فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه ابراهیمیان، حاجیه رجبی فرجاد، حمیدرضا کردلوئی صفحات 11-42
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت اجرای سیاست های بالادستی علم و فناوری به منظور نیل به دانشگاه کارآفرین، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل اجرای سیاست های ابلاغی رهبرمعظم انقلاب اسلامی در خصوص دانشگاه کارآفرین انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش از هدف توسعه ای و از لحاظ ماهیت، از نوع پژوهش های کیفی محسوب می شود. جامعه مشارکت کنندگان پژوهش شامل خبرگان علمی حوزه کارآفرینی و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی بودند که با روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی و هدفمند (از نوع فرد ماهر) انتخاب شدند و با توجه به اصل اشباع نظری داده ها، حجم نمونه، 15 نفر تعیین شد. ابزارگردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. روایی مصاحبه ها از طریق بازآزمون  و پایایی نیز از طریق محاسبه ضریب توافق بین کدگذاران حاصل شد. روش تحلیل داده ها شامل تحلیل مضمون (تم) و کدگذاری به کمک نرم افزار مکس کیودا بود.

    یافته ها

    براساس یافته های تحقیق سه بعد حمایت ها، الزامات و تعاملات برای اجرای سیاست های علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری شناسایی شد، که 20 مولفه و 96 شاخص را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش برای بهبود اجرای سیاست های علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی مفید بوده و می تواند زمینه مناسبی برای سایر فعالیت های پژوهشی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: سیاست های علم و فناوری، اجرای خط مشی عمومی، دانشگاه کارآفرین، حمایت ها، الزامات و تعاملات
  • حسین طاهری، پرویز آهی، سعید مسروری صفحات 43-72
    زمینه و هدف

    ریشه بسیاری از مشکلات حوزه آموزش تیراندازی نگاه مسیولین و مدیران به این موضوع و عدم استفاده از روش های علمی است، بنابراین هدف از مطالعه حاضر شناسایی عوامل مدیریتی موثر بر ارتقای مهارت تیراندازی ثابت کارکنان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    روش

    پژوهش کیفی حاضر، پژوهشی کاربردی است که به روش تحلیل مضمون انجام شد. مشارکت کننده که تعداد آن ها نیز بر اساس اصل اشباع نظری کنترل شد، شامل 17 نفر از مدیران، اساتید، خبرگان، قهرمانان و صاحب نظران مرتبط با آموزش تیراندازی در سطح فرماندهی انتظامی بودند که به صورت قضاوتی هدفمند انتخاب و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته، اطلاعات مورد نیاز از آن ها گردآوری شد. همچنین در این پژوهش از نرم افزار «مکس کیودا» برای تحلیل و کدگذاری داده های متنی استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به اهداف پژوهش، تعداد 153 کد در قالب 139 مضمون پایه استخراج شد و سپس مضامین دارای مفاهیم یکسان در یکدیگر ادغام و 6 مضمون سازمان دهنده (برنامه ریزی؛ سازماندهی؛ بسیج منابع و امکانات؛ نظارت و بازرسی؛ توسعه تعاملات و ارتقای انگیزه دست اندرکاران تیراندازی) در قالب 1 مضمون فراگیر با عنوان عوامل مدیریتی موثر بر ارتقای مهارت تیراندازی ثابت کارکنان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    مدیریت آموزش تیراندازی به اهداف ثابت، فرایندی پویاست که با در نظر گرفتن ظرفیت های سازمان انتظامی کشور قابلیت پیاده سازی در برنامه های کوتاه و میان مدت را دارد، از همین رو توجه به مضامین شناسایی شده در این مطالعه و تلاش برای پیاده سازی آنها می تواند منشاء تحولات موثری در مدیریت آموزش و ارتقاء سطح تیراندازی به اهداف ثابت باشد.

    کلیدواژگان: تیراندازی، مدیریت، آموزش، اهداف ثابت، مهارت تیراندازی
  • علی غلامی، رضا حسین پور، ابوالفضل پاسبان صفحات 73-102
    زمینه و هدف

    امروزه داشتن نیروی انسانی به روز و کارآمد، مستلزم ارایه برنامه های منظم، دقیق و کارا در حیطه آموزش است. در این میان، مشخص کردن میزان اثربخشی آموزش ها در جهت رسیدن به اهداف، امری ضروری و حایز اهمیت می باشد. در نظام آموزش عالی، کیفیت مطلوب آموزش، ازجمله دغدغه هایی است که همیشه نظام های دانشگاهی برای دستیابی به آن تلاش می کنند. ارتقای مستمر کیفیت آموزش مستلزم استفاده از سنجش اثربخشی آموزشی با بهرگیری الگوی مناسب که نتایج حاصله بتواند بیشترین اطمینان را در برگیرد، می باشد؛ هدف پژوهش پیش رو، شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های سنجش اثربخشی دوره کارشناسی ارشد رشته ی مدیریت نظارت و بازرسی دانشگاه جامع امام حسین (ع) می باشد.

    روش

    این پژوهش با روش شناسی از نوع کیفی و باهدف کاربردی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مسیولین، مدیران و کارشناسان آموزشی دانشگاه و اساتید آن بودند. نمونه پژوهش شامل 16 نفر از خبرگان جامعه مذکور که بصورت هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از روش میدانی و از ابزار مصاحبه ساختاریافته و برای تحلیل داده های بدست آمده، از آزمون دوجمله ای (نرم افزارهای Spss و Excel) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، الگوی سنجش اثربخشی دوره کارشناسی ارشد مدیریت نظارت و بازرسی شامل 4 بعد، 17 مولفه و 82 شاخص می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که این الگو کاملا علمی و متناسب با بوم و شرایط سازمان مطبوع و مبتنی بر اهداف و انتظارات دوره می باشد، که با استفاده از آن می توان به سنجش اثربخشی اطمینان-بخش دوره مذکور پرداخت.

    کلیدواژگان: الگو، سنجش اثربخشی آموزش، دوره کارشناسی ارشد
  • طیبه نیکبخت، حمیدرضا معتمد، علیرضا قاسمی زاد صفحات 103-146
    زمینه و هدف

    علوم انسانی جایگاه خاصی در پیشرفت علمی، توسعه و تمدن بشری دارد. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی کاربردی سازی علوم انسانی و موانع آن از دیدگاه اساتید دانشگاه یاسوج است.

    روش

    پژوهش حاضر با ماهیت اکتشافی- بنیادی انجام گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای و میدانی بوده است و ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و پرسشنامه بود. برای اعتبارسنجی مدل بر اساس معیارهای استخراج شده از بخش کیفی، از نظرات کلیه اعضای هییت علمی رشته های علوم انسانی دانشگاه یاسوج استفاده شده است. کل جامعه آماری 452 نفر بوده اند. بر اساس جدول کوهن 181 نفر به صورت هدفمند، انتخاب شده اند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نظریه داده بنیاد و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاصل از کدگذاری باز داده های کیفی پژوهش نشان می دهد که تعداد 52 کد باز در قالب 10 مقوله موانع حمایتی، موانع اقتصادی-مالی، فرهنگی، سیاسی، ساختاری، کاربردی، انگیزشی، مفردی، روان شناختی و آموزشی استخراج شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد از دیدگاه پاسخگویان موانع حمایتی در رتبه اول، موانع آموزشی در رتبه دوم و موانع ساختاری در رتبه سوم اهمیت قرار گرفته اند. هم چنین نتایج ارایه شده نشان می دهد شرایط علی بر شرایط زمینه ای، شرایط علی بر شرایط مداخله گر، شرایط علی بر راهبردها و راهبردها بر پیامدها تاثیر آماری معنادار داشته اند و این اثرات از نوع افزایشی (مستقیم) بوده است.

    کلیدواژگان: موانع کاربردی سازی، علوم انسانی، دانشگاه یاسوج
  • رویا شهریاری، علی تقی پور ظهیر، رضا شعبان نژاد خاص، محمد صاحب الزمانی صفحات 147-178
    زمینه و هدف

    بحث ارتقاء آموزش و پرورش یکی از مهم ترین بحث هایی می باشد که تلاش های قابل توجهی را به خود معطوف کرده است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های نظام آموزشی در مدارس غیردولتی با تاکید بر آموزش هزاره سوم می باشد.

    روش

    روش تحقیق ترکیبی مبتنی بر تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی اساتید رشته مدیریت آموزشی و علوم تربیتی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، مدیران عالی و میانی در نظام آموزش و پرورش و صاحب نظران و کارشناسان مبحث مورد تحقیق و در بخش کمی، معلمان مدارس پسرانه و دخترانه مقطع ابتدایی در مناطق 19 گانه آموزش و پرورش تهران به تعداد 8764 نفر بوده، ابزار گردآوری در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه عمیق و در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته 124 گویه ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی استفاده شد. داده های کیفی با تکنیک گرندد تیوری در نرم افزار  ATLAS.ti و داده های کمی با تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در نرم افزارهای SPSS وAMOS   تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که مدل پارادایمی دارای 30 مولفه (مفهوم) است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی مولفه های مدل پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان از اهمیت بیشتر «پیامد» و مولفه «جلب مشارکت عمومی» دارد.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی، آموزش غیردولتی، آموزش هزاره سوم، مقطع ابتدایی
  • جواد غلامیان، سحر پیرجمادی، احمد محمودی، سجاد جواهری طهرانی صفحات 179-205
    زمینه و هدف

    تقویت و توسعه آمادگی جسمانی کارکنان فرماندهی انتظامی که رابطه مستقیم با توان رزمی این نیروها دارد، از ضرورت های تربیت بدنی فرماندهی انتظامی به شمار می آید. هدف از پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر میزان فعالیت های ورزشی (مطالعه موردی کارکنان فرماندهی انتظامی) بود. 

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و در دسته تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی بود که به صورت میدانی اجرا گردید. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان مرد فرماندهی انتظامی استان خراسان رضوی بودند که تعداد 384 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استاندارد استفاده شد. </em>روایی صوری و محتوایی پرسش نامه توسط متخصصان تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بالای 7/0 به دست آمد. در تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی مانند آزمون فریدمن، تی تک نمونه ای در نرم افزار «SPSS» استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که به ترتیب انگیزه های درونی و انگیزه های بیرونی به عنوان عوامل سوق دهنده مشارکت کارکنان فرماندهی انتظامی در فعالیت های ورزشی شناخته شد. همچنین به ترتیب عوامل روانی- فردی، نداشتن دسترسی به امکانات، امکانات و تسهیلات و نبود علاقه از عوامل بازدارنده مشارکت کارکنان فرماندهی انتظامی در فعالیت های ورزشی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر بر لزوم تقویت شاخص هایی از قبیل تقویت انگیزه های درونی و بیرونی کارکنان، اماکن و تجهیزات ورزشی مناسب، مهیا نمودن تمهیداتی برای رفت وآمد نیروهای نظامی در زمان کار و یا اوقات فراغت، وضع قوانین سازمانی، تعیین پاداش، ایجاد ارتباطات اجتماعی، برگزاری مسابقات ورزشی و معرفی ورزشکاران منتخب، برگزاری کارگاه ها و همایش های ورزشی، بررسی مسایل روانی و فردی کارکنان و استفاده از فعالیت های ورزشی متنوع به منظور علاقه مند نمودن کارکنان به ورزش تاکید دارد.

    کلیدواژگان: امکانات، انگیزه، فعالیت ورزشی، کارکنان، فرماندهی انتظامی
|
  • Marzieh Ebrahimian, hajieh Rajabi Farjad, hamidreza kordlouie Pages 11-42
    Background and purpose

    Considering the importance of implementing upstream policies of science and technology in order to achieve an entrepreneurial university, the present research was conducted with the aim of designing a model for the implementation of the policies announced by the Supreme Leader of the Islamic Revolution regarding the entrepreneurial university.

    Method

    The research method is considered to be a developmental goal and qualitative research in terms of its nature. The community of research participants included scientific experts in the field of entrepreneurship and managers of Islamic Azad University, who were selected by non-probability judgmental and purposeful sampling method (expert sampling) and according to the principle of theoretical saturation of data, the sample size 15 people were appointed. The data collection tool included a semi-structured interview. The validity of the interviews was obtained through retesting and the reliability was obtained through the calculation of the agreement coefficient between the coders. The method of data analysis included theme analysis and coding using Max QDA software.

     Findings:

     Based on the findings of the research, three dimensions of support, requirements and interactions were identified for the implementation of science and technology policies announced by the Supreme Leader, which includes 20 components and 96 indicators.

    Conclusion

    The results of this research are useful for improving the implementation of the science and technology policies announced by the Supreme Leader in Islamic Azad University and can provide a suitable background for other research activities.

    Keywords: science, technology policies, public policy implementation, entrepreneurial university, support, requirements, interactions
  • Hossein Taheri, parviz ahi, said Masruri Pages 43-72
    Background and purpose

     The root of many problems in the field of shooting training is the view of officials and managers on this issue and the lack of use of scientific methods, so the purpose of this study is to identify the management factors that are effective in improving the steady shooting skills of employees of the police command of the Islamic Republic of Iran.

    Method:

    The current qualitative research is an applied research that was conducted using thematic analysis method. The participants, whose number was also controlled based on the principle of theoretical saturation, included 17 managers, professors, experts, heroes and experts related to shooting training at the level of the police command, who were selected based on a purposeful judgment and using a semi-structured interview tool, information The necessary items were collected from them. Also, in this research, "Max Kyuda" software was used to analyze and code the textual data, in order to check the validity of the tool used, two review methods were used by the participants and non-participating experts in the research.

    Findings:

    According to the objectives of the research, 153 codes were extracted in the form of 139 basic themes, and then themes with the same concepts were integrated and 6 organizing themes (planning, organizing, mobilizing resources and facilities, monitoring and inspection, developing interactions and promoting The motivation of those involved in shooting) was formed in the form of 1 overarching theme with the title of management factors effective in improving the steady shooting skills of employees of the police command of the Islamic Republic of Iran.

    Conclusion:

    The management of fixed target shooting training is a dynamic process that can be implemented in short and medium-term programs, taking into account the capacities of the country's law enforcement organization, therefore paying attention to the themes identified in this study and trying to implement them, can be the source of effective changes. Be consistent in the management of shooting training.

    Keywords: shooting, management, training, fixed goals, Shooting skill
  • Ali Gholami, Reza Hossenpur, Abolfazl Paseban Pages 73-102
    Background and purpose

    Today, in the higher education system, determining the effectiveness of education and achieving the desired quality of education is one of the main concerns.The purpose of the upcoming research is to identify the dimensions, components and indicators of measuring the effectiveness of the master's course in the field of management, supervision and inspection of Imam Hossein (AS) University.

    Method

    This research was conducted with a qualitative methodology and applied purpose. The statistical population of the research included all officials, managers and educational experts of the university and its professors. The research sample includes 16 experts from the mentioned community who were selected purposefully. Field method and structured interview tool were used to collect data, and binomial test (Spss and Excel software) was used to analyze the obtained data.

    Findings

    The findings of the research showed that the model designed and presented by the researchers in measuring the effectiveness of the master's course in supervision and inspection management includes 4 dimensions (input, process, output, outcome), 17 components and 82 indicators. is.

    Conclusion

    The results of this study indicate that this model is a comprehensive and local system that evaluates all the elements involved in the effectiveness of the training course and in case of weakness and drawback , it is suggested to improve and improve the elements for the effectiveness of the course .this will eventually lead to the effectiveness

    Keywords: model, training course, assessment, effectiveness, master's degree
  • Tayyebeh Nikbakht, Hamidreza Motamed, alireza Ghasemi Zad Pages 103-146
    Background and Objectives

    The aim of the current research is to design a model for the application of humanities and its obstacles from the point of view of professors of higher education centers of Yasouj University.

    Method

    The current research was conducted with an exploratory-fundamental nature. Data analysis was done in the qualitative section using foundational data theory. The data collection method in this research was library and field, and the data collection tool was a semi-structured interview with experts and a questionnaire. To validate the model based on the criteria extracted from the qualitative section, the opinions of all the faculty members of Yasouj University's humanities disciplines have been used. The total statistical population was 452 people. Based on Cohen's table, 181 people were selected purposefully. Foundation data theory and structural equation modeling have been used to analyze the data.

    Results

    The results obtained from the open coding of the qualitative research data show that 52 open codes were extracted in the form of 10 categories of support barriers, economic-financial, cultural, political, structural, practical, motivational, individual, psychological, and educational barriers. The results show that from the point of view of the respondents, support barriers are ranked first, educational barriers are ranked second, and structural barriers are ranked third. Also, the presented results show that the causal conditions had a statistically significant effect on the background conditions, the causal conditions on the intervening conditions, the causal conditions on the strategies, and the strategies on the outcomes, and these effects were of an incremental (direct) type.

    Conclusion

    According to the results, it can be said that in the studied society, the variable of obstacles to the application of humanities has been placed at the desired level. In other words, according to the average obtained for this variable, it can be said that the status of obstacles to the application of humanities in the studied society has been measured above the average level.

    Keywords: Application Model, Human Sciences, Yasouj University, support barriers, management
  • Roya Shahriyari, Ali Taghipour Zahir, Reza Shabannezhad Khas, Mohammad Sahebalzamani Pages 147-178
    Background and Aim

    The discussion of improving education is one of the most important discussions that has focused significant efforts. The purpose of this research is to identify the dimensions, components, and indicators of the educational system in non-governmental schools with an emphasis on the education of the third millennium.

    Method

    The combined research method is based on exploratory mixed research (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative part is the professors of educational management and educational sciences in universities and higher education centers, high and middle managers in the education system and experts and experts of the researched topic, and in the quantitative part, the teachers of boys' and girls' schools There were 8,764 primary students in 19 educational districts of Tehran. The collection tool was used in the qualitative section using an in-depth interview and in the quantitative section, a 124-item researcher-made questionnaire was used using the relative cluster sampling method. Qualitative data were analyzed with ground theory technique in ATLAS.ti software and quantitative data were analyzed with structural equation modeling technique and exploratory and confirmatory factor analysis tests in SPSS and AMOS software.

    Findings

    The results of the qualitative part indicate that the paradigm model has 30 components (concepts). The results of the quantitative part showed that all the components of the research model were confirmed.

    Conclusion

    The results of the research showed the importance of "consequence" and the component of "attracting public participation".

    Keywords: educational system, non-governmental education, third millennium education, elementary level
  • Javad Gholamian, sahar pirjamadi, Ahmad Mahmoudi, Sajad Javaheri Tehrani Pages 179-205
    Background and Aim

    The purpose of this study was to analyze the factors affecting the amount of sports walking (case study of police force employees).

    Method

    The statistical population included all the male employees of the Khorasan Razavi police force, of which 384 were selected as a sample by stratified sampling. The Face and content validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha above 0.7. In the data analysis, descriptive statistics and inferential statistics such as Friedman's test and t-test were used in SPSS version 26 software.

    findings

    The results of the research showed that internal motivations and external motivations were recognized as factors driving the participation of police command staff in sports walking. Also, according to psychological-personal factors, not having access to facilities, facilities and facilities and lack of interest were among the factors preventing the participation of police command staff in sports walking.

    Results

    The results of the current research on the need to strengthen indicators such as strengthening the internal and external motivations of employees, suitable sports facilities and equipment, preparing arrangements for the movement of military forces during work or leisure time, establishing organizational rules, determining rewards, creating social connections, holding competitions. Sports and introduction of selected athletes, holding sports workshops and conferences, examining the psychological and individual issues of employees and using various sports activities in order to make employees interested in sports are emphasized.

    Keywords: Employees, Facilities, Motivation, Police force, Sport Activity