فهرست مطالب

فقه و اجتهاد - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

نشریه فقه و اجتهاد
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد فاضل لنکرانی صفحات 11-33
    دانستن تعریف علم اصول برای تشخیص این که کدام مسیله باید در علم اصول مطرح شود، بسیار ضروری است. ازاین رو در این نوشتار، بیش از ده تعریفی که بزرگان امامیه و اهل سنت برای علم اصول مطرح کرده اند، با روش توصیفی تحلیلی و با ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بررسی شده و در بوته نقد قرار گرفته اند. حاصل بررسی ها این بود که: بهترین تعریف برای علم اصول، آن تعریفی است که اولا: علم اصول را صرفا به استنباط های فقهی اختصاص ندهد، بلکه بتواند کارایی آن را در غیر از فقه مانند تفسیر و کلام سرایت دهد. ثانیا: شامل قواعد مربوط به شبهه موضوعی نیز بشود. ثالثا: ضابطه ای ایجاد کند تا به وسیله آن، دخول مسایل در علم اصول را بتوان تشخیص داد. رابعا: جامع افراد و مانع اغیار باشد. بنابراین در تعریف علم اصول می گوییم: قواعدی است که بدون هیچ واسطه ای برای فهم دین اقامه می شوند یا برای فهم دین، برهان و حجت ارایه می دهند. چنین تعریفی، مسایل جزیی غیر قاعده ای یا قواعدی را که برای فهم گزاره های دینی از آنها به واسطه نیاز است و یا در راه فهم دین از آنها استفاده نمی شود، از علم اصول خارج می کند.
    کلیدواژگان: تعریف علم اصول، قواعد اصولی، قواعد فقهی، استنباط، تطبیق
  • سید حمید جزایری، عبدالله بهرامی زاد* صفحات 35-58
    یکی از روش های اعتبارسنجی حجیت صدوری روایات، بررسی تضعیفات واردشده به آن، با معیار ارتکاز و سیره عقلا است. بررسی تطبیقی تضعیفات مطرح شده در روایات فریقین، راه را برای شناخت بهتر مبانی حدیثی، فقهی و اصولی مذاهب اسلامی هموار نموده و نقاط قوت و ضعف مبانی اجتهادی را به وضوح نشان می دهد. در این نوشتار، با روش توصیفی و تحلیلی، به مهم ترین علل و اسباب داخلی تضعیف مطرح شده، شامل اسباب تضعیف سندی و متنی نسبت به روایات شیعه و اهل سنت، اشاره می کنیم. توجه به معیار های دوگانه در اعتبارسنجی، بی اعتباری تضعیفات و توثیقات رجالی، جریان ممنوعیت نقل و کتاب حدیث و عدم تفکیک میان عدالت رجالی(صدق راوی) و عدالت فقهی در نزد اهل سنت، نشان از قوت مبانی اصولی و اجتهادی امامیه نسبت به سایر مذاهب دیگر در این موضوع دارد. همچنین بر خلاف مبانی امامیه، قاعده عدالت صحابه، راه را برای هر نوع بررسی عقلایی صدوری روایات اهل سنت بسته است. تعصبات فکری و مذهبی به شدت در قضاوت های رجالی آنها تاثیرگذار بوده و با آنکه در نظر برخی از علمای رجال، مطلق تدلیس، یکی از اسباب مهم جرح و بی اعتباری صدوری روایت است، غالب اسناد روایات موجود در کتب روایی اهل سنت برخلاف روایات شیعه، خالی از راوی مدلس نیست. کثرت وسایط، ارسال و اضطراب در سند و متن روایت از اسباب مشترک تضعیف صدوری میان امامیه و دیگر مذاهب اسلامی است.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، حجیت صدوری، تضعیف داخلی، سیره و روش عقلا
  • سید جواد حسینی خواه، حوریه خدایی*، میرتقی حسینی گرگانی صفحات 59-80

    در فقه اسلامی، اصل لزوم کلیه قراردادها پذیرفته شده و طرفین ملزم هستند به تعهدات خود عمل نمایند. در مواردی که یکی از طرفین قرارداد به تعهدات خود عمل نکند، نقض صورت گرفته و باید طرف ناقض، خسارت مالی وارد شده را با برگرداندن وضعیت به حالت سابق جبران نماید. لذا بررسی شیوه های جبران خسارت از اهمیت ویژه برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی به روش تحلیلی تطبیقی سعی شده است اختلاف آرای فقهای امامیه و حنفی در شیوه های جبران خسارت مالی در عین و منافع مورد بررسی قرار گیرد. حاصل پژوهش پیش رو آن است که در فقه امامیه زیان زننده در مقابل ضرر مالی اعم از عین، منافع و یا ارش عیوب واردشده و در صورت وقوع غبن به طور مطلق مسیول می باشد؛ اما فقه حنفی ضمان آور بودن ضرر در منافع و اختیار پذیرش معامله و دریافت ارش را نپذیرفته و خیار غبن را به طور محدود در صورت تدلیس، موجب اختیار فسخ زیان دیده دانسته است. نگارنده با بررسی آراء فقها با توجه به تفاوت بنیادی دو دیدگاه در ضمان منافع و ثبوت ارش، شرط ضمن عقد و جبران خسارت در غبن، تشکیل نظام واحد در جبران خسارت مالی را منتفی دانسته است؛ اما نظر به اینکه در سال های اخیر در حقوق کشور افغانستان، فقه امامیه در کنار فقه حنفی مبنای قانونگذاری قرار گرفته، در این نوشتار با بررسی تطبیقی حقوق کشور افغانستان، میزان انطباق و تغایر حقوق این کشور با فقه شیعه بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: تعهدات، خسارت مالی، شیوه های جبران خسارت، ضمان
  • ابولفضل محمدی مجد، محمد رهنما* صفحات 81-99
    یکی از عناوین مبدله احکام در فقه امامیه «استهلاک» می باشد. منظور از استهلاک، نابودی عرفی موضوع و متعلقات احکام است و یکی از آثار فقهی استهلاک، رفع حرج از مکلفان به واسطه تطبیق این قاعده بر مسایل جاری زندگانی است؛ همانند کاربرد مواد مخدر در صنعت داروسازی. نسبت به استهلاک و قاعده مندی آن در متون فقهی شیعه، مبحث مستقلی یافت نشده است و از همین رو نگارندگان کوشیده اند تا ضمن بررسی مصادیق استهلاک در فقه امامیه و مستندات آن، استهلاک را همچون سایر قواعد پرکاربرد فقهی به صورت استدلالی و متقن اثبات نمایند تا آثار فقهی آن به راحتی قابل استفاده باشد. از همین رو این مقاله به دنبال حل این مسیله است که «ادله و مبانی قاعده استهلاک با نگاه تطبیقی بر مصادیق فقهی آن» چیست؟ این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به این نتیجه رسیده است که بررسی های صورت گرفته پیرامون مستندات این قاعده نشان می دهد که دو دسته دلیل برای این قاعده وجود دارد: دلیل اول، قاعده «الاحکام تدور مدار الاسماء» و دلیل دوم، روایاتی است که به طور تطبیقی این قاعده را اثبات می کنند که از نظر راقمان نوشتار پیش رو، هردو دلیل مطرح شده برای قاعده استهلاک قابل استناد می باشند. البته قاعده استهلاک بر احکامی تطبیق می شود که صدق موضوع در آنها دایر مدار وصف عنوانی شیء باشد؛ زیرا صدق موضع در همه احکام به طور یکسان نیست و آن دسته از احکامی که بر روی ذات موضوع بار شده اند، با تطبیق قاعده استهلاک، حکم شرعی آن تغییری نمی کند. در نتیجه قاعده استهلاک نسبت به فضله موش در بار گندم، کارایی ندارد و سبب طهارت نان نخواهد شد، اما در مصادیقی که حکم دایر مدار ذات موضوع نباشد، همانند جواز تیمم بر خاکی که مقداری خاکستر در آن زایل شده است، جریان دارد.
    کلیدواژگان: مصادیق استهلاک، ادله استهلاک، استحاله، الاحکام تدور مدار الاسماء
  • احسان رفیعی علوی صفحات 101-122
    فقه مذهب اهل البیت: با سنن هزارساله عریق خود اکنون نظم دقیق مبتنی بر بافت ناخودآگاه سنت های عالی و آلی علمی دارد که مطالعه مناهج فقیهان آن می تواند به بازتولید روشی موثر منتج شود که به سرعت رشد فقه، همپای نیازهای عرصه معاصر آن، همزمان با رعایت الگوهای نظم فقهی بیانجامد. از این رو در کوشش برای پاسخ به این سوال است که بایسته های ضروری در تحقیق در منهج شناسی چیست؟ این نوشتار با توسل به مطالعات کتابخانه ای تحقیق و با روش توصیفی تحلیلی کوشیده است با مفهوم شناسی «منهج» الگوی یک مطالعه منهج شناسی فقهی را در دو ساحت عقل نظری و عقل عملی کشف، ترسیم و تقویت نماید. نتیجه تحقیق نشان می دهد که یک منهج فقهی از عناصر: مبانی کلامی، هدف، دلایل و قضایای پایه، نحوه استخدام دلیل و توجه به وضعیت عصر و مصر فقیه تشکیل شده است که در سه زمینه ادبی، اصولی و رجالی در فقه فقیه قابل مطالعه خواهد بود. مفاهیم مکتب فقهی و مدرسه فقهی مفاهیمی هستند که با منهج فقهی تعاملی پیوسته داشته و تمرکز علمی بر آنها متوقف بر مدل منهج شناسی علمی خواهد بود.
    کلیدواژگان: منهج فقهی، مکاتب فقهی، مدرسه فقهی، اصول فقه، روش شناسی فقهی
  • مهدی کاظمی صفحات 123-146
    ازدواج دایم با بیش از یک زن (تا حداکثر چهار زن) در اسلام منعی ندارد و از طرفی واجب نیز نمی باشد؛ اما در این که حکم اولی و تکلیفی آن فارغ از شرایط خاص، استحباب، اباحه و یا کراهت باشد، بین فقها اختلاف است. گرچه در مورد تعدد زوجات بحث ها و تحقیقات زیادی صورت گرفته، اما کمتر به حکم تکلیفی آن پرداخته شده و بحث هایی چون فلسفه تعدد زوجات، شرط عدالت و... بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است. در نتیجه ضروری است تا حکم تعدد زوجات که اختلاف زیادی بین فقها در مورد آن وجود دارد، به طور مفصل مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت این پرسش مهم که «حکم اولی و تکلیفی تعدد زوجات چیست»، پاسخ داده شود. این نوشتار با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال بر آمده است و نتیجه ای که حاصل شد، استحباب تعدد زوجات به عنوان حکم اولی می باشد.
    کلیدواژگان: تعدد زوجات، چندهمسری، طروقه، ازدواج
|
  • Pages 11-33
    In Islam, permanent marriage with more than one woman (up to four women) is not prohibited and on the other hand, it is not obligatory. However, there are different opinions among the jurists regarding the fact that the first and commandment ruling (Ḥokme Awwali wa Taklifi), regardless of special conditions, is whether recommendation (Istiḥbāb), abominable (Makruh), or permissible (Mobāḥ). Although there have been many discussions and researches about polygamy; less attention has been paid to its commandment ruling (Ḥokme Taklifi) and discussions such as the philosophy of polygamy, the condition of justice, etc. have been examined more. Therefore, it is necessary to examine in detail the ruling on polygamy, which there is a great difference among jurists, and finally to answer the important question of what is the first and commandment ruling on polygamy. This article tries to answer this question by using library sources and descriptive-analytical method, and the result obtained is the recommendation of polygamy as the first ruling.
    Keywords: polygamy, Intercourse, Marriage
  • Abdullah Bahramizad * Pages 35-58
    One of the methods of validating the issuance authenticity (Ḥojjiyate Ṣoduri) of hadiths is to examine the debilitations (Taẕ'ifaat) introduced into it, with the criterion of concentration (Irtikāz) and the method of the wise men (sireh 'oqalā). The comparative study of the debilitations mentioned in the traditions of the two schools (Fariqayn) paves the way for a better understanding of the hadith, jurisprudence and principles of Islamic schools and clearly shows the strengths and weaknesses of the foundations of ijtihad (Mabāni Ijtihādi). In this article, with a descriptive and analytical method, we point out the most important internal causes of debilitation, including the muniment (Sanadi) and textual causes of debilitating in Shia and Sunni traditions.Paying attention to the double standards in validation, the invalidity of the Rijāli debilitations and confirmations (Towthiqāt), the banning of writing hadith books, and the lack of distinction between Rijaali justice (the narrator's truthfulness) and jurisprudence justice ('idālate Feqhi) in the school of the Sunnis, show the strength of the principles and ijtihad of the shi'a over other Islamic schools on this matter. Also, contrary to the principles of shi'a, the rule of justice of the companions has closed the way for any kind of rational examination of the hadiths of Sunnis.155 Intellectual and religious biases (Ta'aṣṣobāt) have strongly influenced their Rijaali judgments, and even though, in the opinion of some religious scholars, any kind of science of principles non-rule-based issues as well as the rules that are used to understand religious propositions by intermediations or are not used in the way of understanding religion.
    Keywords: Definition of the Science of Principles, Principium rules, Jurisprudential rules, Inference, Adaptation
  • Admin System, Hurieh Khodaei *, ئM M Pages 59-80

    In Islamic jurisprudence, the principle of incumbency (Lozum) of all contracts is accepted and the parties should fulfill their commitments (ta'ahhodāt). In cases where one of the parties of the contract does not fulfill its obligations, there is a breach and the breaching party must compensate the financial damage by returning the situation to the previous state. so; Examining compensation methods is of special importance.
    In this research, using library studies and analytical-comparative methods, it has been tried to investigate the difference of opinions of Shi'a and Hanafi jurists in the methods of compensation for financial loss in terms of the object and the profits. In Shi'a jurisprudence, the person causing the loss is absolutely responsible for the financial loss, both in terms of the object and profits, and the margin of defects (ArshE 'oyub) and in the event of lesion (Ghabn) he is unconditionally responsible; However, Hanafi jurisprudence did not accept the guarantee of loss of benefits (ẕarare Manāfe') and the right to accept the deal and receive the margin (Arsh), and it has only and limitingly considered the option of lesion (Khiyare Ghabn) in the case of dissemble (Tadlis) as a right for the loser (Motaẕarrer) to cancel (Faskh) and terminate the transaction.
    The writers, by examining the opinions of jurists, according to the fundamental difference between the two views on the guarantee of benefits and the proof of margin, the condition dissemble (Tadlis) is one of the important reasons for the issuance discrediting of narrations (Bi E'tebāriye Ṣoduriye Rewāyāt), the majority of the narrations in the narrative books of Sunnis unlike the Shia traditions, are not free of dissembler (Modalles) narrators. The abundance of intermediates, abandoning (Irsāl) and anxiety (Iẕṭirāb) in the muniment (Sanad) and the text of the narration is one of the common causes of the issuance debilitations between the shi'a and other Islamic schools of thought.

    Keywords: Validation, Issuance Authenticity, Internal Debilitation, Style of Wise Men
  • Mohammad Rahnema * Pages 81-99
    One of the changer titles of rulings ('anāwine Mobaddele Aḥkām) in shi'a jurisprudence is "merging". Merging means public destruction (Nābudi 'orfi) of the subject and belongings of rulings. One of the jurisprudential effects of merging is to remove hardship from the life of obliged (Mokallafin) through using this rule in the current urbicultures. Like the use of stupefier drugs in the pharmaceutical industry. Regarding merging and its regularity in Shia jurisprudence texts, no independent discussion has been found and therefore the writers have tried to prove the rule of merging like other widely used jurisprudence rules in an argumentative and convincing manner while examining examples of merging in shi'a jurisprudence and its documentation.Therefore, this article seeks to solve this problem, what are the evidences and foundations of the merging rule with a comparative look at its jurisprudential examples? This article, with a descriptive-analytical method and using library sources has come to the conclusion that the investigations carried out on the documentation of this rule show that there are two types of reasons for this rule: the first reason is the rule "the names are the pivot of the rules" (Al-Ahkam Taduro Madaar Al-Asma) And the second reason is the narrations that prove this rule in a comparative way. According to the writers, both of the reasons are sound.159 Of course, the merging rule is applied to the rulings in which the subject is the title of the object not the object itself; Because the subject is not the same in all rulings, and those rulings that are burdened on the subject itself not it's title, its Shar'I ruling does not change in contract (Sharṭe Ẕemne 'aqd) and compensation for lesion, have come to say that there is not a single system for financial compensation; However, considering that in recent years in the laws of Afghanistan, Imami jurisprudence has been used as the basis of legislation alongside Hanafi jurisprudence, in this article, the degree of conformity and differences between the laws of this country and the Shia jurisprudence has been expressed through a comparative study of the laws of the country.
    Keywords: Commitments, Financial Damage, Compensation Methods, guarantee
  • Pages 101-122
    The jurisprudence of Ahl al-Bayt (a.s) with its thousand-year-old tradition now has a precise order based on the unconscious context of high and instrumental scientific traditions, the study of the methods of its jurists can lead to the reproduction of an effective method that will speed up the development of jurisprudence, in line with the contemporary needs while observing the patterns of jurisprudence. Therefore, it is an effort to answer the question, what are the essential requirements in research in methodology?
    This article through library studies and conceptualization of "methodology" has tried to discover, draw and strengthen the model of a jurisprudential methodology study in the two fields of theoretical reason and practical reason. The result of the research shows that a jurisprudential system is composed of elements: theological foundations, purpose, reasons and basic theorems (Qaẕāyāye Pāye), the way of employing reason and paying attention to the situation of the era and geography of the jurist, which can be studied in three fields in jurisprudence: literature, principle and rigaal. The concepts of jurisprudence school are concepts that have a continuous interaction with the jurisprudence method and the scientific focus on them will depend on the model of scientific methodology.
    Keywords: Jurisprudential Method, Jurisprudential Denominations, Jurisprudential School, Principles of Jurisprudence, Jurisprudential Methodology
  • Mahdi Kazemi Pages 123-146
    In Islam, permanent marriage with more than one woman (up to four women) is not prohibited and on the other hand, it is not obligatory. However, there are different opinions among the jurists regarding the fact that the first and commandment ruling (Ḥokme Awwali wa Taklifi), regardless of special conditions, is whether recommendation (Istiḥbāb), abominable (Makruh), or permissible (Mobāḥ). Although there have been many discussions and researches about polygamy; less attention has been paid to its commandment ruling (Ḥokme Taklifi) and discussions such as the philosophy of polygamy, the condition of justice, etc. have been examined more. Therefore, it is necessary to examine in detail the ruling on polygamy, which there is a great difference among jurists, and finally to answer the important question of what is the first and commandment ruling on polygamy. This article tries to answer this question by using library sources and descriptive-analytical method, and the result obtained is the recommendation of polygamy as the first ruling.
    Keywords: polygamy, Intercourse, Marriage