فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال دهم شماره 4 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کاظم خرم دل*، اوشا برهمند، عباس ابوالقاسمی، شیوا زارع، سوده دشتیانه صفحات 317-330

    مقدمه :

    طبقه جدید وسواسی جبری و اختلالات مرتبط در ویراست پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی متشکل از اختلالاتی است که گمان می رود دارای سبب شناسی مشترک با یکدیگر باشند. هدف این مطالعه بررسی نقش عوامل ژنتیکی و محیطی در سبب شناسی اختلال کندن پوست از این گروه اختلالات و نحوه ارتباط آن با دیدگاه های سبب شناسی معاصر بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات طرح دوقلویی بود و نمونه شامل 676 دوقلو (474 همسان و 204 ناهمسان) که به صورت تصادفی از انجمن های دوقلویی چند شهر بزرگ کشور در سال 1398 انتخاب شدند. برای ابزارهای پژوهش مقیاس دستکاری و کندن پوست و پرسشنامه خودگزارشی استفاده شد. از تحلیل تک متغیره دوقلویی جهت برآورد واریانس وراثت، محیط مشترک و محیط غیرمشترک در اختلال مذکور استفاده گردید. داده های پژوهش برای تحلیل در نرم افزارهای SPSS-26, Stata-17 و M-plus نسخه 8.3.2 بارگذاری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل تک متغیره دوقلویی نشان داد عوامل ژنتیکی 80% از سبب شناسی کندن پوست را تبیین می کند، درحالی که تاکنون واریانس باقی مانده از عوامل محیطی نامشترک و واریانس خطا تبیین می شد. نقش محیط مشترک بسیار ناچیز بود. در سبب شناسی اختلال کندن پوست مدل DE برازش بهتری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد اختلال کندن پوست توارت پذیری بالایی دارد، لذا انجام مطالعات خانوادگی و ژنتیکی مولکولی جهت تعیین ژن های کاندید این اختلال و شناسایی عوامل خطرساز غیرمشترک محیطی ضروری است.

    کلیدواژگان: دوقلوهای همسان، محیطی و رفتاری، دوقلوهای غیرهمسان، اختلال وسواسی جبری
  • معصومه باقری*، الهام عربی، مریم افتخاری، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 331-342

    مقدمه:

     مقیاس تفکر دوقطبی اختلالات خوردن، ابزار خودگزارشی کوتاهی است که برای ارزیابی وجود سبک شناختی نامنعطف سیاه یا سفید استفاده می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس تفکر دوقطبی اختلالات خوردن در ایران بوده است.

    روش ها

    بدین منظور، نمونه ای متشکل از 362 نفر از زنان دچار مشکلات تغذیه ای مراجعه کننده به خانه های سلامت، کلینیک های تغذیه و انستیتوهای زیبایی شهر شیراز (1399-1398) به روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از آزمون نگرش های خوردن انتخاب شدند. در این مطالعه ی توصیفی مقطعی، شرکت کنندگان به نسخه ی فارسی مقیاس تفکر دوقطبی اختلالات خوردن و پرسش نامه ی کمال گرایی مثبت و منفی پاسخ دادند.  برای بررسی روایی مقیاس از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و روایی همگرا و واگرا و برای تعیین پایایی پرسش نامه از روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی از ساختار دوعاملی مقیاس اصلی حمایت کرد و شاخص های برازش حاکی از برازش خوب مدل بود. روایی همگرا و واگرای مقیاس نیز مطلوب بود .ضرایب آلفای کرونباخ نیز در دامنه ی 74/0 تا 88/0 بود که گویای پایایی مطلوب نسخه ی فارسی مقیاس تفکر دوقطبی اختلالات خوردن به روش همسانی درونی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که نسخه ی فارسی مقیاس تفکر دوقطبی اختلالات خوردن پایایی و روایی مطلوبی در جمعیت ایرانی دارد و ابزار خودسنجی مناسبی برای موقعیت های بالینی و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: تفکر دوبخشی، اختلالات خوردن، ساختار عاملی، کمال گرایی، روانسنجی
  • آسیه خسروانیان، کامران کاظمی* صفحات 343-358

    مقدمه:

     تومور مغزی در اثر رشد غیرطبیعی سلول های مغز به وجود می آید که بیشترین آمار مرگ ومیر را دارد. ناحیه بندی تومور مغزی، برای جداکردن بافت های غیرطبیعی از بافت های طبیعی مغز استفاده می شود. ناحیه بندی دستی تومورهای مغزی در تصاویر تشدید مغناطیسی زمان بر است و مستعد خطای انسانی است؛ بنابراین ایجاد ناحیه بندی خودکار تومور مغزی در این تصاویر از نظر پزشکی، کار مهم و چالش برانگیز است.

    روش ها

    در این پژوهش، روشی مبتنی بر کانتور فعال برای ناحیه بندی خودکار تومور مغزی در تصاویر تشدید مغناطیسی چندمدالیتی پیشنهاد شده است. در روش پیشنهادی، در مرحله ی اول با استفاده از تقارن ساختارهای مغز در دو نیم کره، ناحیه ی توموردار استخراج می شود، سپس با استفاده از روش فازی مبتنی بر کرنل، مرز تقریبی تومور شناسایی می گردد. در مرحله ی دوم، کانتور فعال برای ناحیه بندی تومور مغزی در تصاویر تشدید مغناطیسی چندمدالیتی با استفاده از کانتور اولیه ای که بر اساس مرز شناسایی شده در مرحله ی اول، تعریف شده است، به کار می رود.

    یافته ها

    روش پیشنهادی با استفاده از مجموعه ی داده BraTS2017 که شامل تومورهای گلیوما درجه ی بالا و درجه ی پایین است، ارزیابی شد. در مقایسه با سایر روش های مبتنی بر کانتور فعال، نتایج ارزیابی ها بر اساس معیارهای دایس (033/0 22/95)، جاکارد (062/0 10/91)، حساسیت (059/0 79/94) و اختصاصیت (003/0 70/99)، نشان داد که روش پیشنهادی در این پژوهش، عملکرد بهتری در ناحیه بندی خودکار تومور دارد.

    نتیجه گیری

    روش ناحیه بندی خودکار تومور پیشنهادی در این پژوهش، نتایج ناحیه بندی بهتری را در مقایسه با سایر روش های مبتنی بر کانتور فعال به دست آورد.

    کلیدواژگان: کانتور فعال، مغز، تومور، ناحیه بندی، تصویر تشدید مغناطیسی، سطوح هم تراز
  • مریم جهانبخش، عسل آقاداوودیان جلفائی، رویا کلیشادی، محمد ستاری* صفحات 359-368

    مقدمه:

     با تاکید بر اهمیت قشر دانش آموز در سازندگی و پیشرفت جامعه، تحلیل داده های مربوط به سلامت روان دانش آموزان امری ضروری است. این در حالی است که افزایش حجم داده ها، نیاز به تحلیل و مدیریت دارد و در سطحی بالاتر کشف دانش موجود در آن ها ،استفاده از تکنیک هایی همچون داده کاوی در حوزه سلامت را بیش ازپیش نمایان می کند.

    روش ها

    این تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای است و در سال 1399 مبتنی بر پاکسازی داده های پرسشنامه ی کاسپین5 صورت گرفته است که از سال 1393 تا 1394 در ایران انجام شده است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند در مجموع 23 خصوصیت موثر بر سلامت روان دانش آموزان سیزده تا هجده سال در قالب چهار منطقه ی شمالی، جنوبی، غربی و مرکزی استخراج شدند. برای استان های هر منطقه، مجموعه خصوصیات موثر بر سلامت روان استخراج شدند.

    یافته ها

    در مناطق جنوبی، مصرف شیرینی جات و در مناطق شمالی مصرف سوسیس، کالباس، پیتزا و همبرگر با سلامت روان رابطه ی مستقیم داشت. در مناطق غربی نیز چای و قهوه و در مناطق مرکزی میانگین خواب در هفته با سلامت روان رابطه ی مستقیم داشتند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت که تغذیه مهم ترین عامل تاثیرگذار بر سلامت روان خواهد بود. اگرچه نتایج نشان داد که در برخی مناطق کشور فعالیت فیزیکی هم می تواند در سلامت روان تاثیرگذار باشد و همچنین نباید از نقش کیفیت خواب بر سلامت روان غافل شد و تاثیر مستقیم این پارامتر را نادیده گرفت.

    کلیدواژگان: خصوصیات تاثیرگذار، سلامت روان، جنگل تصادفی، دانش آموزان، روش ها
  • اکبر بهمنی، فرشید اصلانی*، سیده معصومه غمخواری صفحات 369-380

    مقدمه :

    افرادی که دچار استرس می شوند، از لحاظ جسمانی و روانی و رفتاری می بینند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر استرس شغلی بر رفتارهای مراقبتی پرستاران و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت آن ها در دوران بیماری کرونا است.

    روش ها

    مطالعه ی حاضر، پژوهشی کاربردی و تحلیلی است که به طور مقطعی در سال1400انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش 740 پرستار از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نمونه ای به حجم 253 پرستار با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ی استاندارد بود. داده های جمع آوری شده با آزمون مدل معادلات ساختاری برای سنجش فرضیه های پژوهش و به کمک نرم افزارهای SPSS 22 و Amos 22 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    مقدار ضریب استاندارد بین دو متغیر استرس و رفتار مراقبتی 47/.- و مقدار معناداری (t-value) از عدد 96/1 بزرگ تر  و برابر با 35/5 است و می توان گفت رابطه ی بین این دو متغیر، در سطح 95درصد معنادار است. مقدار ضریب استاندارد بین دو متغیر استرس شغلی و کیفیت زندگی کاری 55/0- و مقدار معناداری (t-value) از عدد 96/1 بزرگ تر و برابر با 488/6 است که می توان گفت رابطه ی بین این دو متغیر نیز در سطح 95 درصد معنادار است. 

    نتیجه گیری

    باتوجه به روابط متغیرهای پژوهش لازم است تا استراتژی های موثر برای پیشرفت شرایط کاری و کاهش استرس شغلی پرستاران؛ مانند مشارکت پرسنل در تصمیم گیری ها و حمایت سرپرستی و کاهش بار کاری اعمال گردد.

    کلیدواژگان: رفتار مراقبتی، ویروس کرونا، سلامت، استرس شغلی، پرستاران، کیفیت زندگی
  • راحله هاشمی حبیب آبادی، فاطمه پری دخت*، حنانه نصیبی سیس، بنت الهدی خسروی، مهدی محمدی صفحات 381-394

    مقدمه :

    باوجود اینکه پرتوهای یون ساز برای جمعیت جهانی مفید هستند، اما خطرات ناشی از اثرات تصادفی و قطعی، محافظت از بیماران در برابر آسیب های احتمالی را ضروری می سازد. این مطالعه با هدف بررسی میزان دز معادل پرتو ی ایکس در مراکز رادیولوژی، در شهر زاهدان سال 1396 انجام گرفته است.

    روش ها

    این مطالعه ی توصیفی مقطعی در بخش های رادیولوژی و دندان پزشکی و سالن های انتظار این بخش ها انجام شد. روش نمونه گیری سرشماری است. در مطالعه ی حاضر شش مرکز رادیولوژی، چهار بیمارستان دولتی و سیزده مطب دندان پزشکی بررسی شدند. میزان پرتو ی ایکس دستگاه پرتوسنج محیطی «MKS-05 ―TERRA» بر حسب μSv/h  سنجیده شد و داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین و کمترین میانگین دز دریافتی به ترتیب مربوط به اپراتور دستگاه ها در بیمارستان های دولتی(µsv/hr06/0 ± 36/0) و کارکنان بخش دندان پزشکی (µsv/hr01/0 ± 06/0) بود که پایین تر از حد مجاز است. میزان مواجهه ی کارکنان برخی از بخش های رادیولوژی بیمارستان ها μSv/h 55/0 و بالاتر از حد مجاز به دست آمد. بیشترین میزان پرتو ی دریافتی توسط اپراتور دستگاه ها در رادیوگرافی دندان، قفسه ی سینه و لمبوساکرال ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه میزان دز مواجهه برای برخی از کارکنان بخش رادیولوژی که به طور غیرمستقیم و مداوم با پرتو در تماس هستند بیش از حد مجاز توصیه شده است، انجام اقدامات حفاظتی از قبیل رعایت فاصله مناسب کارکنان از اتاق رادیوگرافی، بازبینی و حفاظ گذاری مناسب و پایش دز مواجهه برای این گروه از کارکنان ضروری است.

    کلیدواژگان: دندانپزشکی، دز معادل، رادیولوژی، پرتو ی ایکس
  • رویا امیدی، محمد افخمی عقدا، فرزان مددی زاده، نوشین یوشنی* صفحات 395-408

    مقدمه :

    شیر مادر از نظر رشد کودکان و پیشگیری از ابتلاء به بیماری های شایع و نیز از لحاظ مزایایی که برای مادر دارد، بسیار مهم است. باتوجه به اهمیت این موضوع، مطالعه ی حاضر با هدف تاثیر مداخله ی آموزشی مبتنی بر مدل ارتباطی ایندیانا بر آگاهی و نگرش و عملکرد زنان شیرده شهر شلمزار انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه ی مداخله ای با دو گروه مداخله و کنترل بود که  بر روی 76 مادر شیرده مراجعه کننده به مرکز خدمات جامع سلامت شلمزار (38 نفر در گروه مداخله و 38 نفر در گروه کنترل) در سال 1400 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته متشکل از چهار بخش اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه ی سنجش آگاهی، سنجش نگرش و سنجش عملکرد بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه24) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن مادران شرکت کننده در مطالعه ی 02/6± 78/29 سال با محدوده ی سنی 20 تا 41 سال بود. قبل از مداخله ی آموزشی اختلاف معناداری بین دو گروه به لحاظ نمرات آگاهی و نگرش و عملکرد وجود نداشت (05/0 p>)، اما پس از مداخله ی آموزشی در گروه مداخله، نمرات آگاهی و نگرش و عملکرد مادران شیرده به طور معنی داری افزایش یافته است (001/0 p<).

    نتیجه گیری

    طراحی منظم آموزشی بر اساس مدل ارتباطی ایندیانا که از هفت عنصر مهم و اساسی شامل: اهداف، مخاطب، محتوا، سازمان، وسیله، ارایه و ارزشیابی تشکیل شده است و تمام اجزاء و عناصر آن به طور سیستماتیک با یکدیگر در ارتباط هستند، می تواند آگاهی و نگرش و عملکرد زنان شیرده در زمینه ی تغذیه با شیر مادر را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نگرش، تغذیه با شیر مادر، آموزش، مدل ارتباطی ایندیانا، دانش، عملکرد
  • طوبی کریمی، سید مرتضی حسینی شکوه، احمد عامریون، محسن صفاری* صفحات 409-424

    با توجه به روند افزایش میزان بروز و مرگ ومیر سرطان ها در جهان، صرف نظر از سطح توسعه ی انسانی باید برنامه ی کنترل و پیشگیری از سرطان ها از اولویت بسیاری برای سیاست های بهداشتی برخوردار باشد. تدوین برنامه ی ملی کنترل سرطان کشورها در راستای این تلاش ها است. بنابراین مطالعه ی مروری حاضر با هدف بررسی ابعاد برنامه‎های ملی کنترل سرطان و استراتژی های به کاربرده در این برنامه ها انجام گرفت. این مطالعه با هدف بررسی ابعاد برنامه ی ملی کنترل سرطان کشورهای مختلف انجام شد. برای دسترسی به مقالات مرتبط با کلیدواژه هایNational Program of Cancer Registries ، Screening، Neoplasms، Cancer،Cancer Control  به صورت مجزا و ترکیبی در موتورهای جستجوی  Google Scholarو پایگاه های اطلاعاتی Scopus, PubMed،Science Direct  و معادل فارسی این کلیدواژه ها در پایگاه های SID, Magiran, Civilica جستجو انجام شد. مقالاتی که مربوط به برنامه ی کنترل سرطان به زبان  فارسی یا انگلیسی بوده و در سال های 2000 تا2020 چاپ شده و متن کامل داشتند، انتخاب شدند.  در مجموع 586 مقاله شناسایی شد که نهایتا نوزده مقاله مورد تحقیق قرار گرفت. ابعاد برنامه ی ملی کنترل سرطان کشورها متفاوت بوده و کشورها از استراتژی های متفاوتی برای اجرای برنامه ی کنترل سرطان استفاده نموده بودند. برنامه ی ملی کنترل سرطان منطقی ترین وسیله است برای دست یابی به درجه ی درخور توجهی از کنترل سرطان حتی در نمونه هایی که منابع به شدت محدود هستند.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم ها، کنترل سرطان، مدیریت سرطان، پیشگیری سطح سوم، تشخیص زودهنگام سرطان
|
  • Kazem Khorramdel *, Usha Brahmand, Abbas Abolghasemi, Shiva Zare, Soode Dashtiane Pages 317-330
    Introduction

    The new DSM-5 “Obsessive-Compulsive and Related Disorders” chapter contains a series of conditions supposed to be etiologically related to obsessive-compulsive disorder (OCD). This study aimed to investigate the genetic and environmental contribution to Skin Picking Disorder and relate the findings to contemporary theories about the etiology of obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This research was a twin study design. 672 twins (Mz=474; DZ=202) were selected from twins associations in some cities in Iran in 2019. The Skin Picking Scale and the Self-Report of Zygosity were used as the research instruments. Twin modeling methods were employed to decompose the variance in the liability to excoriation (skin-picking) disorder (SPD) into additive genetic and shared and non-shared environmental factors. SPSS-26, Stata-17 and M-plus version 8.3.2 analyzed the data.

    Results

    Univariate model-fitting analyses showed that genetic factors accounted for approximately 80% of the variance in SPD, whereas non-shared environmental factors and measurement error were responsible for the remaining variance. Shared environmental factors were negligible. The best-fitted model for SPD was DE.

    Conclusion

    The results indicate that SPD has a strong heritability. Therefore, family and molecular genetic studies are required to delineate the role of candidate genes and non-shared environmental factors.

    Keywords: Dizygotic Twins, Environmental, Behavioral, Monozygotic Twins, Obsessive Compulsive Disorders
  • Masume Bagheri *, Elham Arabi, Maryam Eftekhari, Abdolaziz Aflakseir Pages 331-342
    Introduction

    The Dichotomous Thinking in Eating Disorders Scale (DTEDS) is a short, self- assessment of the presence of a rigid, “black-and-white” cognitive thinking style. This study aimed to examine the psychometric properties of Dichotomous Thinking in eating disorders in Iran.

    Methods

    For this purpose, a sample of 362 women with nutritional problems referring to health centers, nutrition clinics, and beauty institutes of Shiraz (2019-2020) were selected by convenience sampling method and Eating Attitudes Scale. In this descriptive and cross-sectional study, participants responded to the Persian version of Dichotomous Thinking Eating Disorders and Positive and Negative Perfectionism Scales. Finally, based on the data collected, exploratory and confirmatory factor analysis, convergent and divergent validity were employed to determine the construct validity. Moreover, the reliability of the questionnaire was assessed via internal consistency (Cronbach alpha).

    Results

    factor analysis supported the original two-factor model of the questionnaire, and fit indices indicated a good model fit. The questionnaire's convergent and divergent validity and internal consistency were also adequate. For two factors, Cronbach’s alpha ranges from 0.74 to 0.88, suggesting satisfactory reliability of the Persian version of the DTEDS.

    Conclusion

    The Persian version of the DTEDS has adequate validity and reliability in Iranian society and is a good self-report for research and clinical settings.

    Keywords: Dichotomous Thinking, Eating Disorders, Factor analysis, Perfectionism, Psychometrics
  • Asieh Khosravanian, Kamran Kazemi * Pages 343-358
    Introduction

    The abnormal growth of the brain cells leads to a brain tumor, which has the highest mortality rate. Brain tumor segmentation from magnetic resonance images (MRI) separate the abnormal mass of tissue from normal brain tissues. However, manual brain tumor segmentation from MRI is time-consuming and prone to human errors. Therefore, developing an automatic brain tumor segmentation is an important and challenging task from a medical point of view.

    Methods

    This paper presents an active contour-based method for automatic brain tumor segmentation from multimodal MRI. In the first step, the tumor boundary is detected using the symmetry of the brain structures in the two hemispheres of the brain, followed by the kernel-based fuzzy algorithm. Then, in the second step, the active contour is used to segment the brain tumor from multimodal MRI using an initial contour defined based on the detected boundary.

    Results

    The proposed method was evaluated on the BraTS2017 dataset, including high- and low-grade tumors. In comparison with other active contour-based methods, the experimental evaluation using Dice (95.22±0.033), Jaccard (91.10±0.062) sensitivity (94.79±0.059), and specificity (99.70±0.003) showed that the proposed method yielded better performance on tumor segmentation.

    Conclusion

    The proposed automatic tumor segmentation method achieved better segmentation results than other active contour-based methods.

    Keywords: Active Contour, Brain, tumor, Segmentation, Magnetic Resonance Imaging, Level set
  • Maryam Jahanbakhsh, Asal Aghadavodian Jolfaee, Roya Kelishadi, Mohammad Sattarti * Pages 359-368
    Introduction

    Considering the students’ importance in the construction and development of society, analyzing data on students' mental health is essential. However, the growing volume of data requires analysis and management, and at a higher level, the discovery of knowledge, and the use of techniques such as data mining in the health field becomes more apparent.

    Methods

    The research conducted in 1399 is based on the data cleansing of the Caspian 5 questionnaire conducted in Iran from 1393 to 1394. Using purposive sampling, the authors extracted 23 characteristics affecting the mental health of students aged 13 to 18 years in 4 regions: North, South, West, and East Central.  A set of characteristics affecting mental health were extracted for the provined included in each region.

    Results

    In the southern regions, the consumption of sweets and in the northern regions, the consumption of sausages, hot dogs, pizzas, and hamburgers had the greatest impact on students’ mental health. In the western regions, tea, and coffee, and in the central regions, the average sleep per week had the greatest impact on mental health.

    Conclusion

    it can be concluded that nutrition is the most important factor affecting mental health although the results showed that in some parts of the country, physical activity and sleep quality can also affect mental health, so direct impact of these parameters should not be ignored.

    Keywords: Influencing Characteristic, Mental health, Random forest, Students, Methods
  • Akbar Bahmani, Farshid Aslani *, Seyedeh Masoomeh Ghamkhari Pages 369-380
    Introduction

    Stressed people are physically, psychologically, and behaviorally damaged. This study aimed to investigate the effect of job stress on nurses' caring behaviors and quality of life related to their health during Coronavirus pandemic.

    Methods

    The present study is an applied and analytical research conducted cross-sectionally in 2021. The study's statistical population was 740 nurses from the hospitals of Mazandaran University of Medical Sciences. The authors randomly selected a sample of 253 nurses using Cochran's formula. The data collection tool was a standard questionnaire. The structural equation model test analyzed the collected data to measure the research hypotheses using SPSS 22 and Amos 22 software

    Results

    The standard coefficient value between stress and caring behavior is -0.47, and the significant value (t-value) is greater than 1.96 (equal to 5.350) at 95% level; therefore, the relationship between these two variables was found significant. Moreover, the standard coefficient value between job stress and quality of work life is -0.55, and the significant value (t-value) is greater than 1.96 (equal to 6.488) at the 95% level, showing a significant relationship between these two variables.

    Conclusion

    Considering the obtained results, it is necessary to develop effective strategies, such as staff participation in decision-making, supervisory support, and reducing work pressure for improving working conditions and reducing nurses’ occupational stress.

    Keywords: Caring behavior, Corona Virus, Health, Job Stress, Nurses, Quality of life
  • Raheleh Hashemi Habybabady, Fatemeh Paridokht *, Hannaneh Nasibi Sis, Bentolhoda Khosravi, Mahdi Mohammadi Pages 381-394
    Introduction

    While ionizing radiation benefits the general population, its stochastic and non-stochastic effects necessitate the protection of patients against possible injuries. This study evaluated X-ray equivalent dose at radiology centers in Zahedan in 2017.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in radiology and dentistry departments and waiting rooms. The census method was used for sampling. Six radiology centers, four public hospitals, and thirteen dental offices were chosen for this study. X-ray equivalent dose was measured in μSv/h using MKS-05 ―TERRA dosimeter radiometer. The collected data were analyzed through SPSS version 22.

    Results

    The highest and lowest mean equivalent doses were, respectively, related to machine operators in public hospitals (0.36 ± 0.06 µsv/hr) and dental department staff (0.06 ± 0.01 µsv/hr), which were lower than the permissible level. On the other hand, exposure rate of the radiology staff of some departments was found to be 0.55 μSv/h, which is above the permissible level. Also, the operators' highest amount of radiation exposure was related to dental, chest, and lumbosacral radiographies.

    Conclusion

    Given that the radiology staff is indirectly but constantly subjected to ionizing radiation above the standard dose, it is recommended to take preventive measures such as observing an appropriate distance from the radiology room, reinspection of shields, applying protective devices, and monitoring the exposure dose for this group.

    Keywords: dentistry, equivalent dose, Radiology, X-ray
  • Roya Omidi, Mohammad Afkhami Aghda, Farzan Madadizadeh, Nooshin Yoshany * Pages 395-408
    Introduction

    Breast milk is important for children's growth and the prevention of common diseases; moreover, it benefits the mother. Due to the importance of this issue, the present study aimed to investigate the effect of Indiana Model-based Educational intervention on the knowledge, attitude, and practice of lactating women in Shalmzar.

    Methods

    This study was an experimental research with control and internention groups, 38 participants in each group, in which educational intervention conducted on 76 breastfeeding mothers referred to Shalamzar Comprehensive Health Service Center in 1400. Data collection tools were a researcher-made questionnaire consisting of four sections: demographic information, knowledge assessment questionnaire, attitude assessment questionnaire, and performance assessment questionnaire. Data analysis was performed using SPSS statistical software (version 24).

    Results

    The mean age of mothers participating in the study was 29.78 ± 6.02 years, with an age range of 20-41 years. Before the educational intervention, there was no significant difference between the two groups regarding knowledge, attitude, and performance mean scores (p> 0.05). But after the educational intervention in the intervention group, the mean scores of knowledge, attitude, and practice of breastfeeding mothers increased significantly (p <0.001)

    Conclusion

    The results of the present study showed that traditional educational design is based on the Indiana communication model, which consists of seven important and basic elements, including objectives, audience, content, organization, tool, presentation, and evaluation, and all its components and elements Systematically interact with each other; therefore, it can increase the awareness, attitude, and practice of lactating women in breastfeeding.

    Keywords: Attitude, Breastfeeding, education, Indiana communication model, Knowledge, Performance
  • Tooba Karimi, Sayyed Morteza Hosseini Shokouh, Ahmad Ameryoun, Mohsen Saffari * Pages 409-424

    Considering the growing trend of cancer incidence and mortality in the world, regardless of the human development level, cancer control and prevention programs should be a high priority in health policies. Developing the national cancer control program is in line with these efforts. Therefore, the current review study was conducted to examine the dimensions of national cancer control programs and the strategies used in these programs. This study was conducted to investigate the dimensions of the national cancer control program of different countries. To find relevant articles, the authors searched keywords, such as National Program of Cancer Registries, Screening, Neoplasms, Cancer, and Cancer Control separately and in combination in databases, including Google Scholar, Scopus, PubMed, and Science Direct. Furthermore, the Persian equivalents of these keywords were searched in Sid, Magiran, and Civilica. Finally, full text articles related to the cancer control program in Farsi or English published from 2000 to 2020 were selected. 586 articles were identified, and finally, 19 were investigated. The dimensions of the national cancer control program differed among countries and they had used different strategies to implement the cancer control program. The National Cancer Control Program is the most logical means to achieve a significant degree of cancer control, even in cases with limited resources.

    Keywords: Neoplasms, cancer control, cancer management, Tertiary Prevention, Eearly Detection of Cancer