فهرست مطالب

پژوهش های روان شناختی در مدیریت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های روان شناختی در مدیریت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید میرزایی*، حامد محمدی صفحات 9-41
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بدبینی سازمانی به عنوان یک متغیر میانجی در رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و رفتار ضد بهره وری کارکنان انجام شد. تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان اداره کل استاندارد خراسان رضوی تشکیل دادند، با توجه به محدود بودن جامعه آماری از سرشماری استفاده شد. در این پژوهش برای متغیر حمایت سازمانی اداره شده از پرسش نامه نیر (2013)، برای متغیر بدبینی سازمانی از پرسش نامه بدبینی سازمانی کالاگان (2009) و برای متغیر رفتار ضد بهره وری از پرسش نامه بنت و رابینسون (2002) استفاده شده است. روایی پرسش نامه از طریق روایی صوری و محتوایی مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون همبستگی و معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار های SPSS22 و PLS 3 انجام گرفت. یافته های مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که بدبینی سازمانی رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و رفتار ضد بهره وری را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، بدبینی سازمانی، رفتار ضد بهره وری
  • مرضیه ملکیها*، بتول معتمدی صفحات 43-67
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر رویکرد پردازش اطلاعات شناختی بر کاهش بی تصمیمی مسیر شغلی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان برخوار است. این پژوهش از نوع پژوهش نیمه تجربی همراه با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر کلاس دهم مقطع متوسطه دوم شهرستان برخوار در سال تحصیلی 99-1400 بودند که بصورت نمونه گیری تصادفی در دسترس 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. در گروه آزمایش به مدت هفت جلسه رویکرد پردازش اطلاعات شناختی اجرا شد داده ها با استفاده از پرسشنامه بی تصمیمی مسیر شغلی (اوسی پو و همکاران، 1987) و با استفاده از محاسبه شاخص های آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های به دست آمده حاکی از آن است که مشاوره مسیرشغلی مبتنی بر رویکرد پردازش اطلاعات شناختی بر کاهش بی تصمیمی مسیرشغلی افرادگروه آزمایش موثر بوده است. همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن است که  در مولفه پراکندگی و موانع درونی و بیرونی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: مشاوره مسیر شغلی، رویکرد پردازش اطلاعات شناختی، بی تصمیمی مسیر شغلی، دانش آموزان دختر، متوسطه دوم
  • وحید شرفی*، هدی شاحسینی صفحات 69-96
    خشم مشتری یکی از مقوله های مرتبط با مدیریت ارتباط با مشتری می باشد و تاثیر منفی بر تصویر و عملکرد برند دارد. هدف تحقیق حاضر " شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر خشم مشتریان در بانک ها" می باشد. روش تحقیق مورد استفاده روش تحقیق آمیخته می باشد. تحقیق حاضر یک تحقیق اکتشافی (کیفی- کمی) می باشد و از نظر هدف نیز کاربردی است. برای استخراج مدل مفهومی تحقیق در بخش کیفی از تکنیک دلفی استفاده شده است. جامعه آماری در این بخش 12 نفر از خبرگان (اساتید دانشگاهی و مدیران متخصص بانکی) در شهر ایلام بودند. پس از طی دو مرحله، هفت معیار به عنوان عوامل اثرگذار بر خشم مشتری استخراج شدند. در قسمت کمی برای رتبه بندی شعب بانک ملی بر مبنای معیارهای مستخرج از تکنیک دلفی از تکنیک آراس خاکستری و نظرات سه خبره استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد که بانک ملی شعبه مرکزی بیشترین نشانه های خشم مشتریان را دارا می باشد و شعبه شماره 7 دارای کمترین خشم مشتری می باشد. با توجه به اینکه بیشترین عامل خشم مشتریان، نامناسب بودن کیفیت نتیجه می باشد، بهبود در این زمینه می تواند کاهش چشم گیر خشم مشتری را باعث شود.
    کلیدواژگان: خشم مشتری، ریزش مشتری، رویگردانی مشتری، تکنیک دلفی، تکنیک آراس خاکستر
  • محمد تابان* صفحات 97-118
    مسیولیت اجتماعی سازمان، چارچوبی اخلاقی ا ست که در آن افراد یا سازمان ها برای انجام وظیفه مدنی خود و اقداماتی که به نفع کل جامعه است، مسیول هستند. هدف این تحقیق، "بررسی تاثیر معنویت بر مسیولیت اجتماعی در مراکز آموزش عالی شهر ایلام" می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت روش نیز توصیفی - همبستگی می باشد. همچنین از لحاظ گردآوری داده ها نیز یک تحقیق پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه دولتی شهر ایلام می باشد که تعداد آن ها 570 نفر هستند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 226 نفر برای نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری، تصادفی ساده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد معنویت مافلی و جولیانا (2021) و پرسشنامه محقق ساخته مسیولیت اجتماعی بوده که روایی همگرایی و پایایی سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی تایید محاسبه شده و همچنین به تایید اساتید متخصص رسیده و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 92/0 به دست آمده است که نشانگر تایید پایایی پرسشنامه مورد نظر می باشد. نتایج پژوهش که با استفاده از نرم افزار لیزرل 53/8 و در سطح اطمینان 95% تحلیل شد، نشان دادند که معنویت بر مسیولیت اجتماعی، تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین معنویت بر ابعاد مسیولیت اجتماعی یعنی اقتصادی، ملی، قانونی و اخلاقی نیز تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: معنویت، مسئولیت اجتماعی، آموزش عالی
  • حسین خیران*، مریم بهمنی، محمد عقیقی صفحات 119-138
    مدیران شرکت ها بر این باورند که تنها افزایش حقوق و دستمزد موجب رضایت شغلی کارکنان می شود و از تاثیر راهبردهای جبران خدمات بر رضایت شغلی که موجب بهبود کارایی عملکرد کارکنان می شود، غافلند. هدف از این پژوهش، یافتن تاثیر راهبردهای جبران خدمات  (شامل حقوق و دستمزد، پاداش ها و مزایا) بر رضایت شغلی در بین کارمندان شرکت خصوصی می باشد. بر اساس نتایج آزمون های مقایسه میانگین دو پرسشنامه، آزمون واریانس و آزمون لوین وجود رابطه بین دو مولفه و تاثیر آن ها و همچنین تاثیر خرده مقیاس های راهبردهای جبران خدمات  بر رضایت شغلی با آزمون رگرسیون چند متغیره به روش Enter مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی، نگرش 84 نفر از جامعه 100 نفری کارکنان این شرکت، مورد سنجش قرار گرفت. به این منظور، از پرسشنامه ی مدل جامع راهبردهای جبران خدمات استفاده شد. این پرسشنامه شامل هفت بعد است که چهار بعد آن در ارتباط با رضایت از پرداخت (سطح، ساختار، افزایش و روش های پرداخت متغیر) و سه بعد دیگر در ارتباط با مزایا (سطح، تعیین و  مدیریت مزایا) می باشد. همچنین پرسشنامه رضایت شغلی شامل پنج خرده مقیاس سیستم پرداخت، نوع شغل، فرصت های پیشرفت، جوسازمانی، روش رهبری و شرایط فیزیکی می باشد. نتایج نشان داد راهبردهای جبران خدمات  بر رضایت شغلی تاثیر مثبت دارد و همچنین در بین خرده مقیاس ها  تنها با افزایش دو متغیر ساختار پرداخت و پرداخت متغیر، رضایت شغلی کارمندان بیشتر می شود که تاثیر پرداخت متغیر بیشتر است و دیگر خرده مقیاس ها با رضایت شغلی رابطه ایی ندارند
    کلیدواژگان: جبران خدمات، رضایت شغلی، رضایت از پرداخت، مزایا، حقوق و دستمزد
  • ابوالقاسم بریمانی*، عطیه السادات هاشمی صفحات 139-164
    فرسودگی تحصیلی با پیدایش نگرش، رفتار و احساسات منفی در مقابل فشارهای روانی مرتبط با تحصیل در دانش آموزان بروز می کند و ازجمله عواملی است که به شکل منفی، عملکرد تحصیلی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین حمایت تحصیلی و فرسودگی تحصیلی با نقش میانجی سازگاری دانش آموزان با مدرسه بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از نوع مطالعات کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر بهشهر در سال تحصیلی 99-98 به تعداد 2163 نفر بوده است. نمونه آماری به تعداد 327 نفر و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای برحسب پایه تحصیلی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسش نامه‏ استاندارد حمایت تحصیلی ساندز و پلانکت (2005)، فرسودگی تحصیلی ماسلاخ (2001) و سازگاری دانش آموزان با مدرسه سینها و سینگ (1993) استفاده شده است. به منظور تحلیل داده های حاصله، از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار آماری پی ال اس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین حمایت تحصیلی و سازگاری دانش آموزان با مدرسه با فرسودگی تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد و مقدار 5/45 درصد از حمایت تحصیلی و 4/48 درصد از سازگاری دانش آموزان با مدرسه توسط فرسودگی تحصیلی تبیین می شود و سازگاری دانش آموزان با مدرسه اثر میانجی بر رابطه بین حمایت تحصیلی و فرسودگی تحصیلی را دارد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که با تقویت حمایت تحصیلی و بهبود سازگاری دانش آموزان با مدرسه می توان فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: حمایت تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، سازگاری دانش آموزان با مدرسه
|
  • Vahid Mirzaei *, Hamed Mohammadi Pages 9-41
    The aim of this study was to investigate the role of organizational pessimism as a mediating variable in the relationship between perceived organizational support and employees' anti-productivity behavior. The research is descriptive-survey in terms of practical purpose and in terms of nature and method of implementation. The statistical population of this study consisted of the staff of the General Office of Standards of Khorasan Razavi, due to the limited statistical population, the census was used. In this study, the Nayr Questionnaire (2013) was used for the organizational support variable, the Kalagan Organizational Pessimism Questionnaire (2009) was used for the organizational pessimism variable, and the Bennett and Robinson (2002) questionnaire was used for the anti-productivity behavior variable. The validity of the questionnaire was confirmed through face and content validity and the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Data were analyzed by correlation test and structural equations using SPSS22 and PLS 3 software. Structural equation modeling findings showed that organizational pessimism mediates the relationship between perceived organizational support and anti-productivity behavior.
    Keywords: Perceived Organizational Support, Organizational Pessimism, anti-productivity behavior
  • Marziyeh Malekiha *, Batool Motamedi Pages 43-67
    The purpose of this study was to investigationy on effectiveness of career counseling based on Cognitive Information Processing approach on the reduction of career indecision of second section of secondary school’s female students in county of Borkhar. This research is a semi-experimental research with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study included all 10th grade female students in second grade in Borkhar county in the academic year of 2016-2017 and 30 people were selected by available coincidence way. They were distributed in control group (15 person) and experimental group (15 person). In this experimental group, seven sessions of Cognitive Information Processing Approach were performed. The data were analyzed using indecision questionnaire (Osipow et al., 1987) and the features of descriptive and deductive statistics. Findings indicate that the career counseling based on Cognitive Information Processing approach was effective on reduction of career indecision in the experimental control group (P <0.05). Also, the result of this study shows that there is a significant difference in the scattering component and internal and external barriers in both experimental and control groups (P <0.05).
    Keywords: career counseling, Cognitive Information Processing approach, career indecision, second section of secondary school, female students
  • Vahid Sharafi *, Hoda Shahoseini Pages 69-96
    The aim of the current research is to "identify and rank the factors affecting customers' anger towards banks". The research method used is the mixed research method. The current research is an exploratory research (qualitative-quantitative) and it is practical from the point of view of the goal. Delphi technique has been used to extract the conceptual model of the research in the qualitative part. The statistical population in this section was 12 experts (university professors and bank specialist managers) in Ilam city. After going through two stages, seven criteria were extracted as influencing factors on customer anger. In the quantitative part, for the ranking of Bank Melli branches based on the criteria derived from the Delphi technique, the Aras Gray technique and the opinions of three experts have been used. The results show that Bank Melli Central branch has the most signs of customer anger and branch number 7 has the least customer anger. Considering that the biggest cause of customer anger is the inappropriate quality of the result, improvement in this field can significantly reduce customer anger.
    Keywords: customer anger, Delphi technique, Aras Seghi technique, Melli Bank
  • Mohammad Taban * Pages 97-118
    The purpose of this research is to "investigate the relationship between spirituality and social responsibility in higher education centers". The research method is descriptive-survey and correlation type. The statistical population includes all the employees of the State University of Ilam city, whose number is 570. Using Morgan's table, 226 people were selected as a sample. The sampling method is simple random. The data collection tool was a standard spirituality questionnaire and a researcher-made social responsibility questionnaire, the convergent validity and reliability of its structure were calculated using confirmatory factor analysis, and it was also approved by expert professors, and its reliability was obtained using Cronbach's alpha of 0.92. which indicates the confirmation of the reliability of the questionnaire. The results of the research, which were analyzed using Lisrel 8.53 software and at a confidence level of 95%, showed that spirituality has a positive and significant effect on social responsibility. Also, spirituality has a positive and significant effect on the dimensions of social responsibility, i.e. economic, national, legal and moral.
    Keywords: Spirituality, Social Responsibility, Higher Education
  • Hosein Kheiran *, Maryam Bahmani, Mohammad Aghighi Pages 119-138
    Company executives believe that only an increase in payroll leads to job satisfaction of employees and are unaware of the impact of service compensation strategies on job satisfaction that improves employee performance. The purpose of this study is to find the effect of service compensation strategies (including salaries, bonuses and benefits) on job satisfaction among employees of a private company. Based on the results of comparison tests of the mean of the two questionnaires, variance test and Levin test, the existence of a relationship between the two components and their effect as well as the effect of subscales of service compensation strategies on job satisfaction were evaluated by multivariate regression test by Enter method. Took. In this study, the attitude of 84 people in the 100-member community of the company was assessed. For this purpose, a comprehensive model of service compensation strategies questionnaire was used. The questionnaire consists of seven dimensions, four of which are related to payment satisfaction (level, structure, increase and variable payment methods) and the other three dimensions are related to benefits (level, determination and management of benefits). The job satisfaction questionnaire also includes five subscales of payment system, type of job, opportunities for advancement, organizational climate, leadership method and physical condition. The results showed that service compensation strategies have a positive effect on job satisfaction and also among the subscales only by increasing the two variables of payment structure and variable payment, employees' job satisfaction increases which the effect of variable payment is more and other subscales with satisfaction Jobs have nothing to do with it.
    Keywords: Service compensation, Job Satisfaction, Satisfaction with payment, Advantages, salary
  • Abolghasem Barimani *, Atiyehsadat Hashemi Pages 139-164
    purpose of this study was to investigate the relationship between of academic support and academic burnout with the mediating role of students' adjustment to school. The research applied in terms of purpose and method was descriptive, correlational one. The statistical population of the study included all female high school students in Behshahr in the number of 2163. The statistical sample was 327 people using Krejcie and Morgan table, and stratified random sampling according to educational level. The instruments for collecting data were Questionnaires of Sands & Plunkett Academic Support (2005), Maslach Academic Burnout (2001) & Sinha & Singh Students' Adjustment to school (1993) Questionnaire. The collected data was used for analyzed by Structural equation modeling using the partial least squares method (PLS). The results of this study showed that there is a significant relationship between academic support and students' adjustment to school with academic burnout. 45.5% of academic support and 48.4% of students' adjustment to school is explained by academic burnout. And the students' adjustment to school variable has a mediator effect on the relationship between academic support and academic burnout. By strengthening academic support and improving students' adaptation to school, it is possible to reduce academic burnout in students
    Keywords: Academic Support, Academic Burnout, Students' Adjustment to school