فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 35 (زمستان 1401)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 35 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی میری*، مهدی منفرد صفحات 11-31
    طرف داران نظریه منطقی احتمال، به اشکالات منتقدان اصل عدم تفاوت پاسخ گفته اند. جان مینارد کینز[1] و شهید محمدباقر صدر دو چهره شاخص این عرصه اند. مساله اصلی در این مقاله، بررسی تطبیقی و نقد دیدگاه ایشان در این موضوع است. هدف از این تحقیق، زمینه سازی برای ورود اندیشمندان معاصر اسلامی به نظریه پردازی در این خصوص در بستر گفت وگو با صاحب نظران جهانی است. روش تحقیق در این مقاله از حیث گردآوری مدارک، «کتابخانه ای» و ازلحاظ ماهیت روش، تجزیه و تحلیل کیفی، «عقلی برهانی» است. در نتیجه تحقیق روشن شد که اصل بدیهی اول شهید صدر در تبیین نظریه احتمال، درواقع همان اصل عدم تفاوت کینز است و هر دو اندیشمند از راهبرد ایجاد تقسیمات فرعی تلاش کرده اند شبهات اصلی آن را پاسخ دهند. عمده یا تمام تناقضات ادعایی، به خاطر ابهام در خود مساله احتمالاتی مورد نظر و یا تطبیق اشتباه پیش آمده است. نتیجه اینکه نظریه احتمال شهید صدر حاوی ظرفیت های بزرگی برای رویارویی با چالش های نو در این خصوص است.  [1]. John Maynard Keynes اقتصاددان برجسته و تیزهوش انگلیسی که نظریه منطقی احتمال را به منظور کاربرد در علم اقتصاد پایه ریزی کرد (1946 - 1883م).
    کلیدواژگان: فلسفه احتمال، اصل عدم تفاوت، نظریه منطقی احتمال، احتمال ذهنی، پارادوکس های اصل عدم تفاوت، شهید صدر، جان مینارد کینز
  • محمدعلی محیطی اردکان*، غلامرضا فیاضی صفحات 33-53

    یکی از حقایقی که ذهن بسیاری از اندیشمندان را به خود مشغول کرده، شعور همگانی موجودات است؛ موضوعی که ظواهر آیات قرآن کریم و روایات فراوان گواه آن است. حکمت متعالیه گام های ارزنده ای در مقام تبیین سریان ادراک در همه موجودات برداشته است. اما ادله تجرد علم همواره به عنوان مانعی جدی برای اثبات این ادعا مطرح بوده است. نگارنده در این مقاله می کوشد با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی و با رویکردی انتقادی، عدم مانعیت ادله مزبور برای اثبات سریان ادراک در هستی را نشان دهد و این حقیقت را در مقام اثبات یک گام جلو ببرد. براساس نتایج به دست آمده، هیچ یک از ادله تجرد علم بر اشتراط تجرد در مطلق علم دلالت ندارد و نمی تواند مانعی حقیقی برای پذیرش شعور همگانی موجودات باشد. با از میان برداشتن موانع عقلی پذیرش ادعای مزبور می توان حتی در صورت ناکافی بودن ادله عقلی اثبات شعور همگانی موجودات به آن دسته از ادله نقلی استناد کرد که بر سریان ادراک در موجودات دلالت دارند.

    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، شعور موجودات، تجرد علم، صدرالدین شیرازی
  • علیرضا صدرا* صفحات 55-76

    مساله [در این گفتار]، نقش فعال مدنی زنان می باشد؛ از جمله در مناصب مدیریتی عالی سیاسی تا مرز ریاست جمهوری. پیش فرض اینکه: نقش فاعل اجتماعی و سیاسی زن، هم چنان پرسش خیز و چالش انگیز است.

    پرسش اصلی: 

    شخصیت مدنی زن چیست؟ به تعبیری، خاستگاه، جایگاه و نقش اجتماعی و سیاسی زنان در جامعه سیاسی و در نظام سیاسی و دولت چیست؟

    فرضیه: 

    «در فلسفه سیاسی فارابی، زن انسان اجتماعی و سیاسی و دارای قابلیت نقش فعال سیاسی تا مدیریتی بالای سیاسی است». توضیح فرضیه اینکه: چه بسا لطافت طبع زنان سبب بسیاری سوء فهم ها و بدتر از آن، سوء استفاده های تاریخی از زنان باشد.

    نتیجه

    زن ظرفیت ایفای نقش فعال سیاسی نرم (نه قهرآمیز) را به تناسب لطافت طبع خود داشته است. اما این ضرورت نیازمند زمینه سازی متناسب می باشد.

    روش

    تحلیل متن و محتوایی آثار و آراء فلسفی سیاسی، به خصوص دیدگاه فارابی در زمینه زن و در مورد او می باشد. بر این اساس، در این مقاله «زن در فلسفه سیاسی فارابی» را بررسی می نماییم. [ناگفته نماند که] فارابی (قرن4ه.ق/11م) برترین مفسر و موسس حکمت مدنی و فلسفه سیاسی اسلامی است.

    کلیدواژگان: زن، فلسفه سیاسی، فارابی، عمومی، نقش، مدنی
  • مرتضی یوسفی راد* صفحات 77-96
    با توجه به اینکه معیارهای کارآمدی دولت در فلسفه های سیاسی متفاوت است، مساله این است که کارآمدی دولت در فلسفه سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی از چه معیارهایی برخوردار است؟ هدف آن است که نشان داده شود کارآمدی دولت در فلسفه سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی، متناسب با نوع ره یافتی که ایشان از هستی و پیشرفت و کمال انسان دارد، از معیارهای خاصی برخوردار می باشد. روش پژوهش این نوشتار، تحلیل از محتوای گزاره های توصیفی و هنجاری و تجویزی از انسان و اقتضایات کمالات او در حوزه حیات مدنی بوده و روش جمع آوری اطلاعات نیز روش کتابخانه ای می باشد. نتیجه بحث آنکه در دستگاه فلسفه سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی، معیارهای کارآمدی دولت در چارچوب اعتدال مدنی در دو سطح سلبی پیش گیرانه و بازدارنده از آسیب ها و انحرافات و بی عدالتی ها و ایجابی زمینه ساز تعادل و تعالی انسان بوده و رشد و پیشرفت توامانی مادی و معنوی، فردی و جمعی و رفاهی آسایش و آرامش آور حیات مدنی انسان را در پی دارد.
    کلیدواژگان: کارآمدی دولت، فلسفه سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی، اعتدال مدنی، تعادل انسان، تعالی انسان
  • علی عباسی*، جلال حیدری صفحات 97-114

    تبیین «نحوه پیدایش کثرت در عالم از مبدا هستی و رابطه کثرت و وحدت» از دغدغه های فیلسوفان و از جمله چالشی ترین مباحث در مکاتب فلسفی بوده و تفسیرها و تبیین های متفاوتی از آن ارایه شده. ملاصدرا در نحوه صدور و واقعیت کثرت، دیدگاه خاصی دارد. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، بر این فرض استوار است که کثرت و وحدت در اندیشه ملاصدرا ، به گونهای متفاوت از بسیاری از حکما ارایه شده است. ملاصدرا ارتباط حقایق عینی و وجودی با حق تعالی را با کلید واژه های متفاوتی همچون علیت، تشان و تجلی تبیین نموده است. هدف اساسی این تحقیق، تبیین صحیح نظام صدور و ترسیم تلاش های ملاصدرا در تبیین این مهم در ارایه صحیح جهان شناسی برآمده از اندیشه های اوست. تبیین معناشناختی کثرت عالم و نحوه پیدایش آن از مبدا هستی از نظر ملاصدرا، از جمله نتایج و یافته های این پژوهش محسوب می شود. ملاصدرا دارای دو دیدگاه است که در یک امتداد هستند. در دیدگاه اول، از راه تشکیک وجود «عقل اول» را صادر اولی می داند که مجرای بقیه صوادر و کثرات است و در دیدگاه نهایی خود، همگام با وحدت شخصی عرفا، همه ماسوی الله را نمود و مظهر حق تعالی می داند که از او در یک مرتبه متجلی گردیده و آن وجود منبسط و نفس رحمانی است و همه ماسوی را در بر می گیرد. با این تفاوت که این مظهریت در نزد ملاصدرا، قوی تر و نزد عرفا ضعیف تر و ظلی تر است.

    کلیدواژگان: صدور کثرت از وحدت، صادر نخستین، قاعده الواحد، ظهور، تشان و تجلی
  • مرتضی رضائی* صفحات 115-136
    فلسفه حقوق و فلسفه سیاسی دو دانش نزدیک به هم هستند که در موارد بسیاری میان مسایل این دو دانش قرابت هایی وجود دارد. با هدف شناسایی نسبت این دو می توان این سوال را پرسید که آیا این دو فلسفه نسبت و ارتباطی با یکدیگر دارند؟ اگر آری، چه رابطه ای میان این دو دانش برقرار است؟در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای تدوین شده، نسبت و ارتباطات این دو فلسفه با یکدیگر مورد کاوش قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که این دو دانش هم در پاره ای از مبانی و هم در هدف غایی اشتراک دارند. میان مسایل آن دو نیز رابطه عموم و خصوص من وجه برقرار است؛ چنان که هر کدام از این دو دانش، در مواردی بر دیگری ابتنا یافته و از دستاوردهای آن بهره می برد. گاهی نیز مسایل این دو، راه حل مشترک دارند.
    کلیدواژگان: حقوق، سیاست، فلسفه حقوق، فلسفه سیاست
  • عسکری سلیمانی امیری* صفحات 137-150
    برهان خلقی مشروط به وجود خلق است و بدون وجود خلق، وجود خدا اثبات نمی شود. همچنین برهان صدیقین ابن سینا مشروط به «وجود ما» و تقسیم وجود به واجب و ممکن بوده و برهان ملاصدرا نیز مشروط به اصالت وجود و تشکیک و عین ربط بودن وجود معلول به علت است. این در حالی است که وجود خدا مشروط به وجود خلق نیست. بنابراین اگر وجود انکار یا شک شود، یا تقسیم وجود به واجب و ممکن پذیرفته نشود و یا در اصالت وجود یا تشکیک آن و عین ربط بودن معلول به علت تلقی به قبول نگردد و همچنین اگر این مبانی و مقدمات انکار یا شک شوند، نمی توان وجود خدا را اثبات کرد. همچنین اگر در صورت استدلال تردید شده یا اعتبار آن نفی شود، نمی توان وجود خدا را اثبات کرد. حال که وجود خدای متعال مشروط به شرطی نیست، پرسش این است که: آیا می توان برهانی اقامه کرد که اثبات وجود خدا هم مانند وجود او مشروط به هیچ شرطی نباشد؟ برهان صدیقین علامه به این پرسش پاسخ مثبت می دهد و وجود خدا را بدون هیچ شرطی اثبات می کند. در برهان علامه، هرچند اصل وجود انکار یا شک شود و نیز مبانی دیگر اثبات وجود خدا در براهین دیگر نفی شوند و یا در آنها تردید شود و نیز شرایط صوری برهان هم انکار یا شک شود، باز هم وجود خدا اثبات می شود. بنابراین در برهان علامه اثبات وجود خدا مانند وجود خدا مشروط به هیچ شرطی نیست
    کلیدواژگان: خدای متعال، واقعیت غیر مشروط، برهان صدیقین، علامه طباطبایی
  • لیلا محسنیان*، محمدصادق علی پور صفحات 151-173

    از معنای هر چیزی پرسیده می شود، درحالی که ماهیت معنا و چگونگی حصول آن از پیچیده ترین مسایل فلسفه زبان است. معناشناسی رویکرد غالب فلسفه معاصر غرب و متاثر از تجربه گرایی است. ازاین رو، تصوراتی معنادار قلمداد می شوند که متناظر با انطباعات حسی بوده و قابل تجربه باشند. نظریه کاربردی معنای ویتگنشتاین نیز معنا را همان کاربرد عملی واژه می داند. این نظریه بر سایر حوزه های فکری، به‎خصوص فلسفه تعلیم و تربیت بسیار تاثیر گذاشت. لذا در این پژوهش فلسفی، با روش تحلیلی توصیفی و رویکردی انتقادی ضمن تحلیل ماهیت معنا در نظریه کاربردی معنای ویتگنشتاین، از رهگذر بررسی نظریه شباهت خانوادگی، ماهیت زبان و بازی های زبانی نشان داده شده است، به دلیل غلبه رفتارگرایی و ویژگی تجربی زبان نزد ویتگنشتاین، «زبان» مقدم بر «ذهن» و معیار معناداری قلمداد می شود. بنابراین اشکالاتی نظیر انکار اصول زیربنایی، انکار امکان حصول نظریه، ترجیح عقل عرفی، انحصار معنا در زبان های عمومی، ایده آلیسم زبانی ناشی از قرارداد انگاری در بازی های زبانی، متوجه ماهیت معنا در نظریه اوست.

    کلیدواژگان: بازی های زبانی، ذهن، زبان، معنا، نظریه کاربردی معنا، ویتگنشتاین
  • محمدتقی یوسفی* صفحات 175-195

    جاودانگی نفس مساله ای است که با یکی از آموزه های بنیادین ادیان ابراهیمی (به ویژه اسلام و مسیحیت)، یعنی معاد و زندگی پس از مرگ گره می خورد. یکی از فرض های بقای نفس جاودانگی تناسخی، نفوس انسانی است که در اصطلاح مشهورش، دست کم به دو معنا به کار می رود:معنای نخست، سیر نفس در چرخه تناسخی ابدان است. معنای دوم عبارت است از تناسخ در ساختار معاد جسمانی؛ به این صورت که نفس در آخرت و رستاخیز هم مانند حیات دنیوی دارای بدنی عنصری مناسب با حیات اخروی خواهد بود. در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع اصلی و متون دینی مسیحت و اسلام تدوین شده است به خوبی اثبات می شود که  هم مسیحیت و هم اسلام  در رد معنای چرخه تناسخ و جایگزینی آن به جای معاد هماهنگ هستند؛ همچنان‎که متکلمان مسیحی و مسلمان نیز در دفع آن هم نظرند. ولی ظهور آیات فروانی از کتاب مقدس و قرآن کریم و همچنین روایات ماثور از انبیاء و اوصیای الهی، در تحقق معاد جسمانی به جسم عنصری است؛ یعنی معاد جسمانی در ساختار تناسخ ملکی شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: تناسخ، جاودانگی تناسخی، معاد جسمانی، رستاخیز، اسلام، مسیحیت
|
  • Mahdi Miri *, Mahdi Monfared Pages 11-31
    Advocates of logical theory of probability have answered the objections raised against the principle of indifference by the critics. John Maynard Keynes[1] and Shahid Sadr are two celebrated characters in this field. In this paper, the main issue is to comparatively study and criticize their views. Our aim is to pave the way for contemporary Muslim intellectuals to theorize in the field in the course of their dialogue with globally-known people of ideas. The method adopted is library-reference for collection of data and intellectual analysis and synthesis for the content.The result demonstrates that Sahid Sadr’s first self-evident principle in the explanation of probability theory is indeed the same as Keynes’ principle of indifference; both of them tried to clear main doubts through a strategy of subdivision. The majority or all the so-called contradictions have happened due to the ambiguity in the very issue of probability or in the improper application. In a nutshell, Shahid Sadr’s theory of probability has large capacities to deal with new challenges in this field. [1]- A British intelligent and prominent Economist who founded the logical theory of probability in economy (1946-1883).
    Keywords: the philosophy of probability, the principle of indifference, the logical theory of probability, mental probability, paradoxes of the principle of indifference, Shahid Sadr, John Maynard Keynes
  • MohammadAli Mohiti Ardakan *, Gholamreza Fayazi Pages 33-53

    As one true issue documented by the verses of the Qur’an and many traditions, general perception of all beings has called the attention of Muslim intellectuals.  Transcendent philosophy has taken valuable steps in the course of explanation of the presence of perception in all beings; however, the arguments for incorporeality of knowledge has proven a serious obstacle to the demonstration of such a claim.Having adopted a critical approach and a descriptive-analytic method, the authors went to show that those arguments fail to prove an obstacle to the claim. As per the findings, those arguments fail to prove that all kinds of knowledge are conditioned by incorporeality and thus they cannot be an obstacle to the general perception in all beings. When such rational obstacles are gone, we can resort to the revealed arguments for the general perception in all beings, although rational arguments for the claim are insufficient.

    Keywords: Transcendent philosophy, perception in all beings, the incorporeality of knowledge, Mulla Sadra
  • Alireza Sadra * Pages 55-76

    This paper deals with Farabi on the civic role of women including higher administrative posts even as a president. The presupposition is that position of women as political and social actors has always been challenging and provoking questions. The main question is “what is the civic personality of women?” As it were, what is the position and social and political role of women in a government and political system? The assumption is: “In Farabi’s political philosophy, women are political and social beings, who are qualified to play their active political role even at higher political management.” For more explanation of the assumption: probably, women’s delicate nature may cause many misunderstandings or even worse, historical misuse of them. As a result, due to their delicate nature, women have the competence to play a softer political role (rather than a rough or violate one); however, this must is in need of preparation of the ground. Method the analysis of the text and content of Farabi’s works and political views about women. It is noteworthy that al-Farabi is the greatest interpreter and founder of civic theosophy and Islamic political philosophy.

    Keywords: Women, political philosophy, Farabi, Civic, the political role of women
  • Morteza Yousefirad * Pages 77-96
    Viewing the fact that criteria for the efficiency of government are different in various political philosophies, the author has tried to study Khujwa Nasir Tusi’s view on the issue. More precisely, he aims to study Tusi’s criteria as per his particular approach to existence and perfection of man. The adopted method for the collection of data is library-reference and for processing is to analyze the content of descriptive and prescriptive propositions about man and the demands of man’s perfection in man’s civil life. The result is that in Khwja Nasir Tusi’s political philosophy, government’s efficiency is defined within the framework of civic moderation at two levels: 1- negatively preventive which restrains harms deviations and injustice, and 2-, positively preparing the ground for man’s moderation and transcendence giving rise to man’s material and spiritual, individual and social progress, and welfare and peace of man’s civic life.
    Keywords: the efficiency of government, Khuwaja Nasir Tusi’s political philosophy, civic moderation, man’s moderation, man’s transcendence
  • Ali Abbasi *, Jalal Heydari Pages 97-114

    The explanation how plurality of the world is issued from One Origin and the relation between plurality and unity have been one of the most challenging concerns of philosophers who proposed various explanations in their different schools of thought. Mulla Sadra has suggested his own particular viewpoint, too.     Having applied an analytic-descriptive method, the authors based their research on the assumption that Mulla Sadra’s explanation about the issue is different from that of many other philosophers. Mulla Sadra has explained the relation of concrete realities to Allah almighty through different keywords such as causality, manifestation, and modes (tasha’un). Their main aim is to draw a correct picture of issuance and to illustrate Mulla Sadra’s efforts in the course of his correct world-view based on his thoughts. The semantic explanation of plurality of the world from One Origin is one of findings of this paper.     Mulla Sadra has come up with two views standing in one line. In his first view and through the theory of gradation, Mulla Sadra considers the First Intellect as the first issued entity as the channel for other issued plurality. In his second and last view and along with mystics’ personal unity, he regards all other than Allah as the theophany from Him they are manifested all at once and that is the eExpanded eExistence and Breath of Clemency including all else than Him. Mulla Sadra, however, differs from mystics in that such theophany is stronger with Mulla Sadra but weaker and more shadowy with mystics.

    Keywords: the issuance of plurality from unity, the first issued entity, the rule of al-Wahid, theophany, mode, manifestation, Mulla Sadra
  • Morteza Rezaei * Pages 115-136
    Philosophy of law and that of politics are two close disciplines of knowledge which bear similarities in many issues. At first, one might ask whether they have any relation. If yes, what is it?Having adopted a descriptive-analytic method and library- reference, the author goes to study the relation between the two philosophies. Findings show that they share both in some principles and telos. There is a relation of generality and particularity in some respect between the issues of the two. Each of the two depends on another in some cases and makes use of its outcomes. Sometimes they have a common solution for some issues.
    Keywords: Law, Politics, the philosophy of law, political philosophy
  • Askari Soleimani Amiri * Pages 137-150
    A posteriori argument is conditioned by the existence of creatures without which one cannot prove the existence of Allah. Avicenna’s account of seddiqin (ontological) argument is conditioned by the existence of “some thing” and by the division of existence into necessary and contingent beings. Mulla Sadra’s seddiqin argument is also conditioned by the primacy of existence, gradation of existence, and that the existence of effect is the very dependence on its cause, rather something depending on the cause. This is while, the existence of Allah is not conditioned by the existence of His creatures. Accordingly, were any of the above conditions denied or doubtful, it would be impossible to prove the existence of Allah. Nor is it possible were the form of argument invalid or doubtful, either. Now the question is: “Is it possible to mount an argument which is unconditioned by anything as His existence is absolutely unconditioned?” Allamah Tabatabaii’s account of seddiqin argument answers, yes. Despite denying all above conditions, his argument does not fail to prove the existence of Allah. This argument is not conditioned by anything, as is His existence absolutely unconditioned.
    Keywords: Allah Almighty, unconditioned entity, seddiqin (ontological) Argument, Allamah Tabatabaii
  • Leila Mohsenian *, MohammadSadegh Alipour Pages 151-173

    One might ask about the meaning of something, while the nature of meaning and how one is to get the meaning are the most complicated issues in the philosophy of language. Semantics influenced by empiricism is the most prevailing approach in contemporary Western philosophy. Accordingly, only those perceptions are regarded to carry any meaning that correspond to our sense impressions capable of experience. In his theory of use of language, Wittgenstein considers the meaning as a practical use of words. His theory has greatly influenced many fields of study particularly the philosophy of education.    Having adopted a critically descriptive-analytic method, the authors analyzed the nature of meaning in Wittgenstein’s theory of use of language and then they demonstrated the nature of meaning and language games in terms of family resemblance. Due to the dominance of behaviorism and empirical trait of language with Wittgenstein, language is prior to the mind and regarded as the criterion for having meaning. Consequently, his theory is open to objections such as, the denial of fundamental principles, the impossibility of the very theory, the preference of common reason, that meaning is exclusive to common languages, and lingual idealism stemming from conventionalism in language games.

    Keywords: language games, Mind, Meaning, theory of use of language, Wittgenstein
  • MhammadTaqi Yosofi * Pages 175-195

    The immortality of Soul is an issue tied up to one fundamental doctrine of Abrahamic Religions (particularly Islam and Christianity), i.e. the life after death. One of the theories about the perpetuity of soul is immortality in terms of reincarnation; in its celebrated term, it carries two meanings at least:1- The journey of soul through the cycle of reincarnation of bodies. 2- reincarnation in the framework of bodily resurrection. That is to say, our souls would adopt a physical body in the hereafter life appropriate to it and similar to that of this life.Our method is descriptive-analytic and reference to main texts and holy scriptures of the two religions.  In what follows, the author has demonstrated that Islam and Christianity are unanimous in the rejection of the cycle of reincarnation, both proposed the theory of resurrection, instead. However, the literal meaning of many verses of the Bible and the Qur’an and narrated traditions from prophets and their successors suggest that bodily resurrection will happen in the form of elemental body i.e. in the structure of corporeal reincarnation.

    Keywords: reincarnation, immortality in terms of reincarnation, bodily resurrection, Islam, Christianity