فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 85، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده عصاره، صالح صالحی ذهابی، فریده اکبرزاده* صفحات 114-121
    چکیده
    مقدمه
    شبکه هم نویسندگی موجب اشتراک دانش و تجربیات، افزایش کارایی، نوآوری و توسعه دستاوردهای علمی می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی الگوی مشارکت و ارزیابی رابطه نفوذ اجتماعی و عملکرد علمی نویسندگان در شبکه هم نویسندگی حوزه تصاویر پزشکی است.
    روش بررسی
    این پژوهش، توصیفی است و با رویکرد علم سنجی و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. استراتژی جستجو در فوریه 2021 در مجموعه هسته وبگاه علم (WOS) اجرا شد.. جامعه پژوهش شامل تعداد 37190 مقاله بود که به سه بازه زمانی 2000-1991، 2010-2001 و 2020-2011 تقسیم شد. مراحل استخراج داده ها، ساخت ماتریس و محاسبه سنجه های مرکزیت شبکه هم نویسندگی با استفاده از نرم افزار انجام شد. تاثیر شاخص های ارزیابی عملکرد علمی بر سنجه های مرکزیت (نفوذ اجتماعی) با روش تحلیل رگرسیون چند متغیره بررسی شد.
    یافته ها
    الگوهای مشارکت یک تا سه نویسنده روند کاهشی داشته اند. تعداد مقالات، تعداد استناد، شاخص H و استناد نرمال شده هر نویسنده با مرکزیت رتبه، مرکزیت دوری و مرکزیت بینابینی ارتباط مستقیم و معنی دار و با مرکزیت نزدیکی ارتباط معکوس و معنی داری دارند. متغیرهای مرکزیت به ترتیب 27 درصد تغییرات تعداد مقالات، 21 درصد تغییرات متغیر شاخص H، 2/0 درصد تغییرات متوسط استناد هر مقاله و 6/0 درصد تغییرات متغیر استناد نرمال شده را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش گرایش پژوهشگران به پژوهش های مشارکتی، استفاده از سنجه های مرکزیت و ترکیبی از شاخص های عملکردی پژوهشگران در حوزه علمی تصاویر پزشکی می تواند ضمن تسهیل شناسایی پژوهشگران تاثیرگذار، معیار منطقی را برای پیش بینی و ارزیابی عملکرد آنان ارایه دهد.
    کلیدواژگان: تصویربرداری تشخیصی، تحلیل شبکه اجتماعی، بهره وری، نفوذ اجتماعی
  • فاطمه باجی*، پرستو پارسائی محمدی، عبدالله صبحی پور صفحات 122-129
    مقدمه
    حوزه رفتار اطلاع یابی سلامت به عنوان شاخه ای از رفتار اطلاع یابی شاهد افزایش روزافزون در انتشارات است، به نظر می رسد از نظر استنادی می توان خاستگاه های تاریخی این حوزه را به عنوان حوزه ای متفاوت بررسی کرد. به دلیل نبود پژوهشی که نوسانات تاریخی این حوزه را به صورت علمی و عینی نشان دهد؛ پژوهش حاضر به تعیین خاستگاه های تاریخی حوزه رفتار اطلاع یابی سلامت با استفاده از رویکرد طیف سنجی سال انتشار مآخذ در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس (Scopus) از ابتدا تا پایان سال 2021 پرداخت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی بوده و  با استفاده از رویکرد طیف سنجی سال انتشار مآخذ (RPYS) انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدارک ثبت شده در زمینه رفتار اطلاع یابی سلامت در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس از ابتدا تا پایان سال 2021 تشکیل داد. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد و با استفاده از راهبرد جستجوی مناسب تعداد 1414 مدرک در زمینه رفتار اطلاع یابی سلامت بارگذاری شد. تحلیل داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری CRExplorer، انجام شد. 
    یافته ها
    از کل منابع دارای بیشترین هم استنادی 7 عنوان کتاب و 21 عنوان، مقاله بود این امر نشان دهنده تاثیرگذاری مقالات در شکل گیری خاستگاه تاریخی حوزه رفتار اطلاع یابی سلامت است، هر چند این حوزه در سال های نخست به طور کامل از کتاب های حوزه ارتباطات و روان شناسی متاثر بود. بر اساس یافته ها این حوزه بیشتر از موضوعات حوزه روانشناسی متاثر بود. اما کم کم نشانه هایی از آثار مربوط به حوزه کتابداری و اطلاع رسانی، سواد سلامت، و روش تحقیق نیز در منابع مورد استناد مشاهده شد؛ به گونه ای که می توان گفت در دهه 2010 میلادی اغلب آثار هم استناد شده در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی بوده و در کنار آن، موضوعات سلامت و بهداشت نیز بود.
    نتیجه گیری
    می توان پیش بینی کرد حوزه رفتار اطلاع یابی سلامت، در سال های آتی با افزایش انتشارات، تاثیرات بیشتری از حوزه سلامت و نظریه های مربوط به آن خواهد گرفت و بدینگونه جایگاه خود را به عنوان حوزه ای نوظهور و مستقل از حوزه رفتار اطلاع یابی بیش از پیش به دست خواهد آورد.
    کلیدواژگان: اطلاعات سلامت کاربر، رفتار اطلاع یابی، کتابسنجی
  • محمد زارعی، فیروزه زارع فراشبندی، سعید شیرشاهی* صفحات 130-138
    مقدمه
    یکی از فنون و روش های علم سنجی مطالعه کمی علوم مختلف و ترسیم ساختار علمی در حوزه های مختلف علم است. هدف این پژوهش، ترسیم ساختار علمی علوم دارویی 15 کشور دارای بیشترین تولیدات علمی در دوران پاندمی کرونا با استفاده از نمایه استنادی علوم می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود و با استفاده از فنون علم سنجی انجام شد. جامعه پژوهش شامل مدارک تولید شده توسط 15 کشور دارای بیشترین تولیدات علمی در حوزه علوم دارویی در سال 2021 بود که تعداد آنان در نمایه استنادی علوم 12646 رکورد بود. ترسیم نقشه ساختار علمی توسط نرم افزارهای علم سنجی انجام شده و مبتنی بر آمار توصیفی است.
    یافته ها
    بیشترین تولید علمی در حوزه مورد مطالعه متعلق به Wang Y بود. بیشترین مقالات حوزه علوم دارویی در سال 2021 در ژورنال FRONTIERS IN PHARMACOLOGY  منتشر شده و کشور ایران در رتبه دهم تولیدات علمی در بین 15 کشور پرتولید حوزه علوم دارویی قرار گرفت. خوشه های ساختار علمی حوزه علوم دارویی مطالعه حاضر شامل 6 خوشه بود که کلیدواژه های کووید-19 و واکسن در بزرگترین خوشه قرار گرفته بودند.
    نتیجه گیری
    کلیدواژه های کووید-19 و واکسن در بین کلیدواژه های بزرگترین خوشه مطالعه حاضر و مطالعات دارویی روی حیوانات در خوشه دوم قرار داشت. این دو خوشه نشان از شتاب و اهمیت مطالعات دارویی در زمینه ساخت واکسن و مبارزه با پاندمی کووید-19 دارد. همچنین کلیدواژه هایی چون رفتار و عادات نشان از اهمیت نحوه برخورد مردم با این پاندمی دارد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، علوم دارویی، ساختار علمی، کووید-19
  • علیرضا رحیمی، سمیه اعلایی، ماهرخ کشوری*، محمدجواد طراحی، مجتبی کرباسی صفحات 139-146
    مقدمه

    سالمندان، در معرض خطر ابتلا به بیماری و ناتوانی هستند. درک رفتار اطلاع یابی سلامت و عوامل مرتبط با آن، از جمله عوامل فردی،  به منظور ارایه مراقبت های سلامت به سالمندان بسیار مهم می باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط عوامل فردی با رفتار اطلاع یابی سلامت سالمندان در مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان  بود.

    روش بررسی

    این پژوهش مقطعی، با  نمونه گیری  خوشه ای یک مرحله ای ، بر روی 580 سالمند تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان، درسال 1396 انجام گردید. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه توسط متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و طب سالمندان تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ  میزان 87/0 محاسبه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی(Pearson Correlation ، t-test Independentو ANOVA) تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره مردان در مولفه موانع دستیابی به اطلاعات سلامت، بیشتر از زنان بود (.(p<0/05بین سن و موانع دستیابی به اطلاعات سلامت رابطه مستقیم و معنی دار بود (.(p<0/05درمولفه موانع دستیابی به اطلاعات سلامت، میانگین نمره زنان مطلقه و همسر فوت شده (p<0/05)؛ وافراد بازنشسته و کارگر (p<0/01)، بیشتر از سایر گروه ها بود .بعلاوه، افراد بازنشسته و دارای شغل آزاد، بیشترین نمره را در مولفه استفاده از منابع اطلاعاتی کسب نمودند ((p<0/01.

    نتیجه گیری

    ویژگیهای فردی مختلفی مثل جنس، سن، وضعیت تاهل و شغل برفرآیند جستجوی اطلاعات و نیز دسترسی به اطلاعات به طور کلی بارفتار اطلاع یابی سلامت سالمندان مرتبط هستند.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی سلامت، ویژگیهای فردی، سالمند، بیماری
  • هستی یوسفی، مرضیه محمودی، رضا بصیریان جهرمی* صفحات 147-153
    مقدمه
    در عصر حاضر، اینترنت به منبع مهمی برای به دست آوردن اطلاعات سلامت توسط افراد تبدیل شده است. این امر در کنار مزایای متعدد، موجب شکل گیری برخی عوارض و بیماری ها نیز شده است که خودبیمارپنداری اینترنتی یکی از آنهاست. هدف از انجام این پژوهش، تعیین رابطه بین خود بیمار پنداری اینترنتی و سواد اطلاعاتی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال 1401 بوده است.
    روش بررسی
     مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود که بروی 392 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر - که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند- در سال تحصیلی 1400-1401 انجام شد. در این پژوهش جهت گردآوری داده ها از دو پرسشنامه سواد اطلاعاتی یزدانی و مقیاس شدت سایبرکندریا استفاده شد. همچنین از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین، و انحراف معیار و از آزمون های استنباطی t مستقل، تحلیل واریانس یکطرفه، و ضریب همبستگی پیرسون برای پاسخ به پرسش های پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که بین خود بیمار پنداری اینترنتی و سواد اطلاعاتی دانشجویان رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد؛ همچنین، بررسی رابطه بین 5 بعد سواد اطلاعاتی با خود بیمار پنداری اینترنتی دانشجویان نشان داد که رابطه هریک از این ابعاد با سطح بیماری معکوس و معنی دار است. همچنین مشخص شد که بین متغیر سن و خود بیمار پنداری اینترنتی دانشجویان رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد؛ اما بین سایر متغیرهای جمعیت شناختی (جنس، مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی) با خود بیمار پنداری اینترنتی دانشجویان رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مجموعه مهارت های سواد اطلاعاتی می تواند نقش مهمی در بازیابی اطلاعات سودمند برای کاربران ایفا نماید. با توجه به رابطه معکوس و معنی دار سواد اطلاعاتی و خود بیمار پنداری اینترنتی دانشجویان، ارتقای سطح مهارت های سواد اطلاعاتی آنان از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی توسط کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی و همچنین گنجاندن این موضوع مهم در برنامه های درسی دانشجویان گام مهمی در راستای کاهش سطح ابتلا به خودبیمارپنداری اینترنتی آنان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: خود بیمار پنداری، سایبرکندریا، سواد اطلاعاتی، دانشجویان
  • مهدی دادخواه صفحات 157-159

    در حال حاضر، ربایش مجلات معتبر تهدیدی برای مجلات علمی به حساب می آید. مجرمان سایبری مجلاتی را جستجو می کنند که وب سایت آنها به راحتی در دسترس محققان نباشد، سپس یک وب سایت جعلی برای آن مجلات ایجاد می کنند. آنها نام دقیق و ISSN مجله مورد نظر را تقلید می کنند و با گرفتن هزینه از نویسندگان، مقالات را بدون بررسی همتا منتشر می کنند. در نسخه پیشرفته ربایش مجلات، مجرمان سایبری دامنه های منقضی شده مجلات دانشگاهی را ثبت می کنند و مجلات ربوده شده خود را راه اندازی می کنند. برای مقابله با ربایش مجلات، سردبیران باید جزییات مجلات خود را در پایگاه های علمی و استنادی به روز کنند. آنها همچنین باید با استفاده از تکنیک های بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) دیده شدن وب سایت مجله خود را در موتورهای جستجو افزایش دهند. وب سایت مجلات نیز باید در برابر آسیب پذیری های وب بررسی شود و مسایل احتمالی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مجلات ربوده شده، یکپارچگی علمی، مجلات چپاولگر، داوری همتا، اخلاق نشر
|
  • Farideh Osareh, Saleh Salehi Zahabi, Farideh Akbarzadeh * Pages 114-121
    Introduction
    The co-authorship network contributes to sharing of knowledge and experience, increases efficiency, innovates, and develops scientific achievements. This study endeavors to identify the pattern of participation and evaluate the relationship between social influence and the scientific performance of authors in the co-authorship network in medical images.
    Methods
    This descriptive study was done using both the approach of scientometrics and social network analysis. The search was implemented in the Core Collection Web of Science (WOS) in February 2021. The cases included 37,190 articles divided into the three-time periods from 1991-2000, 2001-2010, and 2011-2020. The stages of data extraction, matrix construction, and computation of the co-authorship network centrality metrics were performed through a software. The effect of scientific performance evaluation indicators on the measures of centrality (social influence) was examined by multivariate regression analysis.
    Results
    Patterns of participation of one to three authors were decreasing. The number of articles, the number of citations, the H index, and normalized citations of each author have a direct and significant relationship with rank centrality, distance centrality, and betweenness centrality, and inverse and significant relationship with closeness centrality. Centrality variables explain 27% of the changes in the number of articles, 21% of the changes in the H index variable, 0.2% of the changes in the average citation of each article, and 0.6% of the changes in the normalized citation variable, respectively.
    Conclusion
    Considering the increase in researchers' tendency towards collaborative research, the use of centrality metrics and a combination of researchers' performance indicators in the field of medical images can provide a logical criterion for predicting and evaluating their performance while facilitating the identification of influential researchers.
    Keywords: Diagnostic Imaging, Social network analysis, Efficiency, Social Influence
  • Fatima Baji *, Parastoo Parsaei Mohammadi, Abdullah Sobhipour Pages 122-129
    Introduction
    The main purpose of the current research was to investigate the historical roots of health information seeking behavior filed using the new approach of reference publication year’s spectroscopy in the Scopus database from the beginning to the end of year 2021.
    Methods
    The current research was conducted using citation analysis and the spectroscopic approach of publication year of sources (RPYS). The sampling method in the present study was census and 1414 documents were extracted from Scopus database in health information seeking behavior area. Data analysis was done using CRExplorer software program
    Results
    7 book titles and 21 articles were the most co-cited, which shows the influence of articles in the formation of the historical roots of health information seeking behavior filed. This area was influenced by books in the fields of communication and psychology. But little by little, signs of works related to library and information science, health literacy, and research methodology were also observed in co-cited references.
    Discussion
    It can be predicted that the field of health information seeking behavior will take more influence from the field of health and its related theories in the coming years with the increase of publications, thus establishing its position as an emerging field and Regardless of the field of information-seeking behavior, it will gain more than before.
    Keywords: Consumer health information, Information Seeking Behavior, Bibliometrics
  • Mohammad Zarei, Firoozeh Zare- Farashbandi, Saied Shirshahi * Pages 130-138
    Objectives
    One of the scientometrics techniques and methods is the quantitative study of different sciences and drawing the scientific structure in different fields of science. The aim of this research is to Mapping the structure scientific of pharmaceutical sciences in the top 15 countries in the world during the covid-19 pandemic using Web Of Science
    Methods
    The research was cross-sectional descriptive and was carried out using scientometric techniques. The research community included documents produced by 15 countries with the most scientific productions in the field of pharmaceutical sciences in 2021, whose number was 12,646 records in the science citation index. The drawing of the map of scientific structure is done by scientometrics software and is based on descriptive statistics.
    Results
    The most scientific production in the studied area belonged to Wang Y. The most articles in the field of pharmaceutical sciences were published in the journal FRONTIERS IN PHARMACOLOGY in 2021, and the country of Iran ranked 10th in scientific production among the 15 most productive countries in the field of pharmaceutical sciences. The clusters of the scientific structure of the field of pharmaceutical sciences in the present study included 6 clusters, the keywords of Covid-19 and vaccine were placed in the largest cluster.
    Conclusion
    The keywords of covid-19 and vaccine were among the keywords of the largest cluster of the present study and drug studies on animals were in the second cluster. These two clusters show the speed and importance of pharmaceutical studies in the field of vaccine development and fighting against the Covid-19 pandemic. Also, keywords such as behavior and habits show the importance of how people deal with this pandemic
    Keywords: Scientometrics, Pharmaceutical sciences, scientific structure, COVID-19
  • Alireza Rahimi, Somaye Alaei, Mahrokh Keshvari *, Mohammad Tarahi, Mojtaba Karbasi Pages 139-146

    The elderly are at risk of disease and disability. Understanding health information seeking behavior and related factors, including individual factors, is very important in order to provide health care to the elderly. The aim of the present study was to determine the relationship between individual factors and the health information seeking behavior of the elderly in comprehensive health service centers in Isfahan city..

    Methods

    This descriptive-correlational study was performed on 580 elderly individuals covered by comprehensive health service centers in Isfahan, who were selected by one-stage cluster sampling and quota random sampling in the academic year 2017. A researcher-made questionnaire was employed to collect data for the variable behavior of elderly health information in disease control. The content and face validity of the questionnaire were confirmed by librarians and medical information and geriatrics specialists. The reliability of the questionnaire was calculated 0.87 using Cronbach's alpha. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results revealed that there was a significant difference between men and women in the component of barriers to accessing health information. There was a direct relationship between age and some components of information seeking behavior. Besides, there was a significant relationship between marital status and type of job with some components of information seeking behavior.

    Conclusion

    Due to the desire of the elderly to obtain health information, it seems necessary to transfer information related to the elderly through portals and taking into account different personal characteristics and contexts affecting the information search process to play an effective role. Various personal characteristics such as gender, age, marital status, occupation, and access to information affect the health information seeking behavior of the elderly.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between men and women in the component of barriers to accessing health information. There was a direct relationship between age and some components of information seeking behavior. Also, a significant relationship was observed between marital status and type of job with some components of information seeking behavior.

    Conclusion

    Due to the desire of the elderly to obtain health information, it is necessary to transfer information related to the elderly through the portals used by them and taking into account different personal characteristics and contexts affecting the information search process in order to play an effective role. In increasing their awareness of disease control. Various personal characteristics such as gender, age, marital status, occupation in access to information and also affect the health information seeking behavior of the elderly.

    Keywords: Health Information Behavior, Individual characteristics, Elderly, Disease
  • Hasti Yousefi, Marzieh Mahmoodi, Reza Basirianjahromi * Pages 147-153
    Introduction
    The purpose of this research was to determine the relationship between Cyberchondria and information literacy among the students of Bushehr University of Medical Sciences in 2022.
    Methods
    The method of implementation of this research was descriptive-analytical of cross-sectional type, and to collect information Yazdani information literacy questionnaires (2012) and Cyberchondria Severity Scale (CSS) were used.
    Results
    The findings showed a negative and significant relationship between Cyberchondria and students' information literacy; Also, the examination of the relationship between the five dimensions of information literacy and the Cyberchondria of students showed that the relationship between each of these dimensions with the level of illness is negative and significant. It was also a negative and significant relationship between the age variable and Cyberchondria of students. It means that as the age of the students increases, their Cyberchondria decrease. However, no significant relationship was observed between other demographic variables (educational level, marital status, and economic status) and the Cyberchondria of students. Among other findings of this research, we can mention the lack of significant difference between the average score of Cyberchondria between women and men.
    Conclusion
    The results of this study showed an average to a high level of Cyberchondria among students. Considering the negative and significant relationship between information literacy and Cyberchondria, it is recommended to promote information literacy through educational workshops and includes this important topic in students' curricula.
    Keywords: hypochondriasis, Cyberchondriasis, Information Literacy, Students
  • Hassan Ashrafirizi * Pages 154-156

    Writing a Study Protocol in Health: Nature and Necessity (a commentary)AbstractNowadays, health researchers are interested in publishing study protocol. The study protocol is the leaven of a research project that explains the necessity of the research and the process of conducting the research in detail for other researchers. Also, the study protocol lacks findings, discussion, and conclusion sections. But the main question is whether any type of research can be presented as a study protocol or not? The most important goals of writing a study protocol are protection of innovations and important achievements of researchers, informing others about long-term research projects with large data, capital return of providers of research funds and prevention of republication. In addition, new topics, fast needs of society and researches with multiple phases are the priority for the publication of study protocol. However, other researches also should be published on this type of article. Therefore, it is recommended that large research projects, especially dissertations, be published first in study protocol. Of course, knowing more about this issue requires more investigations and searches.

    Keywords: Study Protocol, Health Research, health system
  • Mehdi Dadkhah Pages 157-159

    At the moment, there is a risk of hijacking for reputable indexed journals. The cybercriminals search for journals whose websites are not easily reachable to researchers, then develop a fake website for that journals. They mimic the exact name and ISSN of the target journal, and by charging authors, publish papers without peer review. In a new advanced journal hijacking version, cybercriminals register expired domains of academic journals and launch their hijacked journals. To deal with journal hijacking, editors should update the details of their journals on scientific and citation bases. They also have to increase the visibility of their journal website in search engines by utilizing Search Engine Optimization (SEO) techniques. The journals' websites also should be checked against web vulnerabilities and possible issues should be addressed. The problem of journal hijacking is critical, but less discussed. Lack of information about this issue, leads to increasing growth of victims.

    Keywords: Hijacked Journals, Integrity of Science, Predatory Journals, Peer Review, Publication Ethics