فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 162، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیتا مسگرپور * صفحات 106-108

    در اواخر فروردین ماه سال 1402 شمسی (آوریل سال 2023 میلادی) یک مطالعه مرور سیستماتیک در کتابخانه کاکرین منتشر شد که تاثیر مصرف میوه کرنبری (cranberry) در «پیشگیری» از بروز عفونت های مجاری ادراری (UTI) را نشان می داد. بررسی این مرور سبب تهیه نامه ای به سردبیر شد که سعی دارد مسیر درست و دشوار علمی را برای محققان و ارایه دهندگان خدمات درمانی که در حوزه طب غیرکلاسیک (مکمل) فعالیت دارند یادآوری کند.

    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، کتابخانه کاکرین، کارآزمایی بالینی
  • سلیمان حیدری*، پریسا دولتشاهی صفحات 109-120

    افت عملکرد فیزیکی و ذهنی در سنین کهنسالی افزایش می یابد گرچه میزان این کاهش در همه افراد یکسان نیست و پزشکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. رویکرد کشورهای مختلف جهان از منظر سن بازنشستگی پزشکان متفاوت است و عوامل گوناگونی در آن دخیل هستند. در این مقاله مروری به بررسی شواهد افت عملکرد فیزیکی و ذهنی در پزشکان کهنسال و راهکارها و قوانین مرتبط در این خصوص در کشورهای مختلف جهان پرداخته میشود. بطور کلی نحوه برخورد با افت عملکرد فیزیکی  و ذهنی در پزشکان کهنسال شامل هفت گروه  کلی ارزیابی انفعالی و واکنشی, هشدار ,خود ارزیابی و خود گزارش دهی توسط پزشک  ,برنامه های سازمانی  ,نظر پزشکان هم تراز  ,سن الزامی بازنشستگی , و ارزیابی های ذهنی و جسمی مناسب  می باشد که با توجه به آمار پزشکان سالمند مشغول به کار در ایران و نیاز به وجود پزشکان با عملکرد قابل قبول  پیشنهاد می گردد که راه حل استفاده از ساز و کارهای تشخیص به موقع اختلالات ذهنی و جسمی وابسته به سن پزشک که دارای تاثیر مشخص روی سلامتی بیماران است با استفاده از روش های مناسب ذهنی و فیزیکی به عنوان روش اصلی تعیین پزشکان کهنسالی که واجد شرایط بازنشستگی از شغل طبابت هستند انتخاب گردد.  روش انجام کار:بررسی مقالات مرتبط در حد فاصل 2009 لغایت 2022   در طی سه ماهه دوم و سوم سال 1401 , کسب اطلاعات  پزشکان 70 سال و بالاتر از نظر تعداد به تفکیک سن , جنس و تخصص از سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران

    کلیدواژگان: پزشکان کهنسال، سن بازنشستگی پزشکان، افت عملکرد جسمی و ذهنی با افزایش سن، افت عملکرد جسمی با افزایش سن پزشک، افت عملکرد ذهنی با افزایش سن پزشک، تعیین سن بازنشستگی جراحان
  • مهدی رشدی ملکی*، مریم ضیائی نافچی صفحات 121-133
    زمینه

    جنس مایکوباکتریوم شامل بیش از 160 گونه است،که برخی از آنها برای انسان بیماریزا هستند. انواع بیماری ها، از جمله بیماری های ریوی، عفونت های پوست و بافت نرم، لنفادنیت و بیماری های منتشره، توسط مایکوباکتریوم ها ایجاد می شوند. تشخیص دقیق گونه ها در درمان صحیح بیماری های ناشی از مایکوباکتریوم ها از اهمیت بالایی برخوردار است. متداول ترین روش های مورد استفاده برای تشخیص مایکوباکتریوم ها شامل علایم بالینی و آزمایش نمونه ها، روش های میکروسکوپی، سرولوژی، رادیولوژی، آزمون های بیوشیمیایی، کشت، تکنیک های برپایه تقویت اسیدهای نوکلییک (NAATs) از جمله PCR، تکثیر و توالی یابی ژن ها و غیره می باشد. دراین مقاله مروری، پیشرفت های اخیر در آزمایش های مولکولی برای تشخیص سل و سایر بیماری های مایکوباکتریایی را با در نظر گرفتن حساسیت و ویژگی آنها مورد بررسی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: تشخیص، مایکوباکتریوم، روش های مولکولی
  • مهدیه سرحدی*، سمیه سلطانی نژاد، میثم اربوضیا، حسین معین صفحات 134-142
    زمینه

    مراقبت های بهداشتی درمانی یکی از پیچیده ترین فعالیت هایی است که انسان ها با آن درگیر هستند و به طور ذاتی با پتانسل ایجاد خطر همزمان با بیمار بودن همراه می باشند. در این مطالعه به چالش های موجود در زمینه فرهنگ ایمنی بیمار و راهکارهای آن با توجه به ابعاد آن پرداخته شده است.

    روش کار

    مقاله حاضر مقاله مروری از نوع Narrative است که با جستجوی منابع کتابخانه ای و مقالات منتشر شده در سا لهای 2000-2022 میلادی با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی از قبیل SID Iran Medex ،Elsevier ،CINAHL ،MEDLINE و PubMed در ارتباط با فرهنگ ایمنی بیمار در ایران و جهان انجام شد. در مجموع 250 مقاله مختلف در این زمینه استخراج شد و سپس بنا به تناسب مقالات یافت شده با چالش های فرهنگ ایمنی بیمار از 56 مقاله در این مطالعه استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به اهمیت جایگاه فرهنگ ایمنی بیمار در سازمان های بهداشتی و درمانی به نظر می رسد که ارتقای آن می تواند در ارتقای کیفیت و عملکرد بیمارستان های ایران موثر باشد. ابعادی که نیازمند مداخله سریع بوده اند شامل : پاسخ غیر تنبیهی به خطا، حمایت مدیریت، کمبود کارکنان و کار تیمی بین واحدها می تواند به عنوان اولویت های اقدام در نظر گرفته شوند.

    نتیجه گیری

    ایمنی بیمار در بیمارستان باید به عنوان یک اولویت استراتژیک طبقه بندی شود تا در قالب برنامه های عملیاتی تفضیلی قابل اجرا گردد. در این صورت است که ایمنی در سازمان تبدیل به یک فرهنگ شده و تمامی افراد به اهمیت آن پی برده و آن را در خود نهادینه می سازند و تمامی تلاش ها در سازمان حول این محور متمرکز می گردد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی، پرستاران
  • اقبال علی میرزایی* صفحات 143-151
    زمینه

    از آنجا که قواعد و شرایط مسیولیت کیفری و مدنی پزشک در حقوق کنونی ایران در قانون واحد، یعنی قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 جمع شده است، در برخی نوشته‏ها میان قواعد مزبور آمیخته است. با وجود این، احکام مزبور مستقل از یکدیگرند و ملازمه‏ای بین آنها وجود ندارد. از این رو، ضرورت و اهمیت پژوهش حاضر مورد توجه قرار دارد. این تحقیق به ‏ویژه با تاکید بر ماهیت مشترک نهاد دیه این واقعیت را تایید می کند که بیشتر احکام دیه از قواعد مسیولیت مدنی پیروی می‏کند.

    روش کار

    پژوهش حاضر با روش تحقیق کیفی و تحلیل محتوی و با گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه‏ای و مراجعه به قوانین و مقالات حقوقی تدوین شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هماهنگ با اصول حقوقی و مبانی فقهی در مقام تفکیک مرزهای دو نوع مسیولیت مدنی و کیفری پزشک در قبال بیماران برآمده است و تفکیک ماهیت و آثار اذن بیمار از شرط برایت پزشک و توجه به تفاوت مفهوم تقصیر در حقوق کیفری و مدنی از جمله نقاط قوت قانون است.

    نتیجه گیری

    با نقد و تحلیل اندیشه‏های حقوقی درباره مسیولیت قانونی پزشکان، به نظر‏می‏آید، پاره‏ای قواعد مسیولیت مدنی پزشکان با احکام مجازات‏ها آمیخته شده است. به‏علاوه، مقررات قانون در مواردی با نقص و ابهام روبه‏رو است: اعمال مجازات حبس در فرض فوت بیمار بر اثر قصور پزشکی در صورتی که سوء نیت پزشک و یا ارتکاب خطای جزایی محرز نباشد، قابل ایراد است. از این رو، اطلاق ماده 616 قانون تعزیرات مصوب 1375 منصرف از موارد تقصیر مدنی است و در این موارد تنها ضمان دیه ثابت می‏شود. به‏علاوه، نقص و ابهام مربوط به تعیین اعمال پزشکی نامشروع با تصویب قوانین خاص قابل رفع است.

    کلیدواژگان: پزشک، مجازات، خسارت، رضایت، برائت، تقصیر
  • نسترن علیاری شره جینی، کیوان ملانوروزی*، سمیرا وکیلی صفحات 152-159
    زمینه

    نتایج پژوهش های پیشین نشان داده است که کودکان دارای نقص توجه - بیش فعالی در مهارت های دیداری - حرکتی دچار مشکلاتی می باشند. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر تمرینات ادراک بینایی وابسته و غیروابسته به حرکت در یکپارچگی دیداری - حرکتی کودکان دارای نقص توجه - بیش فعالی انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون/پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه کودکان 4 تا 6 سال شهر تهران در سال 1401 بود که به بیمارستان علی اصغر مراجعه کرده بودند. تعداد 45 نفر از این افراد پس از غربالگری به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. آزمودنی ها در سه گروه تمرینات ادراک بینایی وابسته به حرکت و غیر وابسته به حرکت و کنترل تقسیم شدند. گروه های آزمایش به مدت 15 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند، درحالی که افراد گروه کنترل، هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. همه افراد قبل و پس از آموزش با استفاده از آزمون بندر گشتالت مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آزمودنی های هر دو گروه آزمایش بهبود معناداری در نمره کل یکپارچگی دیداری-حرکتی و همه مولفه های آن در مقایسه با گروه کنترل داشتند. همچنین نتایج نشان داد که آزمودنی های گروه وابسته به حرکت در مقایسه با گروه غیر وابسته به حرکت، بهبود بالاتری در مولفه نسخه برداری و حرکتی به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از تمرینات ادراک بینایی وابسته و غیروابسته به حرکت می تواند به عنوان یک مداخله موثر برای بهبود یکپارچگی دیداری-حرکتی کودکان دارای نقص توجه -بیش فعالی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه - بیش فعالی، یکپارچگی دیداری-حرکتی، تمرینات ادراک بینایی وابسته و غیر وابسته به حرکت
  • سعید جهانیان*، زینب فرجی، بابک شکارچی، مریم اساسه صفحات 160-164
    زمینه

    پژوهش حاضر، با هدف اثربخشی آموزش روانشناسی مثبت بر کیفیت زندگی در مادران کودکان مبتلا به سرطان انجام شده بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. از نظر دسته بندی پژوهش ها، بر حسب هدف، از نوع پژوهش کاربردی به بوده و در جهت گردآوری داده های لازم برای تحقیق و بررسی فرضیه های بیان شده، با توجه به ماهیت موضوع تحقیق از پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی که توسط واروشربون در سال 1992ساخته شده استفاده شده بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران کودکان مبتلا به سرطان بستری در بیمارستان محک و حجم نمونه نیز برابر با 30 نفر که به دو گروه کنترل (15نفر) و آزمایش (15نفر) بوده است و آموزش روان شناسی مثبت برای گروه آزمایش اجرا شده بود.

    یافته ها

    در این پژوهش فرضیه ها با بهره گیری از آزمون های تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار گرفته و میانگین نمرات کیفیت زندگی گروه مداخله در پس آزمون نسبت به گروه کنترل بطور معنی داری بالاتر بود (P=0/001).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش روان شناسی مثبت  کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به سرطان را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: آموزش روانشناسی مثبت، کیفیت زندگی، مادران کودکان مبتلا به سرطان
  • مدل ساختاری پیشبینی اختلالات خواب از طریق علائم افسردگی با نقش واسطهای حمایت اجتماعی در بیماران دیالیزی
    فرهاد قربانی، امین رفیعی پور، نیلوفر طهمورسی، رضا حسین پور صفحات 165-174
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری پیش بینی اختلالات خواب از طریق علایم افسردگی با نقش واسطه ای حمایت اجتماعی در بیماران دیالیزی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش را 250 نفر از بیماران دیالیزی در تهران در سال 1401-1402 تشکیل دادند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش را پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبورگ، افسردگی بک و حمایت اجتماعی زمیت و همکاران تشکیل داد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد حمایت اجتماعی در ارتباط علایم افسردگی با اختلالات خواب نقش میانجی دارند. همچنین ارتباط مستقیم بین افسردگی با حمایت اجتماعی و اختلالات خواب نیز به لحاظ آماری مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که در تدوین مداخلات درمانی برای اختلالات خواب بیماران دیالیزی باید به حذف و تعدیل عوامل تاثیرگذار و سببی توجه و تاکید ویژه داشت.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، افسردگی، حمایت اجتماعی، بیماران دیالیزی
|
  • Bita Mesgarpour * Pages 106-108
  • Soleyman Heydari*, Parisa Dolatshahi Pages 109-120

    The decline in physical and mental performance increases in advanced ages, although the extent of this decline is not the same in all individuals, and also physicians are not exempt from this rule. The approach of different countries around the world in terms of retirement age for physicians varies and various factors are involved in it. This article examines the relevant evidence and causes of the decline in physical and mental performance in elderly physicians, as well as the solutions and related laws in different countries around the world. The seven general approaches for dealing with the decline in physical and mental performance in elderly physicians include reactive and responsive evaluation, warning and reporting by peers, physician self-assessment and self-reporting, institutional programs, peer recommendations (peer review), mandatory retirement age, and age based mental and physical screening evaluations. Given the statistics of elderly physicians working in Iran and the need for physicians with experience and acceptable performance, it is suggested that the solution of using timely diagnostic methods for mental and physical disorders related to the physician’s age, that have evident impact on the patient’s health, with employing appropriate mental and physical tools and methods, be considered as the main method for selecting elderly physicians who are qualified for retirement from the medical profession. Methodology Examining relevant articles from 2009 to 2022, obtaining information on physicians aged 70 and over sorted by age, gender, and specialization, from the Medical Council of the Islamic Republic of Iran. Keywords: elderly physicians, retirement age for physicians, decline in physical and mental performance with age, decline in physical performance with age in physicians, decline in mental performance.

    Keywords: elderly physicians, retirement age for physicians, decline in physical, mental performance with age, decline in physical performance with age in physicians, decline in mental performance
  • Mehdi Roshi Maleki*, Maryam Ziaei Nafchi Pages 121-133
    Background

    The genus mycobacterium comprises more than 160 species, some of which are pathogenic to humans. A variety of diseases, including pulmonary disease, skin and soft tissue infections, lymphadenitis, and disseminated disease, are caused by mycobacteria. Accurate detection of species is of great importance in the correct treatment of diseases caused by mycobacteria. The most commonly used methods for the diagnosis of mycobacteria include clinical symptoms and testing samples, microscopic methods, serology, radiology, biochemical tests, culture, nucleic acid amplification techniques (NAATs) including PCR, gene amplification and sequencing, etc. Here, we review recent advances in molecular tests for the detection of tuberculosis and other mycobacterial diseases, considering their sensitivity and specificity.

    Keywords: Detection, Mycobacteria, Molecular methods
  • Mahdieh Sarhadi*, Somayeh Soltani Nejad, Meysam Arbozia, Hossin Moein Pages 134-142
    Background

    Health care is one of the most complex activities that humans are involved with and are inherently associated with the potential to create the risk of being ill at the same time. In this study, the challenges in the field of patient safety culture and its strategies with regard to its dimensions are discussed.

    Methods

    This article is a narrative review article that searches for library resources and articles published in the years 2000-2022 using databases such as SID, Iran Medex, Elsevier, CINAHL, MEDLINE, PubMed, and related to safety culture. The patient was performed in Iran and the world. A total of 250 articles were extracted in this field and then 56 articles were used in this study according to the findings of the Patient Safety Culture Challenge.

    Results

    Given the importance of patient safety culture in health care organizations, it seems that promoting it can improve the quality and performance of Iranian hospitals. Error, management support, staff shortages and inter-unit teamwork as priorities for action.

    Conclusion

    Patient safety at the hospital should be categorized as a strategic priority to be implemented in a detailed operational plan. It is then that safety in the organization which becomes a culture and everyone understands its importance and instills it in itself and all efforts in the organization center around this.

    Keywords: Patient safety, Safety culture, Nurses
  • Eghbal Ali Mirzaei* Pages 143-151
    Background

    Since the rules and conditions of the criminal and civil responsibility of the doctor in the current laws of Iran are collected in a unified law, i.e. the Islamic Penal Code approved in 2012, in some writings, the aforementioned rules are mixed. Despite this, the said rulings are independent of each other and there is no connection between them. Therefore, the necessity and importance of the present research is evident. This research, especially emphasizing the common nature of the institution of dowry, confirms the fact that most of the rulings of dowry follow the rules of civil liability.

    Methods

    The present research was compiled with the qualitative research method and content analysis and by collecting information from library sources and referring to laws and legal articles.

    Results

    The results of the research indicate that the Islamic Penal Code approved in 2013 is in harmony with the legal principles and jurisprudence foundations in the position of separating the boundaries of two types of civil and criminal responsibility of the doctor towards the patients: separating the nature and effects of the patient’s consent from the condition of the doctor’s acquittal. And paying attention to the difference in the concept of fault in criminal and civil law is one of the strengths of the law.

    Conclusion

    By criticizing and analyzing the legal thoughts about the legal responsibility of doctors, it seems that some of the rules of the civil liability of doctors have been mixed with the punishments. In addition, the provisions of the law are flawed and ambiguous in some cases: it is objectionable to apply imprisonment in the case of the patient’s death due to medical malpractice, if the doctor’s malice or the commission of a criminal offense is not evident. Therefore, the application of Article 616 of the Penal Law approved in 2006 is excluded from cases of civil fault and in these cases only the guarantee of ransom is established. In addition, the defects and ambiguity related to the determination of illegitimate medical practices can be resolved by passing special laws.

    Keywords: Physician, Punishment, Damage, Satisfaction, Acquittal, Fault
  • Nastaran Aliyari Sherejini, Keyvan Molanorouzi*, Samira Vakili Pages 152-159
    Background

    The results of previous studies have shown that children with attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) have problems with visual-motor skills. Based on this, the present study was conducted with the aim of comparing the effects of motor-independent and motor-dependent visual perception practice on the visual-motor integration of children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with two experimental groups and one control group. The statistical population was all children aged 4 to 6 years in Tehran city in 2022 who had been referred to Ali Asghar Hospital. After screening, 45 of these people were selected as the research sample. Subjects were divided into three groups: motor-dependent visual perception, motor-independent perception, and control. Subjects in the experimental groups received 15 minutes of 45-session training, while the control group received no intervention. All participants were assessed before and after training using the Bender Gestalt test. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the subjects of both test groups had a significant improvement in the total score of visual-motor integration and all its components compared to the control group. Also, the results showed that the subjects in the movement-dependent group obtained a higher improvement in the copy and movement components compared to the motor-independent group.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the use of motor-independent or motor-dependent visual perception practice can be suggested as an effective intervention to improve the visual-motor integration of children with ADHD.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Visual-motor integration, Motor independent, Dependent visual perception practice
  • Saeed Jahanian*, Zeynab Faraji, Babak Shekarchi, Maryam Asaseh Pages 160-164
    Background

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of education of positive psychological concepts on quality of life in mothers of children with cancer.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study with pretest and posttest with control group. In terms of research category, in terms of purpose, it is an applied research. In order to collect the necessary data for research and to investigate the hypotheses, according to the nature of the research subject, the 36-item Quality of Life Questionnaire, sf=36 by Varosherbon in 1992 were used. The statistical population of this study includes mothers of children with cancer hospitalized in Mahak Hospital. The sample size is equal to 30 people who are divided into two groups of control (15 people) and experimental (15 people) and training of positive psychology was implemented for the experimental group.

    Results

    In this study, hypotheses were examined using analysis of covariance tests. The mean score of Quality of life in experimental group in posttest was significantly    higer that control group (p=0.0001).

    Conclusion

    The results showed that teaching positive psychological concepts improves quality of life in mothers of children with cancer

    Keywords: Training of positive psychology, Quality of life, Mothers of children with cancer
  • Structural Model of Predicting Sleep Disorders through Symptoms of Depression with the Mediating Role of Social Support in Dialysis Patients
    Farhad Ghorbani, Amin Rafiepoor, Niloofar Tahmouresi, Reza Hosseinpour Pages 165-174
    Background

    The present study was conducted with the aim of investigating the structural model of predicting sleep disorders through symptoms of depression with the mediating role of social support in dialysis patients.

    Methods

    The design of the current research was correlation of the structural equation modeling type. The sample of study consisted of 250 dialysis patients in Tehran hospitals in 2022-23, who were selected by available sampling method. The research instruments were Pittsburgh sleep quality questionnaires, Beck depression, and Zammit et al social support. Structural equation modeling was used in data analysis.

    Results

    The findings showed that social support plays a mediating role in the relationship between depression with sleep disorders. Also, the direct relationship between depression with social support and sleep disorders was statistically significant.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that special attention should be paid to the elimination and adjustment of effective and causal factors in formulating therapeutic interventions for sleep disorders in dialysis patients.

    Keywords: Depression, Dialysis patients, Sleep disorders, Social support