فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال چهل و سوم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1402)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال چهل و سوم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام فرخی*، همت دادپور مغانلو، جلال شیرازی، محمدرضا عطاران صفحات 1-10
    برخی از گونه ‏های زنبور تریکوگراما، دارای نوعی همزیستی با باکتری Wolbachia هستندکه باعث القاء بکرماده ‏زایی در آنها می‏شود. جمعیت هایی از این زنبور پارازیتویید تخم آفات که نتاج ماده بیشتری تولید می کنند، می توانند بالقوه از توان بالاتری برخوردار باشند. پس از شناسایی یک جمعیت بومی آلوده به باکتری ولباکیا در زنبور Trichogramma brassicae، بررسی‏ هایی به منظور ارزیابی توانایی های جمعیت تک‏جنسی آلوده به باکتری (A) در قیاس با جمعیت ‏های دوجنسی طبیعی (B) و تغذیه شده با آنتی‏ بیوتیک (CB) این گونه در شرایط گلخانه و مزرعه انجام شد. مقایسه‎‏ قدرت پراکنش و پارازیتیسم جمعیت‏‏های تک‏ جنسی و دوجنسی طبیعی روی ذرت علوفه ای (SC704) در شرایط گلخانه نشان داد که از نظر میانگین تعداد تخم و دسته تخم پارازیته به ازاء یک زنبور ماده، تفاوت معنی‏ داری بین جمعیت‏‏ های مورد آزمایش وجود ندارد. اما با رهاسازی تعداد مساوی زنبور از هر جمعیت (100 عدد زنبور شامل افراد نر در جمعیت دوجنسی)، تعداد دسته تخم پارازیت شده توسط زنبور تک‏ جنسی (57/7 عدد) بیشتر از جمعیت های دوجنسی (50/4 و 97/4) برآورد شد. در شرایط مزرعه ذرت نیز با وجود معنی‏ دار نبودن تفاوت بین سه جمعیت مورد نظر، بیشترین تعداد دسته تخم و تخم‏ های پارازیت شده از رهاسازی زنبور ماده ‏زای تک‏ جنسی (A) به میزان 21/0±94/1 دسته تخم، 2/1±26/7 تخم پارازیته و در دو جمعیت دیگر (B و CB) به ترتیب 39/0±56/1، 99/1±46/5 و 31/0±6/1، 96/1±82/5 به دست آمد. در مجموع چنین نتیجه گیری می‎‏شود که استفاده از این لاین تک‏ جنسی زنبور T. brassicae، می‏تواند علاوه بر کاهش هزینه ‏های تولید، عملکرد این عامل کنترل بیولوژیک را در سطح مزرعه افزایش دهد.
    کلیدواژگان: جمعیت ماده ‏ زا، تریکوگراما، باکتری ولباکیا، پارازیتیسم، ذرت
  • هانیه رجبی*، سید علی صفوی، مریم فروزان صفحات 11-21

    شته جالیز Aphis gossypii Glover یکی از آفات مهم و خسارت زا با پراکنش گسترده و دامنه میزبانی وسیع در مزارع و گلخانه ها به شمار می آید. مدیریت رایج شته جالیز در مزارع به استفاده از حشره کش های شیمیایی به منظور جلوگیری از خسارت اقتصادی وابسته است. در مطالعه حاضر، غلظت های کشنده و زیرکشنده حشره کش های فلونیکامید و دی کلرووس از طریق زیست سنجی برآورد شد و تاثیر غلظت های زیرکشنده (LC10 و LC25) هر یک از آنها روی فراسنجه های جدول زندگی شته جالیز در شرایط گلخانه ای روی لوبیا چیتی بررسی شد. با توجه به تاثیر تماسی این حشره کش ها ، از روش پاشش حشره کش روی برگ های حاوی شته استفاده شد. طبق نتایج به دست آمده، میانگین طول عمر افراد بالغ در معرض تیمار های حشره کش ها نسبت به شاهد روند کاهشی داشت و کمترین مقدار آن (42/7 روز) در غلظت LC25 فلونیکامید ثبت شد. میانگین تعداد پوره های تولید شده به ازای هر شته ماده در تیمارها نسبت به شاهد به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین و کمترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) به ترتیب در شاهد (38/0 بر روز) و LC25 فلونیکامید (21/0 بر روز) بود. کاهش معنی داری در نرخ خالص تولیدمثل (R0) و نرخ متناهی افزایش جمعیت () در غلظت های زیرکشنده حشره کش ها نسبت به شاهد مشاهده شد. متوسط مدت زمان یک نسل (T) در تیمار فلونیکامید نسبت به شاهد به طور معنی-دار افزایش یافت. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، حشره کش فلونیکامید در مقایسه با دی کلرووس کارایی بهتر و موثرتری در کنترل و کاهش جمعیت شته جالیز داشت.

    کلیدواژگان: حشره کش های شیمیایی، جدول زندگی، شته، کشندگی و زیرکشندگی
  • ارسلان خلیلی مقدم*، زریر سعیدی صفحات 23-33
    گردو (Juglans regia L.) به عنوان یکی از میوه های خشک مهم در سطح جهان شناخته می شود. استان چهارمحال و بختیاری با حدود 7400 هکتار سطح زیرکشت گردو یکی از مناطق مهم تولید این میوه خشک در ایران محسوب می-شود. با توجه به فراوانی مورچه ها در باغ های گردو و ارتباط آنها با برخی از آفات گردو (مانند کرم خراط و شته ها)، این پژوهش طی سال های 1399 تا 1400 در باغ های گردو شهرستان های شهرکرد و سامان صورت گرفت. در مجموع، 13 گونه مورچه متعلق به 10 جنس و سه زیرخانواده جمع آوری و شناسایی شد. در میان آنها، گونه های Messor muticus (Nylander, 1849) و Tetramorium indocile Santschi, 1927 از زیرخانواده Myrmicinae به ترتیب برای نخستین بار از ایران و استان چهارمحال و بختیاری گزارش می شوند. افزون بر این، پژوهش حاضر نشان داد گونه های Tapinoma karavaievi Emery, 1925، Lasius neglectus Van Loon, Boomsma & Andrasfalvy, 1990 و Crematogaster subdentata Mayr, 1877 با شته های گردو و شپشک نخودی رابطه همزیستی داشته و احتمالا در افزایش پراکنش و خسارت این آفات موثر باشند
    کلیدواژگان: گردو، مورچه، شته، همزیست، ایران
  • حسین رنجبر اقدم*، رسول مرزبان، شعبانعلی مافی پاشاکلائی، لادن صدیقی صفحات 35-41
    همزمان با ورود آفت غیر بومی و مهاجم  شب پره شمشاد Cydalima perspectalis به ایران و گزارش آن از مناطق شمالی کشور، فعالیت های پژوهشی در خصوص راهکارهای کنترل این آفت قبل از آلوده نمودن سایر مناطق شروع شد. در همین راستا، در پژوهش حاضر کارایی چند ترکیب حشره کش از گروه ترکیبات بیولوژیک میکروبی، تنظیم کننده های رشد و گیاهی در کنترل شب پره شمشاد در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت بر اساس نتایج به دست آمده، از میان 12 حشره کش مورد بررسی، کارایی آفت کش های میکروبی بر پایه باکتری Bacillus thuringiensis ساخت شرکت هایCBC  وProbelte  در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی به تایید رسید. همچنین حشره کش لوفنورون (EC5%) با نام تجاری مچ نیز که از گروه تنظیم کننده های رشد (IGR) می باشد، در کنترل این آفت موفق عمل کرد. بر این اساس استفاده از حشره کش های یاد شده برای کنترل این آفت قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: شب پره شمشاد، کنترل زیستی، تنظیم کننده رشد، آفت کش گیاهی، Bacillus thuringiensis، مدیریت آفات، مازندران
  • الهام نیک نیا، حمیدرضا صراف معیری*، غلامحسین قره خانی صفحات 43-51

    در این مطالعه تاثیر  15 جیره غذایی شامل پودر غذای جوجه یک روزه (A)، مخلوط پودر غذای جوجه یک روزه (90 درصد) + بذر شاهدانه (10 درصد) (B)، مخلوط پودر غذای جوجه یک روزه (90 درصد) + بذر کتان (10 درصد) (C)، پودر ضایعات مرغ (D)، پودر غذای جوجه یک روزه (90 درصد) + پودر ضایعات مرغ (10 درصد) (E)، پودر غذای جوجه یک روزه (90 درصد) + پودر ضایعات گوشت (10 درصد) (F)، مخلوط غذای جوجه یک روزه (90 درصد) + پودر ضایعات ماهی (10 درصد) (G)، ضایعات سیب (H)، ضایعات موز (I)، ضایعات نان (J)، ضایعات بیسکوییت (K)، ضایعات ماکارونی (L)، برگ گوجه فرنگی (M)، پودر ضایعات ماهی (N) و پودر ضایعات گوشت (O) بر شاخص های زیستی مگس سرباز سیاه در دمای 2 ± 28 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10 ± 60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. مدت زمان نشوونمای دوره لاروی در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری باهم داشتند. بیشترین زمان نشوونمای لاروی در جیره H (206/0 ± 902/21 روز) و کمترین زمان نشوونما نیز در جیره A (126/0 ± 098/15روز) بود. از آنجایی که مرگ و میر لاروی در تیمارهای K، J، L، N و O بسیار زیاد بود (%100) هیچکدام از لاروها قادر به اتمام دوره لاروی خود نشدند. بیشترین زمان نشوونما در جیره غذایی H (185/0± 922/24 روز) مشاهده شد در حالیکه کمترین زمان نشو و نما در جیره D (256/0 ± 216/22 روز) بود که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت. افزون بر این در خصوص طول عمر حشرات کامل بیشترین طول عمر برای افراد ماده و نر در تیمار D بدست آمد (به ترتیب 215/0 ± 438/18 و 298/0 ± 955/11 روز) که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت. بیشترین وزن لاروی در تیمار I (ضایعات موز) (001/0 ± 080/0 گرم) بود ولی برخلاف این نتیجه کمترین وزن شفیرگی نیز برای همین تیمار مشاهده شد (006/0 ±  036/0 گرم)، همچنین بیشترین تخمریزی کل حشرات ماده این مگس در تیمار B (4/49 ± 8/554 تخم) بدست آمد که بطور معنی داری از سایر تیمارها بیشتر بود. به نظر می رسد مخلوط غذای جوجه یک روزه با بذر شاهدانه می تواند پتانسیل بسیار خوبی برای تولید انبوه این حشره به سبب بهبود شاخص های زیستی، به ویژه تولید نتاج بیشتر نسبت به سایر تیمارها  داشته باشد.

    کلیدواژگان: طول عمر، زادآوری، مگس سرباز سیاه، جیره غذایی، پرورش انبوه
  • زهرا بحیرایی، علیرضا سازمند*، علیرضا نوریان، دومنیکو اوترانتو صفحات 53-61
    پیرو یافتن تک یاخته ی Hepatozoon canis و نماتود Cercopithifilaria bainae در سگ های ایران، این مطالعه با هدف تشخیص ناقلین بالقوه ی این دو انگل در میان کنه های جمع آوری شده از سگ های 5 استان ایران انجام شد. از مهر ماه 1397 تا خرداد ماه 1401 تعداد 222 قلاده سگ صاحبدار و 541 قلاده سگ ولگرد از استان های همدان (305 قلاده)، کرمانشاه (227 قلاده)، یزد (80 قلاده)، خوزستان (71 قلاده) و مازندران (80 قلاده) جهت آلودگی به کنه مورد بررسی قرار گرفتند. کنه های جمع آوری شده (3339 عدد) از نظر ریخت شناسی شناسایی شده و کنه های بالغ با استفاده از روش های PCR معمولی (119 کنه)، کالبدگشایی (106 کنه) و بررسی میکروسکوپی اسلاید تهیه شده از مقاطع بافتی فرمالینه (102 کنه) آزمایش شدند. در مجموع 169 قلاده سگ (1/22%) به کنه های سخت آلودگی داشتند. فراوانی آلودگی در همدان 4/32%، کرمانشاه 3/27% و یزد 10% بود درحالی که آلودگی در سگ های مورد بررسی در مازندران و خوزستان مشاهده نشد. اغلب کنه های نر جمع آوری شده متعلق به گونه Rhipicephalus sanguineus (3/89%) و Rhipicephalus turanicus بودند اما یک قلاده سگ از همدان به 2 کنه ی Hyalomma asiaticum (1 نر و 1 ماده) و 1 کنه ی نر  Hyalomma excavatumآلوده بود. طبق بررسی مولکولی فراوانی Cercopithifilaria،Hepatozoon  و آلودگی هم زمان به هر دو انگل در کنه های  Rhipicephalusبه ترتیب 28/14%، 7/6% و 68/1% بود. انگل های مورد مطالعه در کالبدگشایی و بررسی هیستولوژیک کنه ها مشاهده نشدند. نتایج توالی یابی و آنالیز فیلوژنتیکی موید حضور C. bainae و H. canis در کنه های گونه Rh. sanguineus  و Rh. turanicus بود. نتایج این مطالعه موید آن است که هر دو گونه ی کنه در اپیدمیولوژی Cercopithifilaria و Hepatozoon در ایران نقش دارند.
    کلیدواژگان: پاتوژنهای منتقله از ناقل، ریپی سفالوس تورانیکوس، ریپی سفالوس سنگویینئوس، سرکوپیتی فیلاریا، هپاتوزوئون
  • فاطمه فارسی، مهرداد احمدی* صفحات 63-72
    استفاده از رژیم غذایی مصنوعی امکان پرورش بی وقفه حشرات را به منظور انجام تحقیقات گسترده مدیریت کنترلی در تمام طول سال مهیا می سازد. در پژوهش حاضر فراسنجه های جدول زیستی کرم سیب Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae) با تغذیه از شش رژیم غذایی مختلف در شرایط آزمایشگاه (1 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دوره نوری 8: 16ساعت (روشنایی: تاریکی)) مورد بررسی قرار گرفت. رژیم های غذایی شامل 1) نسخه تغییر یافته از رژیم Brinton et al. (1969)، 2 و 3) نسخه های تغییریافته از رژیم Bathon (1981)، 4) رژیم Fukova et al. (2005)، 5) سیب و 6) برگ سیب بود. نتایج آزمایشات نشان داد دوره رشد و نمو C. pomonella به طور میانگین 17/51 روز با تغذیه از رژیم یک و 01/48 روز با تغذیه از رژیم شش به عنوان طولانی ترین و کوتاه ترین دوره رشدی بودند. طول دوره لاروی، طول دوره شفیرگی جنس نر، طول عمر حشرات کامل با تغذیه از رژیم های غذایی مختلف، اختلاف معنی داری را نشان داد. طولانی ترین دوره پیش از تخم ریزی (01/2 روز) و دوره تخم ریزی (21/7 روز) به ترتیب با تغذیه از رژیم های شش و پنج، حاصل شد. بیشترین و کمترین میانگین تعداد تخم گذاشته شده بالغین ماده، زمان تغذیه لاروها از رژیم چهار (2/141 تخم/ماده) و شش (3/91 تخم/ماده) بود. بالاترین شاخص رشدی کلیه مراحل زیستی با تغذیه از رژیم چهار بدست آمد. پارامترهای جمعیتی نشان داد که همه رژیم های غذایی تحت شرایط مورد مطالعه، رشد مثبتی را نشان می دهند ولی میانگین طول نسل (T) با تغذیه از رژیم چهار (14/46 روز) به طور معنی داری کوتاهتر از سایر رژیم ها بود. نتایج آزمون های رشدی پیش از بلوغ و پس از آن، اشاره به این دارد که رژیم چهار، رژیم کارآمدتری است و نیز نتایج زادآوری نشان می دهد این رژیم می تواند در آینده نزدیک بهبود یابد و به عنوان جایگزینی برای رژیم غذایی اصلی لاروهای کرم سیب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی مصنوعی، Cydia pomonella، طول دوره رشد، دوره-های تخم ریزی، زادآوری
  • زهره فرهادی، معصومه ضیایی*، مهدی اسفندیاری، عنایت الله سلیمی، آرش راسخ صفحات 73-85

    میکروامولسیون یک فرمولاسیون  پایدار و همگن آفت کش ها بر پایه حلال آبی است که جایگزین مناسبی برای فرمولاسیون امولسیونی است. در این مطالعه، فرمولاسیون میکروامولسیون حشره کش سایپرمترین برای کنترل Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae)، یکی از آفات مهم بسیاری از گیاهان زراعی و زینتی طراحی شد. زایلین به عنوان حلال مناسب، بر اساس حلالیت مناسب سایپرمترین انتخاب شد. نمودارهای فاز دیاگرام با روش تیتراسیون آب ساخته شدند. ترکیب های میکروامولسیون با استفاده از مخلوط های متشکل از سایپرمترین، سورفکتانت های Kenon 10 + SDS، و سورفکتانت کمکی 1-بوتانول دارای بیشترین سطح میکروامولسیونی بوده، و نسبت 20:30:50 آن  برای ادامه آزمایش ها انتخاب شد. خواص فیزیکی و شیمیایی میکروامولسیون های به دست آمده نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. فرمولاسیون میکروامولسیون حاوی 150 و 250 گرم ماده موثر سایپرمترین بر لیتر تهیه شد. ظاهر  میکروامولسیون تهیه شده شفاف بود و اندازه قطرات همه نمونه ها کمتر از 35 نانومتر بود. محلول پاشی ترکیبات شامل ماده تکنیکال سایپرمترین 150 گرم ماده موثر بر لیتر، ماده تکنیکال سایپرمترین 250 گرم ماده موثر بر لیتر،  میکروامولسیون سایپرمترین 150 گرم ماده موثر بر لیتر، و میکروامولسیون سایپرمترین 250 گرم ماده موثر بر لیتر در شرایط فضای سبز روی ختم چینی،Hibiscus rosa-sinensis L. (Malvaceae) ، به ترتیب باعث 05/25، 54/37، 74/60 و 94/83 درصد تلفات پوره های سن سوم 48 ساعت پس از تیمار شد. بنابراین، فرمولاسیون های میکروامولسیون به طور معنی داری فعالیت حشره کشی بیشتری علیه A. gossypii در مقایسه با ماده تکنیکال داشت. در این مطالعه، یک سیستم میکروامولسیون سازگار با محیط زیست برای بهبود کارایی سایپرمترین برای کنترل جمعیت A. gossypii طراحی شد، با این حال، به تحقیقات بیشتری برای ارزیابی رفتار و سرنوشت نهایی در محیط قبل از تجاری سازی نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: ختم چینی، طراحی فرمولاسیون، فاز دیاگرام، سورفکتانت
|
  • Shahram Farrokhi *, Hemmat Dadpour Moghanloo, Jalal Shirazi, Mohammadreza Attaran Pages 1-10
    In some Trichogramma species, parthenogenesis is mostly induced by intracellular symbiotic Wolbachia bacteria. Populations of this egg parasitoid wasp that produce more female progeny can potentially have higher fitness. After finding a thelytokous Wolbachia-infected native strain of Trichogramma brassicae, a study was conducted to evaluate its parasitism rate and foraging efficiency in the greenhouse and field conditions. Treatments included a Wolbachia-associated thelytokous T. brassicae strain (A), an uninfected natural bisexual population (B), and an antibiotic-cured bisexual population (CB). Results of the equal female wasps’ releases revealed no significant difference among the three populations regarding their dispersal ability, mean parasitized eggs (PE) and parasitized bait cards (PBC) per female on forage corn (SC704) in greenhouse condition. However, when equal wasp individuals were released (e.g. 100 individual wasps including males in the bisexual populations), the number of mean parasitized egg batches by asexual line (7.57 PBC) was significantly higher compared with that in B and CB bisexual populations (4.50 and 4.97 PBC, respectively). Similarly, in the corn field condition, the highest number of parasitized bait cards and parasitized egg numbers belonged to asexual wasp (A) (1.94±0.21 PBC and 7.26±1.2 PE/female) compared with those in B (1.56±0.39 PBC and 5.46±1.99 PE/female), and CB (1.6±0.3 PBC and 5.82 ± 1.96 PE/female) bisexual populations. In general, it can be concluded that the use of an asexual Wolbachia- associated line of T. brassicae can increase the efficiency of this biological control agent at the field level in addition to reducing mass production costs.
    Keywords: thelytokous population, Trichogramma, Wolbachia bacteria, Parasitism, Corn
  • Hanieh Rajabi *, Seyed Ali Safavi, Maryam Forouzan Pages 11-21

    Aphis gossypii Glover is considered as the most important and damaging pest with wide host range and distribution on plants in fields and greenhouses. Common cotton aphid management in fields depends on the use of chemical insecticides in order to prevent economic damage. In the present study, lethal and sub-lethal concentrations of flonicamid and dichlorvos insecticides were assessed through bioassays and the effect of sub-lethal concentrations (LC10 and LC25) of each of them was investigated on life table parameters of cotton aphid on pinto beans under greenhouse conditions. Considering the contact effect of these insecticides, the insecticide spraying method was used on leaves containing aphids. According to the results, the female lifespan/longevity was significantly reduced by sub-lethal concentration, compared to the control and its lowest value (7.42 days) was recorded in LC25 concentration of flonicamid. The average number of nymphs produced per female aphid was significantly reduced in the treatments compared to the control. The highest and the lowest values of intrinsic rate of increase (r) were 0.38 per day in control and 0.21 per day in LC25 of flonicamid, respectively. A significant decrease was observed in sub-lethal concentrations of insecticides compared to the control in net reproductive rate (R0) and finite rate of increase (). The mean generation time (T) was significantly increased in flonicamid treatment compared to the control. Based on the findings of the present study, flonicamid had a better and more efficiency in controlling and reducing the population of aphids compared to dichlorvos.

    Keywords: chemical insecticides, life table, aphid, lethal, sub-lethal
  • Arsalan Khalili-Moghadam *, Zarir Saeidi Pages 23-33
    Walnut (Juglans regia L.) is known as one of the most important dried fruits of the world. Chaharmahal & Bakhtiari Province, with approximately 7400 hectares, is one of the most important cultivation areas in Iran. Considering the rich fauna of ants in walnut orchards and their relation with walnut pests (such as Leopard Moth and aphids), this study was conducted in Shahrekord and Saman orchards during 2021-2022. Totally, 13 species belonging to 10 genera and three subfamilies, were collected and identified. Among them, Messor muticus (Nylander, 1849) and Tetramorium indocile Santschi, 1927 belonging to the subfamily Myrmicinae are reported for the first time from Iran, and Chaharmahal & Bakhtiari Province, respectively. Furthermore, this study revealed that Tapinoma karavaievi Emery, 1925, Lasius neglectus Van Loon, Boomsma & Andrasfalvy, 1990, and Crematogaster subdentata Mayr, 1877 have symbiotic relationships with walnut aphids and lecanium scales and are probably effective in the distribution and damage of these pests.
    Keywords: walnut, ant, aphid, symbiont, Iran
  • Hossein Ranjbar Aghdam *, Rasoul Marzban, Shabanali Mafi Pashakolaei, Ladan Sedighi Pages 35-41
    Simultaneous with the entrance of the Box Tree Moth (BTM), Cydalima perspectalis to Iran and its report from northern regions of the country, researchers began to explore the pest with its management approach before a further infestation occurs. Accordingly, the current research was carried out to study the effectiveness of some pesticides, belonging to the biological, IGR, and botanical pesticide groups under laboratory and field conditions. Based on the results, among 12 examined pesticides, the efficacy of 2 Bacillus thuringiensis- based microbial pesticides, those produced by CBC and Problete Co. were confirmed under both experimental conditions. Moreover, Lufenuron (EC 5%) (Match®), which belongs to the IGR group, has also been successful in controlling this pest. Accordingly, using the mentioned insecticides is recommended to control the Box Tree Moth.
    Keywords: Box tree moth, biological control, Insect growth regulators ( IGRs), botanical pesticides, Bacillus thuringiensis, pest management, Mazandaran
  • Elham Niknia, Hamidreza Sarraf Moayeri *, Gholamhossein Gharekhani Pages 43-51

    In the present study, the effect of 15 food diets was studied on the biological parameters of black soldier fly, Hermetia illucensi ncluding chicken starter powder (CSP) (A), CSP (90%) + Cannabis seeds (10%) (B), CSP (90%) + flax seeds (10%) (C), chicken waste powder (CWP) (D), CSP (90%) + CWP (10%) (E), CSP (90%) + meat waste powder (10%) (F), CSP (90%) + fish waste powder (10% ) (G), apple waste (H), banana waste (I), bread waste (J), biscuit waste (K), pasta waste (L), tomato leaves (M), fish waste powder (N) and meat waste powder (O). Experiments were carried out under 28 ± 2 ˚C, 60 ± 10 % R.H. and 16:8 L: D conditions. There was a significant difference in the larval developmental time among different treatments. The highest and lowest larval development time was in diet H (21.902 ±0.206 days) and A (15.098 ± 0.126 days), respectively. Because the mortality was extremely high (100%) in treatments K, J, L, N and O none of the larvae could complete their larval stage. The highest pupa development time was seen in diet H (24.922 ± 0.185 days), which had a considerable difference with all treatments while the lowest pupa developmental time was in diet D (22.216 ± 0.256 days). Furthermore, in the case of longevity, the longest adult life span of the female and male was obtained on treatment D (17.632 ±0.191 and 18.438 ± 0.215 days, respectively) which was significantly more than other diets. The highest larval weight was in treatment I (banana waste) (0.080 ±0.001 gr) but in contrast, the lowest pupal weight was observed in this diet (0.036 ± 0.006 gr). Also, the total fecundity of female flies was in treatment B (554.8 ± 49.4 eggs) which was significantly more than others. It seems that the mixed chicken starter diet with Cannabis seeds has a high potential for mass rearing of this insect since it causes positive effects on the biological characteristics, especially on producing more offspring rather than other food diets.

    Keywords: longevity, fecundity, black soldier fly, Food diet, mass rearing
  • Zahra Bahiraei, Alireza Sazmand *, Alireza Nourian, Domenico Otranto Pages 53-61
    Following previous detection of Hepatozoon canis and Cercopithifilaria bainae in dogs from Iran, this study aimed to identify potential tick vectors collected from dogs from five provinces of Iran. From October 2018 to September 2021, a total of 222 owned and 541 sheltered dogs from Hamedan (n=305), Kermanshah (n = 227), Yazd (n =80), Khouzestan (n =71), and Mazandaran (n =80) were examined for ticks. Collected ticks (n =3339) were identified morphologically, and adults were screened for the detection of Hepatozoon and Cercopithifilaria either with conventional PCR (n=119 ticks), tick dissection (n=106), or microscopical examination after fixation in formalin (n =102). A total of 169 dogs (22.1%) were infested with ticks. Tick infestation rate varied in different provinces (i.e., 32.4% in Hamedan, 27.3% in Kermanshah, 10.0% in Yazd), but no ticks were collected in dogs from Mazandaran and Khouzestan. The majority of male ticks were identified as Rhipicephalus sanguineus sensu lato (89.3%) and Rhipicephalus turanicus, but one dog from Kermanshah was infested with Hyalomma asiaticum (1 male and 1 female) and Hyalomma excavatum (1 male). At the molecular examination, Cercopithifilaria was detected in 14.28%, Hepatozoon in 6.7% ticks, and both parasites in 1.68% of Rhipicephalus ticks. Parasites were not observed at tick dissection and histological examinations. Nucleotide sequencing and phylogenetic analyses revealed C. bainae and H. canis in R. sanguineus sensu lato and R. turanicus ticks. Data suggests that both tick species above may play a role in the epidemiology of Cercopithifilaria and Hepatozoon in Iran.
    Keywords: Tick, Filarial nematode, Protozal parasite, Iran, Rhipicephalus, vector-borne pathogens
  • Fatemeh Farsi, Mehrdad Ahmadi * Pages 63-72
    The use of artificial diet provides the possibility of continuous mass- rearing of insects throughout the year. In current research, life- table parameters of Cydia pomonella (L.) (Lep.: Tortricidae) on six different diets under laboratory condition (temperature 25 ± 1 °C, 60±5% RH, and 16:8 hours (light: dark) were investigated. Diets include 1) modified version of the diet of Brinton et al. (1969), 2 and 3) modified versions of the diet of Bathon (1981), 4) diet of Fukova et al. (2005), 5) apple, and 6) apple leaf. The results showed that development time of codling moth were longest (51.17 days) with diet one and shortest (48.01 days) with diet six, respectively. The results of the tests also showed that the larval duration, the pupal duration on male, and the adult longevity in both, female and male, had significant differences. The longest pre-oviposition (2.01d) and oviposition (7.21d) periods were found on diet six and five, respectively. The females that fed on diet four (141.2 egg/female) and six (91.3 egg/female) in the larval period produced the highest and lowest eggs, respectively. The highest growth index of all life stages of codling moth was obtained by feeding the diet four. The population parameters indicated that all diets will display growth under the studied conditions, being the mean generation time (T) significantly shorter when using diet four (46.14 days) than others. Based on the preadult and adult results pointing to diet four being a more efficient diet, as well as the fecundity values provided by this diet, suggest that diet four could be improved and used as an alternative to a natural diet shortly.
    Keywords: artificial diet, Cydia pomonella, Duration of life, oviposition periods, fecundity
  • Zohreh Farhadi, Masumeh Ziaee *, Mehdi Esfandiari, Anayatollah Salimi, Arash Rasekh Pages 73-85

    A microemulsion is a stable, homogeneous pesticide formulation, based on an aqueous solvent, which is considered a suitable alternative to emulsion formulations. In this study, microemulsion formulations of cypermethrin insecticide were designed to control Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae), one of the important pests of many crops and ornamental plants.  Xylene was selected as a suitable solvent based on the higher solubility of cypermethrin. Pseudo-ternary phase diagrams were constructed by the water titration method. The microemulsion system using mixtures composed of cypermethrin, Kenon 10+SDS surfactants, and 1-butanol cosurfactant had the highest microemulsion surface, and the ratio of 50:30:20 was chosen for further experiments. The physical and chemical properties of the obtained microemulsions were also evaluated. Microemulsion formulations were synthesized with 150 and 250 g/L a.i. (active ingredient) of the cypermethrin. The appearance of the microemulsion compounds was transparent and the droplet size of all samples was less than 35 nm. Foliar spraying of compounds including cypermethrin technical material (150 g a.i./L), cypermethrin technical material (250 g a.i./L), cypermethrin microemulsion (150 g a.i./L), and cypermethrin microemulsion (250 g/L a.i.), under greenspace conditions on Hibiscus rosa-sinensis L. (Malvaceae) caused 25.05, 37.54, 60.74, and 83.94% mortality on third instar nymphs 48 hours after treatment, respectively. Therefore, microemulsion formulations had significantly more insecticidal activity against A. gossypii compared to the technical material. In this study, an environment-friendly microemulsion system was designed to improve the efficacy of cypermethrin for controlling populations of A. gossypii. However, further research could be performed to assess the behavior and ultimate fate in the environment prior to commercialization.

    Keywords: Hibiscus rosa-sinensis, formula design, pseudo-ternary phase diagram, Surfactant