فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال چهلم شماره 3 (پیاپی 159، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شمامه زمانی، سیروس احمدی*، بهزاد بهزادنیا صفحات 165-172

    پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط رفتارهای شفقت ورزی با ساختارهای انگیزشی مربیان ورزشی بر اساس نقش میانجی گری نیازهای اساسی انجام شد. 119 نفر (به صورت کامل) از مربیان استان های آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل به صورت هدفمند و در دسترس در این پژوهش شرکت کردند. پرسشنامه های پژوهش (شفقت ورزی به خود، رفتارهای بین فردی، انگیزش مربیان و مشخصات فردی) با استفاده از فرم های الکترونیکی از طریق شبکه‎های اجتماعی تلگرام و واتساپ در اختیار جامعه پژوهش قرار گرفت. نتایج نشان داد که رفتارهای شفقت ورزی مربیان با رویکرد رفتاری مربیگری حامی-نیاز (001/0 p <) و انگیزش خود-مختار نسبت به مربیگری (001/0 p <) ارتباط داشت. در مقابل، رفتارهای شفقت ورزی مربیان ارتباطی منفی با رویکرد رفتاری مربیگری عدم حامی-نیاز داشت (001/0 p <). مدل تحلیل مسیر نشان داد مهربانی و ذهن آگاهی مربیان در ارتباط با رفتارهای حامی-نیاز آنانن بود. به طورکلی، نتایج پژوهش حاکی از آن است که رفتارهای شفقت ورزی به خود مربی می تواند باعث افزایش توجه به نیازهای اساسی روان شناختی ورزشکاران و خلق شرایطی که باعث بالا بردن رضایتمندی از این نیازها باشد، شود.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی به خود، نیازهای اساسی روان شناختی، ساختارهای انگیزشی
  • فاروق نعمانی، مراد اسماعیل زالی، احمد فیاض بخش * صفحات 173-182
    زمینه

    به دلیل ساختار کنونی جمعیت در کشور، مشکلات مربوط به مراقبت و درمان سالمندان، هنوز بهطور حاد خود را نشان نداده است، اما در آینده نزدیک، چالشهای وابسته به سالمند شدن جمعیت، نظام سلامت کشور را به طور جدی تهدید خواهد کرد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت سلامتی و نوع بیماری سالمندان گیرنده خدمت از مراکز درمان و مراقبت در منزل طراحی و انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی اجرا شد. جامعه پژوهش سالمندان دریافت کننده خدمات درمانی در منزل با میانگین سنی و انحراف معیار 5/2±81 سال بودند (حجم نمونه 278 نفر). ابزار جمع آوری داده ها چکلیست نظاممند پژوهشگر ساخته بود و اطلاعات مطالعه، از پرونده های پزشکی استخراج شد. داده ها در نرم افزار SPSS.19 و به کمک آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 4/59 % زن و 2/65 % متاهل بودند. نتایج نشان داد که شایع ترین بیماری (بر اساس طبقه بندی ICD-10)، در بین سالمندان شرکت کننده، بیماریهای ادراری-تناسلی (22%) و سیستم عصبی (21%) و نادرترین بیماریها مربوط به بیماری خونی-ایمنی(1%) و سپس عفونی- انگلی(3%) بود. بین برخی از بیماریها با سن، جنسیت و وضعیت تاهل رابطه معنادار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر بیماریهای ادراری-تناسلی و سیستم عصبی شایعترین بیماری در بین سالمندان بودند. لذا در تدوین برنامه های ارتقاء سلامتی، درمانی و مراقبتی سالمندان توجه به بیماریهای مذکور از اهمیت خاصی برخوردار است تا در حد امکان تدابیر لازم جهت پیشگیری و درمان سالمندان در موارد مرتبط با این بیماریها اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: سالمندان، بیماری های شایع سالمندان، درمان در منزل
  • امیرحسین اورندی*، سید خلیل پسته ای، کسری کروندیان، زهرا سراج، آیلار آهنگری صفحات 183-189
    زمینه

    میزان آگاهی کارورزان به عنوان پزشکان آینده نسبت به نقش و عملکرد کلینیک پیش از عمل بیهوشی از اهمیت ویژهای برخوردار است و بایست جهت برنامه ریزیهای کوتاه و بلند مدت آموزشی مورد پایش قرار گیرد. لذا در این مطالعه میزان آگاهی و نگرش کارورزان پزشکی نسبت به نقش وکارکرد کلینیک پیش از عمل بیهوشی بررسی شد.

    روش کار

    این مطالعه توسط یک پرسشنامه خود ساخته، نگرش و آگاهی تعداد 100 کارورز پزشکی بیمارستان امام خمینی(ره) را در سال 1399 مورد سنجش قرار داد. یافته های این مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS-18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، سطح معنی داری p<0.05 بود.

    یافته ها

    میانگین سنی کارورزان 1.1 ± 25.6 سال بود، 60 نفر (%60) از آنها خانم بودند. میانگین نمره آگاهی کارورزان از 11نمره 1.8 ± 7.4 بود. با افزایش سن و افزایش ماه های کارورزی میزان آگاهی و نگرش افراد هیچ تغییری نکرده بود. میزان نگرش و آگاهی کارورزان با متغیرهای سن، جنس، ماه های کارورزی، سابقه عمل جراحی در خود و یا نزدیکان و همچنین گذراندن روتیشن بیهوشی و یا نگذراندن آن ارتباط معناداری نداشت. (P=0.92). نگرش مثبتی به اهمیت و نقش درمانگاه پیش از عمل وجود دارد. اما برنامه آموزشی صحیحی در این رابطه ایجاد نشده است.

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد بایست در سیاست های آموزشی خرد و کلان در مورد نقش و عملکرد درمانگاه پیش از عمل بیهوشی و آگاهی دادن به کارورزان اصلاحاتی صورت گیرد تا پزشکان با قابلیتتری تربیت شوند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، کلینیک بیهوشی، جراحی، کارورز، ویزیت قبل از عمل، بیهوشی
  • امین رفیعی پور *، کتایون فرجی امیری، مهردادثابت صفحات 190-198
    زمینه

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخلات روانشناسی مثبتگرا برافزایش نشاط و رضایت از زندگی در دانشجویان دانشگاه هنر بود. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیهی دانشجویان دانشگاه هنر در سال 1399 بود.

    روش کار

    از این جامعه 60 نفر به شیوهی در دسترس انتخاب شدند و به شیوهی تصادفی ساده به دو گروه 30 نفره آزمایش (یک گروه مداخله درمان هیجان مدار) و کنترل گمارده شدند. برای جمعآوری داده ها از پرسشنامه های رضایت از زندگی دینر و پرسشنامه نشاط آکسفورد استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره با استفاده از نرم افزار Spss26 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، میانگین و انحراف استاندارد متغیر نشاط پس از مداخله در گروه های آزمایش و کنترل به ترتیب 58/50، 1/59 و 52/99، 1/73 و میانگین و انحراف استاندارد متغیر رضایت از زندگی پس از مداخله در گروه های آزمایش و کنترل به ترتیب 29/08، 1/26 و 24/14، 1/16 محاسبه گردید. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نتایج نشان داد که مداخلات روانشناسی مثبتگرا بر متغیرهای نشاط و رضایت از زندگی دانشجویان دختر و پسر موثر بوده است

    نتیجه گیری

    بنابراین مشاوران و روانشناسان با استفاده از مداخلات روانشناسی مثبتگرا میتوانند نشاط و رضایت از زندگی دانشجویان را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: مداخلات روانشناسی مثبتگرا، نشاط، رضایت از زندگی
  • فرشته میرزایی*، علی دلاور صفحات 199-207
    زمینه

    زنان نابارور در معرض آسیبهای روانی و اجتماعی متعددی از قرار دارند و تاب آوری در این افراد برای محافظت از آنها در برابر آسیبها از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر پیشبینی تابآوری فردی بر اساس حمایت اجتماعی، سلامت روان و تاب آوری خانوادگی در زنان نابارور بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل زنان نابارور مراجعه کننده به بخش ناباروری بیمارستان خاتم الانبیا تهران در سال 1398-1399 بود. با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با در نظر گرفتن ملاکهای ورود شامل زنان نابارور، داشتن حداقل تحصیلات سیکل، سن 20-45 سال و داشتن حداقل دو سال سابقه ناباروری اولیه یا ثانویه، 361 نفر برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. پرسشنامه های تابآوری کانر-دیویدسون، مقیاس سنجش تابآوری خانواده، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده و پرسشنامه سلامت عمومی برای جمعآوری داده ها استفاده شد. از روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 22 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، سلامت روانی (0/71)، حمایت اجتماعی (0/62) و تابآوری خانوادگی (0/78) دارای ضریب همبستگی مثبت معنادار با تابآوری فردی بودند (P<0.01). نتایج رگرسیون در پیش بینی دلزدگی زناشویی از طریق ابعاد حمایت اجتماعی و سلامت روان نشان میدهد که متغیرهای پیش بین توان تبیین %38/3 از واریانس تابآوری فردی را در سطح 0/001 داشتند (F=13.48, P<0.001).

    نتیجه گیری

    در زنان نابارور، تاب آوری فردی از طریق حمایت اجتماعی، سلامت روان و تابآوری خانوادگی قابل پیشبینی است و حمایت اجتماعی، سلامت روان و تابآوری خانوادگی بالاتر به افزایش تابآوری فردی در این افراد کمک میکند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت روان، تابآوری، ناباروری
  • اکبر رنجبرزاده، سید محمد شبیری*، مهدیه رضایی صفحات 208-220
    زمینه

    هدف پژوهش کیفی حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی آموزشهای تلفیقی محیط زیست و سلامت در پاندمی بیماری کووید-19 می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر کیفی از نوع داده بنیاد (رویکرد سیستماتیک) میباشد. بدین منظور از نمونه گیری نظری و مصاحبه عمیق با خبرگان استفاده شد. تعداد 20 نفر از متخصصین و اعضای هیات علمی در رشته های سلامت و محیط زیست مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از سیستم کدگذاری باز، محوری و انتخابی با به کارگیری نرم افزار maxqda2020 استفاده گردید.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که شرایط علی از 5 مقوله اصلی (مخاطبین، برنامه ریزی آموزشی و درسی، آموزشگر، نیازسنجی، چگونگی اجرای آموزش تلفیقی)؛ پدیده اصلی از 2 مقوله اصلی (روش آموزش و شایستگی)، راهبرد از 5 مقوله اصلی (مشارکت، آموزش همگانی و پایه، نهادسازی، ارزشیابی اثربخشی و اعتماد سازی)، شرایط محیطی از 4 مقوله اصلی (بخش دولتی، مدیریت محیط زیست، محیط آموزشی و شرایط اجتماعی و فرهنگی)، ویژگیهای زمینهای از 5 مقوله اصلی (شرایط زیرساختی، مدیریت، تامین مالی، فرهنگ و تضمین قانونی) و پیامدها از چهار مقوله اصلی (ارتقای شایستگی، اثرات زیست محیطی، آثار سلامت و اثرات اقتصادی) تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزشهای تلفیقی محیط زیست و سلامت در جریان پاندمی بیمای کووید-19 برای اجرای هرچه اثربخشتر می بایست به مولفه ها و چهارچوب مستخرج از این مقاله در قالب الگوی پاردایمی توجه نماید.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، محیط زیست، سلامت، بیماری کووید-19، نظریه داده بنیاد
  • صادق تاری وردی*، محمدحسین صادقی صفحات 221-227
    زمینه

    علم پزشکی طی سال های اخیر شاهد نوآوری ها، ابداعات و ابتکارات بی شماری بوده است. در کنار این پیشرفت، حقوق نیز به عنوان حافظ کرامت انسانی تاثیر بسزایی در سلامت جامعه و دستیابی به نتیجه مطلوب داشته است. این رشد بالا نیازمند قوانین و مقرراتی مترقی و به عبارتی این امر با تحقق توسعه حقوق پزشکی امکانپذیر است. از این رو با توجه به اهمیت توسعه در نظام حقوق پزشکی، هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل مفهوم توسعه ی حقوق پزشکی، مولفه ها و آثار ناشی از آن است.

    روش کار

    این تحقیق از نوع نظری و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و با رویکردی حقوقی- پزشکی است. جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات حقوقی صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که در توسعه حقوق پزشکی سه عنصر ساختاری، ماهوی و ارزشی نقش آفرینی می نمایند که توسعه نظام حقوق پزشکی از ارتباط سه عنصر یاد شده با یکدیگر حاصل می شود. ملاحظات اخلاقی، در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی حکایت از آن دارد توسعه نظام حقوق پزشکی در نظام حقوقی ایران مستلزم بسط مولفه های ماهوی از طریق تصویب قانون جامع و منسجم و تقویت رویه قضایی محاکم و در بعد ارزشی با تحکیم اصول حقوق پزشکی و در حوزه ساختاری از طریق گسترش هیات های انتظامی پزشکی در قلمرو جغرافیایی و تخصصی نمودن محاکم پزشکی می باشد. 

    کلیدواژگان: توسعه حقوقی، نظام پزشکی، حقوق پزشکی
|
  • Shamameh Zamani, Sirous Ahmadi*, Behzad Behzadnia Pages 165-172
    Background

    The present study investigated the relationship between self-compassion behaviors on the motivational structures of coaches based on the mediating role of basic needs.

    Methods

    One hundred and nineteen coaches (completely reponed) from West and East Azerbaijan and Ardabil provinces participated in this research. Participants filled out questionnaires (self-compassion, interpersonal behaviors, coaches ‘ motivation, and personal characteristics) through electronic forms in Telegram and WhatsApp.

    Results

    The results showed that coaches’ self-compassion was related to their need-supportive behaviors (p<0.001) and autonomous motivation toward coaching (p<0.001). In contrast coaches’ self-compassion related negatively to their need-thwarting behaviors approach (p<0.001). Path analysis showed that coaches’ kindness and mindfulness related to their need-supportive behaviors.

    Conclusion

    In general, findings indicated that coaches’ self-compassion behaviors can increase athletes’ basic psychological needs and create situations to increase their need satisfaction.

    Keywords: self-compassion, basic psychological needs, motivational structures
  • Faroogh Na’Emani*, Morad Esmaiil Zali, Ahmad Fayaz-Bakhsh Pages 173-182
    Background

    Due to the current structure of the population in the country, the problems related to the care and treatment of the elderly have not yet manifested themselves acutely, but in the near future, the challenges related to the aging of the population will seriously threaten the country’s health system. The aim of this study was evaluate the health status and type of diseases among the Iranian elderly receiving home healthcare.

    Methods

    The present study was descriptive-analytic and cross-sectional. The research population includes the elderly (Ave. & and sta. deviation age: 81±2.5) receiving home health care services(sample size=278 people). Data was collected by checklist and analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS v.19.

    Results

    In this study, 59.4% of the participants were female and 65.2% were marrie. The results showed that the most common diseases (based on ICD10 classification), among the elderly, was Genital (22%) and the Nervous System (21%). The least common diseases were related to Blood and Immunity (1%) and Infectious and Parasitic (3%). There was a significant relationship between some diseases with age, gender and marital status.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, Genital and Nervous System was the most common diseases among the elderly. Therefore, it is important to address these diseases in formulating programs for promoting health, treatment and care of elderly people in order to take the necessary measures to prevent, treat and monitor the health status of the elderly in the fields related to these diseases.

    Keywords: Elderly, Elderly diseases
  • Amirhossein Orandi**, Seyed Khalil Pestei, Kasra Karvandian, Zahra Saraj, Aylar Ahangari Pages 183-189
    Background

    The Anesthesia preoperative clinic has a substantial role in preparing the patients for almost all
    surgical procedures. Considering the significant role of general practitioners (GPs) in the medical management of patients scheduled for surgeries, we interrogated the interns’ level of awareness and knowledge about the anesthesia preoperative clinic and its functions.

    Methods

    This cross-sectional study was performed based on a self-made questionnaire, which evaluated the attitude and knowledge of 100 interns of Imam Khomeini Hospital in Tehran. The results were analyzed using SPSS-18 software. The significance was considered as p<0.05.

    Results

    The mean age of participants was 25.6±1.1 years, of which 60(60%) were female. The mean score of the interns’ awareness about preoperative clinic was 7.4±1.8 of 11. By increasing the age and the duration of internship, their level of knowledge and attitude had not changed. There was no relationship between the level of attitude and awareness of the interns in terms of age, sex, internship months, and history of surgery in themselves or their relatives, and passing anesthesia course. (P = 0.929) There is a positive attitude about the role of anesthesia clinic, though , there is not a detailed developed educational program.

    Conclusion

    It seems that we should revise our educational policies to improve knowledge and responsibility of our interns in order to prepare them for better patient management.

    Keywords: Attitude, knowledge, Preoperative Clinic, Anesthesia, Intern, Surgery, Preoperative visit
  • Pages 190-198
    Background

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of positive psychology interventions on increasing vitality and life satisfaction in art university students. The current research design was semi-experimental. The statistical population of the current research was all students of the University of Arts in 2019.

    Methods

    From this community, 60 people were selected in an accessible way and were assigned to two experimental groups of 30 people (an emotion-oriented treatment intervention group) and control in a simple random way. To collect data, Diener's Life Satisfaction Questionnaire and Oxford Vitality Questionnaire were used. For data analysis, univariate covariance analysis was used using Spss26 software.

    Results

    According to the results of the research, the mean and standard deviation of the vitality variable after the intervention in the experimental and control groups were 58.50, 1.59 and 52.99, 1.73 respectively, and the mean and standard deviation of the life satisfaction variable after the intervention in the experimental and control groups were respectively. 29.08, 1.26 and 24.14, 1.16 were calculated. Also, the results of covariance analysis showed that positive psychology interventions were effective on the variables of vitality and life satisfaction of male and female students (p<0.05).

    Background

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of positive psychology interventions on increasing vitality and life satisfaction in art university students. The current research design was semi-experimental. The statistical population of the current research was all students of the University of Arts in 2019.

    Methods

    From this community, 60 people were selected in an accessible way and were assigned to two experimental groups of 30 people (an emotion-oriented treatment intervention group) and control in a simple random way. To collect data, Diener's Life Satisfaction Questionnaire and Oxford Vitality Questionnaire were used. For data analysis, univariate covariance analysis was used using Spss26 software.

    Results

    According to the results of the research, the mean and standard deviation of the vitality variable after the intervention in the experimental and control groups were 58.50, 1.59 and 52.99, 1.73 respectively, and the mean and standard deviation of the life satisfaction variable after the intervention in the experimental and control groups were respectively. 29.08, 1.26 and 24.14, 1.16 were calculated. Also, the results of covariance analysis showed that positive psychology interventions were effective on the variables of vitality and life satisfaction of male and female students (p<0.05).

    Conclusion

    Therefore, counselors and psychologists can improve students' vitality and life satisfaction by using positive psychology interventions.

    Keywords: positive psychology interventions, vitality, life satisfaction
  • Fereshteh Mirzaei * Pages 199-207
    Background

    Infertile women are exposed to many psychological and social injuries, and resilience in these people is of particular importance to protect them from injuries. The aim of the present study was to predict individual resilience based on social support, mental health and resilience in infertile women.

    Methods

    The current research was correlational. The statistical population included infertile women referred to the infertility department of Khatam Alanbia Hospital in Tehran in 2018-2019. Available sampling methods were selected, and taking into account the inclusion criteria of infertile women, having a minimum cycle education, age 20-45 years, and having at least two years of primary or secondary infertility history, 361 people were selected to participate in the study. Connor-Davidson resilience questionnaires, family resilience measurement scale, perceived social support questionnaire and general health questionnaire were used to collect data. Pearson’s correlation coefficient and regression methods were used for data analysis using SPSS version 22 software.

    Results

    According to the results, mental health (0.71), social support (0.62) and family resilience (0.78) had a significant positive correlation coefficient with individual resilience (P<0.01). The results of the regression in predicting marital burnout through the dimensions of social support and mental health show that the predictor variables had the power to explain 38% of the variance of individual resilience at the level of 0.001 (F=13.48, P<0.001).

    Conclusion

    In infertile women, individual resilience can be predicted through social support, mental health, and resilience, and higher social support, mental health, and resilience help to increase individual resilience in these people.

    Keywords: social support, mental health, resilience, infertility
  • Akbar Ranjbarzadeh, Seyed Mohammad Shobeiri*, Mahdieh Rezaei Pages 208-220
    Background

    The purpose of this qualitative research is to identify the dimensions and components of the model of integrated education of environment and health in the era of corona disease pandemic.

    Methods

    The current research method is a qualitative type of grounded theory (systematic approach). For this purpose, theoretical sampling and in-depth interviews with experts were used and the interviews continued until theoretical saturation was reached. In order to analyze the data, an open, central and selective coding system was used.

    Results

    Data analysis showed that causal conditions from 5 main categories (audiences, educational and curriculum planning, teacher, needs assessment, how to implement integrated education); core phenomenon from 2 main categories (education method and competence), strategy from 5 main categories (participation, general and basic education, institution building, evaluation of effectiveness and trust building), environmental conditions from 4 main categories (public sector, environmental management, environment educational and social and cultural conditions), background characteristics from 5 main categories (infrastructural conditions, management, financing, culture and legal guarantee) and outcomes from 4 main categories (competency impro1vement, environmental effects, health effects and economic effects) Composed.

    Conclusion

    The results showed that the integrated education of environment and health in the era of corona virus pandemic should pay attention to the components and framework extracted from this article in the form of a paradigm model.

    Keywords: : Corona disease pandemic, Environment, Integrated education, Health, Grounded theory
  • Pages 221-227
    Background

     Medical science has witnessed countless innovations and innovations in recent years. In addition to this progress, law, as a protector of human dignity, has had a significant impact on the health of the society and achieving the desired result. This high growth requires progressive laws and regulations, and in other words, this is possible with the realization of the development of medical rights. Therefore, considering the importance of development in the medical law system, the main goal of this research is to investigate and analyze the concept of the development of medical law, its components and effects.

    Methods

     This research is of a theoretical type and the research method is descriptive and analytical with a legal-medical approach. Information has been collected in a library manner and by referring to legal documents, books and articles.

    Results

     The findings of this research show that in the development of medical law, three structural, substantive and value elements play a role, and the development of the medical law system results from the connection of the three mentioned elements with each other.
    Ethical considerations: In all stages of writing the present research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

     The results of the investigation indicate that the development of the medical law system in Iran’s legal system requires the development of the substantive components through the approval of a comprehensive and coherent law and the strengthening of the judicial procedure of the courts, and in the value dimension by consolidating the principles of medical law and in the structural field through the expansion Medical disciplinary boards are in the geographical and specialization area of medical courts.

    Keywords: legal development, medical system, medical law