فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال شانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمیه رهنمایی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 1-13

    توانایی تنظیم هیجان از زمره ی متغیرهایی است که برای نوجوانان از اهمیت ویژه ای برخواردار است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان برروابط متقابل مادر- نوجوان، انزوای اجتماعی و پرخاش گری در نوجوانان دختر انجام شد. در یک طرح نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و دوره ی پیگیری دوماهه، 40  نوجوان دختر به شیوه ی هدف مند مبتنی بر معیارهای ورود در پژوهش شرکت نمودند. نمونه انتخاب شده سپس به صورت تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و گروه (20 نفر) گمارش شدند. شرکت کنندگان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به مقیاس رابطه والد- فرزندی (1994)، پرسش نامه ی انزوای اجتماعی (1978) و پرسش نامه ی پرخاشگری (1992) پاسخ دادند. گروه آزمایش آموزش تنظیم هیجان را طی 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت و گروه کنترل آموزشی را دریافت نکرد. نتایج نشان داد آموزش تنظیم هیجان در کاهش پرخاش گری و در افزایش روابط متقابل مادر- نوجوان اثربخش است و این اثربخشی تا مرحله ی پیگیری پایدار بوده است. اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر کاهش انزوای اجتماعی تایید نشد. به نظر می رسد از طریق آموزش تنظیم هیجان می توان زمینه ی تقویت رابطه ی مادر- نوجوان و کاهش پرخاش گری نوجوانان دختر را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، روابط متقابل مادر- نوجوان، انزوای اجتماعی، پرخاشگری، دانش آموزان دختر
  • اعظم قانع عزآبادی*، محمدحسن گرامی، امید امینی صفحات 15-23

    خشم یکی از مه مترین پدیده های زندگی است که به دلیل تاثیر آن بر سلامت روحی و جسمی افراد، یکی از موضوعات ضروری است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی بر شفقت مبتنی بر ذهن آگاهی بر کنترل خشم مادران انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل تمام مادران مراجعه کننده به بهزیستی یزد در سال 1397 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر از مادران که به روش در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش برای گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ی کنترل خشم بود و برای ارایه ی آموزش فرزندپروری بر پایه ی شفقت مبتنی بر ذهن آگاهی، کارگاه آموزشی طی 14 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج با توجه به سطح معناداری آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش فرزندپروری بر پایه ی شفقت مبتنی بر ذهن آگاهی بر کنترل خشم مادران موثر است و 52 درصد از نمره های پس آزمون کاهش یافته است به خاطر آموزش فرزندپروری است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، مهارت های مورد استفاده در آموزش فرزندپروری و ذهن آگاهی می تواند به مادران کمک کند تا بر خشم خود کنترل بیشتری داشته باشند. بنابراین با گنجاندن آموزش فرزندپروری در برنامه های سازمآن های مرتبط مانند آموزش و پرورش می توان به خانواده ها کمک موثری انجام داد.

    کلیدواژگان: فرزند پروری، شفقت مبتنی بر ذهن آگاهی، کنترل خشم
  • حسین رستمی*، مهران سلیمانی، پریسا حاج اسدی، رضا دارابی صفحات 25-38

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل ارتباط بین طرحواره های ناسازگار اولیه با سایبرکندریا با نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان بر دانشجویان بوده است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. نمونه ی مورد مطالعه 337 نفر بودند که به روش در دسترس به صورت فراخوان اینترنتی در سال تحصیلی 1400- 1399 از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز انتخاب شده و در این پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های طرح واره های ناسازگار اولیه ی یانگ (2007)، پرسش نامه ی سایبرکندریا فرگاس (2014) و پرسش نامه ی راهبردهای شناختی تنطیم هیجان گرنفسکی و همکاران (2001) استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از آزمون معادلات ساختاری با نرم افزار Amos و spss23 تحلیل شد. نتایج نشان داد، بین طرح واره های ناسازگار اولیه با راهبردهای هیجان های مثبت رابطه س منفی و با راهبردهای هیجان های منفی رابطه ی مثبت وجود دارد. بین راهبردهای هیجان های مثبت با سایبرکندریا رابطه ی منفی و بین راهبردهای هیجان های منفی با سایبر کندریا رابطه ی مثبت وجود دارد. بین طرح واره های ناسازگار اولیه با سایبرکندریا رابطه ی مستقیم وجود ندارد. بین طرح واره های ناسازگار اولیه با سایبرکندریا با نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان رابطه ی غیرمستقیم وجود دارد. در آخر نتایج نشان داد که متغیرهای طرح واره های ناسازگاری اولیه و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان های مثبت و منفی قادر به تبیین4/34 درصد از واریانس بیماری روانی سایبرکندریا هستند.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سایبرکندریا
  • موسی چوپانی، مریم السادات فاتحی زاده*، فرامرز اسنجرانی، آلبرتو ماریو دی کاسترو کوریا صفحات 39-53

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی رویکرد وجودی _ انسان گرای می بر گرایش به خیانت در مردان خیانت کار بود. روش پژوهش حاضر، مورد منفرد (طرح B _ A) بود.جامعه آماری پژوهش، مردان درگیر در خیانت زناشویی در شهرستان شاهین دژ در سال 1400 بود که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، سه نفر برای مشارکت در درمان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه نگرش به خیانت زناشویی وایتلی (ATIS) بود. درمان می به صورت انفرادی، هر هفته دو جلسه به مدت 120 تا 160 دقیقه بر روی اعضا اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تجزیه و تحلیل شد. تحلیل دیداری نمودار های متغیر گرایش به خیانت در مرحله مداخله شیب نزولی دارد و شاخص پایایی تغییر هر دو متغیر نیز بزرگتر از 96/1 است.همچنین درصد بهبودی کلی در متغیر گرایش به خیانت 66/41 است؛ لذا تاثیر درمان می بر این متغیر از لحاظ آماری معنادار است. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمانگران می توانند از رویکرد وجودی _ انسان گرای می به عنوان یک رویکرد کارآمد، جهت کاهش گرایش به خیانت در فرد یا زوج درگیر در خیانت زناشویی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، بحران وجودی، رویکرد وجودی، انسان گرای می
  • محبوبه مرادی سیاه افشادی، شعله امیری*، هوشنگ طالبی صفحات 55-67

    اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی همواره با نواقص در زمینه ی کنش های اجرایی و اختلالاتی چون افسردگی و اضطراب به خصوص در دوران بزرگسالی، ارتباط داشته در حالی که نحوه ی این ارتباط به طور دقیق مورد بررسی قرار نگرفته است. بنابراین در این مطالعه هدف، بررسی مدل ساختاری کنش های اجرایی بر اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی با توجه به نقش میانجی گرانه افسردگی و اضطراب در دانشجویان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی شهر اصفهان بوده است. روش مطالعه همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه ی آماری شامل تمام دانشجویان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی شهر اصفهان است. طی غربالگری اولیه از 1368 دانشجو، 280 نفر مبتلا به اختلال تشخیص داده شدند و از بین آن ها تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری هدف مند، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسش نامه های اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی بزرگسالان بارکلی (2011)، نارسایی کنش وری اجرایی بزرگ سالان بارکلی (2011)، سلامت روان (1973) و مصاحبه ی تشخیصی اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی (2010) بوده است. برای تحلیل یافته ها برآوردگر بیشینه درست نمایی و آزمون معناداری بوت استراپ مورد استفاده قرارگرفت. نتایج  مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب داده های حاصل از نمونه ی دانشجویان مبتلا به اختلال با مدل مفهومی مفروض بود. شاخص های برازش مدل از این قرار بود: 2681 /89χ2, 1402df, 93/0CFI, 90/0 GFI 05/0RMSEA,. با توجه به معناداری اثرهای مستقیم کنش های اجرایی بر افسردگی و برخی از ابعاد اختلال و از طرفی معناداری اثرهای مستقیم افسردگی بر نارسایی توجه وکندی زمان شناختی، و معناداری اثر غیرمستقیم کنش های اجرایی بر اختلال، نقش میانجی افسردگی در این رابطه مشخص است. در نتیجه نارسایی کنش های اجرایی هم به صورت مستقیم و هم با میانجی گری افسردگی موجب بروز نواقص شناختی از جمله نارسایی توجه و کندی زمان شناختی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، اضطراب، افسردگی، کنش های اجرایی، مدل ساختاری
  • رحیمه مدائنی بیله درق، سوسن علیزاده فرد* صفحات 69-81

    این پژوهش با هدف پیش بینی رفتارهای خودآسیب رسان بر اساس درک زمان، افسردگی و خودبخشش گری در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان 12 تا 18 سال شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 200 نفر انتخاب شدند. پرسش نامهی درک زمان ملو و وورل (2015)، افسردگی بک (1961)، پرسش نامهی رفتارهای خودآسیب رسان کاونسکی و گلن (2009) و پرسش نامهی خودبخشش گری وول، دی شی، واکینی (2008) به عنوان ابزار استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‏ها به روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS-3 انجام شد. نتایج نشان داد که  افسردگی، خودبخشش گری، حال مثبت، و حال منفی دارای اثر مستقیم معناداری بر رفتارهای خودآسیب‏رسان هستند. این درحالی است که حال منفی و گذشته ی منفی با میانجی گری افسردگی و حال مثبت با میانجی گری خودبخشش گری، دارای اثر غیرمستقیم معناداری بر رفتارهای خودآسیب‏رسان هستند. بنابر یافته های پژوهش مشخص می‏شود که افسردگی، گذشته منفی و حال منفی، با میانجی گیری افسردگی موجب افزایش و خودبخشش گری و حال مثبت موجب کاهش رفتارهای خودآسیب‏رسان می‏شوند. در مجموع نتایج از نقش چشم انداز زمان در پیش بینی اختلال رفتارهای خودآسیب‏رسان در نوجوانان حمایت می‏کند و بنابراین می‏توان از آن در پیش گیری و تدوین برنامه‏های مداخله استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رفتارهای خودآسیب رسان، افسردگی، ادراک زمان، خودبخششگری
  • معصومه اسماعیلی*، حمیدرضا ایمانی فر، مهدی صابریان، فاطمه سادات شفیعی صفحات 83-95

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کتاب درمانی بر مشکلات رفتاری درونی سازی شده ی (اضطراب) و برون سازی شده ی (پرخاش گری) دانش آموزان پسر دوره ی دوم ابتدایی است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره ی دوم ابتدایی منطقه ی بنارویه شهر لارستان در سال تحصیلی 99-1398 20/2019 بود که 30 نفر از آن ها به روش تصادفی ساده (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از ابزار روان سنجی سیاهه ی رفتاری کودک آخنباخ و رسکولار (2001) استفاده شد. از افراد دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. سپس افراد گروه آزمایش در جلسات کتاب درمانی گروهی 12 جلسه ای یک ساعته شرکت نمودند. در این مدت افراد گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را تجربه نکردند. پس از پایان یافتن جلسات از دو گروه پس آزمون به عمل آمد. در مرحله ی پایانی نیز پرسش نامه های پیش آزمون و پس آزمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، از تحلیل کوواریانس یک متغیره (آنکوا) و تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) به کمک نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که کتاب درمانی بر کاهش مشکلات رفتاری درون و برون سازی شده دانش آموزان اثر معناداری دارد، به این صورت که بر کاهش اضطراب و هم چنین، کاهش پرخاش گری دانش آموزان اثر معناداری دارد. در نتیجه کتاب درمانی بر کاهش مشکلات رفتاری درونی سازی شده شامل مشکل های اضطراب/ افسردگی، گوشه گیری/ افسردگی و شکایت های جسمانی و مشکلات رفتاری برونی سازی شده که شامل رفتارهای قانون شکنی و پرخاشگرانه شد؛ بنابراین کتاب درمانی به کاهش مشکل های رفتاری و اجتماعی این دانش آموزان نیز می انجامد.

    کلیدواژگان: کتاب درمانی، مشکلات رفتاری درونی سازی شده(اضطراب) و برون سازی شده(پرخاشگری)، دانش آموزان
  • هاشم جبرائیلی*، رویا رضائی، شبنم داوودی زاده صفحات 97-108

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی و ساختار عاملی پرسش نامه ی رفتار پرخطر، تکانشی و خود مخرب و راه اندازه های عاطفی رفتار پرخطر انجام شد. در یک پژوهش تحلیلی- مقطعی 401 فرد بزرگ سال از جمعیت عمومی شهرهای کرمانشاه (201 نفر) و سنندج (200 نفر) انتخاب و با استفاده از «پرسش نامه ی رفتار پرخطر، تکانشی و خود مخرب (2017)» و «مقیاس رفتار تکانشی (2014)» مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با به کارگیری آزمون های همبستگی و تحلیل عاملی تاییدی و استفاده از نرم افزارهای SPSS-26 و Mplus-8 مورد تحلیل قرار گرفت. آلفای کرونباخ و ضریب تنصیف سه بخش اصلی پرسش نامه (رفتار پرخطر، انگیزش عاطفی منفی و انگیزش عاطفی مثبت) به ترتیب 91/0 و 91/0، 93/0 و 91/0 و 93/0 و 92/0 به دست آمد. ساختار عاملی قسمت های رفتار پرخطر (RMSEA=0.02, CFI=0.98, TFI=0.98)، انگیزش عاطفی منفی (RMSEA=0.05, CFI=0.93, TFI=0.93) و انگیزش عاطفی مثبت (RMSEA=0.03, CFI=0.96, TFI=0.96) مورد تایید قرار گفت. همبستگی های مثبت بین رفتارهای پرخطر و ابعاد تکانش گری از روایی ملاکی پرسش نامه حکایت داشت. نتایج از پایایی و روایی پرسش نامه رفتار پرخطر، تکانشی و خود مخرب حکایت داشت و با توجه به این که این ابزار دامنه ی گسترده ای از رفتارهای پرخطر را در زمانی نسبتا کوتاه مورد سنجش قرار می دهد، می تواند ابزار مناسبی برای پژوهش و غربالگری باشد.

    کلیدواژگان: انگیزش عاطفی، تکانشگری، رفتار پرخطر، رفتار خود مخرب، ویژگی های روان سنجی
  • آزاده مرادی چقا مارانی، حسین کشاورز افشار*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 109-127

    این پژوهش با هدف مقایسه ی اثربخشی مداخلات مشاوره ی خانواده از راه و زوج درمانی شناختی- رفتاری دور بر تعارضات خانوادگی، صمیمیت زناشویی و تعارض والد و فرزند در ایام کرونا انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش پژوهشی نیمه آزمایشی است. طرح نیمه آزمایشی پژوهش حاضر پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری (2 ماهه) با گروه گواه بود. جامعه ی آماری این پژوهش، را تمام زوجین که از طرف دادگاه های خانواده یا به صورت خودارجاعی به منظور حل تعارضات خانوادگی به مرکز مشاوره ای کاهش طلاق شهرستان خرم آباد مراجعه کردند، تشکیل می دادند. نمونه ی پژوهش شامل 36 نفر از زوجین (72 نفر) مراجعه کننده به مراکز مشاوره ای کاهش طلاق شهرستان خرم آباد بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه ی بالینی ساختاریافته (زیمرمن، 2013)، پرسش نامه ی تجدیدنظر شده ی تعارضات زناشویی (ثنایی ذاکر و همکاران، 1387) و پرسش نامه ی صمیمیت زناشویی (اولیاء، 1385) استفاده شده است. آموزش مشاوره ی خانواده از راه دور با استفاده از مدل لنگری زاده و همکاران (2017) و بروگسا و پومینی (2018) و زوج درمانی شناختی- رفتاری با استفاده از مدل اپستاین، داتلیو و باکوم (2016) در گروه های آزمایشی اجرا شد؛ و گروه گواه در طول این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش مشاوره ی خانواده از راه دور و زوج درمانی شناختی- رفتاری بر تعارضات خانوادگی و صمیمیت زناشویی موثر است (001/0≥P). نتایج حاصل از مرحله ی پیگیری نشان داد که ثبات مداخلات در مرحله پیگیری بر روی نمرات تعارضات خانوادگی و صمیمیت زناشویی حفظ شد. نتایج آزمون های تعقیبی بونفرونی نشان داد که مشاوره ی خانواده از راه دور در مقایسه با زوج درمانی شناختی- رفتاری باعث افزایش معنی دار صمیمیت زناشویی و کاهش تعارضات خانوادگی شده است (001/0≥P). با توجه به نتایج می توان بیان کرد که آموزش مشاوره ی خانواده از راه دور و زوج درمانی شناختی- رفتاری می توانند از طریق استفاده از فناوری های سودمند و ارزان در کنار مشاوره ی حضوری راه حل های موثری را برای کاهش تعارضات خانوادگی و افزایش صمیمیت زناشویی به ویژه در زمان همه گیری کووید-19 برای زوجین و خانواده ها به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: مشاوره خانواده از راه دور، مشاوره شناختی- رفتاری، تعارضات خانوادگی، صمیمیت زناشویی، کووید- 19
  • کبری محمدی، مسعود شهبازی*، مریم غلامزاده جفره صفحات 129-143

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روان درمانی بین فردی بر روی خود کنترلی و ابراز وجود دانش آموزان دختر دارای رفتارهای خود آسیب رسان ارجاع داده شده به مرکز مشاوره ی ناحیه ی 3 شهر اهواز بود. در این پژوهش چهار دانش آموز با روش نمونه گیری داوطلبانه-هدف مند و بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. طرح تحقیق تجربی تک موردی از نوع خط پایه ی چندگانه بود. روان درمانی بین فردی در ده جلسه به دانش آموزان آموزش داده شد و آن ها به مقیاس خودکنترلی (تانجنی، 2004) و پرسش نامه ی خود گزارشی ابراز وجود (هرزبرگر و همکاران، 1984) در سه مرحله ی خط پایه، در حین آموزش و پیگیری دو ماهه پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش روان درمانی بین فردی باعث افزایش خود کنترلی با درصد بهبودی کلی 96/37، و افزایش ابراز وجود با درصد بهبودی کلی 04/51  در چهار دانش آموز شده است. شاخص های تغییر پایا هم حاکی از معناداربودن تغییر، بهبود خود کنترلی و افزایش ابراز وجود است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمانگران می توانند از روان درمانی بین فردی به عنوان رویکردی کارامد، جهت کاهش رفتارهای خود آسیب رسان در دانش آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: روان درمانی بین فردی، خودکنترلی، ابراز وجود
  • موسی جاودان*، طیبه رستگاری کیا، ایمانه آجی رمکانی صفحات 145-158

    این پژوهش با هدف مدل یابی روابط ساختاری پیش بینی تاب آوری بر اساس بهزیستی روان شناختی و ارزش های شخصی با میانجی گری معنای زندگی در دانشجویان اجرا شد. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نوع معادلات ساختاری است. جامعه شامل تمام دانشجویان دانشکده ی علوم انسانی دانشگاه هرمزگان بود که از این بین، 247 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسش نامه های تاب آوری کونور و دیویدسون (2003)، ارزش های شخصی شوارتز (2001)، معنای زندگی استگر (2006) و مقیاس کوتاه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) پاسخ دادند. در تحلیل داده ها از روش همبستگی از نوع معادلات ساختاری و نرم افزار Spss و Amos استفاده شد. یافته ها نشان داد بهزیستی روان شناختی هم مستقیم و غیرمستقیم و با میانجی گری معنای زندگی بر تاب آوری اثر داشته و ارتباط مستقیم مثبت بر معنای زندگی دارد. معنای زندگی ارتباط مستقیم بر تاب آوری دارد. ارزش های شخصی نیز ارتباط مستقیم بر تاب آوری داشت اما فاقد ارتباط معنی دار با معنای زندگی است. این یافته ها بیانگر این بود که به طور کلی بهزیستی روان شناختی نقش مهمی بر تاب آوری افراد دارد و می تواند وجود معنای زندگی، اثر مضاعفی بر میزان تاب آوری داشته باشد. ارزش های شخصی نیز چنین تاثیری را بر تاب آوری دارد، با این حال، ضریب رابطه ی مستقیم بین ارزش های شخصی با معنای زندگی معنی دار نیست؛ که این نشان دهنده ی اهمیت فراوان ارزش های شخصی به تنهایی در استقامت افراد است. لذا، می توان از نتایج حاصل شده در راستای آگاهی بخشی و ارتقای شخصیتی افراد مختلف اقدام نمود.

    کلیدواژگان: ارزش های شخصی، تاب آوری، بهزیستی روان شناختی، معنای زندگی
|
  • Somayeh Rahnamaee, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 1-13

    The ability to emotion regulation is one of the variables that is very important for adolescents. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion regulation training on mother-adolescent interaction, social isolation and aggression in female adolescents. In a quasi-experimental design with pre-test, post-test with a control group and a two-month follow-up, 40 female adolescent through purposive sampling based on the entry criteria participated in this study. Selected sample then randomly assigned to the experimental group (20 people) and a control group (20 people). Participants in three stages of pre-test, post-test and follow-up responded to the Parent-Child Relationship Scale (1994), Social Isolation Questionnaire (1976) and Aggression Questionnaire (1992). The experimental group received emotion regulation training during 8 sessions of 60 minutes and the control group did not receive any training. Results revealed that emotion regulation training is effective in reducing aggression and increasing mother-adolescent relationships, and this effectiveness was stable until the follow-up stage. The effectiveness of emotion regulation training on reducing social isolation was not confirmed. It seems that through emotion regulation training, it is possible to strengthen the mother-adolescent relationship and reduce the aggression of adolescent girls.

    Keywords: Emotion regulation training, mother-adolescent interactions, social isolation, aggresion, female students
  • Azam Ghane Ezabadi*, MohammadHasan Gerami, Omid Amini Pages 15-23

    Anger issues seem to be a central problem in individuals who show impulsive tendencies (reference???). Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of parenting education based on compassion-based mindfulness in controlling the anger of mothers. The research method was quasi-experimental with a pre-test post-test design with a control group and the statistical population included all mothers referred to the Iranian Welfare Organization in 2019. The sample size consisted of 30 impulsive mothers who were selected by available methods and were randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The research tool for data collection was the Anger Control Questionnaire and to provide parenting training based on compassion-based on mindfulness, a workshop designed by the researcher was conducted in 14 sessions of 60 minutes for the experimental group. The results showed that the level of covariance analysis test showed that parenting education based on mindfulness-based on compassion was effective in controlling mothers' anger and 52% of the post-test scores were explained by parenting education. According to the results of this study, the skills used in parenting education and mindfulness can help impulsive mothers to have more control over their anger. Therefore, by including parenting education in the programs of related organizations such as education, families can be helped effectively.

    Keywords: Parenting, Mindfulness-Conscious, Anger Control
  • Hossein Rostami*, Mehran Soleymani, Parisa Hajasadi, Reza Darabi Pages 25-38

    The aim of this study was to investigate the relationship between early maladaptive schemas with cyberchondria with the mediating role of emotion regulation in students. The research method is correlational. The study sample was 337 people who were selected by available method as an online call in the academic year 2020-2021. from among the students of the Islamic Azad University of Tabriz. To collect data, Young's (2007) Early Maladaptive Schema Questionnaire, the Cybercondria Questionnaire (Fergus, 2014) and the Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (Grenfsky et al. 2001) were used. The collected data were analyzed using structural equation tests with Amos software and SPSS 23. Results showed that there is a negative relationship between early maladaptive schemas and positive emotion strategies and a positive relationship with negative emotion strategies. There is a negative relationship between positive emotion strategies and cyperchondria and a positive relationship between negative emotion strategies and cyperchondria. There is no direct relationship between early maladaptive schemas and cyperchondria. There is an indirect relationship between early maladaptive schemas with cyberchondria and the mediating role of cognitive emotion regulation. Finally, the results showed that the variables of primary maladaptive schemas and cognitive regulatory strategies of positive and negative emotions are able to explain 34.4% of the variance of Cypkendria mental illness.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Cognitive emotion regulation strategies, Cyberchondria
  • Mousa Choupani, Maryam Alsadat Fatehizade*, Faramarz Asanjarani, Alberto Mario De Castro Correa Pages 39-53

    The present study investigated the effectiveness of Rollo's Existential-Humanistic Approach to the willingness to infidelity in disloyal men. The present study was a single case study (A-B phase design). The research population included men involved in marital infidelity in Shahindaj in 2021. The participants were three people who were selected using purposive sampling to participate in treatment. The data were collected using the Whitley Attitudes toward Infidelity Scale (ATIS). The intervention was performed individually, two sessions per week for 120 to 160 minutes on the participants. The collected data were analyzed using visual analysis, the change stability index, and the recovery rate formula. The visual analysis of the curves for the tendency to marital infidelity in the intervention stage showed that the two variables underwent a downward trend and the change stability index of both variables was greater than 1.96. Furthermore, the tendency to marital infidelity and existential crises were improved by 41.66% and 31%, respectively, indicating that the intervention implemented following Rollo's approach had a significant impact on these two variables. Based on the findings of the present study, it can be concluded that therapists can use the Rollo's existential-humanistic approach as an efficient model to reduce existential crises in clients and also reduce the tendency to infidelity in the individuals or couples engaged in marital infidelity.

    Keywords: Marital infidelity, Existential crises, May existential, humanistic therapy
  • Mahboubeh Moradi Siah Afshadi, Shole Amiri*, Hooshang Talebi Pages 55-67

    Attention Deficit/Hyperactivity Disorder has been associated with deficiencies in executive function as well as disorders such as depression and anxiety, especially in adulthood. However, the manner of this relationship has not been investigated in detail. Therefore, this study aimed to examine the structural model of executive functions and ADHD concerning the mediating role of depression and anxiety in university students with ADHD. The method was correlational with the structural equation modeling type. The statistical population included all students with ADHD in Isfahan, Iran. During the initial screening, out of 1368 students, 280 were diagnosed with ADHD. Among them, 200 were selected by purposeful sampling. The tools used were Barkley Adult ADHD Rating Scale (2011), Barkley Deficits in Executive Function Scale (2011), mental health questionnaire (1973), and ADHD diagnostic interview (2010). The maximum likelihood estimator and bootstrap significance test analyzed the data. The results indicated a good fit of the data obtained from the sample with the hypothetical conceptual model. The fit indices of the model were as follows: X2=2681.89, df=1402, CFI=.93, GFI=.90, RMSEA=.05. Considering the significance, the direct effects of executive functions on depression, some dimensions of ADHD, like sluggish cognitive tempo, and the significant indirect effects of executive functions on ADHD subscales are evident. Based on the findings, the mediating role of depression is approved. In conclusion, the deficiency of executive functions, directly and through the mediation of depression, causes cognitive deficits, including attention deficit and sluggish cognitive tempo.

    Keywords: ADHD, anxiety, depression, executive functions, structural equation modeling
  • Rahimeh Madaeni Bile Dargh, Susan Alizadehfard* Pages 69-81

    This research was conducted with the aim of predicting self-harm behaviors based on time perception, depression and self-forgiveness in adolescents. The research method was descriptive correlation study. The statistical population included all students aged 12 to 18 in Tehran. The sample consisted of 200 people who were selected by using cluster random sampling method. Mello and Worrell's time perception questionnaire (2015), Beck's depression questionnaire (1961), Kavinsky and Glenn's (2009) self-harm behaviors questionnaire, and Woll, D. Shi, Vakini's (2008) self-forgiveness questionnaire were used as instruments. Data analysis was done by structural equation method using PLS-3 software. The results showed that depression, self-forgiveness, positive and negative present have a significant direct effect on self-harm behaviors. This is while the negative present and the negative past with the mediation of depression and the positive present with the mediation of self-forgiveness have a significant indirect effect on self-harm behaviors. According to the findings of this research, it is clear that depression, negative past and negative present, with the mediation of depression, increase self-forgiveness and positive present decrease self-harming behaviors. Overall, the results support the role of time perspective in predicting the disorder of self-harm behaviors in adolescents, and therefore it can be used in prevention and formulation of intervention programs.

    Keywords: self-harm behaviors, depression, time perception, self forgiveness
  • Masoumeh Esmaili*, HamidReza Imani Far, Mehdi Saberian, Fatemeh Sadat Shafiei Pages 83-95

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of book therapy on internalized (anxiety) and externalized (aggressive) behavioral problems of second grade male students. The research was quasi-experimental with a pre-test-post-test design in terms of applied purpose and method. The statistical population of this study included all male students in the second grade of elementary school in Benaroyeh district of Larestan in the academic year 2021-2022, 30 of whom were selected by simple randomly assigned to either an experimental (N=15) or a control group (N=15). Aachenbach's Child's Behavioral Checklist was used to collect information. To analyze data, univariate analysis of covariance (ANCO) and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) were used using SPSS statistical software.  Results of this study showed that book therapy has a significant effect on reducing students’ internal and external behavioral problems so that both anxiety and aggression is reduced.

    Keywords: book therapy, internalized (anxiety), externalized (aggressive) behavioral problems, students
  • Hashem Jebraeili*, Roya Rezaee, Shabnam Davudizadeh Pages 97-108

    The present study was conducted to evaluate the psychometric properties and factor structure of the risky, impulsive and self-destructive behavior and affective triggers of risky behavior questionnaire. In an analytical cross-sectional study, 401 adults were selected from the general population of Kermanshah (n=201) and Sanandaj (n=200) and were assessed using the Risky, Impulsive, and Self-Destructive Behavior Questionnaire (2017) and the Impulsive Behavior Scale (2014). Data were analyzed using correlation tests and confirmatory factor analysis using SPSS-26 and Mplus-8 software. Cronbach's alpha and split-half coefficient of the three main parts of the questionnaire (risky behavior, negative affective motivation and positive affective motivation) were 0.91 and 0.91, 0.93 and 0.91, and 0.93 and 0.92, respectively. The factor structure of the risky behavior (RMSEA=0.02, CFI=0.98, TFI=0.98), negative affective motivation (RMSEA=0.05, CFI=0.93, TFI=0.93) and positive affective motivation (RMSEA=0.03, CFI=0.96, TFI=0.96) parts was approved. Positive correlations between risky behaviors and impulsivity dimensions indicated the criterion validity of the questionnaire. The results showed the reliability and validity of the risky, impulsive, and self-destructive behavior questionnaire and considering that it measures a wide range of risky behaviors in a relatively short time, it can be a suitable measure for research and screening.

    Keywords: Affective motivation, impulsivity, risky behavior, self-destructive behavior, Psychometric properties
  • Azade Morade, Hossein Keshavarz-Afshar*, Masoud Kholamali Lavasani Pages 109-127

    The aim of this study was to evaluate the comparison the effectiveness of telehealth for family therapy and Cognitive-behavioral couple therapy on family conflicts and marital intimacy in Corona. This research is applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of research method. The semi-experimental design of the current research was pre-test-post-test and follow-up (2 months) with the control group. The statistical population of this study consisted of all couples who referred to the Khorramabad Divorce Reduction Counseling Center on behalf of family courts or on their own initiative to resolve family disputes. The sample consisted of 36 couples (72 people) referring to divorce counseling centers in Khorramabad city who were selected by Convenience Sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Structured clinical interview (Zimmerman, 2013), revised marital conflict questionnaire (Sanai Zaker and et al., 2008) and marital intimacy scale (Oulia, 2006) were used to collect data. Remote telehealth for family therapy was conducted in the experimental group using the model of Langarizadeh et al. (2017) and Borcsa and Pomini (2018) and cognitive-behavioral counseling using Epstein and et al (2016) model. the control group did not receive any intervention during this period. The collected data were analyzed using Multivariate analysis of covariance test. The results showed telehealth for family therapy (TFT) and Cognitive-behavioral couple therapy is effective on family conflicts and marital intimacy (P≥0.001). The results of the follow-up phase showed that the stability of the interventions in the follow-up phase was maintained on the scores of family conflicts and marital intimacy. The results of Bonferroni follow-up tests showed that remote telehealth for family therapy compared to Cognitive-behavioral couple therapy significantly increased marital intimacy and reduced family conflicts. According to the results, it can be stated that remote family counseling training and cognitive-behavioral couple therapy can provide effective solutions to reduce family conflicts and increase marital intimacy through the use of useful and cheap technologies along with face-to-face counseling. especially during the covid-19 pandemic for couples and families.

    Keywords: Telehealth for Family Therapy, Cognitive– Behavioral Counseling, Family Conflicts, Marital Intimacy, Covid-19
  • Kobra Mohammadi, Masoud Shahbazi*, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 129-143

    The aim of this research was to investigate the effectiveness of interpersonal psychotherapy on self-control and self-expression of female students with self-harming behaviors referred to the counseling center of area 3 of Ahvaz city. In this research, four students were selected by the voluntary-purposive sampling method and based on the entry and exit criteria. The design of the experimental research was a single case of the multiple baseline type. Interpersonal psychotherapy was taught to the students in ten sessions, and they responded to the self-control scale (Tanjani, 2004) and the self-report self-expression questionnaire (Herzberger et al., 1984) in three stages of the baseline, during the training and the two-month follow-up. The data were analyzed by visual drawing method, Reliable Change Index (RCI), and recovery rate formula. The findings showed that interpersonal psychotherapy training increased, in general’s students, self-control (37.96%) and self-expression (51.04%) during training and Follow-up Stages. These were maintained percentages in follow-up stage. The RCI should meaningful change and increase in student’s self-control and self- expression during training and follow-up stages. Based on the findings of the research, it can be concluded that therapists can use interpersonal psychotherapy as an effective approach to reduce self-harming behaviors in students.

    Keywords: interpersonal psychotherapy – self control - assertive
  • Moosa Javdan*, Tayebeh Rastegarikia, Imaneh Ajiramkani Pages 145-158

    The following paper discusses predicting resilience based on psychological well-being and personal values with the mediating of the meaning of life in students. The research method is a descriptive-survey and structural equations type. The population included all the students of Hormozgan University Faculty asked to response Connor and Davidson's resilience questionnaires (2003), Schwartz's personal values (2001), Steger's meaning of life (2006), and Rief's short psychological well-being scale (1989). In the data analysis, the correlation methods of structural equations and Spss and Amos software was used. The findings showed that psychological well-being has a direct and indirect effect on resilience through the mediation of the meaning of life and has a direct positive relationship with the meaning of life. The meaning of life is directly related to resilience. Personal values also had a direct relationship with resilience, but there is no meaningful relationship with the meaning of life. These findings indicated that, in general, psychological well-being plays an important role in people's resilience, and the existence of meaning in life can have an additional effect on the level of resilience. Personal values also have such an effect on resilience, however, the coefficient of the direct relationship between personal values and the meaning of life is not significant; This shows the great importance of personal values alone in people's endurance. Therefore, the obtained results can be used in order to raise awareness and improve the personality of different people.

    Keywords: psychological well-being, resilience, personal values, the meaning of life