فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 115، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مسعود فتحعلی*، محمدمحسن کبیری نصراباد، فریدون مقدس نژاد صفحات 1-14

    از ضرورت های اجتناب ناپذیر توسعه شبکه حمل و نقل ریلی، عبور از مناطق کویری و ماسه گیر است. راه آهن های کویری در عین حال باعث افزایش هزینه های نگهداری و تعمیر، کاهش سرعت و مسدود شدن خط در حین بهره برداری و حتی خروج قطار از خط می شوند. تاکنون راهکارهای مختلفی برای مقابله با ماسه های روان در راه آهن های کویری ارایه شده است. یکی از روش های نوین توسعه داده شده، روسازی دال خط کوهاندار است که با حذف بالاست از خط ریلی و نیز ارتفاع دهی به ریل توسط پایه های بتنی موسوم به کوهان و در نتیجه ایجاد کانال های عبوری ماسه از زیر ریل، در پی کنترل و عبور حجم ماسه های ورودی از خط آهن است. هندسه کوهان باید به گونه ای باشد که علاوه بر شرایط آیرودینامیکی مطلوب، حداکثر فضای خالی جهت عبور ماسه را فراهم کند. در این تحقیق با هدف بهینه سازی هندسه کوهان در این روسازی، مقاطع هندسی مختلف برای کوهان بررسی و سپس دو مقطع اصلی شامل بیضی و مستطیل-نیم دایره با دو ارتفاع مختلف ارزیابی شده است. شبیه سازی ها در بستر دینامیک سیالات محاسباتی و در نرم افزار انسیس فلوینت پیگیری شده است، جریان دو فازی جامد-گاز شامل یک سیل ماسه با ابعاد محدود و جریان باد از مدل ها عبور داده شده و میزان کسرحجمی ماسه مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که مقطع هندسی مستطیل-نیم دایره با ارتفاع 20 سانتیمتر نتایج مطلوب تری را در برابر هجوم ماسه های روان نشان می دهد.

    کلیدواژگان: راه آهن کویری، ماسه روان، دال خط کوهاندار، جریان دوفازی، کسرحجمی
  • شهریار افندیزاده*، نفیسه دوستی فرد، حمید میرزاحسین صفحات 15-32

    باتوجه به اینکه مساله انتخاب مسیر مسافر و پارامترهای دخیل در آن در دهه ها مورد توجه و مطالعه برنامه ریزان و سیاست گذاران حمل ونقل بوده است؛ در این مقاله سعی شده است تا با بررسی و بهبود مدل ریاضی انتخاب مسیر مسافران در مطالعات پیشین، افزایش کارایی محاسباتی و کاهش زمان پردازش داده ها مد نظر قرارگیرد. این موضوع از طریق چندهسته ای نمودن شیوه پردازش داده ها (پردازش موازی) برپایه اصلاح مدل های ریاضی ارایه شده در مطالعات پیشین، در قالب مدل تخصیص پویای حمل ونقل همگانی با الگوریتم کوتاه ترین مسیر مبتنی بر برنامه زمانی و زیرالگوریتم حذف سفر، انجام شده است. نتایج با خروجی های یک مدل غیرپویا مبتنی بر الگوریتم کوتاه ترین مسیر کمان-مبنا مقایسه گردید تا تاثیر در نظر گرفتن محدودیت ظرفیت و پویایی الگوریتم در زمان محاسبات و میزان دقت خروجی مورد سنجش قرار گیرد. نتایج نشان داد که با وجود افزایش میزان محاسبات به میزان 7/13 درصد نسبت به مدل پایه، اما به دلیل استفاده از پردازش موازی زمان حل مساله 20 درصد کاهش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: شبکه حمل ونقل همگانی، تخصیص پویا، محدودیت ظرفیت، الگوریتم کوتاه ترین مسیر، پردازش موازی
  • ناهید عطارچیان* صفحات 33-48
    ارزیابی دوام ژیوسنتتیک ها در کاربری های جداسازی، فیلتراسیون و زهکشی، منجر به تعیین عمر بهره برداری محصول می شود. برای استفاده از مسلح کننده های ژیوسنتتیکی تعیین عملکرد بلندمدت و برآورد ضرایب کاهنده مقاومت ضروری است. ضرایب کاهنده مقاومت و عمر بهره برداری ژیوسنتتیک ها براساس نوع پلیمر، مشخصات کوتاه مدت و رفتار بلندمدت این مصالح تحت اثر شرایط محیطی و بارهای وارده تعیین می شود. در سال های اخیر روش های آزمایشگاهی تسریع شده برای تعیین ضرایب کاهنده و عمر بهره-برداری محصولات ژیوسنتتیک توسعه یافته و مطالعات متعددی درخصوص ارزیابی دوام محصولات ژیوسنتتیک در برابر انواع ساز و کارهای زوال شیمیایی و مکانیکی انجام شده است. در این مقاله پس از تبین مفاهیم مرتبط با ارزیابی دوام، پارامترهای موثر بر دوام محصولات ژیوسنتتیک، شرایط محیطی مسبب زوال، انواع ساز و کارهای زوال (پوسیدگی، اکسیداسیون، هیدرولیز، خزش، نصب و اجرا) مرور شده و روش های آزمایشگاهی توسعه یافته برای شبیه سازی شرایط محیطی معرفی و مقایسه شده اند. در ادامه روش تعیین ضرایب کاهنده طراحی و تعیین عمر بهره برداری انواع ژیوسنتتیک ها براساس نتایج آزمون های تسریع شده (غربال گری) ارایه شده است.
    کلیدواژگان: راهسازی، ژئوسنتتیک، دوام، عمر بهره برداری، مقاومت بلند مدت
  • حسن طاهرخانی*، محمدرضا ارشدی، مهرزاد موبدی، فرشاد سراوکی صفحات 49-66

    در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر مقدار و اندازه ذرات پلیمر ضایعاتی پلی اتیلن ترافثالات (PET) بر عملکرد مخلوط های آسفالتی، ذرات PET با دو اندازه مختلف ریز و درشت و در مقادیر0، 2، 4 و 6 درصد (بر اساس وزن قیر) به بتن آسفالتی اضافه شد. مخلوط های آسفالتی حاوی PET، تحت آزمایش های مدول برجهندگی در سه دمای (5، 25 و 40 درجه سانتیگراد) و آزمایش خستگی به روش خمش چهار نقطه ای در دمای 20 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد نمونه های حاوی ذرات ریز پلیمر، در دمای 5 درجه سانتیگراد رفتاری مشابه با ذرات درشت داشته اند، بطوری که با افزایش مقدار پلیمر مدول برجهندگی نیز افزایش می یابد، و بیشترین مقدار مدول برجهندگی در این دما برای مخلوطهای حاوی 6% PET ریز و درشت، به ترتیب، 17557 و 18229 مکاپاسکال می باشد. اما در دماهای 25 و 40 درجه سانتیگراد نمونه های حاوی 2 درصد PET بیشترین مقدار مدول برجهندگی را به ترتیب، به مقدار، 3.5 و 0.808 مگاپاسکال داشته اند. در مخلوط های آسفالتی حاوی ذرات درشت پلیمر نمونه ی حاوی 4 درصد PET بیشترین سختی خمشی و کمترین عمر خستگی را به مقدار، به ترتیب، 3803 مگاپاسکال و 16260 داشته است. نمونه های حاوی 6 درصد PET (برای هر دو اندازه ریز و درشت) بیشترین عمر خستگی را داشتند، که به ترتیب، 100000 و 63250 می باشد. مدول برجهندگی نمونه های حاوی ذرات درشت پلیمر از مدول برجهندگی نمونه های حاوی ذرات ریز PET بیشتر بوده، اما عمر خستگی نمونه های حاوی ذرات ریز پلیمر ضایعاتی بیشتر از عمر خستگی نمونه های حاوی ذرات درشت PET می باشد.

    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی، پلیمر ضایعاتی PET، عمر خستگی، مدول برجهندگی
  • واحد قیاسی*، اشکان مصطفائی فر صفحات 67-80
    امروزه استفاده از مواد نوین جهت بهبود ظرفیت باربری خاک کاربرد فراوانی دارد. نوعی از مصالح جدید مورد استفاده در این زمینه ژیوسینتتیک ها هستند.در بسیاری از مواقع راهکارهای رایج در مهندسی ژیوتکنیک برای بهبود ظرفیت و خواص خاک کارایی نداشته همچنین نیاز به استفاده از مصالحی با دسترسی آسانتر، هزینه ی کمتر و عملکرد بهتر می باشد.هدف از این تحقیق بررسی اثر انواع ژیوسنتتیک ها همچنین کاربرد و نحوه ی استفاده ی بهینه از این مواد نوین در مهندسی ژیوتکنیک در پروژه های مختلف از قبیل فونداسیون ها، استخرها، خاکریزها، کوله ی پل ها و راه ها می باشد. در این تحقیق سعی شده تا با مرور مطالعات گذشته بر روی ژیوسنتتیک ها اعم از مطالعات عددی، آزمایشگاهی و عددی به جمع بندی کلی درباره ی فواید و کاربردهای این مواد در مهندسی عمران و جاده بپردازد.. نتایج تحقیقات نشان می دهد که ژیوسنتتیک ها در افزایش ظرفیت باربری و بهبود خواص مقاومتی خاک کاربرد فراوانی داشته و همچنین از لحظ اقتصادی توجیه بیشتری نسبت به روش های دیگر بهسازی خاک دارد.
    کلیدواژگان: ژئوسینتتیک، فونداسیون، جاده، ظرفیت باربری
  • فاطمه دهقان فاروجی*، علی بیت اللهی صفحات 81-96
    شریان های جاده ای استان مازندران یکی از مهم ترین و پر ترددترین مسیرهای حمل و نقل جاده ای کشور است. سامانه های حمل و نقل ستون فقرات اقدامات مدیریت بحران هستند و حفظ پویایی و عملکرد آن در زمان بحران برای ادامه فعالیت های مرتبط با امداد و نجات و پاسخ از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علی رغم نقش بسیار مهم این سامانه ها در زمان بحران، این سامانه ها در برابر وقوع بحران آسیب پذیری زیادی دارند و با وقوع بحران های طبیعی عملکردآنها مختل شده و فعالیتهای امداد و نجات متاثر از آن هستند. با توجه به ضرورت و اهمیت شریا ن های جاده ای و نقش بسیار مهم آن در مدیریت بحران، در این پژوهش بررسی شریا ن های جاده ای استان مازندران با تاکید بر مدیریت بحران انجام یافته است.این مطالعه به روش تحلیلی- توصیفی انجام یافته است که در مجموع 216 نقطه در همه محورهای جاده ای استان برداشت و مطالعات تونل ها، ابنیه فنی و پل ها انجام شده است و در محیط نرم افزاری GIS، تحلیل و پردازش و اولویت بندی شده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، با توجه به بررسی های انجام شده از نظر وجود راه جایگزین برای پل های استان، تعداد 11 عدد از پل های استان دارای راه جایگزین نقطه ای (وضعیت مطلوب)، تعداد 13 عدد از پل های استان دارای امکان احداث راه جایگزین با هزینه مناسب و تعداد 192 عدد از پل های استان فاقد راه جایگزین و همچنین عدم امکان احداث آن نیز می باشند
    کلیدواژگان: استان مازندران، شریان های جاده ای، مدیریت بحران
  • رضوان باباگلی*، هامون فلاح صفحات 97-114
    تصادفات هزینه های جبران ناپذیری هر ساله به اقتصاد کشورها تحمیل می کنند. علاوه بر این، بسیاری از آمار کشته شده ها مربوط به تصادفات می باشد که این موضوع می تواند خود عامل انسانی که عامل محرک اقتصاد می باشد را در خطر قرار دهد.در این بین، یکی از کاربران راه که بسیار در معرض تصادفات می باشند، موتورسیکلت سواران می باشد که هرساله بخش زیادی از کشته شده ها و مجروحان تصادفات را شامل می شوند که هدف اصلی بررسی متغیرهای تاثیرگذار بر تصادفات موتورسیکلت سواران می باشد.که با استفاده از جمع آوری اطلاعات تصادفات و همچنین استفاده از روش های مختلف آماری و مدلسازی ازجمله فیریدمن، عاملی و مدل لوجیت و شبکه عصبی به بررسی تاثیر هر یک از این متغیرها پرداخته می شود. نتایج نشان داد متغیرهای فصل تصادف، علت تامه، شرایط سطح راه و شرایط روشنایی به ترتیب بالاترین رتبه را داشتند. از طرف دیگر، متغیرهای روز و فصل تصادف و سن موتورسواران به ترتیب کمترین اهمیت را در وقوع تصادفات موتورسواران معابر جاده ای استان گیلان داشتند. علاوه بر این متغیرهای وضعیت هوا، شرایط سطح راه و وضعیت روشنایی تحت اولین عامل موثر در تصادفات موتورسواران استان گیلان قرار گرفتند؛ با توجه به مدل لوجیت بدست آمده از تصادفات موتورسیکلت سواران مشخص شد که متغیرهای فصل بهار، ساعت 6 تا12 و 18 تا 24، شرایط سطح خشک، شرایط روشنایی شب بدون نور کافی؛ وضع اب و هوایی بارانی؛ عدم توجه به جلو و تغییر مسیر ناگهانی، احتمال وقوع تصادفات موتورسواران معابر جاده ای گیلان را افزایش می دهند. براساس مدل شبکه عصبی؛ مقادیر علت تامه و وضع روشنایی و وضع آب و هوا به ترتیب بیشترین تاثیر را در شدت تصادفات موتورسواران معابر گیلان داشته اند. همچنین مدل شبکه عصبی با مقادیر R2، 31/93 دقت بالاتری را نسبت به مدل لوجیت نشان داد.
    کلیدواژگان: ایمنی، حمل و نقل، ترافیک، تصادف، موتورسواران
  • مصطفی آدرسی*، بهراد صباغ، سمیه شریفی صفحات 115-128
    نظارت و رصد سلامت سازه در قبل و حین مرحله ی بهره برداری به ناظران این امکان را می دهد که نسبت به خسارات مالی و جانی احتمالی بتوانند رویارویی بهتری با آنها داشته باشند برای تشخیص خرابی در سازه های بتنی از جمله روسازی ها نیاز به بررسی سطحی و زیر سطحی است. در این مقاله سعی شده مرور خلاصه ای از چند روش توسعه یافته شده بر مبنای خاصیت پیزو مقاومتی در بتن ها به منظور ارزیابی سطح خسارت در بتن از دیدگاه مقاومت شکست، روش الکترودهای متوالی، روش مش مقاومتی و روش توموگرافی مورد نظر این تحقیق بود.. برای این منظور رایج ترین بتن های خود حسگر ساخته شده با روش های تشخیص خرابی متفاوت, برای شرایط بارگذاری مختلف مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. در نهایت به موضوع استفاده از این بتن های خودحسگر در نظارت بر وضعیت خرابی در روسازی ها پرداخته شده است که طبق ارزیابی های صورت گرفته این روش ها برای نظارت بر وضعیت خرابی روسازی ها مناسب هستند. همچنین در انتها به بررسی روش توموگرافی و استفاده از آن در تشخیص خرابی در یک دال بتنی تحت بارگزاری تسریع شونده پرداخته شد نتایج نشان داد روش نظارت تصویری توانایی دقیقی در تشخیص خرابی حتی از زیر سطح رویه بتنی و قبل از اینکه خرابی به روی سطح بیاید و دیده شود، ارایه می دهد. از این رو دقت و پیشبینی اینگونه روش ها قطعا کلید توسعه زیرساخت های هوشمند و راه های آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: بتن خود حسگر، مش مقاومتی، پایش سلامت سازه، تشخیص خرابی
  • محمد آقاعلی خانی*، هادی تقی زاده صفحات 129-144

    تقاطع های غیرهمسطح نقش به سزایی در افزایش مطلوبیت پارامترهای ترافیکی شبکه حمل و نقل شهری دارند و به جهت کاهش تداخلات ترافیکی، در تمامی مسیرها به خصوص در معابر شهری از مهمترین زیرساخت های حمل و نقل محسوب می شوند. پس از اینکه شرایط لازم برای ساخت تقاطع غیرهمسطح احراز شد و توجیه اقتصادی پیدا کرد، برای ساخت آن بایستی از بین انواع تقاطع غیرهمسطح که شامل زیرگذر و روگذر می باشد، یکی را انتخاب نمود. این تحقیق به ارزیابی عوامل موثر بر انتخاب گزینه های زیرگذر و روگذر در تقاطع ها (مطالعه موردی: تقاطع بزرگراه شهید خرازی با 45 متری شهید باقری و بلوار ارغوان) پرداخت. پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی واز نظر جمع آوری داده ها پیمایشی و از نظر ماهیت داده ها، کمی است. جامعه آماری تحقیق شامل افراد متخصص و حرفه ای در زمینه ترافیک مانند مهندسین بخش حمل ونقل و ترافیک شهرداری مناطق 5 و 22 تهران است که نمونه آماری به روش تصادفی انتخاب شد. در این تحقیق اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته شامل 13 سیوال گردآوری شد. جهت بررسی و آزمون متغیرها از رگرسیون سلسله مراتبی با کاربرد نرم افزار spss استفاده شد. با توجه به نتایج تحقیق عکس فرضیه شرایط فنی و اجرایی روگذر نسبت به زیرگذر مناسب تر است ثابت شد . هم چنین با توجه به نتایج تحقیق استفاده از تقاطع های غیرهمسطح یکی از راهکارهای موثر برای روانی عبور و مرور است و تقاطع های غیر همسطح باعث افزایش ایمنی کاربران و عابران پیاده می شود.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، تقاطع غیرهمسطح، زیرگذر و روگذر، مدل کاربردی، رگرسیون سلسله مراتبی
  • کسری پورکرمانی* صفحات 145-154

    صنعت حمل ونقل دریایی، طی چند سال گذشته با بحران ناشناخته و جدیدی به نام همه گیری ویروس کرونا مواجه شد. بخشی از اقدامات کشورها، باعث شکسته شدن مویرگی زنجیره های تامین شده که به علت ناشناخته بودن این بحران، صنعت حمل ونقل دریایی را با عدم توانایی پیش بینی صحیح حجم عملیاتی مواجه کرد است. تحقیق حاضر، تلاشی برای کم کردن خلا تحقیقات در زمینه ی ذکر شده است و می تواند در بحران آتی، به بازیگران بازار برای اخذ تصمیمات صحیح تر کمک کند. هدف این پژوهش، مدل سازی سری های زمانی شاخص های حمل ونقل کانتینری برای پیش بینی روند حرکت کوتاه مدت این شاخص ها و ارتباط آن با کووید-19 به عنوان ویروس همه گیر است؛ بدین منظور، تاثیر کووید-19 با پیش بینی شاخص های حمل ونقل کانتینری در 70 بندر بزرگ بین المللی بررسی شده است. فرآیند مدل سازی، با میانگین خودگردان یکپارچه ی متحرک فصلی و مدل فضای حالت هموارسازی نمایی انجام شده است. برای ارزیابی عملکرد مدل ها، معیار ارزیابی اطلاعاتی و خطای سنجش، محاسبه و مقایسه شده اند. با توجه به نتایج حاصل شده، مدل میانگین خودگردان یکپارچه ی متحرک فصلی، مدل مناسب تر و بهتری برای پیش بینی شاخص های کانتینری شناخته شد.

    کلیدواژگان: حمل ونقل کانتینر، کووید 19، مدل فضای حالت هموارسازی نمایی، میانگین خودگردان یکپارچه ی متحرک فصلی
  • بابک گلچین*، سرمست الهویرنی، رامین مشک آبادی صفحات 155-166
    استفاده از میکروسرفیسینگ ها می تواند خصوصیات حفاظتی مناسبی در سطح آسفالتی جاده ها فراهم کند. برای بهبود خصوصیات میکروسرفیسینگ ها می توان از افزودنی های مختلف استفاده نمود. یکی از این افزودنی ها، چسب لاتکس است. این ادعا وجود دارد که چسب لاتکس به عنوان یک ماده پلیمری، در برابر عوامل محیطی مانند شرایط قلیایی، شرایط اسیدی، حضور شیرابه ها و مواد روغنی ریخته شده در سطح جاده ها می تواند مقاومت مناسبی داشته باشد. در این تحقیق تاثیر استفاده از چسب لاتکس در مقدارهای مختلف (4 و 5 درصد) بر خصوصیات چسبندگی مرطوب، زمان گیرش، سازگاری مصالح، سایش در شرایط مرطوب و چرخ بارگذاری شده و چسبندگی ماسه میکروسرفیسینگ ها مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور نمونه های آزمایشگاهی با مقادیر مختلف سیمان (5/1 و 3 درصد) و قیر (8، 10 و 12 درصد) تهیه شده و مورد آزمایش قرار گرفتند. بررسی نتایج نشان داد که استفاده از چسب لاتکس باعث بهبود رفتار میکروسرفیسینگ ها در درصدهای مختلف قیر و سیمان می شود.
    کلیدواژگان: قیر، آسفالت حفاظتی، میکروسرفیسینگ، چسب لاتکس، مقاومت سایشی
  • افشین حیدرپور* صفحات 167-194

    این مقاله در تلاش است تا با مطالعه وقایع آشکار شده ضمن ارایه تصویری از وضعیت زیر بخش حمل و نقل جاده ای به مساله خط مشی گذاری مالیه عمومی در این زیر بخش بپردازد. شواهد حاکی از آن است که در ساختار فعلی نهاد متولی سیاستگذاری و برنامه ریزی حمل و نقل جاده ای، هزینه حمل ونقل در کشور و ریسک ترانزیت در مقایسه با مقادیر جهانی به دلیل عدم یکپارچگی و انسجام در تصمیم گیری و سیاستگذاری بالاست. در نگاه تطبیقی نیز هر چند کیفیت کلی زیر ساخت و نیز کیفیت جاده ها در ایران با عدد متوسط کشورهای اسلامی تقریبا یک میزان است، اما در مقایسه با کشورهایی نظیر مالزی، قطر، ترکیه، آذربایجان، عربستان سعودی، عمان ، کویت، اندونزی رتبه پایین تری را دارد. همچنین از نظر شاخص عملکرد لجستیک نیز ایران با کسب رتبه 64 جایگاه پایین تری نسبت به کشورهای مذکور عملکرد ضعیف تری دارد. بنابراین با توجه به شرایط خاص حاکم بر کشور (مساله تشدید تحریم ها و رکود اقتصادی)، اقتضاء می نماید تا راهکارتجدید نظر در مالیه عمومی بخش حمل و نقل (اعم از عمومی و خصوصی) به عنوان یک اقدام عاجل و فوری در کشور پیاده شود. علاوه براین به نظر می رسد، مقوله مخارج عمومی حمل و نقل جاده ای در کشور بر پایه خط مشی گذاری در دو حوزه راهبری و توسعه حمل و نقل جاده ای امکانپذیر و قابل پیاده سازی است.

    کلیدواژگان: خط مشی مالیه عمومی، حمل و نقل جاده ای، تامین مالی زیرساخت و بودجه ریزی
  • رحمان حیدری، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاءالدینی صفحات 195-212

    تدوین و اجرای خط مشی سازمان راهداری از ضروریات حرکت سازمان به سمت کاهش حوادث ناشی از تصادفات و مشکلات تردد است. خط مشی یعنی مسیرها، سیاست ها و تصمیم ها منظور از اجرای خط مشی، فعالیت هایی است که به طور مستقیم آن را به انجام می رساند. عوامل متعددی منجر به شکست اجرای خط مشی های سازمان راهداری می شود که پژوهش حاضر به شناسایی و رتبه بندی این عوامل می پردازد. این پژوهش  کاربردی  و از حیث راهبرد، پیمایشی است. جامعه  تحقیق را 12 نفر از مدیران سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای کشور  تشکیل داده اند که از طریق نمونه گیری غیرتصادفی و  هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسش نامه  است و جهت تحلیل داده ها از تکنیک FMEA و رویکرد تلفیقی AHP و TOPSIS فازی استفاده شده است. بر اساس یافته ها عوامل موثر در شکست اجرای خط مشی های سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای کشور  عبارتند از: عدم وجود مهارت و تخصص مدیران و کارکنان در اجرای خط مشی ها و نگرش ناصحیح مجریان به خط مشی ها. باتوجه به یافته های تحقیق لازم است که سازمان بیش ازپیش به تخصصی کردن و شایسته سالاری در انتخاب مدیران و مجریان خط مشی و آموزش و توانمندسازی مجریان برای اجرای موثر و بهینه خط مشی ها در سازمان توجه نماید.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای کشور، FMEA، AHP، TOPSIS، محیط فازی
  • محمود خداوردی، مهدی یزدان پناه* صفحات 213-228

    رضایت کاربران راه یکی از مهم ترین عوامل بیانگر سیستم حمل ونقل مطلوب کشورها محسوب می شود. اختلاف مابین انتظارات مسافر و عملکرد واقعی خدمات ارایه شده، موجبات نارضایتی مسافر را فراهم خواهد کرد و زمینه های رویگردانی وی را فراهم خواهد کرد؛ لذا بررسی رابطه کیفیت خدمات راه وترابری با رضایت کاربران راه امری حایز اهمیت و ضروری است. بدین منظور پژوهش مطالعاتی حاضر به صورت میدانی و با ابزار پرسش نامه انجام شده است. معیارهای وجه قابل لمس، معیارهای قابلیت اعتماد (تضمین)، معیارهای پاسخگویی، معیارهای اعتماد و معیارهای دلسوزی و تعهد (همدلی) در سطح معنی داری قرار دارند. با دقت کردن به ضرایب متغیرهایی که دارای سطح معنی داری هستند، مشخص می گردد که تاثیر و نقش شاخص معیار های وجه قابل لمس در میزان اهمیت رضایت مسافرین بیشتر از بقیه شاخص های دیگر است. در نتیجه، وجود تجهیزات و امکانات فیزیکی لازم، ابزار و ماشین آلات کافی و سطوح قابل رویت و مناسب آسفالت راه بیشترین نقش را در رضایت مسافرین دارد.

    کلیدواژگان: رضایت مسافرین، کیفیت خدمات راه و ترابری، وجه قابل لمس، قابلیت اعتماد، محور تهران - فیروزکوه
  • محمدرضا طهماسبی*، نسترن امیدی نژاد، مهدی نیک فرجام صفحات 229-238

    در سالهای اخیر برای تولید مخلوطهای آسفالتی با مقاومت بهتر در برابر شیارشدگی، ترکهای خستگی و ترکهای حرارتی از قیرهای اصلاح شده با پلیمر استفاده شده است. پژوهشهای انجام شده در دهه های اخیر نشان داده که استفاده از پلیمر ها در مخلوطهای آسفالتی سبب بهبود خصوصیات آنها و به تاخیر انداختن خرابی ها در روسازی می شود. نقش مهم کیفیت روسازی بر ایمنی و راحتی استفاده کنندگان از مسیر و همچنین کاهش هزینه های دوره بهره برداری، پژوهشگران حوزه روسازی آسفالتی را بر آن داشته است تا با تولید آسفالت اصلاح شده نسبت به افزایش مقاومت و دوام آن در برابر بارهای ترافیکی و شرایط گوناگون آب و هوایی اقدام کنند. نواقص و ضعف-های مربوط به قیرهای خالص تولید شده در پالایشگاه ها، منجر به بروز خرابی های زود هنگام در روسازی های آسفالتی میشود. از مواد افزودنی متنوعی در اصلاح رفتار قیر استفاده شده است که از جمله آنها انواع پلیمرها هستند. . قیر یکی از مهم ترین عوامل موثر بر عملکرد خستگی مخلوطهای آسفالتی است.. افزودنی های پلیمری به عنوان اصلاح کننده خصوصیات قیر و نهایتا مخلوط آسفالتی با تجربیات موفقی همراه بوده است و عملکرد اساسی آنها متاثر از خواص فیزیکی، شیمیایی و ریولوژیک قیر است.

    کلیدواژگان: پلیمر، قیر، مخلوط آسفالت
  • ابوالفضل خسروی*، محمدرضا فتحی، علیرضا سالاری کوه فینی، سمیه رضی محب سراج صفحات 239-252

    در بازارهای به شدت رقابتی امروز، مدیران شرکت ها در جستجوی روش های جدیدی برای آگاه ساختن مردم از محصولات و بهبود برند خود هستند. یکی از این روش ها رسانه های اجتماعی است که تحول بزرگی در حوزه ی کسب و کار و بازاریابی اینترنتی ایجاد کرده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی رسانه های اجتماعی بر ارزش ویژه برند و واکنش مشتریان در خطوط هوایی ماهان است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی جمع آوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مشتریان خطوط هوایی ماهان در فرودگاه بین الملی بندرعباس است. روش نمونه گیری بر اساس روش مدل یابی معادلات ساختاری بوده برابر کل گویه های پرسشنامه است. بنابراین تعداد نمونه 385 نفر مشخص شد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه هایی که بین 385 نفر از مشتریان خطوط هوایی ماهان در فرودگاه بندرعباس توزیع شده بود انجام شد، کل 385 پرسشنامه برگشت داده شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم spss و جهت انجام روش مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون فرضیه ها از نرم افزار smart PLS نسخه 3 استفاده گردیده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که فعالیت بازاریابی در رسانه های اجتماعی بر آگاهی برند، شهرت برند، وفاداری برند، تداعی برند و کیفیت ادراک شده به عنوان مولفه های ارزش ویژه برند تاثیر مثبت و معناداری داشته و همچنین بازاریابی رسانه های اجتماعی بر واکنش مشتری تاثیر مثبت و معنی داری داشته و در آخر هم ارزش ویژه برند بر واکنش مشتری تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.

    کلیدواژگان: فعالیت های بازاریابی، رسانه های اجتماعی، ارزش ویژه برند، واکنش مشتریان، خطوط هوایی ماهان
  • بهزاد علیمحمدی، سید مهدی سجادی*، علی شهنوار صفحات 253-266

    امروزه روند رو به رشد تصادف ها در راه ها و تلفات و خسارتهای ناشی ازاینگونه حوادث باعث اتلاف سرمایه های کشور می شوند؛ بنابراین سرمایه گذاری صحیح و شناخت هر یک از عوامل سه گانه تصادف (راه، راننده و وسیله نقلیه)، بررسی اصولی مشکلات این عوامل و بیان راه حل های کاربردی می تواند از بروز اینگونه حوادث بکاهد. ناهنجاری های رفتاری در رانندگی به عنوان یک معضل جدی درجامعه محسوب می شود . کمبود مهارت در کنترل خودرو و خستگی و خواب آلودگی و تجاوز از سرعت مجاز، طرح هندسی جاده ها و مشکلات روانی و اقتصادی از دلایل وقوع تصادفات در کشور است. بررسی علل حوادث رانندگی حاکی از آن است که علاوه بر یادگیری و کسب مهارت و تجربه در کنترل وسایل نقلیه عوامل روحی، استرس و وضعیت اقتصادی نیز در پیشگیری از وقوع حوادث رانندگی نقش ویژه ای دارد. در این تحقیق تاثیر رفتار روانشناختی رانندگان وسیله نقلیه سنگین بر روی میزان تصادفات محور زنجان-تبریز مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه آماری در این پژوهش رانندگان وسایل نقلیه سنگین است و منطقه مورد مطالعه در این پژوهش محور زنجان-تبریز در سال 1397 می باشد که به روش پرسشنامه ای و با استفاده از نرم افزار SPSS25 انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد که پارامترهای تشدید کننده خستگی و خواب آلودگی، عوامل اقتصادی، طرح هندسی جاده ها و استرس تاثیر مثبت و معنی داری بر میزان تصادفات داشته اند.

    کلیدواژگان: وسیله نقلیه سنگین، میزان تصادفات، استرس، پارامترهای تشدید کننده خواب آلودگی، طرح هندسی جاده
  • احسان روستایی، سید یعقوب ذوالفقاری فر* صفحات 267-282

    پژوهش حاضر با هدف معرفی و کاربست رویکرد تاب آوری شهری در مقابل بلایای طبیعی به خصوص زمین لرزه و تقویت توانایی مردم برای مقابله با خطرات ناشی از وقوع سوانح مانند زمین لرزه در منطقه شهری یاسوج صورت گرفته است. این مطالعه به لحاظ هدف،کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و مطالعه میدانی است. همچنین ابزار لازم در این زمینه پرسشنامه می باشد. همچنین ابزار لازم در این زمینه پرسشنامه محقق ساخته ویژه مردم و کارشناسان بوده و تعداد نمونه ها در بخش بهره گیری از نظر شهروندان 308 نمونه (طبق فرمول کوکران) و در بخش کار کارشناسان 35 نمونه (تکنیک دلفی) می باشد. در راستای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss (آزمون های آلفای کرونباخ، همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای و تحلیل مسیر داده ها) و بهره گیری از روش های تصمیم گیری چند معیاره در قالب تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اجباری و نرم افزار Expert Choice استفاده گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد متغیر تاب آوری به طور معنی داری با متغیر ملاک (کاهش اثرات حوادث طبیعی زلزله) همبسته بودند و توانستند مقداری از تغییرات کاهش اثرات حوادث طبیعی زلزله را تبیین کنند. از پاسخگویانی که در این مطالعه بررسی شده اند بر اساس آزمون رگرسیون خطی مقیاس تاب آوری 92 درصد از واریانس کاهش اثرات حوادث طبیعی زلزله را پیش بینی می کنند. با کاهش یک واحد انحراف استاندارد در نمره تاب آوری به صورت معناداری (p<0.05) نمره کاهش اثرات حوادث طبیعی زلزله 6/20 انحراف معیار افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، سوانح طبیعی، زلزله، پایداری شهری، شهر یاسوج
  • محمدحسن ملکی، رضا رضایی، امید علی عادلی، محمدمهدی رحیمیان اصل* صفحات 283-306

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر روی رقابت پذیری در دو سطح بنگاه و صنعت در حوزه هوانوردی است. جامعه نظری پژوهش، خبرگان، مدیران و کارشناسان شرکت ایران ایر و صنعت هوانوردی هستند. روش نمونه گیری هم به صورت قضاوتی و بر اساس تخصص افراد، انجام شد. پژوهش حاضر از منظر جهت گیری، کاربردی و از حیث روش شناسی، چندگانه کمی است. به همین خاطر از طریق مرور پیشینه رقابت پذیری، عوامل موثر بر رقابت پذیری استخراج شدند. در این مرحله، 30 عامل در سطح بنگاه و 25 عامل در سطح شرکت استخراج شد. چون تعداد این عوامل زیاد بود، این عوامل با آزمون بینم غربال شدند. با توجه به ضریب معناداری، 8 عامل مرتبط با بنگاه و 7 عامل مرتبط با صنعت برای اوویت بندی نهایی انتخاب شد. در گام بعدی این عوامل به صورت جداگانه با استفاده از تکنیک ارس، اولویت بندی شد. عوامل دارای اولویت در سطح شرکت عبارتند از: عوامل تخصص و مهارت های نیروی انسانی مورد استفاده در بنگاه یا شرکت، تعداد و ترکیب ناوگان حمل و نقل بنگاه و تابآوری بنگاه در برابر تکانه های محیطی. عوامل دارای اولویت در سطح صنعت هم از قرار زیر هستند: میزان اجماع سیاستگذاران کلیدی در مورد مسایل محوری و اساسی این صنعت و چشمانداز آن، زیرساختهای مورد نیاز و محدودیتهای انتقال فناوری خاصه در واردات هواپیمای نو. برای اعتبارسنجی نتایج، عوامل موثر با تکنیک کداس هم اولویت بندی شدند. نتایج دو روش بسیار به هم نزدیک بود. نهایتا پیشنهادهای کاربردی پژوهش بر اساس یافته های مهم و کلیدی ارایه شد.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، رقابت پذیری سطح بنگاه، رقابت پذیری سطح صنعت، صنعت هواپیمایی
  • محمدحسین تقوی پارسا*، شایان حجت پناه صفحات 307-322

    مدیریت ریسک یکی از مهم ترین ابعاد پروژه است. مدیریت ریسک شامل بخش های مختلفی ازجمله برنامه ریزی، شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک می شود. در پروژه های ساخت وساز با توجه به اینکه روند اجرای پروژه پیش از شروع مشخص است، ابتدا ریسک های پروژه شناسایی شده تا در صورت مواجهه با آن ها حین اجرا، اقدامات اصولی و کارآمدی صورت پذیرد. در پروژه های تحقیق و توسعه؛ مدیریت ریسک به منظور بهبود روند اجرای پروژه، مدیریت هزینه ها، افزایش سودمندی پروژه استفاده شده و به عنوان یک ابزار علمی و تاثیرگذار برای کاهش ریسک و زیان کارایی دارد. یکی از روش های متداول شناسایی ریسک استفاده از روش دلفی و نظرخواهی از خبرگان و تیم پروژه است. این پژوهش به شناسایی ریسک های فاز طراحی پروژه تحقیق و توسعه طراحی سازه کابلی سریع الاحداث می پردازد، برای این منظور 313 ریسک شناسایی شده در هشت گروه ریسک های اجرایی کلی، سازه ای، مکانیکی، ژیوتکنیک و پی، الکترونیکی و متالوژی دسته بندی گردید، سپس سه طرح پیشنهادی با توجه به ارزیابی شدت اثر و احتمال ریسک ها توسعه داده شد و هشت طرح حاصل گردید. با توجه به نتایج حاصل از ریسک ها این هشت طرح با هشت معیار سریع الاحداث بودن، پرتابل بودن، نفر نصب بودن، سهولت طراحی، سهولت اجرا، سهولت تعمیر و نگهداری، سهولت حمل ونقل، هزینه ساخت به روش های نمره دهی و مرتب کردن مقایسه گردید، این دو روش از قدیمی ترین روش های انتخاب چندمعیاره هستند، در روش نمره دهی رنج نمره در اختیار خبرگان است اما در روش مرتب کردن طرح ها به ترتیب قرار می گیرند. درنهایت طرح های برگزیده با توجه به پارامتر تاثیرگذار طول دهانه مشخص گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت و شناسایی ریسک، ماتریس PI، روش نمره دهی، روش مرتب کردن، سازه کابلی سریع الاحداث
  • حامین چوبدار، امین فرج اللهی، علیرضا عاملی* صفحات 323-335
    توجه روزافزون به حفاظت از محیط زیست توجه جامعه را بر استفاده مجدد احتمالی از ضایعات مختلف کشاورزی و صنعتی در راهسازی متمرکز کرده است. این مطالعه تحقیقاتی اثر استفاده از ضایعات مانند خاکستر پوسته برنج (RHA1) و خاکستر بادی (2FA) را به عنوان جایگزین آهک هیدراته معمولی (3HL) به عنوان فیلر در مخلوط آسفالت گرم (HMA4) نشان می دهد. در ابتدا، نمونه های مخلوط قیری دانه بندی پیوسته (DBM5) در آزمایشگاه با نسبت های متفاوت از 2% تا 8% HL، RHA و FA با روش طرح اختلاط مارشال ساخته شدند و نتایج با مخلوط کنترل تهیه شده با استفاده از 2٪ HL مقایسه شد. عملکرد مخلوط های مذکور از طریق نسبت مارشال، مقاومت کششی غیرمستقیم و نسبت مقاومت کششی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی عملکرد بهتر HMA را با افزودن RHA و FA نشان می دهد و همچنین نشان داد که مقرون به صرفه است، زیرا درصد قیر بهینه به میزان 7.5 درصد نسبت به مخلوط کنترل کاهش می یابد که در نسبت فیلر 4 درصد می باشد. علاوه بر این، RHA میل بیشتری به قیر نشان می دهد که بیشترین اثر سفت کننده قطرات ماستیک قیر را نسبت به سایر فیلرهای استفاده شده با سازگاری خوب در سطح میکرو با برآورده کردن معیار ضروری نسبت می دهد.
    کلیدواژگان: فیلر، خاکستر پوسته برنج، خاکستر بادی، طراحی مخلوط مارشال، نسبت مقاومت کششی، میکروسکوپ نوری
|
  • Masoud Fathali *, MohammadMohsen Kabiri Nasrabad, Fereidoon Moghadas Nejad Pages 1-14

    One of the inevitable necessities for the development of the rail transport network is to pass through desert and sandy areas. At the same time, desert railways increase maintenance and repair costs, reduce speed and block the line during operation, and even cause the train to derail. So far, various solutions have been proposed to deal with quicksand in desert railways. One of the newly developed methods is the hump slab track, which seeks to control and pass the amount of incoming sand from the railway track. In this system, the ballast material is removed and the height of rails is raised by means of concrete supports known as humps. As a result, channels for the passage of sands under the rails are created. The geometry of the hump should be such that, in addition to favorable aerodynamic conditions, it provides maximum free space for sand to pass through. In this research, with the aim of optimizing the geometry of the hump, different sections for the hump have been investigated and then two main sections including oval and rectangle-semicircle with two different heights have been evaluated. Simulations have been carried out in the platform of computational fluid dynamics and in Ansys Fluent software. Two-phase solid-gas flow including a sand flood and wind flow has been passed through the models and the amount of sand volume fraction has been compared. The results show that the rectangular-semi-circular geometric section (height of 20 cm) shows more favorable results against the influx of quicksand.

    Keywords: Desert railway, Quicksand, Hump slab, Two-phase flow, Volume fraction
  • Shahriar Afandizadeh *, Nafiseh Doostifard, Hamid Mirzahossein Pages 15-32

    Considering that the issue of choosing the passenger's route and the parameters involved in it has been the focus and study of transportation planners and policymakers for decades, in this article it has been tried to increase the computational efficiency and reduce the data processing time by examining and improving the mathematical model of passenger route selection in previous studies. This issue has been addressed through multi-core data processing (parallel processing) based on the modification of mathematical models presented in previous studies in the form of a public transport dynamic assignment model with the shortest path algorithm based on the schedule and the travel elimination sub-algorithm. The results were compared with the outputs of a non-dynamic model based on the shortest link-based algorithm to measure the effect of considering the capacity constraint and dynamics of the algorithm on the calculation time and the accuracy of the output. Even though the number of calculations went up by 13.7% compared to the basic model, the time it took to solve the problem went down by 20% because of parallel processing.

    Keywords: Public Transport Network, Dynamic Assignment, Capacity Constraint, Shortest Path Algorithm, ., Parallel Processing
  • Nahid Attarchian * Pages 33-48
    The durability assessment of geosynthetics in the separation, filtration and drainage applications, leads to determining the service life of the product. For geosynthetic reinforcements, it is necessary to determine the long-term performance and estimate the strength reduction factors. The strength reduction factors and the service life of the geosynthetics are determined based on the type of polymer, short-term characteristics and long-term behavior of these materials under the effect of environmental conditions and loads. In recent years, several accelerated methods have been developed to evaluate the durability of geosynthetic products and several studies have been conducted to assess the durability of these products against a variety of chemical and mechanical deterioration mechanisms.In this paper, the concepts related to durability assessment, determination of service life, parameters affecting the durability of geosynthetic products, environmental conditions causing deterioration and various chemical and mechanical mechanisms of deterioration (weathering, oxidation, hydrolysis, creep, installation damage) have been reviwed. In the end, methods for determining the long-term strength and service life of geosynthetics used in road construction projects depending on their application, polymer type and environmental conditions are explained.
    Keywords: geosynthetics, Durability, Long time strength, Road Construction, Service life
  • Hasan Taherk *, MohammadReza Arshadi, Mehrzad Mobedi, Farshad Saravaki Pages 49-66

    In this study the effect of PET content and particle size on resilient modulus and fatigue property of asphalt concrete has been investigated. PET was added to the mixture at different contents of 0, 2, 4 and 6% (by the weight of binder) with two different sizes as fine and coarse particles. The mixtures were subjected to resilient modulus test at 3 different temperatures of 5, 25 and 40°C and strain controlled fatigue test at 20°C. It was found that the samples containing coarse particles have similar trend at different temperatures, in which, the resilient modulus increases with increasing PET content. Similarly, in the mixtures containing fine PET particles, at 5°, the resilient modulus increases with increasing PET content. However, at 25 and 40°C, the mixture containing 2% PET has the highest resilient modulus with values of 3.5 and 0.808MPa, respectively. The mixtures containing fine particles have higher fatigue life and lower flexural stiffness than the control mixtures. In the mixtures containing 4% of coarse particles the highest flexural stiffness and lowest fatigue life, with the values of 3803MPa and 16260, respectively is obtained. The highest fatigue life for both fine and coarse PET particles is obtained with 6% of PET content, which are 100000 and 63250, respectively. It is concluded that the resilient modulus of the mixtures containing coarse particles is higher than the mixtures containing fine PET particles, but, the mixtures containing fine PET particles have higher fatigue life than the mixtures containing coarse particles.

    Keywords: Asphalt concrete, PET, Resilient Modulus, Fatigue life
  • Vahed Ghiasi *, Ashkan Mostafaeifar Pages 67-80
    Today, the use of new materials to improve soil bearing capacity is widely used. One of the new materials used in this field is geosynthetics. In many cases, standard solutions in geotechnical engineering to improve the ability and properties of soil are not practical. They need to use materials with easier access, lower cost, and better performance. From this research, the effect of different types of geosynthetics and the application and optimal use of these new materials in geotechnical engineering in various projects such as foundations, pools, embankments, bridge bridges, and roads. In this research, reviewing previous studies on geosynthetics, including numerical, laboratory, and numerical studies, an overview of the benefits and applications of these materials in civil and road engineering has been made. The research results show that geosynthetics in Increasing the bearing capacity and improving the strength properties of the soil have many applications and are also more economically justified than other methods of soil improvement.
    Keywords: Geosynthetic, Foundation, Road, Bearing Capacity
  • Fateme Dehghan Farouji *, Ali Beitollahi Pages 81-96
    The road networks of Mazandaran province are one of the most important road transport routes in the country. Transportation systems are the backbone of Disaster management measures, and maintaining their dynamics and performance in times of disaster is of particular importance for the continuation of rescue and response activities. In spite of the significant role of these systems in times of disasters, these systems are very vulnerable to the occurrence of disasters, and with the occurrence of natural disasters, their performance is disrupted and rescue activities are affected by it. Considering the necessity and importance of road networks and their very important role in disaster management, in this research, the investigation of road networks in Mazandaran province has been done. This study has been carried out in an analytical-descriptive method. a total of 216 points have been collected in all road axes of the province, and studies of tunnels, technical buildings, and bridges have been carried out, and in the GIS software environment, analysis and processing and priority It is framed. Based on the results of this research, according to the investigations carried out in terms of the existence of an alternative way for the bridges of the province, 11 of the bridges of the province have an alternative point way (optimal condition), 13 of the bridges of the province have the possibility of constructing an alternative way with Reasonable cost and the number of 192 bridges in the province lack alternative ways and also the impossibility of constructing them.
    Keywords: Mazandaran Province, Road Networks, Disaster Management
  • Rezvan Babagoli *, Hamoon Fallah Pages 97-114
    Accidents impose irreparable costs on the economy of countries every year. In addition, many of the death statistics are related to accidents, which can endanger the human factor itself, which is the driving factor of the economy. In the meantime, one of the road users who is very are exposed to accidents, it is the motorcycle riders who every year include a large part of the dead and injured in the accidents, the main purpose of which is to investigate the variables affecting the accidents of motorcycle riders. Collecting information on accidents as well as using various statistical and modeling methods such as Friedman, Aamili, Logit model and neural network to investigate the effect of each of these variables. The results showed that the variables of accident season, cause of accident, road surface conditions and lighting conditions had the highest rank respectively. On the other hand, the variables of the day and season of the accident and the age of motorcyclists, respectively, had the least importance in the occurrence of motorcyclist accidents on the roads of Gilan province. In addition to these variables, weather conditions, road surface conditions and lighting conditions were the first effective factors in the accidents of motorcyclists in Gilan province; According to the logit model obtained from the accidents of motorcycle riders, it was found that the variables of spring season, 6 to 12 and 18 to 24, dry surface conditions, night lighting conditions without sufficient light; rainy weather; Failure to pay attention to the front and sudden change of direction increase the possibility of accidents of motorcyclists on Gilan road crossings. based on the neural network model; The values of cause, lighting conditions and weather conditions respectively have the greatest effect on the severity of motorcyclist accidents on Gilan roads. Also, the neural network model with R2 values of 93.31 showed higher accuracy than the logit model.
    Keywords: safety, Transportation, Traffic, Accident, Motorcyclists
  • Mostafa Adresi *, Behrad Sabagh, Somaye Sharifi Pages 115-128
    The structural health monitoring of the infrastructure before and during the operation allows the supervisors to detect damage in concrete structures in the first stage of damage initiation and help the society economically and sustainably. This article investigates pavement surface and subsurface monitoring methods using piezo-resistance sensors inside the concrete. At first, self-sensing concrete sensors' damage detection mechanisms were studied and investigated for different loading conditions. Next, the article focused on the reviews of several methods developed based on the piezo-resistive properties in concrete to evaluate the level of damage. These methods, such as fracture mechanics, sequential electrodes, resistor mesh model, and tomography methods, were considered in this research. In the end, the tomography method used to detect crack propagation in a concrete pavement under an accelerated loading test in the real-world example was investigated. The results showed that the tomography method could accurately detect damage even from the subsurface of the concrete pavement when the damages come up to the surface. Therefore, the accuracy and prediction of such methods will be the key to developing smart infrastructure and future ways.
    Keywords: Self Sensing Concrete, Resistor Mesh Model, Pavement, SHM, Damage detection
  • Mohammad Agha Alikhani *, Hadi Taghi Zadeh Pages 129-144

    Grade-separated junctions (grade separations) play a significant role in increasing the utility of traffic parameters in urban transportation network and they are considered as the most important transportation infrastructure in all paths especially in urban streets. Once the conditions for the construction of a grade-separated- junction is met and the economic justification is provided, one should choose one of a variety of grade separations including overpasses or underpasses. This research evaluates the factors influencing the selection of underpasses and overpasses at intersections (Case study: Shahid Kharrazi Highway junction with 45m Shahid Bagheri and Arghavan Blvd). This study is applied in terms of purpose, survey in terms of data collection and quantitative based on the nature of data. The statistical population of the study consisted of technical and professional people in traffic such as transportation and traffic engineers in Tehran's 5th and 22nd district municipalities who were selected randomly. In this research, the required data was collected using a researcher-made 13-item questionnaire. To examine and test variables, hierarchical regression was used with SPSS software. Regarding the results of the regression equations, the variables are classified into three categories in importance. Accordingly, if , the grade separation is an underpass, if , the grade separation is an overpass and the type of grade separation for is determined based on the experts of the civil and transportation sector.

    Keywords: Prioritization, Grade-separated Junctions, Overpass, Underpass, applied model, hierarchical regression
  • Kasra Pourkermani * Pages 145-154

    During the last few years, the transportation industry faced several crises with virus pandemic. The measures which are taken by the countries to tackle the pandemic has negatively affected the supply chain. It leaves the maritime transport industry with a vacuum of correctly predicting the volume of operations. The current research is an attempt to reduce the research gap and help market players to make more correct decisions in the future crisis. The purpose of this research is to model the time series of container transportation to predict the short-term trend of these indicators and its relationship with Covid-19 as an epidemic virus. The impact of Covid-19 is examined by forecasting container traffic indicators in 70 major international ports. The modeling process has been done with seasonal moving average and exponential smoothing model. To evaluate the performance of the models, information evaluation criteria and measurement error are calculated and compared. The seasonal integrated moving average model was found to be the most suitable and better model for predicting container indices.

    Keywords: Container transportation, COVID-19, SARIMA, ETS
  • Babak Golchin *, Sarmast Allahverani, Ramin Meshkabadi Pages 155-166
    The use of microsurfacing layer can provide some good preventive characteristics for asphalt pavement surfaces. Various additives can be used to improve the properties of microsurfacing layers. One of these acceptable additives is latex adhesive. It is claimed that latex adhesive as a polymeric material can withstand environmental factors such as alkaline conditions, acidic conditions, the presence of leachate and oil spilled on road surfaces. In this study, the effect of using latex adhesive in different amounts (4 and 5 %) on wet adhesion properties, setting time, compatibility of materials, abrasion resistance in wet track abrasion and sand adhesion of microsurfacings have been investigated. For this purpose, laboratory samples with different amounts of cement (1.5 and 3 %) and bitumen (8, 10 and 12 %) were prepared and tested. The results showed that the use of latex adhesive improves the behavior of microsurfacing in different percentages of bitumen and cement.
    Keywords: Bitumen, surface treatment, Microsurfacing, latex adhesive, Abrasion resistance
  • Afshin Heidarpour * Pages 167-194

    This article tries to study the revealed events while presenting a picture of the situation of the road transport sub-sector to address the issue of public finance policy in this sub-sector. Evidence suggests that in the current structure of the institution in charge of road transport policy and planning, the cost of transportation in the country and transit risk compared to global values ​​due to lack of integration and coherence in decision-making and policy-making is high. In comparative terms, although the overall quality of infrastructure and the quality of roads in Iran is almost the same as the average number of Islamic countries, but in comparison with countries such as Malaysia, Qatar, Turkey, Azerbaijan, Saudi Arabia, Oman, Kuwait, Indonesia rank Has a lower. Also, in terms of logistics performance index, Iran, with a rank of 64, has a lower position than the mentioned countries. Therefore, considering the special circumstances prevailing in the country (the issue of intensification of sanctions and economic recession), it is necessary to implement the revised solution in the public finance of the transportation sector (both public and private) as an urgent and immediate action in the country. . In addition, it seems that the category of general road transport expenditures in the country based on the policy in the two areas of management and development of road transport is possible and can be implemented.

    Keywords: Public Finance Policy, Road Transport, infrastructure financing, budgeting
  • Rahman Heidari, Malikeh Beheshti Far *, Mohammad Zia Al-Dini Pages 195-212
    Background

    Formulation and implementation of the policy of the Road Organization is one of the necessities of the organization to reduce accidents caused by accidents and traffic problems. Policy means paths, policies and decisions The implementation of policy refers to the activities that it performs directly.

    Objective

    Several factors lead to the failure to implement the policies of the road organization that the present study identifies and ranks these factors.Research

    Method

    This research is applied and in terms of strategy, survey. The research community consisted of 12 managers of the Highways and Road Transport Organization of the country who were selected through non-random and purposeful sampling. Data collection tools are interviews and questionnaires and FMEA technique and fuzzy AHP and fuzzy TOPSIS approach have been used to analyze the data.

    Findings

    Based on the findings, the effective factors in the failure of the implementation of the policies of the Roads and Transportation Organization of the country are: Lack of skills and expertise of managers and employees in the implementation of policies and incorrect attitude of executives towards policies.

    Conclusion

    According to the research findings, it is necessary for the organization to pay more attention to specialization and meritocracy in selecting managers and policy makers and training and empowering executives for effective and optimal implementation of policies in the organization.

    Keywords: Policy implementation, FMEA Road Organization, AHP, TOPSIS, Fuzzy Environment
  • Mahmoud Khodaverdi, Mahdi Yazdanpanah * Pages 213-228

    Road user satisfaction is one of the most important factors indicating the optimal transportation system of countries. The difference between the passenger's expectations and the actual performance of the services provided will cause the passenger to be dissatisfied and will cause him to turn away; Therefore, it is important to study the relationship between the quality of traffic services and the satisfaction of road users. The process of conducting the present study is fieldwork and with the help of a questionnaire. The criteria of tangibles, reliability, assurance, responsiveness and compassion and commitment (empathy) are at a significant level. By paying attention to the coefficients of variables that have a significant level, it is clear that the effect and role of the tangibles in the importance of passenger satisfaction is more than other indicators. As a result, the presence of the necessary physical equipment and facilities, sufficient tools and machinery, and visible and suitable asphalt surfaces play the greatest role in passenger satisfaction.

    Keywords: Passenger satisfaction, Quality of transportation services, Tangibles, Reliability, Tehran -Firoozkooh axis
  • MohammadReza Tahmasbi *, Nastaran Omidi Nejad, Mehdi Nikfarjam Pages 229-238

    In recent years, polymer-modified bitumens have been used to produce asphalt mixtures with better resistance to grooves, fatigue cracks and heat cracks. Research in recent decades has shown that the use of polymers in asphalt mixtures improves their properties and delays breakdowns. The important role of pavement quality on the safety and comfort of road users and also reducing the costs of the operation period, has led researchers in the field of asphalt pavement to produce modified asphalt to increase its resistance and durability against traffic loads and various conditions. Defects in pure bitumen produced in refineries lead to premature failure of asphalt pavements. A variety of additives have been used to modify the behavior of bitumen, including a variety of polymers.Bitumen is one of the most important factors affecting the fatigue performance of asphalt mixtures.Polymer additives as modifiers of bitumen properties and finally asphalt mix have been associated with successful experiments and their basic performance is affected by the physical, chemical and rheological properties of bitumen.

    Keywords: Polymer, Bitumen, Asphalt mix
  • Abolfazl Khosravi *, MohammadReza Fathi, Alireza Salari Koh Fini, Somayeh Razi Miheb Seraj Pages 239-252

    In today's highly competitive markets, corporate executives are looking for new ways to make people aware of their products and improve their brand. One of these methods is social media, which has revolutionized the field of business and internet marketing. The purpose of this study is to investigate the effect of social media marketing on brand equity and customer response at Mahan Airlines. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of the present study includes Mahan Airlines customers at Bandar Abbas International Airport. The sampling method is based on the structural equation modeling method and is equal to the total items of the questionnaire. Therefore, the sample size was 385 people. Data collection was done through questionnaires that were distributed among 385 customers of Mahan Airlines at Bandar Abbas Airport, a total of 385 questionnaires were returned. In this research, SPSS software was used to analyze the data and smart PLS software version 3 was used to perform structural equation modeling and hypothesis testing. Findings of this study show that marketing activities on social media have a positive and significant effect on brand awareness, brand reputation, brand loyalty, brand association and perceived quality as components of brand equity and also social media marketing has a positive and significant effect on customer response. Finally, brand equity has had a positive and significant effect on customer response.

    Keywords: Marketing Activities, Social Media, brand equity, Customer reaction, Mahan Airlines
  • Behzad Alimohammadi, Seyed Mahdi Sajjadi *, Ali Shahnavaz Pages 253-266

    Today, the growing trend of accidents in roads and casualties are the result of loss of national capital. These factors and the expression of practical solutions can reduce the incidence of such incidents. Behavioral abnormalities in driving are considered as a serious problem in society. Lack of skills in vehicle control, fatigue, drowsiness and exceeding speed limits, road geometry and psychological and economic problems are the causes of accidents in the country. Investigating the causes of traffic accidents shows that in addition to learning and acquiring skills and experience in the control of vehicles psychological factors, stress and economic situation also have a special role in preventing accidents. In this study, the effect of psychological behavior of heavy vehicle drivers on Zanjan-Tabriz axis crash rate is investigated. The statistical population of this research is heavy vehicle drivers and the study area is Zanjan-Tabriz axis in 1397 which was done by questionnaire method using SPSS20 software. The results showed that the exhaustion parameters of fatigue and drowsiness, economic factors, road geometry and stress had a positive and significant effect on the rate of accidents.

    Keywords: Heavy Vehicle, accident rate, Stress, DROUGHT RESPONSIBLE PARAMETERS, ROAD GEOMETRIC
  • Ehsan Roostaee, Seyed Yaghoob Zoalfeghary Far * Pages 267-282

    The aim of this study was to introduce and apply the urban resilience approach to natural disasters, especially earthquakes, and strengthen the ability of people to deal with the risks of disasters such as earthquakes in Yasuj urban area.This study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The method of data collection is library and field study. Also a necessary tool in this regard is a questionnaire. Also, the necessary tool in this field is a researcher-made questionnaire for people and experts, and the number of samples in the citizens 'utilization section is 308 samples (according to Cochran's formula) and in the experts' work section, 35 samples (Delphi technique). In order to analyze the data from SPSS software (Cronbach's alpha tests, Pearson correlation, one-sample t-test and data path analysis) and using multi-criteria decision making methods in the form of forced hierarchical analysis (AHP) and Expert Choice software was used.The results showed that the variable of resilience was significantly correlated with the criterion variable (reduction of the effects of natural disasters) and was able to explain some of the changes in reducing the effects of natural disasters. Based on the linear regression test, the respondents of the resilience scale predict a 92% reduction in the variance of the effects of natural disasters. By decreasing the standard deviation unit in the resilience score significantly (p <0.05), the reduction score of the effects of natural earthquake disasters increases by 20.6 standard deviation.

    Keywords: Urban Resilience, natural disasters, earthquake, Urban sustainability, Yasuj city
  • MohammadHssan Maleki, Reza Rezaee, Omidali Adeli, MohammadMehdi Rahimian Asl * Pages 283-306

    the present study seeks to identify and prioritize the factors affecting competitiveness at both the firm and industry levels in the field of aviation. The theoretical population of the research is the managers and experts of Iran Air and the aviation industry. The sampling method was judgmental and based on the expertise of individuals. The present research is applied in terms of orientation and quantitative multi-method in terms of methodology. At this stage, 30 factors were extracted at the firm level and 25 factors at the industry level. Because the number of these factors was high, these factors were screened by Binominal test. According to the significance coefficient, 8 factors related to the firm and 7 factors related to the industry were selected for the final prioritization. In the next step, these factors were prioritized separately using the Aras technique. Factors with priority at the firm level are: the factors of expertise and skills of human resources used in the firm or company, the number and composition of the firm's transport fleet and the firm's resilience to environmental shocks. Factors with priority at the industry level are as follows: The degree of consensus of key policy makers on the core issues of the industry and its prospects, the required infrastructure and the limitations of technology transfer in the import of new aircraft. To validate the results, the effective factors were also prioritized by Codas technique. The results of the two methods were very close.

    Keywords: Competitiveness, Enterprise level competitiveness, Industry level competitiveness, Aviation industry
  • MohammadHossein Taghavi Parsa *, Shayan Hojatpanah Pages 307-322

    Risk management is one of the most important aspects of the project. Risk management includes various areas such as planning, identifying, evaluating and controlling risk. In construction projects, due to the fact that the process of project implementation is known before the start, first the project risks are identified so that in case of encountering them during implementation, principled and efficient measures are taken. In research and development projects; Risk management is used to improve project implementation process, cost management, increase project profitability and is effective as a scientific and effective tool to reduce risk and loss. One of the most common methods of risk identification is to use the Delphi method and consult experts and the project team. This study identifies the risks of the design phase of the research and development project of rapid cable structure design, for this purpose 313 risks identified in eight groups of general executive risks: structural, mechanical, geotechnical and foundation, then three proposed designs were developed according to the evaluation of the severity of the effect and the probability of risks, and eight designs were obtained. According to the results obtained from the risks, these eight designs with eight criteria of fast construction, portability, These two methods are among the oldest methods of multi-criteria selection. In the scoring method, the score is at the disposal of experts, but in the method of sorting designs, they are placed in order. Finally, the selected designs were determined according to the effective parameter of span length.

    Keywords: Risk management, identification, PI Matrix, scoring method, sorting method, fast construction cable structure
  • Hamin Chobdar, Amin Farajollahi, Alireza Ameli * Pages 323-335
    Ever-growing concern to protect the environment concentrated the attention of the society on the possible re-use of different agricultural and industrial wastes in road construction. This research study depicts the effect of using wastes like rice husk ash (RHA) and fly ash (FA) as a replacement of conventionally used hydrated lime (HL) as fillers in hot-mix asphalt (HMA). Primarily, the dense graded bituminous macadam (DBM) mix specimens were made in the laboratory with varying proportions ranging from 2% to 8% of HL, RHA and FA by following design mixes according to the Marshall method and compared the results with control mix as prepared by utilizing 2% HL. The performances of the said mixes were studied through the Marshall Quotient, indirect tensile strength and tensile strength ratio. Results of investigation show better performance of HMA with the addition of RHA and FA and also proved to be economical as the optimum bitumen content is reduced by 7.5% from that of control mix when added at 4% filler ratio. Further, RHA shows a greater affinity to the bitumen attributing the highest stiffening effect of the bituminous mastic droplets compared to that of other used fillers with good compatibility at the micro level by satisfying the essential criterion.
    Keywords: Filler, Rice Husk Ash, Fly Ash, Marshall Mix Design, Tensile Strength Ratio, Optical Microscopy