فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 42 (تابستان 1401)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد افروز صفحات 11-28

    روزنامه‌نگاری‌ موسیقی رویه‌ای است که به ارزیابی و قضاوت درباره موسیقی و تحولات آن می‌پردازد. این بعد از ژورنالیسم بر نقادی ماهیت، اثرات و شیوه‌های موسیقایی به‌عنوان یک وجه از فعالیت‌های فکری-فرهنگی متمرکز می‌‌شود. بر این اساس هم نقش موسیقی بر تغییرات فرهنگی جامعه و البته فرهنگ شنیداری مخاطب، افکار عمومی و نیز پساگرد آن را به‌واسطه تحولات زیست‌جمعی در این نوع روزنامه‌نگاری‌ می‌توان به عینه دید و به تحلیل نشست. نقد، کلیدواژه عرصه روزنامه‌نگاری‌ است بنابراین ژورنالیسم موسیقی نیز می‌تواند اطلاعات و داده‌های مفیدی را برای مطالعه فرآیندهای فرهنگی و شاید اجتماعی در اختیار بگذارد. بالتبع موسیقی نیز رسانه‌ای است عام‌پذیر و عام‌الشمول که قابلیت تاثیرگذاری بر فرهنگ عامه را دارد و بر همین اساس می‌توان حوزه مطالعه آن را در میدان مطالعات فرهنگی به تحلیل نشست. بنابراین محقق در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و نگاهی انتقادی، به بررسی نقش موسیقی و جایگاه ژورنالیسم آن بر تغییرات فرهنگی و ارتباطی مخاطب می‌پردازد. بررسی داده‌های حاصل از این رویکرد نشان می‌دهد که موسیقی به شرط رعایت حقوق مخاطب می‌تواند راهی برای درک وسیع از فرهنگ ارتباطی کشورها، مکان‌ها و فرهنگ‌ها باشد و این عناصر اجتماعی را به‌هم پیوند دهد. مضاعفا اینکه موسیقی دست به تغییر مرزهای هنر و فرهنگ عامه می‌زند و در عین‌حال بسته به بازروایت ژورنالیسم محصور در آن قادر است ابزاری درجهت تحولات خرده‌فرهنگ‌های اجتماعی شود.

    کلیدواژگان: ارتباطات فرهنگی، رسانه های هنری، ژورنالیسم موسیقی، کارکرد روزنامه نگاری، موسیقی
  • علیرضا پورجعفری*، رضا تقی پور صفحات 33-70

    شکل‌گیری هویت در همه جوامع اتفاق می‌افتد، اما در اواخر قرن بیستم، عواملی که هویت‌ها را شکل می‌دهند، به طور فزاینده‌ای از مرزهای محلی فراتر می‌روند به طوری‌که در عصر حاضر با ورود چشمگیر جوانان به فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی این شبکه‌ها تاثیرات فراوانی بر آنها گذاشته‌اند. یکی از جنبه‌های مهمی که از شبکه‌های اجتماعی مجازی تاثیر می‌پذیرد هویت شخصی است. به همین دلیل پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین هویت جوانان با گرایش آنها به موضوعات در رسانه اجتماعی تلگرام پرداخته است. سوال اصلی پژوهش این است که استفاده از شبکه‌های اجتماعی تلگرام چه نقشی در هویت شخصی آنها برای انتخاب موضوعات در این رسانه در میان جوانان شهر تهران دارد؟ روش پژوهش از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی جوانان شهر تهران تشکیل می‌دهد که از بین آنها تعداد 326 نفر به شیوه خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب و بررسی شدند. یافته‌های پژوهش نشان داد : کاربران شبکه اجتماعی تلگرام بیشتر به موضوعاتی می پردازند که حول محور مسایل اجتماعی باشد و همچنین آنان در محیط شبکه اجتماعی تلگرام به موضوعات اقتصادی علاقه پایین تری نشان می دهند. به طوری که نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه، سبک های هویتی به مقدار 50 درصد از واریانس مضامین فرهنگی کاربران، به مقدار 71 درصد از واریانس مضامین اجتماعی، به مقدار 64 درصد از واریانس مضامین سیاسی، به مقدار 61 درصد از واریانس مضامین اقتصادی کاربران جوان شبکه اجتماعی تلگرام را تاثیر پذیر بوده است.

    کلیدواژگان: رسانه، هویت، جوانان، رسانه اجتماعی تلگرام، هویت رسانه ای جوانان، موضوعات خبری
  • حبیب شرفی صفا*، فاطمه رحیمی صفحات 71-94

    علیرغم وجود سابقه چند هزار ساله کتابت در میان ایرانیان، اما مطبوعات در تاریخ ایران سابقه چندانی ندارد که آن نیز برگرفته از جوامع غربی و به نوعی وارداتی بوده است. همین امر یعنی نفوذ غرب در فرهنگ و سیاست دوره قاجاریه و در کنار آن ظهور برخی اندیشه‌ها و تفکرات مذهبی جدید در داخل ایران نظیر بابیه و بهاییه، زنگ خطری به سنت‌های اسلامی و تشیع بوده و موجب حضور پر رنگ روحانیت جهت مقابله با تفکرات تازه و اندیشه‌های وارداتی گردیده که راه مواجهه با آن‌ها را، فعالیت‌های فرهنگی و در بطن آن‌، انتشار نشریات مذهبی و درج مقالات در سایر مجلات می‌دانستند. لذا همین موضوع، زمینه‌ساز ظهور مطبوعات دینی و رشد آن‌ها به عنوان نخستین مطبوعات تخصصی در ایران گردید. در این راستا پژوهش حاضر در تلاش است تا با نگاهی به ظهور نخستین مطبوعات دینی در ایران، به معرفی برخی مولفه‌ها نظیر: نظام آموزشی نوین، تجدد و نو اندیشی دینی که به نوعی در رشد مطبوعات دینی نقش داشته‌اند، پرداخته و ضمن یک رویکرد توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای، روند رشد مطبوعات دینی را بررسی نماید. یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که رشد مطبوعات دینی در ایران، کاملا در یک جریان مقابله‌ای با اندیشه‌های نوین وارداتی از غرب و نیز برخی اندیشه‌های داخلی که عمدتا در ایام مشروطه و پس از آن در ایران رواج یافته، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: تقابل اندیشه ها، تجدد و نواندیشی دینی، حجاب، مدارس جدید، مطبوعات دینی
  • زینب پاپی صفحات 95-124
    هدف

    بررسی مسایل حقوقی حفاظت و آرشیو دیجیتالی روزنامه‌ها در کتابخانه‌های ملی ایران، استرالیا و کنگره آمریکا هدف پژوهش کنونی است.

    روش پژوهش

    پژوهش پیش رو با رویکرد کیفی و تطبیقی و روش تحلیل اسنادی به مطالعه و تحلیل اسناد و قوانین مرتبط و کتابخانه‌های ملی منتخب از باب حقوقی و کپی‌رایت پیرامون حفاظت و آرشیو دیجیتالی روزنامه‌ها پرداخت. یافته‌ها: قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان ایران 1348، پیش‌نویس لایحه مالکیت ادبی و هنری ایران، قانون کپی‌رایت استرالیا، قانون کپی‌رایت ایالات متحده و رهنمودهای یونسکو در خصوص حفاظت و آرشیو دیجیتالی بررسی و سپس پورتال کتابخانه‌های ملی منتخب ایران، استرالیا و کنگره آمریکا به همین منظور مطالعه و با استفاده از کدگذاری باز (کدگذاری اولیه، ثانویه و مقوله‌بندی) تحلیل نهایی ارایه شد. 46 مقوله در 13 طبقه مشترک با محوریت حفاظت و آرشیو دیجیتالی با تحلیل قوانین و تعداد 35 مقوله در 8 طبقه نیز با تحلیل پورتال کتابخانه‌های ملی منتخب در همین موضوع به دست آمد. نتیجه‌گیری: حفاظت از منابع مهم تاریخی در مراکز آرشیوی و کتابخانه‌ها، تعیین چارچوب قانونی کپی‌رایت، آرشیوسازی محتوای دیجیتالی تحت قانون، ذخیره‌سازی موقت و دایم، تهیه نسخه پشتیبان از منابع دیجیتال، انتشار مقالات روزنامه (در اثر استخدام)، تکثیر مقالات روزنامه‌ها با اهداف انتفاعی و غیرانتفاعی، حمایت قانون کپی‌رایت از مقالات روزنامه‌ها، مالکیت عمومی روزنامه‌ها و تکثیر روزنامه‌ها در ارتباط با حفاظت و آرشیوسازی دیجیتال با توجه به چارچوب‌های قانونی و کپی‌رایت می‌توانند در قوانین و در کتابخانه ملی ایران جهت حفاظت دیجیتالی از روزنامه‌ها بهره‌برداری شود. همچنین اجرای برنامه‌های حفاظت و آرشیو دیجیتالی در کتابخانه‌ها و مراکز آرشیوی نیازمند بهره‌گیری از استانداردها و مدل‌هایی مانند OAIS و توجه به فراداده‌های حقوقی است که بتواند حفاظت بلندمدت از محتوای دیجیتالی را ارایه کند.

    کلیدواژگان: آرشیو دیجیتالی، حفاظت دیجیتالی، روزنامه ها، کپی رایت، کتابخانه های ملی منتخب
  • غلامرضا لطیفی، داریوش قاسمی*، سحر لطیفی صفحات 125-156

    انقلاب مشروطه یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران است که به دنبال آن شاهد دگرگونی بزرگی در شیوه اعمال حاکمیت هستیم. چرا که شاه دیگر سایه خدا به حساب نیامده و مظابق قانون اساسی مشروطه قدرت موهبتی بود که از جانب ملت به وی تفویض می‌شد. این مقاله به بررسی وقوع این رویداد و زمینه‌ها و علل وقوع آن بر مبنای نظریه چالمرز جانسون پرداخته است. نظریه جانسون به رویکرد کارکردگرا تعلق دارد. مطابق این رویکرد جامعه به صورت یک سیستم در نظر گرفته می‌شود که هر یک از اجزای مختلف آن با ایفای یک نقش خاص در حفظ تعادل کل سهیم است. از نظر جانسون آنچه باعث وقوع انقلاب است به هم خوردن تعادل سیستم بر اثر ناهماهنگی پیش آمده ناشی از تغییرات ارزشی و محیطی صورت گرفته می‌باشد. در این نوشته تلاش شده است تا روند تحولات و تغییرات محیطی و ارزشی جامعه (که عدم تطابق این دو باعث وضع انقلابی است) بر اساس نظریه جانسون و با استفاده از شاخص‌ها و معرف‌های برگرفته از این نظریه مورد بررسی قرار گیرند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تغییرات ارزشی و محیطی صورت گرفته در طول حکومت قاجار باعث برهم خوردن تعادل پیشین و در نهایت وقوع انقلاب مشروطه شده‌اند.

    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، تغییرات ارزشی چالمرز جانسون، نظریه
  • سید رضا نقیب السادات صفحات 157-184

    تحولات اخیر درعرصه فناوری‌های نوین ارتباطی، وشتاب در تغییر و در قابلیت‌های رو به رشد این فناوری‌ها، چه به لحاظ سهولت بهره‌برداری و جاذبه‌های فرمی، و چه به لحاظ محتوایی، شیوه‌های ارزیابی و روش‌شناسی خاص پژوهش را نیز به همراه آورده است. جاذبه‌های شبکه‌های اجتماعی روی خط نیز بر انحصاری نمودن این نوع از پژوهش، صحه گذاشته است. فرایندهای ارزیابی پایگاه‌های داده‌ها و سایت‌های شبکه‌های اجتماعی روی خط، مارابا یکی از حوزه‌های جدید داده‌ها، یعنی کلان داده‌ها (BIG DATA) مواجه نموده است، که این امر در حوزه روش‌شناسی نیز باعث ظهور کلان روش‌های تحقیق با تکنیک‌های مقتضی آن نیز شده است. در مقاله حاضر با استفاده از روش اسناد و مدارک علمی و فاحلیل به مطالعه روش‌شناسی وب‌کاوی برای تحلیل شبکه‌‌های اجتماعی، پرداخته‌ایم. تجزیه و تحلیل شبکه‌های اجتماعی مربوط به ارتباط بین کاربران با استفاده از خود ایشان، به عنوان گره‌های یک شبکه (گراف) و روابط آنها است که به عنوان لبه‌های شبکه در نظر گرفته می‌شود. برای ارزیابی روابط بین نسلی و ارزش‌های خانوادگی نیز از روش داده‌کاوی وب و الگوریتم‌های به دست آمده، در این پژوهش استفاده شده است. مطالعه چنین نوع ساختارهایی در زمینه‌های مختلف تحقیق و به عنوان زمینه‌ای بین بخشی قراردارد مانند نظریه گراف، جامعه‌شناسی، و داده‌کاوی. در داده‌کاوی روابط بین نسلی در شبکه‌های اجتماعی نیز نتایج به دست آمده نشان داد که مهم‌ترین ویژگی‌ها درت وجه به روابط بین نسلی میزان تعلق به والدین، سن، ارزش‌های خانوادگی و میراث‌های برگرفته از آن است

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه های اجتماعی، تکنیک های وب کاوی، روش شناسی، وب کاوی
|
  • Ahmad Afrooz Pages 11-28
    Objective

    Music journalism is a practice that evaluates and judges’ music and its developments. This dimension of journalism focuses on criticizing the nature, effects and methods of music as a facet of intellectual-cultural activities. Based on this, the role of music on the cultural changes of the society and of course the listening culture of the audience, public opinion and also its background can be clearly seen and analyzed due to the social changes in this type of journalism. Criticism is the key word in the field of journalism, so music journalism can also provide useful information and data for the study of cultural and perhaps social processes. Consequently, music is also a universal and universal media that has the ability to influence popular culture, and based on this, its field of study can be analyzed in the field of cultural studies. Therefore, in this research, the researcher investigates the role of music and its journalism position on the cultural and communicative changes of the audience with a descriptive-analytical method and a critical perspective. Examining the data obtained from this approach shows that music can be a way to understand the communication culture of countries, places and cultures and connect these social elements together, provided that the rights of the audience are respected. In addition, music changes the boundaries of art and popular culture, and at the same time, depending on the perspective of the journalism included in it, it can become a tool for the development of social subcultures.

    Methods

    Using the "descriptive and analytical" method, the current research obtains its sources and information from documentary and library sources, which, of course, with the approach of obtaining new and comprehensive sources and citing current cultural and media analyzes, is not only descriptive Rather, it finally comes to the position of analysis. Therefore, he explores the subject of the research with an explanatory view and reaches a conclusion in the framework of the discussion.

    Results

    Examining the data obtained from this approach shows that music can be a way to understand the communication culture of countries, places and cultures and connect these social elements together, provided that the rights of the audience are respected. In addition, music changes the boundaries of art and popular culture, and at the same time, depending on the perspective of the journalism included in it, it can become a tool for the development of social subcultures. Unfortunately, there is no more formal and advanced journalism training in this field. In general, the development of music journalism in other national spaces and its role in the cultural changes of a society has rarely been considered.

    Keywords: artistic media, cultural communication, Music journalism, music, journalistic function
  • Alireza Pourjafari*, Reza Taghipour Pages 33-70
    Objective

    “The formation of identity happens in all societies, but in the late 20th century, the factors that shape identities increasingly go beyond local borders, so that in the present era, with the significant entry of young people into virtual space and social networks, these networks have many effects. have put on them One of the important aspects that are affected by virtual social networks is personal identity. For this reason, the present research has examined the relationship between the identity of young people and their orientation to topics in Telegram social media. The main question of the research is what role does the use of Telegram social networks have in their personal identity to choose topics in this media among the youth of Tehran?

    Methods

    The research method is survey type. The statistical population of the research consists of all the youths of Tehran, of which 326 people were selected and examined in a multi-stage cluster method.

    Results

    The findings of the research showed: Telegram social network users are more interested in social issues and they show less interest in economic issues in the Telegram social network environment. So that the results of multiple regression analysis, identity styles account for 50% of the variance of users' cultural themes, 71% of the variance of social themes, 64% of the variance of political themes, and 61% of the variance of economic themes.

    Conclusions

    Young users of the Telegram social network have been influential.

    Keywords: : media, identity, youth, Telegram social media, youth media identity, News topics
  • Habib Sharafi Safa*, Fatemeh Rahimi Pages 71-94
    Objective

    Despite the several millennim precedent of writing among Iranians, the popularity of the press has not much history in Iran which also was a kind of cultural import and impressed by the West societies. This Penetration of West in the culture and politics of the Qajar era as well as the new religious ideas and thoughts such as Babism and Bahaism that manifestated in Iran, set alarm bells ringing about the Islamic traditions and Shiism, So it has led to the remarkable presence of the Clergy to resist the foreign newfaungled ideas what cultural activities and at the heart of them, Publicating the religious journals and publishing articles in the other kind of journals were the way of their confrontation. Therefore, the emergence of religious press and their growth as the first specialized publications in Iran, provided

    Methods

    In this regard, the current research aims to consider the manifestation of the first religious press in Iran introuducing some components namely the new educational system and modernity and religious intellectualism which somehow played a role in the extension of the religious press, meanwhile using a descriptive-analytical approach and relying on the library sources to examin the developemnet process of religious publications.

    Conclusions

    The outcomes of the present study represent that the growth of the religious press in Iran has taken place in a couter current with West imported modern thoughts, likewise some interior ideas that popularized in Iran mainly during the constitutional period and after that.

    Keywords: Confrontion of the ideas, Hijab, intellectualism, Modernity, religious Modern schools, Religious press
  • Zeinab Papi Pages 95-124
    Objective

    Digital preservation and archiving of newspapers, especially old newspapers, is very important. An issue that is also important from a legal point of view and has shaped the issue of the current research. Therefore, the purpose of the current research is investigating the legal issues of digital preservation and archiving of newspapers in the national libraries of Iran, Australia, and the US Congress.

    Methods

    The current research with a qualitative and comparative approach and documentary analysis method studied and analysed related documents and laws and selected national libraries regarding legal and copyright related to the digital preservation and archiving of newspapers.

    Findings

    In this research, the Copyright law of Iran 1968, the draft bill of literary and artistic property of Iran, the copyright law of Australia, the copyright law of the United States, the UNESCO guidelines regarding digital preservation and archiving are reviewed. Then the portal the selected national libraries of Iran, Australia, and the US Congress were studied for this purpose and the final analysis was presented using open coding (primary, secondary coding and categorization). 46 categories were obtained in 13 common classes with the focus on protection and digital archives by analysing rules. The number of 35 categories in 8 classes was also obtained by analysing the portal of selected national libraries.

    Results

    The analysis of the results showed that the preservation of important historical resources in archival centres and libraries, determining the legal framework of copyright for digital preservation, digital archiving content under the law, temporary and permanent storage, preparing backup copies of digital resources, publishing articles newspaper (as a result of employment), reproduction of newspaper articles with profit and non-profit purposes, protection of newspaper articles by copyright law, exceptions to newspapers in the copyright law for libraries and archival centres and the like. They can be used in the draft bill and the National Library and Archives of Iran (NLAI) for the digital preservation of newspapers.

    Conclusions

    The implementation of digital preservation and archive programs in libraries and archive centres requires the use of standards and models such as OAIS and paying attention to legal metadata that can provide long-term protection of digital content. In the WIPO document to the importance of legal metadata in libraries and archive is mentioned. According to the analysis and the obtained results, the following suggestions are made to pay attention to the issues of copyright protection and digital archives in libraries and to revise the laws.

    Keywords: Copyright, digital archiving, digital preservation, newspapers, selected national libraries
  • Latifi Gholamreza, Ghasemi Daryosh*, latifi Sahar Pages 125-156
    Objective

    Constitutional Revolution is one of the most important events in cnntemporary history of Iran because subsequently we observate the major changes in applying the rule. because king did not come to light of God. This article reviews the background and causes of this event based on Chalmers Johnson's theory. Johnson's theory belongs to the functionalist approach. According to this approach Society is considered as a System that each of the different components shares in maintaining the balance of total with playing a specific role. According to Johnson what has caused the revolution to take place is inconsistencies occurred due to system imbalances caused by environmental and value changes. In this article has been trying to investigate the process of environmental and value changes in society (that mismatch of them led to a revolutionary situation) based on Johnson's theory using indicators derived from this theory. The research results indicate that Value and environmental changes have taken place during the Qajar rule led to destruction the previous balance and finally occurrence of Revolution.

    Keywords: : Chalmers Johnson, Constitutional Revolution, TheoryValue Changes
  • Seyedreza Naghibulsadat Pages 157-184

    Recent developments in the field of new communication technologies, the acceleration of change and the growing capabilities of these technologies, both in terms of ease of use and formal attractions, as well as in terms of content, have led to specific evaluation methods and research methods. The appeal of online social networking has also confirmed the monopolization of this type of research. Database Evaluation Processes Online social networking sites have introduced us to one of the new data fields, big data (BIG DATA), which in the field of methodology has led to the emergence of large research methods with appropriate techniques. In the present article, we have studied web mining methodology for analyzing social networks using the method documents and archival method and meta-analysis. Social network analysis is concerned with the relationship between users using themselves as nodes of a network (graph) and their relationships that are considered as the edges of the network. The study of such structures in various fields of research is an interdisciplinary field such as graph theory, sociology, and data mining.

    Keywords: Methodology, Social media analysis, Web mining, Web mining techniques