فهرست مطالب

نامه هنرهای نمایشی و موسیقی - پیاپی 29 (تابستان 1401)

نشریه نامه هنرهای نمایشی و موسیقی
پیاپی 29 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوید جامعی، محمدرضا شریف زاده*، سید مصطفی مختاباد امرئی، شهاب الدین عادل صفحات 5-21
    مفهوم طرد در اندیشه ی ژولیا کریستوا مبین رابطه ی سوژه با ابژه های پیرامون اوست. آن چه سبب طرد یک سوژه و تبدیل آن به ابژه ی مطرود می شود، بر پایه ی جدایی کودک از مادر است و مسیری که او با تبدیل مادر به ابژه ی مطرود، به سمت راه یابی به امر نمادین طی می کند و سپس عملی درراستای ترسیم خطوط محافظت کننده برای نه- هنوز- سوژه است. ازاین رو ساختار جوامع امروز در جهت تسلط بر یک جنس، او را به واسطه ی قوانین برساخته از سنت، به حاشیه رانده و از او جنس دوم/ ابژه ی مطرود می سازد. آن چه در این جستار موردتوجه قرار می گیرد، حیطه بندی سوژه در جوامع براساس موقعیت تعریف شده ازسوی ساختار نمادین است که جنس دوم را به جایگاه امر مطرود می راند و در برخی از فیلم های سینمایی دهه نود ایران بازتاب آن را می توان دریافت کرد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اندیشه های کریستوا در باب طرد، وجوه مشترک در سوژه های فیلم های دهه نود سینمای ایران را براساس الگوی دفع سوژه ی خطرآفرین در جوامع پدرسالار موردبررسی و عمل طرد را که بنیان دفع نیروهای تهدیدکننده تلقی می شود، در مورد فیلم های دهه نود ایران موردپژوهش قرار می دهیم. ازطرفی دیگر دو وجه مادرانه و زنانه در سوژه های فیلم ها موردبررسی و چگونگی تقابل این دو جنبه برمبنای عمل طرد و پیدایش ابژه ی مطرود در ساختار نمادین موردواکاوی قرار خواهد گرفت. در این مقاله نزاع ابژه های مطرود در ساختار مسلط برای بازیابی حقوق ازدست رفته و جایگاهی که به واسطه ی نظم نمادین برای آن ها تعریف نشده است، در فیلم های سینمایی «قصه ها» (1390)، «ناهید» (1394)، «رگ خواب» (1394)، «هلن» (1394)، «گیلدا» (1395)، «روزهای نارنجی» (1396) و « قصر شیرین» (1397) موردتحلیل قرار خواهد گرفت. این پژوهش برای نخستین بار در ایران، رویکرد طرد را ازمنظر ژولیا کریستوا در پیوند با امر زنانه و امر مادرانه آن گونه که در فیلم های سینمایی دهه نود ایران بازتاب یافته، موردواکاوی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ژولیا کریستوا، طرد، امر زنانه، امر مادرانه، سینما
  • شیوا فلاحی*، طاهر رضازاده صفحات 23-39
    کریستوا متن را فرآیندی از برهم کنش سوژه ها و متن ها می داند، که با ترانهادگی امور نمادین معانی تازه و بی پایان می آفریند. هنرمندان ایرانی مقیم امریکا، با موقعیت ترافرهنگی، در متن پرفورمنس آرت های خود حضور می یابند، ابژه ها، متن ها و امور نمادین را به شیوه دیگرگون به کار می برند، معناهای پیشین را به پرسش کشیده و معانی تازه خلق می کنند. در پژوهش حاضر، بر آن دسته از اجراها تمرکز می کنیم که سوژه ی هنرمند با استفاده از ابژه های روزمره و غیرتکنولوژیک در متن حضور می یابد و به این سوالات پاسخ می دهیم که هنرمند چگونه از عناصر و عوامل به کاررفته، ازجمله بدن، زبان، کنش و ابژه ها درراستای بیان دغدغه های خویش بهره می برد و نقش هرکدام از این عوامل در ترانهادگی امور نمادین برگرفته از دو جامعه ی مبدا و میزبان و ایجاد بینامتنیت برآمده از وضعیت مرزی او چیست؟ هدف از انجام این پژوهش شناسایی موضع هنرمندان ایرانی تبار مقیم امریکا در ارتباط با امور نمادین موطن و سرزمین میزبان و درک فضای آستانه ای هنر آنان، به عنوان هنرمندان ایرانی و عضوی از جامعه مهاجران حاضر در عرصه بین الملل است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی‐ تحلیلی است و مطالب به شیوه ی کتابخانه ای گردآوری شده است. بدین صورت که برمبنای رویکرد بینامتنی و شیوه ی معناکاوی ژولیا کریستوا، هم چنین، آرای وی درزمینه ی تشریح وضعیت آستانه ای مهاجران، به تحلیل و تفسیر چند نمونه از اجراها، در دو دسته زبان‐ محور و کنش‐ محور می پردازیم. یافته های تحقیق نشان می دهد که در اجراهای زبان‐ محور، نسبی بودن قدرت زبان در برقراری ارتباط مطرح می شود و سوژه «دیگری» است که امور نمادین را در قالب ابژه ها و رخدادها به شیوه ای معنازا عرضه می کند. در اجراهای کنش‐ محور اما، اگرچه سوژه از چاره جویی زبانی طفره می رود، اما ناچار از به کارگیری امور نمادین در قالب کنش است. هم چنین، جسم یادآور وجه تنانه «کورا» است و ابژه ها وجوهی نمادین می یابند، که به محدودیت ها و سرکوب های جمعی اشاره می کنند.
    کلیدواژگان: هنرمندان ایرانی تبار امریکا، پرفورمنس آرت، بینامتنیت، ژولیا کریستوا، قرن بیست و یکم
  • هومان اسعدی*، تنگیز شاولو خاشویلی، کورش متین صفحات 41-63
    در این مقاله، پژوهش گران به واکاوی و تبیین چگونگی سازآرایی سازهای ایرانی در آثاری پرداخته اند که براساس انواع بافت موسیقایی و چندصدایی شکل گرفته و نتیجه ی آن، شکل گیری متفاوتی از «گفت و واگفت» این سازها در گروه نوازی و «ارکستر سازهای ایرانی» است. بدون تردید، چنین تجمیع و ترکیبی از سازهای ایرانی، نسبت به آن چه از سنت موسیقی ایرانی در هم نوازی ها و اجرای موسیقی جمعی تا دوران قاجار وجود داشته، تفاوت های چشمگیر در ویژگی های گوناگونی چون دینامیک، رنگ آمیزی، تعادل صوتی، تعداد سازها و حجم صدادهندگی دارد. پژوهش حاضر، در آثار آهنگ سازان سده ی اخیر (از دوره پهلوی اول تا اکنون) و به ویژه از آغاز فعالیت های «علینقی وزیری» به عنوان نقطه ی عطفی در موسیقی معاصر ایران تا شکل گیری کانون «چاوش» و جریان های قابل تامل در چند دهه ی اخیر، انجام شده است. جریان هایی که منجربه شکل گیری گروه ها و چندین ارکستر سازهای ایرانی، آفرینش و انتشار آثاری مبتنی بر «بافت» در موسیقی ایرانی بوده و به نظر، اصلی ترین ضرورت گسترش آن، میل به توسعه ی اجتماعی و فرهنگی جامعه ی ایرانی بعد از دوران قاجار است. هم چنین گرایش هنرمندان معاصر به چندصدایی در هنر و اندیشه و نیز تحولاتی که در سنجش جهانی بدان می نگرند، اهمیت پژوهش حاضر را بازگو می کند.در این تحقیق، از رویکرد «پدیدارشناختی» با تحلیل و توصیف مستقیم کارگان (پارتیتور سازهای ایرانی) و پرهیز از هر استنتاجی در اصول و قوانین ازپیش داوری شده و جانب دارانه، استفاده شده است. درنهایت، نتیجه ی تحقیق به دو تقسیم بندی اصلی، یعنی «کاربرد سازها» در اجرای خطوط ملودی، کنترپوان، هارمونی، باس و «پیشرفت پارتیتور» با روش های تکرار، سلو، توتی، زمینه، پدال و واریاسیون در سازآرایی، می انجامد. به عبارتی، هرگونه استفاده ای از سازهای ایرانی و روش ترکیب آن ها در بافت های رایج، در طبقه بندی ارایه شده، می گنجد. نگارندگان برای رسیدن به هدف موردنظر، از روش تحقیق تحلیلی تفسیری و در گردآوری اطلاعات، از منابع کتابخانه ای و پارتیتورهای سازهای ایرانی، استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: ارکستر سازهای ایرانی، موسیقی ایرانی، بافت موسیقی، سازآرایی سازهای ایرانی، گفت و واگفت
  • احسان زمانی*، پدرام صدرایی طباطبایی صفحات 65-85
    هر فیلمی لاجرم در یک فضای معماری رخ می دهد. به سختی می توان در طول تاریخ سینما آثاری را یافت که فاقد هرگونه عنصر معماری در خود باشند و باوجود برخی تفاوت ها، اشتراکات بنیادین میان سینما و معماری، تاثیروتاثرهای متقابل این دو هنر بر یکدیگر را انکارناپذیر کرده است. دوربین فیلم برداری به واسطه ی ضبط و ثبت بی واسطه ی جهان پیرامون، سینما را به رسانه ای واقع گرا بدل کرده است که باوجود خلق فضاهای مجازی و خیالی، احساسی از حضور فیزیکی در فضای معماری را به مخاطب می دهد. ازاین رو چگونگی کاربست معماری از اهمیت فراوانی جهت درک یک فیلم برخوردار است. اما زمانی مطالعه ی معماری درخصوص یک فیلم ارزشمند می شود که بناهای استفاده شده در آن فیلم، نقشی بیان گرانه و معنادار در خدمت اهداف فیلم داشته باشد و اهمیت فیلم « وقت بازی» ازآن جاست که درک این فیلم، بدون درنظر گرفتن کارکرد معماری مدرن در میزانسن های آن، به نظر ناممکن می رسد. فیلم « وقت بازی» به جهت استفاده ی گسترده از میزانسن عمیق ازیک سو و فقدان فیلم نامه ی داستان محور ازسویی دیگر، رویدادهای سینمایی را بیش از سایر فیلم ها به معماری درون فیلم گره می زند. این پژوهش بر آن است تا با رویکردی توصیفی- تحلیلی با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و تحلیل فیلم، به بررسی تاثیر معماری مدرن بر میزانسن های فیلم « وقت بازی» بپردازد. در ابتدا شرح مختصری از سیر تاریخی و ویژگی های معماری مدرن بیان می شود و در ادامه مباحث نظری میزانسن و قرابت آن با مولفه های معماری مدرن چارچوب نظری پژوهش را تشکیل می دهد. در پایان و با بهره گیری از چارچوب نظری، تاثیر مولفه های معماری مدرن بر انواع میزانسن در قاب های مختلف فیلم، نتیجه می شود.
    کلیدواژگان: معماری مدرن، میزانسن، وقت بازی، ژاک تاتی، سینمای مدرن
  • محمدباقر قهرمانی*، احمد الستی، امین اناری صفحات 87-109

    پسامدرنیسم در مقام یکی از چالش برانگیزترین جریانات فلسفی و جامعه شناختی معاصر جنبش فکری گسترده ای است که رشته های مختلفی از ادبیات، فلسفه و نظریه اجتماعی گرفته تا هنر و معماری را درنوردید و سپس به رهیافتی غالب در مطالعات میان رشته ای علوم انسانی و هنر ازجمله سینما تبدیل شد و همراه با جنبش های انتقادی و اجتماعی- سیاسی در دهه های 1970 و 1980 گسترش یافت. این مقاله با نگاهی به فیلم هایی که در گروه پسامدرن شناخته شده اند و نظریات پسامدرنیست ها، الگوهای پایان بندی و نحوه ی سازمان دهی اطلاعات در سکانس پایانی فیلم های پسامدرن را بررسی و معرفی می کند. ازاین رو این مقاله با استفاده ازنظریات فردریک جیمسون، تحلیل گر فرهنگی پسامدرنیسم به عنوان چارچوب نظری، ضمن شناخت سینمای پسامدرن، الگوهای روایی و دکوپاژی پایان فیلم های پسامدرن را موردواکاوی قرار دهد. حال با توجه به این رویکرد، پرسش بنیادی این است که چگونه الگوهای پایان بندی فیلم پسامدرن نسبت به دوره های سینمایی پیشین تغییر کرده اند و چگونه می شود آن ها را دسته بندی کرد. ازآنجاکه مفهوم پسامدرن مفهومی چندوجهی است، سعی شده با بررسی ابعاد گفتمانی مختلف این سینما هم چون پاک شدگی مرزهای زمانی، ترکیب ژانرها و تکنیک ها به مطالعه موردی فیلم « جاده مالهالند» » ساخته دیوید لینچ که یکی از مطرح ترین فیلم های بیان گر این رویکرد است، پرداخته و بی پایانی پایان بندی ویژه سینمای پست مدرن تشریح و در آن فیلم بررسی می شود.

    کلیدواژگان: پایان بندی، فیلم داستانی، پسامدرنیسم، سینمای پسامدرن، جاده مالهالند
  • ایمان فخر*، آذین موحد، حسن بلخاری قهی صفحات 111-128
    «موزیکاپویتیکا» مفهومی ملهم از نظام فکری ارسطو است که در دوران رنسانس توسط نیکولاس لیستنیوس در حوزه ی موسیقی طرح شد. همان گونه که از عنوان آن برمی آید، «موزیکاپویتیکا» نظربه آفرینش موسیقی و قصد جدا ساختن حیطه ی آن از «موزیکاتیوریکا» و «موزیکاپرکتیکا» را دارد. اما، روند تحولات حوزه ی آفرینش موسیقی نشان می دهد که پس از طرح این مفهوم، موسیقی در قلمرو آفرینش به سمت علوم بیانی ای چون رتوریک جذب شده است. این تحول چنان نقطه عطفی در تاریخ موسیقی است که حتی امروزه در مورد خاستگاه، ابعاد و لزوم طرح خود مفهوم موزیکاپویتیکا کمتر سخنی در میان است و بیشتر منابع و مطالعات به این مفهوم تنها ذیل موضوع پیوند موسیقی با رتوریک اشاره ای گذرا داشته اند. پژوهش تاریخی- تحلیلی حاضر بر آن است تا با کاوش بستر تاریخی، فکری و معرفت شناختی ای که این مفهوم در آن متولد شده است، به این پرسش بنیادی پاسخ دهد که لیستنیوس با طرح موزیکاپویتیکا به چه موضوع یا موضوعاتی اشاره داشته است. در این مسیر ضمن مراجعه به نص رسالات به جامانده از لیستنیوس، تلاش شد تا آرای وی برپایه ی مفاهیم معرفت شناختی ارسطو تحلیل و درنهایت مبتنی بر شواهد تاریخی و روند تحولات حوزه ی موسیقی، فهم شود. نتایج نشان داد که لیستنیوس ابتدا با پافشاری بر ثابت نگه داشتن بدنه ی سیال و شفاهی موسیقی زمانه اش ازطریق نگارش، مهم ترین الزام معرفت شناختی ورود موسیقی به ساحت پویسیس ارسطو را فراهم آورده و سپس با طرح موضوع انتقال پیام به مخاطب و آیندگان، موجبات پیوند موسیقی با علوم بیانی را مهیا ساخته است. درحقیقت، در آن برهه ی تاریخی موزیکاپویتیکا متن موسیقی را هم چون متن خطابه و شعر حاوی پیامی برای مخاطب لحاظ می کند و آهنگ سازی را به مقوله ای فراتر از تنظیم کنترپوان و بداهه پردازی برپایه ی ملودی ها و الگوهای از پیش معلوم ارتقاء می دهد. ازاین وجه، به نظر می رسد درک و دریافت آثار موسیقی قدیم اروپا مستلزم واکاوی ابعاد گوناگون و فهم خاستگاه مفهوم موزیکاپویتیکا است.
    کلیدواژگان: موزیکاپوئتیکا، آفرینش موسیقی، معرفت شناسی، رتوریک
  • زهرا خسروی*، حسن علی پورمند، فرهاد مهندس پور، هاشم آقاجری صفحات 129-145
    اکبر رادی نمایشنامه نویس واقع گرا و یکی از چهره های تاثیر گذار در میدان تیاتر نوین ایران، در بسیاری از آثار خود به بازنمایی فضای روشنفکری هنر ایران پرداخته است و نمایشنامه منجی در صبح نمناک (1358) او تنها اثری است که در آن به شیوه ای بازنمایانه مواضع عاملان میدان تیاتر نمایشنامه نویس، کارگردان به مثابه تولیدکنندگان و ناشر، صاحب جراید و منتقد به عنوان توزیع کنندگان، در فضای اجتماعی سالهای پایانی دهه پنجاه شمسی انعکاس یافته است. مقاله حاضر در پرتو نظریه کنش بوردیو کنش شخصیتهای نمایشنامه به عنوان عاملان میدان هنر و تیاتر با توجه به عادت واره و سرمایه های آنان و تعامل این میدان، با میدان قدرت را مورد توجه قرار داده است تا با فراروی از برخوردهای عین گرایانه یا ذهن گرایانه رابطه میان موضع نویسنده در میدان تیاتر و موضع گیری اش در اثر خود را آشکار کند. مطالعه میدان تیاتر بازنمایی شده حاکی از آن است که گرایش عاملان میدان تیاتر در دهه مذکور، اعم از تولیدکنندگان و توزیع کنندگان به سمت میدان هایی مانند سیاست و اقتصاد موجب از دست رفتن خود مختاری میدان شده و عاملانی که با توجه به سرمایه نمادین خود در صدد حفظ خود مختاری هنر و ماندن در موضع هنر مستقل بودند در شرایط از هم گسیختگی میدان، حیات زیستی و هنری خویش را از دست دادند. این مطالعه با روش پیشنهادی بوردیو به شیوه ای اسنادی و زندگی نامه ای خط سیر نویسنده و شخصیت اصلی نمایشنامه را با توجه به مقدورات میدان تیاتر در سالهای پایانی دهه پنجاه، تعقیب کرده تا بتواند هومولوژی نویسنده و شخصیت اصلی را به عنوان هدف غایی مقاله بسنجد. حاصل آنکه با توجه به فضای مقدورات بازه زمانی مورد مطالعه شباهت ساختاری موضع گیری رادی در نمایشنامه نشان از مواضع تعدادی از هنرمندان مستقل تیاتر در پایان دهه پنجاه بازنمایی می کند که لغزیدن میدان به سمت قطبهای سیاست و اقتصاد حیات هنری آنان را به خطر انداخت.
    کلیدواژگان: میدان نمایشنامه نویسی ایران در دهه 50، اکبر رادی، منجی در صبح نمناک، نظریه کنش، سرمایه نمادین
|
  • NAVID Jameei, Mohammadreza Sharifzadeh *, Seyed Mostafa Mokhtabad Amreii, Shahabeddin Adel Pages 5-21
    Julia Kristeva's concept of Abjection recognizes the relation of the subject with the objects in its environment. What is the cause of the rejection of the subject and its transformation into the Abject object is based on the separation of the child from the mother’s body and the way he/she transforms the mother into the Abject object towards the path to the symbolic, and then an action to draw protective borders for the not-yet-subject. Hence, in order to dominate one sex, the structure of today's societies, marginalizes the subject by the rules based on traditions and makes it a second sex /Abject object. What is considered in this article is the categorization of the subject in societies based on the position which is defined by the symbolic order, which leads the second sex to the status of the rejected and this is reflected in some Iranian movies in the 1390s. In this descriptive-analytical research and based on Kristeva's ideas about Abjection, the common aspects in the subjects of the Iranian movies of this decade are analyzed based on the pattern of the rejection of the horrible subject in patriarchal societies and the Abjection is considered as the basis for rejecting the threatening subject. On the other hand, the two aspects of motherhood and femininity in the subjects of the movies will be considered and the opposition of these two aspects based on the Abjection and the emergence of the Abject object in the symbolic structure will be described. In this article, the conflict of the rejected objects in the dominant structure in order to reclaim the lost rights and the status that has been taken by the symbolic order will be analyzed in these movies: Tales (1390), Nahid (1394), Subdued (1394), Helen (1394), Gilda (1395), Orange Days (1396) and Shirin’s Palace (1397). In this study, for the first time in Iran, the approach of rejection based on Julia Kristeva’s ideas is analyzed in relation to femininity and motherhood as reflected in Iranian movies in the 1390s. To do so, Kristeva's Abjection is used to consider the rejected women in primitive societies to be mysterious and threatening elements and from the perspective of a subject in today's societies as a disruptor of the tradition, and thus the distinction between femininity and motherhood in traditional Iranian society is analyzed.
    Keywords: Julia Kristeva, Abjection, The Maternal, The Feminine, Cinema
  • Shiva Falahi *, Taher Rezazadeh Pages 23-39
    Kristeva considers text to be a process of interaction between subjects and texts that creates new and endless significances. U.S. based Iranian artists, with transcultural situation, appear in the texts of their performance arts, apply objects, texts and the symbolic in transformed ways, and challenge previous significances and create new ones. In this research we concentrate on those performances in which the artist as subject performs and answer these questions, “How artists apply the above-mentioned factors including body, language, acting and objects, in order to express their concerns?” And “what is the role of each factor in the transposition of the symbolic and creation of intertextuality stemmed from the artist’s liminal status?” The aim of this research is to figure out the stance of U.S. based Iranian artists regarding the symbolic of their motherland and host country, and also, to understand the liminal space of their performance arts as Iranian artists and members of immigrants’ society present in the international arena. In this study, the research method is descriptive-analytical and the library and field methods have been used in collecting data; thus, according to Kristeva’s intertextual approach and semanalysis, and concerning her viewpoints on liminal status of immigrants, we analyze and interpret a few samples of performance arts in two categories of language-based and action-based works. Based on the research findings, in language- based performances, the relativity of the power of language is proposed, and the subject is the “Other”, who supplies the symbolic in the format of objects and incidents in a significant way. On the other hand, in action-based performances, although the subject evades linguistic solutions, it still has to utilize the symbolic in action format. Furthermore, the body reminds us of the physical aspect of “Chora” and objects take on symbolic aspects that imply social limitations and suppressions.
    Keywords: U.S. Based Iranian Artists, Performance Art, Intertextuality, Julia Kristeva, The 21st Century
  • Hooman Asadi *, Tengiz Shavlokhashvili, Kourosh Matin Pages 41-63
    In this article, the researchers have analyzed the orchestration of Persian musical instruments in pieces that have been composed based on different types of musical textures and polyphonic expressions. Such an approach to musical composition in these pieces has led to the creation of a different kind of “dialogue” between instruments in ensembles and the “Persian Musical Instruments Orchestra”. Undoubtedly, the combination of Persian instruments analyzed and discussed in this research differs greatly from the instrumental combinations of Persian ensembles up to the Qajar period. This difference is easily discernible in elements such as timber, balance, number of instruments used, sound volume, and dynamics.This research is based on the musical scores of the previous century (from the beginning of Pahlavi dynasty onwards). Special attention has been paid to musical scores that have been produced between the beginning of Alinaqi Vaziri’s musical activities (which marked a turning point in Persian music) and the formation of the “Chavosh” center and other thought-provoking musical and cultural trends in recent decades, which have led to the formation of numerous ensembles and Persian Musical Instruments Orchestras, as well as the creation and dissemination of Persian pieces composed based on “texture”. It seems that the main necessity for the expansion of the above-mentioned musical and cultural currents is the Iranian society’s longing for social and cultural development after the Qajar period. It should be noted that the tendency of contemporary musicians toward polyphony in art and thought, as well as the worldwide changes that they take into consideration emphasize the importance of this research. In this research, a Phenomenological approach has been incorporated through a direct analysis of the Persian repertoire, and special care has been taken to avoid any biased inference.Finally, the conclusion of the research leads to the introduction of two categories: “instrumental function” (in elements such as melodic lines, counterpoint, harmony, and bass) and “score development and progression” (through repetition, accompaniment, pedals, solos, tuttis, and instrumental variation). In other words, every possible function of Persian instruments and the different ways in which they may be combined is included in the provided classification.To achieve this end, the authors have utilized an analytical- interpretive method in collecting data from library references and Persian instrumental scores.
    Keywords: Persian Musical Instruments Orchestra, Persian Music, Persian Instrumentation, Texture in Persian Music, Musical Dialogue
  • Ehsan Zamani *, Pedram Sadraei Pages 65-85
    Every film inevitably takes place in an architectural space. Throughout the history of cinema, it is difficult to find works that do not contain any architectural elements. From this point of view, the use of architecture is very important in order to comprehend and understand a film. This study aims to investigate the impact of modern architecture on the mise-en-scène of the movie “Playtime”. The two main questions that this study intends to answer are: “How and by what elements modern architecture has influenced the mise-en-scène of the movie “Playtime”? and “How and why Jacques Tati has introduced modern architecture into the film?”Although architecture in cinematic works has always been present, the study of architecture about a film becomes valuable when the buildings used in that film have a particular and meaningful role in the film. The importance of the movie “Playtime” is that it seems impossible to understand this film, without considering the function of modern architecture in its mise-en-scène, and it is necessary to consider two basic conditions: familiarity with the language of modern architecture and acquaintance with the visual language of cinema, especially the function and meaning of mise-en-scène. Modern architecture, by its special features, has inspired Jacques Tati to use certain features in his mise-en-scène in the movie. The theoretical framework of this research is the functional similarity of architectural elements and mise-en-scène. At the beginning, a brief description of the historical course and features of modern architecture is provided, and then the theoretical issues of mise-en-scène and its overlap with the components of modern architecture are expressed. The purpose of this study is to investigate the function of modern architectural components in the mise-en-scène of “Playtime” with emphasis on their cinematic performance. It is modern architecture that, with its features, determines the proportions of the story. The results of this study indicate that Tati's visual comedies have fully exploited the potential of the use of modern architectural elements in mise-en-scène, comedies that are the basis of Tati’s satires on the inefficiency of modern architecture.
    Keywords: Modern Architecture, Mise-en-scène, Playtime, Jacques Tati, Modern Cinema
  • MohamadBagher Ghahramani *, Ahmad Alasti, Amin Anari Pages 87-109

    Postmodernism, influenced by the socio-cultural atmosphere of the era, has affected films and in particular, the narratives have seen some radical transformations. The ending sequences have also evolved to have the previous patterns and new ones. In this article, we will first examine the bearings and importance of the final sequences and the ending of the films in different periods of the history of cinema and how films end regardless of their genre, style, and period in which they have been made. Therefore, we look at how the postmodern discourse penetrated the world of postmodern cinema and merged it with different styles of the previous eras. Subsequently, along with the intellectual content of the postmodern era, we now can see an aesthetic form that affects the laying out of the ending sequence and denouement, generally resulting in the form of mixture of the codes of the previous periods and a new particular one. In this regard, by examining "Mulholland Drive", which is considered to be one of the early examples of postmodern films with unique endless endings, we see that sometimes postmodern films do not retain any predetermined pattern for their closure. This lack of modeling that brings us to unchartered territories shows that in an endless (not just open endings but ones with more questions to solve) way, the audiences are left to ponder and question the whole film. Fredric Jameson refers to this pattern as endlessness and considers it be one of the characteristics of postmodern cinema because not only is it contradictory, but also this contradiction can be seen as a problem arising from the totality of postmodern human life as a whole, in which human beings experience a complex life in the last period of capitalism and into a postmodern world depicted in the films. According to Jameson's theory, just as the political and social structure of life in the postmodern period is invisible, the endings of postmodern films are also not vivid and audiences are unable to find any endings. We have applied this theory to the film "Mulholland Drive" and shown that its endlessness coincides with the film’s structure and narrative.

    Keywords: Postmodernism, Postmodern Cinema, Fiction Film, Mulholland Drive
  • Iman Fakhr *, Azin Movahed, Hasan Bolkhari Ghahi Pages 111-128
    “Musica Poetica” is a concept inspired by the Aristotelian system of thought, which was proposed in the field of Music by Nicholas Listenius during the Renaissance. As its title implies, “Musica Poetica” refers to the composition of music and separating its scope from “Musica Theorica” and “Musica Practica”. However, the process of developments in the field of musical composition shows that after this concept was proposed, music in the field of composition was attracted to “trivium” arts such as rhetoric. This evolution is such a turning point in the history of music that even today, there is less talk about the origin, dimensions and necessity of the concept of “Musica Poetica” itself, and most of the sources have only made a passing reference to this concept under the topic of correlation between Music and Rhetoric. The present historical-analytical research aims to answer the seminal question of what issue or issues Listenius alluded to with proposing “Musica Poetica” by exploring the historical, intellectual and epistemological background in which this concept was born. In this regard, while referring to the text of the treatises left by Listenius, an attempt was made to analyze his opinions based on Aristotelian epistemological concepts and finally based on historical evidence and the process of subsequent developments of Music. The results showed that Listhenius first by insisting on keeping constant the fluid and oral corpus of the music of his time, through musical notation, provided the most important epistemological requirement for music to enter the field of Aristotelian “Poiesis”, and then by proposing the issue of conveying the message to the audience and future generations, he caused the correlation between music and “trivium” arts. In fact, at that historical moment, “Musica Poetica” considers the text of music as the text of oration and poem containing a message for the audience, and elevates composition to a category beyond counterpoint setting and improvisation based on pre-known melodies and patterns. From this point of view, it seems that understanding and comprehending the works of historical European music requires the analysis of various dimensions and the perceiving of the origin of the concept of “Musica Poetica”.
    Keywords: Musica Poetica, Musical Composition, Epistemology, Rhetoric
  • Zahra Khosravi *, Hasanali Pourmand, Farhad Mohandespour, Hashem Aghajari Pages 129-145
    Akbar Radi, a realistic playwright and one of the most influential figures in Iran's modern theater field, has represented the intellectual atmosphere of Iranian art in many of his works including “Hamlet with Season Salad” (1978) and “Night on the Wet Cobblestone” (1999). His play “Savior on a Wet Morning” (1979) is the only work in which the positions of the theater agents in the social atmosphere of the late 50s have been reflected in a representative way. The present study, in the light of Bourdieu's theory of action, considers the characters of the play as agents of the art and theater field including the playwright, director and publisher, literary critic, and magazine owner as well as their habitus and capital and studies interaction of this field with the field of power, in order to search beyond objective or subjective approaches and to reveal the relationship between the author's position in the theater field and his position in his work. The study of the represented theater field indicates that the tendency of the actors of the theater field in the above-mentioned decade, including producers and distributors towards fields such as politics and economy has caused the loss of autonomy of the field, and the actors who, according to their symbolic capital tried to maintain the autonomy of art and remain in the position of independent art, lost their biological and artistic life in a fragmented field. This study, with the method proposed by Bourdieu, in a documentary and autobiographical way, has followed the trajectory of the author and the main character of the play, considering the possibilities of the theater field in the late ‘50s, in order to identify the homology of the author and the main character as the ultimate goal of the study. The result of this article indicates that considering the possibilities of the studied era, the structural similarity of Radi's position in the play shows the positions of a number of independent theater artists at the end of that decade whose artistic lives were jeopardized by the slipping of the field towards the poles of politics and economy.
    Keywords: Iran’s Playwriting Field in the late ‘50s, Savior on a Wet Morning, Bourdieu, Action theory, Symbolic Capital