فهرست مطالب

مدیریت آب در کشاورزی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مدیریت آب در کشاورزی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی شاهرخ نیا*، علیرضا حسن اقلی، فریبرز عباسی صفحات 1-15

    اطلاع از میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی می تواند باعث مدیریت بهتر منابع آب و افزایش بهره وری آب در مزارع و باغات گردد. تاکنون بررسی های علمی اندکی در مورد وضعیت آبیاری نخلستان ها در کشور و بویژه استان فارس که یکی از مناطق مهم تولید خرمای کشور است انجام شده است. در این تحقیق میزان عملکرد محصول، میزان آب آبیاری، بهره وری آب و تفاوت آب آبیاری با نیاز آبی ناخالص در تعدادی از نخلستان های استان فارس اندازه گیری و بررسی گردید. این بررسی در سه منطقه اصلی تولید خرما در استان فارس (جهرم، قیروکارزین و کازرون) انجام شد. تعداد 30 باغ انتخاب و میزان عملکرد، آب آبیاری، بهره وری آب در طول سال زراعی 97-98 اندازه گیری گردید. سه سناریوی نیاز آبی سندملی آب، نیاز آبی از روش پنمن مانتیث در سال انجام تحقیق و نیاز آبی از روش پنمن مانتیث بازای داده های هواشناسی بلند مدت برای باغات منتخب در نظر گرفته شد. میزان آب آبیاری نخلستان ها با نیاز آبی ناخالص بوسیله آزمون تی در مناطق مختلف مقایسه شد. نتایج نشان داد که میانگین عملکرد، حجم آب آبیاری و بهره وری آب نخلستان ها مورد بررسی در طول یک سال بترتیب 9/8 تن در هکتار، 15118 مترمکعب در هکتار و 60/0 کیلوگرم بر مترمکعب بود. تفاوت بهره وری آب آبیاری در مناطق مورد بررسی از نظر آماری در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری نداشت ولی تفاوت عملکرد و حجم آب آبیاری در مناطق مورد بررسی معنی دار بود. به طور کلی حجم آب آبیاری نخلستان ها در مناطق مورد بررسی، کمتر از نیاز آبی ناخالص در سال انجام تحقیق و بلندمدت، و بیشتر نیاز آبی ناخالص بر اساس سندملی آب بود. میانگین راندمان و کفایت آبیاری در باغات مورد بررسی بترتیب 91 و 86 درصد بود.

    کلیدواژگان: عملکرد میوه خرما، سامانه آبیاری، نیاز آبی گیاه، راندمان آبیاری، کفایت آبیاری
  • هدیه بیگی*، رضا فتوحی قزوینی، محمود قاسم نژاد، محمدرضا خالدیان صفحات 17-30

    آب یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده در تولید محصولات کشاورزی جهان به شمار می آید. هدف از انجام این آزمایش مطالعه اثر سطوح مختلف کم آبیاری و مالچ آلی بر عملکرد، بهره وری آب، وزن تر، درصد ماده خشک، سفتی، محتوای مواد محلول، اسید قابل تیتراسیون و شاخص کلروفیل سیب رقم گرانی اسمیت در زمان برداشت است. به این منظور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 اجرا شد. تیمار آبیاری در سطوح تامین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی درخت (ETc) و مالچ آلی در ضخامت های صفر، چهار، هشت و 12 سانتی متر اعمال شدند. نتایج نشان داد، بیشترین میانگین وزن تر میوه به سطوح تامین 75 و 100 درصد نیاز آبی اختصاص داشت و تیمار مالچ آلی در ضخامت هشت، چهار و 12 سانتی متر به ترتیب اختلاف معنی دار مثبتی در وزن تر میوه نسبت به شاهد داشتند. میانگین عملکرد در درختان مالچ پاشی شده 52/11 درصد بیشتر از درختان شاهد بود، بیشترین عملکرد در درختان تحت تیمار هشت سانتی متر مالچ به دست آمد. غلظت مواد محلول و سفتی میوه در 50 درصد آبیاری بهبود یافت. برهمکنش تیمار 8 سانتی متر مالچ آلی با 75 درصد آبیاری بیشترین مقدار اسید میوه را به خود اختصاص دادند. شاخص هر دو کلروفیل a و b با افزایش تنش خشکی کاهش و با کاربرد تیمار مالچ بهبود یافتند. به علاوه برهمکنش هر دو تیمار آزمایش، بهره وری آب و بهره وری اقتصادی در واحد سطح را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تبخیر- تعرق، تنش خشکی، سیب”گرانی اسمیت“_ کیفیت میوه
  • سمانه احسانی کلی کند، بیژن نظری*، هادی رمضانی اعتدالی، عباس ستوده نیا صفحات 31-44

    تحویل حجمی آب از مولفه های اصلی طرح تعادل بخشی آب زیرزمینی است. در شرایط تحویل حجمی آب، حفظ درآمد کشاورز و استفاده بهینه از آب هم زمان باید مدنظر باشد. هدف از این تحقیق، تعیین الگوی کشت بهینه در چاه های کشاورزی منتخب دشت قزوین در شرایط تحویل حجمی و مطابق با حقابه های مصوب بوده است. در این پژوهش 9 مزرعه مطالعه شد و از روش برنامه ریزی خطی برای بهینه سازی استفاده گردید. همچنین بهینه سازی الگوی کشت با اهداف حداکثر کردن سود خالص کشاورز، کاهش میزان آب مصرفی و افزایش بهره وری اقتصادی صورت گرفت. الگوی کشت بهینه به عنوان یک توصیه کلی به این صورت تعیین شد که 25% گوجه فرنگی، 10% یونجه، 16% گندم و 49% کلزا کشت شود. به طور متوسط در چاه های موردمطالعه، بهره وری آب در الگوی کشت مصوب و الگوی کشت بهینه با محدودیت ماهانه و سالانه آب، به ترتیب برابر با 5283، 9080 و 10570 ریال بر مترمکعب برآورد گردید. بهره وری آب در الگوی کشت بهینه با محدودیت سالانه و ماهانه آب به ترتیب به میزان 100 و 72 درصد نسبت به الگوی کشت مصوب در پروانه های بهره برداری افزایش داشته است. همچنین، سود خالص در الگوی کشت مصوب و الگوی کشت بهینه با محدودیت ماهانه و سالانه آب به ترتیب برابر با 52978، 48275 و 88844 هزار ریال در هکتار برآورد گردید. سود خالص در الگوی کشت بهینه با محدودیت سالانه و ماهانه آب به ترتیب به میزان 7/67 درصد افزایش و 9/8 درصد کاهش نسبت به الگوی کشت مصوب داشته است. متوسط آب مصرفی در الگوی کشت مصوب و الگوی کشت بهینه با محدودیت ماهانه و سالانه آب به ترتیب برابر با 10287، 5150 و 8501 مترمکعب در هکتار برآورد گردید. کاهش آب مصرفی در الگوی کشت بهینه با محدودیت سالانه و ماهانه آب نیز به ترتیب 4/17 درصد و 9/49 درصد نسبت به الگوی کشت مصوب تعیین شد

    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، تحویل حجمی آب، بهره وری آب، پروانه بهره برداری چاه، دشت قزوین
  • ناجی بوعذار، اصلان اگدرنژاد*، سعید برومندنسب صفحات 45-57

    تحلیل حساسیت یکی از مراحل آماده سازی مدل گیاهی قبل از واسنجی است که به محققان کمک می نماید تا اطلاعات دقیق تری نسبت به اثرات هر پارامتر بر نتایج شبیه سازی شده پیدا نموده و سبب افزایش دقت مدل در مرحله واسنجی شود. به دلیل ویژگی های مدل AquaCrop، پژوهشگران از آن برای شبیه سازی رشد گیاهان در مدیریت های مختلف آبیاری استفاده می نمایند. این پژوهش با هدف بررسی تحلیل حساسیت مدل AquaCrop در شبیه سازی زیست توده سیب زمینی نسبت به تغییرات پارامترهای رشد گیاهی بهره وری آب نرمال شده (WP*)، حداکثر ضریب تعرق گیاهی (KCTrx)، پوشش گیاهی اولیه (CC0)، ضریب رشد پوشش گیاهی (CGC) و ضریب کاهش پوشش گیاهی (CDC) با استفاده از روش باون انجام شد. در این پژوهش از داده های برداشت شده از یک مزرعه تحقیقاتی در منطقه چهارتخته شهرکرد استفاده شد. این پژوهش شامل دو فاکتور روش آبیاری (قطره ای سطحی و زیرسطحی) و سطوح مختلف آب آبیاری (تامین 100، 80 و 65 درصد نیاز آبی) بود. نتایج نشان داد که مدل AquaCrop نسب به تغییرات پارامتر WP* بیشترین حساسیت و کمترین حساسیت نیز به دو پارامتر CC0 و CDC اختصاص داشت. روند تغییرات زیست توده نسبت به CDC معکوس و نسبت به سایر پارامترها هم-جهت بود. افزایش تنش آبی در پارامترهای WP* و KCTrx سبب کاهش حساسیت مدل شد. بنابراین برای واسنجی مدل AquaCrop در شرایط اختلاف زیاد بین مقادیر شبیه سازی شده و مشاهداتی بهتر است پارامتر WP* تغییر داده شود. در غیر این صورت تغییر سایر پارامترها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای زیرسطحی، آبیاری قطره ای سطحی، بهره وری آب نرمال شده، روش باون، مدل سازی گیاهی
  • صابر جمالی، حسین بانژاد*، عباس صفری زاده ثانی صفحات 59-71

    یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده در تولید محصولات کشاورزی، کمبود آب آبیاری است. این پژوهش به منظور بررسی برهمکنش بافت خاک و سطوح آبیاری برعملکرد، اجرای عملکرد و بهره وری مصرف آب گیاه شاهی در سال 1397 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. پژوهش حاضر، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و بر پایه ی کشت گلدانی بود. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (100 درصد ظرفیت زراعی، 66 درصد ظرفیت زراعی و 33 درصد ظرفیت زراعی) و سه بافت خاک (رس سیلتی، لوم رسی و لوم شنی) بود. بر اساس نتایج کاهش حجم آب مصرفی به میزان 34 درصد و 67 درصد به ترتیب منجر به کاهش 12 و 2/13 درصدی تعداد برگ، 1/8 و 5/8 درصدی طول برگ، 1/11 و 25 درصدی عرض برگ و 4/7 و 8/16 درصدی وزن خشک اندام هوایی نسبت به تیمار شاهد (100 درصد ظرفیت زراعی) شده است. بیشترین میزان ارتفاع، وزن تر اندام هوایی و عملکرد در واحد سطح به ترتیب با مقادیر 9/16 سانتی متر، 10 گرم و 9/565 گرم در مترمربع در تیمار اثر متقابل 100 درصد ظرفیت زراعی و بافت خاک رس سیلتی مشاهده شد. بیشترین مقدار بهره وری مصرف آب با مقدار 15/1 کیلوگرم در متر مکعب در تیمار اثر متقابل 33 درصد ظرفیت زراعی و رس سیلتی به دست آمد. به طور کلی، گیاه شاهی نسبت به تنش خشکی حساس است، همچنین بافت مناسب برای این گیاه رس سیلتی است.

    کلیدواژگان: بافت خاک، بهره وری آب، شاهی، عملکرد، کم آبیاری
  • اکبر مهری، امیر سلطانی محمدی*، حامد ابراهیمیان، سعید برومندنسب صفحات 73-89

    به منظور ارزیابی اقتصادی رفتار گیاه ذرت دانه ای نسبت به استراتژی کم آبیاری موجی و یک در میان، پژوهشی در دشت جایدر شهرستان پلدختر طی سال زراعی 1400-1399 انجام شد. طرح آماری پژوهش، طرح فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی بود که شامل دو فاکتور در پنج و سه سطح بود: فاکتورA (پنج روش آبیاری جویچه ای) شامل آبیاری معمولی یا سنتی (C)، آبیاری موجی با نسبت قطع و وصل جریان یک به یک تا زمان تکمیل پیشروی (S_1)، آبیاری موجی با نسبت قطع و وصل جریان دو به یک تا زمان تکمیل پیشروی (S_2)، آبیاری یک در میان ثابت (FF) و آبیاری یک در میان متغیر (AF) و همچنین فاکتورB (سه رژیم آبیاری) شامل 100 درصد نیاز آبی (I_100)، 80 درصد نیاز آبی (I_80) و 60 درصد نیاز آبی (I_60) است. لذا تعداد تیمارهای آزمایشی 15 و تعداد تکرارها نیز 3 تکرار بود. نتایج نشان داد در روش های آبیاری، بیش ترین سود ناخالص و خالص نسبت به مقدار آب مصرفی، مربوط به روش آبیاری موجی s_1 به ترتیب با مقادیر 24/20 و 87/9 هزار ریال بر متر مکعب است. در رژیم های مختلف آبیاری، بیش ترین سود ناخالص و خالص نسبت به مقدار آب مصرفی به ترتیب مربوط به (I_80) با مقدار 46/19 هزار ریال بر متر مکعب و (I_100) با مقدار 29/8 هزار ریال بر متر مکعب تعیین شد. نهایتا برای تیمارهای مختلف آبیاری، بیش ترین سود ناخالص و خالص نسبت به مقدار آب مصرفی مربوط به تیمار آبیاری S_1 I_60 به ترتیب با مقادیر 53/22 و 7/10 هزار ریال بر متر مکعب بود.

    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، سود ناخالص و خالص، کم آبیاری، نیاز آبی
  • صابر جمالی، محمد نادریان فر*، حسین انصاری صفحات 91-102
    در سال های اخیر استفاده از گیاه کینوا به دلیل شرایط مساعد کشت در شرایط سخت آب و هوایی گسترش یافته است و با توجه به اینکه ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد کشت این گیاه حایز اهمیت است. در تحقیق حاضر جهت بررسی اثر سطوح مختلف تنش آبی و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کینوا رقم Giza-1، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و بر پایه کشت گلدانی با سه تکرار در سال 1398 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. در این پژوهش فاکتور تنش آبی دوره ای شامل 4 سطح (بدون تنش (شاهد)، تنش در کل دوره رشد، تنش در دوره گلدهی و تنش در دوره دانه بستن) و فاکتور کود نیتروژن نیز شامل 3 سطح (0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بود. لازم به ذکر است که برای اعمال تنش در دوره های مختلف رشدی، آبیاری به میزان 50 درصد ظرفیت زراعی خاک در اختیار گیاهان قرار گرفت. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد تیمار تنش آبی روی ارتفاع، تعداد شاخه های فرعی، طول سنبله، عرض سنبله، قطر ساقه، عملکرد دانه (8/134 گرم) و بهره وری آب (27/0 کیلوگرم بر مترمکعب) در سطح یک و روی تعداد سنبله در سطح 5 درصد معنی دار بوده است. همچنین اثر متقابل تنش آبی و کود نیتروژن روی تعداد سنبله، قطر ساقه، عملکرد دانه در سطح یک درصد و بهره وری آب در سطح 5 درصد معنی دار شده است. به طورکلی، بیشترین میزان عملکرد دانه در تیمار بدون تنش و شرایط آبیاری به میزان 450 میلی متری و استفاده از 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن مشاهده شد. بهترین تابع تولید عملکرد- آب مصرفی- نیتروژن که بر روی گیاه کینوا رقم Giza-1 در شرایط این پژوهش می توان برازش داد، بر اساس شاخص های آماری مورد استفاده و رتبه بندی توابع، تابع خطی (Y=-0.835+0.034 I + 0.012 N) است.
    کلیدواژگان: تابع تولید، صفات مورفولوژیکی، بهره وری آب، کم آبیاری
  • مهسا حیدری، محمدرضا خالدیان*، محمدحسن بیگلویی، محمود قاسم نژاد صفحات 103-114
    به طور سنتی کشاورزان از حواس و ادراک خود برای تشخیص و نظارت بر سلامت و نیازهای محصولات خود استفاده کرده اند. با این حال، انسان دارای پنج حس ادراکی اساسی با سطح دقت متفاوت است که می تواند از انسانی به انسان دیگر تغییر کرده و تا حد زیادی به استرس، تجربه، سلامتی و سن بستگی دارد. برای غلبه بر این مشکل، در دهه گذشته، با ظهور فناوری تلفن های هوشمند، برنامه های جدید کشاورزی برای دستیابی به سامانه های تشخیص بهتر، مقرون به صرفه، دقیق و قابل حمل توسعه داده شد. تلفن های هوشمند معمولی مجهز به چندین حس گر هستند که می توانند برای پشتیبانی از فعالیت های کشاورزی معمولی و پیشرفته در زمان واقعی با هزینه بسیار کم مفید باشند؛ بنابراین، توسعه برنامه های کشاورزی مبتنی بر دستگاه های تلفن هوشمند در سال های اخیر به طور تصاعدی افزایش یافته است. بااین حال، پتانسیل بزرگی که توسط برنامه های تلفن هوشمند ارایه می شود هنوز به طور کامل محقق نشده است. با توجه به اینکه مدیریت مزرعه و عملیات آبیاری معمولا زمان زیادی نیاز دارد بنابراین نیروی انسانی باید در زمان مشخص انجام وظایف کنند. استفاده از نرم افزارهای گوشی هوشمند سبب افزایش کیفیت مدیریت و استفاده بهتر از نهاده و همچنین کاهش صرف وقت و نیروی انسانی و درنهایت هزینه های مربوطه می شود؛ بنابراین، مقاله حاضر مرور و تجزیه وتحلیل ویژگی های چندین برنامه تلفن همراه را برای استفاده در کشاورزی هوشمند موجود در بازار یا توسعه یافته در پژوهش های مختلف ارایه می دهد. این امر به کشاورزان کمک می کند تا شناختی از نوع برنامه های موجود، ویژگی ها و مقایسه بین آن ها داشته باشند. همچنین، این مقاله یک منبع مناسب برای کمک به پژوهش گران و توسعه دهندگان برنامه های کاربردی برای درک محدودیت های ابزارها و خلاهای موجود برای انجام کارهای جدید است
    کلیدواژگان: نرم افزار کاربردی تلفن همراه، برنامه ریزی آبیاری، بیلان آب، کشاورزی هوشمند
  • وحید شمس آبادی، حسین بانژاد*، حسین انصاری، سید حسین نعمتی صفحات 115-129

    تنش شوری و خشکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان محسوب می‎شوند. سلنیوم به عنوان یکی از عناصر مفید در برابر اثرات مخرب تنش‎ها شناخته می‎شود. به منظور بررسی اثر تنشهای آبی و شوری بر بهره‎وری آب و بعضی خصوصیات گیاه نعناع فلفلی در حضور سلنیوم، آزمایشی به صورت اسپیلیت در زمان در منطقه تربت جام و در سال 1399 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل 2 سطح چین (چین اول، چین دوم)، 3 سطح آبیاری (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی)، 3 سطح شوری (0، 50 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) و دو سطح سلنیوم (0 و 5 میلی‎گرم بر لیتر سلنات سدیم) بود. نتایج پژوهش حاضر بیانگر کاهش وزن تر و خشک، ارتفاع، تعداد برگ و گره در شرایط اعمال تنش خشکی و شوری می‎باشد. به طور کلی وزن تر و خشک، ارتفاع، تعداد برگ و گره، درصد اسانس و بهره وری آب در چین اول بیشتر از چین دوم بود. همچنین محلول پاشی برگی سلنیوم به میزان 5 میلی‎گرم بر لیتر، موجب افزایش خصوصیات فوق و نیز افزایش تحمل گیاه در برابر تنش شوری و خشکی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش به ترتیب تنش خشکی و شوری، بهره وری آب افزایش و کاهش می‎یابد. همچنین با اعمال تنش‎های ملایم خشکی در قالب کم آبیاری، درصد اسانس افزایش یافته و سپس با اعمال تنش به نسبت شدید، درصد اسانس کاهش می‎یابد. همچنین نتایج حاکی از این بود که استفاده از آب شور در شرایط اعمال تنش خشکی، موجب تشدید کاهش وزن خشک و تر، تعداد گره و درصد اسانس گردید.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنش شوری، سلنیوم، بهره وری آب، چین برداشت
  • رضا احمدی شریف، حمیدرضا ذاکرین*، معرفت مصطفوی راد، سعید سیف زاده، سید علیرضا ولدآبادی صفحات 131-148

    این آزمایش، به منظور ارزیابی اثر رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی دانه و روغن در بادام زمینی (Arachis hypogaea L.) تحت تاثیر اتانول، در طی فصل زراعی 1398 و 1399 به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، آستارا (ایستگاه تحقیقاتی کانرود) اجرا شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل چهار سطح رژیم آبیاری در 25، 50، 75 و 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان کرت اصلی و سه سطح الکل اتانول شامل 10، 20 و 30 درصد حجمی به عنوان کرت فرعی بود. تنش خشکی سبب کاهش عملکرد دانه، درصد روغن دانه، عملکرد روغن، عملکرد پروتیین و اسیدهای چرب لینولییک، پالمیتیک و آراشیدیک در روغن بادام زمینی گردید. ولی، تنش خشکی تاثیر مثبت بر صفاتی نظیر محتوای پروتیین دانه، اسیدهای چرب اولییک و استیاریک داشت. بیشترین عملکرد دانه (3275 کیلوگرم در هکتار) تحت تاثیر متقابل رژیم آبیاری پس از 25 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و کاربرد اتانول با غلظت 20 درصد حجمی به دست آمد. کاربرد برگی اتانول با غلظت 10 درصد حجمی تحت شرایط رژیم آبیاری پس از 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (تنش خشکی شدید) بالاترین میزان اولییک اسید (17/57 درصد) را نشان داد. در این آزمایش، تنش خشکی سبب کاهش عملکرد کمی دانه (56/69 درصد) در بادام زمینی گردید و افزایش سنتز اولییک اسید تحت شرایط تنش خشکی کیفیت روغن بادام زمینی (93/13 درصد) را بهبود بخشید. کاربرد اتانول در هر دو شرایط آبیاری و تنش خشکی منجر به بهبود کمیت و کیفیت عملکرد دانه و روغن در بادام زمینی گردید. بدین ترتیب، کاربرد برگی اتانول می-تواند در راستای ارتقای عملکرد کمی و کیفی دانه و روغن در بادام زمینی در شرایط اقلیمی مشابه قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: الکل اتانول، بادام زمینی، تنش خشکی، تنفس نوری، تولید دانه
  • فاطمه شهبازی، محمدکریم معتمد، محمدرضا خالدیان*، علی قدمی فیروز آبادی صفحات 149-163

    پژوهش حاضر به مطالعه اراضی مناسب گندم کاری در شهرستان نهاوند که قابلیت اجرای سامانه های تحت فشار آبیاری را دارد، انجام گرفت. پرسشنامه ابزار اصلی جمع-آوری اطلاعات مورد نیاز این پژوهش بوده است. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه این پژوهش مقدار 65/0 به دست آمد که نشان از پایایی قابل قبول آن دارد. جامعه ی آماری کشاورزان مالک اراضی گندم روستاهای استان همدان است که به صورت نمونه گیری تصادفی، از بین نه شهرستان استان همدان، شهرستان نهاوند و از بین روستاهای آن، سی روستا انتخاب شدند. از بین کشاورزان گندم کار این روستاها، کشاورزانی که از سامانه آبیاری تحت فشار در آبیاری گندم زارهای خود بهره می بردند، حجم نمونه، 379 نفر با استفاده از روش کوکران تعیین شد. کشاورزان منتخب نیز به طور تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش در مرحله ی اول بررسی مطالعه کتابخانه ای با رجوع به اسناد و مدارک موجود در ادارات مربوطه، مقالات انتشار یافته و بررسی یافته های علمی مربوطه انجام گرفت، در مرحله دوم آزمون فرضیه ها و یک روش انتخاب سامانه آبیاری تحت فشار مناسب با در نظر گرفتن معیارهای فیزیکی، اقتصادی-اجتماعی و محیطی ارایه شد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش مشخص کرد که از دیدگاه پاسخ گویان هزینه نهاده های مصرفی در ایجاد و به کارگیری نوع سامانه آبیاری تحت فشار و وضعیت اقتصادی کشاورزان گندم کار، وضعیت اقلیمی (وضعیت آب و هوا، توپوگرافی زمین، خاک، مقدار و کیفیت آب در منطقه مورد مطالعه) و بررسی ویژگی های فردی و حرفه ای (سن، سطح تحصیلات، مالکیت زمین، مقدار زمین زیر کشت گندم آبی و درآمد سالیانه) در انتخاب سامانه آبیاری تحت فشار در سطح احتمال 1% معنی دار و مثبت است. در بخش دوم مطالعه مشخص شد که بیشترین امتیاز توسط سامانه آبیاری بارانی-ثابت و سامانه آبیاری بارانی با قبلیت جابه جایی کسب شد.

    کلیدواژگان: سامانه آبیاری بارانی، مدیریت منابع آب، ویژگی های فردی و حرفه ای
  • مسعود پورغلام آمیجی*، داود نجفیان، توفیق سعدی صفحات 165-190
    بررسی ها نشان می دهد آن طور که باید و شاید از فناوری های ساخته شده و اختراعاتی که در بخش های مختلف آب (شرب، صنعت و کشاورزی) توسعه یافته اند، در مقام اجرا استفاده نمی شود؛ بنابراین باید مشکلات موجود موشکافی شده و راه حل های علاج بخش برای ورود فناوری های جدید در صنعت آب ارایه شود. بدین منظور 10 مورد از مهم ترین فناوری ها، ابداعات، اختراعات، پروژه ها و ایده های کاربردی برای بخش آب کشور از بین 70 فناوری منتخب، شناسایی شدند. سپس پرسشنامه مورد نظر توسط 15 نفر از افراد متخصص، مجرب، خبره و مسلط به موضوع در بهار و تابستان 1401 تکمیل و در پاییز و زمستان 1401 تحلیل شد. برای سنجش پایایی پرسشنامه ها از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آن برای قسمت های مختلف پرسشنامه (قوت، ضعف، فرصت و تهدید) بین 1-85/0 بود که مورد تایید است. سپس تجزیه وتحلیل داخلی و خارجی هر فناوری، با استفاده از ابزار تحلیلی SWOT انجام و بهترین راهبرد برای هر فناوری معرفی شد. دسته بندی برترین و پرتکرارترین عوامل در هرکدام از بخش های چهارگانه بر اساس نتایج 10 فناوری مورد بحث حاکی از آن بود که گزینه افزایش راندمان و صرفه جویی قابل توجه آب (S1) از بخش نقاط قوت با 7 بار قرارگیری در رتبه اول، به عنوان مهم ترین گزینه شناسایی شد. هزینه بالای طراحی، ساخت و یا اجراء (W1) از نقاط ضعف با 7، تغییر رویکرد سیاست گذاری های کلان کشور و پذیرش فناوری جدید (O3) و ذخیره آب، قابلیت توسعه و پایداری امنیت آبی و غذایی کشور (O4) از نقاط فرصت با 3 و همچنین تاثیر کوتاه مدت فناوری و مشکلات آتی مربوط به آن (T1)، بروکراسی اداری و عدم تسریع فرایند ثبت اختراع و استفاده از فناوری (T2) و بازده اقتصادی-فنی پایین و خارج شدن از چرخه کاربرد (T5) از نقاط تهدید با 3 بار قرارگیری در رتبه اول، پرتکرارترین گزینه های هر بخش بودند. همچنین آسیب شناسی عوامل موفقیت و شکست فناوری ها نشان داد که نقطه قوت بومی سازی فناوری و اختراعات صنعت آب و تولید داده های معتبر (S5)، نقطه ضعف مشکلات مربوط به عدم سهولت در بهره برداری (W3)، نقطه فرصت توسعه دانش فنی و انتقال علم به کشورهای دیگر (O1) و نقطه تهدید بازده اقتصادی-فنی پایین و خارج شدن از چرخه کاربرد (T5) به ترتیب با 4، 4، 4 و 5 بار قرارگیری در رتبه پنجم، به عنوان کم اهمیت ترین عوامل شناسایی شدند. در مجموع راهبرد رقابتی به عنوان کارآمدترین راهبرد شناخته شد.
    کلیدواژگان: تهدید و فرصت-قوت و ضعف، چشم انداز توسعه، فناوری های آب، SWOT، هوشمندسازی
|
  • MohammadAli Shahrokhnia *, Alireza Hassanoghli, Fariborz Abbasi Pages 1-15

    Knowing the amount of irrigation water in the agricultural sector can lead to better management of water resources and increase water productivity in farms and gardens. So far, few scientific studies have been conducted on the irrigation situation of date palms in Iran, especially in Fars province, which is one of the important areas of date production in this country. In this study, fruit yield, irrigation water, water productivity and the difference between irrigation water and gross water requirement in a number of date palm trees in Fars province were measured and studied. This study was conducted in three main areas of date production in Fars province (Jahrom, Qhir-Karzin and Kazerun). 30 orchards were selected and yield, irrigation water, water productivity were measured during 2019-2020. The three scenarios of water requirement, National Water Document, water requirement by Penman-Montieth method in the year of research and water requirement by Penman-Montieth method were considered based on long-term meteorological data for selected orchards. Irrigation water of date palms was compared with gross water requirement by t-test in different regions. The results showed that the average yield, irrigation water volume and water productivity of the studied date palms during one year were 8.9 t/ha, 15118 m3/ha and 0.60 kg/m3, respectively. The difference in irrigation water productivity in the study areas was not statistically significant, but the difference in yield and volume of irrigation water in the study areas was significant. In general, the volume of irrigation water for date palms in the study areas was less than the annual and long-term gross water requirement and more than water requirement based on the National Water Document. The average irrigation efficiency and adequacy in the studied orchards were 91% and 86%, respectively.

    Keywords: Crop water requirement, Date fruit yield, Irrigation adequacy, Irrigation efficiency, Irrigation system
  • Hediyeh Beigi *, Reza Fotouhi Ghazvini, Mahmud Ghasemnezhad, MohammadReza Khaledian Pages 17-30

    Water is one of the most important restrictive factors in the production of agricultural products worldwide. The aim of this research is to study the effects of different levels of irrigation and organic mulch on yield, water productivity, fresh weight, dry matter percentage, hardness, soluble solid content, titratable acid, and chlorophyll index of Granny Smith apple fruit at harvest. For this purpose, factorial experiment was performed in a randomized complete block design with three replications in 2019. Irrigation treatment were applied at supply levels of 100, 75 and 50 percents of tree water requirement (ETc) and organic mulch to thicknesses of zero, 4, 8 and 12 cm. The results showed that the highest average of fresh weights of fruit were allocated to 75 and 100 percent water supply levels and organic mulch treatment at thicknesses of 8, 4 and 12 cm had a significant positive difference in fresh weight of fruit compared to the control, respectively. The average yield of mulched trees was 11.52 percent more than control trees, the highest yield was obtained in treated trees with 8 cm of mulch. Fruit SSC and the firmness of fruit were improved at 50 percent irrigation. The interaction of 8 cm mulch treatment with 75 percent irrigation had the most amount of fruit acid. Both chlorophyll a, b and total decreased with increasing drought stress and improved with the application of mulch treatments .In addition, interaction of both experimental treatments, increased water productivity and benefit per drop unit area.

    Keywords: Drought stress, evapotranspiration, Fruit quality, Granny Smith Apple
  • Samane Ehsani Kolikand, Bijan Nazari *, Hadi Ramezani Etedali, Abbas Sotoodehnia Pages 31-44

    Volumetric water delivery is one of the main components of the groundwater balancing plan. In the volumetric water delivery condition, the increase in farmers' income and the optimum use of water should be considered at the same time. The aim of this study was to determine optimum cropping patterns in agriculture wells under volumetric water allocation constraints in the Qazvin plain. In this research, 9 agriculture farms were studied and linear programming was used in the optimization process. The average water productivity in the formal cropping pattern (FCP), optimum cropping pattern with monthly water allocation (OCPM), and optimum cropping pattern with yearly water allocation (OCPY) was estimated at 5283, 9080, and 10570 Rials per cubic meter, respectively. The average productivity in the OCPM and OCPY has increased by 72% and 100%, respectively, compared to the FCP. Also, the average net benefits in the FCP, OCPM, and OCPY were estimated at 52978, 48275, and 88844 thousand Rials per hectare, respectively. The average net benefit in the OCPM has declined by 8.9%, and the average net benefit in the OCPY has increased by 67.7% compared to the FCP that mentioned in water licenses. The average water use in the FCP, OCPM, and OCPY was estimated at 10287, 5150, and 8501 cubic meters in ha, respectively. The average of water use in OCPM and OCPY has declined by 49.9% and 17.4% respectively. The results showed that the formal crop pattern that is mentioned in water licenses of agricultural wells requires a considerable revision and does not conform to volumetric water delivery (allocation) conditions.

    Keywords: Optimum Cropping Pattern, Volumetric water delivery, Water productivity, Water licenses of agricultural wells, Qazvin plain
  • Naji Boozar, Aslan Egdernezhad *, Saeed Boroomand Nasab Pages 45-57

    Sensitivity analysis is one of the steps in preparing a crop model before calibration, which helps researchers to find more information about the effects of each parameter on the results to increase the accuracy of the model in the calibration stage. Because of the capabilities of AquaCrop, researchers use it to simulate crop growth in different irrigation managements. The present study was conducted to analyze the sensitivity of AquaCrop in simulation of potato biomass to changes in crop growth parameters includes normalized water productivity (WP*), maximum transpiration coefficient (KCTrx), initial canopy cover (CC0), canopy growth coefficient. (CGC) and canopy reduction coefficient (CDC) using Baven (1979) method. Data were collected from a research farm in the Chahartakhteh area of Shahrekord, Iran, during two years. These data included the effect of two factor includes: irrigation method (surface and subsurface drip irrigation) and different irrigation levels (FI: 100% water supply, RDI80: 80% water supply and RDI65: 65% water supply). The results showed that the model AquaCrop had the highest sensitivity to WP* and the lowest sensitivity to CCo and CDC. The trend of potato biomass changes was inverse for CDC and direct to other parameters. Increased water stress in WP* and KCTrx parameters decreased the sensitivity of AquaCrop model. Therefore, in order to calibrate the AquaCrop in the conditions of a large difference between the simulated and observed values, it is better to change WP*. Otherwise, it is suggested to change the other parameters.

    Keywords: Beven Method, Crop Modeling, Normalized Water Productivity, Sub Surface Drip Irrigation, surface drip irrigation
  • Saber Jamali, Hossein Banejad *, Abbas Safarizadeh-Sani Pages 59-71

    Irrigation water scarcity is one of the major limiting factors in agricultural production. This study was conducted to investigate the interaction effect of soil textures and irrigation levels on yield, yield components, and water productivity of Garden cress (Lepidium sativum L.) in the experimental research greenhouse at Ferdowsi University of Mashhad, during 2018. In this study we used a factorial experiment based on the completely randomized design with 3 replications. Treatments consisted of 3 levels of irrigation (0.33 FC, 0.66 FC, and FC) and 3 soil textures (silty clay, clay loam, and sandy loam). The result showed that decrease of the water irrigation consumption by 34 and 67% resulted in reduction of leaf numbers by 12 and 13.2%, leaf length (8.2 and 8.5%), leaf width (11.1 and 25%), and shoot dry weights (7.4 and 16.8%). The results showed that the highest of plant height, shoot fresh weights, and yield of garden cress by 16.9 cm, 10 g, and 565.9 g.m-2 were observed in FC+silty clay treatments. The highest of water productivity was observed in 0.33 FC+ silty clay (by 1.15 Kg.m-3). Also, garden cress is sensitive plant under drought stress conditions and the best texture for this plant is silty clay texture.

    Keywords: Deficit irrigation, Garden Cress, Soil texture, Water productivity, Yield
  • Akbar Mehri, Amir Soltani Mohammadi *, Hamed Ebrahimian, Saeid Boromandnasab Pages 73-89

    in order to determine the economic evaluation of Grain Maize crop behavior in relation to Surge and alternate Deficit irrigation strategy, a research in Jaydar plain of Poldokhtar city during the year 2021-2022 was done. The statistical design of the research was Factorial design in a randomized complete block design Which has two factors at 5 and 3levels. Factor A (five furrow irrigation methods) including conventional irrigation (C), Surge irrigation with one-to-one flow wave cycle ratio until advance time is complete (S_1), Surge irrigation with two-to-one flow wave cycle ratio until advance time is complete (S_2) , fixed alternate irrigation (FF) and variable alternate irrigation (AF) as well as factor B (three irrigation regimes) including 100% water requirement (I_100), 80% water requirement (I_80) and 60% water requirement (I_60). The number of experimental treatments was 15 and the number of replications was 3 replications. The results showed that in irrigation methods, the highest gross and net profit in relation to the amount of water consumed is related to the s_1 surge irrigation method respectively with values of 20.24 and 9.87 thousand Rials per cubic meter. In different irrigation regimes, the highest gross and net profit in relation to the amount of water consumed respectively is related to the (I_80) with the amount of 19.46 thousand Rials per cubic meter and (I_100) with the amount of 8.29 thousand Rials per cubic meter was determined. Finally for different irrigation treatments, the highest gross and net profit in relation to the amount of water used was related to the treatment S_1 I_60 respectively is 22.53 and 10.7 thousand Rials per cubic meter.

    Keywords: Furrow irrigation, gross, net profit, Deficit irrigation, Water requirement
  • Saber Jamali, Mohammad Naderianfar *, Hossein Ansari Pages 91-102
    In recent years, the quinoa plant has been used extensively due to its favorable cultivation conditions in harsh climates. The cultivation of this plant is important given that Iran is located in an arid and semi-arid region. In the present study, the effects of different levels of water stress and nitrogen fertilizer were investigated on the yield and yield components of quinoa cultivar Giza-1. A factorial experiment in a completely randomized design based on potted planting with three replications was conducted in the research greenhouse at the Ferdowsi University of Mashhad in 2019. Periodic water stress factor consisted of four levels (without stress (control), stress in the total growth period, stress during the flowering stage, and stress during grain filling stage) and nitrogen fertilizer factor comprised three levels (0, 50, and 100 kg ha−1). To apply stress in different growth periods, the plants were irrigated at 50% of soil field capacity. The results of mean comparisons indicated that height, the number of offshoots, spike length, spike width, stem diameter, grain yield (GY, 134.8 g), and water use efficiency (WUE, 0.27 kg/m3) were significantly affected by water stress at 1% level and the number of spikes at 5% level. The interaction of water stress and nitrogen fertilizer significantly influenced the number of spikes, stem diameter, and GY at the 1% level and WUE at the 5% level. Overall, the highest GY was observed without stress treatment under irrigation at 450 mm and using 50 kg ha−1 of nitrogen fertilizer. The best yield-water-nitrogen production function is a linear function (Y = -0.835 + 0.034 I + 0.012 N) that can be fitted on quinoa cultivar Giza-1 based on the applied statistical indices and ranking of functions in the conditions of this study.
    Keywords: Deficit irrigation, Morphological traits, Production Function, Water Use Efficiency
  • Mahsa Heydari, Mohammadreza Khaledian *, Mohammadhassan Biglouei, Mahmud Ghasemnezhad Pages 103-114
    Farmers have traditionally used their sensory and perceptual systems to diagnose and monitor the health and needs of their crops. However, humans have five basic perceptual systems with varying degrees of accuracy that can vary from person to person and largely depend on stress, experience, health and age. To overcome this problem, in the last decade, with the advent of smart phone technology, new agricultural programs have been developed to achieve better, cost-effective, accurate and reliable detection systems. Conventional smartphones are equipped with several sensors that can be used to support normal and advanced agricultural activities in real time at a very low cost.Thus, the development of agricultural applications based on smartphones has increased exponentially in recent years. However, the great potential offered by smartphone applications has not yet been fully realized. Due to the fact that farm management and irrigation operations usually require a lot of time, therefore, human resources must perform tasks in a specific time. The use of smartphone software increases the quality of management and better use of inputs, as well as reducing time and manpower, and ultimately related costs. Therefore, the present article provides an overview and analysis of the features of several mobile applications for use in smart farming on the market or developed in various studies. This helps farmers to assess the type of available programs, their features and compare them. This article is also a good resource to help researchers and application developers understand the limitations of existing tools and gaps in new work.
    Keywords: Mobile Application, Irrigation planning, Water balance, Smart Agriculture
  • Vahid Shamsabadi, Hossein Banejad *, Hossein Ansari, Seyyed Hossein Nemati Pages 115-129

    Drought and salinity stress are the most important limiting factors for plant growth. Selenium has been introduced as one of the useful elements against the destructive effects of stress. To the investigation of influence salinity and drought stress on water productivity and some characteristics of Mentha piperita L in the presence of selenium, an experiment on the split in time was performed in the Torbat-e Jam region, Iran in 2020, including two levels of cut (cut1 and cut2), three levels of irrigation (including full irrigation (100% of water requirement) = I1, I2=75% I1 and I3= 50% I1), three levels of Salinity (0, 50 and 100 mmol NaCl) and selenium factor in 2 levels (0 and 5 mg/l Na2SeO4). The result showed that fresh and dry weight, plant height, the number of leaves per plant, and the number of nodes decrease under salinity and drought stress. Generally fresh and dry weight, plant height, number of leaves per plant, number of nodes, Essential Oil percentage, and water productivity in the first cut was more than in the second cut. Also, foliar spraying of selenium (5 mgr/lit Na2SeO4) increased the above characteristics and also increased plant resistance against salinity and drought stress. The result showed with increasing salinity and drought stress respectively water productivity increased and decreased. the result showed that the percentage of essential oil increased by applying mild stresses in the form of deficit irrigation and then by applying intense stress, the percentage of essential oil decreased. Also result showed that the use of saline water in the conditions of drought stress caused intensification of reduction in fresh and dry weight, number of nodes and percentage of essential oil.

    Keywords: salinity stress, Drought stress, selenium, Water productivity, Cut
  • Reza Ahmadi Sharif, HamidReza Zakerin *, Marefat Mostafavi Rad, Saeed Sayfzadeh, Sayed Alireza Valadabadi Pages 131-148

    In order to evaluate the effect of different irrigation regimes on quantitative and qualitative yield of grain and oil in peanut as affected by Ethanol Alcohol, this experiment was performed as split plat based on randomized complete block design with three replications in experimental field of Agicutural and Natural Resources Research and Education Center of Guilan Province, Astara (Kanroud research station), Iran during 2018 and 2019 cropping seasons. Four level of irrigation regimes at 25, 50 and 75 and 100 mm evaporation from class A pan and three levels of Ethanol Alcohol such as 10, 20 and 30 % (v:v), comprised experimental treatments, as main plot and sub plot, respectively. Drought stress caused to decrease grain yield, grain oil content, oil yield, protein yield and inoleic acid, palmitic acid and arashidic fatty acids lin peanut oil. But, drought stress had positive effect on grain protein content, oleic acid and stearic fatty acids. The greatest grain yield (3275 kg/ha) was pbtained influenced by the interaction effect between irriation regim at 25 mm evaporation fron A pan and Ethanol application at thr rate of 20 % (v/v). Ethanol foliar application at thr rate of 20 % (v/v) showed the highest rate of oleic fatty acid (57.17 %) under irrigation regim at 100 mm evaporation fron A pan (sever drought stress). In this experiment, drought stress caused to decrease quantitative yield of grain (69.56 %) in peanut and enhancement of oleic acic synthesis under drought stress condition improved oil quality (13.93 %) in peant. Ethanol applicatiom led to improve the quantity and quality of grain and oil yield in peanut under bath irrigation and drought stress conditions. Hence, foliar application of ethanol could be recommendable in direction to enhance quantitative and qualitative yield of grain and oil in peant under similar climatic condition.

    Keywords: Ethanol alcohol, Drought stress, Grain production, Peanut, Photorespiration
  • Fatemeh Shahbazi, MohammadKarim Motamed, Mohammadreza Khaledian *, Ali Ghadami Pages 149-163

    This research was conducted to study suitable agricultural lands in Nahavand region that have the ability to implement pressurized irrigation systems. Questionnaire was the main tool for collecting information required for this research. Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was 0.65, which indicates its acceptable reliability. The statistical population is the owner of favorable agricultural lands (wheat) in the villages of Hamadan province. By random sampling, Nahavand city was selected from nine cities of Hamadan province and thirty villages were selected. Among the wheat farmers in these villages, the farmers who used the pressurized irrigation system to irrigate their wheat fields, the sample size was 379 using the Cochran method. Selected farmers were also randomly selected. In this research, in the first stage, a library study was conducted by referring to the documents available in the relevant departments, published articles, and review of relevant scientific findings. In the second stage, a hypothesis test and a method for selecting an irrigation system were performed. It was presented under appropriate pressure taking into account physical, socio-economic, and environmental criteria. The results of testing the research hypotheses showed that from the perspective of the respondents, the cost of consumption inputs in creating and using the type of pressurized irrigation system and the economic situation of wheat farmers, climatic conditions (climate, land topography, soil , quantity and quality of water in the study area) and study of individual and professional characteristics (age, level of education, land ownership, amount of land under irrigated wheat cultivation, and annual income) in selecting a pressurized irrigation system at a probability level of 1% was meaningful and positive. In the second part of the study, it was found that the highest score was obtained by the solid set sprinkle irrigation system and the portable sprinkler irrigation system.

    Keywords: Individual, Professional Characteristics, Sprinkle Irrigation System, Water Resources Management
  • Masoud Pourgholam Amiji *, Davoud Najafyan, Tofigh Saadi Pages 165-190
    Investigations show that the developed technologies and inventions developed in different sectors of water (drinking, industry, and agriculture) are not used in the implementation position as they should be. Therefore, it is necessary to scrutinize the existing problems and provide remedial solutions for the introduction of new technologies in the water industry. For this purpose, 10 of the most important technologies, innovations, inventions, projects, and practical ideas for the country's water sector were identified from among the 70 selected technologies. Then, this questionnaire was completed by 15 people who are experts, experienced, knowledgeable and proficient in the subject in the spring and summer of 2022. Cronbach's alpha test was used to measure the reliability of the questionnaires and its value for different parts of the questionnaire (strength, weakness, opportunity, and threat) was between 0.85-1, which is approved. Then the internal and external analysis of each technology was done using the SWOT analytical tool and the best strategy for each technology was introduced. The classification of the top and most frequent factors in each of the four sections based on the results of the 10 discussed technologies indicated that the option of increasing efficiency and significant water saving (S1) from the strengths section, became the most important option with ranked first 7 times. The high cost of design, construction, or execution (W1) from the weak points with 7, Changing the approach of the country's macro policies and adopting new technology (O3), and water storage, the ability to develop and sustain the country's water and food security (O4) from the opportunity points with 3, and as well as the short-term impact of technology and future problems related to it (T1), administrative bureaucracy and the lack of acceleration of the process of patenting and technology use (T2), and low economic-technical efficiency and exit from the application cycle (T5) from the threat points with 3 times placing in the first place, were the most important choices of each section. Also, the pathology of the factors of success and failure of technologies showed that the strong point of localization of technology and inventions of the water industry and the production of reliable data (S5), the weak point of problems related to the lack of ease of use (W3), the opportunity point of developing technical knowledge and transferring science to other countries (O1), and the threat point of low economic-technical efficiency and exit from the application cycle (T5) were identified as the least important factors with 4, 4, 4 and 5 times placing in the fifth place, respectively.
    Keywords: Development Perspective, smartening, Strength, Weakness-Threat, Opportunity, SWOT, Water Technologies