فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 95، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حیرانی*، آذر بنگلی صفحات 311-314

    ایمنی غذا نقش موثری در سلامت افراد جامعه دارد. انواع محصولات کشاورزی، بخش مهمی از غذا را تشکیل می دهد و در فرهنگ غذایی جامعه ایرانی جایگاه ویژه ای دارد. از این رو، توجه به سلامت این محصولات حایز اهمیت است. تامین غذای سالم از وظایف حاکمیتی بوده و در کشور ما مورد تاکید قرار گرفته است. در حال حاضر، قوانین متعدد و پراکنده ای برای کنترل عوامل موثر بر فرآیند کشاورزی سالم از جمله آب، خاک، کود و سم به تصویب رسیده و سازمان های مختلفی به عنوان مسیول اجرای این قوانین تعیین گردیده است؛ وضعیتی که به چالش های عدیده در زمینه همکاری بین بخشی و پاسخگویی سازمان های مسیول دامن می زند. به منظور ارتقای هرچه بیشتر سلامت محصولات کشاورزی، بهره گیری از رویکردی کل نگر در شفاف سازی و ادغام هرچه بیشتر قوانین و یکپارچه سازی مسیولیت ها در یک سازمان متولی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: غذای سالم، ایمنی غذا، محصولات کشاورزی، همکاری بین بخشی، رویکرد سیستمی
  • رجبعلی درودی، عبدالرضا موسوی*، سمیرا علی پور، مهراندخت عابدینی صفحات 315-322
    مقدمه

    ناباروری مشکلات اجتماعی، روانی و مالی عمده ای را برای زوجین نابارور در پی دارد. درمان ناباروری هزینه های زیادی دارد و احتمال مواجهه خانواده ها با هزینه های کمرشکن سلامت را افزایش می دهد. مطالعه حاضر به محاسبه هزینه های درمان ناباروری با استفاده از روش های کمک باروری در کشور ایران در سال 1400 پرداخته است.

    روش کار

    در این مطالعه با استفاده از رویکرد هزینه یابی پایین به بالا، هزینه های درمان ناباروری از طریق فرآیندهای درمانی لقاح ‎درون رحمی (IUI)، لقاح خارج‎رحمی (IVF) و تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) به تفکیک هزینه آزمایش ها، هزینه خدمت درمانی اصلی، هزینه خدمات جانبی، هزینه داروها و هزینه لوازم مصرفی پزشکی محاسبه شده است. داده های مورد نیاز از 411 پرونده زوج نابارور جمع آوری و برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزارهای Excel و Stata 15 استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده، هزینه یک سیکل درمان ناباروری با روش FET برابر 46,608,000 ریال، روش IUI برابر 60,852,000 ریال، روش IVF_ET برابر 16,999,000 ریال، روش IVF_FET برابر 184,144,000 ریال، روش ICSI_ET برابر 213,330,000 ریال و روش ICSI_FET برابر 227,475,000 ریال بود. در مجموع خدمت درمانی اصلی، لوازم مصرفی پزشکی و داروها تعیین کنندگان اصلی هزینه ها بودند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از این مطالعه هزینه های درمان ناباروری در کشور ایران قابل توجه است. بنابراین برای حمایت مالی دولت از زوجین نابارور، ضروری است ضمن آگاهی از هزینه های درمان‎های موجود، پایداری منابع مالی آن در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ناباروری، درمان ناباروری، هزینه
  • سجاد رامندی، محیا عباسی، پیرحسین کولیوند، حمید پوراصغری، سیما کی خانی* صفحات 323-334
    مقدمه

    نظارت بر عملکرد بیمارستان ها یکی از مهمترین اقدامات بیمه گر در راستای کنترل هزینه ها به شمار میرود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر نظارت در کاهش میانگین مدت اقامت بیماران از طریق کنترل خدمات و بستری های غیرمقتضی در بیمارستان های طرف قرارداد یک شرکت بیمه تکمیلی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است که به روش سنجش قبل و بعد از نظارت کارشناس بیمه ای در 22 استان کشور انجام شد. کارشناسان با حضور بر بالین 15،721 بیمار بستری در 103 بیمارستان و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به بررسی پرونده های بیمارستانی و روند درمان پرداختند. باتوجه به نتایج اولیه، مداخلات نظارتی به دو شکل «ترخیص از بیمارستان» یا «تایید نشدن اقدامات دارویی و درمانی درج شده در پرونده» بیمار انجام شد. داده های قبل و بعد مطالعه از طریق t-test زوجی و با استفاده از نرم افزار R-Studio نسخه 9.2 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها 3/85درصد (13،401n=) از بستری ها بدون نیاز به مداخله نظارتی و 7/14درصد (2320 بیمار) واجد مداخلات نظارتی بودند. بر اساس مالکیت، بیشترین میزان بستری غیرمقتضی در بیمارستان های خصوصی (80درصد؛ (185=n)) و بالاترین سهم از مداخلات نظارتی مربوط به ترخیص از بیمارستان بود (46درصد از صرفه جویی و ارزش ریالی مداخلات نظارتی). تایید نشدن دارو و اقلام مصرفی بیشترین فراوانی را داشته است (1،102؛ 47.5درصد). میانگین مدت اقامت و انحراف معیار به ترتیب قبل از مداخله 74/23 و 58/48 و پس از مداخله 69/10 و 14/12 بود.

    نتیجه گیری

    نظارت مستمر بر بیمارستان ها، به ویژه با استفاده از پروتکل ارزیابی مقتضی بودن، باعث کاهش معنادار میانگین مدت اقامت بیماران خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدت اقامت بیمار، کنترل هزینه، بیمارستان، بستری غیرمقتضی، بیمه درمان
  • نفیسه صالح نیا*، محمدمهدی نصر هرندی صفحات 335-346
    مقدمه

    با توسعه روزافزون ارایه دهندگان و کاربران خدمات سلامت الکترونیک، نیاز به تدوین استراتژی ها و قوانین سازگار با فناوری های در حال تحول ضرورت یافته است. شناخت وضعیت موجود از طریق شناسایی چالش ها در بخش های مختلف، می تواند اطلاعات مفیدی در زمینه قانون گذاری در اختیار سیاست گذاران قرار دهد.

    روش کار

    در مطالعه حاضر که یک مطالعه کیفی بود، داده ها از طریق مصاحبه با 10 نفر از مدیران کسب و کارهای حوزه سلامت الکترونیک به دست آمد. نمونه به صورت هدفمند در سال 1401 از میان گروه های متنوع ارایه دهنده خدمات پزشکی از راه دور، اطلاعات آنلاین سلامت، سلامت همراه و داروخانه های آنلاین انتخاب شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای متعارف و با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 انجام شد.

    یافته ها

    پس از تجریه و تحلیل داده ها، 29 کد مربوط به چالش های قانونی و اخلاقی به دست آمد. این موارد در 8 دسته اصلی نظارت و قانون گذاری، پاسخگویی و مسیولیت پذیری، صلاحیت، نظرات کاربران، سوپراپلیکیشن ها، استاندارد مراقبت، مزایای بیمار، داده ها و سوابق بیمار طبقه بندی و در هر مورد پیشنهاد هایی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد در زمینه حکمرانی سلامت الکترونیک، چالش هایی وجود دارد که باید مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد. مسایل قانونی از اصلی ترین موانع و چالش های پیش روی کسب و کارهای این حوزه است. اگر کسب و کارهای اخلاقی و قانونی از رقابت خارج شوند، ممکن است کاربران به دنبال دریافت خدمات آنلاین از ارایه دهندگان غیرمجاز یا غیرحرفه ای باشند. این امر می تواند مشکلات جدی برای نظام سلامت ایجاد کند.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، پزشکی از راه دور، سلامت همراه، تحقیق کیفی، تحلیل محتوا
  • رجبعلی درودی، مهیار ایمان پور، پدرام نوری زاده طهرانی* صفحات 347-358
    مقدمه

     از سال 2021 یکی از مهم ترین چالش های سلامت عمومی جهانی، پاندمی کروناویروس کووید- 19 بوده است. 3 مورد از داروهایی که برای درمان بیماران مبتلا به کووید- 19 در مرحله خفیف تا متوسط معرفی شده شامل پکسلووید، مولنوپیراویر و فلوکسامین است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی این داروها در درمان بیماری کووید- 19 در مرحله خفیف تا متوسط بود.

    روش کار

     این مطالعه از طریق مرور چتری و به منظور انجام یک مرور مطالعه ای نظام مند در پایگاه های PubMed و CoChrane و Google Scholar و با کلیدواژگان مناسب انجام شد. کیفیت مقالات با استفاده از چک لیست CASP ارزیابی شد. پیامدهای مرتبط با داروها شامل میزان بستری در بیمارستان و میزان مرگ ومیر به دلیل کووید- 19 و عوارض جانبی داروها از مطالعات استخراج شد.

    یافته ها

     براساس یافته ها، داروی پکسلووید خطر مرگ ومیر و احتمال بستری در بیمارستان را حدود 88 درصد کاهش میدهد، همچنین داروی فلووکسامین احتمال بستری شدن در بیمارستان را حدود 31درصد کاهش داده است. استفاده از داروی مولنوپیراویر خطر بستری در بیمارستان یا مرگ را حدود 30درصد کاهش میدهد. البته با گسترش سویه اومیکرون مقدار اثربخشی این دارو کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

     داروی پکسلووید در کاهش احتمال بستری و مرگ ومیر بیماران مبتلا به کووید- 19در مرحله خفیف تا متوسط موثر است، اما درخصوص اثربخشی داروی مولنوپیراویر و فلوکسامین سطح شواهد پایین است و انجام پژوهش های بیشتر، لازم است.

    کلیدواژگان: اثربخشی بالینی، مولنوپیراویر، پکسلووید، فلووکسامین، فراتحلیل، مرورنظام مند، کووید-19
  • علی محمد مصدق راد*، مهدی عباسی، مهدیه حیدری، محیا عباسی صفحات 359-371
    مقدمه

     نظام تامین مالی سلامت فرآیند جمع آوری، تجمیع و مدیریت منابع مالی به منظور خرید خدمات سلامت مورد نیاز با هدف تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم و حمایت مالی از آنهاست. افزایش هزینه های سلامت و کارآیی پایین سازمان های بهداشتی و درمانی، پایداری تامین مالی نظام سلامت را با چالش مواجه کرده است. این مطالعه با هدف بررسی روش های تامین مالی پایدار در کشورهای توسعه یافته انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مطالعات مرتبط با راهکارهای تامین مالی پایدار نظام سلامت در کشورهای توسعه یافته در پایگاه های اطلاعاتی«PubMed»، «Scopus»، «Science Direct»، «Web of science»، «Magiran»، «SID» و «Iranmedex» و دو موتور جستجوی «Google» و «Google scholar» با کلیدواژه های مناسب جستجو شد. در نهایت، 38 مطالعه انتخاب و با کمک نرم افزار MAXQDA و روش تحلیل چارچوبی تحلیل شدند.

    یافته ها

     30 روش برای تامین مالی پایدار نظام سلامت کشورهای توسعه یافته شناسایی شد و در 3 بخش جمع آوری منابع مالی، انباشت و مدیریت منابع مالی و خرید خدمات سلامت دسته بندی شد. خرید راهبردی، کاهش تقاضای القایی، استفاده از روش های پرداخت آینده نگر، تجمیع صندوق های بیمه متعدد، به کارگیری نظام ارجاع کارآمد بیماران، به کارگیری راهنماهای بالینی، مشارکت های عمومی- خصوصی، ارتقای بسته خدمات سلامت مبتنی بر ارزش و توسعه طرح های بیمه درمانی جدید پرتکرارترین راهکارهای تامین مالی پایدار نظام سلامت در کشورهای توسعه یافته بودند.

    نتیجه گیری

     از راهکارهای نواورانه ای برای تقویت پایداری نظام تامین مالی سلامت در کشورهای توسعه یافته استفاده می شود. سیاست گذاران نظام سلامت ایران می توانند با بومی سازی و به کارگیری این راهکارها از پایداری تامین مالی خدمات سلامت کشور اطمینان حاصل کنند.

    کلیدواژگان: تامین مالی پایدار، کشورهای توسعه یافته، نظام سلامت، مرور حیطه ای
|
  • Ali Heyrani *, Azar Bangoli Pages 311-314

    Food safety has an essential role on people’s health. Agricultural products of any kind constitute a big part of food; and have a special place in Iranian food culture. Therefore, considering safety in these products is of great importance. Providing healthy food is a government responsibility emphasized in our country legislation. Currently, there are various dispersed acts and regulations approved for controlling factors affecting healthy agriculture, like water, soil, fertilizers, and pesticides. Also, different organizations have been determined responsible for enforcing legislations. The situation induces many challenges regarding inter-sectoral cooperation and accountability of responsible organizations. It is necessary to adopt a holistic approach to more clarify and merge related regulations; and integrate responsibilities in one accountable organization. So that, agricultural products’ safety would be more guaranteed.

    Keywords: Healthy food, Food safety, Agricultural products, Intersectoral cooperation, Systems approach
  • Rajabali Daroudi, Abdoreza Mousavi *, Samira Alipour, Mehrandokht Abedini Pages 315-322
    Introduction

    Infertility causes major social, psychological and financial problems for infertile couples. Most infertility treatments are costly and increase the likelihood of facing catastrophic health expenditure. This study aimed to calculate the infertility treatment costs using medically assisted reproduction in Iran.

    Method

    In this study, the bottom-up approach was used to estimate the cost of infertility treatment through Intrauterine insemination (IUI), In_vitro fertilization (IVF), and Intracytoplasmic sperm injection (ICSI) method. Costs of each method was broken down into expenses for the lab tests, main intervention, supplementary services, medicine, and medical consumables. The required data were extracted from 411 patients’ records. Excel and STATA 15 software were used to describe and analyze data.

    Result

    The costs of per cycle of infertility treatment in FET, IUI, IVF_ET and IVF_FET methods were 46,608,000, 60,852,000, 169,999,000 and 184,144,000 Rials, respectively. The estimated costs of per cycle of infertility in ICSI_ET and ICSI_FET methods were also 213,330,000 and 227,475,000 Rials. Overall, the main intervention, medical supplies and medicine were the main determinants of costs. (Costs based on purchasing power parity: FET, $ 1,569.1; IUI, $ 2,048.6; IVF-ET, $ 5,723.1; IVF-FET, $ 6,199.2; ICSI-ET, $ 7,181.8; and ICSI-FET, $ 7,658.)

    Conclusion

    Based on the results of this study, the costs of infertility treatment in Iran are significant. Therefore, to provide financial support for infertile couples, the government should be fully aware of the costs of treatments and consider the sustainability of financial resources.

    Keywords: Infertility, Infertility treatment, Cost
  • Sajad Ramandi, Mahya Abbasi, Pirhossein Kolivand, Hamid Pourasghari, Sima Keykhani * Pages 323-334
    Introduction

    Monitoring the performance of hospitals is one of the most important actions of the insurer in order to cost control. The aim of this study was to investigate the effect of Monitoring in reducing the average length of hospital stay through the control of services and unnecessary hospitalizations in hospitals contracted supplementary insurance company.

    Methodology

    this study is a semi-experimental type, that was conducted using before and after design in 22 provinces. presence at the 15,721 patient’s bedside in 103 hospitals, insurance experts examined the medical records and the treatment process using a researcher-made questionnaire. According to the initial results, supervisory interventions were carried out in two ways: “ hospital discharge “ or “ non-approval of medicine and consumables “. before and after data of the study were analyzed through paired t-test using R-Studio version 9.2 software.

    Findings

    According to the findings, 85.3% (n=13,401) of the hospitalizations did not require supervisory intervention and 14.7% (2320 patients) had supervisory interventions. Based on the ownership, the highest rate of unnecessary hospitalization was in private hospitals (80درصد; (n=1850)) and the highest rate of monitoring interventions was related to discharge from the hospital (46% of the financial savings of monitoring interventions). Non-approval of medicine and consumables has been the most frequent (1,102; 47.5%). The average length of stay and standard deviation were 23.74 and 48.58 before the intervention and 10.69 and 12.14 after the intervention.

    Conclusion

    continuous monitoring of hospitals, especially using the appropriateness evaluation protocol, will significantly reduce the average length of stay of patients.

    Keywords: patient’s length of stay, cost control, hospital, medical insurance
  • Nafiseh Salehnia *, Mohammad mahdi Nasr harandi Pages 335-346
    Introduction

    With the ever-increasing development of providers and users of electronic health services, the need to formulate strategies and laws compatible with innovations has become necessary. Understanding the current situation through the identification of challenges in different sectors can provide useful information in the field of legislation for policy makers.

    Methods

    The present study was qualitative research. The data was obtained through interviews with business managers in the field of e-health. Purposeful sampling was performed in 2022 among service providers include Provider of telemedicine services, online health information, mhealth and online pharmacies. Data were analyzed using standard qualitative content analysis with MAXQDA v.10 software.

    Results

    After analyzing the data, 29 codes related to legal and ethical challenges were obtained. These items were classified into 8 main categories: Regulatory and legislation, responsiveness and responsibility, competence, user opinions, super applications, standard of care, patient benefits, patient data and records. Suggestions were also provided in each case.

    Conclusion

    In the field of electronic health governance, there are challenges that should be addressed by policy makers. Legal issues are one of the main obstacles and challenges for businesses in this area. If ethical and legitimate businesses are out of competition, users may seek online services from unlicensed or unprofessional providers. This creates serious problems for the health system.

    Keywords: ehealth, Telemedicine, mhealth, Qualitative Research, Content Analysis
  • Rajabali Daroudi, Mahyar Imanpour, Pedram Nourizadeh Tehrani * Pages 347-358
    Introduction

    since 2021, one of the most important global public health challenges has been the COVID-19 coronavirus pandemic. Three of the drugs that have been introduced to treat patients with COVID-19 in mild to moderate stage include paxlovid, molnopyravir and fluoxamine. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of these drugs in the treatment of patients with COVID-19 in mild to moderate stage.

    Methods

    This study was done through umbrella review and in order to conduct a systematic review in PubMed, CoChrane and Google Scholar databases with appropriate vocabulary. The articles were evaluated for quality using the CASP checklist. The study extracted outcomes related to the drugs, such as hospitalization and death rates due to COVID-19, as well as any side effects reported in the studies.

    Results

    Based on the findings, Paxlovid reduced the risk of death and the likelihood of hospitalization by about 88% while fluvoxamine reduced the likelihood of hospitalization by about 31%. The use of Molnopyravir reduces the risk of hospitalization or death by about 30%. However, the efficacy of this drug decreased with the expansion of the omecaron strain.

    Conclusion

    Paxlovid drug is effective in reducing the possibility of hospitalization and mortality of patients with covid-19 in the mild to moderate stage. However, regarding the effectiveness of Molnopiravir and Fluxamine, the level of evidence is low and more research is needed.

    Keywords: Effectiveness, Mulnopiravir, Paxlovid, Fluvoxamine, Meta-Analysis, Systematic Review, COVID-19
  • Ali Mohammad Mosadeghrad *, Mahdi Abbasi, Mahdiyeh Heydari, Mahya Abbasi Pages 359-371
    Introduction

    Health financing system is the process of collecting, pooling and managing financial resources to purchase healthcare services and promote, restore or maintain people health. An increase in health expenditure and the governments’ inability to commit sufficient resources introduces challenges to the sustainability of health system financing. This study was conducted to identify sustainable health financing methods in developed countries.

    Methods

    This study was a scoping review research. All studies related to the sustainable health financing solutions in developed countries were searched using appropriate keywords in “PubMed”, “Scopus”, “Science Direct”, “Web of Science”, “Magiran”, “SID” and “Iranmedex” databases and two search engines “Google” and “Google scholar”. Finally, 38 studies were selected and analyzed using the framework analysis method and MAXQDA software.

    Results

    Overall, 30 solutions were identified for sustainable financing of the health system of developed countries and categorized into three sections: collecting financial resources, pooling and managing financial resources, and purchasing healthcare services. Strategic purchasing, reducing induced demand, using prospective payment methods, consolidating multiple insurance funds, using an efficient patient referral system, using clinical guidelines, public-private partnerships, value based health services package and introducing new innovative health insurance schemes were the most frequent solutions for sustainable health system financing in developed countries.

    Conclusion

    Innovative solutions are used to strengthen the sustainability of the health financing system in developed countries. Iran’s policymakers can sustain the country’s health system financing by adopting and adapting these solutions.

    Keywords: Sustainable health financing, developed countries, health system, scoping review