فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال شانزدهم شماره 4 (مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نازلی ابراهیم نتاج، مریم رضایی دستجردی، سهام انصاری، کامران امیریان چایجان*، مهدی سپیدارکیش، جلال جعفرزاده، اکبر حسین نژاد، مجتبی تقی زاده ارمکی صفحات 278-285
    زمینه و هدف

    استوماتیت دندان مصنوعی شایع ترین ضایعه مخاطی دهان در بین استفاده کنندگان از پروتز است. از آن جایی که در دو دهه اخیر گزارش های متعددی مبنی بر مقاومت گونه های کاندیدا آلبیکنس نسبت به داروهای ضدقارچی وجود دارد، در صورت تایید اثرات ضدقارچی گیاه بومادران و زنیان، این ترکیبات ممکن است داروی کمکی مناسبی در کنار مصرف داروهای ضدقارچی رایج باشند. از این رو مطالعه ی حاضر با هدف بررسی فعالیت ضدقارچی عصاره های الکلی بومادران معمولی و زنیان رومی علیه کاندیدا آلبیکنس جدا شده از استوماتیت دندان مصنوعی انجام شد.

    روش بررسی

    حساسیت دارویی 50 ایزوله کاندیدا آلبیکنس با منشا دنچر استوماتیت نسبت به عصاره های الکلی گیاهان بومادران، زنیان و نیز داروهای ضد قارچی میکونازول و نیستاتین به روش میکرودایلوشن براث و بر اساس دستورالعمل CLSI-M27S4 انجام گرفت. دامنه ی رقت برای تمامی ترکیبات 16-0/016 میکروگرم/میلی لیتر بود. غلظتی از ترکیبات که حداقل 50% مهار رشد را نسبت به گروه کنترل مثبت نشان داد به عنوان MIC (حداقل غلظت مهاری رشد) در نظر گرفته شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید و سطح معنی داری به صورت 0/05>P در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    دامنه ی MIC به دست آمده در روش میکروبراث دایلوشن برای داروهای ضدقارچی میکونازول، نیستاتین و نیز عصاره های الکلی گیاهان بومادران و زنیان بر روی کاندیدا آلبیکنس، نزدیک به هم بوده که نشان می دهد تاثیرگذاری آن ها بر روی گونه های کاندیدا آلبیکنس تفاوت معنی داری ندارد(0/05P).  

    نتیجه گیری

    باتوجه به MIC ها به دست آمده، تاثیرگذاری عصاره های الکلی گیاهان بومادران و زنیان در مقایسه با داروهای ضدقارچی نیستاتین و میکونازول کمتر بوده اما امکان دارد نسبت به داروهای شیمیایی دیگر MIC کمتر و تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، بومادران معمولی، زنیان رومی، نیستاتین، میکونازول، دنچر استوماتیت
  • فهیمه حسن زاده، علی آقاجانلو، محمدرضا دین محمدی* صفحات 286-295
    زمینه و هدف

    تداوم همه گیری بیماری کووید-19 همچنان به عنوان بزرگ ترین تهدید اخیر جامعه جهانی محسوب می شود. انجام اقدامات حفاظت شخصی جهت پیشگیری از ابتلا به کووید-19 تعیین کننده است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر پذیرش اقدامات حفاظت شخصی در بین بیماران قبل از ابتلا به کووید-19 بستری در بیمارستان های شمال غرب کشور ایران انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی، 560 بیمار واجد شرایط با تشخیص کووید-19 با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. داده ها از 17 دی ماه سال 1399 تا پایان اردیبهشت ماه سال 1400 از طریق پرسش نامه ی پژوهشگر ساخته گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی(تعداد، درصد، میانگین، انحراف معیار)، آزمون t مستقل و رگرسیون خطی چندگانه با نرم افزار SPSS استفاده شد. سطح معنی داری 0/05 انتخاب شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 60/1(16/01) سال با دامنه سنی بین 21 تا 95 سال بودند. اکثریت شرکت کنندگان مرد(53/9 درصد) و متاهل(91/8 درصد) بودند. میانگین نمره کل پذیرش اقدامات حفاظت شخصی بیماران 16/55(2/59) از 20 نمره بود. وضعیت اشتغال(0/001>β=0/29 ،P)، محل سکونت(0/001>β=-0/19 ،P)، سطح تحصیلات(0/048=β=0/11 ،P)، مصرف سیگار(0/03=β=-0/10 ،P) و سطح درآمد ماهانه ی خانواده(0/01=β=0/13 ،P) در پیش بینی میزان پذیرش اقدامات حفاظت شخصی بیماران موثر شناخته شدند. سایر متغیرهای فردی و شغلی شامل سن، جنس، تاهل، وضعیت زندگی، داشتن فرزند، سابقه واکسیناسیون آنفلوانزا در پیش بینی میزان پذیرش اقدامات حفاظت شخصی بیماران شرکت کننده موثر شناخته نشدند.

    نتیجه گیری

    میزان پذیرش اقدامات حفاظت شخصی در بیماران نسبتا بالا بود. میزان پذیرش در افراد بیکار، ساکنان روستا، افراد بیسواد، مصرف کنندگان سیگار و افراد کم درآمد پایین بود. این مطالعه بر لزوم توجه به تغییرات ویژگی های فردی-اجتماعی و اقتصادی افراد جامعه و تاثیرات آن ها بر رفتارهای پیشگیرانه ی سلامتی در گروه های آسیب پذیر تاکید دارد.

    کلیدواژگان: پذیرش، رفتارهای پیشگیری کننده، اقدامات حفاظت شخصی، کووید-19، همه گیری
  • احسان زارعی*، خیرالله چاووش ثانی، محمد سعادتی، سهیلا خداکریم صفحات 296-306
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، اعتماد عمومی به نظام سلامت به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی عملکرد نظام سلامت موردتوجه قرار گرفته است. با این حال، اکثر تحقیقات درباره ی اعتماد عمومی به نظام سلامت مربوط به کشورهای توسعه یافته است و تحقیق در این باره در ایران محدود است. درک بهتر اعتماد به نظام سلامت و برخی عوامل موثر بر آن به طراحی مداخلات هدفمند برای افزایش اعتماد کمک می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اعتماد عمومی به نظام سلامت در شهرستان رشت انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی، 680 خانوار(510 خانوار شهری و 170 خانوار روستایی) وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی سنجش اعتماد عمومی به نظام سلامت با 30 آیتم و در شش بعد بود که روایی و پایایی آن تایید شد. از آزمون های منویتنی و کروسکالوالیس برای مقایسه و تحلیل تفاوت نمره اعتماد عمومی به نظام سلامت بین گروه ها استفاده شد. 

    یافته ها

    نمره ی کلی اعتماد مردم به نظام سلامت در شهرستان رشت 66/7 از 112 بود. بیشترین نمره برای بعد کیفیت مراقبت ها با 16/38 از 28 و کمترین آن برای بعد کیفیت همکاری بین ارایه کنندگان با نمره ی 7/47 از 12 بود. در بین ارایه کنندگان خدمات، بالاترین اعتماد به پرستاران و پزشکان متخصص و کمترین اعتماد به درمانگران طب سنتی بود. زنان، کارکنان دولت، افراد فاقد بیمه درمان، افراد با وضعیت سلامت عالی و خوب، آن هایی که از خدمات بیمارستانی استفاده کرده بودند و افرادی که از آخرین خدمت دریافتی خود رضایت داشتند، اعتماد بیشتری به نظام سلامت داشتند(0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که علی رغم اعتماد مردم به تخصص و دانش پزشکان و سایر ارایه کنندگان، میزان اعتماد عمومی به نظام سلامت در سطح نسبتا متوسط بود که نشان دهنده ی کاستی در عملکرد نظام سلامت است. تمرکز بر ارتباط پزشک بیمار و بهبود مهارت های ارتباطی، استقرار پرونده الکترونیک و به اشتراک گذاشتن اطلاعات بیماران بین ارایه کنندگان مختلف و سرانجام رعایت حقوق بیمار می تواند اعتماد بیشتری به نظام سلامت ایجاد کند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، عملکرد نظام سلامت، اعتماد عمومی، رابطه ی پزشک-بیمار
  • منوچهر کرمی، پیام کبیری، فرزانه فضلی، ناهید رمضانقربانی* صفحات 307-319
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین چالش ها در حوزه ی مدیریت اطلاعات پژوهشی، استفاده از نرم افزارهای معتبر و باکیفیت جهت مدیریت منابع پژوهشی در حوزه ی سلامت است. این مطالعه با هدف تولید ابزار اعتبارسنجی سامانه های مدیریت اطلاعات پژوهشی در کشور ایران انجام گردیده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی است که در دو مرحله انجام گردید. در مرحله ی اول یک ابزار اعتبارسنجی سامانه های مدیریت اطلاعات پژوهشی(پژوهان- پژوهشیار- ژیرو- یکتاوب- کایپر) طراحی گردید. در مرحله ی بعد به منظور اطمینان از روایی یا اعتبار ابزار تولید شده، به یک بررسی خودارزیابی از کاربران و دست اندرکاران سامانه های مدیریت اطلاعات پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور اقدام شد. لذا این ابزار در اختیار 104 پژوهشگر از کل کشور قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS تحلیل گردید.

    یافته ها

    ابزار اعتبارسنجی سامانه های مدیریت اطلاعات پژوهشی شامل 82 شاخص در 4 مولفه: طراحی و معماری نرم افزار(17 شاخص)، قابلیت استفاده و محیط کاربری(16 شاخص)، کاربری حرفه ای(36 شاخص) و مدیریتی(13 شاخص) طراحی گردید. بر اساس نتایج خوداظهاری کاربران، این ابزار دارای 57 ویژگی الزامی، 26 ترجیحی و 4 ویژگی اختیاری تعریف شده است. همچنین نتایج حاصل از اعتبارسنجی انجام شده نشان داد که بیشترین رتبه در حیطه ی معماری، کاربری حرفه ای و مدیریت نرم افزار مربوط به سامانه ی کایپر و در حیطه ی قابلیت استفاده و محیط کاربری مربوط به سامانه ی پژوهان است. در خوداظهاری انجام شده توسط کاربران  به تفکیک سامانه ژیرو 12 مورد، سامانه کایپر 11 مورد، سامانه پژوهان 11 مورد و سامانه پژوهشیار 7 مورد و سامانه یکتاوب 5 موردتایید بالای 75 درصد را دریافت کرده اند. 

    نتیجه گیری

    ابزار اعتبارسنجی معرفی شده می تواند در ارزیابی سامانه های کنونی مدیریت اطلاعات پژوهشی و انتخاب سامانه های جدید برای به کارگیری در حوزه پژوهش استفاده گردد. علاوه بر این می تواند در بهبود وضعیت موجود سامانه ها و خرید سامانه جدید توسط دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: سامانه مدیریت اطلاعات پژوهشی، اعتبارسنجی، اطلاعات پژوهشی، سیستم اطلاعاتی
  • حمزه امین طهماسبی*، کیمیا ملک زاده شفارودی صفحات 320-332
    زمینه و هدف

    امروزه درمان، از اهداف مهم گردشگری است و گردشگری در سلامت و مراقبت های بهداشتی رشد سریعی را در دنیا طی می کند. با وجوداین که استان گیلان، به عنوان یکی از استان های مهم و گردشگر پذیر کشور، سالانه میزبان حدود 500 هزار گردشگر خارجی است و می تواند قطب گردشگری سلامت ایران باشد، اما متاسفانه این استان نتوانسته سهم مناسبی از درآمدهای این حوزه داشته باشد و به موازات ظرفیت های درمانی که از آن برخوردار است، بیمار خارجی جذب کند.

    روش بررسی

    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری سلامت انجام شد. در این راستا ابتدا با استفاده از مرور ادبیات و نظرات ده نفر از خبرگان این حوزه شاغل در پنج بیمارستان شهر رشت اعم از بیمارستان های ولایت، پورسینا، آریا، پارس و قایم و با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند، 25 عامل موثر شناسایی و سپس با کمک روش دلفی، 14 عامل نهایی برگزیده شدند. آن گاه از روش بهترین-بدترین، میزان اهمیت هر عامل مشخص گردید و در انتها با استفاده از روش DEMATEL میزان اثرگذاری این عوامل بر یکدیگر تعیین شد.

    یافته ها

    پس از اجرای دو مرحله دلفی، 11 عامل که میانگینی کمتر از میانگین کل آرای خبرگان داشتند و اختلاف نظر بیشتری نسبت به آن ها وجود داشت، حذف شدند. سپس با اجرای روش بهترین-بدترین، کیفیت خدمات پزشکی به عنوان مهم ترین عامل و سهولت تعیین وقت قبلی برای پذیرش و وضعیت سیستم بانکی به عنوان کم اهمیت ترین عوامل از میان عوامل نهایی مشخص گردیدند. همچنین براساس نتایج روش DEMATEL، کیفیت خدمات پزشکی، بیشترین اثرگذاری و سهولت تعیین وقت قبلی برای پذیرش، کمترین اثرگذاری را بر روی سایر عوامل دارد. در نهایت، کیفیت خدمات پزشکی تاثیرپذیرترین و تبلیغات مناسب در مورد گردشگری سلامت در اتاق های بازرگانی داخل و خارج از کشور دارای کمترین میزان اثرپذیری است.

    نتیجه گیری

    گردشگری سلامت در ایران با وجود کیفیت نسبی و قیمت ارزان، به علت نبود تبلیغات مناسب، هنوز جایگاه خود را در بازار نیافته است و همچنان گام های نخست را طی می کند. با توجه به شرایط محیطی و وجود جاذبه های گردشگری در شهر رشت، انجام اقداماتی همچون ارتقای کیفیت خدمات پزشکی، بازاریابی مناسب و ارتقای زیرساخت ها، موجب توسعه و بهبود گردشگری سلامت و در نتیجه افزایش رضایت مندی و جذب بیشتر مشتریان می شود.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، بیمارستان های رشت، دلفی، روش بهترین-بدترین، DEMATEL
  • فاطمه محبتی، مریم تاجور، بهرام محقق، سید پوریا هدایتی، محمد عرب* صفحات 333-345
    زمینه و هدف

    اصلاح ساختار و تشکیلات ستاد دانشگاه ها/دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی و انطباق مستمر آن با رسالت و اهداف سازمان و نقش ها و کارکردهای جدید، ضرورتی غیرقابل انکار است. هدف از این مقاله، بررسی و تحلیل عوامل و زمینه های دستور کارگذاری برنامه ی اصلاح ساختار ستاد دانشگاه های علوم پزشکی کشور است.

    روش بررسی

    مطالعه ی کیفی حاضر در سال 1399 به صورت گذشته نگر و بر مبنای مدل جریان های چندگانه کینگدان انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از دو روش مصاحبه های فردی و بررسی اسناد انجام گردید. نمونه گیری از مدیران و کارشناسان مراکز توسعه و تحول اداری وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی و همچنین معاونت های دانشگاه ها(12 دانشگاه/دانشکده علوم پزشکی) به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع داده ها از طریق انجام 19 مصاحبه ی فردی انجام شد. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های عمیق و تحلیل اسناد به ترتیب با روش های تحلیل چارچوب و تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2020 صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه دربرگیرنده ی سه جریان مشکل، سیاست و جریان سیاسی می باشد. جریان مشکلات ساختاری شامل تغییر کمی و کیفی وظایف و فرایندهای جدید در واحدهای محیطی دانشگاه ها، تداخل و موازی کاری در وظایف برخی واحدهای ستادی دانشگاه ها و چانه زنی های موردی برای تغییر ساختار و اخذ تشکیلات توسط دانشگاه های علوم پزشکی بود. جریان سیاست شامل الزام به ایجاد تغییرات ساختاری در قوانین و اسناد بالادستی از جمله برنامه پنجم توسعه، احکام دایمی و همکاری صاحبان فرایند و ذینفعان بود. جریان سیاسی شامل اجرای طرح تحول سلامت و طرح پزشک خانواده و لزوم حمایت ساختاری از این برنامه ها و حمایت سیاست گذاران ذی ربط، تصویب قانون هییت امنایی شدن دانشگاه ها در قانون برنامه پنجم توسعه ی اقتصادی و جلب حمایت همه جانبه ذینفعان جهت اصلاح ساختار ستاد دانشگاه ها بود.

    نتیجه گیری

    دانشگاه های علوم پزشکی کشور به عنوان بازوی ستادی وزارت بهداشت در سطح استان ها، نیازمند داشتن ساختاری پویا و همسو با نیازهای واحدهای محیطی خود می باشند. عوامل زمینه ای تاثیرگذار در سیاست گذاری اصلاح ساختار و تشکیلات ستاد دانشگاه ها/دانشکده ها به علاوه جریان مشکلات ساختاری که عمده ترین آن تغییر در وظایف واحدها بود، به همراه عزم سیاسی در وزارت بهداشت منجر به حادث شدن هم زمان سه جریان مشکل، سیاست و سیاسی و در نهایت بازشدن پنجره ی فرصت و تغییر ساختار و تشکیلات ستاد دانشگاه های علوم پزشکی گردید.

    کلیدواژگان: اصلاح ساختار، دانشگاه علوم پزشکی تحلیل گذشته نگر، کینگدان
  • علیرضا منادی سفیدان*، زیبا مجیدی صفحات 346-361
    زمینه و هدف

    درک این که چگونه التهاب ناشی از کووید-19 بر بیماران تاثیر می گذارد و منجر به عوارض و بیماری های بیشتر می شود، بسیار مهم است. با توجه به اهمیت کنترل عوارض مرتبط با کووید-19، مطالعه ی فعلی برای ارزیابی التهاب ناشی از کووید-19 و عوارض مربوط به آن طراحی شده است. 

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مروری است. مطالعات از پایگاه داده های علمی PubMed، Web of Science، Scopus و Google Scholar بازیابی شده اند. در نهایت، منابع مرتبط با توجه به هدف مطالعه توسط محققان انتخاب و خلاصه ای از نتایج آن ها در این مطالعه ارایه شد. 

    یافته ها

    مطالعه ی مروری حاضر نشان داد که ویروس های 2-SARS-CoV پس از ورود به سلول توسط پروتیین اسپایک (S) و گیرنده ی مهم کروناویروس ها یعنی آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2 (2-ACE)، ژنوم خود را به داخل سلول میزبان وارد می کنند و موجب آغاز توفان سایتوکاینی و در نتیجه افزایش سایتوکاین های اولیه درگیر در التهاب می شوند. سایتوکاین های IL-6 ،IL-8 ،TNF-α و 1-IL از فاکتورهای کلیدی هستند؛ که این عوامل به نوبه ی خود ماکروفاژها، سلول های دندریتیک (DC) و سایر سلول های ایمنی را فعال می کنند. مطالعات نشان داد التهاب ناشی از 2-SARS-CoV در کبد با القای 6-IL، مسیر JAKs/STAT3 را فعال می کند که گیرنده ی آن فقط در کبد و سلول های ایمنی وجود دارد و باعث ایجاد سندرم آزادسازی سایتوکاین ها می شود. سایتوکاین ها نیز باعث آزاد شدن گونه های فعال اکسیژن (ROS)، آنیون سوپراکسید و اکسید نیتریک می شوند به طوری که همه آن ها می توانند به سلول های میوکارد آسیب برسانند و موجب مقاومت به انسولین و ایجاد دیابت شوند. علاوه بر این افزایش سایتوکاین های التهابی نظیر IL4، IL10 و IL6 و سلول های ایمنی منجر به اختلالات قلبی مانند آریتمی می شوند. ورود ویروس به سیستم گوارش، باکتری های ترشح کننده بوتیرات(دارای اثرات ضدالتهابی) را کاهش می دهد و منجر به القای التهاب شدید می شود. همچنین ویروس کرونا با افزایش سایتوکاین های پیش التهابی و افزایش فعالیت ایندول آمین 2 و 3 دی اکسیژناز (IDO)  اختلال وسواس فکری عملی، افسردگی و سایراختلالات عصبی را موجب می شود.  

    نتیجه گیری

    مطالعات نشان داده اند که التهاب ناشی از کووید-19 نقش مهمی در پیشرفت عوارض مرتبط مانند اختلال در سیستم گوارش، کبدی، قلبی، عصبی-روانی، پانکراس و سایر اندام ها دارد. بنابراین، هدف قراردادن سایتوکاین ها احتمالا می تواند بقا را بهبود بخشد و مرگ و میر را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کووید-19، التهاب، آبشار سیتوکاینی، عوارض گوارشی، عوارض کبدی، استرس اکسیداتیو
  • نیلوفر محمدزاده، نگین ابراهیمی*، مژگان آگاه هریس صفحات 362-372
    زمینه و هدف

    براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، اضافه وزن و بیماری های مزمن و روحی-روانی ناشی از آن، به مرز هشداردهنده ای در جهان رسیده است. امروزه درمان شناختی رفتاری به عنوان یک روش خاص در خصوص کنترل اضافه وزن به مخاطبان می آموزد که چگونه الگوهای رفتاری نامناسب و افکار مخرب همراه با پریشانی را که بر رفتار و احساسات آن ها تاثیر منفی می گذارند، شناسایی کرده و تغییر دهند. هدف از اجرای این پژوهش، ارایه یک برنامه کاربردی مبتنی بر موبایل برای کنترل اضافه وزن با رویکرد درمان شناختی رفتاری است. 

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع کاربردی-توسعه ای است. در مرحله ی اول با بررسی برنامه های کاربردی در دسترس مبتنی بر موبایل و مرتبط با کنترل وزن و همچنین پروتکل درمان شناختی Beck برای کاهش وزن، قابلیت های برنامه کاربردی شناسایی و سپس بر اساس نظرسنجی از متخصصان، این قابلیت ها تعیین گردید. پس از آن، رابط کاربری برنامه کاربردی طراحی و کدنویسی لازم برای استفاده از آن انجام شد. سپس پایگاه داده به وسیله ی نرم افزار MySQL و برنامه کاربردی به وسیله ی نرم افزار فلاتر و زبان برنامه نویسی دارت ایجاد و CBTdiet نامیده شد. در انتها نیز کاربردپذیری برنامه کاربردی توسط کاربران با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد QUIS ارزیابی گردید.

    یافته ها

    براساس معیارهای ورود و خروج، از بین 247 اپلیکیشن شناسایی شده، قابلیت های 17 اپلیکیشن بررسی شد. در نهایت با توجه به نظر متخصصان 21 قابلیت از جمله قابلیت ارسال پیام های انگیزشی به مخاطب و قابلیت پاداش دهی برای دستیابی به کاهش وزن یک کیلوگرم در هفته برای طراحی برنامه کاربردی مدنظر قرار گرفت. برنامه کاربردی طراحی شده در این پژوهش، از دیدگاه کاربران با میانگین 1/1±7/99 از 10 در سطح خوب قرار گرفت و توانست میزان قابل قبولی از رضایت مندی را در مرحله ی ارزیابی کسب نماید. بخش قابلیت های کلی نرم افزار، بالاترین میانگین(8/12) و بخش صفحه نمایش، پایین ترین میانگین نمره(7/89) را در بین تمامی بخش ها کسب نمود.

    نتیجه گیری

    بر مبنای قابلیت های تعیین شده، برنامه کاربردی مبتنی بر موبایل برای کنترل اضافه وزن با رویکرد درمان شناختی رفتاری طراحی و ایجاد شد که می تواند با اصلاح سبک زندگی و تغییر افکار مخرب در کنترل اضافه وزن موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اضافه وزن، برنامه های کاربردی موبایل
|
  • Nazli Ebrahim Netaj, Maryam Rezaei Dastjerdi, Saham Ansari, Kamran Amirian Chayjan*, Mahdi Sepidarkish, Jalal Jafarzadeh, Akbar Hossein Nejad, Mojtaba Taghizadeh Armaki Pages 278-285
    Background and Aim

    Denture stomatitis is the most prevalent oral mucosal lesion among denture wearers. Because there have been multiple reports of resistance of Candida species to antifungal drugs in the last two decades, if the antifungal properties of Achillea millefolium and Trachyspermum ammi are validated, these compounds may be a suitable adjuvant drug along with the use of common antifungal drugs. Therefore, the current study aimed to assess the antifungal activity of alcoholic extracts of Achillea millefolium and Trachyspermum ammi against Candida albicans isolated from denture stomatitis.

    Materials and Methods

    Antifungal sensitivity of 50 isolates of C. albicans with the origin of denture stomatitis to the alcoholic extracts of Achillea millefolium and Trachyspermum ammi plants as well as the antifungal drugs miconazole and nystatin was determined by broth microdilution method and according to CLSI-M27S4 guidelines. The range of dilution for all compounds was 0.016-16 μg/ml. A concentration of compounds that showed at least 50% growth inhibition as compared to the positive control group was considered MIC (minimum growth inhibitory concentration). Statistical analysis was done using SPSS software and the significance level was considered as P<0.05.

    Results

    The MIC ranges in microbroth dilution method for the antifungal drugs miconazole, nystatin, as well as the alcoholic extracts of Achillea millefolium and Trachyspermum ammi plants on C. albicans, were close to each other, indicating that their effectiveness against C. albicans species does not differ significantly (P<0.05). The Achillea millefolium methanolic extract had the highest and lowest MIC values, with an average of 2.67±2.55 μg/ml and 0.067±0.057 μg/ml, respectively. A significant difference (P<0.001) was observed when the MICs outcomes the herbal alcoholic extracts and antifungal drugs were compared.

    Conclusion

    Based on the obtained MICs, Achillea millefolium and Trachyspermum ammi alcoholic plant extracts have a lesser efficacy than the antifungal drugs, but even though they may have a lower MIC and more effectiveness than other chemical drugs.

    Keywords: Candida albicans, Achillea Millefolium, Trachyspermum ammi, Nystatin, Miconazole, Denture Stomatitis
  • Fahimeh Hasanzadeh, Ali Aghajanloo, Mohammadreza Dinmohammadi* Pages 286-295
    Background and Aim

    The most recent threat to the global community is the ongoing outbreak of the disease known as Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Taking personal protection measures (PPM) is crucial to prevent the spread of COVID-19. This study aimed to determine the factors affecting the acceptance of PPM among patients before having COVID-19 admitted to hospitals in northwestern of Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 560 eligible patients with a diagnosis of COVID-19 were selected by convenience sampling. Data were collected from January 6 to May 21, 2021, through a researcher-made questionnaire and were analyzed with descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation), independent t-test, and multiple linear regression by SPSS. A significance level of 5% was selected.

    Results

    The average age of the participants was 60.1 (16.01) years with an age range of 21 to 95 years. Most of the participants were male (53.9%) and married (91.8%). The mean score of PPM acceptance among patients was 16.55 (2.59) out of 20 points. Multiple linear regression analysis determined employment status (β=0.29, P<0.001), residency (β=-0.19, P<0.001), education level (β=0.11, P=0.048), smoking (β=-0.10, P=0.03) and income level (β=0.13, P=0.01), as predictors of acceptance of PPM. Other personal and occupational variables, including age, gender, marriage, living status, having children, and history of influenza vaccination, were not found to be effective in predicting the acceptance of personal protection measures among participating patients.

    Conclusion

    The acceptance of personal protection measures among patients was relatively high. Acceptance of the unemployed, rural residents, illiterate, smokers, and those with low-income level was low. This study emphasizes the need to pay attention to the changes in the individual, social and economic characteristics of the community and their effects on preventive health behaviors, especially in vulnerable groups.

    Keywords: Acceptance, Preventive Behaviors, Personal Protection Measures (PPM), COVID-19, Pandemic
  • Ehsan Zarei*, Kheyrollah Chavosh Sani, Mohammad Saadati, Soheila Khodakarim Pages 296-306
    Background and Aim

    In recent years, public trust in health system has been considered one of the performance evaluation indicators of health systems. However, most of the research on public trust in health system is related to developed countries, and research in this regard is limited in Iran. A better understanding of trust in health system and some influential factors helps to develop targeted interventions to increase trust. The present study was conducted to investigate the level of public trust in health system in Rasht County.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 680 households (510 urban and 170 rural) were included. The data collection tool was a questionnaire to measure public trust in health system with 30 items and six dimensions, whose validity and reliability were confirmed. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were used to compare and analyze the difference in public trust in health system between groups.

    Results

    The overall score of trust in health system was 66.7 out of 112. The highest score for the quality-of-care dimension was 16.38 out of 28, and the lowest for the cooperation quality of providers dimension was 7.47 out of 12. Among service providers, the highest trust was in nurses and specialist doctors, and the least was in traditional medicine service providers. Women, government employees, people without health insurance, people with excellent and good health status, those who had used hospital services, and those who were satisfied with the last service received had a high level of trust in the health system (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that despite people’s trust in the expertise and knowledge of physicians and other providers, public trust in health system was relatively moderate, indicating deficiencies in the health system’s performance. Focusing on physician-patient communication and improving communication skills, establishing electronic records and sharing patient information between health service providers, and respecting patient rights can build greater trust in the health system.

    Keywords: Health System, Health System Performance, Public Trust, Patient-Physician Relationship
  • Manouchehr Karami, Payam Kabiri, Farzaneh Fazli, Nahid Ramezanghorbani* Pages 307-319
    Background and Aim

    One of the most important challenges in the field of research information management is the use of reliable and qualified software to manage research resources in health domain. This study aimed to develop a validation tools for research information management systems in Iran to utilize by universities in the process of using existing research information management systems.

    Materials and Methods

    This was a descriptive study conducted in two stages. In the first stage, a validation tool for research information management systems (Pajoohan, Pajooheshyar, Jiro, Yektaweb, Kuiper) was designed, and in the next stage, in order to ensure the validity of the produced tool, a self-assessment survey was conducted by users of research information management systems in medical sciences universities. Therefore, this tool was completed by 104 researchers from all over the country. The collected data were analyzed by Excel and SPSS software.

    Results

    The developed validation tool of research information management systems included four components and 82 indicators: software design and architecture (17 indicators), usability and user environment (16 indicators), professional use (36 indicators) and management (13 indicators). Based on the self-declared results of the users, this tool has 57 mandatory features, 26 preferred and 4 optional features. The results of the validation of research information management systems based on this tool showed that the highest rank in the component of architecture, professional use and software management was related to the Kuiper system, and in the component of usability and user environment was related to the Pajoohan system. In the self-declaration done by the users ,12 cases of Jiro system ,11 cases of Kuiper system ,11 cases of Pajoohan system ,7 cases of Pajooheshyar, and 5 cases of Yektaweb system have received confirmation above 75%.

    Conclusions

    The validation tool which developed by this study can be used in the evaluation of current research information management systems and the selection of new systems for use in the research field. In addition, it can be used to improve current systems and purchase new systems by academic universities and research centers.

    Keywords: Research Information Management System, Validation, Research Information, Information System
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi*, Kimia Malekzadeh Shafaroudi Pages 320-332
    Background and Aim

    Today, treatment is one of the important goals of tourism. Tourism in health and healthcare is growing rapidly in the world. Despite the fact that Guilan province, as one of the most important and touristic provinces of the country, has an annual population of 500,000 foreign tourists and can be the center of health tourism in Iran. Unfortunately, this province has not been able to have a proper share of the revenues of this field and attract foreign patients in parallel with its treatment capacities.

    Materials and Method

    The aim of this study was to identify the factors affecting the development of health tourism. In this regard, first, literature review was used and opinions of experts in this field, who were employees in five hospitals in Rasht, including Velayat, PourSina, Aria, Pars and Qaem hospitals, were selected using the Snowball sampling method. Twenty-five effective factors were identified and using Delphi method, 14 factors were selected as the final factor. Then by used of the Best and Worst Method (BWM), the importance of each factor was determined. Finally, using DEMATEL method, the effect of this factor on each other was determined.

    Results

    After conducting two rounds of Delphi, 11 factors that had an average lower than the average of the total opinions of the experts and there was more disagreement about them were eliminated. Then, by implementing the best-worst method, the quality of medical services was determined as the most important factor, and the ease of booking an appointment in advance for admission and the status of the banking system were determined as the least important factors among the final factors. Also, based on the results of the DEMATEL method, the quality of medical services has the greatest effect and the ease of booking an appointment in advance for admission has the least effect on other factors. Finally, the quality of medical services is the most effective and appropriate advertising about health tourism in domestic and foreign chambers of commerce has the least effectiveness.

    Conclusion

    Health tourism in Iran despite the relative quality and cheap price, has not yet found its place in the market due to the lack of proper advertising is still taking the first steps. Considering the environmental conditions and the existence of tourism aspects of Rasht, carrying out measures such as improving the quality of medical services, appropriate marketing, and improving infrastructures will lead to the development and improvement of health tourism, and as a result, increasing satisfaction and attracting more customers.

    Keywords: Health Tourism, Rasht Hospitals, Delphi, Best Worst Method, DEMATEL
  • Fatemeh Mohabati, Maryam Tajvar, Bahram Mohaghegh, Seyedpouria Hedayati, Mohammad Arab* Pages 333-345
    Background and Aim

    Reforming the structure of medical universities and its continuous adaptation to the mission of the organization and new functions is an undeniable necessity. The purpose of this article was to explain how to implement this policy.

    Materials and Methods

    The current qualitative study was conducted in 2020 retrospectively based on Kingdon’s multiple streams model. Data collection was done using two methods individual interviews and document review. Sampling of the managers and experts of the administrative development and transformation centers of the Ministry of Health and 12 universities of Medical Sciences as well as vice-chancellors of the universities was done in a purposeful and snowball method until data saturation was reached by conducting 19 individual interviews. Data analysis were done with framework and content analysis methods, and using MAXQDA 2020 software.

    Results

    The low of structural problems included quantitative and qualitative changes in new tasks in the environmental units of universities, interference and parallel work in the tasks of university units, and bargainings for restructuring by universities. The policy low included the obligation to make structural changes in the upstream laws and documents, including the Fifth Development Plan, and the cooperation of all stakeholders. The political process included the implementation of the Health Transformation and the Family Physician Plan, and the support of relevant policymakers and the approval of the law of becoming a university trustee in the law of the fifth plan of economic development and also gaining the all-round support of the stakeholders.

    Conclusion

    The medical sciences universities, as the headquarters arm of the Ministry of Health at the provincial level, need to have flexible structure in line with the needs of their surrounding units. In luential context factors in policy-making the reform of the structure of the headquarters of universities/colleges, in addition to the stream of structural problems, the main of which was the change in the duties of the units, along with the political determination created in the Ministry of Health, led to the simultaneous occurrence of three streams of problems, Politics and politics and finally opening the window of opportunity and changing the structure and organization of the headquarters of medical sciences universities.

    Keywords: Structure Reform, University of Medical Sciences, Retrospective Analysis, Kingdon
  • Alireza Monadi Sefidan*, Ziba Majidi Pages 346-361
    Background and Aim

    It is important to understand how inflammation caused by COVID-19 affects patients and leads to more complications and diseases. According to the importance of controlling COVID-19 related complications, the current study was designed to evaluate the inflammation caused by COVID-19 and its related complications. 

    Materials and Methods

    The present study is a review study. Studies were retrieved from PubMed, Web of science, Scopus and Google scholar databases. Finally, according to the purpose of the study, the relevant resources were selected by the researchers and a summary of their results was presented in this study.

    Results

    The present study showed that SARS-CoV-2 viruses enter their genome into the host cell after entering the cell by the spike protein (S) and the important receptor of coronavirus, angiotensin converting enzyme 2 (ACE - 2), and causes the onset of cytokine storms and consequently increase of primary cytokines involved in inflammation. IL-6, IL-8, TNF-α and IL-1 cytokines are key factors; These factors in turn activate macrophages, dendritic cells (DC) and other immune cells. Studies revealed that the inflammation caused by SARS-CoV-2 in the liver by inducing IL-6 activates the JAKs/STAT3 pathway, whose receptor is only found in the liver and immune cells, and causes cytokine release syndrome. Cytokines also cause the release of reactive oxygen species (ROS), superoxide anion, and nitric oxide, so that all of them can damage myocardial cells and cause insulin resistance and diabetes. In addition, the increase of inflammatory cytokines such as IL4, IL10 and IL6 and immune cells lead to cardiac disorders such as arrhythmia. The entry of the virus into the digestive system reduces the bacteria secreting butyrate (with anti-inflammatory effects) and leads to the induction of severe inflammation. Also, corona virus causes obsessive-compulsive disorder, depression and other neurological disorders by increasing pro-inflammatory cytokines and increasing the activity of indoleamine 2,3 dioxygenase (IDO).

    Conclusion

    Studies have shown that the inflammation caused by COVID-19 plays an important role in the development of the related complications such as disorders in the digestive, hepatic, cardiac, neurologic, pancreas systems and other organs. Therefore, targeting cytokines can potentially improve survival and reduce mortality.

    Keywords: COVID-19, Inflammation, Cytokine storm, Gastrointestinal complications, liver complications, Oxidative stress
  • Niloofar Mohammadzadeh, Negin Ebrahimi*, Mojgan Agah Heris Pages 362-372
    Background and Aim

    According to the report of the World Health Organization, overweight and chronic and psychological diseases caused by it have reached an alarming level in the world. Today, cognitive behavioral therapy as a specific method for controlling overweight teaches the audience how to identify and change inappropriate behavior patterns and destructive thoughts with distress that negatively affect their behavior and emotions. The purpose of this research was to provide a mobile-based application for overweight control with a cognitive-behavioral therapy approach.

    Materials and Methods

    This research was of applied-developmental type. In the first stage, by examining the available applications based on mobile and related to weight control and also Beck cognitive therapy protocol for weight loss, the capabilities of the application were identified and then based on a survey of experts, these capabilities were determined. Afterwards, the user interface of the application was designed and the necessary coding was done to use it. The database was then created using MySQL software and the application program was created using Flutter software and Dart programming language and was named CBTdiet. Finally, the usability of the application was evaluated by users using a standard QUIS questionnaire.

    Results

    Based on the entry and exit criteria, among the 247 identified applications, the capabilities of 17 applications were examined. Finally, according to the opinion of the experts, 21 capabilities, including the ability to send motivational messages to the audience and the ability to reward to achieve weight loss of one kilogram per week, were considered for the design of the application program. The application designed in this research was at a good level from the users’ point of view with an average of 7.99±1.1 and was able to obtain an acceptable level of satisfaction in the evaluation stage. The software’s overall capabilities section got the highest average score (8.12) and the screen section got the lowest average score (7.89) among all sections.

    Conclusion

    Based on the determined capabilities, a mobile-based application for controlling overweight was designed and created with a cognitive behavioral therapy approach, and it can be effective in overweight control by modifying lifestyle and changing destructive thoughts.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Overweight, Mobile Applications