فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1402)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 97، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله سالار* صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش ساخت و اعتباریابی پرسش نامه ای برای سنجش ارزشیابی رزمایش مشترک انتظامی است که متناسب با ویژگی ها و فرهنگ بومی تربیت و آموزش فراجا باشد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه این پژوهش کلیه خبرگان، اساتید، فرماندهان، مدیران ودست اندرکاران طراحی و اجرای رزمایش های دانشگاه افسری و تربیت پلیس امام حسن مجتبی (ع)، کارشناسان آموزش و معاونت عملیات فراجا و فاتب در حوزه رزمایش تعداد 96 نفر بودند که که 75 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بوده است. به منظور حصول روایی صوری به برآورد شاخص های CVR و CVI  با استفاده از کارشناسان و خبرگان اقدام شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 89 درصد سنجیده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و ساخت ابزار موردنظر، از روش تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار PLS استفاده شده است. 

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی داده ها تاییدی در قالب مدل اندازه گیری پس از تامین کلیه پیش فرض ها نشان داد که از 137 گویه شناسایی شده برای ارزشیابی رزمایش، 104 گویه با مولفه های خود همبستگی داشتند و به عنوان سوال های نهایی پرسش نامه مورد تایید قرار گرفتند.

    نتایج

    این مطالعه نشان داد که پرسش نامه ارزشیابی رزمایش با ضرایب روایی و پایایی مناسب، ابزاری برای سنجش و ارزشیابی رزمایش مشترک است و می توان نسبت به انجام ارزشیابی و سنجش در مراحل قبل، حین و بعد از اجرای رزمایش مشترک انتظامی اقدام کرد..

    کلیدواژگان: ابزار سنجش، رزمایش مشترک، ساخت، اعتباریابی
  • آرمین لطفی*، علی احتشامی، محمد صفری صفحات 32-57
    زمینه و هدف

    با گسترش ابعاد جهانی قاچاق مواد مخدر، اثرات مخرب این جرم بر اقتصاد و امنیت جمهوری اسلامی ایران و لزوم بررسی پرونده های قاچاق مواد مخدر موجود در دل بعضی از پرونده های پول شویی مطرح شده در پلیس امنیت اقتصادی باعث شد، پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی جرم یابی قاچاق مواد مخدر از طریق پرونده های پول شویی نگاشته شود.

    روش

    پژوهش کاربردی حاضر، با رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه مشارکت داده شده در تحقیق، پرونده های پول شویی در حال رسیدگی در پلیس امنیت اقتصادی فاتب است که به صورت هدفمند انتخاب شدند و در سیزدهمین پرونده، تحقیق به اشباع نظری و مضمونی رسید. برای انجام تحلیل محتوای کیفی، از نرم افزار MAXQDA استفاده شد.

    یافته ها

    مضامین پایه ای استخراج شده در 9 مضمون سازمان دهنده شامل: «منابع اطلاعات، اقدامات فنی، متهمین و مرتبطین، ضابطین، کشف جرم، ادارات و سازمان ها، قوانین، شبکه بانکی، عملیات بانکی» و در نهایت در مضمون های فراگیر «سازمانی و غیرسازمانی» سازماندهی شد.

    نتایج

    الگوی احصا شده در 2 بعد، 9 مولفه و126 شاخص می تواند به عنوان راهنمایی برای پلیس امنیت اقتصادی و پلیس مبارزه با موادر مخدر باشد تا با پیاده سازی آن در مبارزه با پول شویی و قاچاق مواد مخدر فراهم کننده رویکردی تعاملی و مدیریتی بین آن دو پلیس باشد، به نحوی که با پیاده سازی موارد موجود در الگوی حاضر، بتوان از مسیر کشف جرم در مبارزه با پول شویی به کشف قاچاق مواد مخدر و بالعکس رسید..

    کلیدواژگان: جرمیابی، قاچاق موادمخدر، کشف جرم، پولشویی
  • مهدی نظری علوم*، فریبا شایگان، رضا موذن صفحات 59-81
    زمینه و هدف
      شناسایی عوامل موثر بر جرایم رمز ارزها در فضای مجازی است و قصد دارد با استفاده از داده های فضای مجازی دیدگاه نوینی را برای جرم یابی ارزهای مجازی بیان دارد.
    روش
    پژوهش از نظر نوع تحقیق یک تحقیق کاربردی و از نظر شیوه اجرا از نوع روش تحقیق آمیخته با دو روش تحقیق کیفی (با تکنیک تحلیل مضمون) و روش کمی (با تکنیک پیمایشی) است. جامعه آماری بخش کیفی نخبگان و خبرگان و جامعه آماری بخش کمی  کارشناسان جرم یابی رمز ارزها است. ابزار گرد آوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش نمونه گیری گلوله برفی برای رسیدن به اشباع نظری (14 نفر) و ابزار گردآوری بخش کمی پرسش نامه است که قبل از اجرا از طریق اعتبار صوری و آلفای کرونباخ اعتبار و پایایی آن تایید شده است. داده های تحقیق با تحلیل مضمون به روش کدگذاری و داده های بخش کمی با استفاده از نرم افزار spss  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد سه مقوله اصلی ساختار، تصمیم گیری و اطلاعات بر روی متغیر وابسته تحقیق یعنی جرم یابی ارزهای مجازی موثر است.
    نتایج
    مهم ترین شاخصه های نظام جامع جرم یابی ارزهای مجازی، تدوین دستورالعمل و شیوه نامه های جرم یابی ارزهای مجازی بوده و رگه هایی از پول شویی در رمز ارزها و شناسایی عوامل موثر در فضای مجازی و عوامل جرم زای ارزهای مجازی در تحقیق به وضوح قابل مشاهده است. این موارد از عوامل مهم بی نظمی و اختلال در امنیت اقتصادی بوده و عدم انجام آسیب شناسی حوزه ارزهای مجازی، پیامد اقتصادی آن جبران ناپذیر بوده و جرایم پنهان ناشی از آنها  منجر به کاهش تسلط سیستم قضایی و امنیتی کشور بر جرم در فضای حقیقی و مجازی می شود. در نهایت از ویژگی های تحقیق این است که می توان از راهکارها علیه فعالیت های غیرقانونی در این حوزه بهره برداری کرد..
    کلیدواژگان: آسیب شناسی جرم، جرم یابی، ارزهای مجازی، بیت کوین
  • غلامرضا مرادی سیاسر*، سعید رمضان زاده، ولی رادمهر، مرتضی محمدی صفحات 83-104
    زمینه و هدف

    ارتقاء کیفیت تیراندازی های حین ماموریت، همواره مورد توجه مسیولان فراجا بوده است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر استفاده از شبیه سازهای ناپتل و تپانچه لیزری بر ارتقاء مهارت تیراندازی کارکنان پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی تهران بزرگ است.

    روش

    این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، جزو تحقیقات شبه آزمایشی است. جامعه آماری تحقیق کارکنان پلیس پیشگیری فاتب و اندازه نمونه 60 نفر شامل دو گروه آزمایش ناپتل و تپانچه لیزری، به علاوه گروه گواه هر گروه شامل 20 نفر بوده و نمونه گیری به صورت دردسترس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و آزمایش میدانی و دریافت آزمون تیراندازی بر اساس فرم های استاندارد تعیین شده در فراجا بوده است.  پایایی ابزار به روش آزمون-بازآزمون با ضریب همبستگی بین دو آزمون و بازآزمون در دو گروه ناپتل و تپانچه لیزری به ترتیب برابر با 0.963 و 0.856 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره توسط نرم افزار spss  بهره برداری شد.

    یافته ها

    سطح معنی داری تحلیل کوواریانس در مورد تاثیر تمرین با تپانچه لیزری و شبیه ساز ناپتل کمتر از 05/0 بود بنابراین با اطمینان 95 درصد، بین گروه گواه و آزمایش در نمرات مهارت های سرعت و دقت تیراندازی تفاوت وجود دارد. همچنین میانگین نمرات هر دو مهارت، در گروه تپانچه لیزری بیشتر از گروه شبیه ساز ناپتل به دست آمد.

    نتیجه گیری

    تمرین با تپانچه لیزری و شبیه ساز ناپتل، تاثیر معناداری بر ارتقاء مهارت های تیراندازی دقت و سرعت کارکنان پلیس پیشگیری فاتب دارد و بنابراین می توان در رده های اجرایی و عملیاتی از این شبیه سازها به عنوان یکی از ابزارهای موجود برای ارتقاء تیراندازی کارکنان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شبیه ساز تپانچه لیزری، شبیه ساز ناپتل، تیراندازی، پلیس پیشگیری
  • غلامرضا رضایی*، مسعود یاراحمدی صفحات 106-124
    زمینه و هدف

    با پیچیده تر شدن جرایم، کشف سریع آنها به منظور دستگیری مجرمان برای جلوگیری از تکرار مجدد جرم و دست یابی به عواملی که این امر را محقق می بخشد، امری ضروری است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر در جرم یابی با رویکرد پیشگیرانه است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی، از حیث ماهیت داده ها کیفی-کمی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی نخبگان پلیس در حوزه های جرم یابی و پیشگیری از جرم هستند که با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع نظری، 16 نفر به عنوان نمونه انتخاب و ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود، داده های جمع آوری شده نیز در این بخش به روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار"مکس کیودا" مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در بخش کمی جامعه آماری 96 نفر مشتمل بر کارآگاهان و کارشناسان با تجربه در امر جرم یابی و پیشگیری از جرم هستند، همچنین ابزارگرد آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود و تحلیل داده ها در این بخش با استفاده از نرم افزار "ایموس"صورت پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش منجر به شناسایی3 مضمون اصلی و 37 مضمون فرعی مشتمل بر؛ در اختیار گذاردن نیروی کافی، ایجاد انگیزه در کارکنان و... در قالب بعد انسانی، تعامل با واحدهای تخصصی درون سازمانی، تامین منابع مالی و... درقالب بعد سازمانی و بهره برداری از سامانه های موجود، سرمایه گذاری در خرید تجهیزات فناورانه مدرن و... در قالب بعد فناورانه می باشد.

    نتیجه

    اجرایی نمودن مولفه های شناسایی شده با رویکرد پیشگیرانه و توجه به تسریع در فرآیند های جرم یابی موجبات پیشگیری سومین در وقوع جرم را مهیا ساخته و باعث جلوگیری از تکرار جرم می شود.

    کلیدواژگان: جرم، جرم یابی، پیشگیری، پیشگیری از جرم
  • هوشنگ گراوند*، محمدرضا نظری صفحات 107-148
    زمینه و هدف

    بی شک، رشد روزافزون شبکه های ارتباطی جهانی فواید و اهمیت غیرقابل انکاری دارد. با وجود این، نباید از پیامدهای ناگوار و مخرب آن به ویژه در زمینه های روان شناختی غافل ماند. هدف پژوهش حاضر تعیین اندازه اثر پیامدهای روان شناختی اعتیاد به فضای مجازی در ایران بود.

    روش

     این مطالعه از نظر هدف یک مطالعه بنیادی و از لحاظ اجرا یک پژوهش مروری و از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری تحقیق شامل مقالات و پایان نامه های داخلی طی 20 سال گذشته به تعداد 95 پژوهش است و 46 پژوهش مرتبط با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی-هدفمند که ملاک های درون گنجی را داشتند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از یک فرم کدگذاری استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ویرایش دوم نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA2) انجام شد.

    یافته ها

    انزوای اجتماعی (ES، 60/0)، پرخاش گری (ES، 45/0)، سلامت روان (ES، 42/0-)، استرس (ES، 40/0)، احساس تنهایی (ES، 39/0)، اضطراب (ES، 39/0)، افسردگی (ES، 36/0)، کیفیت زندگی (ES، 28/0-) و کیفیت خواب (ES، 22/0-) به ترتیب قوی ترین پیامدها شناسایی شدند. با توجه به ناهمگنی در مطالعات، پژوهش های دارای روایی (ES، 27/0) اندازه اثر بیشتری نسبت به پژوهش های بدون احراز روایی (ES، 11/0) و همچنین اندازه اثر روش نمونه گیری سیستماتیک (ES، 52/0) بیشتر از سایر روش های نمونه گیری بود.

    نتیجه گیری

    مرور پژوهش ها نشان داد که پدیده ی اعتیاد به فضای مجازی از اثرات روان شناختی قابل ملاحظه ای برخوردار است و لذا ضروری است که با در نظر گرفتن چارچوب پژوهش هایی که به عوامل روان شناختی تاثیرپذیر از آن پرداخته اند، برنامه هایی برای پیشگیری و مداخله در این پدیده ی مخرب طراحی نمود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، پیامدهای روان شناختی، فراتحلیل
|
  • روح الله سالار * Pages 1-30
    Background and purpose

    The purpose of the present research is to create and validate a tool for the evaluation of the joint police exercise that is appropriate to the characteristics and local culture of the education

    Method

    The method of the current research is a descriptive survey type. The community of this research was all the experts, professors, commanders, managers, and those involved in the design and implementation of the exercises of the University of Police Sciences and the experts of the Naja and Fateb operations deputy, 75 of whom were selected as a snowball. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, the validity of the questionnaire was confirmed by experts, and Cronbach's alpha coefficient for the underlying factors was 87%, 94%, and 86%, respectively. In terms of data analysis and construction of the desired tool, confirmatory factor analysis method with PLS software and content validity (CVR) and (CVI) have been used.

    Results

    The final instrument of this research has 104 items that include three factors before the exercise, during the exercise and after the exercise. The item reliability and composite reliability indicators indicate the appropriate reliability of the tool. In addition to exploratory and confirmatory factor analysis, convergent and discriminant validity results also showed that the instrument has acceptable validity.

    Conclusion

    The results have shown that this tool can be used to measure and evaluate the joint police exercise in the stages before, during and after the implementation of the joint police exercise in education and training system

    Keywords: measurement tool, joint exercise, Construction, Validation
  • Armin Lotfi *, Ali Ehteshami, Mohammad Safari Pages 32-57
    Background and aim

    Due to the growth of the global dimensions of drug trafficking, the destructive effects of this crime on Iran's economy and security, and the neglect of drug trafficking cases hidden in some of the money laundering issues raised in the Economic Security Police, have caused the writing of the present study with the aim of developing a model for the criminalization of drug trafficking through money laundering cases.

    Method

    The present paper was applied research which was conducted with a qualitative approach in terms of purpose. The statistical population consisted of the money laundering cases which were under investigation by the Tehran Economic Security Police, and these cases were purposefully selected until the thirteenth case until the research reached to the theoretical and thematic saturation. Data were analyzed using MAXQDA software.

    Results

    Nine categories included as, information sources, technical measures, defendants and related parties, officers, crime detection, departments and organizations, laws, banking network, banking operations, and finally, after selective coding, they were divided into organizational and non-organizational dimensions.

    Conclusion

    The proposed model in 2 dimensions, 9 components and 126 indicators can be used as a guide for the economic security police and the anti-narcotics police until its implementation and the development of a model for detecting drug trafficking crime via tracking money laundering cases in the fight against those offences which may provide an interactive and managerial approach between the above-mentioned two polices (economic security and the fight against narcotics). Hopefully by benefiting from the executive measures designed in the current model, practitioners may move from the path of crime detection in the fight against money laundering to the detection of drug trafficking and vice versa.

    Keywords: Criminalization, drug trafficking, Crime Detection, Money laundering
  • Mahdi Nazari Oloom *, F Shayegan Pages 59-81
    The purpose of this article is the pathology of crypto-currency crimes in cyberspace and it intends to use cyberspace data to express a new perspective for criminalizing virtual currencies. The current research is an applied research in terms of the type of research and a qualitative research in terms of the method of implementation and research method, with two qualitative methods of examining scientific documents and content analysis of virtual currencies. The data collection tools are scientific texts and interviews with experts and the statistical community of virtual currency experts. The research data were thematically analyzed and subjected to descriptive analysis. The findings of the research show that the three main categories of structure, decision-making and information are effective on the dependent variable of the research, i.e. the massing of virtual currencies.It is concluded that the most important indicators of the comprehensive system of criminalization of virtual currencies are the development of guidelines and guidelines for the criminalization of digital currencies, and there are traces of money laundering in cryptocurrencies and the identification of effective factors in cyberspace and criminalizing factors of virtual currencies in the research. It is clearly visible. These cases are one of the important factors of disorder and disturbance in economic security, and the failure to perform pathology in the field of virtual currencies, its economic consequences are irreparable, and the hidden crimes resulting from them lead to the reduction of the country's judicial and security system's control over crime in real and virtual space. will be Finally, one of the characteristics of the research is that it is possible to use solutions against illegal activities in this field.
    Keywords: Crime pathology, Crime Detection, virtual currencies, Bitcoin
  • Saeed Ramezanzadeh, Vali Radmehr, Morteza Mohammadi Pages 83-104
    Background and purpose

    improving the quality of shootings during the mission has always been the concern of Faraja officials. The purpose of this research is to investigate the effect of using Naptel simulators and laser pistols on improving the shooting skills of prevention police officers of Greater Tehran police command.

    Method

    In terms of purpose, this research is practical and in terms of research method, it is a quasi-experimental research. The statistical population of the research includes 2000 Fateb prevention police employees and the sample size is 60 people, including two test groups of Naptel and laser pistol, in addition to the control group of each group, there are 20 people, and the sampling was done as available. The means of collecting information were library and field test and shooting test based on the standard forms determined in Faraja. The reliability of the instrument was calculated by the test-retest method with the correlation coefficient between the two tests and retests in the Naptel and laser pistol groups equal to 0.963 and 0.856, respectively. To analyze the data, multivariate covariance analysis was used by spss software.

    Findings

    The significance level of covariance analysis regarding the effect of training with laser pistol and Naptel simulator was less than 0.05, so with 95% confidence, there is a difference between the control and experimental groups in the scores of shooting speed and accuracy skills. Also, the average scores of both skills were higher in the laser pistol group than in the Naptel simulator group.

    Conclusion

    Training with a laser pistol and a Naptel simulator has a significant effect on improving the shooting skills, accuracy and speed of Fatab prevention police officers, and therefore, it is possible to use these simulators in the executive and operational ranks to improve the shooting skills of the officers. Many human and financial losses were prevented.

    Keywords: Laser gun simulator, naptel simulator, shooting, prevention police
  • Gholamreza Rezaei *, Masoud Yarahmadi Pages 106-124
    Background and purpose

    As crimes become more complex, it is necessary to quickly discover them in order to arrest criminals in order to prevent the repetition of crimes and to achieve the factors that make this happen, so the purpose of this research is to identify the effective factors in crime detection with a preventive approach. is.

    Method

    In terms of practical purpose, the research is qualitative-quantitative in terms of nature of data and descriptive-analytical in terms of data collection method. The statistical population in the qualitative part includes police elites in the fields of crime detection and crime prevention, with the purposeful sampling method and the principle of theoretical saturation, 16 people were selected as a sample and the data collection tool was a semi-structured interview. The data collected in this section was analyzed by thematic analysis method and using "Max qda" software in the quantitative section of the statistical population of 96 people in total, including detectives and experts with experience in crime detection and prevention. It is a crime, also the tool of data collection was a questionnaire made by the researcher and the data analysis in this section was done using "Imus" software.

    Findings

    The research findings indicate the identification of 3 dimensions and 26 components including; providing enough power to motivate employees and... In the form of human dimension, interacting with specialized units within the organization, providing financial resources and... In the form of organizational dimension and exploiting existing systems, investing in the purchase of modern technological equipment And... It is in the form of technological dimension.

    Keywords: Crime, Crime Detection, prevention, Crime Prevention
  • Houshang Garavand *, Mohammad Reza Nazari Pages 107-148
    Background and Aim

    Undoubtedly, the increasing growth of the Internet has undeniable benefits and importance. Despite this, we should not ignore it’s unfortunate and destructive consequences, especially in psychological fields. The aim of the present study was to determine the effect size of the psychological consequences of Internet addiction.

    Method

    It is fundamental in terms of the purpose and a mata-analysis review in terms of method. The statistical population of the research consisted 95 domestic articles and theses over the past 20 years and 46 articles were selected using non-random sampling with inclusive criteria. A coding form was used to collect the required data. Data analysis was performed using CMA2 software.

    Results

    Social isolation (ES, 0.60), aggression (ES, 0.45), mental health (ES, -0.42), stress (ES, 0.40), feeling alone (ES, 0.39), anxiety (ES, 0.39), aggression (ES, 0.45), depression (ES, 0.36), quality of life (ES, -0.28) and sleep quality (ES, -0.22) are respectively the strongest the results were identified. Due to the heterogeneity in studies, studies with validity (ES, 0.27) have a larger effect size than studies without validation (ES, 0.11); also, the effect size of the systematic sampling method (ES, 0.52) was higher than other sampling methods.

    Conclusion

    In general, the review of research showed that the phenomenon of Internet addiction has significant psychological effects, and therefore it is necessary to consider the framework of researches that have dealt with the psychological factors influencing it; designed programs to prevent and intervene in this destructive phenomenon.

    Keywords: Internet Addiction, Psychological Consequences, meta-analysis