فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 110 (اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیدرضا مقصودی*، محمدجواد معصومی نیا صفحات 1-25

    «کتاب چرا ملت ها شکست می خورند: ریشه های قدرت، ثروت و فقر» نوشته دارون عجم اوغلو و جیمز ای.رابینسون از آثار نهادگرایی جدید است. نویسندگان با بررسی تاریخ ملت ها، به واکاوی دلایل رشد و انحطاط جوامع پرداخته اند. این اثر همانند دیگر آثار نویسندگان مبتنی بر مطالعه تطبیقی تجربه بلندمدت توسعه ملت های مختلف است. در این نوشتار ضمن بررسی ساختار شکلی و کیفیت ترجمه کتاب که توسط محسن میردامادی و محمدحسین نعیمی پور انجام شده، به بررسی محتوای کتاب پرداخته شده است. کتاب دارای ضعف های محتوایی و روش شناسانه است. نویسندگان مدعی هستند با رویکردی تاریخی و روشی استقرایی نظریه خود را استخراج کرده اند اما درواقع با انتخاب دوگان های تحلیلی و مقایسه ای جهت دار و البته فلسفی، خوانشی ایدیولوژیک از تاریخ کشورها و کیفیت تطور آن ها ارایه داده اند. فقدان مویدات آماری و بسنده کردن به روش تحلیلی و تاکید مکرر بر برداشت نویسنده با این همانی های مکرر محتوای کتاب را تضعیف کرده است. ادعای استقرایی بودن و عدول از این ادعا با استفاده از رویکرد قیاسی از مهم ترین اشکالات این کتاب است. کتاب ترجمه ای روان اما توام با اشکالات متعدد ویرایشی دارد. طرح جلد و پشت جلد آن به طور غیرمنصفانه ای تداعی کننده تصویری سیاه، شکست خورده و محتاج از مردمان ایران است.

    کلیدواژگان: اقتصاد نهادگرایی جدید، تاریخ اقتصادی، اقتصاد توسعه، رویکرد تاریخی، جامعه شناسی اقتصادی
  • محسن رحمتی* صفحات 27-49
    نوشتار حاضر کم و کیف مقاله «بررسی تاسیس و زوال حکومت محلی آل شومله در خوزستان عصر سلجوقی» را از دو منظر ایجابی و سلبی مورد نقد قرار می دهد. شناخت خاندان کم نام شومله که با اتخاذ عنوان «اتابک» یا «اتابک معظم»، یک حکومت محلی در نواحی غرب و جنوب غربی ایران (در حد فاصل بین قلمرو سلاطین سلجوقی و خلافت عباسی)، تاسیس کرده بودند، اهمیت ویژه دارد. مقاله مورد نقد که به عنوان نخستین اثر پژوهشی مستقل معرفی شده ، به نوعی سر آغاز جریانی نوین در پژوهش های مربوط به این حوزه تواند بود.  یافته های این پژوهش نشان می دهد که در مقاله مورد نقد، اهمیت موضوع و تلاش برای پردازش متفاوت مطلب از نکات ممتاز مقاله است، ولی کاستی هایی همچون ارجاعات ناصحیح، ناهماهنگی عنوان و محتوا، بی توجهی به پیشینه تحقیق، غفلت از برخی منابع اصلی، بی توجهی به نقد و اعتبار سنجی روایات،استفاده از گزاره های قطعی و مطلق، ضعف در استدلال ها و استناجات ، خطا در بازشناسی اعضای خاندان شومله و برخی اغلاط محتوایی نیز در آن «قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: حکومت های محلی، خاندان شومله، اتابک شومله، خوزستان، نقد مقاله
  • محمدرضا نجاریان*، نفیسه رئیسی مبارکه صفحات 51-79
    پژوهش در شعر عربی سعدی به هیچ روی چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ کمیت هم تراز اشعار فارسی این شاعر پرآوازه ایرانی نیست، این سخن در تصحیح و شرح متن این اشعار آشکارتر است. کتاب بررسی اشعار عربی سعدی بر مبنای نقد کاربردی برای نخستین بار در سال 1395 در انتشارات دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به چاپ رسید. امیر مقدم متقی مولف کتاب کوشیده است، در پژوهش خویش، اشعار عربی سعدی را براساس نظریه پژوهشی ای با نام نقد کاربردی بسنجد. او این نقد را، از انواع نقد عملی برمبنای تاثیر بر خواننده معرفی می کند. کتاب او در سال 1397 به چاپ دوم رسید. نویسنده مطالب کتاب را در سه فصل، گردآورده است. ابتدا چارچوب نظری بحث، سپس زندگی و آثار سعدی و در پایان بررسی اشعار عربی سعدی را بر مبنای نقد کاربردی تدوین کرده است. در این مقاله کوشش بر این است که کتاب یاد شده در چهار محور ساختار پژوهشی، سعدی شناسی، مستندسازی اطلاعات و مراجع درون متنی، خطاها و نارسایی های محتوایی توصیف، تحلیل و نقد شود. شیوه پژوهشی نارسا و بی سامان، نظریه پژوهشی نادرست و بی توجهی نویسنده به اصل ارجاع در پژوهش، نویسنده را از تدوین کتابی علمی و دانشگاهی که شعر عربی سعدی را به مخاطب بازشناسد، دور کرده است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، نقد کاربردی، سعدی، اشعار عربی سعدی، صور خیال
  • فرشته آلیانی، محرم رضایتی کیشه خاله* صفحات 81-103
    کتاب های دانشگاهی لازم است به گونه ای نوشته شوند که در حوزه های مرتبط علمی پاسخگوی نیاز مخاطبان باشند. به  این منظور، ارزیابی انتقادی متون دانشگاهی گامی حیاتی در قوام هر رشته و سامان دهی برنامه درسی آن است. این نیاز به ویژه در رشته نوبنیاد ادبیات عامه بیشتر احساس می شود. کتاب هایی که تاکنون درباره مبانی این رشته نوشته شده اند، از انگشتان دست تجاوز نمی کنند؛ اما مطالعات در این حوزه روزبه روز در حال گسترش است، بنابراین نقد این منابع به منظور، بهبود کیفیت کتاب ها ضرورت دارد. بدون شک هر نگاشته ای دارای جنبه های مفید و قابل توجه است. در کنار آن کاستی هایی نیز ممکن است داشته یاشد که یادآوری و رفع آن ها مسلما به تنقیح اثر منتهی می شود. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و رویکردی نقادانه، یکی از مهم ترین کتب رشته ادبیات عامه یعنی کتاب «فرهنگ عامه» آسیب شناسی کرده است. از مهم ترین نتایج این تحقیق، بی توجهی به پیشینه پژوهش، کلی گویی در برخی موارد، رویکرد توصیفی صرف، نداشتن ارتباط سازمان یافته بین نظریه و سایر بخش های کتاب و... و هم چنین برخی محاسن و جنبه های نوآورانه این کتاب است. این اثر، با تغییراتی می تواند یک اثر ارزشمند برای پژوهشگران رشته ادبیات عامه باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، ادبیات عامه، کتاب دانشگاهی، نقد، نقد محتوایی
  • پیمان ابوالبشری* صفحات 105-124

    کتاب تصوف و سیاست در متون منثور تا پایان قرن چهارم هجری، نوشته مهدی حیدری، مجموعه ای از هشت مقاله دوباره منتشرشده با ویرایشی نو، زیر لوای نظریه وحدت و کثرت است. فصول کتاب با نظریه ای شکننده، غیر تاریخی و برمبنای مفهوم استعلایی وحدت و کثرت بنا شده است. هدف نویسنده بررسی تاثیر نظریه مذکور در مناسبات چند سویه دنیوی صوفیان با سیاست بوده است. انتخاب فرضیه ضعیف به همراه بی روشی، نویسنده را از بستر و بافت تاریخی دوره کرده و موجب زمان پریشی و مکان پریشی در متن شده است. حیدری همچنین با نقل افراطی روایت های ترجمه نشده عربی، خوانش کتاب را برای مخاطب عادی ناممکن کرده است. برخی از تعمیم های خطا در دسته بندی صوفیه از اشتباهات برجسته ای ا ست که به اثر مذکور، آسیب جدی وارد کرده است. در این نوشته سعی برآن است تا عیار کتاب، خصوصا در بعد طبقه بندی متفاوت گروه های عرفانی جهان اسلام، نقد و بررسی شود.

    کلیدواژگان: تصوف، سیاست، ملامتیان، کرامیان، وحدت و کثرت
  • هادی اکبرزاده* صفحات 125-146
    کلیله ودمنه به ترجمه ابوالمعالی نصرالله بن محمد منشی از آثار ارزشمند و ماندگار نثر فارسی قرن ششم است که تاکنون بارها در ایران و خارج از آن، تصحیح و به زیور طبع آراسته شده است که بی گمان چاپ منقح مجتبی مینوی در سال 1343 در تهران بهترین آنهاست. از تصحیحات و شروح دیگر این کتاب که علاقه مندان و پژوهشگران در خوانش متن کلیله ودمنه از مراجعه به آن بی نیاز نیستند، تصحیح و تعلیقات آیت الله حسن حسن زاده آملی است که در سال 1399 چاپ ششم آن را انتشارات بوستان کتاب روانه بازار نموده است. اگرچه آیت الله حسن حسن زاده آملی این اثر را از روی چند نسخه خطی و مقابله با کلیله ودمنه های عربی فراهم آورده و همچنین بدخوانی، تحریفات و نواقص دیگر کلیله ودمنه های چاپی را یادآوری نموده، نگارنده در تصحیح، تحقیق و تعلیقات آیت الله حسن حسن زاده آملی از کلیله ودمنه اشکالات و لغزش هایی یافته است که با مقایسه چاپ مینوی و قریب و نیز چند نسخه خطی دیگر در این جستار به نقد و ارزیابی برخی از آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: نقد، تصحیح و تحقیق، کلیله ودمنه، نسخ خطی، شرح و معنای عبارات
  • سارا ذبیحی*، محمدعلی خزانه دارلو صفحات 147-183

    مسیله پژوهش حاضر نقد و آسیب شناسی مقالات حوزه نفثه المصدورپژوهی است. به دلیل فقدان کارنامه نفثه المصدورپژوهی، سعی نوشتار حاضر بر این است که هدف تدوین کارنامه نفثه المصدورپژوهی، توصیف و تصویر وضعیت پژوهش ها و نقد و آسیب شناسی مقالات را محقق گرداند. بدین منظور روش توصیفی-تحلیلی از نوع تحلیل کمی-کیفی با رویکردی انتقادی و استناد به منابع کتابخانه ای و اسنادی مدنظر قرار می گیرد. نتایج پژوهش در بخش کارنامه، 140 مقاله را در این حوزه نشان می دهد. در بخش نقد و آسیب شناسی، کلی بودن عناوین، ضعف در مبانی نظری و برخی بخش های ساختار مقاله، توصیف شاهد مثال ها به جای تحلیل، نقص در منابع، بی توجهی به چشم اندازهای تازه نقدها و نظریه ها و انواع کاستی های پیشینه پژوهی مطرح می گردد که پیامدهایی چون تکرار در موضوع و یافته و نتیجه، آموزش محوری، آشفتگی و پراکندگی مطالب و در نهایت سردرگمی محقق و دور ماندن مقالات از نوآوری و ابداع را دربر دارد. نگارندگان ضمن برشمردن خطاهای ساختاری مقالات که در ارتباط تنگاتنگی با هم قرار دارند، راهکارهایی مثل روی آوری به فرانقد، فرامطالعه، فراگفتمان و حوزه های علم سنجی را در پایان پژوهش پیشنهاد می دهند.

    کلیدواژگان: نفثه المصدور، مقاله علمی-پژوهشی، ارزیابی ساختاری، آسیب شناسی انتقادی، پیامد و راهکار
  • امیرحسین مدنی* صفحات 185-214

    محمدرضا شفیعی کدکنی، محقق و ادیب سخت کوش معاصر که در حوزه های متنوع قلم فرسایی کرده و استادی خویش را به اثبات رسانده است. تصحیح آثار عرفانی، از جمله «تذکره الاولیا»ی عطار یکی از حوزه های مورد علاقه اوست که در سه بخش: مقدمه، متن و تعلیقات به چاپ رسیده است. از ویژگی های این تصحیح می توان به دقت علمی استاد، اطلاعات فراوان عرفانی و شرح حال عارفان کمتر شناخته شده، اجتهاد و سخت کوشی در تحقیق، امانت داری و صداقت، نقد بر کاتبان در ضبط نادرست کلمات و تصرف در متن، اطلاعات مفید سبک شناسی و واژه شناسی، ترجمه های منظوم و هنرمندانه و اشراف کتاب شناسی اشاره کرد. این ویژگی ها، در مجموع می تواند در پاسخ به این سوال اساسی مطرح شود که: محاسن و ویژگی های تعلیقات شفیعی کدکنی در تذکره چیست و به چه دلایلی، ارزش تعلیقات این کتاب، کمتر از متن نیست؟ نگارنده در پاسخ به این سوال، ذیل ده عنوان، به تفصیل، محاسن تعلیقات استاد را برشمرده و معتقد است که تصحیح اگر با تعلیقاتی بجا و ضروری همراه باشد، راهگشای خواننده در خوانش و فهم بهتر متن خواهد شد. متن هنگامی به سخن در می آید و غبار گمنامی از چهره می زداید که با مقدمه و به ویژه تعلیقاتی محققانه- که حاصل تامل در تمام مولکول های معنی دار متن است- آراسته شود.

    کلیدواژگان: شفیعی کدکنی، تصحیح، تعلیقات، تذکره الاولیا، دقت علمی
  • محمدرضا موحدی* صفحات 215-229

    مقاله، نقدی است بر کتاب" فرهنگنامه تصوف و عرفان" اثر دکتر محمد استعلامی که در دو مجلد فراهم آمده است. پس از بیان وجوه حسن کتاب، مواردی از ضعف های صوری و محتوایی کتاب برشمرده شده است. برخی از مهم ترین این ضعف ها، عبارتند از: عدم ذکر نام بسیاری از آثار متقدمین و متاخرین در پیشینه پژوهشی این اثر . ضرورت داشت تعریفی نسبتا جامع از مفهوم اصطلاحی واژگان، ارایه شود؛ برای نمونه، دراین فرهنگنامه ، کلمه "آب" یا "خواب" اصطلاح عرفانی محسوب شده اند، اگرچه مولف خود در مدخل"آب" در هشت سطر تنها همین نکته را می گوید که: آب هم به تنهایی معنای صوفیانه وعارفانه ندارد. مولف در انتخاب مداخل، دچار ترجیح بلا مرجح میان اصطلاحات یا مفاهیم است. همچنین بسیاری از تعابیر عرفانی، عمدتا با تکیه بر دیدگاه مولانا و حافظ شیرازی  توضیح داده شده اند . در تنظیم مدخل ها همچنین، تناسب و تعادل مطالب چندان رعایت نشده و امکان ارجاع به منابع موجود و پیشینی، بیشتر بوده است. روش نقد  دراین مقاله، بر سه محور : اسلوب و تنظیم کتاب  ؛ محتوا و مفاد توضیحی و نوع منابع وفراگیری آنها ، استوار است و در همه موارد سعی بر مستند سازی بوده است.

    کلیدواژگان: فرهنگنامه تصوف، اصطلاحات عرفانی، تعابیرعرفانی، نقد فرهنگنامه، انتخاب مدخل
  • مهران نجفی حاجیور*، سجاد نجفی بهزادی صفحات 231-251
    متون کهنی چون کلیله و دمنه به دلیل محتوا و مفاهیم تربیتی و تعلیمی، بین دانش آموزان و دانشجویان جایگاه و اهمیت زیادی دارند. ساختار زبانی (نثر فنی) و ویژگی سبکی کلیله و دمنه به گونه ای است که اغلب مخاطبان برای برقراری ارتباط با این اثر دچار مشکل می شوند. هدف پژوهش حاضر، نقد و بررسی کتاب کلیله و دمنه شرح حسین حداد از انتشارات قدیانی است. این کتاب که براساس تصحیح مینوی و حسن زاده آملی، شرح و تدوین شده، علاوه بر محاسن و مولفه های مثبتی که دارد خالی از ایراد و اشکال نیست. در این پژوهش با روش تحلیل محتوا و گردآوری اطلاعات به صورت اسناد کتابخانه ای، ضمن نقد و بررسی، سعی شده است تا کتاب کلیله و دمنه شرح حسین حداد، با دیگر نسخه های کلیله مقابله و مقایسه شود و هم چنین این کتاب از دو منظر شکل و محتوا نقد و بررسی شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که اشکالات و ایرادت محتوایی قابل توجهی(در حوزه واژگان، اعراب گذاری، کنایات و...) در شرح مذکور وجود دارد که باید در ویرایش و چاپ جدید مورد توجه قرار گیرد. عدم توجه شارح به متن عربی کلیله و دمنه، اکتفا نمودن صرف به نسخه های قدیمی اثر، عدم رجوع به منابع مهم در زمینه فرهنگ لغت عربی و فارسی، فرهنگ کنایات و غیره باعث به وجود آمدن چنین اشکالاتی شده است.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، نقد ساختاری، نقد محتوایی، ادبیات تعلیمی، کتب درسی
  • غلامحسین شاهینی*، مجتبی نظری صفحات 253-282
    با توجه به نقش فرهنگ در آموزش زبان دوم/خارجی، پرداختن به محتوای فرهنگی کتاب های آموزش زبان از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، چگونگی نمود موضوعات فرهنگی در دو مجموعه فارسی بیاموزیم و تاپ ناچ  (Top Notch) براساس الگو و فهرستگان 20 پرسشی فرهنگی هاتس (Hatoss, 2004) که دربردارنده طیف گسترده ای از موضوعات فرهنگی است بررسی شد. نتایج نشان می دهد که مجموعه تاپ ناچ  در معرفی موارد مرتبط با تکثرگرایی فرهنگی، ارایه فرهنگ به صورت پویا، به روز بودن فرهنگ زبان مقصد، آموزش صریح و مستقیم مسایل فرهنگی و دعوت زبان آموزان به اندیشیدن در مسایل فرهنگی بهتر از مجموعه فارسی بیاموزیم عمل کرده است. به علاوه، دو مجموعه در پرداختن به توانش کاربردی و ارتباطات غیرکلامی، نمادشناسی، فرهنگ ظاهری و ژرف و نپرداختن به مسایل انتزاعی عملکرد مطلوبی داشته اند اما در بحث آموزش مسایل فرهنگی به صورت تجربی عملکرد ضعیفی از خود نشان داده اند. در مقابل، در مقایسه با مجموعه تاپ ناچ، مجموعه فارسی بیاموزیم توجه مناسبی به معرفی فرهنگ کلان داشته است.  و در نهایت این که در حوزه ارتباطات بینافرهنگی، مجموعه تاپ ناچ با توجه به معرفی فرهنگ های مختلف، موفق تر از مجموعه فارسی بیاموزیم عمل کرده است.
    کلیدواژگان: آزفا، تاپ ناچ، تحلیل محتوا، فارسی بیاموزیم، فرهنگ
  • رضا کیانی* صفحات 283-301
    نظام رفاه و تامین اجتماعی در روزگار ما، با توجه به تحولات و شرایط جهانی، با بحران ها و چالش های متنوع و متعددی روبرو شده است. به همین سبب، شناخت از بحران ها و آسیب های نظام تامین اجتماعی و اتخاذ سیاست های مقابله ای با آن بحران ها از جمله موضوعات مهم و اساسی در مطالعات رفاه اجتماعی قلمداد می شود. برخورداری از سطح مطلوبی از رفاه اجتماعی برای شهروندان، از خصوصیات جامعه ی پیشرفته و مولود تحولات گسترده در نظام توسعه کشورها به حساب می آید چرا که این مسیله در وضعیت بهره مندی از خدمات رفاهی و امنیت درآمدی آحاد جامعه نقش پررنگی ایفا می کند. یکی از مهم ترین منابع علمی در خصوص شناخت وضعیت سیستم های تامین اجتماعی، گزارش هایی است که توسط اتحادیه بین المللی تامین اجتماعی تهیه، تدوین و منتشر می شود. این نهاد اخیرا در کتابی تحت عنوان " ده چالش جهانی تامین اجتماعی" چالش های نظام رفاه و تامین اجتماعی را در سطح کلان مورد کاوش و بررسی قرار داده و سیاست هایی را در جهت مقابه با آن چالش پیشنهاد کرده است. در این نوشتار کوشش شده همسو با این گزارش، مفاهیم، سیاست ها، شاخص ها و معیارهای ذکر شده در این کتاب مهم مورد مداقه قرار گرفته و با نظرداشت آن ها، چالش های پیش روی نظام تامین اجتماعی کشور ارایه و تبیین گردد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، توسعه، نظام تامین اجتماعی، رفاه اجتماعی، صندوق های بازنشستگی
  • عباس مهرپویا*، نگار نوروززاده صفحات 303-328
    این جستار کاوشی کارسنجانه در دو ترجمه ی فارسی از نمایش نامه ی «سالومه» آسکر وایلد می باشد که از نگره گاهی بافت شناختی به بررسی موضوع دست کاری های بافتاری در ترجمه ی نمایش نامه ی یادشده می پردازد. گفتنی است که گزینش دو ترجمه ی مورد بررسی که یکی به قلم عبدالله کوثری و دیگری از ابوالحسن تهامی است بر پایه ی ویژگی شناخته شدگی مترجم یا ناشر انجام گرفته است و گزینش بخش های نمونه شناختی گنجانده در این بررسی بر پایه ی سنجش بافت دو ترجمه ی فارسی با نخستین ویراست انگلیسی نمایش نامه ی «سالومه» (1894) به انجام رسیده است. پرسش کانونی در این پژوهش به شیوه های دست کاری بافت آغازین نمایش نامه در دو ترجمه ی فارسی می پردازد، پرسشی که پاسخ به آن در سه الگوی کلی 1) برون گذاری بخش هایی از بافت انگلیسی در ترجمه 2) افزودن بخش هایی به بافت ترجمه و 3) ریخت زدایی از الگوهای سبک شناختی بافت، با نگاه به گزیده ای از نمونه های کژتافته ی جانمایی شده در بافت هر دو ترجمه دنبال خواهد شد. بررسی نمونه های درکاویده در این پژوهش از دست کاری بافت در هر دو ترجمه نشان دارد، و این یافته را پشتیبانی می کند که کوشش هر دو مترجم در برگردان این نمایش نامه ی ادبی خوانش های فارسی این کار را در سنجش با بافت انگلیسی دست خوش دامنه ای از دگرریختی های نابایست در تراز بافتاری نموده است؛ آنچه دگرشدگی بافتاری کار را در ترجمه به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: ترجمه، بافت، کاوش کارسنجانه، انتقادی، نمایش نامه، ریخت زدایی ترجمه گرا، دست کاری بافتاری
  • میثم قهرمان* صفحات 329-357

    نگاه فوکو به انقلاب اسلامی چه در زمان حیاتش و چه پس از آن بحث ها و واکنش های متفاوتی را در پی داشت و آثار متنوعی در این باره به رشته تحریر درآمد. یکی از جنجالی ترین این آثار، کتاب «فوکو و انقلاب ایران: جنسیت و اغواگری های اسلام گرایی» نوشته «ژانت آفاری» و «کوین اندرسون» است که می توان آن را ازیکسو واکنشی سیاسی به اسلام گرایی و ازسوی دیگر، نقدی معرفت شناختی به آن چه نویسندگان «نسبی گرایی فرهنگی» می نامند، به شمار آورد. بهروز قمری تبریزی در کتاب «فوکو در ایران» کوشیده است ضمن ارایه پاسخی مناسب به آفاری و اندرسون، نشان دهد که حقیقت آرای فوکو درباره انقلاب ایران چیست. به بیان دیگر، «فوکو چگونه انقلاب ایران را معنا کرد؟» در مقاله حاضر به این موضوع پرداخته شده است که از منظری خاص هر دو این آثار درون یک پراکتیس گفتمانی شکل گرفته اند و بنابراین، جملات متفاوتی از یک گزاره اند و باید به یک اندازه از دست هر دو آن ها رها شویم.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پراکتیس گفتمانی، فوکوی نکره (یک فوکو)، جدل معرفت شناسانه، درون ماندگاری
  • محمدمهدی الشریف، نصرالله جعفری* صفحات 359-380

    چندین دهه است دغدغه اسلامی سازی علوم انسانی ذهن و ضمیر متولیان فرهنگی کشور را مشغول نموده است. در بین علوم انسانی علوم وارداتی همچون روانشناسی که خاستگاه غربی دارند برای بحث اسلامی سازی مورد توجه قرار گرفته اند و براساس یک تلقی سطحی، با توجه به اینکه قوانین اصلی همچون قانون مدنی،از فقه اقتباس شده اند، در عرصه علم حقوق با چالش اسلامی سازی روبرو نیستیم. این تصور به دلایل متعددی نادرست است. ما در عرصه حقوق در دو عرصه تقنین و تفسیر با چالش روبرو هستیم. در عرصه تقنین وجود قوانینی که مربوط به قبل از انقلاب بوده و مشروعیت آنها ممیزی نشده است، از چالشهای اساسی است و چالش مهم تر دیگر، نظام تفسیر قوانین می باشد. وجود برخی گزاره های دینی و حتی وضع قانون مبتنی بر مبانی اسلامی، برای شکل گیری علم حقوق اسلامی کافی نیست وآنچه مهم است نگاه و شیوه ی تفسیر وتوسعه ی این گزاره ها بر اساس مبانی اسلامی می باشد. در این تحقیق بر اساس روش توصیفی_ تحلیلی از زاویه فقه اسلامی به نقد علم حقوق کنونی با تاکید برحقوق مدنی به عنوان یکی از شاخه های اصلی علم حقوق، در دو حوزه تقنین و تفسیر، پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: علم حقوق، بومی سازی، آموزه های اسلام، تفسیر، نقد علوم انسانی
  • زهرا آتشی*، مجتبی جاویدی، علیرضا فارسی نژاد صفحات 381-404
    کتاب اخلاق نیکوماخوس ارسطو یکی از مهم ترین کتاب های وی در زمینه ی اخلاق است. با تامل در این کتاب آشکار می شود که در آن از خدایان متعدد نام برده شده است ولی از خداوند یکتای ادیان الهی اثری نیست. با توجه به این که خداوند و رابطه ی انسان با او، روح حاکم بر تمام آموزه های ادیان الهی و به صورت خاص دین اسلام است و اخلاق نویسان مسلمان در اخلاق نویسی فلسفی و صورت بندی آن از این کتاب ارسطو پیروی کرده اند، این عدم وجود خداوند یکتا، تاثیراتی بر اخلاق نویسی فلسفی داشته است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی- انتقادی به این موضوع پرداخته و پاره ای از تبعات و نتایج صورت بندی اخلاق فلسفی بر مبنای اخلاق ارسطو را به شرح زیر برشمرده است: تغییر موضوع و هدف علم اخلاق، در نظر گرفته نشدن جایگاهی برای اخلاق بندگی و رابطه ی انسان با خداوند، غایب بودن مفهوم آخرت و حیات ابدی در علم اخلاق، بینش متفاوت در خصوص مفاهیم خیر، سعادت و فضیلت نسبت به دین اسلام، عدم تبیین جایگاه نقل، وحی و شریعت در اخلاق نویسی اسلامی و جدا شدن اخلاق از علوم وحیانی چون فقه، فردی شدن علم اخلاق اسلامی و عدم توجه به ابعاد اجتماعی آن.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق نویسی فلسفی، اخلاق نیکوماخوس، ارسطو، خداوند
|
  • HamidReza Maghsoodi *, MohammadJavad Masoominia Pages 1-25

    The book “Why Nations Fail: The Roots of Power, Wealth and Poverty" written by Daron Ajmoglu and James E. Robinson is one of the works of new institutionalism. By examining the history of nations, the authors have analyzed the reasons for the growth and decline of societies. This work, like other works of the authors, is based on the comparative study of the long-term development experience of different nations. In this article, while examining the formal structure and quality of the translation of the book, which was done by Mohsen Mirdamadi and Mohammad Hossein Naimipour, the content of the book has also been examined. The book has content and methodological weaknesses. The authors claim to have derived their theory with a historical approach and an inductive method, but in fact, by choosing oriented analytical and comparative methods and of course philosophical ones, they have presented an ideological reading of the history of countries and the quality of their development. The lack of statistical evidence and the contention of the analytical method and repeated emphasis on the author's opinion with repeated identifications have weakened the content of the book. Claiming to be inductive and rejecting this claim by using an analogical approach is one of the most important problems of this book. The book has a fluent translation, but it has many editing problems. The design of its cover and back cover unfairly evokes a black, defeated, and poor image of the people of Iran.

    Keywords: Economic History, Economic Development, Historical Approach, Economic Sociology
  • Mohsen Rahmati * Pages 27-49
    This study critically examines the article "Investigation of the Establishment and Decline of Āl-Shomleh Local Government (550-591 AH) In Seljuk Khuzestan" from both positive and negative perspectives. By adopting the title of "Atabak" or "Great Atabak", the dynasty of Shumleh established a local government in important and strategic areas of west and southwestern Iran (between the territories of the Seljuq sultans and the Abbasid caliphate). It is of special importance to know this less famous dynasty. The article under review, which was introduced as the first independent research work, was a kind of the beginning of a new trend in research in this field. The findings of this research show that one of the advantages of the article under review is the importance of the subject and the effort to process the matter differently, but one can also see some formal and methodological shortcomings such as incorrect references, inconsistencies in title and content, inattention to the background of the research, neglect of some main sources, inattention to the criticism and validation of traditions, use of definitive and absolute propositions, be weak in arguments and inferences, and have errors in identifying the members of the Shumleh family.
    Keywords: Local Governments, Shumleh Family, Atabak Shumleh, Khuzestan, criticism
  • Mohammadreza Najjarian *, Nafise Raisi Mobarake Pages 51-79
    The research in Saadi's Arabic poetry is not at par with the Persian poems of this famous Iranian poet, either in terms of quality or quantity, this is more obvious in the correction and description of the text of these poems. The book of review of “Saadi's Arabic Poems Based on Applied Criticism” was published for the first time in 2015 by Shahid Madani University of Azerbaijan publisher. Amir Muqaddam Mottaghi, the author of the book, has tried, in his research, to evaluate Saadi's Arabic poems based on a research theory called applied criticism. He introduces this criticism as one of the types of practical criticism based on the effect on the reader. His book was published in 2017. The author has collected the contents of the book in three chapters. First, the theoretical framework of the discussion, then Saadi's life and works, and at the end, the review of Saadi's Arabic poems has been compiled on the basis of practical criticism. In this article, an effort is made to describe, analyze and criticize the mentioned book in the four axes of research structure, Saadiology, documentation of information and in-text references, errors, and content deficiencies. The insufficient and disorganized research method, the author's incorrect research theory, and the author's disregard for the principle of reference in the research have distracted the author from compiling a scientific and academic book that will resemble Saadi's Arabic poetry for the audience.
    Keywords: Literary Criticism, applied criticism, Saadi, Arabic poems of Saadi, Imagery
  • Fereshteh Aliani, Moharram Rezayati * Pages 81-103
    Academic textbooks should be written in a way that meets the needs of the audience in various related scientific and research fields. To this end, critical evaluation of academic texts is a vital step in the consistency of any discipline and its curriculum. This need is especially felt in the recently established field of Folklore literature. The books that have been written so far about the basics of this newly established discipline are not more than a limited number, but these studies are expanding day by day, so it is vital to criticize these sources in order to improve the quality of the books. Undoubtedly, every written text has useful and significant aspects, and it probably has some issues that reminding and solving would result in the work`s edition. With this description, in order to achieve such a goal, the present article, with a descriptive-analytical method and a critical approach, reviewed one of the most important books in the field of Folk literature, namely "Folklore Culture". The most important results of this research are shortcomings such as not addressing the research background of the issues raised, generalization in some cases, purely descriptive approach, lack of organized connection between theory and other parts of the book, etc., as well as finding the advantages and innovative aspects of this book. This work, with minor modifications, can be valuable work for researchers in the field of Folk literature.
    Keywords: Folk culture, Folk literature, Academic Book, critique, Content critique
  • Peiman Abolbashari * Pages 105-124

    The book “Sufism and Politics in Prose Texts until the End of the Fourth Century AH”, written by Mahdi Heidari, is a collection of eight re-published articles under the banner of a Book. The chapters of the book are based on fragile, non-historical theories and on the transcendental concept of unity and plurality and its effect on the establishment of Sufi multifaceted relations with politics. The choice of a weak hypothesis along with a lack of method has made the author lose track of the historical background and context and has caused the time and place to be lost in the text. Heidari has also made it impossible for the average audience to read the book by quoting untranslated Arabic narrations. Some generalizations of error in the classification of Sofia are prominent errors that have seriously damaged the work. In this article, an attempt has been made to critique the quality of the book, especially in terms of content analysis

    Keywords: Sufism, Politics, Malamatids, Karamieh, Unity, plurality
  • Hadi Akbarzadeh * Pages 125-146
    “Kelileh va Demneh”, translated by Abul Maali Nasrullah bin Muhammad Munshi, is one of the valuable and lasting works of Persian prose of the 6th century, which has been edited and published many times in Iran and abroad. Undoubtedly, the revised edition of Mojtaba Minavi in 1343 in Tehran is the best of them. Among the other corrections and explanations of this book, which researchers do not need to refer to when reading the text of “Kelileh va Demneh”, the correction and annotations are by Ayatollah Hassan Hassanzadeh Amoli, who published the sixth edition of it in 2019 from Bostan publisher. Although Ayatollah Hassan Hassanzadeh Amoli prepared this work from several manuscripts and with Arabic “Kelileh va Demneh”, and he also reminded me of the misreading, distortions, and other defects in the printed documents, the author has found errors and slips in the correction, research, and annotations of Ayatollah Hassan Hassanzadeh Amoli of “Kelileh va Demneh”, which he criticizes and evaluates some of them by comparing the printings of Minawi and Gharib as well as some other manuscripts in this essay.
    Keywords: critique, Correction, Research, “Kelileh, Demneh”, manuscripts, Description, meaning of phrases
  • Sarah Zabihi *, MohammadAli Khazanehdarloo Pages 147-183

    The subject of the present study is the criticism and pathology of the articles in the field of “Nafthat ol-Masdoor”-related research. Due to the lack of record of “Nafthat ol-Masdoor”-related research, the present article tries to achieve the purpose of compiling “Nafthat ol-Masdoor”-related research, describing the status of research and criticism and pathology of the articles. For this purpose, a descriptive-analytical method of quantitative-qualitative analysis with a critical approach and citing library and documentary sources is considered. The research results in the record section show 140 articles in this field. In the criticism and pathology section, being general considering the titles, weaknesses in the theoretical foundations and some structural parts of the article, description of examples instead of analysis, defects in resources, ignoring the new perspectives of critiques and theories, and types of background research shortcomings are discussing, which have some consequences including the repetition in subject, finding, and result, central education, confusion and scattering of the materials, and finally researcher's confusion and keeping articles away from innovation. The authors, while enumerating the structural errors of the articles that are closely related to each other, suggest some solutions such as turning to meta-critique, meta-study, meta-discourse, and the fields of scientometrics at the end of the research.

    Keywords: “Nafthat ol-Masdoor”, Scientific-research article, Structural evaluation, Critical pathology, consequence, solution
  • AmirHossein Madani * Pages 185-214

    Mohammad Reza Shafiei Kadkani is a contemporary, diligent, and tireless scholar and a man of letters who has proven his mastery, skillfulness, precision, and poetical artistry in various literary fields such as writing, translation, editing, and poetry. Editing priceless mystical works is one of his favorite fields. His bright resume in this field is no less than his research works. The edited version of Attar’s “Tadhkiratu ‘l-Awliya” in three sections of introduction, text, and annotations, is one of his works in this field. Shafiei Kadkani’s academic rigor, abundant mystical knowledge, writing the biography of undistinguished mystics, diligence in research, honesty and being true to the main text, criticizing the scribes for using incorrect words and interpolating, having useful information on methodology and morphology, artistic and poetic translations, and having a good grasp on bibliography are some of the features of this masterful editing. These features can be used to answer the following fundamental questions. What are the advantages and merits of Shafiei Kadkani’s annotations in “Tadhkiratu ‘l-Awliya” and why are their values no less than the main text? This article mentions the advantages of the aforementioned annotations in detail under ten titles. The author believes that solitary editing is fruitless even if it’s done through the best scientific methods and it would do no good other than introducing the literary work on a basic level. It is only when the text is embellished with an introduction and well-researched annotations, which is the result of pondering on every inch of meaning in the text, that it comes to life, dusts itself off the obscurity, and talks to the readers.

    Keywords: Shafiei Kadkani, description, Annotations, “Tadhkiratu ‘l-Awliya”, Scientific accuracy
  • MohammadReza Movahedi * Pages 215-229

    The article is a critique of the book "Dictionary of Sufism and Mysticism" by Dr. Mohammad Estelami, which has been prepared in two volumes. After expressing the good aspects of the book, some of the formal and content weaknesses of the book have been enumerated. Some of the most important weaknesses are: not mentioning the names of many earlier and later works in the research background of this work. It was necessary to provide a relatively comprehensive definition of the idiomatic meaning of the words; for example, in this dictionary, the word "water" or "dream" is considered a mystical term, although the author in the entry "water" in eight lines only says the same thing: water alone does not have a Sufi and mystical meaning. The choice of entries has an unfavorable preference for terms or concepts. Also, many mystical interpretations have been explained mainly based on the views of Rumi and Hafez Shirazi. In this critique, we have tried from three axes: the style and arrangement of the book; content and explanatory contents, and the type of sources and their learning should be seen in the present dictionary.

    Keywords: Dictionary of Sufism, Mystical Terms, mystical interpretation, Critique of the Dictionary, Entry Selection
  • Mehran Najafi Hajivar *, Sajad Najafi Behzadi Pages 231-251
    Ancient texts such as “Kelileh and Demneh” have a great place and importance among students due to their content and educational concepts. The linguistic structure (technical prose) and the stylistic feature of “Kelileh and Demneh” are such that most audiences have difficulty communicating with this work. The purpose of the present study is to review the book “Kelileh and Demneh” Sharh Hossein Haddad by Qadyani Publications. This book, which has been described and compiled based on the correction of Minavi and Hassanzadeh Amoli, in addition to its advantages and positive components, is not without its drawbacks. In this research, by using the method of content analysis and collecting information in the form of library documents, while criticizing and reviewing the book “Kelileh and Demneh” Sharh by Hossein Haddad, a comparison with other versions of Kelileh has been carried out, and the book has been reviewed from two perspectives: form and content. The results of the research showed that there are problems and content objections (in the field of vocabulary, Arabicization, allusions, etc.) in the above-mentioned description that should be considered in the new edition. The lack of attention of the commentator to the Arabic text of “Kelileh and Demneh”, contenting himself only with the old versions of the work, not referring to important sources in the field of Arabic and Persian dictionaries, dictionary of allusions, etc. caused such problems in the book.
    Keywords: “Kelileh, Demneh”, Structural Criticism, Content Criticism, educational literature, Textbooks
  • Gholamhossein Shahini *, Mojtaba Nazari Pages 253-282
    Given the role culture plays in second/foreign language learning, paying attention to cultural content in language teaching textbooks is of great importance. In the current study, using qualitative content analysis, the way cultural issues are presented in the first three volumes of the two series of Let’s Learn Persian and Top Notch was evaluated based on 20 questions in Hatoss’ cultural model. The findings indicate that “Top Notch” series showed a better performance than “Let’s Learn Persian” series in reflecting cultural pluralism, cultural dynamicity, up-to-date cultural norms, explicit and direct teaching of cultural norms, and inviting L2 learners to ponder over cultural norms. Moreover, issues like pragmatic competence, non-linguistic inputs, semiotics, and deep and surface culture were similarly treated in the two series. Besides, abstract cultural issues were not dealt with in the two series and the prevalent teaching method was cognitive than experiential. And finally, given the introduction of different cultures, intercultural communications are mirrored more in “Top Notch” than “Let’s Learn Persian”.
    Keywords: Evaluating Second, Foreign Language Teaching Textbooks, Hatoss’ Model, “Let’s Learn Persian”, Teaching Persian to non-Persian speakers, “Top Notch”
  • Reza Kiani * Pages 283-301
    The welfare and social security system in our time, due to the developments and global conditions, has faced various crises and challenges. For this reason, recognizing the crises and harms of the social security system and adopting policies to deal with those crises are among the important issues in social welfare research. Having a favorable level of social welfare for citizens is considered to be one of the characteristics of a developed society and the result of extensive developments in the development system of countries because this issue plays an important role in the state of benefiting from welfare services and economic security of the entire society. One of the most important scientific sources for understanding the state of social security systems is the reports prepared, compiled and published by the International Union of Social Security. Recently, in a book entitled "Ten Global Challenges of Social Security", this organization has explored and examined the challenges of the social security system on a macro level and proposed policies to deal with that challenge. In this article, in line with this report, the concepts, policies, indicators and criteria mentioned in this important book have been examined and the challenges facing the country's social security system have been presented and examined.
    Keywords: Policy, Development, Social Security System, social welfare, Pension Funds
  • Abbas Mehrpooya *, Negar Nowroozzadeh Pages 303-328
    This paper is a critical study of two Persian translations of Oscar Wilde’s playscript “Salomé”, which brings under study the issue of textual manipulations in translating the mentioned playscript from a textological viewpoint. It is to be said that the selection of the two translations under study, one by Abdollah Kowsari and the other by Abolhasan Tahami, has been based on the feature of the popularity of either the translator or the publisher and the choice of the typological items included in this study has been made on the basis of comparing the texts of both Persian translations with the original English version of the playscript “Salomé” published in 1894. The central question in this study addresses the ways by which the source text of the playscript has been manipulated in the two Persian translations, a question whose answer has been sought in three overall patterns of 1) elimination of certain parts of the English text in translation 2) addition of certain parts to the translated text and 3) distorting the stylistic patterns of the text, by looking into a sample of problematic items detected in the texts of both translations. Examining the samples drawn out in this study is suggestive of translational manipulation in both translated texts, and supports the finding that the effort by the two translators at rendering this literary playscript has made the Persian versions of the work undergo a range of undue distortions in the textual level as compared with the English text; what has brought about the textual transmogrification of the work in translation.
    Keywords: Translation, Text, Critical Analysis, Playscript, Translational Distortion, Textual manipulation
  • Meisam Ghahreman * Pages 329-357

    Foucault's view of the Islamic Revolution, both during his lifetime and after, provoked different debates and reactions and various works were written about it. One of the most controversial works is “Foucault and the Iranian Revolution: Gender and the Seductions of Islamism” by Janet Afary and Kevin B. Anderson. On the one hand, this book can be considered a political reaction to Islamism, and on the other hand, it is an epistemological critique of what the authors call "cultural relativism". Behrooz Ghamari-Tabrizi in his book "Foucault in Iran" while presenting the truth of Foucault's views on the Iranian revolution, also gives an appropriate answer to Afary and Anderson. In other words, in this book, he seeks to answer the question: How did Foucault make sense of the Iranian revolution? The present article has examined this issue from a particular point of view both of these works are formed within a discourse practice and, therefore, are different sentences of a statement and we must get rid of both equally.

    Keywords: Islamic Revolution, discourse practice, indefinite Foucault (a Foucault), epistemological controversy, Immanence
  • MohammadMahdi Alsharif, Nasrollah Jafari * Pages 359-380

    It has been several decades since the concern of Islamization and localization of humanities has occupied the mind and conscience of the country's cultural custodians. Among the humanities, mostly imported sciences such as psychology, which have Western origins, have been considered for localization and Islamization discussion. Based on a superficial conception, considering that the primary codes, such as the Civil Code, are adapted from jurisprudence, we are not facing the challenge of Islamization in legal science. This conception is incorrect for multiple reasons. In the field of law, we face challenges in the two domains of legislation and interpretation. In the area of legislation, one of the fundamental challenges is the existence of a vast volume of laws related to the time before the revolution in which legitimacy has not been audited, and the most important challenge is related to the interpretation system. The existence of some religious propositions and even the establishment of laws based on Islamic principles are not enough for forming Islamic legal science, and the importance lies in the viewpoint and method of interpreting and developing these propositions based on Islamic principles. In this research, we deal with the pathology and criticism of the current legal science, emphasizing civil law as one of the main branches of legal science, in the two fields of legislation and interpretation, based on the descriptive and analytical method from the perspective of Islamic jurisprudence.

    Keywords: legal science, localization, doctrines of Islam, Interpretation, criticism of humanities
  • Zahra Atashi *, Mojtaba Javidi, Alireza Farsinejad Pages 381-404
    Aristotle “Nicomachean's” book on ethics is one of his most important books on ethics. By meditating on this book, one becomes the guardian of God, in which there are no traces of the many letters of God, one of the divine religions. Given that God and man's relationship with him are the ruling spirit of all the teachings of the divine religions, and in particular the religion of Islam, and that Muslim ethicists have followed Aristotle in their philosophical ethics and formulation, this absence of the one God has had some effects on philosophical ethics. This article deals with this issue with a descriptive-analytical-critical method and has listed some of the consequences and results of formulating philosophical ethics based on Aristotle's ethics as follows: changing the subject and purpose of ethics, not considering a place for slavery and relationship ethics between Man and God, the absence of the concept of the hereafter and eternal life in the science of ethics, different views on the concepts of goodness, happiness, and virtue in Islam, lack of explanation of the place of narration, revelation, and law in Islamic ethics and separation of ethics from revelatory sciences such as jurisprudence, personalization of Islamic ethics and lack of attention to its social dimensions.
    Keywords: Ethics, philosophical ethics, Nicomachean ethics, Aristotle, God