فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال سیزدهم شماره 26 (پاییز و زمستان 1401)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال سیزدهم شماره 26 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مهناز امراللهی جلال آبادی، محسن دهقانی قناتغستانی*، ولی علی پور، پروانه پیکانپور صفحات 3-20
    پیشرفت های صنعتی، منشا مشکلات و آلودگی ها هستند. صنایع در جستجوی راه هایی برای شناسایی و بهبود عملکرد محیط زیستی هستند و باید عوامل موثر بر محیط زیست تحت مدیریت کارآمد قرار گیرند و به وسیله مدیریت مطلوب، فعالیت ها و محصولاتی که پیامدهای بارز محیط زیستی دارند، شناسایی و مدیریت شوند. در مجتمع مس سرچشمه رسیدن به توسعه پایدار، به موازات فعالیت های صنعتی مورد توجه بوده و آلودگی آب، خاک، پساب های کارخانه تغلیظ، سد باطله و تولید زهاب اسیدی دامپ های باطله از مشکلات محیط زیستی صنایع مس سرچشمه می باشد. EMS، شیوه ای برای هم راستا کردن اهداف شرکتها با خط مشی های محیط زیستی می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی EMS با رویکرد اقدامات کنترل آلودگی در صنایع مس جهت رفع یا کاهش خسارات وارده بر محیط زیست منطقه است انجام گرفته است. ابزارگردآوری داده ها چک لیست می باشد که با استفاده از مصاحبه های منظم با صاحب نظران در مجتمع چک لیست نهایی تبیین شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و لیزرل استفاده شده و جامعه آماری متشکل از مدیران، کارشناسان و صاحب نظران واحد HSE مجتمع مس سرچشمه می باشند. نتایج نشان داد که رابطه ی معنی دار مستقیمی بین تمامی متغیرهای EMS و اقدامات کنترل آلودگی وجود دارد با توجه به ضریب همبستگی آنها مشخص است که الگوی مدیریت محیط زیستی تاثیر زیادی بر عملکرد صنایع مس دارد. بیشترین میزان رابطه ی معنی دار مستقیمی که EMS بر روی متغیرهای کنترل آلودگی دارد مربوط به متغیر کیفیت هوا (94/4) با ضریب همبستگی 83/0 می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، محیط زیستی، کنترل آلودگی، چک لیست، صنایع مس
  • نیره السادات حسینی، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 21-38
    پایش و پالایش آلاینده های فلزی در محیط‏های کنار جاده به‏ منظور برآورد، کنترل و کاهش سطح تهدیدات برای انسان و زیست‏کره از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی قابلیت پایش و پالایش عناصر کبالت، کروم و منگنز توسط گونه‏های علفی ازمک و بومادران مستقر در بیوتیپ کنار جاده‏ای همدان در سال 1398 انجام یافت. به این منظور، در مجموع 63 نمونه خاک و 126 نمونه گیاهی از سه ایستگاه برداشت شد. پس از آماده‏سازی و هضم اسیدی نمونه‏ها در آزمایشگاه، محتوی عناصر در آن ها توسط روش طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی (ICP) خوانده شد. همچنین، برای ارزیابی قابلیت گیاهان مورد بررسی در پایش و پالایش فلزات سنگین فاکتورهای تغلیظ ‏زیستی (BCF)، تجمع‏زیستی (BAF) و انتقال (TF) محاسبه شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم‏افزار آماری SPSS انجام یافت. نتایج نشان داد که ازمک دارای میانگین مقادیر BAF و TF بزرگ‏تر از یک برای عناصر کبالت و منگنز و میانگین مقادیر BCF بزرگ‏تر از یک و TF کوچک‏تر از یک برای عنصر کروم بود. از طرفی، بومادران دارای میانگین مقادیر BAF و TF بزرگ‏تر از یک برای عنصر منگنز و میانگین مقادیر BCF بزرگ‏تر از یک و TF کوچک‏تر از یک برای عناصر کبالت و کروم بود. با استناد به میانگین محتوی عناصر در بافت‎های گیاهی و همچنین میانگین مقادیر محاسبه شده BAF، BCF و TF عناصر می توان از ازمک و بومادران به عنوان گونه‏‏‏‏‏‏‏‏های بومی کارآمد برای پایش و پالایش فلزات سنگین از خاک و هوا در مناطق آلوده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انتشارات ترافیکی، گیاهپالایی، پایش زیستی، گونه بومی، همدان
  • اعظم زارعی، بابک سوری* صفحات 39-59
    هدف این مطالعه تفکیک سهم زمین‎زاد و انسان‎زاد و همچنین تعیین درجه آلودگی فلزات سنگین کمیاب در خاک سطحی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در جنوب ایران است. خاک محدوده‎ای به وسعت 4/395 کیلومتر مربع در شهرستان عسلویه واقع در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و در امتداد نوار ساحلی استان بوشهر در جنوب ایران در 14 نقطه در دو عمق 10-0 و 50-40 سانتی متر در سال 1398 مورد نمونه‎برداری قرار گرفت. سهم زمین‎زاد و انسان‎زاد فلزات سنگین Cd, Se, As, Co, Pb, Cr, Ni, Cu, Zn در نمونه های خاک سطحی با استفاده از تفاوت غلظت آن ها بین لایه‎های 10-0 و 50-40 سانتی‎متری خاک در قیاس با تغییرات غلظت سه عنصر مرجع Fe، Nb و U تعیین شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر انسان‎زاد فلزات سنگین سنجش شده در مناطق میانی محدوده مورد مطالعه و در جوار صنایع پالایشگاهی و مجتمع‎های پتروشیمی مشاهده شد. جهت باد غالب از غرب به شرق نیز تجمع سهم انسان‎زاد این عناصر در خاک سطحی را به سمت شرق متمایل کرده لیکن با افزایش فاصله از مکان صنایع پالایشگاهی و مجتمع‎های پتروشیمی تدریجا کاهش می‎یافت. به طور کلی سهم انسان زاد فلزات سنگین مطالعه شده نسبت به سهم زمین زاد آن ها در خاک سطحی منطقه کمتر بود. درجه آلودگی این عناصر بر اساس شاخص جامع آلودگی در 11 نقطه در دامنه بدون آلودگی تا با آلودگی متوسط (کمتر از 1)، در 2 نقطه دارای آلودگی متوسط (06/1 و 22/1) و در 1 نقطه نیز واجد آلودگی متوسط تا قوی (38/2) تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، پالایشگاه، مجتمع پتروشیمی، عنصر مرجع، عسلویه
  • شیوا السادات طبیب زاده، سید احمد حسینی*، پرویز محمدی، علیرضا اطمینان، حسین نوروزی صفحات 61-77

    آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات مهم شهرنشینی و زندگی صنعتی، سلامت افراد جامعه را تحت تاثیر قرار داده و سازمان بهداشت جهانی آن را به عنوان یکی از عوامل موثر در ایجاد سرطان معرفی کرده است. در این مطالعه بررسی برآورد اثرات مواجهه کوتاه مدت مرتبط با میزان مرگ و میر و بیماری های منتسب به ذرات معلق کمتر از 10میکرون (PM10) در شهر شیراز طی سال های 1396- 1397 انجام شده است. این پژوهش کاربردی مقطعی بوده، بر اساس مطالعات میدانی و مبتنی بر مدل سازی شرایط تجربی است. در این مطالعه میزان غلظت آلاینده PM10 برای سال های 1397-1396 به صورت  ساعتی و روزانه با استفاده از دستگاه گریم از چهار ایستگاه سنجش آلودگی هوای سازمان محیط زیست (دروازه کازرون، فرودگاه، ستاد و پارک علم و فناوری) اندازه گیری شد و داده های مربوطه با استفاده از نرم افزار AirQ+ مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد بیشترین توزیع آلاینده PM10در شهر شیراز در محدوده µg/m3 40 -30 قرار دارد و بیشترین میزان مرگ و میر منتسب به این آلاینده نیز به علت بیماری های تنفسی بوده (34/4 و 9/3 درصد موارد) و بعد از آن بستری شدن به علت بیماری های قلب و عروق (2/3 و 95/2 درصد موارد) در رتبه دوم قرار دارد. میزان کل مرگ و میر منتسب به آلاینده PM10 در این سال ها نیز به ترتیب 278 و 249 مورد برآورد شده است. با توجه به تاثیرات بهداشتی این آلاینده ضروری است با برنامه ریزی و وضع قوانین جامع اقدامات موثرتری جهت مقابله با انتشار آلاینده PM10 و کاهش و کنترل اثرات سوء آن به منظور حفظ سلامت شهروندان صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: ذرات معلق PM10، اثرات بهداشتی، مدل سازی آلودگی هوا، AirQ+، شهر شیراز
  • مرضیه باقری، مجید زنجیردار*، نادیا کیوان صفحات 79-97
    امروزه آلودگی هوا به معضلی اصلی برای کشورهای جهان تبدیل شده و آثار زیان بار بلندمدت و کوتاه مدت بسیاری بر سلامت انسان ها دارد. از جمله این آثار، تاثیر آلودگی هوا بر حالت های خلقی افراد است، که این امر به نوبه خود زمینه ساز تورش های رفتاری سرمایه گذاران در تصمیم های مالی آنها است. از این رو، هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های محیط زیستی و آلودگی هوا بر اعتماد به نفس و زیان گریزی سهام داران بوده است. این پژوهش در زمره پژوهش های کاربردی قرار دارد. قلمرو مکانی، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سال های بین 1393 تا 1397 بوده است. بمنظور جمع آوری داده های شرکت های نمونه از صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار استفاده شد. به منظور توصیف و تلخیص داده ها از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. براساس روش حذف سیستماتیک تعداد 167 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه ها در محیط نرم افزار ایویوز مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که فاکتورهای آلودگی هوا (شاخص کیفیت هوا، متوسط دما، متوسط رطوبت، باد شدید، نسبت پوشش ابر) و محیط زیست (شاخص آلودگی محیط زیست، تخریب محیط زیست) بر اعتماد به نفس و زیان گریزی سهام داران در دو حوزه صنایع پرمصرف آب و صنایع کم مصرف و شرکت های موفق و ناموفق، تاثیرگذار است. اما میزان این تاثیرگذاری بر هر گروه متفاوت است. شایان ذکر است نتایج به دست آمده در این پژوهش در راستای تایید تیوری های، دیدگاه مبتنی بر منافع مالی، مالی رفتاری و فرضیه بازار کارا است.
    کلیدواژگان: مولفه های محیط زیستی، آلودگی هوا، اعتماد به نفس سهام داران، زیان گریزی سهام داران، تورش های رفتاری
  • عیسی سلگی*، محمد پارسی مهر صفحات 99-114
    در سال های اخیر تعداد روزهای با غلظت بالای ذرات معلق (PM) در شهر همدان بسیار افزایش یافته است. با توجه به شدت بیشتر این پدیده در فصل زمستان، برای مدیریت اثرات بهداشتی و محیط زیستی آن در این فصل کوشیده شده است تا با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) ابزاری بهینه برای پیش بینی زود هنگام آن ارایه گردد. برای بررسی عوامل تاثیرگذار بر غلطت PM زمستانه شهر همدان، داده های زمستانه آلاینده های هوا و پارامترهای هواشناسی با همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت. سپس بر اساس نتایج حاصل، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه(MLP-ANN) بهینه شده بر اساس آزمون و آزمایش مدل سازی و مقادیر PM پیش بینی شد. در بین عوامل هواشناسی و کیفی هوا، متغیرهای کیفی هوا دارای همبستگی بیشتری با غلظت PM زمستانه بودند. ANN در مدلی با 3 لایه ورودی، 1 لایه پنهان و 4 پردازنده لایه میانی با دقت بالای 90% میزان PM2.5 و مدلی با یک لایه ورودی، یک لایه پنهان و 5 پردازنده لایه میانی با دقتی بالای 90% میزان PM10 را پیش بینی نمود. باوجود قرارگیری کوه الوند بین باد غالب نواحی غربی کشور و شهر همدان تاثیر عوامل هواشناسی بر غلظت PM کم می باشد. همچنین افزایش PM زمستانه شهر می تواند ناشی افزایش مصرف سوخت و تولید آلاینده های حاصل از احتراق در زمستان باشد. ابزار MLP-ANN با کمترین و دردسترس ترین داده ها دارای قابلیت پیش بینی زود هنگام میزان PM می باشد و می توان از آن برای کنترل اثرات PM بهره گرفت.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، ارزیابی محیط زیست، آلودگی محیط زیست، آلودگی هوا، همدان
  • هدی یزدان پناه، محسن عبداللهی*، عباس پورهاشمی، منصور پورنوری صفحات 115-128
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ضمانت اجراهای کلاسیک در حقوق بین الملل محیط زیست و لزوم شکل گیری انواع جدیدی ضمانت اجرا می باشد. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی است که با اتکا به منابع کتابخانه ای و داده های موجود، در بخش اول اثر بخشی ضمانت اجراهای کلاسیک بررسی می شود و در بخش دوم ضمانت های اجرایی نوین ودلایل شکل گیری آن ها، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. سوال اصلی تحقیق بیان می دارد که آیا ضمانت اجراهای کلاسیک از اثر بخشی لازم برای حفاظت موثر از محیط زیست برخوردار هستند؟ از این رو، با بهره گیری از مبانی نظری پژوهش، به این فرضیه پرداخته می شود که برای حفاظت بیشتر از محیط زیست، ضمانت های اجرایی نوینی در حال شکل گیری و توسعه است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها حاکی از آن است که به دلیل ماهیت خاص مسایل محیط زیستی و ارتباط آن با ضرورت شکل گیری ضمانت های اجرایی نوین و با توجه به این که با وجود اثربخشی ضمانت های اجرایی کلاسیک در حقوق بین الملل محیط زیست، به دلیل محدودیت های موجود در آن ها، این اثربخشی به تنهایی برای حفاظت از محیط زیست کافی نبوده، دو نوع ضمانت اجرایی نوین شامل «پرداخت خسارت بدون موافقتنامه و مراجعه به دادگاه در مواردی که تخریب شدید در محیط زیست ایجاد شده» و همچنین «کنترل پایبندی و عدم پایبندی دولت های عضو به کنوانسیون های محیط زیستی»، برای حفاظت کارآمد از محیط زیست شناسایی و در حال توسعه می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، ضمانت اجرای نوین، کنترل پایبندی به موافقت نامه ها، پرداخت خسارت بدون موافقت نامه و رجوع به دادگاه
  • پروانه صفری الموتی، اسماعیل کرمی دهکردی*، جابر اعظمی، فرهاد آقاجانلو صفحات 129-149
    با توجه به بروز بحران های محیط زیستی و روند افزایشی نابودی تنوع زیستی، ضروری است اقدامات پایدار و مناسبی در جهت حفاظت از تنوع زیستی صورت گیرد. لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اجرا و اثربخشی اقدامات حفاظت و مدیریت تنوع زیستی در منطقه حفاظت شده سرخ آباد استان زنجان با استفاده از روش شناسی کیفی (نظریه داده بنیان) و کمی (توصیفی- همبستگی) در سال 1399 انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند در روش کیفی و ساختارمند از طریق پرسشنامه در روش کمی با کارشناسان سازمان های مرتبط با منطقه مورد مطالعه در سطوح استان، شهرستان و دهستان گردآوری شدند. نتایج نشان داد که اقدامات حفاظت از تنوع زیستی را می توان در شش طبقه شامل اقدامات شناختی علل کاهش تنوع زیستی، اقدامات احیا و حفاظتی، اقدامات تدوین نهادهای قانونی تنوع زیستی و استفاده در پروژه های تولیدی- عمرانی، اقدامات بهبود دهنده و تنوع ساز معیشت، اقدامات ترویج، آگاهی بخشی و بهبود دهنده دانش و اقدامات انسجام بخشی و مشارکتی دسته بندی کرد. نتایج نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین اجرا و اثربخشی اقدامات و هم‏چنین ارتباط مثبت و معنادار بین اقدامات مذکور از نظر آماری وجود دارد. براساس نتایج، این اقدامات در حد بسیار کمی اجرا شده است و اثربخشی آن ها پایین است. بنابراین، ضرورت دارد که اقدامات حفاظت و مدیریت تنوع زیستی، با نگاهی جامع‏تر، چند بعدی و براساس تقویت ظرفیت های مدیریتی، ترویج و ظرفیت سازی انسانی و اجتماعی جوامع محلی و انسجام بخشی فعالیت های سازمان ها و کنشگران مختلف در جهت حفاظت و احیای اکوسیستم ها و گونه های مناطق حفاظت شده انجام شوند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، حفاظت، جوامع محلی، اکوسیستم، منطقه حفاظت شده سرخ آباد، زنجان
  • امیر عبدوس، محمدرضا پروین*، سیدعلی جوزی صفحات 151-172

    هر چند به نظر می رسد وجود قوانین حفاظت از تالاب ها باید از تخریب و آلودگی غیرقابل جبران آنها پیشگیری نماید، اما عدم پیش بینی مکانیزم و ضمانت اجرایی موثر باعث شده تا در عمل لزوما اینگونه نباشد. رهیافت کنوانسیون تنوع زیستی در این زمینه رویکرد اکوسیستمی است. علیرغم تاکیدهای مکرر قوانین داخلی بر این رویکرد، تاکنون توفیق چندانی در اجرای آن شاهد نیستیم. هدف این پژوهش بررسی انطباق قوانین موضوعه با اصول رویکرد اکوسیستمی و یافتن سازوکار مناسب برای تحقق عملی این رویکرد در مدیریت تالاب ها ست. در این پژوهش با مطالعه موردی در تالاب انزلی ابتدا تاریخچه و پیشینه قوانین و مقررات در موضوع رویکرد اکوسیستمی و روند اجرای آن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. سپس با کاوش در نتایج مطالعات پیشین و تجربیات موفق جهانی در اجرای رویکرد اکوسیستمی، سازوکار اجرایی مناسب برای تحقق این رویکرد مورد شناسایی واقع شد. روش تحقیق، روش تحلیلی-محتوایی و نتایج حاصل از آن با بهره گیری از روش دلفی، با یک جامعه 24 نفره مسلط به موضوع که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، به بحث و نظرسنجی گذاشته شد. نتیجه مطالعات نشان داد که قوانین و مقررات ناظر بر مدیریت تالاب های کشور نه تنها متضمن اجرای رویکرد اکوسیستمی نیستند بلکه در تعارض شدید با اصول این رویکرد هستند. همچنین نتایج مستخرج از مطالعات پیشین در تجمیع با نتایج حاصل از مشورت با خبرگان به روش دلفی حکایت دارد؛ «مکانیزم پرداخت بهاء خدمات اکوسیستمی» چنانچه از پشتوانه قانونی لازم برخوردار شود مناسبترین سازوکار برای اجرای رویکرد اکوسیستمی خواهد بود.

    کلیدواژگان: قوانین موضوعه، رویکرد اکوسیستمی، برنامه مدیریت اکوسیستمی، پرداخت بهاء خدمات اکوسیستمی، حفاظت از تالاب ها، تالاب انزلی
  • رقیه جهدی* صفحات 173-187
    مشارکت عمومی-خصوصی- مردمی نقش مهمی در ارتقا و بهبود پیشگیری و کنترل آتش جنگل دارد که در این زمینه نیاز به تحقیق و ارزیابی است. درک آتش و همکاری بین جوامع محلی و سایر مسیولان مانند نهادهای مدیریت زمین مورد نیاز است. اقدام مشترک مستلزم اتخاذ و پذیرش برنامه های مدیریت آتش و مشارکت جوامع محلی و ساکنان در اقدامات کاهش خطر آتش است. در سال 1398، پیمایش و جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه با مشارکت تعداد 120 نمونه تصادفی از جوامع محلی ساکن در نزدیکی منطقه جنگلی حساس به آتش سوزی در شهرستان سیاهکل در استان گیلان انجام شد. در این بررسی در مورد دیدگاه های ساکنان از خطر آتش، تجربه آتش سوزی، آگاهی از آتش سوزی، روش های کاهش آسیب، پذیرش این روش ها و عوامل جمعیت شناسی و مشخصات اجتماعی آنها پرسش شد. بر اساس نتایج، با توجه به علل آتش سوزی، ادراک پاسخ دهندگان در سطح کلی واقع گرایانه بود، اگرچه اکثر پاسخ دهندگان، خطر آتش در محیط خود را کم تا متوسط ارزیابی کردند. جامعه مورد مطالعه کمتر با فعالیت های کاهش آسیب آتش آشنا بودند و کمبود آگاهی عمومی درباره خطر آتش و رفتارهای کاهش آسیب آتش وجود داشت. در سطح گسترده، نتایج این مطالعه بر اهمیت تعیین ابعاد انسانی خطر آتش تاکید می کند. ارزیابی ادراکات انسانی و اطلاعات دقیق در مورد علل آتش سوزی، آثار و سیاست های حکمرانی برای بهبود اثربخشی فعالیت های مدیریت آتش بسیار مهم است. نتایج این مطالعه از برنامه های مدیریت آتش موثری حمایت می کند که بیشتر با شرایط محلی سازگار بوده و با پذیرش عمومی بیشتر توسط جامعه همراه است.
    کلیدواژگان: جوامع محلی، خطر آتش جنگل، مدیریت آتش، محیط زیست، کاهش آسیب
  • رئوف مصطفی زاده، لیلا بابایی، نازیلا علایی، زینب حزباوی* صفحات 189-209
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل امنیت بوم شناختی حوضه کوزه تپراقی استان اردبیل بر اساس معیارهای مرتبط با الگو و فرآیندهای سیمای سرزمین در دو سطح کلاس کاربری اراضی و زیرحوضه انجام شد. بدین صورت که ابتدا شاخص جامع الگوی سیمای سرزمین با استفاده از تلفیق معیارهای تکه شدگی (SPLIT)، شاخص بزرگ ترین لکه (LPI)، تراکم حاشیه (ED) و تراکم لکه (PD)، و شاخص جامع فرآیند سیمای سرزمین بر اساس معیارهای گسستگی (DIVISION)، شاخص میانگین شکل لکه (AREA-MN)، شاخص تجمع (AI)، بعد فرکتال (FRACTAL) و ضریب شدت فرسایش خاک (Z) محاسبه شدند. سپس، شاخص امنیت بوم شناختی بر اساس تلفیق دو شاخص جامع نام برده در دو سطح کلاس و سیما برای 36 زیرحوضه مورد محاسبه و مقایسه قرار گرفت. در نهایت، درجه امنیت بوم شناختی در پنج طبقه خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد طبقه بندی و پهنه بندی شد. بر اساس نتایج مشخص شد که حوضه کوزه تپراقی از نظر کلی دارای سطح پایینی از امنیت بوم شناختی است. هم چنین مقدار شاخص های جامع الگو و فرآیند سیمای سرزمین به ترتیب برابر با 28/0 و 37/0 و میانگین شاخص ارزیابی جامع امنیت بوم شناختی آبخیز برابر با 25/0 به دست آمد. حداکثر مقدار شاخص امنیت بوم شناختی برابر با 78/0 مربوط به زیرحوضه 14 (بخش جنوبی حوضه) و حداقل مقدار این شاخص برابر 03/0 مربوط به زیرحوضه 33 (بخش شمالی حوضه) محاسبه شد. در مجموع، بخش های جنوبی و جنوب غربی حوضه در وضعیت امنیت زیاد و متوسط و بخش های شمالی در وضعیت امنیت خیلی کم قرار گرفته اند. نتایج حاضر می تواند در برنامه ریزی کاربری اراضی، ارزیابی اثرات بوم شناختی و مدیریت منابع حوضه کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: بوم شناسی آبخیز، پیوستگی بوم شناختی، تغییرات محیطی، دخالت های انسانی، سنجه های سیمای سرزمین
  • سمانه زاهدی، فرزام بابائی سمیرومی*، رضا ارجمندی، هدایت فهمی صفحات 211-229

    طی دهه های گذشته یکی از مهمترین سیاست ها در جهت کاهش فشار ناشی از کم آبی و در عین حال مدیریت بهینه منابع آب سدسازی بوده است که همواره با اما و اگرهایی نیز مواجه بوده است، و منتقدان و موافقان زیادی را با خود همراه کرده است. این موضوع حتی در حوضه آبریز تالش که جزء زیرحوضه های درجه دوم حوضه آبریز خزر است و از لحاظ بارش های جوی نیز در شرایط مناسبی بسر می برد نیز وجود دارد، به طوری که سد شفارود را می توان به عنوان نماد سدسازی و در عین حال عدم رعایت ملاحظات محیط زیستی در این ناحیه از کشورمان در نظر گرفت. در این پژوهش، از طریق تحلیل استراتژیک تعاملات ذی نفعان در شرایط وضع موجود سد شفارود به کمک یکی از مد ل های غیرهمکارانه نظریه بازی ها موسوم به مدل گراف، به بررسی مساله در راستای تحلیل مناقشه پرداخته شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، از دیدگاه استراتژیک، عامل اصلی بروز مناقشه احداث سد شفارود، رفتار مبتنی بر عقلانیت و منافع سازمانی ذی نفعان است. به طوری که هم اکنون، اصرار وزارت نیرو به تکمیل و احداث سد و سازمان حفاظت از محیط زیست به حفظ و نگهداری جنگل ها و جلوگیری از تخریب بیش تر آن ها، دستیابی به راه حل همکارانه را دشوار کرده است. نتایج به دست آمده نشانگر آن است در سناریوی غیرهمکارانه (وضع موجود)، نقطه تعادل مناقشه، وضعیت 16 (از بین 18 وضعیت موجود) است. این بدین معنا است که بر اساس مجموعه مفاهیم حل غیرهمکارانه به کار گرفته شده برای تحلیل مناقشه، هیچ پیشروی یک جانبه ای از این وضعیت برای هیچ یک از طرفین مناقشه متصور نیست. برگزیده شدن این وضعیت به عنوان نقطه تعادل مناقشه، نشانگر آن است که در صورت استمرار ترجیحات فعلی طرفین، مناقشه در وضعیت بن بست قرار می گیرد و به عبارت دیگر راهی برای حل و فصل مناقشه در جهت تامین منافع محیط زیستی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سد شفارود، مدل GMCR II، سدسازی، نظریه بازی ها، رویکرد غیرهمکارانه
  • مهدی یوسفی، صمد امامقلی زاده*، هادی قربانی، محبوب ونک صفحات 231-246
    به دلیل اهمیت پیش بینی و پایش پارامترهای کیفی آب رودخانه ها، در پژوهش حاضر قابلیت دو مدل ماشین های بردار پشتیبان (SVM) و مدل برنامه ریزی بیان ژن (GEP) برای برآورد دو پارامتر کیفی آب یعنی TDS و SAR در رودخانه تجن مورد ارزیابی قرار گرفت. برای برآورد TDS و SAR از پارامترهای زودیافت یا به عبارت بهتر پارامترهایی که اندازه گیری آن ها آسان و کم هزینه بوده است به عنوان پارامترهای ورودی به مدل استفاده شد. این پارامترها شامل هدایت الکتریکی آب، اسیدیته، سدیم، کلسیم، پتاسیم، نسبت جذبی سدیم، منیزیم، کلر، سولفات، بیکربنات و دبی رودخانه بودند. جهت تعیین همبستگی بین متغیر های مستقل و وابسته از نرم افزار SPSS استفاده شد. بر اساس آنالیز داده ها با استفاده از روش گام به گام (step by step)، سناریوهای مختلفی از ترکیب داده های ورودی برای پیش بینی TDS وSAR در نظر گرفته شد. مقایسه نتایج به دست آمده نشان داد استفاده از سه متغیر EC SO4, و SAR در برآورد TDS در رودخانه تجن، دارای بالاترین ضریب همبستگی و کمترین میزان خطا بوده است. همچنین در برآورد پارامتر SAR استفاده از دو پارامتر Na و EC بهترین نتیجه را داده است. در مجموع نتایج به دست آمده نشان دهنده عملکرد بالای روش برنامه ریزی بیان ژن در مقایسه با مدل ماشین های بردار پشتیبان در برآورد پارامتر های کیفی رودخانه های تجن بوده است و بنابراین از مدل می توان جهت پیش بینی پارامترهای کیفی رودخانه ها مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی بیان ژن، ماشین های بردار پشتیبان، متغیر کیفی آب، رودخانه تجن، نسبت جذبی سدیم، کل مواد محلول
  • مریم کبیری هندی*، سید حامد میرکریمی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 247-262

    خدمات فرهنگی به عنوان منافع غیرمادی تعریف شده است که مردم از طریق ارتباط مستقیم با بوم سازگان به واسطه اغنای معنوی، رشد شناختی، تفکر، تفرج و تجربیات زیبایی شناسی به دست می آورند. سیاست گذاری و تصمیم گیری برای مدیریت محیط زیست، آمایش سرزمین و توسعه در مقیاس های مختلف می تواند از طریق کمی سازی و تلفیق خدمات بوم سازگان ارتقا یابد. سنجش ناپذیری خدمات فرهنگی با روش های ارزش گذاری اقتصادی موجب شده است تا پژوهشگران با استفاده از فنون غیراقتصادی مانند تحلیل چند معیاره آن ها را ارزیابی نمایند. بااین حال عدم شناخت کافی و نبود معیارهای مناسب سبب شده است که خدمات فرهنگی نسبت به سایر خدمات بوم سازگان کمتر ارزیابی شوند. ازاین رو پژوهش حاضر تلاش کرده است تا با استفاده از مرور منابع و تحلیل محتوی، معیارهایی را برای ارزیابی خدمات فرهنگی شناسایی نماید. سپس این معیارها را با استفاده از روش دلفی برای ارزیابی خدمات فرهنگی اولویت بندی کرده است. بر این اساس در محدوده موردمطالعه جنبه های زیبایی شناسی، آموزشی، میراث، الهام بخشی، حس مکان و مذهبی و معنوی با ضریب نرمالایز شده 1808/0، 1545/0، 1504/0، 1382/0، 1303/0، 1265/0 و 1190/0، به ترتیب به عنوان مهمترین معیارها شناخته شدند.

    کلیدواژگان: خدمات فرهنگی بوم سازگان، تحلیل محتوی، معیار، اولویت بندی، روش دلف
  • علی رضا تیموری، پرستو پریور*، احد ستوده، محمدرضا علمی، سید رضا جوادیان صفحات 263-279
    در مطالعه حاضر، با توجه به اهمیت مشارکت مردمی در به ثمر رسیدن اهداف طرح های توسعه شهری، جایگاه مشارکت مردمی در باغ بزرگ شهر یزد ارزیابی شده است. در مرحله اول، بر اساس روش تحلیل کیفی از طریق مصاحبه با افراد محلی، جایگاه مشارکت مردمی در مراحل تصویب و اجرای طرح باغ بزرگ شهر یزد، آسیب شناسی شد. در این مرحله متن مصاحبه در چند مرحله به سه بخش گزاره، مفهوم و مقولات تیدیل شد و روابط علت و معلولی مقولات اصلی مشخص شد. نتایج نشان می دهد که افراد محلی از عدم شفاف سازی و اطلاع رسانی از سوی شهرداری به شدت ناراضی هستند. بطوریکه اقدامات انجام شده از سوی شهرداری را بدون پشتوانه علمی و اجرایی می دانند و چون این اقدامات بر پایه تجربه افراد محلی نبوده، هیچ حمایتی از این اقدامات نمی کنند. در مرحله دوم، روند تغییر ساختار سرزمین شهری در منطقه مورد مطالعه (از سال 1380 تا سال 1399) با استفاده از متریک های سیمای سرزمین ارزیابی شد. نتایج این ارزیابی نشان داد که طی این مدت ساخت و ساز های زیادی انجام شده و لکه های باغات از بین رفته اند بطوریکه، اندازه لکه های ساخته شده 196 درصد و لکه های بایر 283 درصد افزایش و اندازه لکه های باغی وکشاورزی 80 درصد کاهش داشته است. نتایج نشان می دهد، علی رغم اهداف طرح مذکور مبنی بر حفاظت باغات، مساحت و پیوستگی لکه های باغی و کشاورزی کم شده و خردانگی در آنها ایجاد شده است. این در حالی است که اگر شهرداری در مراحل تصویب و اجرا از مشارکت مردمی استفاده می کرد و بطور شفاف اطلاع رسانی انجام می داد، اهداف طرح محقق شده و می توانست از باغداران محلی به عنوان بازوان اجرایی طرح استفاده کند.
    کلیدواژگان: باغات شهری، مشارکت مردمی، تحلیل کیفی، تحلیل تغییرات سیمای سرزمین، متریک های سیمای سرزمین، یزد
  • مسلم سواری*، کامران الماسیه صفحات 281-300
    در سال‏های اخیر، گستردگی و شدت گرد و غبار در نواحی جنوب غرب ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی خاص موجب شده است این پدیده یکی از عمده‏ترین مخاطرات زیست محیطی در این نواحی باشد و استان خوزستان به عنوان کانون اصلی گرد و غبار هر ساله متحمل هزینه‏های سنگینی زیادی شده است. در این راستا جهت مقابله با گرد و غبار پروژه‏های‏ منابع طبیعی زیادی اجرا شده است. اما مشکل عمده این پروژه‏ها عدم مشارکت‏های مردمی است، بنابراین، این پژوهش با هدف تحلیل موانع مشارکت‏ جوامع محلی در طرح‏های منابع طبیعی جهت مقابله با گرد و غبار در استان خوزستان انجام شد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ افق زمانی جز تحقیقات تک مقطعی بوده است و داده‏های در یک زمانی خاص گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 21 نفر کارشناسان خبره در ادارات مربوطه در استان خوزستان بودند. تجزیه و تحلیل داده‏ها به وسیله نرم‏افزار Expert Choice انجام شد. نتایج پژوهش بر مبنای مقایسات زوجی نشان داد که مهمترین مرحله برای بررسی موانع مشارکت براساس مراحل مشارکت مرحله تصمیم‏گیری است، پس از آن مراحل اجرا، تقسیم منافع و ارزشیابی است. علاوه بر این، نتایج مقایسه گزینه‏ها براساس تمامی معیارها نشان داد که مهمترین موانع مشارکت جوامع محلی در طرح‏های منابع طبیعی جهت مقابله با گرد و غبار به ترتیب شامل موانع آموزشی، موانع اجتماعی- فرهنگی، موانع اقتصادی، موانع تکنیکی و فنی است. در این راستا پیشنهاد می‏شود توانمندی‏های جوامع محلی و فعالیت‏هایی که باید در مقابله با گرد و غبار انجام دهند شناسایی شده و با آموزش صحیح‏ آن‏ها به جوامع روستایی بتوانند از این قابلیت‏ها در جهت مقابله با گرد و غبار استفاده نمایند تا مشکلات زیست محیطی را به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، گرد و غبار، جوامع محلی، معیشت، مناطق خشک
  • بهرام ایمانی*، ابوا لمحمد بندری، عباس نوروزی صفحات 301-316

    امروزه، مناطق روستایی در کشور با چالش هایی مانند فرسایش آب وخاک، طغیان آفات و بیماری های گیاهی جدید، سوءتغذیه و بیماری های دیگر در انسان، کاهش کیفیت مواد غذایی و انقراض بعضی از گونه های جانوری ناشی از آلودگی محیط زیست مواجه هستند. با توجه به این که روستاییان به صورت مستقیم و به شکل های مختلف با نهاده های آلوده کننده محیط زیست سروکار دارند و همچنین نقش تعیین کننده رفتار ایشان در آلودگی محیط زیست، این پژوهش به دنبال بررسی عوامل موثر بر رفتارهای محیط زیستی روستاییان در بخش مرکزی شهرستان اردبیل می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل روستانشینان بخش مرکزی شهرستان اردبیل بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر تعیین شد و نمونه گیری نیز به روش تصادفی با انتساب متناسب بین دهستان ها انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظر اعضای هیات علمی دانشگاه و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد. پردازش داده های تحقیق با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSV 22 و Smart PLS 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج این تحقیق 52 درصد از روستانشینان مورد مطالعه نگرش منفی و نسبتا منفی به حفاظت از محیط زیست داشتند. یافته های مدل معادلات ساختاری نشان داد متغیرهای نگرش، نگرانی، دانش و ارزش ها توانایی تبیین تغییرات متغیر رفتارهای محیط زیستی افراد مورد مطالعه را تا 79 درصد را دارا می باشند. همچنین 52 درصد از تغییرات واریانس نگرانی محیط زیستی به متغیرهای ارزش ها، دانش و نگرش محیط زیستی مربوط است.

    کلیدواژگان: رفتار محیط زیستی، روستاییان، نگرش، بخش مرکزی، شهرستان اردبیل
  • علیرضا عقیقی* صفحات 317-334
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آگاهی و دانش محیط زیستی بر رفتار سبز با نقش میانجی قصد رفتاری، نگرش محیط زیستی و تعهد سبز است. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان شرکت لبنیاتی پلاره ملایر به تعداد 104نفر بوده که حجم نمونه براساس فرمول کوکران تعداد 82 نفر با استفاده از روش نمونه‎گیری در دسترس تعیین شده است. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. و الگوی ارایه شده با استفاده از مدل‏سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و بوسیله نرم افزار Smartpls2 تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری فرضیات پژوهش نشان داد که دانش و آگاهی محیط زیستی تاثیر مستقیم و معنی‎داری بر رفتار سبز (23/0β=)، نگرش محیط زیستی(49/0β=) و تعهد سبز (61/0β=) دارد. همچنین، دانش و آگاهی محیط زیستی تاثیر غیرمستقیم قابل توجه ی بر رفتار سبز از طریق قصد رفتاری (29/0β=) دارد. اما تاثیر آن بر روی رفتار سبز با نقش میانجی نگرش محیط زیستی و تعهد سبز معنادار نبود. در همین راستا تاثیر مستقیم قصد رفتاری بر رفتار سبز معنادار و مورد تایید  قرار گرفت اما تاثیر مستقیم نگرش محیط زیستی و تعهد سبز بر رفتار سبز رد شده است.
    کلیدواژگان: دانش محیط زیستی، رفتار سبز، قصد رفتاری، نگرش محیط زیستی، تعهد سبز
  • مهدی قاسمی*، محمد بادسار، لیلا فلاحتی صفحات 335-354
    متغیرهای روانشناختی در زنان به علت قرابت نزدیک تر با محیط زیست نقش بیشتری در همکاری آنها با محیط زیست دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش متغیرهای روانشناختی بر توانمندی زنان روستایی در حفاظت از محیط زیست صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش زنان روستایی استان چهارمحال و بختیاری بودند که با استفاده از جدول کرجیسی و مورگان تعداد 384 نفر از آن ها از طریق نمونه گیری طبقه بندی انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان و کارشناسان قبل از پیش آزمون مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق انجام پیش آزمون بین 30 نفر خارج از نمونه آماری و محاسبه آلفای کرونباخ برای مقیاس های اصلی پرسشنامه (در دامنه بین 72/0 تا 94/0) ارزیابی و تصحیح گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS24 و AMOS24 انجام گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری مستقیم نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین متغیرهای روانشناختی شامل استقلال عمل، عزت نفس و خودکارآمدی با متغیر وابسته حفاظت از محیط زیست وجود دارد. همچنین، براساس نتایج مدل ساختاری میانجی مشخص شد که متغیر توانمندی زنان روستایی در رابطه بین متغیرهای روانشناختی با حفاظت از محیط زیست دارای نقش میانجی می باشد. از این رو با توجه به تاثیر توانمندی زنان روستایی در حفاظت از محیط زیست، پیشنهاد می گردد دوره ها و کارگاه های آموزشی جهت افزایش توانمندی زنان روستایی از طریق بهبود متغیرهای روانشناختی برگزار گردد.
    کلیدواژگان: توانمندی زنان، حفاظت، محیط زیست، توسعه روستایی، چهارمحال و بختیاری
  • ارمغان اردلانی، بهزاد رایگانی*، حمید گشتاسب، باقر نظامی، علی جهانی صفحات 355-372
    مطالعه تغییرات پوشش برف به عنوان یکی از منابع تامین آب، بسیار حایز اهمیت است. هدف از تحقیق حاضر بررسی روند تغییرات پوشش برف در استان تهران با استفاده از تصاویر سنجنده MODIS ماهواره Terra و ماهواره Aqua از سال 1381 تا پایان سال 1397 و مقایسه عملکرد سنجنده مودیس در این دو ماهواره می باشد. روند تغییرات تصاویر ماهواره ای پوشش برف با استفاده از تحلیلگر ETM نرم افزار TerrSET، معنی داری آنها توسط آزمون ناپارامتری من-کندال مشخص شد. سپس اعتبارسنجی تصاویر ماهواره ای به کمک تحلیل روند داده های ایستگاه های سینوپتیک استان تهران با استفاده از روش های رگرسیونی صورت پذیرفت. همچنین روند تغییرات پوشش برف به دست آمده از ماهواره ترا با روند تغییرات پوشش برف به دست آمده از ماهواره آکوآ توسط شاخص کاپا و سری های زمانی این دو ماهواره توسط ضریب همبستگی تحلیل دو سری زمانی مقایسه شد. براساس نتایج، تغییرات مجموع روزهای همراه با پوشش برف ماهانه، سالانه و فصلی (پاییز و زمستان) دارای روند معنادار کاهشی به صورت پراکنده در اکثر نقاط استان تهران بوده است. آنالیز روند تغییرات فصلی (STA) تاخیر در شروع روزهای همراه با پوشش برف و جا به جایی آن از اواخر ماه دی به اواخر ماه اسفند را نشان داد. ضریب همبستگی سری های زمانی سنجنده مودیس بین دو ماهواره در اکثر نقاط استان تهران 99% بود که نشاندهنده شباهت عملکرد این سنجنده در دو ماهواره ترا و آکوآ می باشد. نتایج اعتبارسنجی نشان داد روند تغییرات تصاویر ماهواره ای پوشش برف شباهت 85 درصدی با روند تغییرات داده های پوشش برف ایستگاه های سینوپتیک استان تهران دارد. از آنجایی که دبی بسیاری از رودخانه ها وابسته به پوشش برف است، باید به دنبال راهکارهایی برای مدیریت بهتر منابع آب و اصلاح روش های بهره برداری آن، به ویژه در بخش کشاورزی و صنعت در استان تهران بود.
    کلیدواژگان: تحلیل سری زمانی، همبستگی دو سری زمانی، شاخص کاپا، من-کندال، ایستگاه سینوپتیک
  • سارا فروتن*، نیلوفر اسلام زاده صفحات 373-382
    آتش سوزی جنگل ها و مراتع در دنیا به عنوان بحران و چالش مطرح است. تهیه نقشه مناطق آتش سوزی و پیش بینی آن برای آینده در برنامه ریزی و مدیریت منابع طبیعی، بسیار مهم است. تصاویر ماهواره ای در پایش و مطالعه آتش سوزی جنگل ها و مراتع نقش مهمی دارد. در این پژوهش، بررسی و مطالعه آتش سوزی جنگل ها و مراتع مازندران با استفاده از روش NBR بر روی تصاویر لندست در کنار داده های آماری دما، باد و رطوبت نسبی انجام شد. در ادامه از شاخص NDVI نیز در بررسی وضعیت پوشش استفاده شد. نتایج نشان داد بین نتایج روش NBR، داده های آماری و همچنین NDVI هماهنگی وجود دارد و آتش سوزی بیشتر از 500 هکتار متعلق به پوشش گیاهی مناطق سوادکوه، بهشهر، نور و تنکابن است. در ادامه به منظور تسریع تصمیم گیری های آینده، وضعیت آتش سوزی جنگل ها و مراتع مازندران برای 10 سال آینده پیش بینی و نقشه سازی شد. نتایج این مطالعه می تواند در کنار کار میدانی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، جنگل ها و مراتع، لندست، NBR، NDVI و پیش بینی
  • احمدرضا کریمی، یعقوب زراعت کیش*، رضا مقدسی صفحات 383-403
    امروزه کشاورزی یکی از بزرگ ترین بخش های اقتصادی ایران است که نقش مهمی در تولید ناخالص ملی دارد. در این مطالعه اثر مصرف انرژی های تجدیدپذیر، آزادسازی تجاری، قیمت نفت، سرمایه گذاری و اشتغال بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی در طی سال های 1397-1368 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور ارزیابی رابطه بلندمدت و کوتاه مدت میان این متغیرها از رویکرد الگوی خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) بهره گرفته شد. نتایج این مدل نشان می دهد که مصرف انرژی تجدیدپذیر و اشتغال تاثیری مثبت بر شاخص رشد اقتصادی بخش کشاورزی ایران دارد؛ به طوری که انتظار می رود با 1 درصد افزایش در سرانه مصرف انرژی تجدیدپذیر و اشتغال، رشد اقتصادی در بلندمدت به ترتیب حدود 25/0 و 72/0 درصد افزایش یابد. در مقابل افزایش قیمت نفت و آزادسازی تجاری تاثیری منفی بر رشد بخش کشاورزی می گذارد. نتایج مربوط به روابط کوتاه مدت نیز نشان می دهد که ضریب جمله تصحیح خطا معنی دار و دارای علامت منفی است. بر اساس این نتیجه انتظار می رود در هر دوره حدود 84 درصد انحراف رابطه ی کوتاه مدت از مسیر بلندمدت، تعدیل شود. در نهایت با توجه به تاثیر بالای مصرف انرژی تجدیدپذیر بر رشد اقتصادی و از سوی دیگر با توجه به آلودگی های شدید ناشی از مصرف سوخت های فسیلی پیشنهاد می شود که دولت با فراهم نمودن زیرساخت ها، زمینه جایگزینی هر چه سریع تر انرژی های فسیلی با انرژی های تجدیدپذیر را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، بخش کشاورزی، آزادسازی تجاری، مصرف انرژی ها تجدیدپذیر، مدل ARDL طبقه بندی JEL: O10، Q20، Q42، J01
  • عبدالمجید ایمانی*، احمد ذوقی، سهیلا کشاورز صفحات 405-427
    هدف از پژوهش حاضر ساخت و اعتبار سنجی الگوی دولت هوشمند با رویکرد محیط زیستی است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر استراتژی ، از نوع پیمایشی است. در فاز نخست (ارایه مدل) جامعه آماری شامل خبرگان و اساتید دانشگاهی مطلع در زمینه موردپژوهش است. جامعه موردبررسی در مرحله آزمون مدل (فاز دوم) با استفاده از پرسشنامه، تعداد 100 نفر از مدیران حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 80 نفر برآورد و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. بدین منظور پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه، پرسشنامه های تدوین شده در بین جامعه هدف، توزیع و سرانجام با استفاده از نرم افزار SPSS ، داده ها تجزیه وتحلیل شد. نتایج آزمون Tتک نمونه ای نشان داد که تمامی ابعاد از مطلوبیت لازم برخوردارند و از بین شاخص های بعد فناوری زیرساخت سبز 3 شاخص، شاخص های بعد مشارکت شهروندان سبز 3 شاخص، شاخص های بعد حاکمیت و سیاست سبز، 1 شاخص، شاخص های بعد محیط کاری سبز 2 شاخص و درنهایت شاخص های بعد نوآوری سبز 5 شاخص در وضعیت مطلوب قرار داشتند. درنهایت الگوی دولت هوشمند با رویکرد محیط زیست با روش ساختاری تفسیری به کمک نرم افزار Micmac در 12 سطح، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، دولت هوشمند، رویکرد محیط زیستی
|
  • Mahnaz Amrollahi Jalal Abadi, Mohsen Dehghani Ghanatghestani *, Vali Ali Pour, Parvaneh Peykan Pour Pages 3-20
    Industrial advances are the source of problems and pollution. Industries are looking for ways to identify and improve environmental performance, and factors affecting the environment must be effectively managed, and through optimal management, activities and products that have significant environmental consequences must be identified and managed. In Sarcheshmeh copper complex, achieving sustainable development is considered in parallel with industrial activities and pollution of water, soil, effluents of concentrate plant, tailings dam and production of acid drainage of tailings dumps are among the environmental problems of Sarcheshmeh copper industries. EMS is a way to align corporate goals with environmental policies. The present study aims to provide an EMS model with the approach of pollution control measures in the copper industry to eliminate or reduce the damage to the environment. The data collection tool is a checklist that has been explained using regular interviews with experts in the final checklist complex. SPSS and LISREL software were used to analyze the data and the statistical population consisted of managers, experts and thinkers of the HSE unit of Sarcheshmeh Copper Complex. The results showed that there is a significant direct relationship between all EMS variables and pollution control measures. According to their correlation coefficient, it is clear that the environmental management model has a great impact on the performance of the copper industry. The most significant direct relationship that EMS has on pollution control variables is related to the air quality variable (4.94) with a correlation coefficient of 0.83.
    Keywords: Management, Environmental, Pollutants, Pollution, Industries
  • Nayereh Sadat Hosseini, Soheil Sobhan Ardakani * Pages 21-38
    Monitoring and remediation of metal contaminants in roadside environments is of particular importance in order to estimate, control and reduce the level of threats to humans and the biosphere. Therefore, this study was conducted to the evaluation of the ability of some herbaceous species (Cardaria draba and Achillea wilhelmsii) collected from the roadside biotype of Hamadan, west of Iran to biomonitoring the Co, Cr and Mn in 2019. In this descriptive study, a total of 63 soil samples and 126 plant samples were collected from 3 stations. After preparation and acid digestion of the samples in the laboratory, the content of elements in them was read by induced coupled plasma spectroscopy (ICP). Also, bioconcentration factor (BCF), bioaccumulation (BAF), and transfer factor (TF) were calculated to evaluate the ability of plants to monitor and refine heavy metals. Statistical processing of the results was performed using SPSS statistical software. Cardaria draba had average BAF and TF values greater than 1 for cobalt and manganese and mean BCF values greater than 1 and TF less than 1 for chromium. Besides, Achillea wilhelmsii had average BAF and TF values greater than 1 for manganese and mean BCF values greater than 1 and TF less than 1 for cobalt and chromium. Based on the average content of elements in plant tissues and the average values ​​of BAF, BCF and TF of elements can be used from C. draba and A. wilhelmsii as efficient native species for monitoring and remediation of heavy metals in contaminated areas.
    Keywords: traffic emissions, Phytoremediation, Biomonitoring, Native species, Hamedan
  • Azam Zarei, Bubak Souri * Pages 39-59
    Objective of this study is fractionation of geogenic and anthropogenic share and also determination of contamination level of trace heavy metals in surface soil of Pars Special Economic Energy Zone in southern Iran. Soil sampling in 14 points for two depths of 0-10 and 40-50 cm across a 395.4 km2 located in Asalouyeh county Pars Special Economic Energy Zone along coastal strip of Bushehr Province in southern Iran was conducted in 2020. Geogenic and anthropogenic share of heavy metals of Cd, Se, As, Co, Pb, Cr, Ni, Cu, Zn in surface soil were determined using concentration differences of them between the two depths of 0-10 and 40-50 cm compared to the three reference elements of Fe, Nb and U. The results showed that the highest anthropogenic content of the measured heavy metals was found in the middle of the study area just beside the refineries and petrochemical installations. Dominant wind blow direction of west to east resulted in a shift of accumulation of anthropogenic share of elements in surface soil with an eastward tendency but a decreasing of content with increasing distance from refinery and petrochemical installation was seen. As a whole anthropogenic share of the studied heavy metals in the surface soils of the region was less than their geogenic share. Contamination level of these elements based on Integrated Pollution Index was non to mild pollution in 11 points (less than 1), mild pollution in 2 points (1.06 and 1.22) and mild to strong pollution in 1 point (2.38).
    Keywords: Soil pollution, Refinery, Petrochemical Complex, Reference Element, Asalouyeh
  • Shiva Al-Sadat Tabibzadeh, Seyed Ahmad Hosseini *, Parviz Mohammadi, Alireza Etminan, Hossein Norouzi Pages 61-77

    Air pollution as one of the important problems of urbanization and industrial life has affected the health of society and the World Health Organization has introduced it as one of the effective factors in causing cancer. In this study, the effects of short-term exposure related to mortality and diseases associated with particulate matter less than 10 microns (PM10) in Shiraz during 1396-1397 have been investigated. This is cross-sectional applied research based on field studies and modeling of experimental conditions. In this study, the concentration of PM10 pollutants for the years 1396-1397 was measured hourly and daily using a Grimm Instrument from the four air pollution measuring stations of the Environment Organization (Kazerun Gate, airport, Setad, and science and technology park), and the relevant data were analyzed using AirQ + software. The results showed that the highest distribution of PM10 pollutants in Shiraz was in the range of 30-40 µg/m3and the highest mortality rate attributed to this pollutant was due to respiratory diseases (4.34 and 3.9% of cases) and hospitalization due to heart diseases (3.2% and 2.95% of cases) are in second place. Also, the total death rate attributed to PM10 pollutants in these years has been estimated at 278 and 249, respectively. Therefore, due to the significant health effects of this pollutant, it is necessary to plan and enact comprehensive measures to combat PM10 emissions and reduce and control its adverse effects in order to maintain the health of citizens.

    Keywords: PM10 Suspended Particles, Health effects, Air pollution modeling, AirQ+, Shiraz city
  • Marziyeh Bagheri, Majid Zanjirdar *, Nadia Keyvan Pages 79-97
    Today, air pollution has become a major problem for countries around the world and has many long-term and short-term harmful effects on human health. Among these effects is the effect of air pollution on people's moods, which in turn paves the way for investors' behavioral biases in their financial decisions. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of environmental components and air pollution on the confidence and deterrence of stakeholders. This research is in the category of applied research. Spatial realm, companies listed on the Tehran Stock Exchange and the realm of time from 1393 to 1397. In order to collect data of sample companies, financial statements, explanatory notes and stock exchange monthly were used. Descriptive and inferential statistics were used to describe and summarize the data. Based on the systematic elimination method, 167 companies were selected as a statistical sample. Multivariate regression test was used to confirm and refute the hypotheses in the Ives software environment. The results indicate that air pollution factors (air quality index, average temperature, average humidity, strong wind, cloud cover ratio) and environment (environmental pollution index, environmental degradation) affect shareholders' confidence and deterrence in two areas High-consumption water and low-consumption industries and successful and unsuccessful companies are effective. But the extent of this impact varies from group to group. It is worth mentioning that the results obtained in this study are in line with the theories, views based on financial benefits, behavioral finance and efficient market hypothesis.
    Keywords: Environmental Components, Air pollution, shareholder confidence, shareholder loss avoidance, Behavioral biases
  • Eisa Solgi *, Mohamad Parsi Mehr Pages 99-114
    In recent years, the number of days with high concentrations of particulate matter (PM) has been increased in Hamadan city. Since this phenomenon is more prevalent in winter, in this research, an optimal artificial neural network model has been proposed to predict the concentration of PM in winter. To investigate the concentration of winter PM in Hamedan, the winter data of air pollutants and meteorological parameters were analyzed with Pearson correlation. Then, according to the results, Multilayer Perceptron Artificial Neural Network (MLP-ANN) with an optimized structure based on the training and testing was used to predict the daily concentration of PM2.5 & PM10. Among meteorological and air quality factors, air quality variables were more correlated with winter PM concentration. MLP-ANN predicted PM2.5 in a model with 3 input layers, 1 hidden layer and 4 middle layer processors with R: 0.93 and also with 1 input layer, 1 hidden layer and 5 middle layer processors with R: 0.92. Predicted PM10. Alvand Mountains are located between the prevailing wind in the western parts of the Iran and Hamedan, therefore the effect of meteorological factors on PM concentration is low. Also, the increase of winter PM in the city can be due to increased fuel consumption in winter. The MLP-ANN tool with the lowest and most accessible data has the ability to predict PM early and can be used to control PM effects.
    Keywords: Artificial intelligence, environmental assessment, Environmental pollution, Air pollution, Hamedan
  • Hoda Yazdanpanah, Mohsen Abdollahi *, Abbas Poorhashemi, Mansour Pournouri Pages 115-128
    The present study aims to evaluate the effectiveness of classical performance guarantees in international environmental law and the need to establish new types of performance guarantees in this area. In the present descriptive and analytical method, library resources and available information were used for collecting the data. First, the effectiveness of classical performance guarantees is studied, and then new executive guarantees and the reasons for their formation are discussed. The main question is whether the guarantee of classical performances plays a significant role for protecting the environment effectively. Regarding the theoretical foundations of the research, the main hypothesis is that new executive guarantees are being formed and developed for further protection of the environment. The results of the data analysis indicated that the amount of effectiveness is not sufficient alone to protect the environment due to the specific nature of environmental issues and its relationship with the need to form new enforcement guarantees in spite of the effectiveness of classical enforcement guarantees in international environmental law due to their limitations. Thus, two new types of enforcement guarantees including paying for compensation without agreement and recourse to court in cases of severe environmental damage, as well as controlling compliance and non-compliance with environmental conventions by member states were efficiently identified and developed from the environment for effective protection
    Keywords: Environmental Law, new enforcement guarantees, control of compliance to agreements, payment of damages without agreement, recourse to court
  • Parvaneh Safarialamouti, Esmail Karami Dehkordi *, Jaber Aazami, Farhad Aghajanloo Pages 129-149
    Given the emergence of environmental crises and the increasing trend of biodiversity loss, it is necessary for nations to take sustainable and appropriate measures to conserve biodiversity. This study was conducted to investigate the implementation and effectiveness of biodiversity conservation actions using a mixed quantitative and qualitative methodology. Data were collected through both semi-structured interviews (in the qualitative procedure) and structured interviews using questionnaires (in the quantitative procedure) with the specialists and researchers of organizations related to the Sorkhabad Protected Area, located in the Zanjan Province of Iran. These staff worked at provincial, township, county and sub-county levels and were selected through a snowball sampling technique. The results showed that the measures taken to conserve biodiversity can be categorized in six areas: diagnostic measures on causes of biodiversity loss, restoration and conservation actions, management measures, diversification and livelihood improvement, Extension, public awareness and knowledge improvement, and integration measures. These actions have been implemented to a very small extent and their effectiveness has been low. There is a significant relationship between the rate of implementation and the effectiveness of actions. In addition, a significantly positive relationship is indicated between these measures. It is necessary to take biodiversity management measures with a comprehensive and multi-dimensional perspective and based on strengthening managerial capacities, extension and building human and social capacities of local communities, and integrating various organizations and actors’ activities to conserve and restore ecosystems and species in protected areas.
    Keywords: Biodiversity, Conservation, local communities, Ecosystem, Sorkhabad Protected Area, Zanjan
  • Amir Abdoos, Mohammad Reza Parvin *, Seyed Ali Jozi Pages 151-172

    Although it seems that the existence of wetland protection laws should prevent their irreparable damage and pollution, but the lack of an effective enforcement mechanism has made this not necessarily the case in practice. The Biodiversity Convention approach in this area is an ecosystem approach. Despite repeated emphasis on this approach in domestic laws, we are not witnessing its’ successful implementation. The purpose of this study is to investigate the compliance of the relevant laws with the principles of the ecosystem approach and to find an appropriate mechanism for the practical realization of this approach in wetlands management particularly in Anzali wetland. In this study, the history and background of laws and regulations on the ecosystem approach and its implementation process were firstly analyzed. Then, by exploring the results of previous studies and successful global experiences, an appropriate legal mechanism for the realization of this approach was identified. The research method is content-analysis. The results were discussed and surveyed using a Delphi method within a dominant group of 24 people who were selected by purposive sampling method. The results showed that the laws and regulations governing the management of the country's wetlands not only do not guarantee the implementation of the ecosystem approach, but are in sharp conflict with its’ principles. Also, the results obtained from previous studies in aggregation with the results of consultation with experts showed that the "Ecosystem Service Payment Mechanism" can be the most appropriate mechanism for implementing the ecosystem approach if supported by required regulations.

    Keywords: positive laws, Ecosystem approach, Ecosystem management program, Payment for ecosystem services, Protection of wetlands, Anzali wetland
  • Roghayeh Jahdi * Pages 173-187
    Public-Private-People Partnership (4P) is important to promote and improve wildfire prevention and control through research and evaluation. Understanding and collaboration among local residents and different jurisdictions are needed, such as municipalities and provincial land management agencies. The collaborative action requires the adoption and acceptance of fire management plans and the participation of local communities and residents in fire risk mitigation measures. In 2019, we conducted a field survey of a random sample (n = 120) of local communities in one of the greatest fire-risk areas in Siahkal County in Guilan province. The survey asked about respondents’ risk perceptions, wildfire experiences, knowledge of wildfire, awareness of mitigation, adoption of mitigation measures, and demographic factors and social characteristics. Based on the results, with respect to fire causes, the respondent's perceptions was realistic at the general level, although the majority of respondents rated the wildfire risk to their environment as low to moderate. The studied community was less familiar with fire mitigation activities and a general lack of awareness about the wildfire risk and fire mitigation behaviors has emerged from the study. At a broad level, the results of this study visualize the importance of specifying the human dimension of wildfire risk. Assessing human perceptions and detailed information on fire causes, impacts, and governance policies are crucial to improving the effectiveness of fire management activities. The results of these studies will support effective fire management plans that are more adapted to local conditions and more general acceptance by society.
    Keywords: Environment, Fire Management, local communities, Mitigation, Wildfire risk
  • Raoof Mosrafazadeh, Layla Babaei, Nazila Alaie, Zeinab Hazbavi * Pages 189-209
    The present study aims to analyze the ecological security in the KoozehTopraghi Watershed, Ardabil Province, based on the pattern and process-related criteria that cover both land use class and sub-watershed levels. Towards this, firstly, the comprehensive indicator of landscape pattern was calculated via integrating criteria of the splitting index (SPLIT), largest patch index (LPI), edge density (ED), and patch density (PD), and the comprehensive indicator of landscape process was calculated according to the criteria of division (DIVISION), mean patch area (AREA-MN), aggregation index (AI), fractal dimension (FRACTAL), and coefficient of soil erosion intensity (Z). Then, the landscape ecological security index (LSI) was calculated and assessed based on a combination of two main indicators at two levels of class and landscape for 36 sub-watersheds. Finally, the status of LSI was classified into five categories very low, low, medium, high, and very high. It was found that the study watershed has a low level of LSI. Besides, the values ​​of comprehensive indicators of landscape pattern and process were equal to 0.28 and 0.37, respectively. The mean LSI was 0.25. The maximum LSI was equal to 0.78 for sub-watershed 14 (southern part) and its minimum value was calculated at 0.03 for sub-watershed 33 (northern part). Overall, the southern and southwestern parts of the watershed were classified in the high and medium security categories, and the northern parts were classified as very low security. The present results can be used for land use planning, ecological impact assessment, and watershed resource management.
    Keywords: Ecological Cohesion, Environmental Change, Human Interventions, Landscape metrics, Watershed Ecology
  • Samaneh Zahedi, Farzam Farzam Babaei Semiromi *, Reza Arjmandi, Hedayat Fahmi Pages 211-229

    The Shafarood dam can be considered as a symbol of dam construction and at the same time non-compliance with environmental considerations in the North of Iran. In this research, through strategic analysis of stakeholder interactions in the current situation of Shafarood Dam with the help of one of the non-cooperative models of game theory called graph model, the problem has been investigated in order to resolve the conflict. According to the results of this study, from a strategic point of view, the main cause of the conflict over the construction of Shafarood Dam is the behavior based on organizational interests of stakeholders. As of now, the Ministry of Energy's insistence on completing and constructing the dam and the Department of Environmental to preserve the forests and prevent further destruction have made it difficult to find a cooperative solution. The results shown that in the non-cooperative scenario (current situation), the point of equilibrium of the conflict is situation 16 (out of 18 existing situation). This means that based on the set of non-cooperative solution concepts used to analyze the conflict, no unilateral progression of this situation is conceivable for either party to the conflict. The choice of this situation as the point of equilibrium of the conflict indicates that if the current preferences of the parties continue, the conflict will be in a deadlock, in other words, there is no way to resolve the conflict in the interests of the environment.

    Keywords: Shafarood Dam, GMCR II Model, Dam construction, game theory, Non-Collaborative Approach
  • Mahdi Yousefi, Samad Emamghoizadeh *, Hadi Ghorbani, Mahboubeh Vanak Pages 231-246
    Due to the importance of predicting and monitoring river water quality parameters, in the present study, the capability of two models of support vector machines (SVM) and gene expression planning methods (GEP) used to estimate two water quality parameters namely the TDS and SAR in the Tajan River. To estimate the TDS and SAR, parameters which the measurement of these parameters are easy and has low cost, were used as input data to the model. These parameters included the electrical conductivity of water, acidity, sodium, calcium, potassium, the adsorption ratio of sodium, magnesium, chlorine, sulfate, bicarbonate, and river flow. SPSS was used to determine the correlation between independent and dependent variables. Based on data analysis using step-by-step method, different scenarios of combining input data for TDS and SAR prediction were considered. Comparison of the results using statistical criteria showed that the use of three variables, EC, SO4 and SAR in estimating TDS in Tajan river, had the highest correlation coefficient and the lowest error rate. The Na and EC variables also give the best results in estimating the river SAR parameter. In general, the obtained results show the high performance of gene expression planning method in estimating the quality parameters of the Tajan river and therefore it can be used to predict the qualitative parameters of rivers.
    Keywords: Gene Expression Programming (GEP), Supporting Vector Machines (SVM), Water Quality, Tajan River, sodium absorption ratio (SAR), Total dissolved solids (TDS)
  • Maryam Kabiri Hendi *, Seyed Hamed Mirkarimi, Abdolrassoul Salmanmahiny Pages 247-262

    Cultural ecosystem services are defined as non-material benefits people obtain from a direct contact with ecosystems through spiritual enrichment, cognitive development, reflection, recreation, and aesthetic experiences. Policy and decision-making for environmental management, land-use planning and development at different scales can be enhanced by quantification and incorporation of ecosystem services. Incommensurability with valuation methods has led researchers to assess the cultural services using noneconomic techniques such as multi criteria analysis. However, cultural services are assessed less than other services due to the lack of sufficient knowledge and appropriate criteria. Therefore, this research has tried to identify criteria for evaluation of cultural services using literature review and content analysis. Then, the criteria have been prioritized for cultural services assessment through Delphi method. In the study area, the aspects aesthetic, educational, heritage, inspirational, sense of place, recreational, religious and spiritual with a normalized coefficient of 0.1808, 0.1545, 0.1382, 0.1303, 0.1265 and 0.1190 were the most important criteria, respectively.

    Keywords: Cultural ecosystem services, content analysis, criterion, Prioritization, Delphi method
  • Alireza Teymoori, Parastoo Parivar *, Ahad Sotoudeh, Mohammadreza Elmi, Seyed Reza Javadian Pages 263-279
    In the present research the position of public participation in Yazd Great Garden plan has been evaluated. In the first stage, based on the method of qualitative analysis, through interviews with local people, the position of public participation in the stages of approval and implementation of the plan was pathologically evaluated. The results of the studies show that local people are very dissatisfied with the lack of transparency and information by the municipality during the approval and implementation of the plan. In the second phase of this study, the trend of changes in the urban landscape in the study area (from 2001 to 2020) was evaluated using landscape metrics in FRAGSTATS software. The results of this evaluation showed that, during this period, many constructions have been done in this area. The size of barren patches has increased by 283%. The size of garden-agricultural patches has decreased by 80% and the size patches of construction has increased by 196%. In general, in spite of the goals of the mentioned plan to protect the gardens, the area and connectivity of garden and agricultural patches has been reduced and fragmentation is increased. Summarizing the results shows that if public participation was used in the approval and implementation process and information was provided in a transparent manner, the goals of the project were achieved, and local gardeners acted as the supporter of the municipality in the project.
    Keywords: urban gardens, Public Participation, Qualitative analysis, Landscape change analysis, Landscape metrics, Yazd
  • Moslem Savari *, Kamran Almasieh Pages 281-300
    AbstractIn the years to come, the extent and severity of dust storms in southwest regions of Iran has been caused by the geographical location and specific climatic conditions. This phenomenon is one of the major environmental hazards in these areas and Khuzestan Province as the main focus of dust every year has incurred a lot of heavy costs. To this end, to deal with dust, But the major problem of this project is the lack of public participation Therefore, this research was conducted with the aim of analyzing the barriers of participation of local communities in natural resources projects to deal with dust in Khuzestan province. The statistical population of the study consisted of experts in the field of natural resources and watershed management and agriculture Jihad in Khuzestan province. Data analysis was done by Expert Choice software. Analysis of data based on paired comparisons showed that the most important criterion for examining the barriers to participation is based on the stages of participation in the decision-making phase afterwards, the steps are implemented, shared, and evaluated. In addition to comparing options on the basis of all criteria, the results showed that the most important challenges for local communities' participation in natural resource designs to deal with dust include educational obstacles. Therefore, in order to achieve sustainable participation, educational barriers should be removed, social-cultural barriers, economic barriers, technical and technical barriers in the next ranks.
    Keywords: Natural resources, Dust, local communities, Livelihood, Dry Areas
  • Bahram Imani *, Abolmohammad Bondari, Abas Norozi Pages 301-316

    Today, rural areas in the country are facing challenges such as environmental pollutio, water and soil erosion, outbreak of new plant pests and diseases, malnutrition and other diseases in humans, decreasing the food quality, Extinction of some animal species due to environment pollution. Regarding the fact that the rural people deal directly and in different ways with the inputs that pollute the environment and also the important role of their behavior in environment pollution, this research is seeking to investigate the factors affecting the environmental behavior of rural people in the central district of Ardabil county.  The statistical population of this research included the rural people of the central district of Ardabil county. The sample size was determined using Cochran's formula and a total of 200 people were selected as the sample. Research instrument for collecting data was a Questionnaire that its validity was confirmed by a panel of university teachers and Reliability of the instrument was calculated through Cronbach’s alpha coefficient. Data analysis of the Research was done using descriptive and inferential statistics methods. Data were analyzed using SPSSV 22 and Smart PLS 2 software. According to the results of this research 52 percent of the studied people had a negative and relatively negative attitude towards environmental protection. The findings of structural equation model indicated that variables of attitude, concern, knowledge and values can explain the changes in environmental behavior of the studied people up to 79 percent.  Besides, 52 percent of the changes of the variance of environmental concern are related to the variables of environmental values, knowledge and attitude.

    Keywords: environmental behavior, Rural People, Attitude, Central district, Ardabil County
  • Alireza Aghighi * Pages 317-334
    The purpose of this study is to investigate the effect of environmental awareness and knowledge on green behavior with the mediating role of behavioral intention, environmental attitude and green commitment. The method of the present study was descriptive and correlational. The statistical population of this study was 104 employees of Polare Malayer Dairy Company. The sample size was determined based on Cochran's formula of 82 people using the available sampling method. A standard questionnaire was used to collect research data. The proposed model was analyzed using structural equation modeling with partial least squares approach and Smartpls2 software. The results of modeling the structural equations of the research hypotheses showed that environmental knowledge and awareness have a direct and significant effect on green behavior (β = 0.23), environmental attitude (β = 0.49) and green commitment (β = 0.61). Also, environmental knowledge and awareness has a significant indirect effect on green behavior through behavioral intention (β = 0.29). But its effect on green behavior was not significant with the mediating role of environmental attitudes and green commitment. In this regard, the direct effect of behavioral intention on green behavior was significant and confirmed, but the direct effect of environmental attitude and green commitment on green behavior has been rejected.
    Keywords: environmental knowledge, green behavior, Behavioral Intention, environmental attitude, Green commitment
  • Mehdi Ghasemi *, Mohammad Badsar, Leila Falahati Pages 335-354
    Psychological variables in women due to their closer proximity to the environment have a greater role in their cooperation with the environment. Therefore, this study has been conducted with the aim of investigating the role of psychological variables on the rural women empowerment in environmental conservation. In order to accomplish the objectives of this study, data were collected from a sample of 384 rural women in Chaharmahal and Bakhtiari Province in Iran. A questionnaire was used as the research instrument. Reliability and validity of the survey instrument were further evaluated. Face and content validity of the questionnaire were confirmed by panel of experts and key informant before the pre-test stage. The reliability of instrument was assessed by conducting a pilot study among 30 samples out of the original sample. The reliability of instrument for the all sections based on Cronbach's alpha coefficient value (more than .80) revealed acceptable level of internal consistency. Data analysis was performed by SPSS24 and AMOS22 software. The collected data was analyzed using structural equation modeling technique. The results based on direct structural model showed that there is a positive significant relationship between psychological variables such as autonomy, self-esteem and self-efficacy with the dependent variable of environmental conservation. Also, based on the mediation structural model, it was found that rural women empowerment variable had a mediating role in the relationship between psychological variables and environmental conservation. Therefore, considering the impact of rural women's empowerment on environmental protection, it is suggested that courses and workshops be held to increase the empowerment of rural women by promoting psychological variables.
    Keywords: Women Empowerment, Conservation, Environment, Rural development, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Armaghan Ardalani, Behzad Rayegani *, Hamid Goshtasb, Bagher Nezami, Ali Jahani Pages 355-372
    The study of snow cover changes, as one of the sources of water supply is very important. The purpose of this study is to investigate the trend of snow cover changes in Tehran province using MODIS sensor images of Terra satellite and Aqua satellite (since 2003) until the end of 2018 and compare the performance of MODIS sensor in these two satellites. The trend of snow cover satellite images changes was determined by ETM analyzer of TerrSET software, their significance was determined by non-parametric methods of Mann-Kendall significance test. Then, the satellite images were validated by analyzing the data trend of synoptic stations in Tehran province using regression methods. Also, the trend of snow cover changes obtained from Terra satellite was compared with the trend of snow cover changes obtained from Aqua satellite by Kappa index. And the time series of these two satellites were compared by the correlation coefficient of Linear Modeling analysis. According to the results, changes in total days with monthly, annual and seasonal snow cover (autumn and winter) have a significant decreasing trend in a scattered manner in most parts of Tehran province. Seasonal trend analysis (STA) showed a delay in the start of days with snow cover and its shift from late January to late March. The correlation coefficient of MODIS sensor time series between two satellites in most parts of Tehran province was 99% and showed high similarity. Validation results showed that the trend of snow cover satellite images changes is 85% similar to the trend of synoptic stations snow cover data changes in Tehran province.
    Keywords: time series analysis, Correlation coefficient, Kappa Index, Mann- Kendall, synoptic station
  • Sara Foroutan *, Niloufar Islamzadeh Pages 373-382
    Forest and rangeland fires are a crisis and a challenge in the world. Mapping fire areas and predicting them for the future is very important in natural resource planning and management. Satellite imagery plays an important role in monitoring and studying forest and rangeland fires. In this paper, the study of forest and rangeland fires in Mazandaran by NBR method was performed along with statistical data of temperature, wind and relative humidity using Landsat images. Then, NDVI index was used to study vegetation condition. The results showed that there is coordination between the results of NBR method, statistical data and NDVI. The fire more than 500 hectares of vegetation belongs to Savadkuh, Behshahr, Noor and Tonekabon areas. In order to expedite future decisions, the fire condition of forests and rangelands of Mazandaran for the next 10 years was predicted and mapped. The results of this study can be useful alongside fieldwork.
    Keywords: Fire, Forests, Rangelands, Landsat, NBR, NDVI, Predict
  • Ahmad Reza Karimi, Yaghoub Zeraatkish *, Reza Moghadasi Pages 383-403
    Nowadays, agriculture is one of the largest economic sectors in Iran, which plays an important role in GDP and ultimately creates added value. In this study, the effect of renewable energy consumption, trade liberalization, oil prices, investment and employment on the economic growth of the agricultural sector during the years 1397-1387 was examined. In order to evaluate the long-term and short-term relationship between these variables, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Model was used. The results of this model show that renewable energy consumption and employment have a positive effect on the economic growth index of Iran's agricultural sector; as expected, with a 1% increase in renewable energy consumption and employment, economic growth in the long run will increase by about 0.25 and 0.72%, respectively. In contrast, rising oil prices and trade liberalization have a negative impact on the growth of the agricultural sector. The results of short-term relationships also show that the error correction coefficient is significant and has a negative sign. Based on this result, it is expected that in each period, about 84% of the deviation of the short-term relationship from the long-term path will be adjusted. Finally, considering the high impact of renewable energy consumption on economic growth and on the other hand, considering the severe pollution caused by the consumption of fossil fuels, it is suggested that the government provides the infrastructure to replace fossil energies with renewable energies as soon as possible.
    Keywords: Economic Growth, agricultural sector, Trade Liberalization, Renewable energy consumption, ARDL model
  • Abdolmajid Imani *, Ahmad Zoghi, Soheila Keshavarz Pages 405-427
    The purpose of the current research is to build and validate the model of the smart government with an environmental approach. This research is practical in terms of purpose and survey type in terms of strategy. In the first phase (presentation of the model), the statistical population includes experts and university professors who are knowledgeable in the researched field. The population under investigation in the model testing stage (second phase) using a questionnaire was 100 environmental protection managers of Razavi Khorasan province. The sample size was estimated to be 80 people using Morgan's table and simple random sampling was done. For this purpose, after verifying the validity and reliability of the questionnaire, the compiled questionnaires were distributed among the target population and finally, the data was analyzed using SPSS software. The results of the one-sample t-test showed that all the dimensions have the required desirability and among the indicators of the green infrastructure technology dimension, there are 3 indicators, the indicators of the green citizen participation dimension are 3 indicators, the indicators of the green governance and policy dimension are 1 index, the indicators of the green working environment dimension are 2 indicators and finally The indicators of the dimension of green innovation, 5 indicators were in favorable condition. Finally, the model of the smart government with an environmental approach is presented with an interpretative structural method with the help of Micmac software in 12 levels.
    Keywords: information, communication technology, smart government, environmental approach