنده موضوعاتی از ابعاد گوناگون است و بی تردید بعد حقوقی آن از برجسته ترین ابعاد محسوب می-شود. یکی از عوامل اصلی این امر، فقدان تعیین تکلیف صریح قانون نسبت به موضوعات و نیاز به تفسیر و تحلیل بر اساس مبانی حقوقی-قانونی موجود است که در عمل گاه امری دشوار و چالش برانگیز خواهد بود. بی تردید یکی از جلوه های تحولات فناوری، دارایی های مجازی و موضوعات پیرامون آن است که با وجود توسعه آن، نظام های حقوقی، به ویژه نظام حقوقی ایران، پاسخی مناسب نسبت به مسایل مرتبط با آن ارایه نکرده اند. یکی از این موارد، موضوع استخراج رمزارزها با استفاده از دستگاه های ماینر (استخراج) است که بسیاری از قواعد مربوط به آن در نظام حقوقی ایران تعیین تکلیف نشده است. از جمله این موضوعات، امحاء دستگاه های ماینر قاچاق است که اگرچه در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 با اصلاحات بعدی از جمله اصلاحات سال 1400 نسبت به آن مقرره مشخصی وجود ندارد، اما مصوبه شماره 204483/00/ص مورخ 10/11/1400 ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در فروضی امحاء ماینرها را تجویز کرده است. بر این اساس، در نوشتار حاضر با روشی توصیفی-تحلیلی تلاش می شود بر اساس، قوانین و مقررات موجود به امکان سنجی شمول قواعد امحاء بر ماینرها پراخته شود و ابعاد حقوقی آن مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ماینر، دستگاه استخراج، رمزارز، امحاء، قاچاق
  • فریناز فیضی*، امیرحسین رنجبریان صفحات 87-112

    همانند قرن هفدهم میلادی که با اختراع میکروسکوپ، بشر دریافت که دنیای پیرامون، فراتر از چیزی است که در معرض حواس وی قرار دارد، نظام های حقوق ملی و بین المللی در هزاره سوم، در مواجهه با بخش ناپیدای اینترنت (وب پنهان) که پدیده ای ناملموس و ناشناخته اما واجد اهمیت و عظمت و پنهان در حجاب گمنامی است، سرگردان مانده اند و نتوانسته اند واکنش خاص، مناسب و فراگیری داشته باشند. در این مقاله، قبل از هر چیز ضرورت توجه و واکنش حقوق بین الملل به وب پنهان بررسی شده است. سپس با مراجعه به منابع بین المللی و واکاوی دیدگاه های مطرح، واکنش ناکافی حقوق بین الملل نسبت به وب پنهان نقد و ظرفیت های موجود در حقوق بین الملل از قبیل اسناد غیرالزام آور، حقوق نرم و همکاری های بین المللی بررسی شده است. در انتها نحوه کاربرد این ظرفیت ها در مسیر دستیابی به چارچوب های حقوقی واقع گرایانه وب پنهان و مهمترین ملاحظاتی که باید مورد توجه قرار گیرد، مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، حقوق سایبر، حقوق نرم، وب پنهان
  • پرویز ساورایی* صفحات 113-142

     علاقه عمومی به رمزارزها، مانند بیت کوین و اتریوم، اخیرا افزایش یافته است و بازار جهانی کریپتو کماکان در حال رونق است. رمزارزها اغلب به عنوان رقیب بزرگ برای سیستم مالی فعلی به تصویر کشیده می شوند که وعده امنیت٬ سرعت٬ شفافیت٬ افزایش تراکنش های مالی و ایجاد اقتصادی عادلانه تر٬ حفظ حریم خصوصی و حذف تشریفات اداری را می دهند. بر فرض اینکه همه این موارد را بپذیریم؛ اما همیشه دنیای کریپتو واجد جنبه های مثبت نیست. دولت ها، سازمان های نظارتی، بانک های مرکزی و سایر موسسات مالی به سختی تلاش می کنند تا چشم انداز غیرمتمرکز بودن رمزارز را از نقطه نظر چالش های حقوقی٬ اقتصادی و فنی که ایجاد کرده است را مد نظر قرار دهند؛ اما همچنان چالش های مهم و متعددی از جمله دشواری تعیین دادگاه صالح و قانون حاکم، نقض مقررات آمره، فرار مالیاتی، ارتکاب جرم و اخلال در نظم اقتصادی وجود دارد که نیازمند بررسی جدی است. در این مقاله، مهم ترین چالش های حقوقی، اقتصادی و فنی کریپتو را مورد بحث قرار می دهیم؛ مشکلاتی که حقوقدانان، اقتصاددانان، کارشناسان نرم افزار و سرمایه گذاران باید از آن آگاه باشند.

    کلیدواژگان: رمزارز، ارز دیجیتال، ارز مجازی، پول لکترونیک
  • عباس شیری ورنامخواستی* صفحات 143-168
    دیپ فیک یا همانند سازی صوتی تصویری غیر واقعی، یک فناوری پیچیده نوین در قلمروی هوش مصنوعی است. این فناوری، می تواند با استفاده از صدا و تصویر واقعی افراد یک کلیپ غیر واقعی از آن ها تولید نماید، به گونه ای که امکان تشخیص آن از صدا و تصویر واقعی، سخت و حتی غیر ممکن است. ساخت دیپ فیک در مورد، سلبریتی ها، مقامات سیاسی و عادی گسترش یافته، زیرا می تواند مخاطبان را متقاعد سازد که این کلیپ های صوتی و تصویری واقعی هستند. دیپ فیک ها، مرز واقعیت با دروغ و خلاف واقع را از بین می برد، زیرا باورپذیری بالایی در مخاطبان ایجاد می کند. همه مصادیق دیپ فیک، واجد جنبه کیفری نیست. بلکه کاربردهای مشروع فراوانی به ویژه در بازی های اینترنتی، فیلم های سینمایی، تبلیغات، آموزش و غیره دارد. ولی، تاثیر و کاربرد وسیع و پیچیدگی این فناوری در مخدوش ساختن مرز حقیقت و دروغ موجب گردید، در قلمروی بزهکاری نیز با اهداف سیاسی، گمراه کنندگی عمومی، نژادی و تجاری، مورد استفاده قرار گیرد. مصادیق بزهکارانه دیپ فیک تا کنون جرم انگاری نگردیده است. امکان تطبیق جرایم جعل رایانه ای، تولید محتوای مبتذل، مستهجن و هرزه نگاری، افتراء و نشر اکاذیب با دیپ فیک در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: افترا، تصاویر مبتذل، جعل رایانه ای، جعل عمیق، خبر دروغین
  • محمدحسین زارعی*، حامد ادریسیان صفحات 169-192

    ظهور شرکت هایی که با اتکاء به فناوری اقدام به ارایه خدمات مالی می کنند که به اصطلاح به این حوزه فناوری مالی یا فینتک گفته می شود گرچه مورد استقبال عمومی قرار گرفته و استفاده از خدمات مالی را تسهیل کرده اما به دلیل ابهامات فراوانی که در خصوص مدل های تجاری و تاثیرات آن ها بر نظام اقتصادی وجود دارد نهادهای تنظیم گر همواره نگران عواقب منفی احتمالی فعالیت این شرکت ها بر ثبات اقتصادی و سلامت بازارهای مالی هستند. در ایران نیز رشد روزافزون شرکت های فینتک و اقبال مردم به آن ها از یک سو و عدم آشنایی کافی نهادهای تنظیم گر با این حوزه جهت تنظیم گری از سوی دیگر موجب بروز نگرانی های مشابه ای شده است. بر این اساس، رسیدن به نقطه تعادلی که در آن هم از نوآوری و توسعه فناوری های مالی حمایت شود و هم ریسک های مرتبط با آن مدیریت شود، چالش اصلی دولت ها و نهادهای تنظیم گر بوده است. سندباکس تنظیمی یکی از راهکارهایی است که برای پاسخ به این چالش، مورد استفاده قرار می گیرد. سندباکس تنظیمی، ساز و کار امنی است که کسب وکارهای فینتک در چهارچوب آن، امکان فعالیت زیر نظر نهاد تنظیم گر جهت آزمایش محصول خود در بازاری محدود با مشتریان معدود و بدون نگرانی از تنبیه شدن به خاطر عدم رعایت برخی از قوانین و مقررات را دارند. در این یادداشت با روش توصیفی تحلیلی به ماهیت، ویژگی ها، مزایا و چالش-های سندباکس تنظیمی پرداخته می شود. سپس اقداماتی که در نظام حقوقی ایران برای اجرای این راهکار تنظیمی صورت پذیرفته تحلیل و پیشنهاداتی برای پیاده سازی موثرتر این راهکار، ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: سندباکس تنظیمی، تنظیم گری، فناوری مالی، فینتک، نوآوری
  • مصطفی السان*، سوور دهستانی صفحات 193-218

    جعل عمیق (دیپ فیک) به معنای تولید محتوای متحرک (ویدیویی) با تقلید، شبیه سازی یا جایگزین کردن چهره از پیش موجود است. به نحوی که بیننده تصور می کند، ویدیوی تولید شده، واقعیت دارد؛ اما واقعی نیست. فناوری یادگیری عمیق که مبتنی بر هوش مصنوعی می باشد، امکان تولید چنین محتوایی را فراهم ساخته است. موضوعی که این مقاله بر آن تمرکز دارد، جنبه های حقوقی جعل عمیق و به طور خاص، سوء استفاده هایی است که امکان دارد از محتوای جعلی بشود یا اساسا ممکن است محتوای جعلی با هدف تقلب، سوء استفاده، فریب افکار عمومی یا تخریب شخصیت یک چهره مشهور تولید و/یا پخش شود. پرسش عمده این است که جعل عمیق، چه چالش هایی حقوقی را در پی دارد و آیا قوانین و مقررات کیفری و مسوولیت مدنی موجود، پاسخگوی وضعیت جدیدی که با گسترش جعل عمیق پیش آمده، هستند یا خیر؟ در راستای پاسخ به چنین پرسش هایی، در این مقاله، ویژگیها و چالش های عملی جعل عمیق، استفاده از مفاد عهدنامه های مالکیت فکری برای مدیریت جعل و راهکارهای حقوقی کاهش و مدیریت جعل عمیق مورد بررسی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: جعل عمیق، هوش مصنوعی، چالش های حقوقی، جرم انگاری
  • علیرضا ایرانشاهی، اصغر محمودی، حسین ملکی* صفحات 219-244

    اینترنت اشیاء به عنوان یک فناوری جدید، نقش تحول آمیز فناوری های دیجیتال را سرعت داده و استفاده مصرف کنندگان از دستگاه های اینترنت اشیا هر ساله به طور قابل توجهی در حال افزایش است با این حال رشد کاربرد این فناوری، باعث ایجاد سوالاتی در مورد تخصیص مسیولیت در رابطه با خطرات مرتبط با این محصولات می گردد و استفاده از این فناوری ممکن است سبب بروزمشکلات و خساراتی گردد که یکی از این مسایل زیانهایی است که به اشخاص و اموال واردمی شوند و یکی از مهمترین اهداف این است که زیان را به چه شخصی می توان منتسب نمود و وجه مسیولیت چیست؟ مقاله حاضر با روش تحلیلی - توصیفی در تلاش است که با بیان نظریات موجود مبنای مسیولیت با لحاظ وضعیت کنونی و آخرین تحولات در این زمینه، قواعد مبنای مسیولیت مدنی ناشی از تولید محصول را مطالعه کرده به گونه ای که گروه سازندگان دستگاه های iot به دلیل تولید محصول معیوب و موجد خسارت، دارای مسیولیت خواهند بود که مبنای مسیولیت سازندگان دستگاه های اینترنت اشیاء عموما براساس نظریه مسیولیت محصول خواهد بود و نظریه مسیولیت سختگیرانه در مورد کاربران تجاری با ریسک بالا مانند بخش های پزشکی قابل اعمال و نظریه مسیولیت سهل انگاری برای کاربران غیر تجاری مناسب بوده و نظریه مسیولیت نقض ضمانتنامه بین سازندگان دستگاه های اینترنت اشیا و خریداران و کاربران آنها قابل اعمال می باشد.و این موضوع به دلیل تازگی و به دلیل کاربردهای متنوع آن، اهمیتی مضاعف پیدا کرده و با وجود احساس خلاء در قوانین داخلی، تبیین این موضوع ضرورتی انکار ناپذیر است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، مسئولیت مدنی، خسارت، عیب تولید، محصول
  • بهراد صغیری، هادی وحید* صفحات 245-271

    جای پای بلاک چین و انواع دارایی های رمزنگاری شده در بخش های مختلف اقتصاد و تجارت بین الملل مشهود است. این نقش پر رنگ و قابلیت جریان سازی آن می تواند بسیاری از مقررات پیشین را به چالش بکشد و کاستی و عدم کارایی مقررات موجود را نمایان سازد. بررسی عواملی که موجب ورود چنین تکنولوژی در حوزه اقتصاد و تجارت بین الملل می گردد، ضرورت وجود مقرراتی هماهنگ با ظهور این تکنولوژی و تغییرات حال و آینده تجارت بین الملل را نشان می دهد. عواملی مانند مبادله جهانی این دارایی ها، استفاده از آن به عنوان وسیله نوین پرداخت های بین المللی یا به عنوان ابزاری برای تامین مالی و سرمایه گذاری و کارکرد آن برای اعمال مالکیت جهانی موجب لزوم نگاهی بین المللی به این تکنولوژی خواهد بود. از طرفی دیگر این موضوع جزء مواردی است که آثار و تبعات آن می تواند به خارج از مرزهای ملی کشیده شود و در چنین موضوعاتی نیاز به یکسان سازی قوانین و مقررات ملی است. حال آنکه کشورها به عنوان بازیگران عمده بین المللی در مقررات گذاری آن رویکرد یکسانی ندارند، برخی به دنبال محدودیت و ممنوعیت دارایی های رمزنگاری شده بوده اند، برخی با بلاتکلیفی قانونی رو در رو هستند و برخی دیگر به سمت پذیرش و نیل به قانون گذاری مثبت حرکت کرده اند. تفاوت رویکرد کشورها نشان می دهد که مقررات ملی به تنهایی قادر به ایجاد نظم و انضباط این مقوله جهانی نیست. پس در چنین موضوعاتی حتما باید از طریق وضع مقررات یکسان و هماهنگ با دیگر کشورها به دنبال نظم و انضباط بین المللی رفت.

    کلیدواژگان: مقررات گذاری بین المللی، بلاک چین، دارائی رمزنگاری شده، تجارت بین الملل، بیت کوین
  • روح الله رهامی*، امیرحسین اژدری صفحات 273-301

    با رشد فناوری های نوین، ترویج استفاده از فضای سایبر و مواجه کنش گران سیاسی در نظام بین الملل با فرصت ها و تهدیدات آن، سیاست گذاری حوزه سایبر در دستور کار ویژه قرار دارد. یکی از این کنش گران سیاسی، اتحادیه اروپا است که به دنبال حضوری فعال و منسجم در حوزه سایبری در نظام بین الملل است. این مقاله به دنبال بررسی تهدیدات اتحادیه اروپا در حوزه ی سایبر، اقدامات اتحادیه در پاسخ به این تهدیدات و بررسی میزان انسجام میان موسسات، نهادها و آژانس های مرتبط با حوزه ی سایبر و تحلیل نقش آن ها در جهت مقابله با این تهدیدات است. سوال اصلی این مقاله آن است که چگونه و با چه سازوکاری فرآیند سیاست گذاری امنیت سایبری اروپا در حال شکل گیری است؟ در پاسخ این فرضیه مطرح می شود که اتحادیه اروپا با شناسایی تهدیدات، اقداماتی از قبیل اسناد راهبردی، دفاعی و غیره را به عنوان نقشه راهی برای مقابله با آن تهدیدات منتشر کرده و به منظور پیشبرد آنان نیز آژانس، سازمان و موسسه مرتبط را تاسیس کرده است (به عنوان متغیر مستقل) تا به یک کنش گر منسجم حوزه سایبر در نظام بین الملل تبدیل شود (متغیر وابسته). به منظور راستی آزمایی فرضیه از روش ردیابی فرآیند تاریخی- تحلیلی استفاده شده است. در این پژوهش نشان داده می شود که پس از حمله سایبری به زیرساخت های استونی، اقدامات اتحادیه اروپا چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی ، افزایش یافته است که نشان از عزم اتحادیه اروپا در جهت تبدیل شدن به یک کنش گر منسجم در حوزه ی سایبر در سطح بین الملل است.

    کلیدواژگان: امنیت سایبری، اتحادیه اروپا، آژانس امنیت سایبری اتحادیه اروپا، تاب آوری سایبری، نظریه انسجام
  • سعید نجات زادگان*، محمد سلطانی صفحات 303-334

    قرارداد هوشمند یکی از مصادیق قراردادهای الکترونیک محسوب می شود که خصلت ویژه ی آن، اجرای خودکار برخی مفاد قرارداد است. اگر قرار باشد قرارداد هوشمند را به عنوان یک قرارداد حقوقی شناسایی کنیم، نیاز است تا شرایط عمومی صحت قراردادها در آن احراز شود. شرایط عمومی صحت قراردادها از منظر حقوق ایران و آمریکا منحصر به اهلیت طرفین، تراضی، مورد معامله ی معتبر و مشروعیت جهت معامله است. در پی بررسی های به عمل آمده مشخص گردید اهلیت طرفین در فرایند معمول انعقاد قرارداد هوشمند بررسی نمی شود و نیاز است تا تمهیداتی برای اطمینان از اهلیت سالم متعاملین قرارداد هوشمند اتخاذ شود. تراضی طرفین در قراردادهای هوشمند قابل شناسایی است و به شکل موضوعی احراز می گردد. قراردادهای هوشمند می تواند به شکل معوض یا بلاعوض منعقد گردد که قراردادهای هوشمند بلاعوض و معوض در ایران و قراردادهای هوشمند بلاعوض با شرط عوض و قراردادهای هوشمند معوض در آمریکا معتبر است. در پایان، مشابه با سایر قرارداددها، اگر جهت و انگیزه ی داعی از قرارداد هوشمند نامشروع باشد، قرارداد هوشمند باطل خواهد بود.

    کلیدواژگان: قرارداد الکترونیکی، شرایط اعتبار قرارداد، قرارداد هوشمند، بلاکچین، ارز دیجیتال
  • سید هادی محمودی، مرضیه قلندری* صفحات 335-362

    رشد روزافزون فناوری های نوین این امکان را برای پرنده های هدایت پذیر از دور (زین پس پهپادها) فراهم می کند تاهرروز مناطق گسترده تری از حریم هوایی کشورها را درنوردیده و البته در حوزه های مختلف مورد توجه و استفاده قرار بگیرند. بنابراین فعالیت های پهپادی هردو جنبه غیرنظامی و نظامی را دربرمی گیرد. آنچه در این نوشتار مدنظر است، توجه به جنبه های حقوقی هوانوردی پهپادهای غیرنظامی است. به طور مشخص پرسش آن است که باتوجه به مقررات بین المللی موجود قاعده-مندی پهپادها در صلاحیت ملی کشورهاست یا اینکه سازمان هواپیمایی کشوری بین المللی (ایکایو) می تواند در محدوده صلاحیت خود تنظیم کننده این قواعد باشد. ویژگی های اجرایی متفاوت پهپادها از کاربران سنتی حریم هوایی و احتمال اجتناب ناپذیر ادغام عملیات هواپیماهای بدون سرنشین کنترل از راه دور در حریم هوایی تفکیک نشده و فرودگاه ها در فاصله زمانی کوتاه، لزوم ضابطه مندسازی این پدیده های نوین را مشخص می سازد. ماده 8 کنوانسیون شیکاگو (1944) به هواپیماهای بدون خلبان توجه داشته، لیکن مقررات این کنوانسیون در خصوص قاعده مندی پهپادها فراتر از این نرفته است. از این رو باتوجه به برخی ابهامات و کاستی ها در مقررات کنوانسیون شیکاگو و نیز ویژگی های عملکردی پهپادها لازم است تا جامعه جهانی برای انتظام بخشیدن به نظام حقوقی پهپادها بپذیرد که آیا واقعا پرواز این پرنده ها باید در صلاحیت نظام داخلی دولت ها باشد یا اینکه ایکایو می تواند به عنوان مرکزی جهت هماهنگ کردن و قاعده مندسازی موضوعات مرتبط با هواپیماهای بدون سرنشین در نظام جامعه جهانی گام برداشته و حقوق را نه به پیشی گرفتن اما همگامی با تکنولوژی وادارد.

    کلیدواژگان: حقوق هوا، پهپاد، حریم هوایی تفکیک شده، صلاحیت داخلی، صلاحیت بین المللی
  • مهدی مرادی برلیان* صفحات 363-391

    شتابندگی پیشرفت فناوریهای رایانه ای و سترگی گستره آن در روزگار کنونی شگفت آور است. نوین ترین نمود این پیشرفت، پارادایم «متاورس»، یعنی آفرینش دنیایی مجازی به موازات جهان واقعی بابهره گیری هوشمندانه ازتطورات پیشین فناوری وب وآمیختگی آن بافناوری نوپدید بلاکچین است. دنیای سه بعدی متاورس با ابزارهایی چون چشم افزارهای واقعیت مجازی کاربران را ازتنگناهای زمان و مکان در دنیای واقعی رهانیده و آنها را وارد فراجهان میکند؛ جایی که فرد هویتی مجازی ومجزا از چیستی فیزیکی اش را برمیسازد. باوجود مزایای بیشمار متاورس، بروز چالشها به دلیل تلاقی آن بانظم حاکم بر زندگی کنونی اجتناب ناپذیر است. سرشت توقف ناپذیر متاورس یافته های علمی ونظم مستقر را ازجنبه های گوناگونی به چالش کشیده است؛ ازنظرگاه حقوقی، شناخت موشکافانه چالشها و پیامدهای مربوط میتواند جهت سیاستگذاری و تنظیمگری دولت دراین زمینه بر اساس اقتضایات خاص هر جامعه ای ضروری باشد. مهمترین پرسش پژوهش حاضر آن است که چالشهای حقوقی متاورس چیست؟ و پیامدهای آن برای حاکمیت دولت کدامند؟ برجسته ترین مسایل حقوقی متاورس را باید در گستره های تبیین نسبت میان ادعاهای مالکیتی کاربران تولیدکننده محتوا و ارایه دهندگان خدمات پلتفرم، حفظ حریم خصوصی، مسیولیت نگهداری و پردازش داده ها و تعیین قانون حاکم بر آن و امکان پیشبینی شخصیت حقوقی و مسیولیت برای آواتارها یافت. متاورس و بنیان آن (بلاکچین) بابرخورداری ازساختار نامتمرکز ویژگیهای سنتی حاکمیت یعنی انحصارقانونگذاری و تولیدپول را با مخاطرات جدی همراه ساخته است؛ بااین حال، نباید از نقش آفرینی دولتها در این زمینه و بهره مندی آنها از مزایای این فناوری در راستای به زمامداری غفلت ورزید.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، آواتار، حقوق مالکیت، حریم خصوصی، حاکمیت
  • محمد جلالی*، پگاه مرزبان صفحات 393-418

    حفاظت از اطلاعات شخصی در عصر دیجیتال، به دلیل حمایت از حریم خصوصی و شکوفایی آزاد و خودآیین فرد یک ضرورت تلقی می شود. خودمختاری مبتنی بر اطلاعات با تضمین امکان تصمیم گیری فرد بر افشا و یا استفاده نمودن از اطلاعات شخصی خود برای اولین بار در نظام حقوق اساسی جمهوری فدرال آلمان بنا نهاده شد. در سال 1983 دادگاه قانون اساسی در پرونده« قانون سرشماری جمعیت»، چیستی این مفهوم را تبیین نمود. از آن روی که نظم دموکراتیک قانون بنیادین بر شکوفایی آزادانه شخصیت افراد استوار شده است، این حق به خودمختاری مبتنی بر اطلاعات شان و اعتبار قانون اساسی بخشید. اگرچه گستره این مفهوم یکپارچگی و محرمانه بودن سیستم های اطلاتی را دربرمی گیرد اما در صورتی که دولت در راستای حفظ نظم عمومی و یا ارایه یک خدمت ناچار به استفاده از داده های شخصی شهروندان باشد، تحدید مرزهای خودمختاری مبتنی بر اطلاعات صورت می گیرد. به دلیل غیرقابل تغییر بودن مواد مرتبط با حق های بنیادین، رویه قضایی جایگاهی اساسی در پویا ساختن نظام حقوقی در سایه تطور جامعه دارد. مفهوم مورد بحث نیز در پرتو همین ساز و کار شکل گرفته است. از آن جایی که آلمان یکی از دول عضو اتحادیه اروپا نیز محسوب می شود قوانین حفاظت از داده در سطح اتحادیه بر چیستی، چرایی و چگونگی خودمختاری مبتنی بر اطلاعات تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: خودمختاری، اطلاعات، شکوفایی شخصیت، قلمرو خصوصی
  • ابراهیم رهبری*، علی شعبانپور صفحات 419-444

    هوش مصنوعی به عنوان یکی از مهم ترین دستاوردهای انسان در قرن بیست و یکم، درحال گسترش سیطره خود در زمینه های علمی، فنی، صنعتی، هنری و... بوده و سایه خود را بر مشاغل مختلف در این عرصه ها می گستراند. عرصه حقوق و به طور خاص حوزه دادرسی و قضاوت نیز، با تردید و طمانینه، درحال تاثیرپذیری از این فناوری است. نوشتار حاضر بر آن است تا به تبیین چالش های به کارگیری این فناوری نوین به عنوان جایگزین قاضی دادگاه حقوقی بپردازد. به نظر می رسد که این فناوری، علی رغم تمام دستاوردهایی که داشته و فرصت هایی که می تواند برای دستگاه قضایی به همراه داشته باشد، در اموری هم چون استدلال حقوقی، رعایت بی طرفی و پذیرش عمومی، با چالش های جدی مواجه است. این پژوهش، با روش توصیفی-تحلیلی، ضمن تبیین کاستی های این فناوری نوین در عرصه قضاوت، این واقعیت را آشکار می سازد که هوش مصنوعی، با قابلیت های فعلی خود نمی تواند جایگزین کاملی برای منصب قضاوت تلقی شود و بهتر است، به عنوان وسیله ای در خدمت قضات درآمده و آنان را در رسیدگی و حل وفصل سریع تر و دقیق تر، اختلافات یاری دهد. این چالش ها در حقوق ایران که متاثر از انگاره های فقهی درخصوص شرایط قاضی بوده و در استخدام فناوری های نوینی نظیر هوش مصنوعی از روند فعلی در سایر نظام های حقوقی عقب تر است، مضاعف می باشد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، دادرسی حقوقی، حقوق فناوری های نوین، قاضی هوش مصنوعی، عدالت الگوریتمی
  • معصومه زمانیان، زهرا وطنی* صفحات 445-477

    اعتبار اسنادی، از راه کارهای پر اقبال فعالین تجارت های کلان و بین الملل، در زمینه ی افزایش امنیت و کاهش ریسک معاملات است که به موجب آن خریدار، از موسسه مالی معتبری هم چون بانک درخواست گشایش اعتبار اسنادی نموده و بدین وسیله فروشنده اطمینان می یابد که در صورت ارایه مستندات انجام تعهد، مبلغ به وی ایصال خواهد شد. این فرآیند که سابقا مبتنی بر سیستم کاغذی و مشتمل بر مخاطرات زیادی بود، هم اکنون نیز علی رغم مزایای فراوان سیستم الکترونیکی، مستلزم صرف زمان و هزینه ی فراوان است. علی القاعده هر تلاشی در جهت کاهش زمان یا هزینه، کارآیی اعتبار اسنادی را افزایش خواهد داد. نوشتار حاضر به هدف تبیین امکان انتقال فرآیند اعتبار اسنادی از شیوه ی فعلی، به بستر بلاک چین و قرارداد هوشمند به عنوان مدل پیشنهادی، با روش توصیفی تحلیلی به تطبیق مراحل آن در هر دو شیوه با یک دیگر و نیز کفایت سنجی قوانین از طریق بررسی حمایت قانون ucp و قوانین موجود در این حوزه و سازگاری اش با فناوری بلاک چین و قرارداد هوشمند می پردازد. یافته های این تحقیق نشان می دهد اجرای اعتبار اسنادی در بستر بلاک چین به عنوان سیستمی با ایمنی بالا و با بهره گیری از قرارداد هوشمند (خوداجرا) ضمن افزایش امنیت معامله و امکان حفظ اسناد ارایه شده، منجر به کاهش دخالت نیروی انسانی شده و روند آغاز تا پایان اعتبار اسنادی را کوتاه، پرسرعت و کم هزینه می نماید. ال سی نسیه یا مدت دار در بستر بلاک چین نیز به دلیل ابتناء بر دارایی های هوشمند، بی نیاز از لزوم تطبیق بر قوانین سوییفت و FATF که هم چنان دارای مشکلاتی هم چون نبود خط مستقیم بین بانک ها در کشورهای مختلف هستند می باشد

    کلیدواژگان: قرارداد هوشمند، بارنامه، اصل استقلال، کاهش ریسک، امضا الکترونیکی
|
  • Abbas Karimi, Amin Ghasempour *, Sajjad Shahbaz Ghahfarrokhi Pages 11-34

    According to Article 15 of the Electronic Commerce Code of Iran (2003) repudiation of the Secure Data Message is not heard and on the other hand, upon the attached Note to Article 1 of Check Code (2018) “The regulations and statutes concerning the Check, as per the case, is required about checks issued in data form too”. Also, we know that one of the formal defenses against unofficial documents, including checks, is repudiation. Accordingly, and given that technically and routinely, issuing an electronic check requires an "electronic signature certificate" to authenticate the issuer, and while these requirements, in the final analysis, give the "reliable" description to the check data message the question arises whether it is possible to deny a check issued in the form of "secure" message data. In other words, what is the duty in the conflict between these two legal propositions? The authors have analyzed the discussion by the descriptive-analytical method after examining the principles of the supplementary note, carefully in the same provisions in other electronic documents in domestic and foreign law, and have concluded for each of its branches.

    Keywords: Civil Procedure, Data Message, E-check, Repudiation, Secure
  • Sam Mohammadi, Mohammadhossein Taghipour Darzi Naghibi, Mehdi Taleghan Ghafari * Pages 35-62

    If we consider the basics and principles of proceedings in bringing the case to the aggrieved party, speeding it up can be one of the main foundations of judicial and civil justice, and of course, the electronification of judicial and proceedings services can also be defined as the main goal of proceedings in this area. In this regard establishing order in societies requires imposing appropriate laws. Updating the rules in line with the increasing development of information technology is a vital concern; hence the Judiciary Department Chairmanship has considered moving forward to electronic trial and has enacted regulations for the provision of electronic judicial services. According to the mentioned regulations, the offices of judicial services have been established and the lawsuit is necessarily filed through the mentioned offices. Filing a lawsuit by judicial service offices has many advantages and disadvantages; On the other hand, the imposition of regulations by the head of the judiciary department conflicts with the principle of incompetence in public law; However, it is clear that in many cases the requirement to use legally specified authorities has been the enactment of regulations to achieve the codified goals, but this authority should not be a factor in restricting the acquired rights of the people; therefore, an optional choice should replace the obligation of individuals to file a lawsuit through the mentioned offices.

    Keywords: The judiciary, judicial electronic services, Electronic Trial, The Principle of Correlation, The Principle of Prohibition of Restrictions
  • Bagher Shamloo, Aref Khalili Paji *, Somaye Parhizkary Pages 63-85

    Technological developments always include issues of various dimensions, of which the legal aspect is undoubtedly one of the most prominent dimensions. One of the main factors of this is the lack of clear assignment of the law to the subjects and the need for interpretation and analysis based on the existing legal foundations, which is sometimes difficult and challenging in practice. Undoubtedly, one of the manifestations of technological developments is virtual assets and the issues surrounding them, which despite their development, the legal systems, especially the legal system of Iran, have not provided an appropriate response to the issues related to it. One of these cases is the issue of extracting cryptocurrencies using miner devices, many of the rules related to which have not been determined in Iran's legal system. Among these issues is the elimination of smuggled mining devices, which although there is no specific provision in the Law on Combating Smuggling of Goods and Currency approved in 1392 with subsequent amendments, including the amendments of 1400, Resolution No. 204483/00/p. dated 10 11/1400, the central headquarters to combat the smuggling of goods and currency has prescribed the elimination of miners in some cases. Based on this, the present article, with a descriptive-analytical method, based on the existing laws and regulations, it is tried to expand the possibility of including the elimination rules on miners and examine its legal aspects.

    Keywords: miner, extraction device, Cryptocurrency, elimination, smuggling
  • Farinaz Feizi *, Amirhossein Ranjbarian Pages 87-112

    In the 17th century that with the invention of the microscope, the man realized that the surrounding world is beyond what is exposed to his senses, national and international legal systems in the third millennium are lost facing the invisible part of the Internet (Dark Web) which is an intangible, unknown, important and great phenomenon and hidden behind the veil of anonymity. They have not been able to have a specific, appropriate and comprehensive response. In this article, first of all, the need for international law to pay attention to the dark web has been examined. Then by studying international and regional instruments, interpretations, and legal scholars, the insufficient response of international law to the dark web has been criticized and the existing capacities in international law, like a non-binding instrument, soft law, and international cooperation, have been investigated. In the end, the application of these capacities in the path of achieving realistic legal frameworks of the dark web has been studied.

    Keywords: International Instruments, Cyber Law, Soft Law, Dark Web
  • Parviz Savrai * Pages 113-142

    Public interest in cryptocurrencies, such as Bitcoin and Ethereum, has increased recently and the global crypto market continues to thrive. Cryptocurrencies are often portrayed as a major challenger to the current financial system, promising security, speed, transparency, increased financial transactions and creating a fairer economy, preserving privacy and eliminating administrative formalities. Assuming that we accept all these points but the crypto world does not always have positive aspects. Governments, regulatory agencies, central banks, and other financial institutions are struggling to consider the prospect of decentralized cryptocurrencies in terms of the legal, economic, and technical challenges they pose but there are still important and various challenges, including the problem of determining the competent court and the governing law, violation of mandatory regulations, tax evasion, committing crimes and disruption of the economic order, that require legal serious consideration. In this article, we discuss the most important legal, economic and technical challenges of crypto problems that lawyers, economists, software experts and investors should be aware of.

    Keywords: &ldquo, Cryptocurrency, Digital currency, Virtual Currency, Electronic Money
  • Abbas Shiri * Pages 143-168
    Deepfake or unreal audio and video simulation in the field of criminal lawAbbas SHIRI (Associate Professor, Faculty of Law, University of Tehran)AbesrtactDeepfake, or unreal audio and video simulation, is a new complex technology in the field of artificial intelligence.  This technology can produce an unreal clip of people using the real voice and image, so that it is difficult and even impossible to distinguish it from the real voice and image.  Making deepfakes about celebrities, political officials and ordinary people has spread, because it can convince the audience that these audio and video clips are real.Deep fics destroys the border of reality or illusion and counterfactual, because it creates a high level of believability in the audience.  Not all cases of deepfake have a criminal aspect.  Rather, it has many legitimate uses, especially in internet games, movies, advertising, education, etc.  However, the impact and wide application and complexity of this technology in distorting the border of truth and lies caused it to be used in the realm of crime with political, racial and commercial purposes, misleading the public.Criminal cases of deepfake have not been criminalized so far. The possibility of matching computer crimes, production of vulgar, obscene and pornographic content, to defamation and publication of lies with deepfakes, is examined in this article. Keywordsdefamation, vulgar images, obscenity, pornography, fake news, deep fake, publication of lies, artificial intelligence, computer forgery, deep forgery.
    Keywords: defamation, vulgar images, obscenity, pornography, fake news
  • MohamadHossein Zarei *, Hamed Edrisian Pages 169-192

    Although the appearance of companies which are based on technology providing financial services, called financial technology (Fintech), has become public and facilitates financial services, the regulatory bodies are worried about possible negative consequences of these companies due to uncertainties of the companies’ business models and their effects on the economic system. In Iran, the increasing growth of fintech businesses and people's interest, in one hand, and the lack of proper familiarity of regulatory bodies with this field for regulation, on the other hand, have caused similar concerns. So, reaching a balance point in which the innovation and development of fintech are supported and their related risks simultaneously are managed has been the main challenge of governments and regulatory bodies. Regulatory sandbox is one of the solutions used to answer this main challenge. The Regulatory Sandbox is a secure mechanism in which fintech businesses have the possibility to operate under the supervision of the regulatory body to test their product in a limited market with few customers and without any worries of punishment in terms of non-compliance with some rules and regulations. In this paper, the concept, features, advantages and disadvantages of regulatory sandboxes are discussed with a descriptive and analytical method. Then, the measures have been taken in Iranian legal system to apply this regulatory solution are analyzed and suggestions for more effective implementation of this solution are presented.

    Keywords: Regulatory sandbox, Regulation, Financial Technology, Fintech, Innovation
  • Mostafa Elsan *, Sevar Dehestani Pages 193-218

    Deepfake means creating animated content (video) by mimicking, simulating, or replacing a pre-existing face. In the way that the viewer imagines, the produced video is real but it is not real. Deep learning technology, which is based on artificial intelligence, has made it possible to produce such content. This article focuses on the legal aspects of deepfaking and, in particular, the possible abuses of deepfake content. Fake content may be produced and/or distributed with the intent to defraud abuse, deceive the public, or defame a celebrity. The main question is, what legal challenges does deepfake entail, and are the existing Criminal Acts and civil liability regulations responsive to the new situation that has arisen with the spread of deepfake or not? To answer such questions, in this article, the characteristics and practical challenges of deepfake, the use of the provisions of intellectual property agreements to manage deepfake, and legal solutions to reduce and manage deepfake are examined.

    Keywords: deepfake, Artificial Intelligence, Legal challenges, criminalization
  • Alireza Iranshahi, Asghar Mahmoudi, Hossein Maleki * Pages 219-244

    As a new technology, the Internet of Things has accelerated the transformative role of digital technologies, and the use of Internet of Things devices by consumers is increasing significantly every year. The relationship between the risks associated with these products and the use of this technology may cause problems and damage. One of these issues is the damage that is caused to people and property, and one of the most important goals is to determine which person can be attributed for the damage. And what is the responsibility? The present article, with the analytical-descriptive method, is trying to study the basic rules of civil liability due to product production by stating the existing theories of the basis of responsibility in terms of the current situation and the latest developments in this field, in such a way that the group of manufacturers of IoT devices due to production The defective and damaging product will have liability, the basis of liability of IoT device manufacturers will generally be based on the product liability theory, and the strict liability theory applies to high-risk commercial users such as the medical sector, and the negligence liability theory is suitable for non-commercial users. And the theory of responsibility for breach of warranty can be applied between the manufacturers of Internet of Things devices and their buyers and users. And this issue has gained double importance due to its novelty and various applications, and despite the feeling of emptiness in domestic laws, the clarification of this issue is an undeniable necessity.

    Keywords: IoT, Civil Liability, damages, manufacturing defect, Product
  • Behrad Saghiri, Hadi Vahid * Pages 245-271

    The footprint of block chain and all types of crypto assets is evident in various sectors of the economy and international commerce. This various role and its streaming capability can challenge many of the previous regulations and show the inadequacy and inefficiency of the existing regulations. Examining the factors that cause the entry of such technology in the field of economy and international commerce shows the necessity of having regulations in harmony with the emergence of this technology and the current and future changes in international commerce. Factors such as the global trades of these assets, their use as a new tool of international payments or as a tool for financing and investment, and their function to apply global ownership will necessitate an international look at this technology. Beside, this issue is one of the cases whose effects and consequences can be extended beyond the national borders, and in such cases, there is a need to unify national laws and regulations. The difference in countries' approaches shows that national regulations alone are not able to create order and discipline in this global category. Therefore, in such matters, it is necessary to seek international order and discipline through the establishment of uniform and coordinated regulations with other countries.

    Keywords: International Regulation, BlockChain, Crypto Asset, International commerce, Bitcoin
  • Roohollah Rahami *, Amirhossein Ajdari Pages 273-301

    A smart contract is one type of electronic contract whose specific feature is automatic execution. General validity conditions of contracts should be met to determine the validity of a smart contract. General validity conditions of a contract from Iran and the United States of America perspective consist of parties’ capacity, mutual agreement, consideration, and legitimacy of contract purpose. As described in this article, parties’ capacity normally does not examine in the routine procedure of smart contract conclusion, and it’s obligatory to ensure the complete capacity of parties by additional measures. Mutual agreements easily can be determined in smart contracts. Smart contracts can be concluded as reciprocal or nonreciprocal; and this article clarifies if there was no consideration in a nonreciprocal smart contract, it should be deemed as void in USA territory. Finally, if the purpose of a smart contract conclusion was illegal, undoubtedly that contract will be invalid in both Iran and USA territory.

    Keywords: Cyber Security, European Union, Cyber Security Agency of the European Union, cyber resilience, coherence theory
  • Saeid Nejatzadegan *, Mohammad Soltani Pages 303-334

    A smart contract is one type of electronic contract whose specific feature is automatic execution. General validity conditions of contracts should be met to determine the validity of a smart contract. General validity conditions of a contract from Iran and the United States of America perspective consist of parties’ capacity, mutual agreement, valid subject-matter, and legitimacy of contract purpose. As described in this article, parties’ capacity normally does not examine in the routine procedure of smart contract conclusion, and it’s obligatory to ensure the complete capacity of parties by additional measures. Mutual agreements easily can be determined in smart contracts. Smart contracts can be concluded as reciprocal or nonreciprocal; and this article clarifies if there was no consideration in a nonreciprocal smart contract, it should be deemed as void in USA territory. Finally, if the purpose of a smart contract conclusion was illegal, undoubtedly that contract will be invalid in both Iran and USA territory.

    Keywords: Electronic Contract, contracts validity conditions, Cryptocurrency, BlockChain, Smart contract
  • Seyed Hadi Mahmoudi, Marziye Ghalandari * Pages 335-362

    The increasing growth of new technologies provides this possibility for unmanned aerial vehicles (UAVs) to enter into wider areas of the airspace of countries. They operate in various social and economic fields, commercial, agricultural, environmental, military, security, etc. Therefore, UAV activities include both civilian and military aspects. What is considered this article is to pay attention to the legal aspects of civil UAV aviation. Specifically, whether the regulation of UAVs is within the national jurisdiction of the countries, or whether the International Civil Aviation Organization (ICAO) can regulate their activities within its jurisdiction. Since the different performance characteristics of UAVs from other aircraft and the inevitable possibility of integrating remote control UAVs operations in unsegregated airspace and airports in a short period, the need to regulate them are in urgent. Article 8 of the Chicago Convention (1944) pays attention to pilotless aircraft, however, the situation of UAVs in this convention is vague. Therefore, due to some ambiguities and shortcomings as well as the functional characteristics of UAVs, it is necessary to enquire whether the flight of UAVs should be under the jurisdiction of the domestic system of States or that ICAO can take steps to coordinate and regularize issues related to UAVs which is the main core of this article.

    Keywords: Air Law, Unmanned Aerial Vehicles, segregated airspace, internal jurisdiction, international jurisdiction
  • Mahdi Moradiberelian * Pages 363-391

    The increasing growth of new technologies provides this possibility for unmanned aerial vehicles (UAVs) to enter into wider areas of the airspace of countries. They operate in various social and economic fields, commercial, agricultural, environmental, military, security, etc. Therefore, UAV activities include both civilian and military aspects. What is considered this article is to pay attention to the legal aspects of civil UAV aviation. Specifically, whether the regulation of UAVs is within the national jurisdiction of the countries, or whether the International Civil Aviation Organization (ICAO) can regulate their activities within its jurisdiction. Since the different performance characteristics of UAVs from other aircraft and the inevitable possibility of integrating remote control UAVs operations in unsegregated airspace and airports in a short period, the need to regulate them are in urgent. Article 8 of the Chicago Convention (1944) pays attention to pilotless aircraft, however, the situation of UAVs in this convention is vague. Therefore, due to some ambiguities and shortcomings as well as the functional characteristics of UAVs, it is necessary to enquire whether the flight of UAVs should be under the jurisdiction of the domestic system of States or that ICAO can take steps to coordinate and regularize issues related to UAVs which is the main core of this article.

    Keywords: Virtual Reality. Avatar, Property Law, Privacy, Sovereignty
  • Mohamad Jalali *, Pegah Marzban Pages 393-418

    Protection of personal data in the digital age is a necessity for Ensuring the privacy and development of personality. Informational Self-determination was first established in the constitutional system of the Federal Republic of Germany by ensuring the possibility for an individual to decide on the disclosure or use of his personal information. The Constitutional Court explained this concept in the "Population Census decision" in 1983. Since the democratic order of the fundamental law is based on the development of personality, informational Self-determination should enable citizens to freely develop their personality. Although the scope of this concept includes the integrity and confidentiality of information systems, the borders of informational Self-determination are threatened when the government is forced to use citizens’ private data to maintain public order or provide a service. The judicial procedure has a fundamental position in making the legal system dynamic regarding social development due to the immutability of the articles related to fundamental rights, forming the study concept. Since Germany is one of the member states of the European Union, data protection laws at the level of the Union affect Informational Self-determination.

    Keywords: Self-determination, Information, Development of Personality, Privacy sphere
  • Ebrahim Rahbari *, Ali Shabanpoor Pages 419-444

    Artificial intelligence (AI), as one of the most important human achievements in the 21st century, is expanding its dominance in science, technology, industry, art, etc. this technology is spreading its shadow over various jobs in these fields. The field of law, and specifically proceedings and courtrooms, are reluctantly being influenced by this technology. This article aims to explain the challenges of employing this modern technology as a substitute for civil court judges. Despite all the AI‘s achievements and the opportunities it can bring to the judiciary, it seems this technology faces severe challenges in matters such as legal reasoning, impartiality, and public acceptance. This research, with a descriptive-analytical method, while explaining the shortcomings of AI in the field of judgment, reveals that AI, with its current capabilities, cannot be considered as a complete substitute for a human judge. This means that it would be more effective to use AI as a tool in the service of judges, helping them in handling and resolving disputes faster and more accurately. These challenges are compounded in Iranian law, which is affected by Feqh regarding judges' conditions and hindrances of the Iranian legal system compared with other legal systems in employing new technologies such as AI.

    Keywords: Artificial Intelligence, Civil proceeding, Modern technology law, AI judge, Algorithmic Justice
  • Masoumeh Zamanian, Zahra Vatani * Pages 445-477

    Letters of credit are one of the most successful solutions for large and international business players in the field of increasing security and reducing transaction risk, where the buyer opens a letter of credit with a reputable financial institution such as a bank, thus assuring the seller. That is the amount promised and delivered. This process, which was based on paper and involved a lot of risks, still requires a lot of time and money, despite the many advantages of electronic systems. Therefore, any attempt to reduce time or cost increases credential efficiency. The purpose of this article is to explain the possibility of transferring letters of credit procedures from previous methods to the blockchain platform and creating smart contracts as model proposals, using the descriptive analysis procedure to coordinate and evaluate the steps in both procedures. Deals in this area and its compatibility with block chain technology and smart contracts. The results of this study show that implementing a Letter of credit on the block chain platform as a system that is highly secure and uses smart contracts (self-execution) increases transaction security and the likelihood of retaining provided documents, resulting in human resources involvement and the process from beginning to end credit makes documents shorter, faster and low cost. Usance LC on the block chain platform is also based on smart assets, eliminating the need to comply with Swift and FATF rules, including issues such as the lack of direct lines between banks in different countries.

    Keywords: Smart contract, Bill of Lading, Autonomy Principle, Risk reduction, eSignature