فهرست مطالب

نشریه پرستاری کودکان
سال نهم شماره 3 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نجمه ابراهیمی، مهدیه عابدی پور، منصوره کریمی، میترا جرس* صفحات 1-10
    مقدمه

    استرس واقعیتی غیرقابل انکار و عاملی در جهت تحول زندگی آدمی و بعنوان یکی از مهمترین  عوامل پیدایش بیماری ها شناخته می شود که یکی ازگروه هایی که در معرض استرس های گوناگون قرار دارند، نوجوانان هستند. یکی از عواملی که باعث می شود برخی افراد کم تر از دیگران تحت تاثیر فشارهای مختلف قرار گرفته و کمتر آسیب ببینند، به کار بردن مهارت های مقابله ای در برابر عوامل استرس زاست. هوش معنوی به عنوان یکی از مفاهیم جدید هوش، دربردارنده ی نوعی سازگاری و رفتار حل مسیله است که از حیث مقابله با استرس امری مهم به حساب می آید. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط هوش معنوی و سبک های مقابله با استرس در دختران نوجوان شهر گناباد در سال 1397 انجام شد.

    روش

    این مطالعه مقطعی بر روی 300 نفر از دختران نوجوان12 تا 16 سال شهر گناباد به روش نمونه گیری طبقه ای انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه هوش معنوی کینگ و پرسشنامه مقابله با استرساندلر و پارکر جمع آوری شد.

    نتایج

    میانگین سنی دانش آموزان، پدران و مادران به ترتیب 14/25، 46/05 و 41/75 سال بود. میانگین نمره هوش معنوی 14/99± 81/04 به دست آمد. بالاترین میانگین سبک مقابله با استرس مربوط به حیطه هیجان مدار 11/85±52/70 می باشد. ارتباط معنی داری بین هوش معنوی و سبک مسیله مدار وجود داشت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    بین هوش معنوی و سبک های مقابله با استرس ارتباط معنی داری وجود داشت لذا می توان با ارتقای هوش معنوی و در نظر گرفتن نقش آن در انتخاب سبک مقابله با استرس در دختران نوجوان به آنان در حفظ و ارتقای سلامت جسمی و روانی شان کمک نمود.

    کلیدواژگان: هوش، معنویت، مقابله، استرس، نوجوان
  • منیژه سیاوشی سیاهی، راضیه باقرزاده، مریم روانی پور* صفحات 11-24
    مقدمه

    اختلالات خواب تهدیدی جدی برای موفقیت تحصیلی و سلامتی نوجوانان می باشد. درک میزان شیوع این اختلالات و عوامل مرتبط با آن در تعیین سیاست های سلامت عمومی و مشاوره به خانواده ها کلیدی است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت خواب در نوجوانان شهر بوشهر و عوامل مرتبط با آن در سال 1398 صورت گرفت.

    روش

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 851 نوجوان 15 تا 18 ساله شهر بوشهر مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بر اساس سهم هر پایه از کلیه دبیرستان های دوره دوم متوسطه دولتی و غیردولتی، پسرانه و دخترانه شهر بوشهر انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) بود.

    نتایج

    در 597 نفر از دانش آموزان (70/2%) کیفیت خواب نامناسب بود و بیشتر آنها (44%) اختلال تاخیر در به خواب رفتن داشتند. میانگین ساعات هفتگی استفاده از وسایل دیجیتال (24/01) 24/15 ساعت بود. 74/7% از دانش آموزان حداقل یک شب از هفته استفاده از وسایل دیجیتال را به خوابیدن ترجیح می دادند. دانش آموزانی که در هفته بیش از 4 شب استفاده از وسایل دیجیتال را به خوابیدن ترجیح می دادند و همچنین دانش آموزانی که میزان استفاده از تلفن همراه در هفته در آن ها بیشتر بود، کیفیت خواب ضعیف تری داشتند. همچنین، جنسیت دختر با کیفیت نامناسب خواب ارتباط مستقیم داشت. این متغیرها روی هم 20/4تا 27/2% از تغییرات کیفیت خواب را تبیین می کردند و مدل آزمون شده از لحاظ آماری معنی دار بود (p<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه ضرورت توجه بیشتر به بهداشت خواب در نوجوانان و افزایش نظارت والدین و اولیاء مدارس بر نحوه و میزان استفاده از وسایل الکترونیکی و تلفن همراه توسط نوجوانان و اقدامات پیشگیرانه را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، نوجوان، تلفن همراه، اعتیاد به فضای مجازی
  • زینب عبدالله زاده، علی مشهدی*، ایمان الله بیگدلی، زهرا طبیبی صفحات 25-39
    مقدمه

    اختلال کم توجهی-بیش فعالی با مشکلات خواب و مشکلات رفتاری همراه است. هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک بر مشکلات خواب و مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی بود.

    روش

     این یک مطالعه کارآزمایی بالینی با طرح قبل و بعد و پیگیری با گروه کنترل بود. همه دختران7 تا 12 سال مبتلا به کم توجهی-بیش فعالی در شهرستان مشهد جامعه پژوهش را تشکیل دادند. در این پژوهش 38 دختر دارای اختلال کم توجهی-بیش فعالی به صورت تصادفی ساده در دو گروه مداخله (19 نفر) و کنترل (19 نفر) جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها ازپرسشنامه رفتارهای خواب کودک (CSHQ) و سیاهه رفتاری کودک (CBCL) استفاده شد. برای گروه مداخله درمان ذهن آگاهی کودک در هشت جلسه اجرا شد و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای را در حین مطالعه دریافت نکردند.

    نتایج

    آموزش ذهن آگاهی کودک کاهش مشکلات خواب (مقاومت در به خواب رفتن، پاراسومنیا و خواب آلودگی روزانه) و مشکلات رفتاری را در پس آزمون و پیگیری به همراه داشته است. (0/05>p).

    نتیجه گیری

    آموزش ذهن آگاهی کودک برای کاهش مشکلات خواب و مشکلات رفتاری در کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی-بیش فعالی، ذهن آگاهی، اختلال خواب، مشکلات رفتاری
  • فاطمه کاشانیان، آناهیتا خدابخشی کولایی*، داود تقوایی، قدسی احقر صفحات 40-51
    مقدمه

     خودجرحی در نوجوانان به رفتارهای خود آسیب رسان عمدی اشاره دارد که فاقد هر گونه انگیزه یا قصد بیرونی از پیش تعیین شده است و هزینه های سلامت روان شناختی و جسمانی را در حوزه بهداشت و سلامت برای جوامع بشری به همراه دارد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو درمان گروهی متمرکز بر شفقت و مثبت نگر بر همدلی و احساس شادکامی در دختران نوجوان با سابقه خودجرحی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه دوم منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 400-1399 بودند، که از بین آن ها با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 45 نفر که واجد ملاک های ورود به مطالعه بودند، انتخاب و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) گمارش تصادفی شدند. داده ها با پرسشنامه های  اطلاعات جمعیت شناختی ، همدلی و همدردی در نوجوانان Vossen و همکاران (2015)، شادکامی اکسفورد  Hills and Argyle  (2002) گردآوری شد.

    نتایج

    در مرحله پس آزمون بین میانگین نمره احساس شادی و همدلی در افراد سه گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که در میزان اثربخشی دو روش درمان متمرکز بر شفقت و درمان مثبت گرا بر همدلی تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05<P). با این حال، رویکرد مثبت گرا در مقایسه با درمان متمرکز بر شفقت تاثیر بیشتری برافزایش احساس شادکامی داشته است (0/05>P).

    نتیجه گیری

    یافته ها آشکار ساخت که مداخله های روان شناختی مانند درمان متمرکز بر شفقت و درمان مثبت گرا می توانند به افزایش همدلی و شادکامی در دختران نوجوان با سابقه خودجرحی منجر شوند. هر چند که، درمان مثبت نگر به دلیل چالش با ناامیدی و افکار منفی و ایجاد امید در نوجوانان به حس شادی بیشتری در آنها انجامید. کاربرد مداخله های روان شناختی به صورت گروهی در مدارس و مراکز آموزشی می تواند به دیده شدن این نوجوانان، کاهش نگرانی ها و در نهایت بهزیستی روان شناختی آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: احساس شادکامی، همدلی، درمان شفقت به خود، درمان مثبت گرا، خودجرحی، دختران، نوجوان
  • فاطمه باقری، عباس حیدری، زهرا منظری* صفحات 52-63
    مقدمه

    با پیشرفت در زمینه مراقبتهای پزشکی از نوزادان نارس میزان بقاء این نوزادان افزایش یافته است. شاخص های فیزیولوژیک نوزاد نارس مانند تعداد تنفس، اشباع اکسیژن خون و ضربان قلب نشان دهنده وضعیت سلامتی آنهاست و تغییر در آنها مهمترین و اولین علامت تغییر در سلامتی است. یکی از مداخلاتی که سالهای اخیر در نوزادان نارس انجام شده است؛ تحریکات بویایی است. اما تاکنون جمع بندی از تاثیر این مداخلات بر شاخص های فیزیولوژیک انجام نشده، لذا این مطالعه با هدف مرور و جمع بندی تاثیر این مداخله بر شاخص های فیزیولوژیک نوزادان نارس انجام شد.

    روش

    جستجو با استفاده از عبارات جستجو مربوط به PICO برای مطالعات مرتبط انجام شد. سوال پژوهش بدین صورت بود:"تحریکات بویایی چه تاثیری بر میزان اشباع اکسیژن خون و ضربان قلب در نوزادان نارس دارد؟"جستجوی گسترده ای در پایگاه های داده های الکترونیکیPubMed, Cochrane Library ،Web Of Science و Scopus تا20 دسامبر2021 بدون محدودیت زمانی انجام شد. این مطالعه مرور سیستماتیک براساس کتابچه راهنمای کوکران و با استفاده از بیانیه PRISMA تنظیم شد معیار ورود، مطالعات اصیل پژوهشی که مداخلات بویایی اجرا شده در نوزادان نارس بود. مطالعات پایلوت بدلیل حجم نمونه متفاوت با مطالعات اصیل پژوهشی، همچنین چنانچه یک مقاله در چند منبع منتشر شده باشد، مقاله چاپ شده در منبع با اعتبارکمتر، مقالات غیرانگلیسی زبان، نامه به سردبیر و مداخلات بویایی بر روی نوزادان ترم و کودکان، از مطالعه حذف شدند.

    یافته ها

    از مجموع 272 مطالعه تعداد 8 مقاله واجد معیار ورود مورد بررسی قرار گرفت. از 8 مطالعه استخراج شده،2 مطالعه نیمه تجربی و 6 مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بودند. همچنین 50 درصد (4 مورد) کیفیت متوسط و 50 درصد مقالات (4 مورد) قوی بودند. رایحه درمانی با بوی شیر مادر، بوی وانیل و بوی مایع آمنیوتیک، باعث تغییر در اشباع اکسیژن خون و ضربان قلب نوزادان نارس شد. در بین تحریکات بویایی متعدد، استفاده از وانیل موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    تحریکات بویایی بر بهبود میزان اشباع اکسیژن و تثبیت ضربان قلب در نوزادان نارس موثر می باشد. از آنجا که مداخله ای آسان و بدون عارضه می باشد و در ثبیث وضعیت فیزیولوژیک نوزادان نارس موثر است؛ توصیه به استفاده از این روش توسط پرستاران در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان می شود. البته با توجه با این اینکه در این زمینه تعداد نمونه ها کم و مطالعات کمی انجام شده است در تفسیر نتایج باید احتیاط شود.

    کلیدواژگان: نوزاد نارس، تحریکات بویایی، ضربان قلب، اشباع اکسیژن، وضعیت فیزیولوژیک
  • به یانه سیدامینی* صفحات 64-74
    مقدمه

    دانش کافی و نگرش مثبت پرستاران در ارزیابی و مدیریت بهتر درد در کودکان، موثر است و پیامدهای مثبتی برای کودکان در طول بستری شدن بهمراه دارد. هدف از این مطالعه تعیین سطح دانش و نگرش دانشجویان پرستاری به عنوان پرستاران آینده، در مدیریت درد کودکان است.  

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است. نمونه گیری به صورت سرشماری شامل 55 نفر از دانشجویان سال سوم دوره کارشناسی دانشکده پرستاری مهاباد (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه) و دانشکده پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد بود که در سال تحصیلی 1401-1400 انجام شده است. داده ها از طریق پرسشنامه PPKAQ جمع آوری گردید. فرآیند ترجمه و ترجمه معکوس برای تهیه نسخه فارسی پرسشنامه و ارزیابی روایی صوری و محتوایی ابزار انجام گرفت. جهت تعیین پایایی از روش آزمون- بازآزمون و همسانی درونی ابزار استفاده شد. تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان پرستاری بیشترین امتیاز را در بعد روش های غیردارویی تسکین درد و کمترین امتیاز را در بعد روش های دارویی تسکین درد کسب کرده اند. نمره نگرش دانشجویان 3/19±10 با دامنه 16-0و نمره دانش آنها 8/76±24/22با دامنه 38-0 بود. میانگین نمره کل پاسخ های صحیح 22/52±34/11 با دامنه 52-0 بود، معادل 48/19% ، که به طور قابل توجهی کمتر از معیار قابل قبول (80 %) برای مدیریت درد می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که دانشجویان پرستاری از دانش کافی و نگرش مطلوبی نسبت به مدیریت درد در کودکان برخوردار نیستند. براساس این نتایج، نیاز مبرمی به ارتقای آموزش مدیریت درد کودکان وجود دارد تا دانشجویان پرستاری بخوبی برای رفع کردن نیازهای درد کودکان آسیب پذیر و خانواده های آنها آماده شوند.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، مدیریت درد کودکان، دانشجویان پرستاری
  • ضرغام بهنام مقدم، سید سلیمان حسینی نیک*، علیرضا ماردپور، عزیز بهنام مقدم صفحات 75-84
    مقدمه

    کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/  بیش فعالی در یادگیری ریاضی و هوش فضایی نسبت به سایر همسالان خود در سطح پایینی قرار دارند و این مهم ارتباط با پیشرفت تحصیلی و عملکرد اجتماعی در آنان دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش چرتکه بر افزایش یادگیری ریاضی و هوش فضایی در دانش آموزان دبستانی مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانش اموزان مدارس غیرانتفاعی ناحیه 3  شهر یاسوج در سال 1400 بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر دانش اموز مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بصورت در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هرگروه 20 نفر). گروه آزمایش  تحت آموزش 12 جلسه 45 دقیقه ای چرتکه با فراوانی دو بار در هفته قرار گرفتند. مشارکت کنندگان با فرم اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون ریاضی ایران کی مت و  آزمون تجدید نظر شده طراحی با مکعب وکسلرکودکان (WISC-R) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با بسته آماری SPSS نسخه 24 انجام شد.

    نتایج:

     نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که میانگین نمره یادگیری ریاضی و هوش فضایی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل پس از آموزش معنادار بوده است (0/001>p). بیشترین اندازه اثر به ترتیب مربوط به یادگیری اختلال ریاضی (0/91) و هوش فضایی (0/28) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش به مسولین آموزش و پروش پیشنهاد می شود با بکارگیری متخصصان آموزش چرتکه در مدارس ابتدایی این مهم را به سرانجام برسانند. این آموزش منجر به تقویت یادگیری ریاضی و هوش فضایی و به تبع آن عملکرد بهتر تحصیلی و اجتماعی در آنان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش چرتکه، یادگیری ریاضی، هوش فضایی، دانش آموزان، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • طاهره یحیی پور کلانی*، حمدالله جایروند، فرزانه هومن صفحات 85-94

    مقدمه  : 

    نابینایی و ناشنوایی در کودک تاثیر زیادی بر خانواده و روابط متقابل آنها دارد و مسایلی از جمله، ایجاد اختلافات زناشویی، فشار روانی، تحمل بار سنگین اقتصادی و عدم رسیدگی به نیازهای شخصی، را می تواند برای خانواده به همراه داشته باشد.  از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی بر اساس امیدواری، شفقت خود و سلامت معنوی در مادران کودکان ناشنوا و نابینا اجرا شد .

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه مادران کودکان ناشنوا ونابینا شهر خرم آباد در سال 1400 بود، که با توجه به میانگین تحقیقات قبلی و نیز تعداد متغیرها، جمعا نمونه ای به حجم 300 مادر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی منظم  جمع آوری شده است. پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، امیدواری، شفقت خود، سلامت معنوی استفاده شده است.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان می دهد که ضرایب همبستگی بین همه متغیرهای پژوهش در سطح p<0/01 معنی دار می باشدهستند. ، ضرایب استاندارد مسیرهای مستقیم با سطح معناداری هرکدام از این مسیرها در مدل اولیه و نهایی آورده شده است. نتایج آزمون بوت استراپ برای تمامی مسیرهای واسطه ای در سطح 0.05> p معنادار شده استبا توجه به اینکه در تمامی مسیرها صفر بیرون از فاصله اطمینان قرار می گیرد، تمامی روابط واسطه ای مفروض، معنادار می باشند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که امیدواری، شفقت خود و سلامت معنوی با کیفیت زندگی مادران دارای فرزند ناشنوا و نابینا ارتباط دارد. پیشنهاد می شود دوره های آموزشی شفقت به خود برای افزایش سلامت و کیفیت زندگی مادران دارای فرزند ناشنوا ونابینا برگزار شود.

    کلیدواژگان: امیدواری، سلامت معنوی، شفقت خود، کیفیت زندگی
  • فرنوش تاجیک، مرضیه محمودی، فرحناز کمالی، پرویز عضدی، سعیده فیروزبخت، رقیه گشمرد، حلیمه زارعی، طاهره تمیمی، سید جواد رکابپور، فائزه جهان پور* صفحات 95-105
    مقدمه

    ارتباط پرستار-مادر، یکی از چالش های بخش های نوزادان به شمار رفته و بسیاری از بحث های اخلاقی در این بخش ها نیز ناشی از مشکلات ارتباطی بین مادران و پرستاران می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت ادراک پرستاران و مادران نوزادان بستری از ارتباط ‏پرستار-مادر در بخش های نوزادان بیمارستان های منتخب استان بوشهر ‏در سال 1400‏ انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی ‏پرستاران و مادران دارای معیارهای ورود به مطالعه، به روش سرشماری طی دو ماه در شش بیمارستان استان بوشهر انجام شد. برای جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه های ادراک پرستاران و مادران از ارتباط پرستار-مادر استفاده شده که روایی و پایایی آن ها در مطالعات قبلی تایید شده است. داده های جمع آوری شده از  ‏104 پرستار و 236 ‏مادر، توسط ‏SPSS‏ نسخه 24 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره ادراک مادران از ارتباط پرستاران، ‏‏12/82‏±‏‏59/27 و میانگین نمره ادراک پرستاران از ارتباط با مادران، ‏‏9/57‏±‏‏73/37 بود. همچنین ارتباط آماری معناداری بین بخش بستری نوزاد و سن بارداری وی با میانگین نمره ادراک مادران از ارتباط پرستاران دیده شد. بین وضعیت استخدامی پرستاران با میانگین نمره ادراک آنها از ارتباط با مادران نیز ارتباط آماری معناداری یافت شد.

    نتیجه گیری

    ادراک مادران از ارتباط پرستار-مادر در سطح متوسط و ادراک پرستاران در سطح بالا بود. با توجه به تفاوت موجود میان ادراک آنها، برنامه ریزی برای ارتقای نقش پرستاران و تقویت مهارت های ارتباطی آنها در راستای رویکرد مراقبت خانواده-محور ضروری به نظر می رسد. پیشنهاد می شود مسیولین حرفه پرستاری، بسترهایی را برای این امر از طریق آموزش پرستاران و آشنایی بیشتر آنها با نیازهای مادران نوزادان بستری فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: مادران، پرستاران، ارتباط، پرستاری نوزادان، پرستاری خانواده
  • بتول پورابولی*، پروا تقی پور، لیلا آبادیان، هادی رنجبر، جمال الدین بگجانی صفحات 106-114
    مقدمه

     مادران کودکان تحت عمل جراحی قلب باز به دلیل نیاز به پیگیری و مراقبت در تمام طول عمر ، بستری های مکرر دچار اختلال در خودکارآمدی می شوند.  لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش حین ترخیص به شیوه بازآموزش در زمینه مدیریت پیامدهای بالینی در منزل، بر خودکارآمدی مادران کودکان تحت عمل جراحی قلب باز انجام شد.

    روش

    یک مطالعه نیمه تجربی شامل 72 نفر از مادرانی که کودکانشان (زیر یک سالگی) در بیمارستان مرکز طبی تهران تحت عمل جراحی قرار گرفتند، در دو گروه کنترل و آزمون مشارکت داشتند.  روش نمونه گیری در گروه مداخله و کنترل تخصیص تصادفی با استفاده از روش بلوک بندی 4 تایی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و خودکارآمدی درک شده والدی بارنز (Barnes) ود. گروه مداخله آموزش به روش بازآموزش را از زمان پذیرش تا هنگام ترخیص بر بالین کودک در طی چهار جلسه دریافت کردند.خودکارآمدی والدین در هر دو گروه، قبل از مداخله، هنگام ترخیص و یک ماه پس از ترخیص از بیمارستان اندازه گیری شد.

    نتایج

    میانگین نمره خودکارآمدی در گروه مداخله و کنترل قبل از زمان انجام مداخله به ترتیب 7/63±56/41و  8/07±60/50بود (p<0.05). آزمون آنالیز کوواریانس نشان داد که با رسیدن نمره خودکارآمدی به 4/56±75/74و 5/82±65/86در گروه مداخله و کنترل با در نظر گرفتن نمره قبل به عنوان متغیر مداخله گر تفاوت بین نمرات دو گروه بعد از انجام مداخله و در مرحله پیگیری از نظر آماری معنی دار بود (p<0.05). همچنین بین دو گروه از نظر تغییرات نمره مقیاس خودکارآمدی تفاوت معنی داری به نفع گروه مداخله ایجاد شده بود (P<0.05)

    نتیجه گیری

    روش بازآموزش بر خودکارآمدی مادران کودکان تحت عمل جراحی قلب باز موثر می باشد. لذا به کارگیری آن در برنامه های آموزش حین ترخیص توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باز آموزش، مدیریت، خودکارآمدی، جراحی قلب باز
|
  • Najmeh Ebrahimi, Mahdiye Abedipoor, Mansoore Karimi, Mitra Jaras* Pages 1-10
    Introduction

    Stress is an undeniable fact and a factor in the evolution of human life and is known as one of the most important causes of diseases one of the groups that are exposed to various stresses is adolescents. One of the factors that makes some people less affected by different pressures and less injured is the use of coping skills against stressors. Spiritual intelligence, as one of the new concepts of intelligence, includes a kind of adaptation and problem-solving behavior that is important in terms of coping with stress. This study was conducted to investigate the relationship between spiritual intelligence and coping styles in adolescent girls in Gonabad in 2018.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 300 adolescent girls aged 12 to 16 years in Gonabad by stratified sampling. Data were collected through the Demographic Information Questionnaire, King Spiritual Intelligence Questionnaire, and endler parker's coping strategies Questionnaire among adolescent girls.

    Results

    the average age of students, and parents were 14.25, 46.05, and 41.75 years, respectively. The results showed that the average score of spiritual intelligence was81.04±14.99. The highest average for stress coping style is related to the emotional area of 52.70±11.85. there is a significant relationship between spiritual intelligence and coping styles (P<0.001).

    Conclusion

    There is a significant relationship between spiritual intelligence and coping styles; spiritual intelligence and coping styles in adolescent girls can affect their physical and mental health.

    Keywords: Intelligence, Spirituality, coping, Stress, Adolescent
  • Manijeh Siavashi Siahi, Razieh Bagherzadeh, Maryam Ravanipour* Pages 11-24
    Introduction

    Sleep disorders are a serious threat to adolescent academic achievement and health. Understanding the prevalence of these disorders and related factors is essential in determining public health policies and counseling families. Therefore, the present study was conducted to evaluate the quality of sleep and its related factors in adolescents in Bushehr in 2020.

    Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 851 adolescents aged 15 to 18 years in Bushehr were studied. Sampling was done randomly from all secondary and non-governmental high schools in Bushehr for boys and girls. Data collection tools included a demographic profile form and the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire (PSQI). Data were analyzed using descriptive statistics and univariate and multivariate logistic regression. Significance level was considered less than 0.05 in all cases.

    Results

    In 597 students (70.2%) the quality of sleep was inadequate and most of them (44%) had delayed sleep disorders. The average weekly hours of digital device use was 24.15 (24.01) hours. 74.7% of students preferred to use digital devices to sleep at least one night a week. Students who preferred to use digital devices more than 4 nights a week to sleep, as well as students who used cell phones more per week, had poorer sleep quality. Also, the girl's gender was directly related to poor sleep quality. Taken together, these variables explained 20.4 to 27.2% of the changes in sleep quality and the tested model was statistically significant. (Chi-square =181/629, P value<0.001).

    Conclusion

    The results of this study highlight the need to pay more attention to sleep hygiene in adolescents and increase the supervision of parents and school officials over the use and extent of electronic devices and mobile phones by adolescents and also, highlight preventive measures in this area.

    Keywords: Adolescent, Cell Phone, Internet Addiction Disorder, Sleep Quality
  • Zeynab Abdolahzadeh, Ali Mashhadi*, Imanollah Bigdeli, Zahra Tabibi Pages 25-39
    Introduction

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) is associated with sleep and behavioral problems.   This study aimed to evaluate the effectiveness of child mindfulness therapy on sleep and behavioral problems of children with ADHD.

    Methods

      This clinical trial study was conducted on all girls aged 7 to 12 years with ADHD in Mashhad, Iran, using a pre-and post-intervention, control, and follow-up design.  .   A total of 38 girls with ADHD were divided into two groups of intervention (19 people) and control (19 people) by a simple random method. The Children's Sleep Habits Questionnaire  (CSHQ; Owens et al., 2000) and Child Behavior Checklist (CBCL; Achenbach & Rescolar, 2000) were used to collect data.  ,  The child mindfulness therapy was implemented in eight sessions for the intervention group and the control group did not receive any type of intervention during the study.

    result

     The child's mindfulness training reduced sleep problems.  such as resistance to falling asleep, parasomnias, and daytime sleepiness, and behavioral problems in the post-test and follow-up (p<0.05).

    Conclusions

    Child mindfulness training is recommended  to reduce sleep and behavioral problems in children with ADHD.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, mindfulness, sleep disorder, behavioral problems
  • Fatemeh Khashanian, Anahita Khodabakhshi-Koolaee*, Davood Taghvaei, Ghoodsi Ahghar Pages 40-51
    Introduction

    Self-injury in teenagers refers to intentional self-injurious behavior that lacks any predetermined external motivation or intention and brings psychological and physical health costs in the field of health and health for human societies. This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of two group therapies compassion-focused therapy and positive- orientated on empathy and happiness in adolescent girls with a background of self-injury.

    Methods

    The current research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with experimental and control groups. The statistical population of the research included all female students studying in the second secondary level of the 4th district of Tehran in the academic year 2020-2021, of which there were 45 students who met the criteria for entering the study, were selected and randomly assigned in three groups (two experimental groups and one control group). The data was collected by the demographic information checklist, empathy, and sympathy questionnaire in teenagers (ESQR) by Vossen et al. (2015), the Oxford happiness questionnaire by Hills and Argyle (2002). The data were analyzed through Multiple Analyses of Variance and Ben Feroni's post hoc test and with SPSS-26 statistical software.

    Results

    The results indicated that in the post-test phase, there is a statistically significant difference between the average score of happiness and empathy in the three groups (P<0.05). Also, the results of Ben Feroni's post hoc test showed that there is no significant difference in the effectiveness of the two-treatment methods compassion-Focused therapy, and positive treatment on empathy (P>0.05). However, the positive approach compared to the treatment compassion-focused therapy had a greater effect on increasing the feeling of happiness (P<0.05).

    Conclusion

    The findings revealed that psychological interventions such as compassion-focused therapy and positive-oriented therapy can lead to increased empathy and happiness in adolescent girls with a history of self-injury. However, the positive treatment led to a greater sense of happiness in adolescents due to challenging hopelessness and negative thoughts and creating hope. The use of psychological interventions as a group in schools and educational centers can help these teenagers to be seen, reduce their worries  ,and ultimately their psychological well-being.

    Keywords: happiness, empathy, compassion-focused therapy, positive-oriented therapy, self-injury, girls, Adolescent
  • Fatemeh Bagheri, Abbas Heidary, Zahra Sadat Manzari* Pages 52-63
    Introduction

     With progress in the medical care of premature infants, the survival rate of these infants has increased. Physiological indicators of premature infants such as breathing rate, blood oxygen saturation, and heart rate indicate their health status and changes in them are the most important and the first sign of change in health. One of the interventions that have been carried out in recent years in premature babies; is olfactory stimuli. However, no summary of the effect of these interventions on physiological indicators has been done so far, so this study was conducted with the aim of reviewing and summarizing the effect of this intervention on the physiological indicators of premature infants.

    Methods

    A search was performed using PICO search terms for relevant studies. The research question was as follows: "What effect does olfactory stimuli have on blood oxygen saturation and heart rate in premature infants?" An extensive search was conducted in the electronic databases of PubMed, Cochrane Library, Web of Science, and Scopus until December 20, 2021, without a time limit. This systematic review study was organized based on the Cochrane manual and using the PRISMA statement. The inclusion criteria were original research studies that implemented olfactory interventions in premature infants. Pilot studies due to the different sample size from original research studies, also if an article is published in several sources, an article published in a source with less credibility than the study, non-English language articles, letters to the editor, and olfactory interventions on term infants and children, are excluded from the study.

    Findings

    Out of a total of 272 studies, 8 articles that met the inclusion criteria were reviewed. Out of 8 extracted studies, 2 semi-experimental studies and 6 clinical trial studies were randomized. Also, 50% (4 cases) of average quality and 50% of articles (4 cases) were strong. Aromatherapy with the smell of breast milk, vanilla, and amniotic fluid caused changes in blood oxygen saturation and heart rate of premature infants. Among the many olfactory stimuli, the use of vanilla was the most effective.

    Conclusion

    Olfactory stimuli are effective in improving oxygen saturation and stabilizing heart rate in premature infants. Because it is an easy and uncomplicated intervention and is effective in stabilizing the physiological condition of premature infants; it is recommended to use this method for nurses in the neonatal intensive care unit. Of course, due to the fact that the number of samples and few studies have been done in this field, caution should be used in interpreting the results.

    Keywords: Premature infant, Odor stimulation, Heart rate, Oxygen saturation, Physiological status
  • Bayaneh Seyedamini* Pages 64-74
    Introduction

    Adequate knowledge and positive attitude of nurses are effective in better assessment and management of pain in children, and have positive consequences for children during hospitalization. The aim of this study is to determine the level of knowledge and attitude of nursing students as future nurses in pediatric pain management.

    Method

    This research is a cross-sectional descriptive study. Census sampling design is used and samples include 55 third-year undergraduate nursing students of Mahabad School of Nursing (affiliated to Urmia University of Medical Sciences) and the Faculty of Nursing of Islamic Azad University, Mahabad Branch in 2021-22. Data were collected through the PPKAQ questionnaire. The translation and reverse translation processes were performed to prepare the Persian version of the questionnaire and evaluate the face and content validity of the instrument. To determine the reliability, the test-retest method and internal consistency of the instrument were used. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistical methods through SPSS software version 26.

    Results

    The results of this study showed that the participants got the highest score in the dimension of non-drug pain relief methods and the lowest score in the dimension of drug pain relief methods. The attitude score of the students was 10.0±3.19 with a range of 0-16 and the knowledge score was 24.22±8.76 with a range of 0-38. The average total score of correct answers was 34.11±22.52 with a range of 0-52, equivalent to 48.19%, which is significantly less than the acceptable standard (80%) for pain management.

    Conclusion

    This study showed that nursing students do not have sufficient knowledge and favorable attitude towards pain management in children. Based on these results, there is an urgent need to improve child's pain management education to prepare nursing students well to meet the pain needs of vulnerable children and their families.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Management of pediatric pain, Nursing students
  • Zargham Behnammoghadam, Seyd Soleiman Hosseininik*, Alireza Maredpour, Aziz Behnammoghadam Pages 75-84
    Introduction

    Children with attention deficit hyperactivity disorder have a low level in math learning and spatial intelligence compared to their peers, this matter has a lot to do with the subject’s academic and social performance. This study was conducted to investigate the effectiveness of abacus training on increasing the mathematical learning and spatial intelligence of primary school students with attention deficit hyperactivity disorder.

    Method

    The present study is a semi-experimental one with pre-test, post-test and a control group. The statistical population of this research is the students of non-profit schools in district 3 of Yasooj city in 2022. For this paper, 40 subjects consisting of primary school students with attention deficit hyperactivity disorder were randomly selected and divided into two groups experimental and control groups each containing 20 subjects. The experimental group was trained in 12 sessions of 45 minutes, twice a week, and the control group received training after completing the research. The participants were evaluated with the demographic information form, the Iran Kemet math test, and the revised Wechsler cube design test for children (WISC-R) in 2 stages. SPSS version 24 statistical package was used to analyze the data.

    Results

    The results of covariance analysis showed that the mean score of math scores and spatial intelligence in the experimental group was significant compared to the control group after training the (p<0.001). The highest effect size was respectively related to math scores at 0.91 and spatial intelligence at 0.28.

    Conclusion

    According to the results of this research, Therefore suggest that educational officials with the aid of experts in this field accomplish this art in primary schools as this training leads to strengthening their mathematical learning and spatial intelligence and better academic and social performance in them.

    Keywords: Abacus Training, Mathematical Learning, Spatial Intelligence, Students, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Taherh Yahyapour Reza Kalaei*, Hamdolah Jayrvand, Farzanh Hooman Pages 85-94
    Introduction

    A blind and deaf child has a great impact on the family and their mutual relations, and it can bring issues such as marital discord, psychological pressure, bearing a heavy economic burden, and failure to take care of personal needs for the family. Therefore, the present study was conducted with the aim of predicting the quality of life based on hope, self-compassion, and spiritual health in the mothers of deaf and blind children.

    Method

    The current research is correlational. The current research population includes all mothers of deaf and blind children in Khorramabad city in 1400, according to previous research and also the number of variables, samples of 300 mothers were collected using a regular random sampling method. World Health Organization's quality of life questionnaire, hope, self-compassion, and spiritual health was used. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and path analysis using SPSS-24 and Amos-24 software programs.

    Results

    The findings of the research show that the correlation coefficients between all research variables are significant at the p<0.01 level, and the results of the bootstrap test for all mediating paths are significant at the p0.05 level. Considering that zero is outside the confidence interval in all paths, all the hypothesized mediating relationships are significant.

    Conclusion

    It can be concluded that hope, self -sacrifice, and spiritual health are related to the quality of life of deaf and blind mothers. It is suggested to hold self-compassion training courses to increase the health and quality of life of mothers with deaf and blind children

    Keywords: Hope, Spiritual Health, Self-Compassion, Quality of Life
  • Farnoosh Tajik, Marzieh Mahmoodi, Farahnaz Kamali, Parviz Azodi, Saeedeh Firouzbakht, Roghayeh Gashmard, Halimeh Zareii, Tahereh Tamimi, Seyed Javad Rekabpour, Faezeh Jahanpour* Pages 95-105
    Introduction

    Nurse-mother communication is a challenge in neonatal units, and many moral debates in these units are due to communication problems between mothers and nurses. The present study was performed to determine the status of nurses' and mothers' perceptions of nurse-mother ‎communication in the neonatal units of selected hospitals in ‎Bushehr ‎province in 2021‎.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in six hospitals in Bushehr province. Nurses and mothers who met the inclusion criteria were included in this study using the two-month census method. Data collection tools included the mothers’ and nurses’ demographic information forms and questionnaires on their perception of nurse-mother ‎communication. The validity and reliability of questionnaires have been confirmed in previous studies. ‎Data collected from 104 nurses and 236 mothers were analyzed using SPSS version 24.

    Result

    The mean score of mothers' perception of nurse-mother communication was 59.27±12.82 and the mean score of nurses' perception of nurse-mother communication was 73.37±9.57. In addition, a statistically significant relationship was found between the mean score of mothers' perception of nurse-mother communication and the admitted unit and the gestational age of the baby. There was also a statistically significant relationship between nurses' perception of nurse-mother communication and their employment status.

    Conclusion

    Mothers' perception of nurse-mother communication was at a moderate level, while nurses' perception was at a high level. Considering the existing difference between their perceptions, planning is needed to enhance the role of nurses and strengthen their ‎communication skills consistent with the family-centered care approach. It is therefore suggested that nursing authorities provide a platform to educate nurses and make them more familiar with mothers' needs.

    Keywords: Mothers, Nurses, Communication, Neonatal Nursing, Family Nursing
  • BATOOL Pouraboli*, Parva Taghipoor, Leila Abadian, Hadi Ranjbar, Jamaloddin Begjani Pages 106-114
    Introduction

    Mothers of children undergoing open heart surgery suffer from self-efficacy disorders due to the need for lifelong follow-up and care, and frequent hospitalizations. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of retraining during discharge in the field of managing clinical outcomes at home on the self-efficacy of mothers of children undergoing open heart surgery.

    Methods

    A semi-experimental study including 72 mothers whose children (under one year old) underwent surgery in Tehran Medical Center Hospital participated in two control and experimental groups. The sampling method in the intervention and control groups was randomly assigned using the 4-way block method. Data collection tool, demographic information questionnaire and perceived self-efficacy of parenting (Barnes) Ed. The intervention group received retraining training from the time of admission to the time of discharge on the child's bed during four sessions. The self-efficacy of parents in both groups was measured before the intervention, at the time of discharge, and one month after discharge from the hospital.

    Findings

    The average score of self-efficacy in the intervention and control groups before the intervention was 56.41±7.63 and 60.50±8.07 respectively (p<0.05). The covariance analysis test showed that with the self-efficacy score reaching 75.47±4.56 and 65.86±5.82 in the intervention and control groups, considering the previous score as the intervening variable, the difference between the scores of the two groups after The intervention and in the follow-up phase was statistically significant (p<0.05). Also, there was a significant difference between the two groups in terms of changes in the self-efficacy scale score in favor of the intervention group (P<0.05).

    Conclusion

    The retraining method is effective on the self-efficacy of mothers of children undergoing open heart surgery. Therefore, it is recommended to use it in training programs during discharge.

    Keywords: teach-back method, management, self-efficacy, open-heart surgery