فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 43 (پاییز 1401)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یوسف خان محمدی*، محمدباقر خرمشاد صفحات 1-24
    هدف
    اسلام سیاسی، پدیده ای موثر بر سیاست، امنیت و فرهنگ جهانی است. هر سرنوشتی که اسلام سیاسی پیدا کند، بر عرصه سیاست، امنیت و فرهنگ در عرصه بین الملل به ویژه در کشورهای اسلامی منطقه آسیای غربی و شمال آفریقا؛ ازجمله عربستان، تاثیر خواهد گذاشت. با توجه به این مسیله، هدف پژوهش، شناسایی رویدادها، روندها و پیشران های موثر بر اسلام سلفی، وهابی و تکفیری و ترسیم دورنمایی از آینده های احتمالی آن است. پژوهش در پی یافتن جوابی به این سوال است که آینده اسلام سیاسی در عربستان سعودی در افق 2030 میلادی و چگونه است.
    روش
    با روش های تحلیل روند، دلفی دومرحله ای و پانل خبرگان، مهم ترین روندهای حاکم بر اسلام سیاسی سلفی، وهابی تکفیری در عربستان، شناسایی و نیروهای پیشران کلیدی تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که چهار پیشران «بحران های اجتماعی و هویتی»، «تشدید بستگی فضای سیاسی و بازشدگی فضای فرهنگی اجتماعی»، «رابطه با آمریکا»، و «پایان درگیری های داخلی به نفع محمد بن سلمان»، از بالاترین اجماع و اهمیت در بین صاحب نظران برخوردار است و آینده اسلام سیاسی سلفی - وهابی و تکفیری در عربستان را رقم می زنند.
    نتایج
    به نظر می رسد در آینده، با واگرایی بین آل سعود و آل الشیخ، نیاز به اقتصاد متنوع؛ ازجمله مبتنی بر گردشگری مذهبی، غیرمذهبی و پیشرفت های فناوری های ارتباطاتی، غلظت شریعت در سپهر سیاسی عربستان، کاهش، مطالبه دموکراسی، افزایش و جایگاه اسلام سلفی، وهابی و تکفیری هرچه بیشتر به حاشیه خواهد رفت.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اسلام سلفی - وهابی، تکفیری، آینده پژوهی
  • مسعود اخوان کاظمی*، مختار زیبایی، زنیره نصری صفحات 25-51
    هدف
    با وجود رابط نسبتا متعادل ترکیه و رژیم اشغالگر قدس در گذشته، اما با حاکمیت احزاب ایدیولوژیک محور با اعتقادات متضاد طرفین؛ یعنی حزب عدالت و توسعه در ترکیه و احزابی مانند لیکود در رژیم اشغالگر قدس، این رابطه برخلاف انتظارات، کماکان حفظ و حتی در مواقعی مستحکم تر شده است؛ موضوعی که پژوهش حاضر با اهداف بررسی تناقض مذکور و آشکار شدن نقاط پنهانی این ارتباط اقدام کرده است. 
    روش
    این مقاله، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با کاربست نظریه آشوب که نظمی خاص و قابل پیش بینی را ورای اختلافات ظاهری بین دولت ها مطرح می سازد، در صدد پاسخ به این سوال است که چرا با وجود برتری عوامل تنش آفرین، شاکله اصلی روابط ترکیه و رژیم اشغالگر قدس برخلاف سیاست های اعلامی در عمل پایدار و راهبردی بوده است؟ 
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد، با وجود لفاظی های تنش زا و اختلافاتی مانند مسیله فلسطین، کردها، حقوق بشر و... در عمل روابط ترکیه و رژیم اشغالگر قدس، پایداری نسبی خود را حفظ کرده و اختلافات و لفاظی های مذکور، صرفا استتاری جهت سیاست های اعمالی طرفین مانند مسایل اقتصادی، امنیتی و... بوده است. 
    نتیجه گیری
    ایدیولوژی محوری، حامی حقوق بشر بودن و غیره، تنها پوششی از سوی ترکیه و رژیم اشغالگر قدس جهت نیل به اهداف دوجانبه و اهداف بزرگتری مانند نوعثمانی گری ترکیه و تبدیل شدن به یکی از قدرت های منطقه ای از سوی رژیم اشغالگر قدس بوده و برخلاف سیاست های اعلامی، نظمی ثابت و پایدار در روابط عملی آنان برقرار بوده است.
    کلیدواژگان: ترکیه، اسرائیل، نظریه آشوب، همگرایی، کردها
  • سید مهدی موسوی شهیدی*، بهادر زارعی صفحات 53-70
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی اختلافات ژیوپلیتیک در منطقه خلیج فارس است. امروزه خلیج فارس به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های ژیوپلیتیکی جهان شناخته می شود که این مهم با نگاهی به نظریه ها و رویکردهایی نظیر «اسپایکمن»، «جفری کمپ» و «فون لوهازن» مشاهده می گردد. اهمیت ژیواکونومیکی موجود در منطقه به خاطر وجود منابع انرژی، موقعیت ارتباطی مناسب و ساختار ژیوپلیتیک منطقه منجر به اختلافات تاریخی و تمدنی میان کشورهای منطقه و همچنین اختلاف میان کشورهای فرامنطقه ای در روابط با کشورهای منطقه شده است.
    روش
    روش این پژوهش از نظر هدف، «کاربردی» و از نظر ماهیت، «توصیفی - تحلیلی» است. این پژوهش، با بهره گیری از تیوری «جان کالینر» که معطوف به اختلافات ژیوپلیتیکی است به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چه عوامل و مولفه هایی منجر به اختلافات ژیوپلیتیکی در منطقه خلیج فارس می شود؟
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر اختلافات ژیوپلیتیکی در منطقه خلیج فارس در ابعاد اختلافات سرزمینی (ادعاها و اختلافات بر سر مرز، سرزمین و قلمروهای دریایی)، اختلافات استراتژیک (اختلافات میان کشورها بر سر مکان ها و نقاط استراتژیک نظیر اروند رود، ابوموسی و تنگه هرمز)، اختلافات اقتصادی (اختلاف بر سر منابع انرژی و میادین دریایی مشترک)، اختلافات زیست محیطی (اختلاف بر سر محیط زیست دریایی و کمبود منابع آب موجود در منطقه) و اختلافات فرهنگی (اختلافات تاریخی -  تمدنی و قومیتی) است که منجر به رقابت و تنش ژیوپلیتیکی در روابط کشورهای منطقه و دخالت قدرت های فرامنطقه ای در منطقه خلیج فارس شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق بیانگر اختلافات ژیوپلیتیکی کشورهای منطقه خلیج فارس در پنج بعد «سرزمینی، اقتصادی، استراتژیک، فرهنگی و زیست محیطی» است که مهم ترین پیامدهای این اختلافات «عدم شکل گیری یک سازمان منطقه ای جامع»، «فقدان رویکرد امنیتی دسته جمعی»، «جنگ های اول و دوم خلیج فارس»، «رقابت های ژیوپلیتیکی» و «جنگ های نیابتی» در حال حاضر شده است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، اختلافات ژئوپلیتیک، رقابت ژئوپلیتیک، جان کالینز
  • علی باقری* صفحات 71-96
    هدف
    پس از گذشت پنج سال از قطع روابط دیپلماتیک، ایران و عربستان در سال 1400 برای ازسرگرفتن روابط وارد گفتگو شدند و در اسفند 1401 با میانجیگری چین با احیای روابط دیپلماتیک موافقت نمودند. هدف مقاله بررسی دشواری های مذاکرات بین دو کشور و علل طولانی شدن آن است. سوال اصلی پژوهش این است که چرا برخلاف تنش زدایی در روابط دو طرف در سال 1370 این دور از مذاکرات دشوار و کند پیش رفت؟
    روش
    برای پاسخ به سوال پژوهش از روش تحلیلی- تبیینی و رویکرد انطباق و آزمون نظریه با مصداق استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد طبق دیدگاه های کریستفر هیل تا زمانی که در محیط روانشناختی دو طرف تغییری ایجاد نگردد، امکان رسیدن به توافق وجود ندارد. زیرا بخشی از آنچه در محیط عملیاتی درحال وقوع است انعکاس ذهنیت دو طرف درخصوص احتمال برهم خوردن موازنه قدرت و منافع به ضرر آنها در منطقه است. 
    نتیجه گیری
    ایران و عربستان نیاز دارند تا در گام نخست، در مواضع و اظهارات رسانه ای خود تعدیل هایی ایجاد نمایند؛ سپس در مرحله تصمیم گیری و به هنگام مواجهه با اطلاعات تازه به جای ساده انگاری، طلب همسازی، اتکا به نقشه های شناختی، جنبه های عاطفی و تفسیر آن به شیوه گذشته، سوء برداشت ها و سوءتفاهم های پیشین را کنار بگذارند. آن ها نباید اسیر فضاهای منفی روانی، رسانه ای و رخدادهای روزمره گردند و با اظهارنظرهای شتاب زده، دیوارهای بی اعتمادی را مرتفع سازند.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، محیط عملیاتی، محیط روان شناختی، سوء برداشت ها
  • محمدمهدی سلیمی، مهدی مطهرنیا*، علیرضا امینی صفحات 97-118
    هدف

    مقاله حاضر، در صدد است تا با بررسی ویژگی های هویتی خاورمیانه، به شناسایی پیامدها و آثار امنیت منطقه ای هویت گرایی در خاورمیانه دست یابد. پرسش اصلی مقاله، آن است که «هویت گرایی خاورمیانه دارای چه ویژگی هایی بوده و چه آثاری را در امنیت منطقه ای به جا گذاشته است؟»

    روش

    در این مقاله، از چهارچوب نظری هویت گرایی، به منزله پارادایم مطالعات جدید منطقه ای، به مثابه نظریه پژوهش استفاده گردید و از رهیافت کمربند شکننده کوهن، پارادایم جدید تورن و چرخش فرهنگی ملوچی، به عنوان روش پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    یافته مقاله، این است که «هویت گرایی در خاورمیانه، بر اساس تمایز مذهبی، فرهنگی، تاریخی و هویتی شکل گرفته و منجر به منازعه کم شدت و جنگ های نیابتی گردیده است.»

    نتیجه گیری

    در منازعات هویتی خاورمیانه، انواع بازیگران رسمی و غیررسمی، درگیر منازعات سیاسی و راهبردی می شوند و گروه های هویتی، تلاش می کنند تا شکل جدیدی از عدالت را بازتولید نمایند و زمینه تحقق روش جدیدی در مناسبات سیاسی را به وجود آورند.

    کلیدواژگان: هویت گرایی، گسترش منازعه، کمربند شکننده، پارادایم جدید، چرخش فرهنگی
  • علی مرشدی زاد*، اسماعیل اسفندیاری صفحات 119-140
    کشور پاکستان از بدو تاسیس در سال 1947 با مسیله قومیت بلوچ به عنوان مسیله ای دارای ابعاد سیاسی، امنیتی، اقتصادی و منطقه ای روبه رو بوده است. متاسفانه پیوستگی جغرافیایی و زبانی واجد تاثیراتی بر وضعیت بلوچ ها در ایران نیز بوده است، از این رو تحلیل جامعه شناختی این مسیله اهمیت دارد.
    هدف
    پژوهش پیش رو در پی پاسخ به این سوال است که مسیله قومیت در بلوچستان پاکستان از منظر جامعه شناسی خرد و کلان واجد چه ابعادی است؟ برای پاسخ به این سوال با استفاده از چهارچوب نظری برگرفته از آرا رندال کالینز تلاش شده به این سوال پاسخ داده شود.
    روش
    در این مقاله از روش تحلیل اسنادی استفاده شده است.
    یافته ها
    به نظر می رسد مولفه های مختلفی چون مناسبات استعماری گذشته، استفاده ابزاری از هویت ها در دوره استعمار، عنصر ژیوپلتیک، نوع رفتار سرداران و بزرگان طوایف بلوچ، کارکرد دولت مدرن و تصویر شکست ها و پیروزی های بزرگ و سرنوشت ساز بر روی ذهنیت قومیت بلوچ در شکل گیری مسیله قومی در بلوچستان پاکستان تاثیرگذار بوده است.
    نتیجه گیری
    توجه به مسایل مربوط به جامعه شناسی کلان و خرد به صورت هم زمان از نقاط قوت چهارچوب نظری کالینز است در عین حال این چارچوب نظری نقاط ضعفی هم دارد که در انتهای مقاله به آن ها پرداخته شده است. چارچوب نظری برگرفته از آرا کالینز قادر است ریشه های شکل گیری، استمرار و حتی آینده مسیله قومیت بلوچ در بلوچستان پاکستان را به خوبی توضیح دهد. این پژوهش از جمله تحقیقات کیفی است که قصد دارد یک مورد مطالعاتی را به صورت عمیق مورد مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: قومیت، بلوچ، رندال کالینز، بلوچستان پاکستان، ملیگرایی
|
  • Yousef Khanmohammadi *, Mohammadbagher Khorramshad Pages 1-24
    Objective
    Political Islam is a phenomenon which influences the global politics, security and culture. Whatever the fate of the political Islam is, it will affect politics, security and culture in the international arena, especially in the Islamic countries of West Asia and North Africa, including Saudi Arabia. Considering this issue, the aim of the present research is to identify the events, trends and drivers affecting Salafi-Wahhabi Islam and draw a perspective of its possible futures. The research seeks to find an answer to the question how the future of political Islam will be in Saudi Arabia in the horizon of 2030.
    Method
    With the use of the methods of trend analysis, two-stage Delphi and expert panel, the most important trends governing Salafi-Wahhabi political Islam in Saudi Arabia were identified and the key driving forces were determined.
    Results
    The findings of the research shows that the four drivers of "social and identity crises", "intensification of the dependence of the political environment and openness of the social cultural environment", "relationship with America", and "the end of internal conflicts in favor of Muhammad bin Salman", are among the highest consensus and importance among experts and they determine the future of Salafi-Wahhabi political Islam in Saudi Arabia.
    Conclusion
    It seems that in the future, with the divergence between the House of Saud and the House of Sheikhs, there will be a need for a diverse economy, including religious and non-religious tourism and advances in communication technologies, the concentration of Sharia in the political sphere of Saudi Arabia, the reduction, the increase in the demand for democracy, the increase and the status of Salafi Islam, Wahhabi and Takfiri will be marginalized further.
    Keywords: political Islam, Salafi-Wahhabi, Takfiri Islam, Futures Studies
  • Masoud Akhavan Kazemi *, Mokhtar Zibaee, Zanire Nasri Pages 25-51
    Objective
    Despite the relatively balanced relationship between Turkey and Israel in the past, but with the dominance of ideologically oriented parties with opposing beliefs, such as the Justice and Development Party in Turkey and parties such as Likud in Israel, this relationship has been maintained and even strengthened at times, contrary to expectations. ; This research has been carried out with the aim of investigating the mentioned contradiction and revealing the hidden points of this relationship.
    Method
    This article, using the descriptive-analytical method and applying the theory of chaos, which proposes a specific and predictable order beyond the apparent differences between the governments, aims to answer the question why, despite the superiority of tension-causing factors, the main structure of Turkish relations and Israel, contrary to the announced policies, has been stable and strategic in practice?
    Results
    The findings of the research show that despite tension-causing rhetoric and disputes such as the issue of Palestine, Kurds, human rights, etc., in practice, relations between Turkey and Israel have maintained their relative stability, and the aforementioned disputes and rhetoric are merely a camouflage for the practical policies of the parties such issues as economic, security, etc.
    Conclusion
    The central ideology, being a supporter of human rights, etc., is only a cover from Turkey and Israel to achieve bilateral goals and bigger goals such as the Ottomanization of Turkey and becoming one of the regional powers on the part of Israel, and contrary to the declared policies, it is a fixed order. And it has been stable in their practical relations.
    Keywords: Turkey, Israel, Chaos Theory, convergence, Kurds
  • Mehdi Mousavi Shahidi *, Bahador Zarei Pages 53-70
    Objective
    The purpose of this study is to investigate the geopolitical differences in the Persian Gulf region. Today, the Persian Gulf is known as one of the most important geopolitical areas in the world. The geo-economic importance of the region due to the existence of energy resources, good communication position and geopolitical structure of the region has led to historical and civilizational differences between the countries of the region as well as differences between trans-regional countries in relations with countries.
    Method
    The method of this research is "applied" in terms of purpose and "descriptive-analytical" in terms of nature. Using John Coliner's theory, which focuses on geopolitical differences, this study seeks to answer the question of what factors and components lead to geopolitical differences in the Persian Gulf region?
    Results
    The findings of the study indicate geopolitical differences in the Persian Gulf region in the dimensions of territorial disputes (claims and disputes over borders, land and maritime territories), strategic disputes (disputes between countries over strategic places and points such as Arvand River, Abu Musa and the Strait of Hormuz), economic disputes (disputes over energy resources and common offshore fields), environmental disputes (disputes over the marine environment and water scarcity in the region) and cultural disputes (historical-civilizational disputes and Ethnicity) which has led to competition and geopolitical tensions in the relations of the countries of the region and the involvement of supra-regional powers in the Persian Gulf region.
    Conclusion
    The results of the study indicate the geopolitical differences between the countries of the Persian Gulf region include five dimensions: "territorial, economic, strategic, cultural and environmental". The most important consequences of these differences are "failure to form a comprehensive regional organization", "lack of collective security approach", "First and Second Persian Gulf Wars", "geopolitical rivalries" and "proxy wars" are present.
    Keywords: Persian Gulf, Geopolitical Differences, geopolitical competition, John Collins
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 71-96
    Objective
    Five years after the cut of relations between Iran and Saudi Arabia, two sides entered into talks in 2021 to de-escalate their relations and during the negotiations carried out with the mediation of China in March 2023, they agreed to restore diplomatic relations. The purpose of this article is to examine the prolongation of detent negotiations and the difficulties of the two countries in maintaining and continuing diplomatic relations. The main question of the research is, why despite the de-escalation of relations between the two sides in 1990, this round of negotiations has been followed slowly?
    Method
    To answer the main question, the analytical-explanatory method and the approach of applying the theory with the case have been used.
    Results
    Research findings show that according to Christopher Hill, it is not possible to reach an agreement until the two sides change their psychological environment. Because what is happening in the operational environment is a reflection of the two sides' perception about changing the balance of power and interest in the region.
    Conclusion
    Iran and Saudi Arabia need to make adjustments to their media statements in the first step. Then, in the second step when they receive new information, instead of simplicity, consistency, relying on cognitive maps, and emotional aspects and interpreting it in the past style, try to leave misperceptions, misconceptions, and misunderstandings. They should not be trapped up in the negative psychological war of media, and routine events, and raise walls of distrust with hasty comments.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Operational Environment, Psychological Environment, Misconceptions
  • Mohammad Mahdi Salimi, Mehdi Motaharnia *, Alireza Amini Pages 97-118
    Objective

    This article aims to identify the consequences and effects of regional security of identityism in the Middle East by examining the identity characteristics of the Middle East. The main question of the article is "what are the characteristics of Middle Eastern identityism and what effects has it left on regional security?"

    Method

    In this article, the framework of identitarianism theory as a paradigm of new regional studies was used as a research method, as well as Cohen's breaking belt approach, Thorn's new paradigm, and Melouchi's cultural rotation were also used.

    Results

    The finding of the article is that "identityism in the Middle East has been formed based on religious, cultural, historical and identity differentiation and has led to low-intensity conflict and proxy wars."

    Conclusion

    In the identity conflicts of the Middle East, all kinds of official and unofficial actors are involved in political and strategic conflicts, and identity groups are trying to reproduce a new form of justice and create the ground for the realization of a new method in political relations.

    Keywords: Identitarianism, expansion of conflict, breaking belt, new paradigm, cultural turn
  • Ali Morshedizad *, Esmaeal Esfandyari Pages 119-140
    Since its establishment in 1947, Pakistan has faced the issue of Baloch ethnicity as a problem with political, security, economic and regional dimensions. Unfortunately, the geographical and linguistic continuity has also had an impact on the situation of the Baloch people in Iran, hence the sociological analysis of this issue is important.
    Purpose
    The leading research seeks to answer the question, what are the dimensions of the issue of ethnicity in Pakistan's Balochistan from the point of view of micro and macro sociology? In order to answer this question, an attempt has been made to answer this question by using the theoretical framework taken from Ara Randall Collins.
    Method
    Document analysis method is used in this article.
    Results
    It seems that various components such as past colonial relations, the instrumental use of identities in the colonial period, geopolitical element, the behavior of the chiefs and elders of Baloch tribes, the functioning of the modern government and the image of defeats and great and decisive victories on the mentality of the Baloch ethnicity in the formation of the problem Qoumi has been influential in Baluchistan, Pakistan.
    Conclusion
    Paying attention to issues related to macro and micro sociology simultaneously is one of the strengths of Collins' theoretical framework. The theoretical framework derived from Ara Collins is able to explain well the origins of the formation, continuation and even the future of the Baloch ethnicity issue in Balochistan, Pakistan. This research is one of the qualitative researches that intends to study a case study in depth.
    Keywords: Ethnicity, Baloch, Randall Collins, Baluchistan, Pakistan, Nationalism