فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپهر قاضی نوری صفحه 0

    رشد عددی بزرگی که در دو دهه اخیر در شاخص های مهمی از نظام نوآوری (به ویژه شاخص های ورودی آن) اتفاق افتاده، برخلاف نگاه های انتقادی موجود، نکته ای چندان منفی نیست. اما آن چه باعث اتلاف منابع می شود فقدان توازن و تعادل بین شاخص ها و نهادهای حامی آن ها است. به عنوان مثال مشخص نیست که به ازای چند استاد و دانشجوی هر حوزه، باید یک مجله علمی داشت؟ به ازای چند دانش آموخته تحصیلات تکمیلی یک شرکت دانش بنیان مصوب کرد؟ چند شرکت دانش بنیان در یک منطقه لازم است تا به آن منطقه مجوز پارک فناوری داده شود؟ و نکاتی از این دست. طبیعی است که در یک اقتصاد آزاد و سالم چنین سوالاتی بی معنا است و هر نهاد و فعالیتی، خودبه خود و به شکل اقتصادی ظهور و بروز خواهد یافت اما وقتی تمام این نهادها (ولو به شکل غیرمستقیم) وابسته به منابع دولتی و عمومی هستند و عملا با هدف کسب رانت شکل گرفته اند، حداقل لازم است که بدانیم رانت های محدود خود را چگونه بین انواع نهادها (و نیز بین مناطق کشور) توزیع کنیم تا بیشترین کارایی حاصل شود. البته کارایی، تنها گام اول است و پس از آن باید به اثربخشی نهادها اندیشید، یعنی خروجی های هر نهاد چقدر می تواند نیازهای سایر نهادهای مربوطه را پاسخ دهد. به عنوان مثال، در طول 15 سال فعالیت این فصلنامه، تعداد دانشجویان رشته های مرتبط با آن صدها برابر افزایش یافته اما هنوز هم مشکل دریافت حداقلی از مقالات با کیفیت جلوی راه فصلنامه است. این امر نشان می دهد که اثربخشی نهاد آموزشی در این مورد پایین بوده است[1]. کارایی و اثربخشی نهادهای فعال در نظام نوآوری کشور وابسته به رعایت تعادل و توازن بین تعداد و عملکردهای آن ها است و سیاستگذاران متعدد این حوزه باید اهتمام کافی به آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: نوآوری، سیستم
  • الهام ابراهیمی، فرزانه میرشاه ولایتی صفحات 1-15

    این پژوهش با دغدغه قابل تامل ایجاد رابطه اثربخش میان پژوهش با نیازهای جامعه و صنعت در حوزه علوم انسانی و اجتماعی انجام شد. هدف پژوهش توسعه الگویی برای سنجش سطح آمادگی پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی جهت کاربردی شدن است و منطق آن ملهم از مفهوم شناخته شده سطح آمادگی فناوری است. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساخت یافته با 27 نفر از روسای دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، متخصصان و سیاستگذاران حوزه علوم، تحقیقات و فناوری انجام شد. گردآوری داده ها تا حد اشباع نظری ادامه یافت و تحلیل داده ها به روش تحلیل تم انجام شد. از میان رویکردهای چهارگانه مطرح شده در قالب نسبت پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی با مفهوم سطح آمادگی فناوری، رویکرد چهارم یعنی رویکرد جایگزینی مدنظر قرار گرفت. بر این اساس، به جای سطوح 9 گانه آمادگی فناوری که سطح بلوغ یک فناوری برای ورود به عرصه کاربرد را نشان می دهند، دو معیار توانمندسازی و نتایج به عنوان تم های اصلی جایگزین شدند. بر اساس الگوی توسعه یافته، آموزش، پژوهش، اشاعه و ترویج به عنوان توانمندسازها و نتایج اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و حاکمیتی به مثابه نتایج در نظر گرفته شدند. بر اساس دیدگاه سیستمی این الگو، توانمندسازها می توانند از طریق بهبود فرایندها و ظرفیت‏ها، به طور ضمنی زمینه‏ساز تحقق دستاوردها و نتایج کاربردی پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی باشند..

    کلیدواژگان: سطح آمادگی فناورانه، علوم انسانی و اجتماعی، کاربردی شدن، توانمندسازها، نتایج، سطح آمادگی کاربردی پذیری
  • رضا پاینده، سید محمد افقهی صفحات 17-34

    فین تک ها یا کسب وکارهای نوپای مالی هر روز دامنه بیشتری از زنجیره ارزش خدمات مالی را تحت تاثیر قرار می دهند. استفاده از فین تک ها فرصت بی بدیلی را برای اصلاح سازوکارهای نظام مالی در اختیار حکمرانان بازارهای مالی کشور قرار داده است. با این حال توسعه بوم سازگان این کسب وکارهای نوآورانه در نظام مالی به سهولت صورت نمی گیرد؛ چرا که علاوه بر موانعی که عموما در مسیر رشد کسب وکارهای نوآورانه وجود دارد، الزامات احتیاطی نظام مالی نیز بر محدودیت های توسعه این کسب وکارها می افزاید. این پژوهش توصیفی با هدف بررسی مسایل سیستمی توسعه فین تک و راهکارهای آن به انجام رسیده است. با روش تحلیل مضمونی قیاسی، متون تحلیلی انتشار یافته در بازه یک ساله و انجام 49 مصاحبه نیمه ساختارمند با خبرگان، شبکه سیستمی مسایل و نگاشت نهادی بوم سازگان فین تک استخراج شده و روایی آن در پنج گروه کانونی به بحث گذاشته شده است. مسایل موجود برای توسعه بوم سازگان کسب وکارهای فین تک در پنج بخش الف: سیاست گذاری، تنظیم مقررات و نظارت (28 مسیله) همچون فقدان سند چشم انداز توسعه فین تک، ب: توسعه و ترویج علم (4 مسیله) مانند عدم وجود رشته تخصصی فین تک در دانشگاه ها، ج: سرمایه گذاری (4 مسیله) همچون نبود آمار و اطلاعات سرمایه گذاری در فین تک، د: ارایه راهکار مالی (10 مسیله) همچون ضعف در نظام شمول تامین مالی، و ه: تقاضای فین تک (4 مسیله) همچون فوریت پایین فین تک نزد نهادهای تنظیم گر مالی احصا شده است. در نهایت، مبتنی بر مسایل مطرح شده، دلالت های سیاستی این پژوهش جهت تسهیل حکمرانی بوم سازگان فین تک در کشور ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، فین تک، مسائل سیستمی، نوآوری، مالی، بوم سازگان نوآوری
  • میثم نریمانی، سید محمدحسین شجاعی، سید محمد صاحبکار خراسانی صفحات 35-50

    تحلیل تعارض یکی از محورهای مهم در مطالعات پایداری/تغییر خط مشی است. از آنجا که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) یکی از کنشگران اصلی سیاست های آموزش، پژوهش و فناوری کشور است، چگونگی ایفای نقش این وزارتخانه در حوزه سیاست های علم، فناوری و نوآوری ارتباط وثیقی با پایداری و اثربخشی این سیاست ها دارد. پژوهش حاضر در صدد ارایه الگوی تعارضات وزارت عتف با رویکردی کنشگرمحور است. این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شده و داده های پژوهش بر مبنای مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری شده است. نتایج نشان دهنده شش تعارض کلیدی است که عناوین و طرف های آن عبارتند از (1) تعارض حکمرانی کلان با شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی عتف، شورای فناوری ها و تولیدات دانش بنیان؛ (2) تفکیک سطوح با وزارت آموزش و پرورش؛ (3) تفکیک رشته ها با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ (4) تفکیک ماموریت ها با معاونت علمی و فناوری رییس جمهور؛ (5) تصدی گری با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی دولتی؛ (6) تنظیم گری با موسسات آموزشی و پژوهشی خصوصی.

    کلیدواژگان: تحلیل تعارض، کنشگر، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف)، سیاست علم و فناوری
  • سمیه فقیه میرزایی، محمدرضا رضوی، فرهاد غفاری، محمدعلی شفیعا صفحات 51-69

    طی توسعه صنعتی ایران، با وجود سرمایه گذاری های چشمگیر و تمرکز روی صنعت بالادست پتروشیمی، نسبت به توسعه صنایع رقابتی میانی و پایین دست غفلت شده است. این امر منجر به عملکرد صادراتی قابل قبول در بالادست شده، اما منافع حاصل از توسعه صادرات صنایع میانی و پایین دست ناچیز بوده است. این مقاله به دنبال تحلیل دلایل این شرایط از منظر توانمندی های فناورانه بنگاه ها می باشد. در این راستا ابتدا طی مطالعه اکتشافی پیشینه، ابعاد توانمندی های فناورانه شناسایی و طی مصاحبه با دوازده خبره با شرایط این صنایع تطبیق داده شد. سپس با استفاده از پرسشنامه، این ابعاد در 128 بنگاه فعال در سه صنعت پلاستیک، شوینده، و رنگ و رزین ارزیابی و با روش تحلیل"اهمیت- عملکرد"، با یکدیگر مقایسه شدند. بر اساس نتایج، نقطه قوت این صنایع محدود به توانمندی های اجرای پروژه و مهندسی فرآیند است، درحالیکه نقاط ضعف آنها توانمندی های پیش ازسرمایه گذاری، یادگیری، مهندسی صنعتی، مهندسی محصول، و پیوند و شبکه سازی می باشد. اما چالش کلیدی این بنگاه ها، توانمندی های مکمل است که از جمله می توان به مولفه های بازاریابی، ایجاد شبکه های فروش و کانال های توزیع متنوع، مدیریت برند، توسعه خدمات و دیگر ابعاد اشاره داشت. اگرچه مدیران این مولفه ها را در"عملکرد" بسیار ضعیف ارزیابی کردند، اما برای آنها "اهمیت" بالا نیز قایل نشدند. دلایل این امر استمرار غلبه رویکرد جایگزینی واردات، کمبود نیروی متخصص، عدم برنامه ریزی بلندمدت برای حضور پایدار در بازارهای منطقه ای، و انحراف در سیاست های حمایت از صادرات است. مقاله پیشنهاد می دهد که بنگاه ها در ارتقاء توانمندی های مکمل، تلاش های هدفمندی را با حمایت نهادهای دولتی ذی ربط، صورت دهند.

    کلیدواژگان: توانمندی های فناورانه، صنایع پایین دست پتروشیمی، صنعت پلاستیک، صنعت شوینده، صنعت رنگ و رزین
  • مجتبی جوادی، مجتبی امامی، علی اصغر خندان، مرتضی جوانعلی آذر، حسن دانایی فرد صفحات 71-86

    هدایت پژوهش و تغییر محتوای آن به وسیله کنشگران داخل و خارج از جامعه علمی، پدیده ای است که مورد توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه حکمرانی پژوهش قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر توصیف بخشی از این پژوهش ها برای فهم چگونگی حکمرانی پژوهش است. این توصیف در رفت وبرگشت با چارچوبی مبنایی تر یعنی دوگانه آزادی-پاسخگویی شکل گرفته است. بدین ترتیب با اتخاذ رویکرد مرور روایتی، پس از بیان استدلالی در خصوص امکان حکمرانی پژوهش، عمده مباحث حول چگونگی چینش نظام روابط اقتدار در عرصه پژوهش با نگاه به دوگانه مذکور طرح شده است. این دوگانه که در یک سوی آن استقلال و آزادی علمی (ضرورت خود-تخصیصی وظایف پژوهشی توسط خود پژوهشگر) قرار گرفته و سوی دیگر آن پاسخگویی و مسیولیت پذیری پژوهش (انطباق با انتظارات بیرونی از پژوهش) است، به صورت تاریخی تحلیل شده و روند تبدیل شدن این رابطه متناقض نما به یک رابطه تعاملی و مکمل همدیگر تشریح شده است. درنهایت هفت خط پژوهشی از تجلی آن در شکل گیری سازوکارهای حکمرانی پژوهش احصاء شده که ویژگی مشترک همه آن ها نوعی از اعمال نفوذ در امر پژوهش در عین حفظ ضرورت کارکردی آن (استقلال پژوهش) است.

    کلیدواژگان: حکمرانی پژوهش، آزادی-پاسخگویی، استقلال پژوهش، پاسخگویی پژوهش، آزادی علمی
  • نرگس نراقی، مجتبی جوادی صفحات 87-99

    آیا پژوهش، حکمرانی پذیر است؟ اگر پاسخ مثبت باشد، این سوالات مطرح می شوند که: آیا حکمرانی پژوهش به معنای تزریق ایدیولوژی در آن و فرمایشی کردن آن است؟ آزادی پژوهشگر برای جستجوی حقیقت با چه نوعی از سازوکارها قید می خورد؟ هنجارهای جامعه علمی، انتظارات مراجع اقتدار بیرونی اعم از حکومت و جامعه، خواسته های مشتریانی مثل صنعت و... چه جایگاهی در این قیودات دارند و پژوهشگر در چه فرآیندی پاسخگو می شود؟ هدف مقاله حاضر، بحث در حوالی این سوالات و مطالب مشابه آن ها است. این مقاله یک مناظره کتبی بین نویسنده مقاله «حکمرانی پژوهش: یک چارچوب نظری» (مجتبی جوادی) و داور آن (نرگس نراقی) است که در همین شماره فصلنامه سیاست علم و فناوری منتشر شده است. نویسنده مقاله مذکور در اعتراض به دلایل رد آن توسط داور، با سردبیر نشریه مکاتبه کرده و با صلاحدید ایشان وارد مناظره با داور شد. با وساطت سردبیر، مکاتباتی چندباره بین نویسنده و داور انجام شد که محتوای آن ها بدون هیچ دخل و تصرفی در این مقاله ارایه شده است. به طور خلاصه، داور با ارایه شواهدی از به کارگیری برخی الفاظ و جملات در مقاله، چنین استدلال کرده است که نویسنده در پی دفاع از علم ایدیولوژیک و ضرورت تزریق ارزش ها در پژوهش بوده و این دفاع نیز در اثر سوء برداشت از رویکرد پارادایم های اخیر علوم اجتماعی در رابطه با حضور ارزش ها در پژوهش است و بدین ترتیب مقاله را مردود اعلام کرده است. نویسنده نیز با ارایه منابع جملات، استدلال کرده است که برداشت داور همدلانه نبوده و ایدیولوژیک بودن یا نبودن پژوهش،

    کلیدواژگان: حکمرانی پژوهش، جهت دهی پژوهش، پژوهش ایدئولوژیک، پژوهش، جهت داری
|
  • Sepehr Ghazinoory Page 0
  • Elham Ebrahimi, Farzane Mirshahvelayati Pages 1-15

    This research was carried out with the serious concern of creating an effective relationship between research and the needs of society and industry in the field of humanities and social sciences. The research aims to develop a model to measure the readiness level of humanities and social science research to be applied. The logic of this model is inspired by the well-known Technology Readiness Level (TRL) concept. Data collection was done through semi-structured interviews with 27 deans of universities and research institutes, experts, and policymakers in the field of science, research and technology. The data collection process continued until reaching theoretical saturation and data analysis was done by thematic analysis method. Among the four approaches proposed in the field of relationship between humanities and social science research with the concept of technology readiness level, (TRL), the fourth approach, i.e., the replacement approach, was considered. Further, instead of Technology Readiness levels that show the maturity level of a technology to enter the field of application, two criteria of enablers and results were replaced as the main themes of the model. Based on the developed model, education, research, dissemination, and promotion were considered enablers; and economic, socio-cultural and governance results were considered as results. Based on the system view of this model, enablers of humanities and social science research can implicitly be the foundation for the realization of practical achievements and results of humanities and social science research through improving processes and capacities.

    Keywords: Technology Readiness Level, humanities, social sciences, applicability, enablers, results, Applicability Readiness Level
  • Reza Payandeh, Seyed Mohammad Afghahi Pages 17-34

    Fintechs or financial startups are progressively impacting the financial services value chain every day. Fintechs has provided the country's financial markets governors with an irreplaceable opportunity to reform the country's financial system mechanisms. The ecosystem development of these innovative businesses in the financial system is demanding as the prudential requirements of the financial system, and the obstacles that generally exist for innovative businesses. This descriptive research investigates the systemic problems of fintech ecosystem development and its solutions. The analytical texts published in one year and 49 semi-structured interviews with experts were analyzed with a deductive thematic analysis methodology based on Nicoletti's model. Then, the systemic network problems besides institutional mapping of the fintech ecosystem have been extracted; also its validity has been discussed in five focus groups. Then, the existing problems for the development of the fintech business ecosystem are categorized into six sectors: policy, regulation, and supervision (28 problems) such as the lack of a fintech development vision, science production, and promotion (4 problems) such as the lack of fintech scientific field in universities, investment (4 problems) such as the lack of investment statistics in fintech, financial solutions (10 problems) such as weakness in the inclusive financing system, and fintech demand (4 problems) such as low urgency of fintech with financial regulatory bodies. Ultimately, based on the issues raised, the policy implications of this research are presented to facilitate the governance of the

    Keywords: Governance, Fintech, Systemeic Problems, Innovation, Finance, Innovation Ecosystem
  • Meysam Narimani, MohammadHossein Shojaei, Mohammad Sahebkar Khorasani Pages 35-50

    Conflict analysis is one of the important subjects in political stability/change studies. Since the Ministry of Science, Research and Technology (SRT) is one of the leading actors in the country's education, research, and technology policies, how this ministry plays a role in the field of science, technology, and innovation policies is closely related to the sustainability and effectiveness of these policies. The current research aims to present the conflict model of the Ministry with an actor-oriented approach. This study was conducted with a qualitative approach and thematic analysis method, and research data was collected based on semi-structured interviews. The results show six key conflicts at three levels (1) macro policymaking actors, (2) policymaking and support actors, and (3) executive and operational actors. The main institutions involved in the conflict have been identified and introduced in each caseThe results show six key conflicts, whose titles and sides are (1) macro governance conflict with the supreme council of cultural revolution, the supreme council of SRT, the council of technologies and knowledge-based productions. (2) separation level with the ministry of education; (3) specialized fields with the ministry of health, treatment and medical education; (4) mission separation with the president's science and technology vice presidency; (5) tenure with universities and government research centers; (6) regulation with specialized educational and research institutions.

    Keywords: Conflict Analysis, Actor, Ministry of Science, Research, Technology, Science, Technology Policy
  • Somayeh Faghih Mirzaei, MohammadReza Razavi, Farhad Ghafari, MohammadAli Shafia Pages 51-69

    In the industrial development of Iran, despite significant investments and focus on the upstream petrochemical industry, the development of the mid-stream and downstream industries has been neglected. Although this has resulted in acceptable export performance in the upstream industry, it has created limited export development benefits in the downstream petrochemical industries. This article seeks to analyze the reasons for these conditions from the perspective of the technological capabilities.Through the exploratory study of literature, the dimensions of technological capabilities were identified and adapted to the conditions of these industries during interviews with twelve experts. Using a questionnaire, these dimensions were evaluated in 128 enterprises in three industries: plastics, detergents, and paint, and resin and compared with each other using the "importance-performance" analysis method. Based on the results, the strengths of these industries are limited to project implementation and process engineering capabilities, while their weaknesses are in pre-investment, learning, industrial engineering, product engineering, linkage, and networking capabilities. But the major challenge for these companies is the lack of complementary capabilities including marketing, creating sales networks and distribution channels, managing brands, developing after-sales services and other related capabilities. Although the managers rated these components as very poor in "performance", they did not attach high "importance" to them either. The reasons are the continued dominance of the import substitution approach, lack of expert personnel, lack of long-term planning for a stable presence in regional markets, and deviation in export support policies. In order to develop export technological products, this article suggests that companies design and implement smart programs in upgrading these complementary capabilities with the support of relevant government institutions.

    Keywords: Technological Capabilities, Downstream Petrochemical Industries, Plastics Industry, Detergents Industry, Paint, Resin Industry
  • Mojtaba Javadi, Mojtaba Emami, AliAsghar Khandan, Morteza Javanaliazar, Hassan Danaeefard Pages 71-86

    Guiding research and changing its content by actors inside and outside of scientific community is a phenomenon that has attracted the attention of many researchers in the field of research governance. The purpose of this research is to describe a part of these researches to understand how research is governed. This description has been formed in the reciprocating with a more basic framework, i.e. the freedom-responsibility duality. Thus, by adopting a narrative review approach, after expressing an argument about the possibility of research governance, the main discussions about manner of arranging the authority relations in the field of research have been proposed with a view to the aforementioned duality. This duality, on one side of which is independence and scientific freedom (necessity of self-assignment of research tasks by the researcher) and on the other side of which is accountability and responsibility of research (compliance with external expectations from research), has been historically analyzed and the process of shifting from a contradictory relationship to an interactive and complementary relationship is described. Finally, seven lines of research from its manifestation in the formation of research governance mechanisms have been counted that common feature of all of them is a kind of influence on research while maintaining its functional necessity (research independence).

    Keywords: Governance Of Research, Freedom-Accountability, Research Independence, Research Accountability, Scientific Freedom
  • Narges Naraghi, Mojtaba Javadi Pages 87-99

    Is research governable? If the answer is positive, these questions are raised: Does governance of research mean injecting ideology into it and ordering it? The researcher's freedom to seek the truth is limited by what kind of mechanisms? what is the place of the norms of the scientific community, the expectations of external authorities, including the government and society, the demands of customers such as industry in these constraints, and in what process does the researcher become accountable? The purpose of this article is to discuss about these questions and similar topics. This article is a written debate between the author of an article entitled " Governance of Research: A Theoretical Framework" (Mojtaba Javadi) and its reviewer (Narges Naraghi), which was published in the same issue of the Science and Technology Quarterly. The author of the mentioned article is send a letter to the editor of the journal in protest of the reasons for its rejection by the reviewer and entered into a debate with the reviewer at his discretion. Through the mediation of the editor, several correspondences were made between the author and the reviewer, whose contents are presented in this article without any interference. In short, by referring to the use of some sentences in the article, the reviewer has argued that the author is seeking to defend ideological science and the necessity of injecting values into research, and this defense is also a result of a misunderstanding of the approach of recent social science paradigms about the presence of values in the research and thus the article has been rejected. By presenting the sources of the sentences, the author has argued that the reviewer's understanding was not sympathetic and whether the research is ideological or not, is not the subject of this article, and then by proposing four binary concepts, that is, "Science/Research", "Direction/Ideological", "The position of the researcher/ The position of government and science policy actors" and "description/prescription", the theoretical position of the article and the nature of research governance have been described

    Keywords: Governance of Research, Directing Research, Ideologic Research, Research