فهرست مطالب

Veterinary Medicine - Volume:17 Issue: 2, Spring 2023

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:17 Issue: 2, Spring 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ولکان کوشال*، اومل مر فاروغ کلش صفحات 107-112
  • طاهر کاراشاهین*، شوکرو دورسون، نشه حیات آکسوی، هدای ایپک، گوگ توگ سن تورک صفحات 113-118
  • شولا اولا فادیسون*، امینات بیسولا عبدالرئوف، ایساو آرمو گانیو، کریمات حسین، هاوا موتوناریو آمبالی، نصیرت الله لو صفحات 119-128
  • آذین خدابخشی راد، حسین کاظمی مهرجردی*، میر سپهر پدرام، محمد عزیززاده، شیوا امان الهی صفحات 129-138
    زمینه مطالعه

    سیستم عصبی مرکزی ظرفیت ترمیمی محدودی دارد و هرگونه آسیب نخاعی می تواند باعث ناتوانی مداوم در عملکردهای حرکتی، حسی و خودمختار شود. برای جلوگیری از این پیامد، زنجیره ای از واکنش های مضر ایجاد شده در اطراف ضایعه باید مسدود شود.

    هدف

    در مطالعه حاضر، اثرات بالینی متیل پردنیزولون سدیم سوکسینات و ملوکسیکام بر آسیب حاد نخاعی در مدل حیوانی رت مقایسه شده است.

    روش کار

    24 رت نر ویستار را به طور تصادفی به 4 گروه شامل: گروه شم، گروه دارونما، گروه متیل پردنیزولون سدیم سوکسینات (30 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، وریدی) با آسیب نخاعی و گروه ملوکسیکام (1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، زیرجلدی) با آسیب نخاعی، تقسیم کردیم. از یک کاتتر آمبولکتومی فوگارتی برای ایجاد آسیب فشاری به قطعه T8-T9 نخاع موش ها استفاده کردیم. داروها یک ساعت پس از جراحی تزریق شدند. ارزیابی عصبی با استفاده از آزمون بازو -بتی -برسنان، بلافاصله پس از بهبودی و سپس یک بار در هفته تا 6 هفته انجام شد.

    نتایج

    طبق نتایج آزمون بازو -بتی -برسنان، تجویز تک دوز MPSS، یک ساعت پس از آسیب در بهبود عملکرد حرکتی نسبت به گروه دارونما موثر بود و از نظر آماری معنی دار بود. اما از نظر آماری بین گروه MPSS و ملوکسیکام (به ترتیب گروه های 3 و 4) و همچنین بین ملوکسیکام (گروه 4) و دارونما تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/01<P).

    نتیجه گیری نهایی: 

    در ارزیابی بالینی، تجویز تک دوز متیل پردنیزولون سدیم سوکسینات، یک ساعت پس از آسیب، نسبت به ملوکسیکام در بهبود عملکرد حرکتی موثر بود.

    کلیدواژگان: آسیب نخاعی، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، متیل پردنیزولون سدیم سوکسینات، آزمون بازو -بتی -برسنان، ملوکسیکام
  • آریا رسولی*، محمد نوری، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری، سحر محسنی پارسا، حمیدرضا باغبانیان، محسن لطفی، مریم داغری صفحات 139-148
    زمینه مطالعه

    موربیلی ویروس نشخوارکنندگان کوچک (SRMV)، ویروس اسهال ویروسی گاو (BVDV)، هرپس ویروس تیپ 1 گاوی (BHV-1) و ویروس تب بی دوام گاو (BEFV) از مهم ترین ویروس های حیوانات اهلی هستند.

    هدف

    هدف از این مطالعه ردیابی سرمی SRMV ،BVDV ،BHV-1 و BEFV در شترهای یک کوهانه استان خوزستان واقع در جنوب غرب ایران بود.

    روش کار

    درمجموع از 150 نفر شتر به ظاهر سالم که به صورت باز نگهداری می شدند‏، از هر دو جنس، در سنین مختلف و از 8 منطقه مختلف استان خوزستان نمونه خون از ورید وداج تهیه شد. نمونه های سرم از نظر SRMV ،BVDV ،BHV-1 و BEFV به روش SNT بررسی شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد به ترتیب 1 (0/67 درصد)، 7 (4/67 درصد) و 11 (7/33 درصد) نمونه از نظر سرمی برای SRMV ،BVDV و BHV-1 مثبت بودند و هیچ گونه تغییر سرمی برای BEFV در نمونه های شتر مشاهده نشد.

    نتیجه گیری نهایی: 

    شترهای استان خوزستان به صورت تحت بالینی به SRMV، BVDV و BHV-1 آلوده هستند و می توانند نقش مهمی در اپیدمیولوژی این بیماری های ویروسی در منطقه داشته باشند، بنابراین در برنامه های کنترل و ریشه کنی این بیماری های ویروسی باید به نقش آن ها توجه کرد.

    کلیدواژگان: شتر، SRMV، BVDV، BHV-1، BEFV
  • حسین اسماعیلی*، مونا حامدی، علی خنجری صفحات 149-154
    زمینه مطالعه

    کلسیم نقش مهمی در توانایی انقباض عضلات صاف دارد و مقادیر بالایی از این ماده معدنی در اواخر آبستنی مورد نیاز است. گیاهان صحرایی قادر به فراهم آوردن تمام نیازهای حیوانات برای کمبود کلسیم و مواد معدنی در شتر که بیشتر در فصول خشک قابل مشاهده است، نیستند. 

    هدف

    مطالعه حاضر هیپوکلسمی را قبل و بعد از زایش شترهایی که مراحل مختلفی از علایم بالینی بیماری را نشان دادند بررسی می کند. 

    روش کار

    در یک گله شتر 25 نفر از 96 حیوان آبستن طی یک هفته علایم بالینی هیپوکلسمی را نشان دادند. دو شتر جنین خود را سقط کردند و 9 نفر بعد از زایمان تلف شدند. نمونه خون جمع آوری و غلظت کلسیم و فسفر با استفاده از آنالایزر خودکار Selectra Pro M اندازه گیری شد. 

    نتایج

    علایم بالینی و کالبدگشایی شباهت زیادی به کاهش کلسیم خون داشت و سطح کلسیم و فسفر در تمام خون های آزمایش شده به زیر حد نرمال کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری نهایی:

     با توجه به حضور شترهایی که در مطالعه حاضر دچار هیپوکلسمی شده اند، توجه به تعادل مواد معدنی به ویژه در ماه های آخر آبستنی و در شترهای تازه زا بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: شتر، کلسیم، فسفر، هیپوکلسمی
  • احمد قلی پور شوشود، شعبان رحیمی*، تقی زهرایی صالحی، محمد امیر کریمی ترشیزی، علیرضا بهنامی فر، طاهره ابراهیمی، محمود ولی زاده، فائزه گنج پور صفحات 155-166
    زمینه مطالعه

    سالمونلوز یکی از مهم ترین بیماری های طیور و مورد توجه از نظر بهداشت عمومی است. 

    هدف

    مطالعه حاضر اثر انروفلوکساسین و داروهای گیاهی را بر عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، اکسیداسیون گوشت و جمعیت میکروبی روده کور در جوجه های گوشتی چالش شده با ST بررسی کرد. 

    روش کار

    تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (نر) سویه راس 308 به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند: کنترل منفی، کنترل مثبت، انروفلوکساسین و سه داروی گیاهی (A، B و C) حاوی نسبت های مختلف عصاره دارچین، آویشن، شیرین بیان و مرزنجوش با ترکیبات اسیدهای آلی. دوز انروفلوکساسین، داروهای A، B و C به ترتیب 1، 1، 1 و 2 میلی لیتر در لیتر آب آشامیدنی بود که در روزهای 16 تا 21 تجویز شد. در روز 10، تمام گروه ها به جز کنترل منفی با 1 میلی لیتر سوسپانسیون حاوی CFU/mL 107×1، ST چالش شدند. صفات عملکردی در فواصل 1-10، 11-24، 25-42 و 1-42 روزگی اندازه گیری شد. فراسنجه های خونی، اکسیداسیون گوشت و جمعیت میکروبی روده کور در روز 21 اندازه گیری شد. 

    نتایج

    در میان گروه های مورد چالش، داروی C و انروفلوکساسین کمترین میزان سالمونلا را نشان دادند (0/05>P). داروی B اثر بهتری بر صفات عملکردی داشت (0/05>P). داروی A کمترین مقدار مالون دی آلدیید در گوشت و داروی A و B کمترین غلظت کلسترول و تری گلیسیرید را در سرم داشتند (0/05>P).

     نتیجه گیری نهایی: 

    داروهای گیاهی فوق الذکر می توانند به عنوان افزودنی های مفید در طیور برای بهبود عملکرد، کاهش باکتری های مضر دستگاه گوارش، کلسترول، تری گلیسیرید و اکسیداسیون گوشت استفاده شوند.

    کلیدواژگان: آویشن، دارچین، سالمونلا تیفی موریوم، شیرین بیان، مرزنجوش
  • فاطمه مهرابی، مریم رسولی*، سید حسام الدین عمادی چاشمی صفحات 167-172
    زمینه مطالعه

    توکسوپلاسما گوندی تک یاخته اجباری داخل سلولی در شاخه اپی کمپلکسا می باشد. گربه سانان میزبان نهایی و تمامی حیوانات خونگرم و انسان میزبان های واسط توکسوپلاسما محسوب می شوند. آلودگی مرغ و تخم مرغ به این انگل عنوان منابع تامین پروتیین انسانی می تواند حایز اهمیت باشد. 

    هدف

    ردیابی مولکولی توکسوپلاسما در گوشت مرغ و تخم مرغ به عنوان دو منبع مهم تامین پروتیین در انسان و حیوانات گوشتخوار می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه 100 نمونه ران مرغ گوشتی جمع آوری شده از فروشگاه های سمنان و 50 تخم مرغ بومی و 50 تخم مرغ صنعتی جمع آوری گردید. نمونه ها پس از استخراج DNA مورد ردیابی ژن 1B توکسوپلاسما قرار گرفتند. 

    نتایج

    بر اساس نتایج بدست آمده DNA توکسوپلاسما در 23 درصد (14/8 -  31/2 درصد با فاصله اطمینان 95 درصد) نمونه های عضله ران، 36 درصد (22/7-49/3 درصد با فاصله اطمینان 95 درصد) تخم مرغ های بومی و 20 درصد (9-31 درصد با فاصله اطمینان 95 درصد) تخم مرغ های صنعتی ردیابی گردید، میزان آلودگی تخم مرغ های بومی و صنعتی اختلاف معنی داری نداشت (P>0/05). 

    نتیجه گیری نهایی:

     بنابراین مشخص گردید که انگل توکسوپلاسما در مرغ ها و تخم مرغ های عرضه شده در فروشگاه های سمنان حضور دارد. برای کنترل و پیشگیری از ابتلاء افراد به توکسوپلاسموز باید مرغ و تخم مرغ کاملا پخته شوند و برای جلوگیری از تکمیل چرخه توکسوپلاسما به گربه های خانگی حتما گوشت پخته خورانده شود.

    کلیدواژگان: رندگان، توکسوپلاسموز، Gallus gallus، شیوع، ماکیان
  • تینا حسنخانی، دنیا نیک آئین*، علیرضا خسروی، هومن رحمتی هولاسو، مونا حسنخانی صفحات 173-182
    زمینه مطالعه

    آفلاتوکسین یکی از مهم ترین سموم قارچی با خواص سمی کبدی، تراتوژنیک و سرکوب کننده سیستم ایمنی است. این مایکوتوکسین عمدتا توسط گونه هایی از جنس آسپرژیلوس در خوراک تولید می شود. بنابراین، استفاده از ترکیباتی که می تواند از عوارض متنوع آفلاتوکسین ها جلوگیری کند و هیچ گونه عوارض جانبی بر کیفیت خوراک نداشته باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است. 

    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین اثر اسانس سرخارگل بر تنظیم جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و برخی فاکتورهای خونی ماهی زبرا تغذیه شده با آفلاتوکسین بود.

    روش کار

    بدین منظور، ماهی زبرا در سه تکرار به چهار گروه 45 تایی شامل شاهد (G1)، ماهی تغذیه شده با خوراک حاوی 500 میکروگرم بر کیلوگرم اسانس اکیناسه آ پورپورا (G2)، ماهی تغذیه شده با خوراک حاوی 500 میکروگرم بر کیلوگرم اسانس اکیناسه آ پورپورا و ppm3 آفلاتوکسین ب1 (G3) و ماهیان تغذیه شده با خوراک حاوی ppm3 آفلاتوکسین ب1 (G4) تقسیم شدند. ماهیان با جیره به مدت 60 روز تغذیه شدند. پس از این مدت، ماهیان معدوم شده و از ورید دمی خون گرفته و اسمیر خون تهیه شد. آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات ترانس آمیناز و آلکالین فسفاتاز از هپاتوپانکراس ماهی با استفاده از اتوآنالایزر اندازه گیری و محتویات روده ای برای ارزیابی جمعیت میکروبی کشت داده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آنزیم های کبدی در گروه آفلاتوکسین افزایش یافت (05/p<0) و مصرف همزمان اسانس به همراه AFB1 توانست آنزیم های مذکور را در مقایسه با گروه تیمار شده با AFB1 کاهش دهد. علاوه بر این، AFB1 می تواند جمعیت میکروبی را به سمت پاتوژن ها منحرف کند. شمارش افتراقی خون در گروه های G2 و G3 افزایش درصد نوتروفیل ها و ترومبوسیت ها را نشان داد. 

    نتیجه گیری نهایی: 

    با توجه به نتایج این مطالعه می توان نتیجه گرفت که اسانس سرخارگل می تواند اثرات نامطلوب آلودگی مزمن به AFB1 در ماهی زبرا را کاهش دهد. با این وجود، مطالعات بیشتری برای درک بهتر عملکرد ایمونولوژیک اکیناسه آ پورپورا در ماهی زبرا و مکانیسم اثر آن در برابر AFB1 مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین ب1، آنزیم های کبدی، اسانس اکیناسه آ پورپورا، جمعت میکروبی دستگاه گوارش، ماهی زبرا، گلبول های خونی
  • غلامرضا عبدالله پور، مصطفی عبداللهی*، حسن صیدی سامانی، محمدرضا جانی، مصطفی رضایی توسه کله صفحات 183-188

    شیستوسوموس ریفلکسوس از نظر لغت شناسی به شکاف شکم یا قفسه سینه و خروج احشاء اشاره دارد. این عارضه یک سندروم مادرزادی کشنده و نادر در گوساله، بره و بزغاله است. احتمالا این نقیصه در اثر عوامل مختلفی نظیر عوامل آندوکرینی، متابولیک، ژنتیکی و تراتوژن در یک سوم ابتدایی آبستنی ایجاد شده و به اختلال در تکامل رویان منجر می شود. در این گزارش یک راس بز ماده سه ساله نژاد آلپاین با تاریخچه سخت زایی مورد معاینه قرار گرفت. حضور یک نوزاد مرده غیرطبیعی با مشاهده احشاء در کانال زایمان تشخیص داده شد و با مداخله آرام از طریق مهبل، بزغاله با موفقیت خارج شد. بزغاله پس از تولد، کالبدگشایی شد و در بررسی کالبدگشایی علایمی نظیر شکاف شکمی، قابل مشاهده بودن احشا، قرار داشتن احشاء در یک غشا، آنکیلوز اندام های حرکتی، هیپوپلازی اندام حرکتی عقبی راست، برعکس بودن اندام های حرکتی عقبی در اثر معکوس شدن جهت ستون فقرات، هیپوپلازی ریه، عدم تشکیل دیافراگم و شکاف کام مشاهده شد. با توجه به علایم بالینی و کالبدگشایی انجام شده، تشخیص شیستوسوموس ریفلکسوس انجام شد. گزارش حاضر نشان دهنده رخداد شیستوسوموس ریفلکسوس در یک بزغاله نژاد آلپاین است.

    کلیدواژگان: نقص مادرزادی، سخت زایی، بز، ناهنجاری، کالبدگشایی
|
  • Volkan Koşal *, Ömer Faruk Keleş Pages 107-112
    Background

    Tarantula cubensis (theranekron), obtained from the poison of Cuban Tarantula, is a homeopathic drug frequently used in animal health. 

    Objectives

    The effect of theranekron on reproductive parameters in male animals is unknown. In this study, the effect of theranekron on male reproductive parameters was investigated. 

    Methods

    Three different groups of rats were created: control (n=8) (no application), theranekron I (n=8) (subcuteneous injection of 0.3 mg/kg on days 0, 5, and 10), and theranekron II (n=8) (subcuteneous injection of 0.3 mg/kg on days 0, 5, and 10). Control and theranekron I groups were sacrificed at the end of the 4 weeks, and the theranekron II group was sacrificed at the end of the 6 weeks. Sperm motility, density, abnormal rate, DNA damage, and testicular histopathology were examined. 

    Results

    No statistical difference was observed in the parameters examined between the study groups (P>0.05). It was determined that the theranekron did not change sperm motility, density and spermatozoa ratio, also no histopathological changes, and sperm DNA damage.

    Conclusion

    There is no harm in using theranekron in male animals during the breeding and nonbreeding seasons.

    Keywords: Tarantula Cubensis, Theranekron, Sperm, testis, rat
  • Tahir Karaşahi̇n *, Şükrü Dursun, Neşe Hayat Aksoy, Hüdai İpek, Göktuğ Şentürk Pages 113-118
    Background
    The hair goat of Anatolia is a breed that has adapted to rugged and mountainous areas and is known to be very resistant to diseases. As the world faces the problem of climate change, we believe that knowing the hematological characteristics of hair goats will provide great benefits for goat breeding.
    Objectives
    This study was performed to determine possible differences in the blood parameters of adult (male and female) hair goats during and out of the breeding season.
    Methods
    For this purpose, blood samples were taken from clinically healthy adult male and female hair goats (n=36, 3-4 years old) in the spring and autumn seasons. Regarding the whole blood, white blood cell (WBC), red blood cell (RBC), hemoglobin (Hb), hematocrit (Hct), mean red blood cell volume (MCV), mean red blood cell hemoglobin (MCH), average red blood cell hemoglobin concentration (MCHC) and red blood cell distribution width (RDW) values were determined. 
    Results
    In the study, MCV values in males were not significantly (P≥0.05) different between spring and autumn, while all other parameters showed significant differences (P≤0.05). In females, WBC, RBC, Hb, Hct, and RDW blood values were higher in the autumn (estrus period) than in the spring (anestrus period), and the differences were found to be significant (P≤0.05). Comparing males and females between the estrus and anestrus seasons, WBC and MCHC were found to be significantly different (P≤0.05) between males and females in May. In contrast, the difference between other parameters was not significant. In October (estrus season), the MCV value was not significantly different between males and females; however, all other parameters were significantly different (P≤0.05). 
    Conclusion
    As a result, there were significant differences in hematological parameters of hair goats based on gender and the breeding season.
    Keywords: Female, Hair Goat, male, hematological parameters, Season
  • Shola David Ola-Fadunsin *, Aminat Bisola Abdulrauf, Isau Ganiyu, Karimat Hussain, Hauwa Motunrayo Ambali, Nusirat Elelu Pages 119-128
    Background

    The close relationship between dogs and humans and the possibility of intestinal parasite transmission from dogs to humans calls for frequent assessment of these potential zoonotic intestinal parasites in dogs and the possibility of their transmission to humans. 

    Objectives

    This study aimed to determine the presence, intensity of infection, and public health perception of potentially zoonotic intestinal parasites in dogs of Kwara Central, Nigeria. 

    Methods

    The study was conducted in 28 locations in Kwara Central Senatorial District of Kwara State, Nigeria. Three hundred and five healthy dogs were sampled. Two hundred and thirty respondents (dog owners or handlers) were questioned using a well-structured questionnaire containing open-ended and closed-ended questions. Fecal samples from the sampled dogs were subjected to the direct fecal smear technique, simple fecal centrifugation flotation technique, formalin-ethyl acetate concentration technique, and the modified Ziehl-Neelsen staining technique. Oocysts or eggs per gram of feces were counted using the modified McMaster technique. 

    Results

    Seven different intestinal parasites (Ancylostoma spp., Cryptosporidium spp., Dipylidium caninum, Isospora spp., Strongyloides stercoralis, Toxocara spp., and Uncinaria stenocephala) were detected, with a prevalence ranging from 2.30% to 25.25%. Of these parasites, 6 were zoonotic. The mean intensities of infection were 91.43 eggs per gram (EPG) for D. caninum¸ 96.52 EPG for S. stercoralis, 129.36 ±28.12 oocysts per gram (OPG) for Isospora spp., 165.17±19.88 for Toxocara spp., 240.00±44.42 for EPG for U. stenocephala, and 303.64±31.83 EPG for Ancylostoma spp. Some dog owners and handlers were not cautious about possible zoonotic parasite transmission from dogs. 

    Conclusion

    Zoonotic intestinal parasites of dogs are present and prevalent in Kwara Central, Nigeria. There is a need to educate the public on the possibility of zoonotic parasite transmission to humans.

    Keywords: dogs, Intestinal Parasites, Nigeria, Public health, zoonosis
  • Azin Khodabakhshi Rad, Hossein Kazemi Mehrjerdi *, Mir Sepehr Pedram, Mohammad Azizzadeh, Shiva Amanollahi Pages 129-138
    Background

    Central nervous system (CNS) has limited repair capacity, and any spinal cord injury (SCI) can cause persistent disability in motor, sensory, and autonomic functions. The harmful reactions around the lesion must be stopped to prevent this consequence. 

    Objectives

    The present study compares the clinical effects of methylprednisolone sodium succinate (MPSS) and meloxicam in acute spinal cord injury in an animal model of rats. 

    Methods

    We randomly divided 24 male Wistar rats into 4 groups: 1) sham, 2) placebo, 3) SCI+MPSS (30 mg/kg, IV), and 4) SCI+meloxicam (1 mg/kg, SC). We used a Fogarty embolectomy catheter to induce a compression injury to the rats’ T8-T9 spinal cord segment. The drugs were injected one hour after surgery. Neurological evaluation was performed using BBB (Basso, Beattie, and Bresnahan) test immediately after recovery and then once a week for up to 6 weeks. 

    Results

    According to the BBB test results, single-dose administration of MPSS one hour after injury improved motor function significantly compared to placebo. But, there was no significant difference between MPSS and meloxicam groups and between meloxicam and placebo groups (P>0.01). 

    Conclusion

    In clinical evaluation, single-dose administration of MPSS one hour after injury improved motor function compared to meloxicam.

    Keywords: BBB (Basso, Beattie, and Bresnahan) test, Meloxicam, Methylprednisolone Sodium Succinate, Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), Spinal cord Injury (SCI)
  • Aria Rasooli *, Mohammad Nouri, Masoud Reza Seyfi Abad Shapouri, Sahar Mohseni-Parsa, HamidReza Baghbanian, Mohsen Lotfi, Maryam Daghari Pages 139-148
    Background

    Small ruminant morbillivirus (SRMV), bovine viral diarrhea virus (BVDV), bovine herpes virus-1 (BHV-1), and bovine ephemeral fever virus (BEFV) are among the most important viruses of farm animals. 

    Objectives

    This study aimed at the serological detection of SRMV, BVDV, BHV-1, and BEFV in the camel population of Khuzestan Province, located in southwest Iran. 

    Methods

    A total of 150 camel blood samples were randomly collected from free-ranging, seemingly healthy camels of both sexes and various ages in 8 different regions of Khuzestan Province, Iran. The sera were tested for SRMV, BVDV, BHV-1, and BEFV with serum neutralization test. 

    Results

    The seropositive samples for SRMV, BVDV, and BHV-1 were 1(0.67%), 7(4.67%), and 11(7.33%), respectively. There was no seroconversion against BEFV in the serum samples. 

    Conclusion

    The camel population of Khuzestan Province is subclinically infected with SRMV, BVDV, and BHV-1 and could play a significant role in the epizootiology of these viral diseases in this region, which is very important for the control and eradication programs.

    Keywords: BEFV, BoHV-1, BVDV, Camel, SRMV
  • Hossein Esmaeili *, Mona Hamedi, Ali Khanjari Pages 149-154
    Background

    Desert plants cannot provide all the animals’ requirements for calcium and mineral deficiency in camels. This condition is mostly aggravated in dry seasons. The present study investigates hypocalcemia in pre-parturient and post-parturient camels.

    Methods

    In a camel herd, 25 out of 96 pregnant animals showed clinical signs of hypocalcemia within a week after parturition. Two camels had abortions, and 9 animals that gave birth died. The blood samples were collected from the animals, and their calcium and phosphorus concentrations were measured using a commercial kit.

    Results

    The clinical and necropsy signs resemble a decline in blood calcium, and the level of calcium and phosphorus had fallen below the normal range in all tested blood samples. Most camels recovered after the administration of injectable calcium and adding supplementary nutrition.

    Conclusion

    Paying attention to mineral balance, especially in the last months of pregnancy and in recently parturiated camels, is crucial.

    Keywords: Calcium, Camel, Hypocalcemia, Phosphorus
  • Ahmad Gholipour-Shoshod, Shaban Rahimi *, Taghi Zahraei Salehi, MohammadAmir Karimi Torshizi, Alireza Behnamifar, Tahereh Ebrahimi, Mahmoud Valizadeh Lakeh, Faeze Ganjpoor Pages 155-166
    Background

    Salmonellosis is one of the important diseases in the poultry industry, which also causes public health concerns.

    Objectives

    We studied the effects of enrofloxacin and herbal medicines on growth performance, blood parameters, meat oxidation, and cecal microbial population in broilers challenged with Salmonella enterica serovar Typhimurium (ST).

    Methods

    A total of 240 one-day-old (male) Ross 308 broiler chicks were randomly divided into 6 groups: negative and positive control, enrofloxacin, and three herbal medicines (A, B, and C) containing different proportions of cinnamon, thyme, licorice, and marjoram extracts with compounds of organic acids. The dosage of enrofloxacin and A, B, and C herbal medicines were 1, 1, 1, and 2 mL/L in drinking water, respectively, prescribed from days 16 to 21. On day 10, all groups except negative control were challenged with 1 mL suspension containing 1×107 CFU/mL ST. Performance traits were measured in intervals of 1-10, 11-24, 25-42, and 1-42 days. Blood parameters, meat oxidation, and cecal microbial population were measured on day 21.

    Results

    Among the challenged groups, medicine C and enrofloxacin showed the lowest levels of Salmonella infection (P<0.05). Medicine B had a better effect on performance traits (P<0.05). Medicine A had the lowest amount of malondialdehyde in meat. Medicines A and B caused the lowest cholesterol and triglyceride concentration in serum (P<0.05).

    Conclusion

    The above-mentioned herbal medicines can be used as beneficial additives in poultry nutrition to improve growth performance, reduce the Salmonella population in the gastrointestinal tract, and cholesterol, triglycerides, and meat oxidation.

    Keywords: cinnamon, Licorice, Marjoram, Salmonella typhimurium, Thyme
  • Fatemeh Mehrabi, Maryam Rassouli *, Seyed Hesamodin Emadi Chashmi Pages 167-172
    Background

    Toxoplasma gondii is a protozoan parasite, a member of the phylum Apicomplexa. Felids are definitive hosts, and all warm-blooded animals and humans are intermediate hosts. The clinical symptoms of toxoplasmosis among chickens are mostly subclinical, but the infection of chickens and eggs is important as a source of protein for human consumption. 

    Objectives

    This study aimed to detect T. gondii in chicken meat and egg by molecular examination.

    Methods

    In this study, 100 chicken legs, 50 eggs of free-range hens, and 50 eggs of industrial hens were collected from different stores in Semnan City, Iran. The samples were inspected for the Toxoplasma B1 gene after DNA extraction.

    Results

    According to the results, Toxoplasma DNA was detected in 23% of chicken legs, 36% of eggs of free-range hens, and 20% of eggs of industrial hens. The infection rate was not significantly different between eggs of free-range and industrial hens (P>0.05). 

    Conclusion

    Therefore, Toxoplasma is present in chicken meats and eggs in Semnan, Iran, and it is recommended that people eat well-cooked chicken meat and eggs for disease control and feed domestic carnivores with cooked meat to prevent the parasite life cycle.

    Keywords: avian, Gallus gallus, Poultry, Prevalence, Toxoplasmosis
  • Tina Hasankhani, Donya Nikaein *, Alireza Khosravi, Hooman Rahmati-Holasoo, Mona Hasankhany Pages 173-182
    Background

    Aflatoxin is one of the most important fungal toxins with documented hepatotoxic, teratogenic, and immunosuppressive properties. This mycotoxin is mainly produced by species of the genus Aspergillus in feed. Therefore, the application of compounds, which prevent complications of aflatoxins without losing feed quality, is highly beneficial. 

    Objectives

    This study aimed to determine the effect of the Echinacea purpurea L. essential oils on the regulation of the microbial population of the gastrointestinal tract and some blood factors of aflatoxin-fed zebrafish. 

    Methods

    Zebrafish were divided into four groups of 45 fish in three replicates: control (G1); G2, fish fed with feed containing 500 µg/kg E. purpurea L. essential oils; G3, fish fed with feed containing 500 µg/kg E. purpurea L. essential oil and 3 ppm aflatoxin B1(AFB1); and G4, fish fed with feed containing 3 ppm AFB1. The fish were fed with diets for 60 days. After this period, they were euthanized, blood was collected from the tail vein, and blood smears were prepared. Fish hepatopancreas were used to measure alanine aminotransferase, aspartate transaminase, and alkaline phosphatase enzymes with an auto-analyzer. Also, intestinal contents were cultured to evaluate microbial population. 

    Results

    Results showed that liver enzymes increased in the aflatoxin group (P<0.05), and concurrent use of the essential oil along with AFB1 reduced the liver enzymes compared with the AFB1-treated group. Moreover, AFB1 could convert the microbial population to pathogens. Differential blood counts in the G2 and G3 groups showed an increase in the percentages of neutrophils and thrombocytes. 

    Conclusion

    According to the results of this study, E. purpurea L. essential oils could reduce the adverse effects of chronic contamination with AFB1 in zebrafish. Nevertheless, more studies are needed to better understand the immunological function of E. purpurea L. in zebrafish and its mechanism of action against AFB1.

    Keywords: Aflatoxin B1, Echinacea purpurea L. essential oils, Intestinal microbes, liver enzymes, Zebrafish (Danio rerio), Blood cells
  • Gholamreza Abdollahpour, Mostafa Abdollahi *, Hassan Seidi Samani, Mohammadreza Jani, Mostafa Rezaei Tuseh Kaleh Pages 183-188

    The schistosomus reflexus (SR) etymologically refers to an abdominal and or thoracic cleft with eventration of viscera. This pathology is a rare and lethal congenital syndrome in calves, lambs, and goat kids. This condition is likely caused by various factors such as endocrine, metabolic, hereditary, and teratogenic in the first third of gestation, leading to disorders in embryonic development. In this report, a 3-year-old female Alpine goat was examined with a history of dystocia. The presence of an abnormal dead goat kid exposed to the abdominal viscera was detected in the birth canal and delivered successfully with gentle intervention. In the gross pathological examination, signs of the abdominal fissure, visibility of viscera, placement of viscera in a membrane, ankylosis of the limbs, hypoplasia of the right hind limb, inversion of the hind limbs due to inversion of the spine, pulmonary hypoplasia, lack of diaphragm formation and cleft palate were recorded. According to the gross pathology, SR was diagnosed. The present report shows the occurrence of SR in an Alpine goat kid.

    Keywords: congenital, Dystocia, Goat, anomaly, Necropsy