فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال نهم شماره 6 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا رامک، اکرم اصفهانی نیا، ناصر بای، سعید قربانی صفحات 1-17
    زمینه و  هدف

     امروزه فناوری های مختلف نقش مهمی در ارتقاء سلامت افراد جامعه دارند و در چند سال اخیر استفاده از فناوری های سلامتی همراه همچون نرم افزارهای کاربردی ورزشی در سراسر جهان رو به افزایش بوده است. دلایل استفاده از این
    نرم افزارهای کاربردی ورزشی و پیامدهای آن، نیاز به مطالعه بیشتر دارد. لذا این پژوهش با هدف مطالعه نقش عوامل انگیزشی و ویژگی های نرم افزارهای کاربردی ورزشی بر نگرش،دانش و مشارکت ورزشی با توجه به نقش میانجی میزان استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی از دیدگاه شهروندان استان گلستان انجام شد.

    روش و مواد

     این پژوهش به صورت مدل یابی معادلات ساختاری با مشارکت 394 نفر از شهروندان استفاده کننده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی در استان گلستان در سال 1400 انجام شد. نمونه گیری به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت گرد آوری داده ها، از پرسشنامه های عوامل انگیزشی استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشیVilalobas Zoniga&chirobita، ویژگی های نرم افزارهای کاربردی ورزشی Rinaldsoun، نرم افزارهای کاربردی ورزشی Chiuo، دانش در خصوص فعالیت بدنی Liou، نگرش به فعالیت بدنی Cheng، و مشارکت ورزشی Smith استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS3 استفاده شد. 

    یافته ها

     بین عوامل انگیزشی و استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی (194/0=β، 665/2=t)، بین ویژگی نرم افزارهای کاربردی ورزشی و استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی (496/0=β، 665/6=t)، بین استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی و نگرش به فعالیت بدنی (757/0=β، 114/40=t) و بین استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی و دانش در خصوص فعالیت بدنی (757/0=β، 896/41=t) و در نهایت بین استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی و مشارکت ورزشی شهروندان استان گلستان (619/0=β، 588/21=t) رابطه مثبت و معنی دار دیده شد. استفاده از نرم افزارهای کاربردی ورزشی در رابطه بین عوامل انگیزشی، ویژگی نرم افزارهای کاربردی ورزشی با نگرش به فعالیت بدنی، دانش در خصوص فعالیت بدنی و مشارکت ورزشی نقش واسطه ای دارد (001/0>P).

    کلیدواژگان: کاربرد ورزشی، فعالیت بدنی، مشارکت ورزشی، عوامل انگیزشی
  • نسرین حاجی بابائی، مسعود نویدی مقدم صفحات 18-29
    زمینه و  هدف

     توجه به متغیرهای روانشناسی مثبت نگر در دوره همه گیری بیماری کووید 19 می تواند حایز اهمیت باشد، ازبین این متغیرها می توان به بهزیستی روانشناختی و هیجانات مثبت ادراک شده اشاره نمود که کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهند. یکی از شیوه های آموزشی که که باعث افزایش بهزیستی و درک هیجانی مثبت می گردد، آموزش ذهن آگاهی است. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی، بهزیستی روانشناختی، و هیجانات مثبت ادراک شده در دانشجویان دانشگاه پیام نور همدان در دوره همه گیری کووید 19 انجام شد.

    روش و مواد

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه با مشارکت 60 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور همدان در دوره همه گیری کووید 19 و سال تحصیلی 1401-1400 انجام شد. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طورتصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 30 نفر) قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی، مقیاس بهزیستی روان شناختی و هیجانات مثبت ادراک شده استفاده شد. گروه آزمایش، مداخله آموزش ذهن آگاهی بر اساس پروتکل هشت جلسه 45 دقیقه ای Bowen and Marlatt دریافت کرد اما برای گروه گواه مداخله ای ارایه نشد. داده های جمع آوری شده در نرم افزار آماری SPSS- 22 با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون t و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان در مطالعه در گروه آزمایش (5/5) 7/33 و گروه گواه (8/7) 6/35 سال بود. میانگین (انحراف معیار) بهزیستی روانشناختی در گروه آزمایش از (7/6) 7/68 قبل از مداخله به (7/9) 9/74 بعد از مداخله (001/0>P)، کیفیت زندگی از (7/12) 8/82 قبل از مداخله به (7/8) 3/94 بعد از مداخله (001/0>P) و هیجانات مثبت ادراک شده از (1/12) 9/82 قبل از مداخله به (7/8) 3/94 بعد از مداخله افزایش یافت (001/0>P). در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) این متغیرها در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت. آموزش ذهن آگاهی با بهزیستی روانشناختی در دانشجویان به میزان 245/0 (013/0=P، 245/0=η2)، کیفیت زندگی به میزان 175/0 (038/0=P، 175/0=(η2 و هیجانات مثبت ادراک شده به میزان 111/0 تاثیر داشت (011/0=P، 111/0=η2). در مجموع آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی و هیجانات مثبت ادراک شده در دانشجویان دانشگاه پیام نور همدان در دوره همه گیری کووید 19 به میزان 65/0 تاثیر داشت (001/0>P، 651/0=η2).

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد آموزش ذهن آگاهی موجب بهبود کیفیت زندگی، بهزیستی روانشناختی، و هیجانات-مثبت ادراک شده در دانشجویان دانشگاه پیام نور همدان در دوره همه گیری کووید 19 شد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بهبود بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی، هیجانات مثبت ادراک شده، کووید 19
  • مرضیه کهنوجی صفحات 30-37
    زمینه و  هدف

     بهزیستی اجتماعی به معنای گزارش شخصی افراد از کیفیت ارتباط آنها با دیگران است. هدف از این تحقیق مقایسه بهزیستی اجتماعی دانشجویان دختر فعال در کانون های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان با دانشجویان غیرعضو در سال 1401بود.

    روش و مواد

     این مطالعه به روش علی- مقایسه ای با مشارکت 40 نفر از دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان در سال تحصیلی 1401-1400 انجام شد. برای انتخاب مشارکت کنندگان، 20 نفر از دانشجویان دختر که حضور فعال و مستمر در کانون های فرهنگی و اجتماعی داشتند و 20 نفر از دانشجویان غیر عضو با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و داده ها با استفاده از پرسشنامه بهزیستی اجتماعی Keyes جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و آزمون t نمونه های مستقل تجزیه و تحلیل شدند.  

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) بهزیستی اجتماعی در بین دانشجویان عضو کانون های فرهنگی و اجتماعی (9/10) 1/115 و و در بین دانشجویان غیر عضو (2/16) 2/113 بود. بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد که بین خرده مقیاس های بهزیستی اجتماعی و در نهایت بهزیستی اجتماعی در بین دانشجویان فعال در کانون های فرهنگی و اجتماعی با دانشجویان غیرعضو تفاوتی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، بهزیستی اجتماعی، کانون فرهنگی
  • سارا نجاتی، سیمین بشردوست، هایده صابری صفحات 38-53
    زمینه و  هدف

     پرستاران باید بتوانند با تلفیق مهارت های فنی و دانش حرفه ای خود، قضاوت های بالینی دقیق و مناسبی در مورد وضعیت سلامت بیماران انجام دهند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه هوش هیجانی و سبک تفکر انتقادی با تصمیم گیری بالینی با میانجی گری باورهای خودکارآمدی و اعتماد به نفس در کادر پرستاری بیمارستان های شهر رشت انجام شد.

    روش و مواد

     این مطالعه به صورت توصیفی-همبستگی با استفاده از مدل معادلات ساختاری با مشارکت 364 نفر از پرستاران بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های شهر رشت انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بود و داده ها با استفاده از پرسشنامه تصمیم گیری بالینی پرستاران، پرسشنامه هوش هیجانی، پرسشنامه خودکارآمدی در عملکرد بالینی، پرسشنامه سبک تفکر انتقادی و پرسشنامه اعتماد به نفس جمع آوری و با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS-22 تجزیه و تحلیل شد.  

    یافته ها

     ضریب مسیر کل (مجموع ضرایب مسیر مستقیم و غیر مستقیم) بین هوش هیجانی و الگوی تصمیم گیری بالینی (001/0>P، 442/0=β)، بین سبک تفکر انتقادی و الگوی تصمیم گیری بالینی (001/0>P، 335/0=β)، بین باورهای خودکارآمدی و الگوی تصمیم گیری بالینی (001/0>P، 325/0=β)، بین اعتماد به نفس و الگوی تصمیم گیری بالینی (001/0>P، 243/0=β)، همچنین اثر غیر مستقیم بین هوش هیجانی (001/0>P، 154/0=β) و سبک تفکر انتقادی (001/0>P، 188/0=β) بر الگوی تصمیم گیری بالینی مثبت و معنادار بود. هوش هیجانی، تفکر انتقادی، باورهای خودکارآمدی و اعتماد به نفس در مجموع 59% از واریانس الگوی تصمیم گیری را در پرستاران تبیین می کند.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد باورهای خودکارآمدی و اعتماد به نفس در رابطه بین هوش هیجانی و سبک تفکر انتقادی با تصمیم گیری بالینی در کادر پرستاری بیمارستان های شهر رشت نقش میانجی داشتند. باورهای خودکارآمدی و اعتماد به نفس، رابطه بین هوش هیجانی و سبک تفکر انتقادی با تصمیم گیری بالینی را افزایش دادند.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، باورهای خودکارآمدی، تصمیم گیری بالینی پرستاران، سبک تفکر انتقادی، هوش هیجانی
  • وحیده نوری، علیرضا ابدی، منصور گلزاری صفحات 54-63
    زمینه و  هدف

     شاخص سلامت اجتماعی یکی از شاخص های ترکیبی می باشد که وضعیت سلامت جامعه را با استفاده از شاخص های قابل اندازه گیری و براساس ویژگی های جامعه سالم نشان می دهد. اکثر مطالعات انجام شده در زمینه ساخت شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی در ایران، ناهمگونی و همبستگی فضایی را از لحاظ متغیرهای مورد بررسی نادیده گرفته اند. هدف این پژوهش درنظرگرفتن اثر فضایی در ساخت شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی و ارزیابی آن در استان های ایران بود.

    روش و مواد

     در پژوهش حاضر از 39 شاخص سلامت اجتماعی گردآوری شده از منابع رسمی مربوط به مطالعه "طراحی شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی و ارزیابی آن در استان های ایران" بین سال های 1385 تا 1393، استفاده شده است. از سه روش نرمال سازی با توزیع نرمال استاندارد، روش مقایسه ای و روش رتبه بندی و از سه روش وزن دهی با وزن برابر، وزن دهی با تحلیل مولفه های اصلی و وزن دهی با تحلیل مولفه های وزن دارشده جغرافیایی استفاده شد. سپس نه شاخص ترکیبی ایجاد شده با استفاده از آزمون خودهمبستگی Moran و همبستگی با شاخص توسعه انسانی سال1390 مورد مقایسه قرار گرفتند. درنهایت بهترین شاخص انتخاب و یافته ها براساس آن بیان شد.

    یافته ها

     شاخص ترکیبی وزن دارشده با تحلیل مولفه های وزن دارشده جغرافیایی برای داده های نرمال شده z-score با مقدار آماره آزمون خودهمبستگی Moran 334/0 (0003/0=P) و ضریب همبستگی 81/0 با شاخص توسعه انسانی سال 1390، به عنوان شاخص ترکیبی فضایی سلامت اجتماعی انتخاب شد. براساس آن استان های تهران، البرز و یزد به عنوان سه استان اول و استان های سیستان و بلوچستان، لرستان و بوشهر به عنوان سه استان آخر رتبه بندی شدند.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد که با توجه به وجود نابرابری های استان های ایران از لحاظ امکانات بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی و در نتیجه وجود ناهمگونی و همبستگی فضایی بین آن ها، در نظر گرفتن اثر فضایی در ساخت شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی در طبقه بندی مناسب تر سطح سلامت اجتماعی استان ها موثر است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، شاخص ترکیبی فضایی، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل مولفه های وزن دارشده جغرافیایی
  • علی نیکوبر، علی اصغر کلاهی صفحات 64-75
    زمینه و  هدف

     وزیر بهداشت به ویژگی هایی همچون تفکر استراتژیک، مهارت های سیاسی و سازمانی، ‏پیشینه فعالیت در نظام ‏سلامت، بینش کل‎نگر نسبت به سلامت، و نداشتن تعارض منافع نیاز دارد. یکی ‏از روش های ارزیابی این ‏ویژگی ها، بررسی حوزه تخصص و رشته تحصیلی وزیر است. این ‏مطالعه با هدف تعیین رابطه شاخص های ‏توسعه و اقتصاد سلامت کشورها با رشته تحصیلی وزرای ‏بهداشت در سال 1400 انجام شد.

    روش و مواد

     در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، داده های شاخص های توسعه و اقتصاد سلامت 185 کشور به همراه رشته ‏تحصیلی و جنسیت وزرای بهداشت، در مردادماه 1400، استخراج شد. این شاخص ها ‏شامل درآمد سرانه، ‏شاخص اجتماعی جمعیت شناختی، دسترسی و کیفیت مراقبت های سلامت، ‏پوشش موثر همگانی ‏سلامت، امید به زندگی بدو تولد، سهم هزینه سلامت از تولید ناخالص داخلی، سهم دولت ‏از هزینه سلامت، و ‏سهم پرداخت از جیب از هزینه سلامت می باشد. رشته های تحصیلی وزرای بهداشت در شش گروه زیر ‏طبقه بندی شد: رشته های بالینی، رشته های غیر بالینی ولی مرتبط با سلامت، حقوق و سیاست، بازرگانی و اقتصاد، مدیریت، و سایر رشته ها.

    یافته ها

     اطلاعات وزرای بهداشت 185 کشور یافت شد، که از این میان، 6/76% مرد ‏بودند و حدود 45% در رشته های بالینی تحصیل کرده بودند. ‏در کشورهای ‏دارای درآمد سرانه و شاخص اجتماعی جمعیت شناختی  بالا، درصد تحصیل وزرا ‏در سیاست و حقوق و همچنین، بازرگانی و اقتصاد به طور ‏معنی دار بیشتر از سایر کشورها بود. در مقابل، ‏در کشورهای با درآمد سرانه و شاخص اجتماعی جمعیت شناختی پایین و متوسط، درصد تحصیل در رشته های بالینی و رشته های مرتبط با سلامت بیشتر بود. الگویی ‏مشابه درمورد سایر شاخص ها مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     مطالعه نشان داد در کشورهای دارای شاخص های توسعه و اقتصاد سلامت بالاتر، وزرای بهداشت بیشتری نسبت به سایر کشورها در حقوق، سیاست، بازرگانی، و اقتصاد تحصیل کرده اند. در حالی که، در کشورهای دارای شاخص های پایین تر، وزرای بیشتری در رشته های بالینی و مرتبط با سلامت تحصیل کرده بودند. این یافته ها بدین معنی نیست که غیر پزشک بودن وزیر بهداشت موجب افزایش امید زندگی و رفاه شده است؛ زیرا عوامل تعیین کننده اصلی امید زندگی و رفاه، توسعه دانش، فناوری و کاربست آن است. در کشورهای در حال توسعه به علت وجود اندک این عوامل، دولت ها تصور می‎کنند که یک پزشک برای وزارت بهداشت کارایی بالاتری دارد. در حالیکه پزشکان متخصص برای تامین مراقبت های بیماری ها آموزش دیده اند و در برنامه آموزشی آنها توانایی مدیریت نظام سلامت و حفظ و ارتقای سطح سلامتی جامعه پیش بینی نشده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سلامت، توسعه، نظام سلامت، وزیر بهداشت، حوزه تخصصی
|
  • Neda Ramak, Akram Esfahani-Nia, Nasser Bai, Saeed Ghorbani Pages 1-17
    Background and Objective

     Nowadays, various technologies play an important role in improving the health of people in the society. In the last few years, the use of mobile health technologies such as sports applications has been increasing all over the world. The reasons for using these sports applications and their consequences need further study. Therefore, this research was conducted with the aim of studying the role of motivational factors and features of sports application software on knowledge, attitude and sports participation with regard to the mediating role of the use of sports application software from the perspective of the citizens of Golestan province.

    Materials and Methods

     This correlation research was conducted with the participation of 394 citizens who use sports applications in Golestan province in 2021 by a convenience sampling method. To collect data, we used the questionnaires of motivational factors of using sports applications software Villalobas-Zoniga and Chirobini, characteristics of sports applications of Reynoldsen, sports applications of Chiu, knowledge about Liu, attitude Cheng, and Schmid sports participation. For descriptive and inferential statistics, structural equation method and PLS-3 software were used to analyze the data.

    Results

     between motivational factors and the use of sports applications (β=0.194, t=2.665), between the characteristics of sports applications and the use of sports applications (β=0.496, t=6.665), between the use of sports applications and attitude to physical activity (β=0.757, t=40.114) and between the use of sports applications and knowledge about physical activity (β=0.757, t=41.896 ) and finally, between use of the sports application and the sports participation of the citizens of Golestan province were positive significant relationship (β=0.619, t=21.588). The use of sports applications has a mediating role in the relationship between motivational factors, characteristics of sports applications with attitude to physical activity, knowledge about physical activity and sports participation (P<0.001).

    Conclusion

     The study showed that the use of sports applications has a positive relationship with a positive attitude towards physical activity, knowledge about physical activity and sports participation of citizens, and also the personal motivations of people and the characteristics of sports applications are effective in choosing these softwares.

    Keywords: Sports Application, Physical Activity, Sports Participation, Motivational factors
  • Nasrin Hajibabaei, Masoud Navidi-Moghadam Pages 18-29
    Background and Objective

     Attention to positive psychology can be significant during the covid-19 epidemic period. As psychological well-being and positive emotions have been perceived to affect people's quality of life. Mindfulness training is one training method that increases well-being and positive emotional understanding. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effectiveness of mindfulness training on the quality of life, psychological well-being and perceived positive emotions among students of Payam-Noor University of Hamedan during the outbreak of Covid-19.

    Materials and Methods

     This semi-experimental study was conducted with a pre-test-post-test design with a control group among students of Hamedan Payam-Noor University during the Covid-19 epidemic in 2021. The 60 participants were selected by available sampling method and were randomly allocated into two equal intervention and control groups. We used Quality of life questionnaire, psychological well-being scale and perceived positive emotions. The intervention group received mindfulness training based on the protocol of Bowen and Marlatt for eight sessions of 45 minutes. Data were analyzed using t student and covariance analysis test and SPSS Statistics for Windows, version 22.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA).

    Results

     The mean (SD) age of the participants in the experimental group was 33.7 (5.5) and the control group was 35.6 (7.8) years. The mean (SD) of psychological well-being in the experimental group increase from 68.7 (6.7) before the intervention to 74.9 (9.7) after the intervention (P<0.001), quality of life from 82.8 (12.7) to 94.3 (8.7) (P<0.001) and perceived positive emotions from 82.9 (12.1) to 94.3 (8.7) (P<0.001). In the control group, was not different in the pre-test and post-test. Mindfulness training with psychological well-being in students at the rate of 0.245 (P=0.013, η2 = 0.245), quality of life at the rate of 0.175 (P=0.038, η2 = 0.175) and positive emotions Perceived had an effect of 0.111 (P=0.011, η2 = 0.111). In total, mindfulness training on psychological well-being, quality of life and perceived positive emotions in the students of Payam-Noor University in Hamedan during the covid-19 epidemic had an effect of 0.65 (P<0.001, η2=0.651).

    Conclusion

     The study showed that mindfulness training is effective in improving psychological well-being, quality of life and perceived positive emotions in students of Payam Noor University in Hamedan during the Covid-19 epidemic.

    Keywords: mindfulness, improvement of psychological well-being, quality of life, perceived positive emotions, covid-19
  • Marzieh Kahnooji Pages 30-37
    Background and Objective

     Social well-being means the personal report of people about the quality of their relationship with others. The purpose of this research was to compare the social well-being of active female students in the cultural and social centers of Vali-e-Asr University in Rafsanjan with non-member students in 2022.

    Materials and Methods

     This study was conducted using a causal-comparative method with the participation of 40 undergraduate female students of Vali-e-Asr University in Rafsanjan in the 2022. To select of participants, 20 female students who had an active and continuous presence in cultural and social centers, and 20 non-member students were selected using the available sampling method. Data was collected using the Keyes social well-being questionnaire. Collected data were analyzed using covariance analysis test and SPSS Statistics for Windows, version 24.0 (SPSS Inc., Chicago, Ill., USA).

    Results

     The mean (SD) score of social well-being among students active in cultural and social centers was 115.1 (10.9), while it was 113.2 (16.4) among non-member students. There was no significant difference between the two groups.

    Conclusion

     The study showed that there is no difference between the subscales of social well-being and ultimately social well-being among students active in cultural and social centers and non-member students.

    Keywords: Students, Social Well-Being, Cultural, Social Centers
  • Sara Nejati, Simin Bashardoust, Hayedeh Saberi Pages 38-53
    Background and Objective

     Nurses should be able to make accurate and appropriate clinical judgments about the health status of patients by combining their technical skills and professional knowledge. This study was conducted to determine the relationship between emotional intelligence and critical thinking style in clinical decision-making with the mediation of self-efficacy beliefs and self-confidence in the nursing staff of Rasht hospitals.

    Materials and Methods

     This descriptive-correlational study was conducted using the structural equation model with the participation of 364 nurses of Intensive care units in Rasht hospitals. The sampling method was random cluster sampling. Data was collected using questionnaires including nurses' clinical decision making, emotional intelligence, self-efficacy in clinical practice, critical thinking style, and self-confidence. The structural equation modeling method used for data analysis by AMOS-22 software.

    Results

     Findings were the total path coefficient (sum of direct and indirect path coefficients) between emotional intelligence and clinical decision-making pattern (P<0.001, β=0.442), between critical thinking style and clinical decision-making pattern (P<0.001, β=0.335), between self-efficacy beliefs and clinical decision-making pattern (P<0.001, β=0.325), between self-confidence and clinical decision-making pattern (P<0.001, β=0.243) and the indirect effect between emotional intelligence (P<0.001, β=0.154), and critical thinking style (P<0.001, β=0.188) on the pattern of positive clinical decision-making and It was meaningful. Emotional intelligence, critical thinking, self-efficacy beliefs and self-confidence explain a total of 59% of the variance of the decision-making pattern in nurses.

    Conclusion

     The study showed that self-efficacy beliefs and self-confidence mediated the relationship between emotional intelligence and critical thinking style with clinical decision-making among Rasht hospitals' nursing staff. Self-efficacy beliefs and self-confidence increased the relationship between emotional intelligence and critical thinking style with clinical decision-making.

    Keywords: Self-confidence, Self-efficacy Beliefs, Nurses' Clinical Decision-making, Critical Thinking Style, Emotional Intelligence
  • Vahide Noori, Alireza Abadi, Mansour Golzari Pages 54-63
    Background and Objective

     Social health index is one of the composite indices that shows the health status of the society using measurable indicators and based on the characteristics of a healthy society. Most of the studies conducted in the field of creating a composite index of social health in Iran have ignored spatial heterogeneity and correlation in terms of the investigated variables. The purpose of this research was to consider the spatial effect in the construction of a composite index of social health and evaluate it in the provinces of Iran.

    Materials and Methods

     In this research, we used 39 social health indicators collected the related to the study from official sources between which was done during 2006-2014. Three methods of normalization with standard normal distribution, comparative method, and ranking method; and three methods of weighting with equal weight, weighting with Principal components analysis (PCA), and weighting with Geographically Weighted Principal Components Analysis (GWPCA) were used. Then, we used the 2011 human development index and Moran's autocorrelation test to compare the nine composite indices. Finally, the best index was chosen, and the results were presented using it.

    Results

     The GWPCA-weighted composite index for normalized z-score data with a Moran's test statistic value of 0.334 (p = 0.00026), and a correlation coefficient of 0.81 with the 2011 human development index was chosen as the spatial composite index of social health. Accordingly, Sistan-Baluchistan, Lorestan, and Bushehr provinces were placed as the last three provinces, while Tehran, Alborz, and Yazd provinces were ranked as the top three provinces.

    Conclusion

     The study shows the need to consider the spatial effect in the construction of the social health index, considering the inequality of Iran's provinces.

    Keywords: Social health, Spatial composite index, Principal Component Analysis, GWPCA
  • Ali Nikobar, AliAsghar Kolahi Pages 64-75
    Background and Objective

    Health ministers need to have strategic thinking, political and ‎organizational skills, work experience in the health system, a comprehensive ‎vision of health, and no conflicts of interest. One way to evaluate these characteristics is to ‎determine the ministers’ fields of study and expertise. This study was conducted to ‎answer whether there is any association between world countries’ indices of development and health economics and health ministers' fields of study in 2021.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, the data of development and ‎health economics indices of 185 countries and their health ministers’ fields of study and sex were extracted in August 2021. The indices included per capita income, sociodemographic index (SDI), ‎healthcare access and quality (HAQ) index, universal health coverage (UHC) effective coverage index, life ‎expectancy at birth, the share of current health expenditure from the gross domestic product, the share ‎of government expenditure from ‎current health expenditure, and the share of out-of-pocket expenditure from current health ‎expenditure. The health ministers’ fields of study were categorized into six groups including clinical fields, non-clinical health-related fields, law and politics, business and economics, management, and other fields.

    Results

    The information about the health ministers of 185 countries was found, 76.6% ‎of whom were male and around 45% had studied in clinical fields. In high-income and high-SDI countries, the percentage of health ministers studied politics or law, and also those studied business or economics was significantly higher than that in other ‎countries. Conversely, in low- and middle- income and SDI countries, the percentage of ministers studied in clinical and health-related fields was higher than that in other countries. This pattern was similarly observed in other indices.

    Conclusion

    This study showed that in countries with higher levels of development and health economics indices, more health ministers had studied politics, law, business, and economics than in other countries. Conversely, in countries with lower levels of the indices, more health ministers had studied in clinical and health-related fields than in other countries. These results do not implicate that non-physician health ministers have improved life expectancy and welfare. Because the main determinants of life expectancy and welfare are the development of knowledge, technology, and the implementation of them. In developing countries, because of the insufficiency of these determinants, governments assume that physicians are more efficient health ministers. Nevertheless, specialist physicians are trained to provide care for diseases, and improving their abilities to manage the health system and to maintain and promote healthy communities is not included in their curriculum.

    Keywords: health economics, development, health system, health minister, field of expertise