فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مینا سلطانی، مریم فاتحی زاده صفحات 1-15

    روابط عاشقانه منبع اصلی شادی برای بسیاری از افراد و بخش عادی زندگی در دوره نوجوانی و جوانی است؛ در نتیجه، انحلال این رابطه ممکن است رویدادی پریشان‌کننده باشد. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر رشد پس از سانحه پس از قطع رابطه‌ عاشقانه به‌روش نیمه‌آزمایشی تک‌موردی است. به این منظور، سه شرکت‌کننده دختر با تجربه قطع رابطه عاشقانه به‌شیوه نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و‌ تحت‌درمان فردی متمرکز بر شفقت در طی هشت جلسه 90 دقیقه‌ای قرار گرفتند. شرکت‌کننده‌ها در مراحل درمان، پرسش‌‌نامه رشد‌ پس از سانحه (PTGI) و در مرحله پیش از درمان، به پرسش‌‌نامه ضربه عشق (LTI) و پرسش‌‌نامه MMPI-2RF پاسخ دادند و مصاحبه بالینی شدند. داده‌ها به‌روش ترسیم دیداری و شاخص تغییر پایه و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند؛ در نتیجه، میزان بهبودی در متغیر رشد پس از سانحه در مرحله پس از مداخله و پیگیری به‌ترتیب در شرکت‌کننده اول، 52% و 38%، در شرکت‌کننده دوم 40% و 40% و در شرکت‌کننده سوم، %18 و 41% بود. بنابراین درصد بهبودی کلی برای هر سه شرکت‌کننده برابر با 39% بود که این مقدار نشان‌دهنده موفقیت متوسط در درمان است؛ بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت قلب شکسته قابلیت ترمیم و حرکت به‌سمت تحول مثبت را دارد و درمان متمرکز بر شفقت تا حدودی کمک می‌کند افراد پس از قطع رابطه عاشقانه به نسخه قوی‌تر و رشدیافته‌تر از خود برسند. نتایج این پژوهش این قابلیت را دارد که روان‌‌شناسان و مشاوران از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، رشد پس از سانحه، ضربه عشق، قطع رابطه عاشقانه
  • مهرنوش حیدری، نعیمه محب، شهرام واحدی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 16-29

    نوجوانی به واسطه برخی تغییرات زیستی، روانی و اجتماعی با گرایش به انواع رفتارهای پرخطرهمراه بوده است؛ هدف از پژوهش بررسی روابط علی کنترل روانشناختی والدین و ذهن آگاهی با رفتارهای پرخطر نوجوانان با نقش میانجی خود تنظیمی هیجانی بود. جامعه‌ی آماری شامل دانش آموزان دوره اول متوسطه‌ی شهر زنجان می‌باشند که تعداد آن‌ها 46000 هزار نفر بود و با توجه به جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از طریق فضای مجازی به خاطر عدم کلاس حضوری دانش آموزان نمونه ای به حجم 403 نفراز هر دو جنس انتخاب (214 نفر در گروه دختران و 189 نفر در گروه پسران) شد، و به صورت مجازی به پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی، (IARS) خود تنظیمی عاطفی(MARS) ،مقیاس کنترل روانشناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار والدین (DAPCS)و پرسشنامه ذهن آگاهی(MFQ) ، پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته‌ها نشان دادند که خود تنظیمی هیجانی رابطه بین کنترل روانشناختی والدین و ذهن آگاهی و رفتارهای پرخطر را میانجی‌گری می‌کند. همچنین اثر مستقیم کنترل روانشناختی والدین، ذهن آگاهی و خودتنظیمی هیجانی با رفتارهای پرخطر و اثر خود تنظیمی هیجانی با کنترل روانشناختی والدین و ذهن آگاهی معنادار بود. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت حمایت و کنترل خانواده نقش مهمی در پیشگیری از گرایش به رفتارهای پرخطر دارد. همچنین تجهیز دانش آموزان به مهارت‌های فردی همچون ذهن آگاهی و خودتنظیمی هیجانی می تواند در پیشگیری به انجام رفتارهای پرخطر موثر باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، خود تنظیمی هیجانی، کنترل روانشناختی والدین، ذهن آگاهی و دانش آموزان دوره اول متوسطه
  • پرستو دمرچلی، مجید ضرغام حاجبی، شکوه نوابی نژاد صفحات 30-44

    روابط فرازناشویی یکی از مهم‌ترین آسیب‌هایی است که در سالیان اخیر انسجام خانواده‌ها را تهدید می‌کند. شناسایی و عوامل مرتبط با روابط فرازناشویی اهمیت بسزایی دارد چراکه می‌تواند خطر فروپاشی خانواده را کاهش دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای خودکنترلی در رابطه بین اعتیاد به شبکه‌های مجازی اینترنتی و هیجان‌خواهی با طلاق عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی در زنان دارای روابط فرازناشویی انجام شد. 216 نفر زنان زنان دارای روابط فرازناشویی در شهر تهران با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه‌های اعتیاد به شبکه‌های مجازی اینترنتی، هیجان‌خواهی، خودکنترلی، طلاق عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی بود. داده‌ها با استفاده از همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته‌های پژوهش نشان داد اثرات مستقیم اعتیاد به شبکه‌های مجازی اینترنتی، هیجان‌خواهی و خودکنترلی بر طلاق عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی معنی‌دار است. بررسی ضرایب غیر مستقیم نیز نشان داد خودکنترلی در رابطه بین اعتیاد به شبکه‌های مجازی اینترنتی و هیجان‌خواهی با طلاق عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی در زنان دارای روابط فرازناشویی نقش واسطه‌ای دارد. بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان نقش خودکنترلی را در بروز و تشدید طلاق عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی تایید کرد. درنتیجه با ارایه آموزش‌های لازم در جهت بهبود مهارت‌های خودکنترلی می‌توان از آسیب‌هایی چون طلاق عاطفی و نگرش به خیانت زناشویی کاست.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، اعتیاد به شبکه های مجازی اینترنتی، هیجان خواهی، طلاق عاطفی، نگرش به خیانت زناشویی
  • سید جواد سیفی قوزلو، اسماعیل صدری دمیرچی، علی رضایی شریف، علی شیخ الاسلامی صفحات 45-59

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه‌ی تاثیر درمان‌های مبتنی بر بازسازی عاطفی و هیجان‌مدار بر بخشش و بهزیستی روانی در زنان متقاضی طلاق با سابقه ازدواج زودهنگام انجام گرفت. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش ‌آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه‌ی آماری شامل تمام زنان متقاضی طلاق با سابقه‌ی ازدواج زودهنگام در شهر اردبیل در سال‌ 1399 بودند. شرکت‌کنندگان با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه‌های آزمایش و کنترل قرار گرفتند و در هشت جلسه‌ی 90 دقیقه‌ای یک‌بار در هفته در هر درمان شرکت کردند. برای جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس بخشودگی بین فردی (IF-25) و مقیاس بهزیستی روانی ریف (1989) استفاده شد. سپس داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها نشان داد که درمان مبتنی بر بازسازی عاطفی و هیجان-مدار هر دو بر افزایش میزان بخشش و بهزیستی روانی در زنان متقاضی طلاق موثر بودند؛ اما تاثیر درمان بازسازی عاطفی نسبت به درمان هیجان مدار به طور معناداری بیشتر بود. با توجه به پایین بودن میزان بخشش و بهزیستی روانی در زنان متقاضی طلاق، می-توان از درمان‌های بازسازی عاطفی و هیجان مدار جهت بهبود میزان بخشش و بهزیستی روانی در زنان متقاضی طلاق بهره برد.

    کلیدواژگان: زنان، ازدواج زودهنگام، طلاق، بخشش، بهزیستی روانی
  • سلمان زارعی، خدیجه فولادوند صفحات 60-74

    بی‌حوصلگی یکی از رایج‌ترین هیجان‌های تجربه شده در دوران نوجوانی است. نوجوانان با سطح بی‌حوصلگی بالا از انجام تکالیف مدرسه اجتناب می‌کنند و در زمینه‌های مانند توجه، خودتنظیمی، انگیزه و روابط بین فردی دارای مشکل هستند. هرچند رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و بی-حوصلگی مورد بررسی قرار گرفته است، اما درباره مکانیسم‌های زیربنایی این رابطه مطالعات اندکی وجود دارد. لذا، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای خلاقیت در رابطه الگوهای ارتباطی خانوده با بی حوصلگی نوجوانان دختر انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانش‌آموزان دختر دوره دوم متوسطه منطقه 3 شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1397 بود که از بین آن‌ها تعداد 400 نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از مقیاس چندبعدی حالت بی‌حوصلگی (فالمن و همکاران، 2013)، پرسشنامه تجدیدنظر شده الگوهای ارتباطی خانواده (فیتزپاتریک و ریچی ، 1994) و پرسشنامه خلاقیت عابدی (عابدی، 1372) گردآوری و با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه شدند. نتایج نشان داد اثر مستقیم الگوی گفت‌وشنود خانواده بر بی‌حوصلگی منفی معنادار و اثر مستقیم الگوی همنوایی خانواده بر بی‌حوصلگی مثبت معنادار بود. همچنین، یافته‌های پژوهش نشان داد خلاقیت در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و بی‌حوصلگی نقش واسطه‌ای دارد. بر اساس یافته‌ها، می‌توان نتیجه گرفت که الگوهای ارتباطی خانواده و خلاقیت از عوامل مهم اثرگذار بر بی‌حوصلگی در بین نوجوانان به شمار می‌آیند؛ بنابراین، بهبود تعاملات خانوادگی و افزایش سطح خلاقیت می‌تواند روش مطلوبی برای کمک به نوجوانان در برابر مشکلات و پیشگیری از بی‌حوصلگی باشد.

    کلیدواژگان: بی حوصلگی، خلاقیت، الگوی ارتباطی خانواده، نوجوانی
  • حدیث ولی زاده، شیما پرندین صفحات 75-89

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر طرحواره و زوج درمانی شناختی رفتاری بر طرحواره‌های ناسازگار اولیه زنان متقاضی طلاق شهر کرمانشاه بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را زنان متقاضی طلاق شهر کرمانشاه که در نیمه دوم سال 1400 به مراکز مشاوره مراجعه کرده بودند، تشکیل داده است. از بین آنان که بصورت داوطلبانه و از طریق فراخوان جهت شرکت در این دوره ثبت نام کرده بودند 45 نفر به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل بر اساس معیار ورود و خروج پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ-SF) بود. مداخلات دو گروه به صورت گروهی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای و دو بار در هفته اجرا شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS-26 و آزمون‌های آماری تحلیل کواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی با مقدار احتمال 05/0 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر طرحواره و زوج درمانی شناختی رفتاری نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بر طرحواره های ناسازگار اولیه زنان متقاضی طلاق اثربخش بوده اند (05/0<p). همچنین تفاوت معناداری بین دو درمان مشاهده نشد (1=P). با توجه به نتایج پژوهش می‌توان گفت از این روش‌های درمانی می‌تواند در در محیط‌های مشاوره و روان درمانی خانواده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر طرحواره، زوج درمانی شناختی رفتاری، طرحواره های ناسازگار اولیه، طلاق
  • گلناز امامی، منصوره السادات صادقی، لیلی پناغی صفحات 90-103

    امروزه ازدواج مجدد به شکل رایجی از ازدواج تبدیل شده است. ازدواج مجدد پدیده‌ای است که نه تنها یک زوج و خانواده را درگیر می‌کند، بلکه چندین زوج و خانواده را بنا به موقعیت و نقش‌های افراد درگیر می‌کند. هدف از این پژوهش، بررسی تجربه زیسته‌ افراد متاهل در ازدواج مجدد، پس از طلاق بود. این پژوهش، پژوهشی کیفی بود و به روش پدیدارشناسی با رویکرد توصیفی انجام شد. مشاکت‌کنندگان به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. با 12 نفر، 7 زن و 5 مرد، که پس از طلاق ازدواج مجدد کرده‌اند، مصاحبه عمقی نیمه ساختار یافته انجام شد. برای تحلیل داده‌ها از روش کلایزی استفاده شد. 8 مضمون اصلی "عوامل تشویق کننده برای ازدواج مجدد"، "انتخاب همسر جدید"، "امید به زندگی بهتر"، "زندگی دوستانه و صمیمانه در ازدواج مجدد"، "احساس عشق و خشنودی"، "تغییرات فردی در ازدواج مجدد"، "چالش‌های مرتبط با ازدواج مجدد و طلاق مجدد" بدست آمد. تحلیل نتایج بدست آمده نشان داد که جنبه‌های مختلف ازدواج مجدد افراد تا حد بسیاری تحت تاثیر ازدواج پیشین آنها می‌باشد. از ابتدای تصمیم‌گیری برای ازدواج مجدد و انتخاب همسر جدید تا چگونگی حل تعارضات و بحث کردن در ازدواج مجدد، همگی تحت تاثیر ازدواج پیشین افراد می‌باشد. در واقع افراد در ازدواج مجدد، ازدواج اول خود را ملاک قرار می‌دهند و از هر آنچه که شبیه به ازدواج پیشین آنها می‌باشد، فاصله می‌گیرند. افراد در ازدواج مجدد به دنبال ازدواجی می باشند که ویژگی‌های منفی ازدواج اول را نداشته باشد و حتی توانایی جبران کمبودهای آن را نیز داشته باشد.

    کلیدواژگان: ازدواج مجدد، تجربه، زیسته طلاق
  • منصوره نیکوگفتار، مژگان کیانی صفحات 104-116

    الگوهای ارتباطی والدین و کیفیت روابط بین فردی در خانواده ادر چارچوب عوامل تشدیدکننده نشانگان اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در کودکان مورد توجه قرار گرفته است . این پژوهش با هدف پیش‌بینی شدت نشانگان نارسایی توجه/ بیش فعالی در کودکان بر اساس الگوهای ارتباطی والدین در خانواده، کیفیت روابط بین فردی و سبک‌های دلبستگی مادران انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی استبود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کودکان مبتلا به نشانگان نارسایی توجه/ بیش فعالی شهر قم در سال 1400 بود که از بین آن‌ها 270 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه‌گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از مقیاس تجدیدنظرشده الگوهای ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک (Ritchie & Fitzpatrick,1990)، مقیاس مشکلات بین‌فردی(Herwitz et al.,1988) ، پرسشنامه سبک‌های دلبستگی بزرگسالان (Hazen and Shaver, 1987)و پرسشنامه نشانگان اختلال کاستی نارسایی توجه/ بیش فعالی (Snape,1980) جمع‌آوری شد. تجزیه و تحلیل یافته‌ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون نشان دادند که بین جهت‌گیری گفت و شنود و سبک های دلبستگی ایمن با شدت نشانه‌های نشانگان اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی همبستگی منفی معنا‌دار و بین جهت‌گیری همنوایی، مشکلات بین فردی و سبک‌های دلبستگی هراسان، دل مشغول و دوری جو با شدت نشانگان اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در کودکان همبستگی مثبت معنا‌دار وجود دارد (05/0< p). نتایج نشان داد که همنوایی، مشکلات روابط بین فردی، گفت و شنود و سبک دلبستگی هراسان در پیش‌بینی شدت نشانگان اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی نقش دارند

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی والدین، مشکلات روابط بین فردی، سبک دلبستگی، اختلال کاستی توجه، بیش فعالی
  • فرزانه کوثری، پرویز صباحی*، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 117-130

    امروزه برنامه ‎های ترکیبی فرزندپروری که علاوه بر آموزش مهارت‎های فرزندپروری رفتاری، با اهمیت دادن به افکار و احساسات والدین به تنظیم هیجان والدین می‎پردازند، اثربخشی بالاتری را از برنامه‎های غیرترکیبی نشان داده‎اند، اما شواهدی برای مقایسه این برنامه ‎های ترکیبی وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه ترکیبی فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد و آموزش مدیریت والدین با اثربخشی برنامه ترکیبی فرزندپروری ذهن‎آگاهانه و آموزش مدیریت والدین بر استرس والدگری و مشکلات برونی‎سازی‎شده کودک انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر مادران کودکان پیش دبستانی شهرستان سمنان در سال تحصیلی1400-1401 بودند، 36 مادر با سطوح استرس والدگری بالا (بر طبق شاخص استرس والدگری آبدین (PSI-SF) که کودکانی با مشکلات برونی‎سازی‎شده (بر طبق پرسشنامه رفتاری کودک آیبرگ (ECBI) داشتند، به صورت تصادفی در سه گروه جای گرفتند (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل). هر یک از گروه‎های آزمایش در 8 جلسه دو ساعته به صورت هفته ‎ای یک جلسه، برنامه‎ های ترکیبی جداگانه ‎ای را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد هر دو برنامه ترکیبی منجر به کاهش معنادار استرس والدگری و مشکلات برونی‎سازی‎شده کودک در پس آزمون و پیگیری سه ماهه شدند. اما میان اثربخشی دو برنامه بر استرس والدگری و مشکلات کودک تفاوت معناداری وجود نداشت. بنابراین می‎توان از هر دو برنامه ترکیبی در جهت کاهش استرس والدگری و مشکلات برونی‎سازی‎شده کودک بهره برد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، فرزندپروری ذهن آگاهانه، فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد، استرس والدگری
  • زهرا طاهریان، افسانه دهقان، ملیحه مهدیخانی صفحات 131-142

    پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی بر تاب آوری و ابراز وجود در زنان آزاردیده از خشونت های خانگی انجام شد. روش پژوهش آزمایشی و طرح تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون چندگروهی بود. جامعه آماری کلیه زنان آزاردیده خشونت خانگی در شهرستان ساری مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی در پاییز 1399 الی بهار 1400 بود. نمونه شامل 45 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند بود و پس از همتاسازی، به روش قرعه کشی، در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) گمارش شدند. گروه آزمایشی اول هفت جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه آزمایش دوم 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت روش رفتاردرمانی دیالکتیکی قرار گرفتند. گروه کنترل آموزشی را دریافت نکرد اما در لیست انتظار جهت آموزش باقی ماند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد تاب آوری(Connor & Davidson, 2002) و ابراز وجود (Gambrill & Ritchie, 1975) صورت گرفت و سپس توسط تحلیل مانکوا در نرم افزار SPSS22 تحلیل شد. یافته ها نشان داد که هر دو روش مداخله، باعث افزایش نمرات گروه آزمایش در تاب آوری و ابراز وجود می شود و بین دو روش مداخله، در متغیرهای یادشده تفاوت وجود دارد و اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری و ابراز وجود بیشتر بود. براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت مداخلات روانشناختی می تواند در پیشگیری و کاهش خشونت خانگی بر زنان در معرض خشونت خانگی موثر باشد. 

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، رفتاردرمانی دیالکتیکی، تاب آوری، ابراز وجود، خشونت خانگی
|
  • mina soltani, Maryam Fatehizadeh Pages 1-15

    Romantic relationships are the main source of happiness for many people and the normal part of life during adolescence and youth; As a result, the dissolution of this relationship may be a disturbing event. This study aimed to evaluate the effectiveness of compassion-focused therapy on post-traumatic growth after the termination of a romantic relationship in a single-experimental semi-experimental method. For this purpose, three female participants with the experience of breaking off the romantic relationship were selected by the available sampling method and underwent individual compassion-focused treatment during eight 90-minute sessions. Participants in the treatment phase answered the Post-Traumatic Development Inventory (PTGI), and in the pre-treatment phase, the Love Impact Questionnaire (LTI) and the MMPI-2RF questionnaire were interviewed clinically. Data were analyzed by visual mapping, baseline change index, and recovery percentage formula; As a result, the improvement rate in the post-intervention growth variable in the post-intervention and follow-up stages was 52% and 38% in the first participant, 40% and 40% in the second participant, and 18% and 41% in the third participant, respectively. Thus, the overall recovery rate for all three participants was 39%, which indicates moderate success in treatment; therefore, it can be concluded that a broken heart can heal and move towards a positive transformation, and compassion-focused therapy helps people to reach a stronger and more developed version of themselves after breaking off a romantic relationship. The results of this study have the potential to be used by psychologists and counselors

    Keywords: Compassion-Focused Therapy, Post-Traumatic Growth, Love Trauma, Romantic Breakups
  • mehrnoush heidari, Naiemeh Moheb, shahram vahedi, Marzieh Alivandi Vafa Pages 16-29

    Adolescence due to some changes Biological, psychological and social with a tendency to a variety of risky behaviors. The aim of this study was to investigate the causal relationship between parental psychological control and mindfulness with high-risk behaviors of adolescents with mediating the role of emotional self-regulation. The statistical population includes junior high school students in Zanjan, whose number was 46,000 and according to Krejcie and Morgan table and using multi-stage cluster random sampling method. Through cyberspace, due to the lack of face-to-face class, a sample of 403 students of both sexes was selected (of which 214 were in the girls 'group and 189 were in the boys' group) and Virtually, they responded to the Iranian Adolescent Risk Questionnaire (IARS), the Emotional Self-Regulation Questionnaire (MARS), the Dependent Oriented Parental Control Scale (DAPCS), and the Mindfulness Questionnaire (MFQ).Statistical method of structural equation modeling was used to analyze the data. Findings showed that emotional self-regulation mediates the relationship between parental psychological control and mindfulness and high-risk behaviors. Also, the direct effect of parental psychological control, mindfulness and emotional self-regulation with high-risk behaviors and the direct effect of emotional self-regulation with psychological control of parents and mindfulness were significant. Based on the findings, it can be concluded that family support and control play an important role in preventing the tendency to high-risk behaviors. Equipping students with individual skills such as mindfulness and emotional self-regulation can also be effective in preventing high-risk behaviors.

    Keywords: High-risk behaviors, Emotional self-regulation, Parental psychological control, Mindfulness, and junior high school students
  • parastoo damercheli, Majid Zargham hajebi, Shokoh Navabinejad Pages 30-44

    Extramarital affairs are one of the most important harms that threaten the cohesion of families in recent years. Identifying factors related to extramarital affairs is important because it can reduce the risk of family breakdown. Extramarital affairs are one of the most important harms that threaten the cohesion of families in recent years. Identifying factors related to extramarital affairs is important because it can reduce the risk of family breakdownThis study aimed to investigate the mediating role of self-control in the relationship between virtual internet Addiction and excitement with emotional divorce and attitudes toward marital infidelity in women with extramarital affairs. Two hundred sixteen women with extramarital affairs in Tehran were selected using the purposive sampling method and participated in this study. Research tools included questionnaires of Virtual Internet Addiction, Sensation Seeking, Self-control, Attitudes toward Marital Infidelity and Emotional Divorce. Data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modeling. Findings revealed that the direct effects of cyber addiction, excitement and self-control on emotional divorce and attitudes toward marital infidelity are significant. The study of indirect coefficients also indicated that self-control has a mediating role in the relationship between Internet addiction and excitement with emotional divorce and attitudes toward marital infidelity in women with extramarital affairs. Based on the research findings, the role of self-control in the occurrence and intensification of emotional divorce and attitudes toward marital infidelity can be confirmed. As a result, by providing the necessary training to improve self-control skills, harms such as emotional divorce and attitudes toward marital infidelity can be reduced.

    Keywords: Self-control, Virtual Internet addiction, Excitement, Emotional divorce, Attitude towards marital infidelity, Extramarital affairs
  • seyed javad seifi ghozlu, Esmaeil Sadri Damirchi, Ali Rezaei Sahrif, Ali Sheykholeslami Pages 45-59

    The present study was conducted to compare the effectiveness of Affective Reconstructive, and Emotional-Focused therapies on the forgiveness and psychological well-being in women who filed for a divorce with a history of early marriage. The research method was experimental with pre-test, and post-test design with control and follow-up groups. The statistical population included all women who filed for a divorce (with a history of early marriage) in Ardabil city in 2020. The participants were selected using the convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups; they participated in each treatment for eight sessions of 90 minutes once a week. The interpersonal forgiveness scale (IF-25) and Ryff psychological well-being scale (1989) was used to collect data. Data were then analyzed using the repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test. The findings showed that Affective Reconstructive and Emotional-Focused therapy were effective in increasing forgiveness and psychological well-being in women who filed for a divorce, but the effectiveness of Affective Reconstructive therapy was significantly higher than Emotional-focused therapy. Therefore, in terms of the low level of forgiveness and psychological well-being in women who filed for a divorce, Affective Reconstructive, and Emotional-Focused therapies can use to improve forgiveness and psychological well-being in women who filed for a divorce. The present study was conducted to compare the effectiveness of Affective Reconstructive, and Emotional-Focused therapies on the forgiveness and psychological well-being in women who filed for a divorce with a history of early marriage. The research method was experimental with pre-test, and post-test design with control and follow-up groups. The statistical population included all women who filed for a divorce (with a history of early marriage) in Ardabil city in 2020. The participants were selected using the convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups; they participated in each treatment for eight sessions of 90 minutes once a week. The interpersonal forgiveness scale (IF-25) and Ryff psychological well-being scale (1989) was used to collect data. Data were then analyzed using the repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Keywords: Women, Early marriage, Divorce, Forgiveness, Psychological well-being
  • salman zarei, khadijeh fooladvand Pages 60-74

    Boredom is one of the most commonly experienced emotions during the adolescent years. Highly bored adolescents were shown to avoid schoolwork, and reduced attention, self-regulation, and motivation. An important characteristic of boredom is that it can be triggered by family environment. Although the relationship between Family Communication Patterns and boredom has been examined, there are few studies on underling mechanisms of this relationship. Therefore, the aim of present study was to investigate the mediating role of creativity in the relationship between Family Communication Patterns and boredom. In this descriptive- correlational study a total of 400 female high school students from the school of the 3th district of Tehran in the academic year of 2018-2019 were selected via cluster sampling. Data were collected using Multidimensional State Boredom Scale (Fahlman et al, 2013), Family Comminication Patterns Questionnaire (Fitzpatrick & Ritchie, 1974) and Abedi Creativity Questionnaire (Abadi, 1372). To analyze the data descriptive statistics, Pierson Correlation and path analysis were conducted. The results showed that direct effect of the family conversation orientation on the boredom was significantly negative, And direct effect of the Family conformity orientation and boredom were significantly positive. Also, results showed that mediating role of creativity in the relationship between Family Communication Patterns and boredom was significant. Based on the findings, it can be concluded that family communication patterns and creativity are important factor affecting adolescents’ boredom. Therefore, improving family communication and enhancing creativity can be a good way to support adolescent against everyday life problems and prevention boredom.

    Keywords: Adolescence, Boredom, Family Communication Patterns, Creativity
  • Hadis valizadeh, shima parandin Pages 75-89

    The current study compared the ffectiveness of schema-based couple therapy and cognitive behavioral couple therapy on the main maladaptive schemas of Kermanshah divorce seeking women. The current study had a semi-experimental with pre-test-post-test design and control group. The statistical population consists of Kermanshah city residents who visited counseling services in the second half of 1400 and were divorcing. 45 individuals who voluntarily signed up to take part in this course were chosen at random and divided into two experimental and control groups depending on the requirements for entering and leaving the study. The research instrument featured Young's Primary Maladaptive Schemas Questionnaire (YSQ-SF). The interventions of the two groups were carried out in groups for 8 sessions of 90 minutes and twice a week. Data were analyzed with SPSS-26 software and statistical tests of univariate analysis of covariance and Benferoni post hoc test with a probability value of 0.05. The results showed that schema-based couple therapy and cognitive-behavioral couple therapy were significantly effective on the initial incompatible schemas of women applying for divorce compared to the control group (P<0.05). Also, no significant difference was observed between the two treatments (P=1). According to the research results, it can be said that these treatment methods can be used in counseling and family psychotherapy environments.

    Keywords: schema-based couple therapy, cognitive behavioral couple therapy, primary maladaptive schemas, divorce
  • Golnaz Emami, Mansuore Sadeghi, Leili Panaghi Pages 90-103

    Nowadays remarriage has become a common form of marriage. Remarriage is a phenomenon which affects not only one couple, and one family, but also several couples and families based on the individual situation, and their roles. This study aimed to survey the individuals lived experience in remarriage after divorce. This research was a qualitative research which was done by the phenomenological method with descriptive approach. The participants were selected by purposive sampling method. A semi-structured profound interview was done with 12 people, including 7 women and 5 men. For analyzing the data, the Colizzi method was used. Eight main themes which are “Incentives for remarriage”, “criteria for choosing a new spouse”, “hope for a better life”, “friendly, and intimate life in remarriage”, “feeling of love and satisfaction”, “maturity in remarriage”, “challenges associated to remarriage”, and “re-divorce” were obtained. The results indicated that different aspects of individual’s remarriage are largely affected by their previous marriage. The person's prior marriage affects every step of the remarriage process, from deciding to do so and selecting a partner to how to handle disagreements and communicate during it. In fact, those who get remarried use their first marriage as a criterion and tend to steer clear of anything like their first union. Individuals in remarriage seek for a marriage which does not have the negative characteristics of the first marriage, and even has the ability to compensate for its defect.

    Keywords: Divorce, Lived Experience, Remarriage
  • mansooreh nikoogoftar, mojgan kiani Pages 104-116

    The communication patterns of parents and the quality of interpersonal relationships in the family are among the factors that have received much attention in the context of the aggravating factors of attention deficit/hyperactivity disorder in children. This research was conducted with the aim of predicting the severity of attention deficit/hyperactivity disorder in children based on the communication patterns of parents in the family, the quality of interpersonal relationships, and the attachment styles of mothers. The descriptive research method was correlation type. The statistical population of the current study included all children suffering from attention deficit/hyperactivity disorder in Qom city in 1400, and 270 people were selected as a sample based on the table of Karjesi and Morgan. Data were collected using the revised scale of Ritchie and Fitzpatrick's family communication patterns (Ritchie & Fitzpatrick, 1990), interpersonal problems scale (Herwitz et al., 1988), adult attachment style questionnaire (Hazen and Shaver, 1987) and Attention deficit/hyperactivity disorder symptoms questionnaire (Snape, 1980) was collected. The analysis of the findings through Pearson's correlation coefficient and regression analysis showed that there is a significant negative correlation between communication orientation and secure attachment styles with the severity of symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder and conformity orientation. There is a significant positive correlation between interpersonal problems and fearful, preoccupied and distant attachment styles with the severity of symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder in children (p < 0.05). In other words, by increasing safe attachment styles and communication orientation, we can witness the reduction of symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder. The results showed that conformity, interpersonal relationship problems, communication and phobic attachment style play a role in predicting the severity of symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: Parent communication patterns, Quality of interpersonal relationships, Attachment style, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Farzaneh Kosari Parviz Sabahi Shahrokh Makvand Hosseini Pages 117-130

    Nowadays, combined parenting programs that teach behavioral parenting skills and regulate parents' emotions by valuing parents' thoughts and feelings have proven more effective than non-combined programs; however, there is no evidence comparing the effectiveness of these combined programs. Thus, the current study compared the effects of a combined program of Parent Management Training (PMT) and mindful parenting with a combined program of PMT and parenting based on Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on parenting stress and a child's externalizing problems. The study employed a semi-experimental design with a pre-test, post-test, and three-month follow-up, as well as a control group. The current research population consisted of mothers of preschool-aged children in the city of Semnan in 2022; more specifically, 36 mothers with high parenting stress levels (as measured by Abidin's Parenting Stress Index – Short Form [PSI-SF]) and children with externalizing problems (as measured by the Eyberg Child Behavior Inventory [ECBI]) were randomly assigned to one of three groups (two experimental groups and one control group). Each experimental group received eight two-hour sessions, once per week, of separate combination programs, while the control group was placed on a waiting list. Multivariate covariance analysis revealed that both combined programs significantly reduced parental stress and children's externalizing problems between the post-test and the three-month follow-up. However, no significant difference was observed between the effectiveness of the two programs in reducing parenting stress and child problems. Therefore, the combined program of parenting based on ACT and PMT with the combined program of mindful parenting training and PMT can be utilized to reduce parenting stress and child behavior problems.

    Keywords: Parent Management Training Mindful, Parenting Parenting based on acceptance, commitment, therapy Parenting stress
  • zahra Taheriyan, afsaneh dehghan, maliheh mehdikhani Pages 131-142

    This study aimed to compare the efficacy of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Dialectical Behavior Therapy (DBT) on the resilience and assertiveness of women victims of domestic violence. The study applied a quasi-experimental design, utilizing a pre-test and post-test model with multiple groups. The statistical population included women victims of domestic violence during autumn 2020 and spring 2021 in Sari. The sample was selected through purposive sampling, where 45 participants were selected. The population was then matched through a lottery technique and assigned to two experimental and one control group comprising 15 women. The first experimental group received seven ACT 90-minute sessions; the second received 12 DBT 90-minute sessions. The control group was placed on a waiting list for training. Data were collected using the standard resilience and assertiveness questionnaire and analyzed using the multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test in SPSS 22 software. All three groups were required to complete the same questionnaires at the end of the study. The results indicated that both interventions increased resilience and assertiveness scores for the experimental groups. Moreover, there was a meaningful difference between the two interventions regarding their effectiveness on the variables above, where ACT's effectiveness on resilience and assertiveness was higher. Based on the findings, psychological interventions for domestic violence-exposed women can effectively prevent and reduce such incidents. 

    Keywords: acceptance, commitment therapy, dialectical behavior therapy resilience, assertiveness domestic violence