فهرست مطالب

انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1401)

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید سامان مرتضایی *، سجاد خانجانی، عیسی محمدنژاد، پویا مکاری امجد صفحات 196-208
    مقدمه

    پیشرفت های اخیر در حوزه تجهیزات همراه، فرصت های مناسبی در راستای ارایه خدمات موثرتر و کم هزینه تر برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن ارایه داده است. با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در ایران و عدم وجود اپلیکیشن بومی در خودمدیریتی عوارض متعدد این اختلال، در پژوهش حاضر به طراحی و ارزیابی اپلیکیشن سلامت همراه در خودمدیریتی PTSD پرداخته شد.

    روش

    این مطالعه کاربردی- توسعه ای در دو مرحله صورت پذیرفت. در مرحله اول، پس از بررسی متون، نیازها و انتظارات اپلیکیشن شناسایی شد. سپس بر اساس نیاز های شناسایی شده، اپلیکیشن مدل سازی، طراحی و سپس با استفاده از زبان های برنامه نویسی جاوا و کاتلین تولید و آزمایش شد. در مرحله دوم، کاربردپذیری اپلیکیشن تولید شده توسط متخصصین و کاربران مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    سرویس های ارایه شده در اپلیکیشن عبارت اند از: ارایه آموزش روانی، مهارت های مقابله ای، تمرین تنفسی، آرامش بخشی، تاثیر گذاری مثبت، حمایت های اجتماعی، خودارزیابی، ارایه یادآور، پیوند های مفید و خود نظارتی. از دید متخصصین، اپلیکیشن از کیفیت قابل قبول (78/25%) و از دیدگاه کاربران نسبتا قابل قبول بود (68/67%). متخصصین در فرآیند ارزیابی، بیشترین رضایت را از عملکرد اپلیکیشن (80%) و کاربران بیشترین رضایت را از سهولت استفاده از اپلیکیشن (76%) داشنتند.

    نتیجه گیری

    به کارگیری اپلیکیشن می تواند در ارتقای دسترسی مبتلایان PTSD به خدمات مراقبت بهداشتی مفید واقع شده و ضمن صرفه جویی در زمان و هزینه ها، در خودمدیریتی این اختلال موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، سلامت همراه، خودمدیریتی، کاربردپذیری، انفورماتیک پزشکی
  • روح الله مقصودی، میترا میرزارضایی *، مهدی صادقی، بابک نجار اعرابی صفحات 209-229
    مقدمه

    فارماکوژنومیکس و استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی در آن یکی از جدیدترین زمینه های تحقیقاتی بیوانفورماتیک است. یکی از داروهای بسیار مهم که تعیین دوز اولیه درمانی آن کار مشکلی است، داروی ضدانعقادی وارفارین می باشد. وارفارین یک داروی ضد انعقاد خوراکی است که انتخاب دوز بهینه آن به دلیل پنجره درمانی باریک و روابط پیچیده فاکتورهای فردی، چالش برانگیز است. هدف این پژوهش تعیین دوز اولیه بهینه می باشد.

    روش

    در میان روش های مبتنی بر کرنل، مقایسه و شناسایی کرنل مناسب مورد بحث قرار نگرفته است. در این پژوهش ضمن بررسی دقیق این رویکرد، الگوریتم های مختلف انتخاب ویژگی را مورد آنالیز قرار داده و با تکیه به نظر خبرگان، زیرمجموعه مناسب از متغیرهای پیش بین موثر جهت تخمین دوز شناسایی خواهد شد.

    نتایج

    در این مطالعه از مجموعه داده ای جمع آوری شده توسط کنسرسیوم بین المللی وارفارین استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ماشین بردار پشتیبان با کرنل مناسب و زیرمجموعه ویژگی های پیشنهادی قادر است به طور موفقیت آمیزی دوز ایده آل وارفارین را برای درصد قابل توجهی از بیماران با خطایی حدود 0/7 میلی گرم در هفته پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    تخمین با نسخه حداقل مربعات رگرسیون بردار پشتیبان مبتنی بر کرنل مناسب و با یک استراتژی مناسب انتخاب ویژگی صورت گرفت. در این روش، رویکرد بهتری برای پیش بینی دوز بهینه درمانی وارفارین ارایه شده است که قادر است خطای دوزهای اشتباه و عواقب ناشی از آن را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهد.

    کلیدواژگان: فارماکوژنومیکس، تخمین دوز اولیه وارفارین، انتخاب ویژگی، رگرسیون بردار پشتیبان حداقل مربعات
  • مهران مدرس تربتی، صادق کاظمی دوست دموچالی، منصور فرزین فرد، مرتضی باقری، حسن باقری، مسعود عرب فرد * صفحات 230-243
    مقدمه

    رشد روز افزون علوم و به تبع آن پژوهش های تخصصی حوزه بهداشت و درمان، پژوهشگران را با مشکل عدم تسلط بر مدیریت مطالعات مواجه نموده است. پژوهش های مروری ، برای پژوهشگر ان این امکان را فراهم می آورد که با صرف زمان و هزینه پایین تر به حجم قابل قبول و دسته بندی شده ای از اطلاعات دسترسی پیدا کرده و بتوانند به مغز اصلی پژوهش ها دست یابند. نگارش این پژوهش ها کار بسیار دشواری است، زیرا نیازمند دانش عمیق در حوزه خاص و همچنین بررسی تعداد بالای مطالعات برای یافتن و تجمیع اطلاعات مناسب است. هدف این مطالعه طراحی و پیاده‎سازی سامانه مدیریت بانک اطلاعاتی پژوهش های مروری در حوزه پزشکی و سلامت می‎باشد.

    روش

    این مطالعه کاربردی در سال 1401 با توسعه یک سامانه نرم افزاری انجام شده است. طراحی و پیاده سازی این سامانه در 3 مرحله 1) تجزیه و تحلیل 2) طراحی و پیاده سازی 3) آزمایش و رفع مشکل (پیاده سازی نمونه موردی) صورت گرفته شده است. این سامانه با استفاده از فریم ورک های مبتنی بر JavaScript، Angular در سمت Front-End و نیز Node.JS در سمت Back-End پیاده سازی شده است. در مرحله نهایی سامانه با آزمایش یک پژوهش واقعی آزمون شده و نواقص و مشکلات مرتفع گردید.

    نتایج

    در فرآیند آزمون سامانه این نتیجه حاصل شد که این سامانه می توان دقت در فرآیند مربوط به ورود اطلاعات را بسیار افزایش دهد و همچنین تحلیل نتایج را برخط و با سرعت و دقت بالایی انجام داد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل حاضر می تواند به سیاستگذاران جهت قانونگذاری مناسب و به مدیران کسب وکارها جهت رفع مشکلات شناسایی شده و افزایش اعتماد و رضایت کاربران کمک نماید.

    کلیدواژگان: طراحی سامانه، مدیریت بانک اطلاعاتی، پژوهش های مروری، پزشکی و سلامت
  • فاطمه قادری، علی رجب زاده قطری *، رضا رادفر صفحات 244-255
    مقدمه

    یکی از اصلی ترین چالش های نظام سلامت، بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی توام با تعدیل هزینه ها می باشد. انتخاب صحیح و به کارگیری ابزار و تجهیزات مناسب علاوه بر تضمین کیفیت خدمات، صرفه اقتصادی نیز به همراه خواهد داشت. از آنجا که ملزومات پزشکی یکی از ارکان اساسی و پرهزینه در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی است کارشناسی خرید آن به موضوعی مهم و پیچیده تبدیل شده است. هدف این پژوهش اولویت بندی معیارهای خرید ملزومات پزشکی می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی-پیمایشی است. در این مطالعه معیارهای گردآوری شده از مطالعات مرتبط و تکمیل شده با نظرات خبرگان، با روش تصمیم گیری چندمعیاره بهترین-بدترین خطی، برای چهار دسته از ملزومات و با استفاده از نرم افزارهای لینگو و اکسل اولویت بندی و وزن دهی شدند.

    نتایج

    با وزن دهی به شانزده زیرمعیار کارشناسی خرید ملزومات پزشکی در قالب پنج دسته، میزان اهمیت هر معیار مشخص شد. طبق نتایج، دو زیرمعیار «کیفیت» و «قیمت»، مهمترین و «سابقه فروشنده» به عنوان کم اهمیت ترین شاخص در خرید ملزومات پزشکی شناخته شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره بهترین-بدترین خطی، با سازگاری قطعی نتایج و قابلیت اطمینان بالا منجر به اولویت بندی و وزن دهی دقیق معیارهای کارشناسی خرید ملزومات پزشکی گردید. بهره گیری از نتایج این پژوهش و توجه به اهمیت هریک از معیارها در خرید ملزومات مورد نیاز مراکز بهداشتی و درمانی، علاوه بر تضمین کیفیت و تداوم خدمات، کاهش چشمگیر هزینه های تامین را نیز در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مراکز بهداشتی و درمانی، ملزومات پزشکی، کارشناسی خرید، تصمیم گیری چندمعیاره، روش بهترین-بدترین
  • نفیسه صالح نیا *، فاطمه صالح نیا صفحات 256-266
    مقدمه

    در سال های اخیر، به ویژه با شیوع بیماری کووید-19 استفاده از خدمات سلامت الکترونیک به شدت افزایش یافته است. همزمان با رشد و توسعه استفاده از خدمات الکترونیک در میان کاربران، نگرانی در زمینه مسایل اخلاقی و قانونی افزایش می یابد. هدف مطالعه حاضر، بررسی وضعیت موجود ارایه سلامت الکترونیک توسط پلتفرم های فعال در این حوزه و شناسایی چالش ها و مشکلات کاربران در استفاده از این خدمات، جهت دستیابی به وضعیت مطلوب است.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا است. ابتدا نظرات کاربران در اپلیکیشن بازار و مایکت جمع آوری شده، سپس با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 300 مورد از نظرات حاوی مشکلات کاربران انتخاب و با استفاده از روش تحلیل 6 مرحله ای گرانهیم و لاندمن تجزیه و تحلیل شد. تحلیل نظرات با نرم افزار MAXQDA انجام شده است.

    نتایج

    مهم ترین مشکلات کاربران در استفاده از خدمات سلامت الکترونیک، در دو دسته اصلی مسایل مربوط به مراقبت و مسایل مربوط به بستر ارایه دهنده خدمات و در 6 زیرطبقه شامل روابط پزشک-بیمار، استاندارد مراقبت، کیفیت پلتفرم، ثبت نظر کاربران، مسیولیت پذیری، تعرفه خدمات طبقه بندی شده است. در میان نظرات کاربران بیشترین نارضایتی مربوط به شاخه مسیولیت پذیری و پاسخگویی پلتفرم (به ویژه مسیله عدم دریافت خدمات علی رغم پرداخت هزینه، پشتیبانی ضعیف و عدم بازگشت وجه) بوده و پس از آن مسایل مربوط به استاندارد مراقبت قرار داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل حاضر می تواند به سیاستگذاران جهت قانونگذاری و نظم دهی مناسب و به مدیران کسب وکارها جهت رفع مشکلات شناسایی شده و افزایش اعتماد و رضایت کاربران کمک نماید.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، پزشکی از راه دور، کاربر، تحلیل محتوا
  • فاطمه یادگاری، عباس آسوشه * صفحات 267-276
    مقدمه

    امروزه دنیای فناوری با پدیده ای رو به رشد با عنوان اینترنت اشیاء مواجه است؛ هدف از این مطالعه فراهم ساختن نیازمندی ها، مدل خدمات و مدل مفهومی زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء است که با توجه به یکپارچه سازی مبادلات بین اشیاء، روشی امن و قابل اطمینان می باشد.

    روش

    این مطالعه از نوع راهبردی-کاربردی، و به منظور تبیین نیازمندی های زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء می باشد. ابتدا از طریق مطالعات کتابخانه ای نیازمندی های اولیه تهیه شد و با تنظیم پرسشنامه برای کادر درمان، متخصصین انفورماتیک پزشکی، فناوری اطلاعات و فناوری اطلاعات سلامت مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از تکنیک دلفی نهایی سازی شد. سپس براساس نیازمندی های استخراج شده، مدل خدمات بیمارستان هوشمند ارایه گردید و در نهایت مدل مفهومی زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء پیشنهاد شد.

    نتایج

    تعداد 30 نیازمندی عملکردی و غیرعملکردی برای زیرساخت بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء نهایی گردید. پس از آن مدل پیشنهادی بر روی خدمات بیمارستانی شامل سه بخش خدمات زیرساخت، اصلی و ارزش افزوده ارایه شد، همچنین مدل مفهومی که زیست بوم سلامت در کشور را دربرمی گیرد و شامل سطوح زیرساخت ارتباطات و اطلاعات، سامانه های دیجیتالی-خدماتی، هوشمندی خدماتی و نظام سلامت پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ضرورت فاکتورهایی همچون دقت، سرعت و اطمینان در حوزه مراقبت سلامت، توافق بر نیازمندی ها، مدل خدمات و مدل مفهومی کمک شایانی به طراحی و پیاده سازی بیمارستان هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیاء خواهد کرد و آن را دقیق تر و ساده تر به انجام خواهد رساند.

    کلیدواژگان: بیمارستان هوشمند، اینترنت اشیاء مراقبت سلامت، نیازمندی ها، زیرساخت، یکپارچگی
  • آزاده بشیری، لیلا شاهمرادی، بهروز علیزاده سواره، مرجان قاضی سعیدی * صفحات 277-288
    مقدمه

    برنامه های کامپیوتری توانمندسازی مغزی با اجرای منظم، فشرده و مستمر تمرینات شناختی، سبب بهبود کارکردهای شناختی همچون توجه در اختلال بیش فعالی-نقص توجه می گردد. هدف این پژوهش شناسایی برنامه های کامپیوتری موثر در بهبود توجه در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه می باشد.

    روش

    این مطالعه به صورت مروری- توصیفی در سال 2018 و از طریق مرور کتابخانه ای و جستجوی کلیدواژه های «اختلال بیش فعالی و نقص توجه»، «برنامه های بازتوانی شناختی کامیپوتری»، «بازی درمانی»، در بانک های اطلاعاتی PubMed،, Scopus
    Google Scholar انجام گرفته است. نتایج حاصل از بررسی متون از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند بررسی و براساس حیطه های توجه در کودکان و نوجوانان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه، طبقه بندی شدند.

    نتایج

    براساس مطالعات، برنامه های شناختی کامپیوتری همچون Caption Log، Pay Attention، Cogmed Working Memory، Memory GYM، Attention GYM، Brainware Safari،8 Sciences ’ACTIVATET، Lumosity، My Happy Neuron، Smart Driver، و بسته ای توانبخشی همچون "مغزینه توجه و تمرکز" در ارتقاء انواع توجه (متمرکز، تقسیم شده، متناوب، مستمر و انتخابی) کودکان بیش فعال چهار سال به بالا، موثر بودند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به تاثیر قابل ملاحظه برنامه های بازتوانی شناختی کامپیوتری در توانمندسازی مهارت های شناختی همچون توجه، استفاده از آن ها به عنوان درمان مکمل در ارتقاء کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال بیش فعالی- نقص توجه، امیدوارکننده است. اما، ارزیابی این گونه برنامه ها با نمونه های بزرگ تر، انتقال ارزیابی از اثرات آموزشی به زندگی روزانه و بهبود کیفیت آن ها از طریق ارایه مولفه های بیشتری از این گونه برنامه ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، نقص توجه، بازتوانی شناختی کامپیوتری، بازی درمانی
  • فاطمه عامری، فاطمه حق پرست، زهرا آخوندی، سیده زهرا میردوستی دوزین، زهره جوانمرد * صفحات 289-303
    مقدمه

    به علت گسترش روزافزون استفاده از فناوری واقعیت مجازی در حوزه مراقبت بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی سیستماتیک کاربرد واقعیت مجازی در بیمارستان ها انجام شده است.

    روش

    به منظور دسترسی به مقالات مرتبط، کلیدواژه های " "Virtual Reality، "Hospital" و مترادفات آن ها در پایگاه های اطلاعاتیWeb of science ، PubMed و Scopus و موتورجستجوگر Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا تاریخ 15 اوت 2022 مورد جستجو قرار گرفتند. مقالات اصیل منتشر شده به زبان انگلیسی که به «کاربرد واقعیت مجازی در بیمارستان» پرداخته بودند، به مطالعه وارد شدند و ویژگی های آن ها مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    یازده مقاله به مطالعه حاضر وارد شدند. در این مطالعات کاربردهای متنوعی برای واقعیت مجازی در محیط بیمارستان گزارش شده است. بیشترین کاربرد واقعیت مجازی در بیمارستان ها مدیریت علایم رفتاری، ایجاد آرامش و القای احساسات مثبت در بیماران و کادر درمان، توان بخشی در زمینه های جسمی، روانی و عاطفی برای بیماران، ارایه آموزش به ارایه دهندگان مراقبت در بخش های مختلف بیمارستان، حضور مجازی در خانه برای کودکان و نوجوانان بستری در بیمارستان و به عنوان مکمل رویه ای برای زندگی کودکان و همچنین جایگزین تطبیقی برای تجربیات در محیط واقعی برای دستیاران می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت استفاده از واقعیت مجازی در بیمارستان، پیشنهاد می‏شود تکنولوژی واقعیت مجازی به عنوان یک ابزار کمکی در جهت بهبود آموزش، درمان و پیشگیری در حوزه مراقبت‏های بهداشتی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، بیمارستان، مرور سیستماتیک
  • لیلا کبوتری زاده، مرضیه کردی، زهرا کوهمره، سید محسن حسینی، امیرعباس عزیزی * صفحات 304-324
    مقدمه

    کاربردپذیری، معیاری کیفی برای ارزیابی سیستم های اطلاعاتی می باشد که از طریق ارزیابی رابط-کاربری قابل سنجش می باشد. مشکلات رابط-کاربری می تواند باعث افزایش خطای کاربران، کاهش رضایت آنان، کاهش کارایی و عدم پذیرش سیستم های اطلاعاتی شود. از این رو سازمان بین المللی استاندارد، ارزیابی کاربردپذیری را برای پذیرش و پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی توصیه می کند؛ لذا این مطالعه با هدف طراحی مدل بومی ارزیابی کاربردپذیری سیستم های اطلاعات سلامت منطبق با ارزیابی اکتشافی انجام گرفته است.

    روش

    این مطالعه کیفی چند مرحله ای در سال 1399 انجام شد. جستجو در پایگاه های ScienceDirect، PubMed، Web of Science، Scopus، Civilica و Magiran انجام گردید. پس از احراز معیارهای ورود، مقالات نمره دهی شدند. سپس، مدل اولیه با استخراج داده ها از منابع کتابخانه ای ایجاد و با استفاده از تکنیک دلفی اعتبار سنجی شد و سرانجام مدل نهایی ارایه گردید.

    نتایج

    مدل بومی با استفاده از سیزده اصل توسعه داده شد: 1) شفافیت سیستم، 2) تطابق بین سیستم و دنیای واقعی، 3) کنترل و آزادی کاربر، 4) همسانی و استانداردها، 5) کمک به کاربران در شناسایی، تشخیص و اصلاح خطا، 6) پیشگیری از خطا، 7) شناخت به جای یادآوری، 8) طراحی انعطاف پذیر، 9) طراحی زیبا، 10) راهنمایی و مستند سازی، 11) مهارت، 12) تعامل قابل احترام و محترمانه با کاربر، و 13) حفظ حریم خصوصی.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که بومی سازی ارزیابی کاربردپذیری سیستم های اطلاعات سلامت منطبق با ارزیابی اکتشافی و بر اساس منابع اطلاعاتی معتبر، رویکردی هوشمندانه است چراکه نه تنها موجب جلوگیری از فرآیندهای تکراری می گردد بلکه با بهره گیری از بهترین و به روزترین منابع، ارایه با کیفیت ترین ارزیابی را ممکن می سازد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات سلامت، ارزیابی اکتشافی، کاربردپذیری
|
  • Saman Mortezaei *, Sajjad Khanjani, Eissa Mohammadnejad, Pouya Mokari Amjad Pages 196-208
    Introduction

    Recent developments in the use of mobile technologies have given rise to opportunities for more effective and cost-efficient services for people with chronic diseases. Considering the relatively high prevalence of post-traumatic stress disorder (PTSD) in Iran and the lack of a native application for the self-management of many complications of this disorder, the present study aims to develop and evaluate a mobile application for PTSD self-management.

    Method

    This developmental-applied study was conducted in two stages. In the first stage, interviews and a literature review were carried out to identify users’ requirements and expectations of the application. Then, the application was modeled, designed, developed, and tested based on the requirements. In the second stage, the usability of developed application was evaluated by experts and users.

    Results

    The following services were implemented in the application: psychoeducation, coping skills, breathing exercise, relaxation, positive affect, social support, self-assessment, reminders, useful links, and self-monitoring. According to experts’ evaluation, the application was of acceptable quality (78.25%). The application was relatively acceptable from the users’ point of view (68.67%). In the evaluation process, experts were most satisfied with the functionality of the application (80 %), and users were most satisfied with the application’s ease of use (76%).

    Conclusion

    Using the application can be useful in promoting access to healthcare services for patients with PTSD, and in addition to saving time and costs, it can be effective in the self-management of this disorder.

    Keywords: Post-traumatic stress disorder, mHealth, Self-Management, Usability, Medical Informatics
  • Rouhollah Maghsoudi, Mitra Mirzarezaee *, Mehdi Sadeghi, Babak Najar-Araabi Pages 209-229
    Introduction

    Using artificial intelligence tools in pharmacogenomics is one of the latest bioinformatics research fields. One of the most important drugs that determining its initial therapeutic dose is difficult is the anticoagulant warfarin. Warfarin is an oral anticoagulant that, due to its narrow therapeutic window and complex interrelationships of individual factors, the selection of its optimal dose is challenging.

    Method

    Among the relatively successful methods of kernel-based estimation, comparison and identification of suitable kernels have not been researched. In the present research, while carefully examining this approach, different features of selection algorithms were analyzed based on expert opinions, and an appropriate subset of efficient predictor variables was identified for dose estimation.

    Results

    In the current study, a dataset collected by the International Warfarin Consortium was used. The results showed that the support vector machine with a suitable kernel and a subset of the proposed features can successfully predict the ideal dose of warfarin for a significant percentage of patients with an error of approximately 0.7 mg per week.

    Conclusion

    The estimation was conducted using the least squares version of the support vector regression based on a suitable kernel and feature selection strategy. In this method, a better approach for predicting the optimal therapeutic dose of warfarin was presented, which can significantly reduce the wrong dose error and its consequences.

    Keywords: Pharmacogenomics, Initial Warfarin Dose Estimation, Feature Selection, Least Squares Support Vector Regression
  • Mehran Modares Torbati, Sadegh Kazemi doust Demochali, Mansour Farzinfard, Morteza Bagheri, Hasan Bagheri, Masoud Arabfard * Pages 230-243
    Introduction

    The increasing growth of science and specialized articles in various fields, especially in health and treatment, has faced researchers with the challenge of keeping up with this progress. Review research provides researchers with the possibility to gain access to an acceptable and categorized amount of information by spending less time and money and helps them reach the original essence of the research. However, carrying out such research is very difficult because it requires deep knowledge of the specific field as well as reviewing several studies to find and gather appropriate information. By developing a system, we intended to help researchers in the process of categorizing, extracting, and aggregating data and findings. This study aimed to design and implement a database management system to review studies in the field of medicine and health.

    Method

    This practical study was done in 2022, and associated with software development. The system was developed in three stages as follows: 1) analysis, 2) implementation, and 3) testing and troubleshooting. This system is implemented using the frameworks based on JavaScript, Angular on the front-end side and Node JS on the back-end side. In the final stage, the system was tested using actual research, and possible defects and problems were detected and solved; finally, the system was handed over to the research team to conduct new research.

    Results

    In the process of testing the system, we found that by using this system, the accuracy of the information entry process can be greatly increased, and the analysis of the results can be done online with high speed and accuracy.

    Conclusion

    The results of the present analysis can help policy makers for appropriate legislation and business managers to solve identified problems and increase user trust and satisfaction.

    Keywords: System Design, Database Management, Review Research, Medicine, Health
  • Fatemeh Ghaderi, Ali Rajabzadeh Ghatari *, Reza Radfar Pages 244-255
    Introduction

    One of the main challenges of the health system is improving the quality of healthcare services by adjusting the costs. The right choice of tools will bring economic savings besides excellent service quality. Since medical supplies are among the fundamental and costly elements in providing services, the expertise of purchasing has become an important and complex issue. This study aimed to prioritize criteria for purchasing medical supplies.

    Method

    This research is an applied study conducted with a descriptive survey method. In this study, the criteria collected from related studies and completed with the opinion of experts were prioritized and weighted for four categories of medical supplies by the linear best-worst multi-criteria decision-making method using Lingo and Excel software.

    Results

    By weighting sixteen sub-criteria of purchasing medical supplies in the form of five categories, the importance of each criterion was determined. According to the results, the two sub-criteria of "quality" and "price" were recognized as the most important and "seller's record" as the least important indicator in the purchase of medical supplies.

    Conclusion

    Using the linear best-worst multi-criteria decision-making method with definite consistency of results and high reliability led to the prioritization and accurate weighting of criteria for purchasing supplies. Paying attention to the indicators in the purchase of medical supplies, in addition to guaranteeing the quality and continuity of services, will lead to a significant reduction in supply costs.

    Keywords: Health, Treatment Centers, Medical Supplies, Purchasing Expertise, Multi-Criteria Decision-Making, Best-Worst Method
  • Nafiseh Salehnia *, Fatemeh Salehnia Pages 256-266
    Introduction

    In recent years, especially with the spread of the COVID-19 disease, the use of electronic health services has increased greatly. Along with the growth and development of the use of electronic services among users, the concern about ethical and legal issues increases. The purpose of this article was to review the current state of electronic health provision by active platforms in this field and to identify the challenges and problems of users in using these services to achieve the desired state.

    Method

    This qualitative study was conducted using the content analysis method. User comments were collected in Bazaar and Myket mobile applications. Then, using the purposeful sampling method, 300 selected comments containing users' difficulties were analyzed by qualitative content analysis method based on the six steps proposed by Graneheim & Lundman using MAXQDA software.

    Results

    The most important problems reported by users of e-health services fall into two main categories: issues related to care and issues related to the service provider's platform; these difficulties are classified into six subcategories, including doctor-patient relationships, the standard of care, platform quality, user feedback, responsibility, and service tariff. Among the user comments, the most dissatisfaction was associated with the subcategory of the platform's responsibility and accountability (especially the issue of not receiving services despite paying, poor support, and no refunds), followed by issues related to the standard of care.

    Conclusion

    The results of the present analysis can help policymakers with appropriate legislation and regulation and help business managers with solving identified problems. It also increases user satisfaction and trust.

    Keywords: e-Health, Telemedicine, User, Content Analysis
  • Fatemeh Yadegari, Abbas Asosheh * Pages 267-276
    Introduction

    Nowadays, the world of technology is facing a growing phenomenon called the Internet of Things (IoT). The purpose of this study is to provide the infrastructure requirements, service model, and conceptual model for a smart hospital based on IoT, which is a safe and reliable method due to the integration of exchanges between objects.

    Method

    In this strategic applied study, the infrastructure requirements of a smart hospital based on IoT are explained explains. First, basic requirements were prepared through library studies and, by setting up a questionnaire for medical staff and specialists in medical informatics, information technology, and health information technology, they were evaluated and then finalized using the Delphi technique. Then, based on extracted requirements, the service model of a smart hospital was presented. Finally, the conceptual model of IoT-based smart hospital infrastructure was suggested.

    Results

    Thirty functional and non-functional requirements for IoT-based smart hospital infrastructure were determined. After that, the proposed model of services that can be provided in the hospital, including infrastructure, core and value-added services, was presented. Then, a conceptual model that includes the health ecosystem of the country, consisting of the levels of communication and information infrastructure, digital service systems, and the health system was provided.

    Conclusion

    Agreement on the requirements, service and conceptual model, will help to design and implement the IoT-based smart hospital and make it more accurate and simple, according to factors affecting such as precision, speed and reliability in healthcare.

    Keywords: Smart Hospital, Healthcare-Internet of Things (H-IoT), Infrastructure, Requirements, Integration
  • Azadeh Bashiri, Leila Shahmoradi, Behrouz Alizadeh Savareh, Marjan Ghazisaeedi * Pages 277-288
    Introduction

    Computerized programs for brain empowerment with regular, intensive, and continuous cognitive exercises improve cognitive functions such as attention in attention deficit hyperactivity disorder. This review study aimed to identify effective computerized programs for improving attention in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).

    Method

    This descriptive narrative review was done in 2018 through library review and searching keywords including "attention deficit hyperactivity disorder", "computerized cognitive rehabilitation programs", and "play therapy" in databases such as PubMed, Scopus, and Google Scholar. The results of this review were investigated through the semi-structured interview and classified based on the attention areas of children and adolescents with ADHD.

    Results

    Based on the review, Caption Log, Pay Attention, Cogmed Working Memory, Memory GYM, Attention GYM, Brainware Safari, 8 Sciences' ACTIVATET, Lumosity, My Happy Neuron, Smart Driver, and educational packages such as Maghzine were effective programs to improve different types of attention (focused, divided, intermittent, continuous, and selective) in the ADHD children aged four years old and older.

    Conclusion

    Considering the significant effects of computerized cognitive rehabilitation programs in empowering cognitive skills such as attention, their use as a complementary treatment in improving the quality of life of children and adolescents with ADHD is promising. However, it is suggested to evaluate such programs with larger samples, transfer their educational effects to daily life, and improve their quality by providing more components of such programs.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity, Computerized Cognitive Rehabilitation, Game Therapy
  • Fatemeh Ameri, Fatemeh Haghparast, Zahra Akhondi, Seyedeh Zahra Mirdoosti Dozein, Zohreh Javanmard * Pages 289-303
    Introduction

    Due to the increasing use of virtual reality (VR) technology in the healthcare field, the present study was conducted to systematically investigate the use of VR in hospitals.

    Method

    To access related articles, the keywords "Virtual Reality" and "Hospital" and their synonyms were searched in databases of Web of Science, PubMed, Scopus, and Google Scholar without a time limit until August 15, 2022. The original articles that were published in English and dealt with "the application of virtual reality in the hospital" were included in the study, and their characteristics were analyzed.

    Results

    Eleven articles were included in the present study, in which various applications for VR in the hospital environment have been reported. The most common uses of VR in hospitals are as follows: managing behavioral symptoms, creating relaxation and inducing positive emotions in patients, providing treatment and physical, mental, and emotional rehabilitation in patients, providing training for care providers in different hospital departments, virtual presence at home for hospitalized children and teenagers; VR can also work as a supplement to the procedure for the children's lives and an adaptive substitute for experiences in the real environment for the medical residents..

    Conclusion

    Considering the positive impact of using VR in hospitals, using this technology as an auxiliary tool to improve education, treatment, and prevention in the healthcare system is suggested.

    Keywords: Virtual Reality, Hospital, Systematic review
  • Leila Kaboutarizadeh, Marzieh Kordi, Zahra Koohmare, Seyyed Mohsen Hosseini, Amirabbas Azizi * Pages 304-324
    Introduction

    A quality criterion for evaluating information systems (ISs) is their usability, which can be determined by examining the user interface. User interface issues may generate user errors, dissatisfaction, and inefficiency, making IS adoption difficult. Therefore, the International Standard Organization recommends usability testing to evaluate IS acceptability and deployment. So, this study aimed to develop a native model for the usability testing of hospital information systems (HISs) via heuristic evaluation (HE).

    Method

    This multi-staged qualitative study was conducted in 2020; ScienceDirect, PubMed, Web of Science, Scopus, Civilica, and Magiran databases were searched. After meeting the inclusion criteria, the articles were scored. Then, the initial model was created in the following stage by extracting data from library sources and validated using the Delphi technique, and consequently, the final model was presented.

    Results

    : The native model was developed using thirteen principles: 1) visibility of system status, 2) the match between the system and the real world, 3) users’ control and freedom, 4) consistency and standards, 5) error prevention, 6) recognition rather than recall, 7) flexibility and efficiency of use, 8) aesthetic and minimalist design, 9) helping users recognize, diagnose, and recover errors, 10) documentation and help, 11) skill , 12) pleasurable, respectful interaction with users, and 13) privacy protection.

    Conclusion

    This study demonstrated that localizing the usability evaluation of HISs based on trustworthy sources and HE is a wise strategy, because not only it avoids repetitive processes, but also it uses the best up-to-date resources to enable the presentation of the highest evaluation quality.

    Keywords: : Health information systems, Heuristic evaluation, Usability