فهرست مطالب

پژوهش در آموزش معارف و تربیت اسلامی - سال سوم شماره 1 (زمستان 1401)

نشریه پژوهش در آموزش معارف و تربیت اسلامی
سال سوم شماره 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم نساج* صفحات 7-28
    معناشناسی روش جدیدی برای بررسی و تبیین مفاهیم واژگان و کشف معانی جدید است. در روش معناشناسی زاویه جدیدی از مطالعات مفهومی و واژگانی و شبکه معنایی ارایه می شود. پژوهش حاضر از طریق بررسی تحلیلی معناشناختی، به واکاوی معنای صبر در نهج البلاغه پرداخته و از طریق واژه های مترادف یا متقابل که در یک بستر مناسب در همنشینی با این واژه قرار دارند، معنا یا معناهای اصلی آن را مشخص کرده است. با تحلیل معناشناختی واژه صبر در نهج البلاغه، امری فراتر از مفهوم شناسی توصیفی و تعریفی ارایه و بیان شده که صبر رکن اصلی ایمان است. این مفهوم در نهج البلاغه مقابل مفهوم جزع قرار گرفته است. نتایج نشان داد که سخنان امام علی(ع) در نهج البلاغه پیرامون صبر، مشتمل بر لایه های حکیمانه و معناداری است که پرداختن جامع نگرانه و منسجم به آن، هدف پژوهش حاضر بوده و با بررسی واژه صبر از طریق همنشینی و مترادف و متقابل، ویژگی های متقین در قرآن و نهج البلاغه تبیین گردید.
    کلیدواژگان: معناشناسی، صبر، حلم، جزع، نهج البلاغه
  • روح الله قربانی* صفحات 29-48
    در اینکه زبان در صحیفه سجادیه زبانی ادبی است، شکی وجود ندارد و بررسی، تحلیل و تبیین کلام امام سجاد(ع) از این حیث نشان می دهد که از جمله اهداف ایشان در به کار بستن این زبان -جدای از اینکه ادبی شدن زبان در دعا اجتناب ناپذیر است- معرفت بخشی بوده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر تحلیل زبانی- بلاغی دعای مکارم الاخلاق امام سجاد(ع) بر مبنای کارکردهای صور بیانی و تبیین کارکردهای صور آن و بررسی جایگاه تاثیر آنها در معرفت دینی و ارزش های اخلاقی در دعای مکارم الاخلاق است. روش پژوهش کیفی و از نوع پژوهش ادبی مبتنی بر تحقیق درباره دانش های ادبی پایه است. اهمیت این پژوهش در آن است که نشان می دهد بهره مندی از عنصر بلاغت، چگونه می تواند در تبیین ارزش های اخلاقی اثربخش باشد. در واقع این پژوهش، به دنبال آن است که علل و عوامل به کارگیری عناصر بلاغی در ادعیه امام سجاد(ع) را روشن کند. یافته های تحقیق نشان می دهد بهره گیری از تشبیه، مجاز، استعاره و کنایه موجب تاثیر بیشتر در جان مخاطبان و عینی نمودن مفاهیم انتزاعی برای ارتقای درک معارف دینی و مفاهیم اخلاقی می شود. 24 مورد از صور بیانی در این دعا استخراج شده که استعاره با 12 مورد رتبه اول، کنایه با 8 مورد رتبه دوم، مجاز با 3 مورد رتبه سوم و تشبیه با 1 مورد رتبه چهارم را دارد. مهم ترین موضوعاتی که امام سجاد(ع) در این دعا درصدد تعمیق معرفت آنها بوده، عبارتند از: بهره وری از سرمایه عمر برای کسب فضایل اخلاقی، دستیابی به مقام رضا، اجتناب از رذایل شیطانی، زیست اخلاق مدار، تواضع، مغفرت، فاش کردن خیر و پنهان داشتن عیوب، جبران اعمال بد و حلم.
    کلیدواژگان: صور بیانی، معرفت دینی، دعای مکارم الاخلاق، امام سجاد(ع)، فضائل اخلاقی، استعاره
  • سعید فخاری*، احمد سیلاوی صفحات 49-66
    هدف پژوهش حاضر واکاوی سنت الهی در قرآن و دلالت تربیتی آن است. سنت الهی یکی از جنبه های اعجاز قرآن کریم می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و از نوع کاربردی است و تلاش کرده تا با تکیه بر دیدگاه مفسرانی مانند شهید صدر، علامه طباطبایی، علامه جوادی آملی، علامه معرفت، علامه مصباح یزدی و آیت الله مکارم شیرازی به تحلیل محتوایی آیات مرتبط با سنت دینداری، سنت آینده پژوهی، سنت شکیبایی و سنت رابطه ایمان و تقوا با نزول برکات الهی بپردازد. این پژوهش درصدد پاسخ به چیستی دلالت تربیتی سنت الهی در قرآن با استفاده از ابزارهای منطوق، مفهوم، سیاق و فراسیاق است. یافته ها نشان داد چهار دلالت تربیتی منتج شده عبارتند از: ساختار اصلی هویت انسان، فطرت خدابینی است. همان گونه که افراد دارای کارنامه اعمال هستند، امت ها نیز کارنامه اعمال دارند. راه رسیدن به موفقیت، مواجه شدن با مشکلات و سختی هاست، سنت ظفر بعد از سنت صبر محقق می شود. نزول برکات که سنت های ثابت و پایدار الهی است، رابطه مستقیمی با رفتار آدمی و حرکت در مسیر فطرت (ایمان و تقوا) دارد.
    کلیدواژگان: سنت الهی، منطوق، مفهوم، سیاق، فراسیاق، دلالت تربیتی، قرآن
  • حمید جعفریان یسار*، محسن شهیدی صفحات 67-82
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان وجودگرا و مذهب محور در افزایش امید به زندگی افراد معلول ناشی از حوادث بود. این مطالعه به روش تحقیق نیمه آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش افراد مراجعه کننده به مراکز توانبخشی معلولین بهزیستی استان قم بودند. نمونه مورد نیاز در طرح های شبه آزمایشی، 10 نفر برای هر گروه که به روش تصادفی ساده و متمایل برای شرکت در تحقیق، در سه گروه (درمان مذهب محور، درمان وجودی و گواه) انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه امید به زندگی «میلر» بود که دارای 48 گویه با دامنه نمرات 48 (کاملا درمانده) تا 240 (بالاترین حد امیدواری) است. براساس مداخله درمانی اجرا شده به دو روش وجودگرا و مذهب محور، میانگین امید به زندگی از پیش آزمون تا پس آزمون، افزایش قابل توجهی داشته است. براساس نتایج تحلیل آزمون تی، در دو گروه وجودگرا و مذهب محور، اثربخشی آموزش های درمانی، تایید می گردد. مداخله درمانی به دو روش وجودگرا و مذهب محور در افراد معلول ناشی از حوادث، باعث افزایش معنادار میانگین امید به زندگی در آنان شده و می توان نتیجه گرفت که در افراد معلول، بسته به گرایش های مذهبی و وجودی، با طی دوره درمانی می توان امید به زندگی آنان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: گرایش مذهبی، مداخله درمانی، افراد معلول، درمان وجودگرا، درمان مذهب محور، امید به زندگی
  • زهرا کیانی*، فاطمه فرضعلی صفحات 83-104
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی آموزه های قرآنی بر مهارت کنترل استرس در بین نوجوانان دختر با استفاده از آموزه های تلفیقی دینی و روانشناسی است. در این راستا، معانی مختلف استرس، عوامل ایجاد آن و راهکارهای کنترل آن با توجه به آیات قرآن، در مقطع متوسطه اول و مطالب نوین روانشناسی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش شامل 38 نفر از دانش آموزان (19 نفر گروه آزمایش و 19 نفر گروه گواه) مقطع متوسطه اول دبیرستان نرجس شهرستان مه ولات بودند که به صورت تصادفی نمونه گیری شدند. ابزار پژوهش تست استرس بک بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها و از نرم افزار spss استفاده شد. نتایج نشان داد که بین بکارگیری مفاهیم و آموزه های قرآنی و کنترل استرس، اثربخشی مستقیمی وجود دارد. بنابراین، به منظور کاهش مشکلات ناشی از استرس، نیاز به انس بیشتر با آموزه های قرآنی و مفاهیم دینی از طریق آموزش بهتر این مفاهیم به دانش آموزان متوسطه اول احساس می گردد.
    کلیدواژگان: استرس، قرآن، دبیرستان نرجس شهرستان مه ولات، دانش آموزان، روانشناسی دینی، صبر
  • سید فاضل موسوی*، محمدمهدی حکیمیان، سید حسین فاطمی صفحات 105-121
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش توکل در آرامش روان با بهره گیری از «دعای هفتم» صحیفه سجادیه است. در این راستا و با روش توصیفی- تحلیلی، آثار توکل در زندگی انسان مانند افزایش استقامت و تقویت اراده، تقویت روحیه و قوت قلب، هموار کردن سختی ها، پیروزی، محو شبهات و دستیابی به سعادت از این دعا برای دستیابی به آرامش روان استخراج شده است. نتایج نشان داد که تحلیل محتوای دعا نشانگر آن است که این دعا، به سه بخش تقسیم شده است؛ بخش نخست آن به بیان صفات پروردگار اشاره دارد؛ بخش دوم مشکلات، حوادث و سختی هایی که به سبب آنها پیش آمده است را بیان می کند و بخش سوم دعا در بیان این نکته است، که حل مشکلات فقط به دست پروردگار است و به راه حل آنها اشاره می کند. با توجه به ارتباط گسترده بین آرامش روان و توکل، ازجمله راه های رسیدن به آن را می توان ایمان به خدا، یقین و قطع طمع از دیگران دانست. بنابراین، دستیابی به آرامش روان از طریق دستیابی به توکل، با توجه به راهکارهای موجود در دعای هفتم صحیفه سجادیه ممکن است.
    کلیدواژگان: آرامش روان، صحیفه سجادیه، توکل، ایمان
|
  • Maryam Nassaj * Pages 7-28
    Semantics is a new method to study and explain the concept behind terms and discover new meanings. In semantics, a new aspect of conceptual and lexical studies and semantic networks is presented. Using analytical analysis of semantics, the present study aims to delve deep into the meaning of the term patience in Nahj ol-Balāghah and to specify its main meaning/meanings through juxtaposing this term with other synonyms or antonyms in the context. By the semantic analysis of the term patience in Nahj ol-Balāghahmore than a descriptive and definitional concept is presented and it is mentioned that patience is the main pillar of faith. This concept in Nahj ol-Balāghah is put against the concept of (Jaza') impatience. The results showed that the words of Imām 'Ali (AS) about patience in Nahj ol-Balāghah consist of wise and meaningful layers. The main purpose of the present study is to deal with a comprehensive and integrative outlook on this issue and it seeks to explain the features of pious people in the Qur'an and Nahj ol-Balāghah by analyzing the term patience as well as its collocations, synonyms, and antonyms.
    Keywords: semantics, Patience, tolerance, Jaza' (Impatience), Nahj ol-Balāghah
  • Rouhollah Ghorbani * Pages 29-48
    There is no doubt that the language of Sahifeh Sajādiyeh is literary and that the analysis of the words from Imām Sajād (AS) in this term shows that his purpose of using this genre -regardless of the fact that literary language is inevitable in prayers- is to give insight. In this regard, the purpose of the present research is the linguistic-rhetorical analysis of the prayer of Makārem al-Akhlāq from Imām Sajād (AS) based on rhetorical functions and also the explanation of those functions and their impact on religious insight and moral values in the prayer of Makārm al-Akhlāq. The method of study was qualitative and it was a literary research based on basic literary knowledge. The significance of the study is that it shows how rhetorical elements can be effective in the explanation of moral values. Indeed, this research aims to clarify the reasons for applying rhetorical elements in the prayer of Imām Sajād (AS). The research findings show that using simile, trope, metaphor, and irony can deepen the effect of instructions on the audience and make abstract concepts objective in order to improve the perception of religious and ethical concepts. 24 cases of figures of speech were extracted from this prayer involving metaphor with 12 instances in the first level, irony with 8 instances in the second level, trope with 3 instances in the third level, and simile with 1 instance in the fourth level. The most important issues considered in this prayer by Imām Sajād (AS) to deepen insight include: using the treasure of life to acquire moral virtues, achievement of the stage of satisfaction, avoidance of evil vices, ethical living, humbleness, forgiveness revealing goodness and concealing faults, making up for bad actions, and tolerance.
    Keywords: Figures of Speech, Prayer of Makārem al-Akhlāq, Imām Sajād, Moral Virtues, Metaphor
  • Saeid Fakhari *, Ahmad Silavi Pages 49-66
    The present research aims to study the divine tradition in the Qur’an and its educational implications. The divine tradition is one of the miracles of the Noble Qur’an. The research is practical and its method is descriptive-analytic. It attempts to deal with the conceptual analysis of the verses in the Qur’an related to the tradition of religiosity, futurology, patience, and the relationship between faith and piety and divine blessings relying on the views of some interpreters such as Shahid Sadr, ‘Allāma Tabātabā’I, ‘Allāma Javādi Āmoli, ‘Alāma Ma’refat, ‘Allāma Mesbāh Yazdi, and Āyatollāh Shirāzi. This research aims to answer what are educational implications of divine tradition in the Qur’an using literal meaning, register and upper register tools. The results showed that four educational implications from this research conclude that the main structure of human identity is the nature of divinity. Nations like individuals have a report for their acts. The way to reach success is through facing difficulties and challenges so the tradition of victory is achieved after the tradition of patience. The revelation of blessings that are stable and sustained traditions of God has a direct relationship with human behavior and movement toward the path of Fitrat (faith and piety).
    Keywords: Divine Tradition, Literal Meaning, concept, Register, Over-Register, educational implication, Qur’an
  • Hamid Jafarianyasar *, Mohsen Shahidi Pages 67-82
    The purpose of the present study is to review the impact of existential and religious therapy on increasing the life expectancy of people with disabilities due to accidents. This study was conducted by semi-experimental method through pre-test and post-test on an experimental and control group. The statistical population of the research involved the disabled people who referred to the rehabilitation centers of welfare in the province of Qom. The sample of study required for semi-experimental plans included 10 members in each group chosen by simple random sampling and volunteer sampling in 3 groups of religious therapy, existential therapy, and control group. The measurement tool was Miller's life expectancy questionnaire having 48 items ranging from score 48 (totally frustrated) to 240 (highly hopeful). Based on the therapeutic interventions performed by two existential and religious methods, there was a significant increase in the life expectancy results of the post-test compared to the pre-test. According to t-test analysis, the effectiveness of therapeutic instruction on both existential and religious groups were confirmed. Therapeutic interventions through existential and religious methods for the disabled people out of accidents significantly increases their life expectancy. Therefore, it can be concluded that the life expectancy of disabled people depending on their religious and existential tendencies can be increased by taking some therapeutic periods.
    Keywords: Religious Tendency, therapeutic intervention, Disabled People, Existential Therapy, Religious Therapy, Life Expectancy
  • Zahra Kiani *, Fatemeh Farzali Pages 83-104
    The purpose of the present study is to review the effectiveness of Qur’anic lessons on the stress management of female students using a mixture of psychological and religious lessons. In this regard, different meanings of stress, its contributing factors, and management strategies with respect to the Qur’anic verses were analyzed in the lessons of the 1st grade of high school as well as modern psychological books. The research method was semi-experimental and the statistical population consisted of 38 high school students (19 members in the experimental group and 19 members in the control group) who were randomly chosen from Narjes high school of Mahvalāt. The research instrument was Beck Anxiety inventory and for data analysis, SPSS was used. The results showed that there is a direct relationship between using Qur’anic concepts and lessons and stress management. Therefore, in order to decrease stress problems, it is needed to have more affinity with Qur’anic lessons and religious concepts through better education of these themes for high school students in the 1st grade.
    Keywords: Stress, Qur’an, Narjes High School of Mahvallat, Students, Religious Psychology, Patience
  • Seyyed Fazel Mousavi *, Mohammad Mahdi Hakimian, Seyyed Hosein Fatemi Pages 105-121
    The purpose of the present study is to review the impact of trust on mental calmness using “the 7th prayer” in Sahifeh Sajādiyeh. In this regard, a descriptive-analytic method was used to study the outcomes of trust (in God) for human life, such as increasing endurance, fostering power of will, raising spirit and moral support, overcoming hardship, reaching victory, resolving doubt, and achieving prosperity by this prayer in order to get mental calmness. According to the results, the conceptual analysis of the prayer indicates that it is divided into 3 parts: The 1st section refers to God’s attribute, the 2nd section mentions difficulties, accidents, and different types of hardship created in life, and the 3rd section states that resolving problems is doable only by God and also brings some solutions. With respect to the extensive relationship between mental calmness and trust, we can mention that having belief in God, certainty, and giving up desire for others are some ways to put trust in God. Therefore, considering the guidelines mentioned in the 7th prayer of Sahifeh Sajādiyeh, achieving mental calmness is feasible by placing trust (in God).
    Keywords: Mental Calmness, Sahifeh Sajādiyeh, Trust, Belief