فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 7 (پیاپی 122، مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهتاب اژدری مقدم، داود هرمیداس باوند*، داریوش کریمی صفحات 1-11
    حقوق بین الملل محیط زیست با تجلی در عرصه فضا و شناخت جایگاه رفیع آن و با تدوین نظام حقوقی در حال تکامل، سهم انسان و دولت ها در فضای ماوراء جو، سرنوشت زمین و آسمان و آسیب های موجود در لایه های آسمان را بررسی و نظام مند می کند. در این مطالعه به صورت توصیفی و نظری نسبت به تحلیل وضعیت نظام حقوقی آلودگی های زیست محیطی هوا و فضا، اصول حاکم بر فعالیت های فضای خارجی چه در کاوش، اکتشافات و بهره برداری و چه در زمینه فعالیت های سلاح اتمی و هسته ای و نظامی و کشتار جمعی در مقابله با استفاده مسالمت آمیز از فضا و جلوگیری از فعالیت های زیانبار و باقی گذاشتن زباله های فضایی و رویکرد ها و اقدامات دولتهای پیشرفته و توسعه یافته و دولتهای در حال توسعه و بررسی عوامل همگرایی و واگرایی و عدالت بین نسلی و فرا نسلی در رویارویی و مسیولیت پذیری برای صدمات فرامرزی و مسیولیت بین المللی دولتی در مورد خسارات وارده به خصوص مسیولیت مشترک اما متفاوت دولتها، منافع مشترک بشریت و میراث مشترک و دغدغه مشترک بشریت مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی ها حاکی از آنست که با مجموعه ای از اقدامات ساختاری و زیست محیطی در خصوص فضانوردان، سفینه های فضایی و موشک و فضاپیماها و با اشاره به قطعات آنها و اجرام و اجسام پرتاب شده به فضا و همچنین ثبت این موارد در کاوش و بهره برداری، ضبط ماهواره و ارتباطات و سنجش از راه دور، با امعان نظر به اصل آزادی حاکم بر قلمرو و فضا در سطوح مختلف ضمن بررسی چالش های پیش رو بر این فرضیه هستیم که نظام حقوقی کنونی توانسته است تمامی خلا ها را در زمینه آلودگی ها پر کند.
    کلیدواژگان: نظام حقوقی فضا، آلودگی ها، آلودگی های زیست محیطی فضا، توسعه پایدار، میراث و منابع مشترک بشریت، مسئولیت دولت ها
  • مهدیه ابراهیمی، مریم مروتی*، مهدی تازه صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    مناطق حفاظت شده در کشور به دلیل کاهش کیفیت نیازمند پایش و اقدامات حفاظتی هستند. لذا در این راستا مدل تخریب با کمی کردن فعالیت های انسانی، می تواند کاربردی باشد. این تحقیق با هدف ارزیابی اثرات محیط زیستی توسعه بر منطقه حفاظت شده باغ شادی با استفاده از مدل تخریب در سال 1399صورت گرفت.

    روش بررسی

    برای اجرای این مدل در منطقه مورد مطالعه، ابتدا منطقه به 406 پیکسل با مقیاس 1:50000 و در ابعاد 500 * 500 سانتی متر تقسیم شد. با استفاده از نقشه های موجود، مشاهده میدانی و نظر کارشناسان 8 عامل تخریب در کل منطقه شناسایی و شدت آن ها تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد از بین عوامل تخریب شناسایی شده، فعالیت های گردشگری بیشترین تخریب را در منطقه حفاظت شده باغ شادی داشت. در ادامه آسیب پذیری اکولوژیکی منطقه با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، اقلیم، عمق خاک، تراکم پوشش گیاهی، دما، باران، کاربری اراضی با ابزار GIS محاسبه و به لحاظ شدت طبقه بندی گردید. پس از محاسبه تراکم فیزیولوژیک، ضریب تخریب در هر یک از پیکسل ها محاسبه  و بر اساس نظریه فازی در 6 طبقه و 3 دسته طبقه بندی شد. سپس کلیه شبکه ها از نظر شدت و میزان تخریب با یکدیگر مقایسه و کل منطقه به سه پهنه مستعد توسعه بیش تر، نیازمند بازسازی و نیازمند اقدامات حفاظتی تقسیم شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد به لحاظ کیفیت سرزمین، 83/27 درصد از منطقه در طبقه مستعد توسعه بیش تر (طبقه دوم)، 22/35 درصد در طبقه نیازمند بازسازی در طبقه اول، 31/29 درصد در طبقه نیازمند بازسازی در طبقه دوم، 64/7 درصد در طبقه نیازمند اقدامات حفاظتی (طبقه اول) قرار دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات، توسعه، آسیب پذیری، مدل تخریب، منطقه حفاظت شده باغ شادی
  • علی مشهدی*، علی بیاتی صفحات 25-35

    وقوع سیل از منظر حقوق محیط زیست می تواند مورد تحلیل و ارزیابی  قرار گیرد. پس از وقوع سیل به ویژه در سال های اخیر، این سیوال اساسی مطرح است که چه  رابطه ای میان نظام حقوق محیط زیست و بحران سیل وجود دارد.  در این خصوص، در  حقوق محیط زیست برای وضعیت پیش، حین و پس از وقوع سیل، قواعد، قوانین و مقررات متعددی پیش بینی شده است.  همچنین در حقوق ایران علیرغم تصویب قوانین و مقررات متعدد برای پیشگیری و مقابله با سیلاب، کاستی های متعددی قابل بررسی است. این کاستی ها را می توان به سه دسته هنجاری، نهادی و رفتاری دسته بندی نمود.  اهمیت  تحلیل مناسبات میان سیل و حقوق محیط زیست، به تاثیر و تاثری برمی گردد که قوانین و نظامات محیط زیست و منابع طبیعی در یکدیگر دارند. از یک سوی نادیده گرفتن و نقض قوانین و مقررات پیشگیرانه محیط زیست و منابع طبیعی می تواند زمینه ساز وقوع این بحران شود.(دیدگاه نخست) از سویی دیگر سیل می تواند اثر مخربی بر محیطزیست داشته باشد.(دیدگاه دوم). هدف اصلی این تحقیق بررسی مناسبات میان سیل و نظام حقوق محیط زیست است.در این مقاله سعی شده است با روش تحلیلی- توصیفی و با  استفاده از منابع کتابخانه ای و قوانین و مقررات و رویه ها،  ضمن بیان نظام موجود حقوق محیط زیست، رویکرد تقنینی زیست محیطی جمهوری اسلامی ایران درسه دوره پیش، حین و پس از سیل مورد بررسی قرار گیرند.فرض اساسی این مقاله در پاسخ به سیوال اصلی این است که برای پیشگیری و مقابله با بحران سیل، سه دسته کاستی های حقوقی پیش گفته به ویژه در حوزه قوانین و مقررات و جود دارد و قوانین و مقررات زیست محیطی مرتبط با سیل نیازمند اصلاح و تقویت است.

    کلیدواژگان: بحران سیل، حقوق محیط زیست، پیشگیری، رویکرد تقنینی
  • ولی الله نصیری، حسین ثریائی آذر*، حجت سلیمی ترکمانی صفحات 37-49

    ارتباط بین استخراج سوخت های فسیلی و خشونت علیه زنان بومی، تشدید خشونت علیه زنان به دلیل تغییرات اقلیمی و خشونت علیه زنان مدافع محیط زیست و منتقد سوخت های فسیلی، ازجمله مسایلی هستند که اهمیت دسترسی به انرژی های پاک را در کاهش خشونت علیه زنان نشان می دهد. در میان مغفول ماندن موضوع، انکار و عدم توجه کافی در مورد تاثیر انرژی در تشدید خشونت علیه زنان از سوی محققان و سیاست گذاران، این مطالعه که به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از اسناد بین المللی و دیدگاه نهادهای بین المللی صورت گرفته است، در راستای تجزیه وتحلیل رابطه میان انرژی و خشونت علیه زنان است تا راهی برای آینده مشترک پیشنهاد گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد که دسترسی زنان به انرژی های پاک در کاهش خشونت علیه زنان بسیار موثر است و موضوع خشونت علیه زنان معترض سوخت های فسیلی یک چالش جدید برای حقوق بین الملل و حقوق زنان است که باید به موقع مورد مداقه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انرژی های پاک، خشونت علیه زنان، حقوق بشر، توانمندسازی زنان، حقوق محیط زیست
  • مرتضی ملکی*، صمد نگین تاجی، زهرا ظهیری نیا صفحات 51-68
    زمینه و هدف

    بهبود کارآیی نورپردازی ساختمان های اداری به لحاظ مصرف انرژی با بکارگیری مطلوب از نور روز حاصل می شود، اما این امر مستلزم در نظر گرفتن مولفه هایی است که به شرایط روشنایی مناسب برای ساکنان منتهی می شوند. بنابراین تامین شرایط روشنایی طبیعی مطلوب در محیطهای اداری که بر اساس اولویتهای کارمندان شکل گرفته است، از ضرورتهای طراحی و ساخت می باشد. با وجود پژوهشهای بسیار در این زمینه، خلاء چارچوبی نظری که با نگاهی جامع بدست آمده باشد، مشهود بود. از این رو، هدف پژوهش حاضر دستیابی به مدلی جامع درارتباط با تمامی مولفه های موثر بر مطلوبیت شرایط نورپردازی طبیعی در محیطهای اداری است.

    روش بررسی

    در ابتدا با روش فراتحلیل، مروری تحلیلی بر پژوهشهای پیشین در زمینه های مرتبط با به کارگیری روشنایی طبیعی در ساختمان های اداری انجام شد. سپس با بکارگیری آراء 15 نفر متخصص طراحی با سابقه و با روش تحلیل شبکه ای فازی، سعی شده متغیرها و مولفه های پیشنهادی اولویت بندی گردند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش در قالب مدلهای مفهومی و جداول مرتبط با وزن دهی تاثیر مولفه ها می باشد. ابتدا اولویتهای افراد در ساختار سه گانه اولویتهای ذهنی کارمندان نسبت به نورطبیعی و اولویتهای آنها در ارتباط با کارایی روشنایی مورد نیاز و تجهیزات کنترل روشنایی، دسته بندی شدند. همچنین مدلی از نحوه ارتباط و چگونگی تاثیرگزاری مولفه ها بر یکدیگر ارایه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحلیل فازی مولفه های بدست آمده از مطالعات یاد شده و مدل ارایه شده، نشان داد که متغیرهای سطوح مطلوب نور و آسایش بصری و خیرگی و مولفه های فاصله از پنجره و چشم انداز، میتوانند تاثیر بیشتری بر ایجاد شرایط مطلوب روشنایی داشته باشند.

    کلیدواژگان: نور طبیعی، روشنایی طبیعی، اولویتهای کارمندان، تحلیل شبکه ای فازی، مطلوبیت محیط اداری
  • مهدی حسینی*، کیوان شایسته، وحید وحید فرد، پوریا عباسی صفحات 69-80
    زمینه و هدف

    کیک حاصل از تصفیه گرم کارخانجات تولید روی تقریبا حاوی 16 تا 24% روی و سایر فلزات مضر مانند کبالت می باشد که رهاسازی آن در محیط زیست می تواند اثرات زیان باری را بوجود آورد. این آلودگی ها به عنوان یکی از دغدغه های اصلی این صنعت مطرح می با شد، فلذا هدف از این کار حذف ناخالصی کبالت با روش سمنتاسیون و استفاده مجدد از روی بازیابی شده می باشد.

    روش بررسی

    کار شامل سه مرحله لیچینگ کیک، بهینه سازی پارامترهای موثر بر فرآیند به روش سطح پاسخ (RSM) و حذف ناخالصی کبالت می باشد. با استفاده از RSM آزمایشات لازم طراحی و در نهایت شرایط بهینه تعیین شدند.

    یافته ها

    با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت (DOE) پارامترهای دما، غلظت پودر روی، زمان ماند و غلظت افزودنی آنتیموان تری اکسید بررسی شد. طبق نتایج حاصله، بیشترین تاثیرگذاری به ترتیب متعلق به مقدار پودر روی، دما، زمان و غلظت افزودنی می باشد. شرایط بهینه برای حذف کبالت شامل دمای 84 درجه سانتی گراد، غلظت 74/12 گرم بر لیتر از پودر روی، زمان ماند 118 دقیقه و غلظت 28/22 میلی گرم بر لیتر از افزودنی حاصل شد. تحت این شرایط، میزان ناخالصی کبالت به حد مجاز برای فرآیند الکترولیز می رسد و می توان از محلول حاصله، روی استحصال کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    با استفاده از روش سمنتاسیون حدود 75% روی موجود در کیک استحصال و ناخالصی کبالت حذف و در نهایت محلول روی حاصله به چرخه تولید روی بازگردانده می شود. بنابراین علاوه بر حل بخشی از مشکلات زیست محیطی ناشی از کیک، بازیابی روی و کبالت از نظر اقتصادی دارای اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: کیک تصفیه گرم، حذف کبالت، تولید روی، روش سمنتاسیون، حل مشکلات زیست-محیطی
|
  • Mahtab Ajdari Moghaddam, Davuod Hermidas Bavand *, Daryoush Karimi Pages 1-11
    International environmental law examines and systematizes the manifestation of space, recognizing its status and formulating the evolving legal system, human and state contributions to the atmosphere, the fate of the earth and the sky, and the damage to the layers of the sky. This study is a descriptive and theoretical study of the status analysis of the legal system of environmental and air pollution, the principles governing outer space activities in exploration, exploration and exploitation, as well as nuclear and nuclear weapons activities. And military and mass destruction in the face of the peaceful use of space and the prevention of harmful activities and the abandonment of space debris and the approaches and actions of advanced and developed governments and developing states and the study of the factors of convergence and divergence and justice between Generation and Trans generational in Responsibility and Responsibility for Trans boundary Injuries and Responsibilities State International on Damages, In particular the Common But Different Responsibilities of Governments, the Common Interest of Humanity and the Common Inheritance and the Concern of Humanity. Investigations indicate that, with a set of structural and environmental measures regarding astronauts, spacecraft and rockets and spacecraft, referring to their components and objects and objects thrown into space, as well as recording these in exploration and exploitation, Satellite recording and communications and remote sensing, in keeping with the principle of freedom over territory and space at various levels, are examining the challenges ahead of the assumption that the current legal system has been able to fill all the gaps in pollution.
    Keywords: Space Legal System, Space Environmental Pollution, Sustainable development, Common Human Heritage, Resources, Responsibility of Governments
  • Mahdeia Ebrahymi, Maryam Morovati *, Mahdi Tazeh Pages 13-24
    Background and Objective

    Protected areas in the country requires monitoring and protection measures due to reduced quality. Therefore, in this regard, degradation model could be applied by quantifying human activities The aim of this study was environmental impact assessment of development in Bagh-e Shadi protected area using the degradation model in 2020.

    Material and Methodology

     To implement this model in the study area, first the area was divided into 406 pixels with a scale of 1: 50,000 and dimensions of 500 x 500 cm. Using existing maps, field observation and experts' opinions, 8 factors of degradation model in the whole region were identified and their severity was determined.

    Findings

    The results showed that among the identified degradation factors, tourism activities had the most degradation in the protected area of Bagh-e Shadi. Then, the ecological vulnerability of the area was calculated using slope, direction, altitude, climate, soil depth, vegetation density, temperature, rainfall, land use with GIS tools and classified according to severity. After calculating the physiological density, the degradation coefficient was calculated in each of the pixels and was classified into 6 classes and 3 categories based on fuzzy theory.  Then all networks are compared in terms of severity and extent of degradation and the whole region was divided into three zones: prone to further development, in need of reconstruction and in need of protective measures.Discussion and

    Conclusion

     The results showed that in terms of land quality, 27.83% of the region is in the category of prone to further development (second categories), 35.22% in the requires reconstruction categories, 29.31% in the categories requires protective measures 64.7% are in the floor in need of protection measures (first categories).

    Keywords: impact assessment, development, vulnerability, Degradation Model, Bagh-e Shadi Protected Area
  • Ali Mashhadi *, Ali Bayati Pages 25-35

    After the flood, especially in recent years, the key question is what the relationship between environmental law system and the flood crisis?. In this regard, environmental law has been enshrined in the pre, before and after the flood, with numerous rules, laws and regulations. The importance of analyzing the relationship between floods and environmental rights goes back to the impact that environmental laws and regulations and natural resources have on each other. On the one hand, ignoring and violating preventive laws and regulations of the environment and natural resources can lead to the occurrence of this crisis. On the other hand, flooding can have a adverse effect on the environment.In Iranian environmental law, despite the adoption of numerous laws and regulations to prevent flooding, numerous deficiencies can be investigated. These deficiencies can be classified into three categories: normative, institutional, and behavioral. In this paper, the author use an analytical-descriptive approach, library resources, laws and regulations and procedures. While presenting the existing environmental law system, the environmental legal approach of the Islamic Republic of Iran during the three periods before, during and after the flood to be examined.The basic presumption of this article in response to the main question is that in order to prevent and deal with the flood crisis, there are three categories of legal deficiencies mentioned, especially in the field of laws and regulations, and environmental laws and regulations related to floods need to be amended.

    Keywords: Flood Crisis, Environmental Law, prevention, Legislative Approach
  • Valiollah Nasiri, Hossein Sorayyai Azar *, Hojjat Salimy Pages 37-49

    The connection between fossil fuel production and uses and violence against local women, and the escalation of violence against women due to climate change and also violence against women who defend the importance of environment protection and critcise the uses of fossil fuels are issues that highlight the importance of access to clean energy in reducing violence against women. Given the neglect, denial and insufficient attention to the impact of energy on the escalation of violence against women by researchers and policymakers, this study is a descriptive-analytical research using international documents and established views of the international institutions intends to discuss the relationship between fossil energy uses and production and violence against women to suggest a way to a common future.  Research findings show that women's access to the clean energy is very effective in reducing violence against them, while the issue of violence against women criticizing fossil fuel uses is a new challenge to international law and women's rights that needs to be addressed.

    Keywords: clean energy, Violence Against Women, Human rights, women's empowerment, Environmental Law
  • Morteza Maleki *, Samad Negintaji, Zahra Zahirinia Pages 51-68
    Background and Objective

     A good lighting condition in an office building, in terms of energy efficiency,  is achievable through better use of natural light, but this requires consideration of all effective parameters. Therefore, providing the desirable daylighting in office environments that are based on the priorities of employees, is a necessity in terms of design and construction. Despite much research in this area, there is no comprehensive theoretical framework. The aim of this study is to achieve a comprehensive model in this regard.

    Method

     At first, an analytical review of research related to the use of natural light in office buildings has been done. In this section, the meta-analysis method and comparison of the results of previous researches and the development of a theoretical model have been used. Then, by using the opinions of 15 experts - with experience in office space design - and fuzzy network analysis, the proposed variables and parameters in this theoretical model are tried to be prioritized. 

    Findings

     According to which, people's preferences in the three structures of employees' mental priorities over natural light and their priorities in relation to the required lighting efficiency and in relation to lighting control equipment can be summarized. In addition, the most important components affecting the determination and limitation of these priorities are stated.

    Discussion and Conclusion

     The results of fuzzy analysis of the components obtained from the mentioned studies and the proposed framework showed that the variables of optimal levels of light and visual comfort and glare and parameters of distance from the window and landscape can have a greater impact on creating optimal lighting conditions.

    Keywords: Daylighting, Natural light, Employee priorities, Fuzzy network analysis, Desirability of the office environment
  • Mehdi Hosseini *, Keivan Shayesteh, Vahid Vahid Fard, Pourya Abbasi Pages 69-80
    Background and Objective

    Cake from hot-filtrate of zinc production industries containing about 16-24% of zinc and harmful metals such as cobalt, which it releases to environment caused to the harmful effects. These pollutions are one of the main concerns of this industry so the goal of present work is cobalt impurity cementation method and reuse of zinc recovery.

    Material and Methodology

    The work is containing three steps leaching of hot-filtrate cake, optimization of affective parameters on process using Response Surface Methodology (RSM) and removal of cobalt impurity. Using RSM necessary experiments was designed and finally optimum conditions were determined.

    Finding

    Using Design of Expert (DOE) software parameters such as temperature, zinc powder amount, contact time and additive concentration of antimony trioxide were evaluated. Based on the obtained results, the most impressive are belonged to zinc powder amount, temperature, time and additive concentration, respectively. Optimum conditions for cobalt removal containing temperature of 84 C°, concentration of 12.74 g L-1 for zinc powder, contact time of 118 min and concentration of 22.28 mg L-1 were obtained. At these conditions, cobalt impurity amount is reached to the allowed limit for electrolysis process and can be recovery of zinc from obtained solution.

    Discussion & Conclusion

     Using cementation method about 75% of zinc in cake was recovery and cobalt impurity was removed and finally, obtained zinc solution was conducted to the zinc production route. Furthermore, addition of dissolving environmental problems from cake, recovery of zinc and cobalt from the point of economical was important.

    Keywords: Hot-filtrate cake, Cobalt removal, Zinc production, Cementation method, Environmental problem dissolving