فهرست مطالب

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 97 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صاحبه محمدیان منصور، ابوالقاسم گل خندان صفحات 11-40

    افزایش قابل توجه حوادث تروریستی از سال 2004 و ایجاد ناامنی ناشی از آن و همچنین ادامه روند نظامی سازی طی دهه های گذشته تحت تاثیر پیشرفت های تکنولوژیکی، واردات سلاح را در جهان افزایش داده است. تروریسم با ایجاد ناامنی در کشورهای هم جوار و نظامی سازی تحت رقابت ژیوپلیتیک می تواند واردات سلاح را در کشورهای هم جوار نیز افزایش و به رشد مضاعف واردات جهانی سلاح بیانجامد. بر این اساس هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی اثرات مستقیم تروریسم و نظامی سازی بر واردات جهانی سلاح و اثرات سرریز آن به کشورهای مجاور با استفاده از داده های آماری 67 کشور جهان طی دوره ی زمانی 2019-2004 می باشد. به این منظور، یک مدل تقاضای واردات سلاح با حضور شاخص های تروریسم و نظامی سازی جهانی، برای کشورهای مورد مطالعه طراحی و به منظور برآورد آن از روش اقتصادسنجی فضایی استفاده شده است. پیش از تخمین مدل فضایی، با استفاده از آزمون وابستگی تشخیصی فضایی موران، اثرات سرریز فضایی مورد تایید قرار گرفت. همچنین، با استفاده از آزمو ن های والد و حداکثر راست نمایی، مدل بهینه، مدل دوربین فضایی تعیین شد. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که وقوع حوادث تروریستی و نظامی سازی اثر مثبت و معناداری بر واردات سلاح داشته است. هم چنین، واردات جهانی سلاح دارای اثرات فضایی و مکانی بوده و واردات سلاح متاثر ازکشورهای مجاور نیز می باشد. وجود اثرات سرریز تروریسم و نظامی سازی بر واردات جهانی سلاح نیز تایید می شود. به این معنا که وقوع حوادث تروریستی و نظامی سازی در یک کشور علاوه بر تاثیر مثبت بر واردات سلاح آن کشور، واردات سلاح کشور مجاور را نیز افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: سرریز فضایی، واردات سلاح، تروریسم، شاخص جهانی نظامی سازی (GMI)، اقتصادسنجی فضایی
  • همت الله شمولی، موسی رشید حفظ آباد، بهادر نوکنده صفحات 41-71

     حفظ امنیت مهمترین دغدغه کشورهاست، .زیرا بدون امنیت پیشرفت و ترقی حاصل نخواهد شد.یکی از شیوه های تحقق امنیت استفاده از روش دیپلماسی می باشد که وزارت امورخارجه عهده دار آن است، اما درکنار دستگاه دیپلماسی سازمان دفاعی نیز می تواند با به کار گیری شیوه دیپلماسی دفاعی امنیت را تامین کند.این پژوهش در پاسخ به این پرسش است که نشانه های دیپلماسی دفاعی مقام معظم رهبری چیست؟ که در پاسخ، در بیانات مقام معظم رهبری 10 شاخص اصلی دیپلماسی دفاعی مقام معظم رهبری از بیانات ایشان را استخراج نموده و سپس دسته بندی نموده و تاثیرات آنها در قدرت نرم ج .ا.ایران مورد واکاوی قرار گرفته است. چارچوب نظری برمبنای نظریه تهدید نرم می باشد روش.پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد و داده ها و منابع آن به روش کتابخانه ای گرد آوری شده است. نتایج نهایی بررسی داده ها نشان می دهد که دیپلماسی دفاعی، می تواند منافع و اهداف نظام سیاسی را بدون کاربرد قدرت سخت تامین کند و دیپلماسی دفاعی را می توان بخشی از ضرورت های راهبردی در دوران جنگ نرم دانست ونهایتا رسالت دیپلماسی دفاعی افزایش قدرت ملی به منظور دفع تهدیدهای نرم دشمن در همه عرصه های سیاسی و نظامی و اقتصادی است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی دفاعی، تهدید نرم، مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، نشانه شناسی
  • محدثه حامدی، محمدعلی نکویی، پرویز جعفری صفحات 73-98

    برنامه ریزی و مدیریت بحران سوانح احتمالی با تاکید یر رویکردهای مهمی مانند تخلیه اضطراری در اماکن فرودگاهی دارای درخور توجه است. هدف این مقاله، شناسایی عوامل موثر برتخلیه اضطراری، بررسی وضعیت فعلی فرودگاه، شناسایی گلوگاه ها و ارزیابی تاثیر گلوگاه های خطرزا در مسیرو محاسبه زمان می باشد.روش پژوهش ازنوع توصیفی - تحلیلی، از نظر حل مساله ترکیبی می باشد . جمع آوری اطلاعات میدانی و اسنادی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 53 نفر از متخصصان می باشد. بعد از انجام مطالعات اسنادی عوامل موثر بر تخلیه اضطراری شناسایی شده و سپس مدل سازی سناریو شرایط فعلی و دو مدل A و B در نرم افزار Any Logic انجام شده است. در مدل A زمان نسبت به A1 کاهش یافته است، در واقع در مدل A ، 2450 نفر در 52 دقیقه محل را ترک می کنند و در مدل A1 در 75 دقیقه محل را ترک می کنند. در مدل B زمان نسبت به B1 کاهش یافته است، در مدل B ، 2450 نفر در 62 دقیقه محل را ترک می کنند و در مدل B1 در 75 دقیقه محل را ترک می کنند در مدل شرایط فعلی مشهود است که روند حرکت به کندی صورت گرفته و گره هایی ایجاد شده است؛ لذا ضروررت اصلاح ساختارسالن را خاطر نشان می سازد. .

    کلیدواژگان: مدل ارزیابی، تخلیه اضطراری، جمعیت، ازدحام
  • رضا حسین پور، مصطفی روحانی نیا صفحات 99-130

    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه ها یا شاخص های الگوی ارزشیابی یک دانشگاه سازمانی نظامی بود. تحقیق از نظر هدف، توسعه ای و از نظر روش، کیفی بود. جامعه آماری را 32 نفر از مدیران و اعضای هییت علمی حوزه مدیریت آموزشی، مدیریت آموزش عالی و منابع انسانی دانشگاه تشکیل دادند. نمونه تحقیق برای مصاحبه ساختاریافته تعداد 12 نفر از جامعه آماری پژوهش بود که با شیوه هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات (مبانی نظری و پیشینه)، کتابخانه ای و روش جمع-آوری داده ها، میدانی و از طریق مصاحبه ساختاریافته بود. به منظور شناسایی ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه ها یا شاخص های الگو، مبانی نظری، پیشینه و اسناد و مدارک علمی مرتبط با حوزه ارزشیابی در بعد سازمانی و اسناد بالادستی دانشگاه به شیوه کتابخانه ای و مطالعه اسنادی با منطق قیاسی و استقرایی، بررسی و تحلیل شده و الگوی اولیه تحقیق از آن ها استخراج شد. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه ساختاریافته محقق ساخته استفاده شد. ابزار توسط 8 نفر از خبرگان روایی سنجی شد. برای تحلیل داده ها و اصلاح و تکمیل الگوی اولیه، داده های مصاحبه با خبرگان از طریق آزمون دوجمله ای تحلیل و بر اساس یافته های این آزمون و پس از حذف موارد تایید نشده؛ 15 بعد، 62 مولفه و 121 زیرمولفه یا شاخص بعنوان الگوی ارزشیابی دانشگاه سازمانی نظامی در سطح معناداری 0.05 مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: الگو، مولفه، زیرمولفه، شاخص، ارزشیابی
  • حمیدرضا قائدعلی، محمدمهدی مهتدی، غلامحسین نیکوکار صفحات 131-157

    پس از استعاره موجود زنده در علم سازمان و مدیریت مفهوم چرخه عمر پدیدار گشت و در انتهای این چرخه به مانند هر موجود زنده ای مرگ سازمان فرا می رسید. اما موجوداتی در طبیعت وجود دارند که دستخوش پیری نمی شوند و به مرگ طبیعی نمی میرند و عامل این ویژگی بیشینه بودن سلول های بنیادی در بدن این جانداران است. همانگونه سلول بنیادی برای هر جانداری منحصر به فرد است به ازای تمامی سازمان ها می توان استعاره سلول بنیادین را به کارگرفت و عامل نامیرایی سازمان را شناسایی نمود. در تحقیق حاضر نهادهای انقلابی مورد مطالعه قرار گرفته است از این رو هدف از تحقیق حاضر شناسایی مولفه ای در نهاد انقلابی است که بتواند موجب خاصیت نامیرایی شود. برای دستیابی به هدف تحقیق در سه گام از روش دلالت پژوهی، تحلیل مضمون قالبی و مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. در گام اول تحقیق با مصاحبه نیمه ساختار یافته از 14 نفر از خبرگان و در گام دوم با بهره گیری از بیانات آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی) و در گام سوم با تشکیل گروه تعاملی خبرگان، جمع آری اطلاعات صورت پذیرفت.نتایج این تحقیق نشان می دهد که «هویت انقلابی» به مثابه سلول بنیادین در نهاد انقلابی عمل می نماید و ارزش انقلابی، نگرش انقلابی و رسالت انقلابی اجزای سازنده هویت انقلابی هستند. هویت انقلابی همچون سلول بنیادین خاصیت تجدید پذیری، ترمیم شوندگی و نوشوندگی را در نهاد انقلابی به ارمغان می آورد و بیشینه نمودن آن موجب نامیرایی در نهاد انقلابی خواهد شد.

    کلیدواژگان: استعاره شناختی، استعاره سازمان، موجود زنده، نهاد انقلابی
  • حجت الله مومیوند، مهران کشتکار هرانکی، جلال نوری، حمیدرضا حبیبی، مرتضی پیری صفحات 159-184

     تغییر و رقابت دو ویژگی عمده جوامع و سازمان های امروزی است و چالش هایی که به واسطه این تغییرات ایجاد می شود نیازمند تاب آوری سازمانی است. مدیریت دانش و مدیریت نوآوری به سازمان ها کمک می کند تا در محیط پویا به مقابله با تغییرات غیرقابل پیش بینی بپردازند. سازمان هایی موفق‎تر هستند که زودتر، سریع‎تر و بهتر از رقبا یاد بگیرند و یادگیری همسو با افزایش تاب آوری سازمانی حرکت کند در این راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی و سنجش تاثیر مدیریت دانش بر تاب آوری سازمانی با نقش میانجی مدیریت نوآوری است. سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه آیا بین مولفه های اصلی مدیریت دانش و تاب آوری سازمانی با نقش میانجی مدیریت نوآوری رابطه معناداری وجود دارد؟ جامعه آماری شامل 60 نفر مدیران پژوهشگر سازمان تحقیقاتی موردمطالعه است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. در این پژوهش، سه پرسشنامه مدیریت دانش، تاب آوری سازمانی و مدیریت نوآوری با طیف پنج گزینه ای تهیه و روایی صوری و محتوایی آنها با استفاده از نظر خبرگان و نیز تحلیل عامل تاییدی، مورد تایید قرار گرفت. یافته ها نشان داد با توجه به اینکه مقدار معناداری Z بالاتراز 96/1 و همچنین مقدار نکویی ارزش (GOF) به میزان 650/0 می باشد بین مدیریت دانش و تاب آوری سازمانی از طریق نقش میانجی مدیریت دانش رابطه معناداری وجود دارد. افزایش و ارتقاء سطح مدیریت دانش و مکانیزم های مدیریت نوآوری می تواند تاب آوری سازمانی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، مدیریت دانش، معادلات ساختاری، مدیریت نوآوری
|
  • Sahebe Mohammadian Mansour, abolghasem golkhandan Pages 11-40

    The significant increase in terrorist incidents since 2004 and the resulting insecurity, and also, the continuation of the militarization process over the past decades under the influence of technological advances, have increased the arms import in the world. Terrorism by creating insecurity in neighboring countries and militarization under geopolitical competition can increase the arms import in neighboring countries and lead to a double growth of global arms imports. Based on this, the main purpose of this study is to investigate the direct effects of terrorism and militarization on the global arms import and its spillover effects to neighboring countries using statistical data from 67 countries in the period of 2004-2019. For this purpose, an arms import demand model with the presence of indicators of terrorism and global militarization for the countries under study and the spatial econometric method has been used to estimate it. The results of the model estimation show that the occurrence of terrorist incidents and militarization had a positive and significant effect on the arms import. Also, the global arms imports have spatial effects and the arms import is also affected by neighboring countries. The existence of spillover effects of terrorism and militarization on global arms imports is also confirmed. In this sense, the occurrence of terrorist incidents and militarization in a country, in addition to having a positive effect on the arms import of that country, also increases the arms import of the neighboring country.

    Keywords: Spatial Spillover, Arms Import, Terrorism, Global Militarization Index (GMI), Spatial Econometric
  • Hematolah Shamouli, moosa rashid, bahador nokandeh Pages 41-71

    Maintaining security is the most important concern of countries, because without security, progress and development will not be achieved. One of the ways to achieve security is the use of diplomacy, which is the responsibility of the Ministry of Foreign Affairs, but in addition to the diplomacy of the Defense Organization, it can also use The method of defense diplomacy provides security.This research is in response to the question that what are the signs of the Supreme Leader's defense diplomacy? In response to the research question, in the statements of the Supreme Leader, 10 main indicators of the defense diplomacy of the Supreme Leader were extracted from his statements and then categorized, and their effects on the soft power of Iran were analyzed. The theoretical framework is based on the soft threat theory. The method. The current research is descriptive-analytical, and its data and sources have been collected using a library method. The final results of the review of views show that defense diplomacy can provide the interests and goals of the political system without the use of hard power, and defense diplomacy can be considered a part of the strategic imperatives in the era of soft war, and finally, the mission of defense diplomacy is to increase national power in order to repel The soft threats of the enemy are in all political, military and economic fields.

    Keywords: defense diplomacy, soft threat, Supreme Leader, semiotics
  • mohadeseh hamedi, MohammadAli Nekooie, Parviz Jafari Pages 73-98

    Planning and crisis management of potential accidents with emphasis on important approaches such as emergency evacuation in airport areas is worthy of attention. The purpose of this article is to identify the effective factors of emergency evacuation, check the current status of the airport, identify bottlenecks and evaluate the effect of dangerous bottlenecks on the route and time calculation. The research method is descriptive-analytical, in terms of solving a mixed problem. Collecting field and documentary information has been done. The statistical population includes 53 specialists. Random sampling and Cochran's formula were used. After conducting documentary and library studies, interviewing and completing questionnaires, factors affecting emergency evacuation have been identified, and then scenario modeling of current conditions and two models A and B have been done in Any Logic software. By comparing the two models, we find that the time is more reduced in model A, and it is possible to put the removal of entrance gates in the first priority of the evacuation strategies, and after that, the removal of the ticket booths in the passageway for passengers who have just disembarked from the plane. Previous researches have only looked at the current situation of the emergency evacuation issue in the study of resilience.

    Keywords: Assessment model, emergency evacuation, population, congestion
  • reza hosseinpour, mostafa rohaninia Pages 99-130

    The aim of the current research was to identify the dimensions, components and sub-components or indicators of the evaluation model of a military organizational university. The research was developmental in terms of purpose and qualitative in terms of method. The statistical population includes 32 administrators and faculty members in the field of educational management, higher education management and human resources of the university. The research sample for the structured interview was 12 people from the statistical population of the research who were selected purposefully. The method of collecting information (theoretical and background) was library and the method of collecting field information was through structured interviews. In order to identify the dimensions, components and subsets or indicators of the model, theoretical foundations, background and scientific documents and documents related to the field of evaluation in the organizational dimension and the upstream documents of the university in the form of library and study. The documents were analyzed with deductive and inductive logic and the primary research model was extracted from them. A researcher-made structured interview tool was used to collect data. This tool was approved by 8 experts. To analyze the data and modify and complete the initial model, the interview data was analyzed through the binomial test and based on the findings of this test and after removing the unconfirmed items. it placed. 15 dimensions, 62 components and 121 sub-components or indicators were confirmed as the evaluation model of military organizational university at a significance level of 0.05.

    Keywords: Model, component, sub component, index, evaluation
  • Hamidreza Ghaedali, MohammadMahdi Mohtadi, Gholamhossein Nikookar Pages 131-157
  • hojatallah moomivand, mehran keshtkar haranaki, jalal noori, hamidreza habibi, mortezaa piri Pages 159-184

     Change and competition are two major characteristics of today's societies and organizations, and the challenges created by these changes require organizational resilience. Knowledge management and innovation management help organizations to deal with unpredictable changes in a dynamic environment. Organizations are more successful if they learn earlier, faster and better than their competitors and learning moves in line with increasing organizational resilience. In this regard, the main goal of the current research is to provide a model to investigate and measure the impact of knowledge management on organizational resilience with The mediating role is innovation management. The main research question is what are the main components of knowledge management and organizational resilience to explain the meaningful relationship between them and the mediating role of innovation management? The statistical population includes 60 research managers of the studied research organization. The research method is descriptive and correlation type and is specifically based on the structural equation model. In this research, three questionnaires of knowledge management, organizational resilience and innovation management with a range of five options were prepared and their face and content validity was confirmed using experts' opinions and confirmatory factor analysis. The findings showed that considering that the significance value of Z is higher than 1.96 and also the value of goodness of fit (GOF) is 0.650, there is a significant relationship between knowledge management and organizational resilience through the mediating role of knowledge management. Increasing the level of knowledge management and innovation management mechanisms can increase organizational resilience

    Keywords: Organizational resilience, knowledge management, structural equations, innovation management