فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - سال بیست و چهارم شماره 95 (پیاپی 96، تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
سال بیست و چهارم شماره 95 (پیاپی 96، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد گنجی، نرگس نیکخواه، فاطمه حامی کارگر*، مسعود غفاری صفحات 7-38
    سلامت و مفهوم سازی آن در بین نابینایان و کم بینایان به علت درهم تنیدگی سلامت و معلولیت و نیز تجربیات منحصربه فرد آنها، موضوع مهمی است. این پژوهش با روش پدیدارشناسی، مفهوم سلامت در بستر تجربه ی زیسته ی زنان نابینا و کم بینای شهر کاشان را بررسی می کند. در این راستا با استفاده از نمونه گیری هدفمند با ملاک اشباع نظری، 25 نفر از زنان نابینا و کم بینا برای انجام مصاحبه های عمیق انتخاب شده اند. سپس با استفاده از تحلیل کلایزی و استخراج کدهای مناسب، دو مضمون اصلی با عناوین ادراک چند ساحتی سلامت و راهکارهای ابراز سلامتی در مواجه با ناسالم پنداری جامعه به دست آمده است؛ به طوری که مضمون ادراک چندساحتی سلامتی نزد زنان نابینا و کم بینا، مضامین فرعی روان سالم، بهزیستی اجتماعی، معنویت گرایی و سلامت جسمانی را دربر دارد. مضمون راهکارهای ابراز سلامتی در مواجه با ناسالم پنداری جامعه نیز حاوی مضامین فرعی مدیریت بدن و آراستگی، تلاش برای نشان دادن استقلال در امور فردی و اجتماعی، خود اثبات گری، تلاش برای کارآمدی، ابراز نکردن بیماری و درد در اجتماع و مدیریت روابط (هاله پوشی، تعامل سازنده) است. ادراک چندساحتی سلامتی، بیانگر مفهوم سلامت نزد زنان نابینا و کم بیناست که پس از پذیرش نابینایی یا کم بینایی و توجه به سایر ابعاد سلامت شکل می گیرد و ادراک زنان نابینا و کم بینا از سلامتی نشان گر مساوی نبودن مفهومی معلولیت و سلامت است. همچنین راهکارهای ابراز سلامتی در مواجه با ناسالم پنداری جامعه نشان دهنده ی اقدامات و تلاش های این زنان برای نشان دادن توانایی و سلامتی شان در جامعه است.
    کلیدواژگان: معلولیت، زنان نابینا و کم بینا، ادراک سلامتی، تجربه زیسته، پدیدارشناسی، ناسالم پنداری، ناتوانی
  • قادر بالاخانی* صفحات 39-67

    سیاست های جمعیتی به مثابه مجموعه تدابیر نظام مند، برای مدیریت تغییرات جمعیت تعریف شده که اغلب با مسیله جمعیتی متناظر است. بر مبنای رقم پایین نرخ باروری کل در ایران و کاهش رشد جمعیت، جمعیت کشور در سال های آتی احتمالا همچنان روند کاهشی خواهد داشت؛ بر این اساس در پژوهشی کیفی، نگرش جوانان 20 تا 35 سال شهر اردبیل نسبت به مقولات فرزندآوری و سیاست های جمعیتی با روش تاویل و بهره گیری از تکنیک مصاحبه عمیق مطالعه شد. در مرحله کدگذاری باز، از بین داده های تحقیق 7 مضمون از 7 واحد معنایی متوالی شامل: بیگانگی شناختی، ارزیابی منفی از سیاست ها، نارضایتی اجتماعی، زمانمندی باروری، نا همنوایی ناباروری به مثابه داغ اجتماعی، کفایت کمی و جنسی استخراج شد. یافته ها نشان می دهد نگرش افراد نسبت به سیاست های جمعیتی به لحاظ شناختی، پایین و به جهت فقدان اقدام عملی، منفی است. همچنین سیاست های افزایش جمعیت به علت شرایط حاکم بر جامعه با چالش نارضایتی اجتماعی مواجه است. به نظر می رسد ضروری است نگرش افراد جامعه نسبت به فرزندآوری را در بستر نهاد خانواده مطالعه و تبیین نمود؛ به دلیل آنکه فرزندآوری همچنان امری اجتناب ناپذیر است، هرچند که در الگوهای ساختاری جدید، افراد می توانند زمان فرزندآوری خود را کنترل، مدیریت و انتخاب نمایند.

    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، سیاست های جمعیتی، شرایط اجتماعی، فرزند آوری، مساله جمعیتی
  • یعقوب عزیزی*، حسن ملکی، مصطفی قادری، غلامرضا حسن زاده صفحات 69-111
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مبانی و اصول فرزند پروری در دوره قبل از تولد می باشد. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی (استقرایی) استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه کتاب های علمی، مقالات پژوهشی، تحقیقات، منابع دینی- اسلامی و اسناد معتبر در ارتباط با فرزند پروری دوره قبل از تولد بوده و از نمونه گیری هدفمند (ملاک محور) استفاده شده است. گردآوری داده ها با بهره گیری از کار برگ تحلیل محتوا و تحلیل داده ها از طریق کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی انجام شده است. 6 مبنای نظری شامل مبانی فرهنگی- اجتماعی؛ مبانی حقوقی؛ مبانی دینی- اسلامی؛ مبانی روان شناختی؛ مبانی زیست شناختی و مبانی شناختی و 31 اصل در زمینه فرزند پروری قبل از تولد از داده ها استخراج شد که می تواند به عنوان پایه و اساس الگوی فرزند پروری قبل از تولد قلمداد شود؛ به طوری که رعایت این اصول زمینه فرزند پروری قبل از تولد را برای والدین فراهم می نماید و پیامدهای فردی و اجتماعی مثبتی در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فرزندپروری، دوران بارداری، زنان باردار، فرزند قبل از تولد، جنین
  • زینب کاوه فیروز*، نگار رمضی، نورالدین فراش خیالو صفحات 113-146
    در طی چند دهه گذشته، کاهش باروری در ایران، پدیده ای فراگیر بوده و تهران در سال 1399 دارای سطح باروری بسیار پایین بوده است. درک شکاف بین تعداد واقعی و تعداد ایده آل فرزندان، موضوع مهمی است که نشانگر عدم تحقق یا ناتوانی زنان برای رسیدن به باروری دلخواه شان می باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی شکاف بین باروری واقعی و ایده آل زنان دارای همسر 49-15 ساله در شهر تهران و عوامل مرتبط با آن است. بر این اساس تعداد 398 نفر از زنان دارای همسر ساکن شهر تهران به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد میزان باروری کل برای زنان نمونه این تحقیق 58/1 فرزند هست که بیانگر سطح پایین تر از حد جانشینی است و میزان باروری ایده آل برای زنان موردبررسی 95/1 فرزند می باشد. با توجه به طبقه بندی شکاف باروری، 6/38 درصد زنان باروری کم برآورد، 8/37 درصد باروری برآورده و 3/23 درصد باروری بیش برآورد دارند، نتایج آزمون های دومتغیره نشان داد که متغیرهای سن، سن در اولین ازدواج، وضع فعالیت، تحصیلات و نوع شغل زنان موردبررسی با شکاف باروری واقعی و ایده آل آنان رابطه معنا دار دارند. رابطه معناداری بین دینداری کل و دو بعد اعتقادی و تجربی دینداری با شکاف باروری وجود دارد. همچنین با افزایش شاخص ارزش های خانوادگی کل و ارزش های مدرن، شکاف باروری واقعی زنان نسبت به باروری ایده آل تغییر می کند. بر اساس نتایج رگرسیون لجستیک چندوجهی، متغیر وضع فعالیت، تحصیلات و ارزش های مدرن به طور معنی داری احتمال قرار گرفتن پاسخگو در گروه کم برآورد شده را پیش بینی می کنند (تعداد فرزندان دلخواه و تعداد فرزندان واقعی کمتر برآورد شده) و با افزایش ارزش های سنتی و دینداری تجربی احتمال تعلق فرد به گروه بیش برآورد شده افزایش می یابد. ضریب تعیین مدل حاکی از آن است که مدل رگرسیونی 47 درصد از تغییرات متغیر شکاف باروری را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: دینداری، ارزش های خانوادگی، سن، باروری واقعی، باروری ایده آل، زنان
  • معصومه باقری، محمدرضا حسینی، نرگس خوشکلام* صفحات 147-178
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه نقش توانمندسازی زنان در کنترل آسیب های اجتماعی و ارایه الگوی کارآمد بومی انجام شده است . بدین جهت با اتخاذ رویکرد کیفی و  با روش نظریه ی زمینه ای با 30 نفر از زنان شهرستان بروجرد از طریق نمونه گیری هدفمند و با حداکثر تنوع ، مصاحبه های عمیق و ساختاریافته انجام شده است .یافته های تحقیق نشان می دهد «توانمندسازی پایدار زنان» تحت تاثیر شرایط علی (شامل همه ابعاد توانمندی)، شرایط زمینه ای (با متغیرهای زمینه ای فردی، متغیرهای زمینه ای خانواده ی پدری، پایگاه اقتصادی-اجتماعی و معلولیت جسمی) و شرایط مداخله گر (با زیرمجموعه های ویژگی های روان شناختی فرد، حمایت نهاد خانواده، تعامل با الگوی توانمند، ساختارها و فعل وانفعالات آن ها، سیاست گذاری چندبعدی، بلندمدت، پژوهش محور و عدالت گرایانه در حوزه ی زنان و وحدت سازمان های مسیول) می باشد و زنان در زمینه آسیب های اجتماعی راهبرد کنترل وضعیت را اتخاذ کرده اند که پیامدهایی نظیر کنترل در سه سطح شامل :سطح کلان (پژوهش و نظریه سازی، طراحی و قانون سازی)،سطح میانی (آموزش و فرهنگ سازی، اجرا و عملیاتی سازی، ارزیابی و اصطلاح سازی) و سطح خرد (خود-دیگر مراقبتی و ایمن سازی و خود توانمندی و دیگر-توانمندسازی) را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان، توانمندسازی پایدار، آسیب های اجتماعی، الگوی توانمند، نابهنجاری اجتماعی، نظریه ی زمینه ای
  • محمد شیری*، رسول صادقی صفحات 179-202

    در سال های اخیر، باروری پایین به پدیده ای همه گیر و فراگیر در مناطق مختلف کشور تبدیل شده است و بسیاری از استان ها و شهرستان های کشور، باروری زیر سطح جانشینی را تجربه می کنند. بااین حال، علیرغم همگرایی در تحولات باروری، به نظر می رسد که میزان و الگوی باروری در میان زیرگروه های مختلف اجتماعی-جمعیتی یکسان نباشد. بر این اساس، این مقاله با استفاده از روش تاریخچه موالید و داده های پیمایش ملی شاخص های چندگانه جمعیت و سلامت (1394)، به بررسی الگوها و سطوح باروری افتراقی در میان زیرگروه های مختلف اجتماعی و جمعیتی در ایران می پردازد. نتایج نشان داد که میزان باروری کل کشور در دوره زمانی 94-1392، 2/02فرزند به ازای هر زن بوده و همچنین تاخیر در فرزندآوری به سنین بالاتر (34-25 سال) رخ داده است. به علاوه، یافته ها بیانگر تفاوت های محسوس و معنادار باروری در میان زیرگروه های مختلف اجتماعی- جمعیتی (سکونتی، تحصیلی، شغلی، اقتصادی و...) است. نتایج رگرسیون پواسون نشان داد که متغیرهای سن، تحصیلات، اشتغال زنان، مصرف فرهنگی، وضعیت اقتصادی، سکونت شهری-روستایی و سطح توسعه یافتگی استان محل سکونت، تاثیر معنی داری بر باروری زنان دارند و حدود 42 درصد تغییرات باروری را تبیین کرده اند. ازاین رو، در سیاست های جدید جمعیتی، باید به باروری افتراقی در میان زیرگروه های مختلف اجتماعی توجه کرد و سیاست گذاری های هدفمند در این خصوص پی گیری نمود.

    کلیدواژگان: باروری افتراقی، تاریخچه موالید، سیاست های جمعیتی، مصرف فرهنگی، وضعیت اقتصادی
  • زهرا خضری*، تهمینه شاوردی، عاصمه قاسمی صفحات 203-226

    رسانه ها و فناوری های تصویری امروز بخش جدایی ناپذیر از زندگی افراد است که تحولات مختلفی را در جوامع مختلف رقم می زند. این تاثیر گذاری در حوزه ارزش های فرهنگی اجتماعی بر مخاطبین زن در ایران به جهت حساسیت حوزه زنان قابل تامل است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخش تلویزیون و ماهواره بر تمایلات نوگرایانه و تعاملات اجتماعی زنان با بهره گیری از روش پژوهش ترکیبی (کمی و کیفی) و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه های عمیق انجام شده است. در بخش کمی پژوهش، تعداد 366 نفر از زنان 17 تا 65 ساله شهر مهاباد به عنوان جامعه آماری تصادفی نمونه گیری شدند و داده های پرسشنامه پیمایش با استفاده از آماره های توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شد. یافته های کمی پژوهش، بین استفاده از تلویزیون داخلی و تمایلات نوگرایانه و تعاملات اجتماعی زنان، رابطه معنی داری را نشان نمی دهد؛ اما استفاده از ماهواره خارجی با این ارزش ها رابطه معنی داری داشت. بخش روش کیفی، بر اساس مصاحبه با کارشناسان حوزه رسانه انجام شده است. تحلیل داده های کیفی این بخش نشان داد علاوه بر تلویزیون و ماهواره، عوامل عمده دیگری نظیر ضعف تلویزیون داخلی، تغییرات نظام اجتماعی کشور، نفوذ اندیشه های سرمایه داری، شبکه اجتماعی مجازی و عوامل اجتماعی، اقتصادی دیگر، ازجمله تعیین کننده های موثر در تحولات ارزشی تمایلات نوگرایانه و تعاملات اجتماعی زنان در شهر مهاباد می باشند.

    کلیدواژگان: تمایلات نوگرایانه، تلویزیون، ماهواره، تعاملات اجتماعی، شبکه اجتماعی مجازی، زنان، مطالعه ترکیبی
|
  • Mohammad Ganji, Narges Nikkhah, Fateme Hami Kargar *, Masoud Ghafari Pages 7-38
    Health and its conceptualization among the blind and visually impaired is an important issue due to the complexity of health and disability as well as their unique experiences. This phenomenological study examines the concept of health in the context of the lived experience of blind and sighted women in Kashan. In this regard, using purposive sampling with theoretical saturation criteria, 25 blind and combo women were selected for in-depth interviews. Then, using clause analysis and extraction of appropriate codes, two main themes with the titles of multi-dimensional perception of health and strategies for expressing health in the face of unhealthy society have been obtained; So that the theme of multidisciplinary perception of health in blind and visually impaired women includes sub-themes of mentally healthy, social welfare, spiritualism ,and physical health. The content of health expression strategies in the face of unhealthy society also includes the sub-themes of body management and beauty, trying to show independence in individual and social affairs, self-affirmation, striving for efficiency, not expressing illness and pain in society and relationship management. (Halo, constructive interaction). Multidimensional perception of health expresses the concept of health in blind and partially sighted women, which is formed after accepting blindness or partially sighted and paying attention to other aspects of health. And health. Also, health expression strategies in the face of unhealthy society show the actions and efforts of these women to show their ability and health in society.
    Keywords: Health, blind, comatose women, Disability, health perceptions, health expressions
  • Ghader Balakhani * Pages 39-67

    The theme of the present speech is the approach to population policies and childbearing on the based issue of reducing the fertility rate in Iranian. Demographic policies are defined as a set of systematic policy to manage population change. Based on the decrease in fertility rate and low population growth, a population problem is likely to occur with negative population growth and aging inflation in the coming years. Therefore, This survey was conducted with a qualitative approach in Ardabil city and the sample size of the research is 24 people. People's statements were collected using in-depth interview technique and compiled in a specific text format. The interpretation of the text was done using the open coding method by extracting 7 themes from 7 consecutive semantic units. Critical attitude, low recognition, lack of political legitimacy, timing of fertility, quantitative adequacy, sexual adequacy, infertility as a social issue were the themes extracted in this study. It was concluded that people's attitude towards population policies is cognitively low and critical due to the lack of practical action. Also, these policies are facing the challenge of lack of political legitimacy due to the prevailing conditions in the society. The attitude of people towards having children should be understood in the context of the institution of the family. In such a context, having children is still inevitable as in the past, but new structural patterns of people's adaptation to existing changes have been formed, based on which people can choose the time of having children.

    Keywords: Demographic problem, Population policies, childbearing, Social conditions, social change
  • Yaghoob Azizi *, Hassan Malaki, Mostafa Ghaderi, Gholamreza Hassanzade Pages 69-111
    The main goal of this research is to identify the basics and principles of parenting in the prenatal period. In this research, traditional qualitative content analysis (inductive) method was used. The statistical population includes all scientific books, research articles, researches, religious-Islamic sources, and authentic documents related to parenting before birth, and targeted sampling (criterion-based) was used. Data collection has been done using the content analysis worksheet and data analysis through three-stage open, central and selective coding. 6 theoretical bases including cultural-social bases; legal bases; Religious-Islamic foundations; psychological foundations; Biological bases and cognitive bases and 31 principles in the field of parenting before birth were extracted from the data. which can be considered as the foundation of the parenting model before birth, so that the observance of these principles will provide parents with the background of parenting before birth and will have positive personal and social consequences.
    Keywords: parenting, Pregnancy, prenatal period, Fetus, Child, Motherhood, parenthood
  • Zeinab Kavehfirouz *, Negar Ramazi, Noureddin Farash Pages 113-146
    During the past few decades, the decline of fertility in Iran has been a widespread phenomenon, and Tehran had the lowest low fertility in 2019. Understanding the gap between women's actual and ideal fertility is important because it focuses on the reasons why women are unable to achieve their desired number of children. In addition, it has implications for policy and program interventions related to family planning. This article examines the gap between actual and ideal fertility among married women of 15-49 years old in Tehran and the factors that affect it. the sample consists of 398 married women aged 15-49.  The results showed that the average total fertility for women in this study was 1.58 children, which indicates a lower than the replacement fertility rate. The average ideal fertility for the studied women is 1.95 children. According to the fertility gap classification, 38.6% of women have underachieved fertility, 37.8% have achieved fertility and 23.3% have overachieved fertility. The results of bivariate tests showed that the variables of age, age at first marriage, activity status, education and type of occupation of women were significantly related to their actual and ideal fertility gap. There is a significant relationship between total religiosity and the two Belief and experimental dimensions of religiosity with the fertility gap. With the rise of total family values and modern values shifts the gap between women's actual fertility and their ideal fertility. The results of Multiple logistic regression showed that the age variable and modern values significantly predict the probability of individuals being in the underachieved group. With the increase of age decreases the probability of belonging to the overachieved group, and with the increase of traditional values and empirical empirical religiosity increases the possibility of belonging to the overachieved group. The coefficient of determination of the model indicates that the regression model explains 33% of the changes in the fertility gap variable.
    Keywords: Religiosity, Family Values, age, actual, ideal fertility, Women
  • Masoumeh Bagheri, Mohammad Reza Hosseini, Narges Khoshkalam * Pages 147-178
    The current research was conducted with the objective of qualitative analysis of the role of empowering women in controlling social harms with grounded theory method in order to provide an effective local model. The population studied in the current research is the women of Borujerd city, and 30 people were selected as a sample through purposeful sampling until theoretical saturation. The method of data collection, in-depth interview, and the method of data analysis was grounded theory. The results of the research showed that, as a result of "sustainable empowerment", women have adopted the "situation control" strategy, which is influenced by two groups of factors including contextual conditions (individual contextual variables, paternal family contextual variables , socio-economic base and physical disability) and intervening conditions (psychological characteristics of the individual, support of the family institution, interaction with the capable model, their structures and interactions, multi-dimensional, long-term, research-oriented policy making and justice-oriented in the field of women and the unity of responsible organizations) and the consequences of adopting the aforementioned strategy including controlling social harms at three macro levels (research and theorizing, design and law-making), middle level (education and culture) creation, implementation and operationalization, evaluation and modification) and micro level (self-other care and safety and self-empowerment and other-empowerment).
    Keywords: Women's empowerment, Sustainable Empowerment, Social harms, contextual theory
  • Mohammad Shiri *, Rasoul Sadeghi Pages 179-202

    In recent years, low fertility has become an epidemic and widespread phenomenon in different regions of the country, and many of provinces and counties are experiencing fertility below the replacement level. However, despite fertility convergence, it seems that the rate and pattern of fertility are not the same among different socio-demographic subgroups. In this regards, this article investigates the differential fertility patterns and levels among different social and demographic subgroups using the birth history method and data from the Iran's Multiple Indicators Demographic and Health Survey (2015). The results showed that the total fertility rate in the period of 2013-2015 was 2.02 children per woman and also the phenomenon of childbearing postponing to older ages (25-34 years) is evident. Also, the results show noticeable and significant differences in fertility among different socio-demographic subgroups (residential, educational, occupational, economic quintiles, etc.). Poisson regression results showed that the variables of women's age, education and employment, cultural consumption, economic status, urban-rural residence and the level of development of the province of residence have significantly effects on women's fertility and have explained about 42 percent of fertility variance. Therefore, the new population policy should pay attention to differential fertility among different social subgroups and follow targeted policies in this regard.

    Keywords: Differential fertility, Birth history, Population policies, Cultural Consumption, Economic Status
  • Zahra Khezri *, Tahmineh Shaverdi, Asmeh Ghasemi Pages 203-226

    Media and visual technologies are an integral part of people's lives today, which bring about different developments in different societies. This influence in the field of social-cultural values on the female audience in Iran can be considered due to the sensitivity of the field of women. The current research aims to investigate the effectiveness of television and satellite on the modernist tendencies and social interactions of women by using the combined research method (quantitative and qualitative) and by using a researcher-made questionnaire and in-depth interviews. In the quantitative part of the research, 366 women aged 17 to 65 from Mahabad city were sampled as a random statistical population and the survey questionnaire data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The quantitative findings of the research do not show a significant relationship between the use of domestic television and women's modernist tendencies and social interactions; But the use of foreign satellite had a significant relationship with these values. The qualitative method section is based on interviews with media experts. The qualitative data analysis of this section showed that in addition to television and satellite, other major factors such as: the weakness of domestic television, changes in the country's social system, the influence of capitalist ideas, virtual social network and other social and economic factors, including the determinants Modernist tendencies and social interactions of women in Mahabad city are effective in value changes.

    Keywords: Modern tendencies, Television, satellite, Social Interactions, Virtual Social Network, Women, combined study