فهرست مطالب

دین و سلامت - سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1401)

نشریه دین و سلامت
سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی عقیلی *، طیبه نانوا، انسیه بابایی، مژگان پورشفیع صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس سبک زندگی اسلامی، شکیبایی و تحمل ناکامی در بین زنان شهر بابلسر استان مازندران انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی است.

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش شامل تمام زنان شهر بابلسر بود که از میان آن ها، 350 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به صورت نظرسنجی اینترنتی بود. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985)، سبک زندگی اسلامی کاویانی (1388) و تحمل ناکامی هارینگتون و شکیبایی ایوانز (1980) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل آماری از تحلیل رگرسیون گام به گام در نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل اطلاعات نشان داد متغیرهای ملاک سبک زندگی اسلامی و تحمل ناکامی، توانایی پیش بینی رضایت از زندگی را در بین زنان دارند (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه حاکی از آن است که سبک زندگی اسلامی و تحمل ناکامی توانایی پیش بینی 28 درصد از رضایت از زندگی را دارند (05/0>P).

    استنتاج

    با توجه به نتایج، ضرورت تقویت سبک زندگی اسلامی با گسترش زندگی مبتنی بر آموزه های اسلامی در نهادهای مختلف و پرورش ویژگی های شخصیتی مثبت و سازنده مانند شکیبایی و تحمل ناکامی می تواند مورد توجه همگان قرار گیرد. لذا، تقویت و طراحی برنامه های مبتنی بر فرهنگ اسلامی برای آموزش خانواده ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تحمل ناکامی، رضایت از زندگی، زنان، سبک زندگی اسلامی، شکیبایی
  • افسانه روشنی، تورج سپهوند *، محسن باقری صفحات 11-20
    زمینه و هدف

    مشکلات سازگاری و رفتاری ازجمله مشکلات شایع در بین دانش آموزان هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی قصه های قرآنی بر سازگاری و مشکلات رفتاری دانش آموزان ابتدایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه مدنظر دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی شهرستان خنداب بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتدا، پرسش نامه سازگاری دانش آموزان و پرسش نامه رفتار کودکان راتر-فرم معلم، به عنوان پیش آزمون اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه در برنامه قصه های قرآنی شرکت کردند، اما گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. بعد از تکمیل جلسات قصه های قرآنی، دو گروه پرسش نامه ها را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد ترکیب خطی متغیرهای وابسته شامل سازگاری و مشکلات رفتاری در دو گروه متفاوت بود که حاکی از تاثیر قصه های قرآنی بر افزایش سازگاری و بهبود مشکلات رفتاری دانش آموزان است.

    نتیجه گیری

    آموزش قصه های قرآنی می تواند به عنوان یک برنامه موثر در ارتقای سلامت دانش آموزان، به ویژه به منظور افزایش سازگاری و کاهش مشکلات رفتاری آن ها در بستر آموزش وپرورش رسمی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، سازگاری، قصه های قرآنی، مشکلات رفتاری
  • علی خانی جیحونی *، زهرا خیالی، فاطمه محمدخواه، محمدحسن کشاورزی، علی اصغر حیات صفحات 21-32
    سابقه و هدف

    رفتارهای پیشگیرانه مهم ترین راه کنترل بیماری کووید 19 است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی و عقاید مذهبی با عملکرد پیشگیری کننده از کووید 19 بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است که روی 400 نفر از شهروندان شهر شیراز انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های متغیرهای دموگرافیک، الگوی اعتقاد بهداشتی، مقیاس سلامت معنوی آلیسون و مقیاس جایگاه کنترل سلامت اعتقاد به خدا استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 52/10±95/36 سال بود. آزمون ضریب همبستگی بین رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کرونا با سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، سلامت معنوی و جایگاه اعتقاد به خدا در کنترل سلامت همبستگی معنی داری نشان داد (05/0>P). سازه های منافع درک شده، سلامت معنوی (وجودی و مذهبی)، جایگاه اعتقاد به خدا در کنترل سلامت، حساسیت درک شده و خودکارآمدی قوی ترین پیش بینی کننده رفتار بودند (05/0>P). در تحلیل رگرسیونی، متغیرهای بررسی شده 6/64 درصد از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده از کووید 19 را پیشگویی کردند.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه ارتباط بین سلامت معنوی و عقاید مذهبی را با رفتارهای پیشگیری کننده از کووید 19 بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی نشان می دهد. در انجام مداخله آموزشی، برای پیشگیری از بیماری کووید 19 از مدل اعتقاد بهداشتی، سلامت معنوی و عقاید مذهبی افراد استفاده شد.

    کلیدواژگان: رفتار پیشگیری، سلامت معنوی، عقاید مذهبی، کووید 19، مدل اعتقاد بهداشتی
  • فاطمه شریعتی مقدم، سوده مقصودی *، عبدالحسین دانشوری نسب صفحات 33-49
    سابقه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی تاب آوری بر اساس امیدواری و با واسطه گری شکرگزاری در زنان سرپرست خانوار (شهرستان بم) در دوران کرونا بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش پیمایش انجام شد. جامعه آماری شامل تمام زنان سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی شهرستان بم بودند که بر اساس فرمول وستلان، 390 نفر از زنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار استفاده شده برای گردآوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد تاب آوری کونور و دیویسون (2003)، شکرگزاری ایرانی-اسلامی گودرزی (1393) و امیدواری میلر (1988) بود. داده ها با استفاده از نرم‏‏افزار SPSS و Amoss تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد زنان سرپرست خانوار در بم، شکرگزاری و امیدواری زیادی دارند. همچنین رابطه مستقیم و معناداری بین امیدواری با تاب آوری و شکرگزاری با تاب آوری وجود دارد (001/0>P). امیدواری علاوه بر تاثیر مستقیم، به طور غیرمستقیم و از طریق شکرگزاری نیز بر تاب آوری تاثیر می گذارد (001/0>P).

    استنتاج

    با توجه به نتایج پژوهش، می توان گفت که شکرگزاری از خداوند و امیدواری نسبت به خداوند موجب افزایش تاب آوری افراد در مقابل مشکلات خواهد شد.

    کلیدواژگان: امیدواری، تاب آوری، زنان سرپرست خانواده، شکرگزاری
  • فاطمه سپهوند، فاطمه رضایی *، فضل الله میردریکوند صفحات 46-53
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی بر افسردگی و خستگی زنان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور در شهرستان خرم آباد بود. طرح این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود.

    مواد و روش کار

    جامعه آماری این پژوهش شامل تمام زنان مبتلا به بیماری بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی شهر خرم آباد در سال 1400 بودند که تمایل به شرکت در این پژوهش داشتند. با روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای مداخله معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی (از طریق به چالش کشیدن افکار منفی، اثرات روان شناختی ارتباط و نیایش با خدا، صبر و تفکر معنوی) را دریافت کرد. در پژوهش حاضر، منظور از معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی، معنویت درمانی وزیری و کاشانی و مثبت اندیشی سلیگمن، رشید و پارکز است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه حالات خلقی Lane و همکاران (2007) استفاده شد.

    یافته ها

    برای تجزیه وتحلیل داده های آماری و بررسی فرضیه های پژوهش از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی موجب بهبود افسردگی و خستگی زنان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور در گروه آزمایش شده است (001/0P<).

    استنتاج

    با توجه به نتایج این پژوهش، معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی در کاهش افسردگی و خستگی بیماران تالاسمی ماژور موثر است. بنابراین، پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران از معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی برای کاهش افسردگی و خستگی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: افسردگی، بتا تالاسمی ماژور، خستگی، معنویت درمانی
  • محمدعلی بشارت، سیده اسماء حسینی * صفحات 54-65
    سابقه و هدف

    رفتارهای سلامت بخش مهمی از سبک زندگی سالم هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه 16 گویه ای مقیاس رفتارهای ارتقادهنده سلامت دینی (RHPBI-16) در بین دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

    ساختار عاملی مقیاس RHPBI-16 از طریق روش تحلیل عامل اکتشافی بررسی شد. روایی همگرا و افتراقی نیز محاسبه شد. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های تهران بودند که از بین آن ها، 300 نفر که در دسترس محققان بودند، به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس رفتارهای ارتقادهنده سلامت دینی (RHPBI-16)، مقیاس دل بستگی به خدا (AGS)، مقیاس سلامت روانی (MHI-28)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    روایی همگرا و افتراقی مقیاس RHPBI-16 از طریق بررسی همبستگی میانگین نمره آزمودنی ها در این مقیاس با دل بستگی به خدا، بهزیستی روان شناختی، پریشانی روان شناختی، افسردگی، اضطراب و استرس آزموده شد، که حاکی از همبستگی معنادار مثبت این مقیاس با دل بستگی به خدا و بهزیستی روان شناختی و همبستگی معنادار منفی با پریشانی روان شناختی، افسردگی، اضطراب و استرس بود. همسانی درونی مقیاس RHPBI-16 برحسب ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد. پایایی بازآزمایی مقیاس RHPBI-16 از طریق اجرای مجدد آن با فاصله دو هفته محاسبه و تایید شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، 2 عامل دین داری و رفتارهای سلامت دینی را برای مقیاس RHPBI-16 تایید کرد.

    استنتاج

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مقیاس RHPBI-16 برای سنجش این سازه در نمونه های ایرانی، ویژگی های روان سنجی مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، رفتارهای ارتقا دهنده سلامت دینی، رفتارهای سلامت، روان شناسی اسلامی
  • سعیده موسوی، رسول محمدجعفری * صفحات 66-77

    جهان طبیعت، عالم ماده و حرکت و تضاد است. ماهیت چنین عالمی، ملازمت سلامتی و بیماری است. در نگاه سطحی و ظاهری، بیماری تنها شر و تباهی با خود دارد، اما در جهان بینی توحیدی، هیچ شر مطلقی در هستی وجود ندارد و در هر امر به ظاهر ناخوشایندی، حکمت ها و فوایدی نهفته است و بیماری نیز از این قاعده مستثنا نیست. در روایات معصومان (ع)، به حکمت های بیماری پرداخته شده است. بررسی همه روایات، چندین پژوهش نیاز دارد؛ این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی، درصدد بررسی اجمالی حکمت های بیماری در انسان از دیدگاه برخی احادیث است. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که اول، رنجوری و درماندگی بیمار سبب پالایش نفس او می شود؛ دوم، در مراحل عالی ایمان، بیماری موجب نزدیکی بنده به خداوند می شود؛ سوم، نظام دقیق الهی بر کیفر و پاداش مبتنی است و از دیگر حکمت های بیماری، کیفر تبهکاران و پاداش به مومنان است؛ چهارم، گاهی بیماری سبب ساز مرگ است. این حکمت بیماری، همسو با قوانین و سنت های الهی حاکم بر عالم ماده است. پنجم، بیماری آمرزش الهی را دربر دارد. امام سجاد (ع) در نیایش خود، خداوند را به وساطت بیماری ای ستایش می کند که آمرزش الهی را دربر دارد؛ و ششم، بیماری سبب توجه قلبی بنده گناهکار به خداوند است و این امکان را فراهم می کند که ایمان از زبان به درون قلب وارد شود.

    کلیدواژگان: آمرزش گناهان، پاداش، تادیب، حکمت های بیماری، روایات
|
  • Mojtaba Aghili *, Tayyebeh Nanwa, Ensiyeh Babaie, Mozhgan Pourshafie Pages 1-10
    Background and Aims

    The present study aimed to predict life satisfaction based on Islamic lifestyle, patience, and tolerance of failure among women in Babolsar, Mazandaran province, Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive study utilized an applied research method. The statistical population included all women in Babolsar, and 350 cases were selected by convenience sampling method. The required data were then collected using online surveys through the Satisfaction with Life Scale (Diener et al., 1985), Islamic Lifestyle Questionnaire by Kaviani (2010), as well as Harrington's Failure Tolerance and Evans's (1980) Patience scales. Stepwise regression analysis in SPSS software (version 24) was used for statistical analysis.

    Results

    The results of the data analysis showed that the Islamic lifestyle and the ability to tolerate failure could predict life satisfaction among women (P<0.01). The results of multiple regression analysis also indicate that Islamic lifestyle and ability to tolerate failure predict 28% of life satisfaction (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, the necessity of strengthening the Islamic lifestyle by leading life based on Islamic teachings in various institutions and cultivating positive and constructive character traits, such as patience and tolerance of failure, can be noticed by everyone. Therefore, it seems necessary to strengthen and design programs for educating families based on Islamic culture.

    Keywords: Failure tolerance, Islamic lifestyle, Life satisfaction, Patience, Women
  • Afsane Roshani, Tooraj Sepahvand *, Mohsen Bagheri Pages 11-20
    Background and Objective

    Adjustment and behavioral problems are prevalent complications among students. The present study was conducted to evaluate the effectiveness of stories in the Quran in adjustment and behavioral problems among primary school students.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest and control group design. The statistical population included all female students in the third grade of primary school in Khondab, Iran. The samples were selected using the cluster convenience sampling method, and they were then randomly assigned to experimental and control groups. Initially, the Adjustment Inventory for School Students and Rutter Children’s Behavior Questionnaire for Completion by Teachers were administered as a pretest. Subsequently, the experimental group participated in an 8-session program to listen to the stories of the Quran; however, the control group remained on the waiting list. After the completion of the intervention, the two groups completed the questionnaires as a posttest.

    Results

    The results of MANCOVA showed that the linear combination of dependent variables (adjustment and behavioral problems) were significantly different in the two groups, indicating the effectiveness of these stories in increasing the adjustment and improving the behavioral problems of students.

    Conclusion

    This program can be an effective treatment for promoting the health of students, thereby increasing their adjustment and decreasing their behavioral problems in the context of the country's formal education.

    Keywords: Adjustment, Behavioral problems, Stories in the Quran, Students
  • Ali Khani Jeihooni *, Zahra Khiyali, Fatemeh Mohammadkhah, Mohammad Hassan Keshavarzi, Ali Asghar Hayat Pages 21-32
    Background and purpose

    Preventive behavior is the best way to control COVID-19 disease. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between spiritual health and religious beliefs with the preventive behavior of COVID-19, based on the health belief model.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive cross-sectional study performed on 400 citizens of Shiraz, Iran, who were selected through available sampling. For data collection, questionnaires of demographic variables, health belief model, Ellison’s spiritual well-being scale, and God lucus of health control scale were used. The collected data was analyzed in SPSS software (version 22) using descriptive and analytical statistical tests.

    Results

    The mean age of participants was 36.95 ± 10.52 years. Around 61% of the participants were women and 27% of them had university education. Correlation coefficient test showed a significant correlation between COVID-19 preventing behaviors and the structures of health belief model, spiritual well-being, and God's place in health control (P<0.05). The constructs of perceived benefits, spiritual health (existential and religious), God's place in health control, perceived sensitivity, and self-efficacy were the strongest predictors of behavior (P<0.05). In regression analysis, the studied variables predicted 64.6% of the variance of COVID-19 preventive behaviors.

    Conclusion

    The results of this study showed the relationship between spiritual health and religious beliefs with COVID-19 preventive behaviors, based on the health belief model. It should be mentioned that in carrying out an educational intervention to prevent the COVID-19 disease using the health belief model, spiritual health, and religious beliefs of people should be considered.

    Keywords: COVID-19, Health belief model, Preventive behavior, Religious beliefs, Spiritual health
  • Fatemeh Shariati Moghadam, Soodeh Maghsoodi *, Abdolhossein Daneshvarinasab Pages 33-49
    Background and Purpose

    The present study aimed to predict resilience based on hope and mediation of gratitude in female heads of households (in Bam) during the Covid-19 pandemic.

    Materials and Methods

    The research was conducted by survey method. The statistical population included all female heads of households covered by the welfare of Bam, Iran. Based on Westlan's formula, 390 women were selected using the available sampling method. The instruments used to collect data included Connor and Davison's standard resilience questionnaire (2003), Goodarzi's Iranian-Islamic thanksgiving (2014), and Miller's hope (1988). Data were analyzed in SPSS and Amoss software packages.

    Results

    The results of the research pointed out that the female heads of households in Bam had high gratitude and hope. Moreover, there was a direct and significant relationship between hope and resilience, as well as gratitude and resilience (P<0.001). In addition to the direct effect, hope also affected resilience indirectly through gratitude (P<0.001).

    Conclusion

    As evidenced by the results of the research, it can be stated that gratitude to God and hope will enhance people's resilience in the face of problems.

    Keywords: Female heads of household, Gratitude, Hope, Resilience
  • Fatemeh Sepahvand, Fatemeh Rezaei *, Fazlullah Mirderikvand Pages 46-53
    Background and Aims

    This study aimed to evaluate the effectiveness of spiritual therapy based on positive thinking in depression and fatigue among women with Beta thalassemia major in Khorramabad, Iran.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted using a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all women with Beta thalassemia major referred to Shahid Madani Hospital, Khorramabad, Iran, in 2021. The participants were willing to participate in this study, and they were selected (n=40) using the convenience sampling method and then randomly assigned to the experimental (n=20) and the control groups (n=20). The experimental group received 12 sessions of 90-minute spiritual therapy intervention based on positive thinking (through challenging negative thoughts, the psychological effects of communication and prayer with God, as well as patience and spiritual thinking). In the present research, the spiritual therapy based on positive thinking was based on the spiritual therapy of Vaziri and Kashani, as well as positive thinking by Seligman, Rashid, and Parks. Lane et al.’s Mood States Questionnaire (2007) was used to collect the required data in this study.

    Results

    Multivariate and univariate analysis of covariance was used to analyze statistical data and test research hypotheses. The results of this study showed that spiritual therapy based on positive thinking improved depression and fatigue in women with Beta thalassemia major in the experimental group (P<0.001).

    Conclusions

    According to the results of this study, spiritual therapy based on positive thinking is effective in reducing depression and fatigue in patients with thalassemia major. Therefore, it is recommended that counselors and therapists use this therapy based on positive thinking to reduce depression and fatigue.

    Keywords: Beta thalassemia major, Depression, Fatigue, Spiritual therapy
  • MohammadAli Besharat, Seyedeh Asma Hosseini * Pages 54-65
    Background and Objectives

    Health-promoting behaviors form an essential component of a healthy lifestyle. The present study aimed to investigate the psychometric properties of the 16-item version of the Religious Health Promoting Behavior Inventory (RHPBI-16) in the student population.

    Materials and Methods

    The factorial structure of the RHPBI-16 scale was investigated through exploratory factor analysis. Convergent and discriminant validity were also calculated. The statistical population consisted of all students of Tehran universities, among whom 300 people who were available to the researchers participated in the research voluntarily. The participants completed the RHPBI-16, Attachment to God Scale, Mental Health Inventory, as well as Depression, Anxiety, and Stress Scale.

    Results

    The convergent and diagnostic validity of the RHPBI-16 scale was tested by examining the relationship between the average score of the participants in this scale and their attachment to God, psychological well-being, psychological distress, depression, anxiety, and stress. The findings revealed a significant positive correlation between the participants’ RHPBI-16 scores and their attachment to God and psychological well-being. On the other hand, there was a significant negative correlation between participants’ RHPBI-16 scores and their psychological distress, depression, anxiety, and stress. The internal consistency of the RHPBI-16 scale was calculated and confirmed by Cronbach’s alpha coefficient. The test-retest reliability of the RHPBI-16 scale was calculated and confirmed by re-administering it with an interval of two weeks. The results of exploratory factor analysis confirmed two factors of religiosity and religious health behaviors for the RHPBI-16 scale.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the RHPBI-16 scale has favorable psychometric properties for measuring this construct in Iranian samples.

    Keywords: Exploratory factor analysis, Health behaviors, Islamic psychology, Religious health-promoting behaviors
  • Saideh Musavi, Rasul MohammadJafari * Pages 66-77

    Nature is the world of material, movement, and contradiction. The nature of such a world is accompanied by health and illness. From the superficial view, disease only carries evil and destruction; however, from the monotheistic worldview, there is no absolute evil in existence, and in every apparently unpleasant matter, some wisdom and benefits are hidden, and disease is no exception. In the traditions of the holy innocents (pbuth), the wisdom of illness has been discussed. Examining all traditions requires several studies; this research was based on a descriptive and analytical method in order to briefly examine the wisdom of illness in humans from the perspective of some hadiths. The findings of the research indicated that, firstly, the patient's suffering and helplessness caused his soul to be refined. Secondly, in the high stages of faith, illness causes the servant to be close to God. Thirdly, God's precise system is based on punishment and reward; among other wisdoms of disease is punishment of criminals and rewards to believers. Fourthly, sometimes disease causes death. This wisdom of disease is in line with divine laws and traditions governing the material world. Fifthly, illness includes divine forgiveness. In his prayer, Imam Sajjad (a.s.) praises God for the illness that involves God's forgiveness. Sixth, illness causes the heart of a sinful servant to pay attention to God and makes it possible for faith to pass from the tongue to the heart.

    Keywords: Forgiveness of sins, Reward, Discipline, Wisdom of illness, Traditions