فهرست مطالب

بهبود مدیریت - پیاپی 59 (بهار 1402)

فصلنامه بهبود مدیریت
پیاپی 59 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا فرتوک زاده صفحات 1-7

    اقتصاد ایران دهه هاست که بدون برخورداری از یک طرح ژیواکونومیک، به سرگردانی و سردرگمی در حاشیه نظم آنگلوساکسونی مبتلا شده است. ابتکار ایلاف،تلاشی است برای صورت بندی طرح ژیواکونومیک آینده کشور. طرحی برای احیای مزیت های ازدست رفته ژیواکونومی ایران در چهارراه تاریخی راه ابریشم. طرحی برای وصل کردن زنجیره های ارزش ملی به بازارهای منطقه و ارتقای تراز تجاری درون منطقه ای.قوای محرکه ابتکار ایلاف، محیطهای هوشمند همکاری صنعتی و تجاری هستند که منظومه کاملی از طرفین عرضه و تقاضا در دو یا چند کشور را در خود جای می دهند. این محیط های هوشمند همکاری که پلتفرم های ایلافی نامیده میشوند، با ایجاد امکان تامین مالی، تصفیه حساب و مصون سازی داخلی موجب خلق مزیت پایدار و وفاداری به همکاری درازمدت می شوند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، پیشرفت، ایران، ژئواستراتژی
  • میلاد همایونی زاده*، سید سروش قاضی نوری، جهانیار بامدادصوفی، محمد نقی زاده صفحات 8-33

    سرمایه گذاران خطرپذیر در تعامل با شرکت های نوآفرین نقشی فراتر از تامین کننده منابع مالی برای این شرکت ها به عهده دارند و برای آن ها ارزش خلق می کنند. تحقیق حاضر با روش مطالعه موردی، به بررسی عوامل موثر بر الگوی همکاری سرمایه گذاران خطرپذیر و شرکت های نوآفرین با تمرکز بر ساز و کارهای خلق ارزش های غیرمالی، از طریق 23 مصاحبه نیمه ساختاریافته با معاونین و مشاورین دو سرمایه گذار خطرپذیر داخلی و 6 شرکت نوآفرین وابسته به آن ها در بازه زمانی (1393 تا 1400) پرداخته است. در این تحقیق عوامل موثر بر ساز و کارهای خلق ارزش های غیرمالی دو سرمایه گذار خطرپذیر منتخب با استفاده از تحلیل محتوای کیفی مصاحبه ها و کدگذاری محوری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد در هر دو سرمایه گذار خطرپذیر پنج عامل بیان شفاف انتظارات، اعتماد و احترام، انجام به موقع تعهدات، انعطاف پذیری بالا و عدم مداخله در امور اجرایی توسط سرمایه گذاران خطرپذیر، نقش موثری در ارزش آفرینی این سرمایه گذاران برای شرکت های نوآفرین داشته است و زمینه ساز موفقیت و تعامل اثربخش بین این دو مجموعه در دوره همکاری بوده است. از طرفی در دو عامل حضور موثر نماینده هیات مدیره و فرهنگ برنامه ریزی و کنترل بین این دو سرمایه گذار خطرپذیر تفاوت اساسی وجود دارد که علت آن، تفاوت در رویکردهای کنترل و حکمرانی آن ها در تعامل با شرکت های نوآفرین وابسته بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خطرپذیر، شرکت های نوآفرین، ارزش غیرمالی، ساز و کار، کنترل، حکمرانی
  • امیرحسین سعادت*، ابراهیم محمودزاده، علیرضا بوشهری، رضا حسنوی صفحات 34-61

    در جهان امروز، نوآوری مبحثی بسیار مهم برای همه صنایع، از جمله صنایع دفاعی است چراکه لازمه پشتیبانی از قدرت دفاعی، نوآوریها هستند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر استراتژیهای کسب و کار بر عملکرد نوآورانه به منظور رسیدن به عملکرد موثر در شرکتهای زیرمجموعه صنعت دفاعی انجام شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران میانی و رده بالای شرکتهای زیر مجموعه وزارت دفاع می باشد که از میان آنها 82 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود و پایایی آن با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ برابر با 0.87 بدست آمد. به منظور تحلیل داده های بدست آمده، از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک روش حداقل مربعات جزیی توسط نرم افزار آماری اسمارت پی ال اس (SMARTPLS) نسخه 2 بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده حاکی از وجود رابطه معناداری میان متغیرهای استراتژی کسب و کار و عملکرد نوآورانه است و قابلیتهای پیش بینی و کنترل و انعطاف پذیری استراتژیهای کسب و کار در ارتقا عملکرد نوآورانه موثر هستند. همچنین شاخص های برازندگی مدل حاکی از آن است که مدل ارایه شده از برازش مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: استراتژی، انعطاف پذیری، پیش بینی، نوآوری
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی* صفحات 62-87
    زنجیره های تامین برای مقابله با اختلالات باید تاب آور باشند. تحقیقات قبلی، تاب آوری را عمدتا در 3 مرحله بررسی کرده اند و تحقیقاتی که تاب آوری را در 5 مرحله بررسی کرده اند توالی مراحل آن را مشخص نکرده اند و عوامل کلیدی موفقیت را بر حسب مراحل 5 گانه تاب آوری مشخص نکرده اند. این تحقیق به منظور تعیین توالی مراحل 5گانه تاب آوری، شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در هر مرحله و مدل سازی عوامل در هر مرحله انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق خبرگان زنجیره تامین صنعت فرش ماشینی ایران است. شیوه نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی است. حجم نمونه در مرحله اول بر اساس اشباع نظری برابر با 18 نفر و در مرحله دوم برابر با 10 نفر تعیین گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل تماتیک و رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری فراگیر فازی استفاده شده است. نتایج نشان داد 27 عامل کلیدی برای موفقیت تاب آوری زنجیره تامین وجود دارد که در هر یک از مراحل 5 گانه تاب آوری به ترتیب 20، 19، 20، 6 و 6 عامل کلیدی قرار می گیرند. همچنین عوامل تعهد، رهبری، قدرت مالی، اعتماد، قابلیت ردیابی و برنامه ریزی بلاک چین اهمیت بالایی در تاب آوری دارند. بدین منظور انتخاب شرکای تجاری مناسب، استفاده از تیم های مدیریتی زنجیره تامین و رفع موانع به کارگیری فناوری بلاک چین توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین فرش ماشینی، تاب آوری، یادگیری، رشد
  • مرتضی پیری، میثم جعفری* صفحات 88-108

    شرکت های خودروسازی بایستی ابتکارات استراتژیک را برای رقابت و پاسخگویی به تقاضای پویای مشتریان در نظر بگیرند. در این راستا تولید انعطاف پذیر راهبردی است که در بهره وری، کیفیت محصول نهایی و آسیب پذیری های ناشی از تغییرات غیرمنتظره در حجم و ترکیب سفارشات در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل نفوذپذیری و نفوذگذاری عوامل موثر بر تولید انعطاف پذیر در صنعت خودروسازی ایران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و در زمره پژوهش های آمیخته با رویکرد کیفی و کمی است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی اساتید و خبرگان مدیریت صنعتی، مدیریت بازرگانی و مهندسی صنایع بود که با توجه به هدف پژوهش، نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند با استفاده از تکنیک گلوله برفی و به تعداد 26 نفر انجام شد. جامعه آماری این پژوهش در بخش کمی مدیران عالی و میانی شرکت های زیرمجموعه گروه سایپا بودند که 74 نفر از مدیران این حوزه در این پژوهش مشارکت کردند. در بخش کیفی، داده های بدست آمده از مصاحبه ها با بهره گیری از روش تحلیل تم و با استفاده از نرم افزار MAXQDA2020 منجر به استخراج 11 عامل موثر بر تولید انعطاف پذیر شد و تحلیل بخش کمی با استفاده از روش دی متل انجام پذیرفت. بر اساس تحلیل دی متل هوشمند سازی خطوط، بازمهندسی فرآیندها و زیرساخت های تکنولوژیکی بیشترین نفوذ را بر دیگر عوامل دارند. حرفه ای سازی سرمایه انسانی، خودکارسازی و پلتفرم های فناورانه نیز نسبت به سایر عوامل تحت نفوذ بیشتری قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: تولید انعطاف پذیر، صنعت خودروسازی، گروه سایپا، دی متل
  • جعفر قیدرخلجانی*، محمدحسین کریمی گوارشکی، علی طهماسب پور صفحات 109-136

    یکی از مسایلی که بیشتر سازمان ها با آن دست به گریبان هستند، استقرار اثربخش و پایدار نظام های مدیریتی، به ویژه نظام مدیریت ریسک است. بی گمان، نظام مدیریت ریسک در صنعت دفاعی به عنوان یک صنعت دولتی و ماموریت‏محور از اهمیت بیشتری برخوردار است. این پژوهش بر آن است تا به دلایل و عوامل مهم تاثیر گذار بر اثربخشی نظام مدیریت ریسک در یک صنعت دفاعی بپردازد و ضمن شناسایی عوامل آن، روابط، تاثیرگذاری، تاثیرپذیری و برهم کنش عوامل را مشخص نماید. همچنین چالش های پیش روی عدم موفقیت در جاری سازی مداوم و کارآمد مدیریت ریسک را تعیین و راهکارهایی برای کاهش و رفع این موانع ارایه دهد. در این پژوهش، پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و بررسی نظرات خبرگان دفاعی، 30 عامل مهم تاثیرگذار شناسایی و در قالب 6 بعد دسته بندی شد که این عوامل و بعد ها از طریق رویکرد پرسشنامه ای و با روش های تحلیل اهمیت-عملکرد (IPA)، ارزیابی و آزمون تصمیم گیری دیمتل و مدل سازی معادلات ساختاری، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد عواملی که در دو بعد «نظام مندی مدیریت ریسک» و «ساختار مدیریتی/رهبری ریسک پذیر» قرار دارند، بیشترین تاثیر گذاری، اهمیت و اولویت را برای اقدامات بهبود دارا هستند. برخی از این عوامل عبارتند از: پیشرو بودن مدیران و رهبران سازمان به تغییر و ترویج برنامه های مدیریت ریسک، پویایی و نگاه عمیق به ریسک های راهبردی، شناسایی، ارزیابی و کنترل تغییرات فرهنگ ریسک، تخصیص منابع مالی و غیر مالی کافی و متوازن، اجرای کامل گام ها و فرآیند های مدیریت ریسک و قدردانی مناسب از عملکرد کارکنان.

    کلیدواژگان: اثربخشی، نظام مدیریت ریسک، تحلیل اهمیت-عملکرد(IPA)، روش ارزیابی و آزمون تصمیم گیری دیمتل (DEMATEL)، روش مدل سازی معادلات ساختاری
  • مجید کردبچه*، رکسانا فکری، غلامرضا اسماعیلیان صفحات 137-162

    فرآیند توسعه خانواده محصول که با ایجاد گروهی از محصولات مرتبط با هم، با اجزاء ثابت و بخشی با اجزاء متفاوت در هر محصول تجلی می یابد، پاسخی به نیازهای متنوع بازار و گروه های مختلف مشتری می باشد. این فرایند، همواره با ریسک هایی مواجه است و معمولا عدم شناخت ریسک های مسبب و روابط مابین آنها همچنین فرض مستقل بودن هر ریسک منجر به کاهش اثر بخشی اقدامات مدیریت ریسک و انحراف از دستیابی به نتایج مورد انتظار می گردد. این تحقیق ضمن تعیین مراحل این فرایند و شناخت ابعاد محیط بیرون و درون در هر مرحله با استفاده از تجربیات 18 خبره در صنایع خودروسازی، ریسک های فرایند توسعه خانواده محصول را با کمک نظریه داده بنیاد احصاء نموده است. روش مدل سازی معادلات ساختاری برای تعیین روابط متقابل بین ریسک ها و یافتن ریسک های مسبب استفاده و نتیجه حاصل از مطالعات و محاسبات صورت گرفته منجر به شناخت ریسک های نیاز، الزامات، عملکرد، طراحی، برنامه ریزی، ساخت/برون سپاری و مالی گردید. همچنین ریسک های خوشه بندی مشتریان، مدولاریتی و ریسک فنی مشخصات طراحی قطعات برای اولین بار مختص این فرایند شناسایی گردیدند. نتایج نشان می دهد که مدیریت ریسک در مراحل ابتدایی، منجر به احتمال بروز کمتر ریسک های مراحل پایانی می گردد. برای مواجهه اثربخش با ریسک هدف بطور مثال ریسک مالی، می بایست ریسک های تاثیرگذار بر آن یعنی ریسک های برنامه ریزی و ساخت/ برون سپاری را مدیریت نمود. مدیران اجرایی می توانند با تمرکز بر کنترل ریسک هایی که بعنوان علت ریشه ای، ریسک هدف عمل می نمایند، به موفقیت بیشتری دست یافته و با اطمینان بیشتری به پیش روند.

    کلیدواژگان: فرایندتوسعه خانواده محصول، مدیریت ریسک، نظریه داده بنیاد، تحلیل عاملی، روش معادلات ساختاری
|
  • Hamidreza Fartoukzadeh Pages 1-7

    For decades, Iran's economy, without having a geo-economic plan, has suffered from confusion and confusion on the margins of the Anglo-Saxon order. "ILAF initiative" is an attempt to formulate the country's future geo-economic plan; A plan to revive the lost advantages of Iran's geo-economy at the historical crossroads of the Silk Road; and a plan to connect national value chains to regional markets and improve intra-regional trade balance. The driving forces of "ILAF initiative" are the intelligent environments of industrial and commercial cooperation, which include a complete system of supply and demand sides in two or more countries. These intelligent cooperation environments, which are called "ILAF platforms", create a stable advantage and loyalty to long-term cooperation by enabling financing, account settlement, and internal protection.

    Keywords: Policy making, progress, Iran, geostrategy
  • Milad Homayounizadeh *, Seyed Soroush Ghazi Nouri, Jahanyar Bamdadsufi, Mohammad Naghizadeh Pages 8-33

    In interacting with Start-ups, venture capitalists play a role beyond providing financial resources for these companies and create value for them. The present research, using the case study method, investigates the factors affecting the cooperation pattern of venture capitalists and innovative companies, focusing on the mechanisms of creating non-financial values, through 23 semi-structured interviews with the deputies and consultants of two domestic venture capitalists and 6 start-ups affiliated with them in the time period (1393 to 1400) has been covered. In this research, the effective factors on the non-financial value creation mechanisms of two selected venture capitalists have been investigated using qualitative content analysis of interviews and axial coding. The results of this research show that in both venture capitalists, the five factors of clear expression of expectations, trust and respect, timely fulfillment of obligations, high flexibility and non-interference in executive affairs by venture capitalists have played an effective role in the value creation of these investors for start-ups and laid the groundwork. The success and effective interaction between these two collections has been in the period of cooperation. On the other hand, there is a fundamental difference between these two venture capitalists in the two factors of the effective presence of the board of directors representative and the culture of planning and control, which is due to the difference in their control and governance approaches in interacting with start-ups.

    Keywords: Venture Capital, Startup Company, Non-Financial Values, Mechanism, Control, Governance
  • Amirhosein Saadat *, Ebrahim Mahmoodzadeh, Alireza Bushehri, Reza Hosnavi Pages 34-61

    In today's world, innovation is a very important issue for all industries, including the defense industry, because innovations are needed to support defense power. Therefore, the present study aimed to investigate the impact of business strategies on innovative performance in order to achieve effective performance in companies under the defense industry. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method. The statistical population of this study includes middle managers and top managers of 82 companies under the Ministry of Defense who were selected by simple random sampling for the research sample. The main data collection tool was a researcher-made questionnaire and its reliability was obtained by calculating Cronbach's alpha formula equal to 0.87. In order to analyze the obtained data, structural equation modeling using partial least squares method was used by SMARTPLS statistical software version 2. The results indicate that there is a significant relationship between business strategy variables and innovative performance and the variables of predictability, control and flexibility of business strategies are effective in promoting innovative performance. Also, the fit indicators of the model indicate that the proposed model has a suitable fit.

    Keywords: strategy, flexibility, Predictability, Innovation
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi * Pages 62-87
    Supply chains must be resilient to deal with disruptions. Previous researches have mainly examined resilience in 3 stages, and researches that have examined resilience in 5 stages have not specified the sequence of its stages and have not specified the critical success factors in terms of the 5 stages of resilience. This research was done to determine the sequence of 5 stages of resilience, identify the critical success factors in each stage and model the factors in each stage. The statistical population of this research is the supply chain experts of Iran's machine-made carpet industry; judgmental and snowball sampling method is used, and the sample size was determined in the first stage based on theoretical saturation equal to 18 people and in the second stage equal to 10 people. To analyze the data, the method of thematic analysis and fuzzy total interpretative structural modelling approach has been used. The results showed that there are 27 critical success factors for supply chain resiliency, that are 20, 19, 20, 6 and 6 critical success factors in each of the five stages, respectively. Also, the factors of commitment, leadership, financial strength, trust, visibility and blockchain programming are of great importance in supply chain resiliency. For this purpose, it is recommended to choose suitable business partners, use supply chain management teams and use blockchain technology.
    Keywords: machine-made carpet supply chain, Resilience, Learning, growth
  • Morteza Piri, Meysam Jafary * Pages 88-108

    Automotive companies must consider strategic initiatives to compete and respond to dynamic customer demand. In this regard, flexible manufacturing is a strategy that is used in the productivity, quality of the final product and vulnerabilities caused by unexpected changes in the volume and mix of orders in the automotive industry. The current research aimed to identify and analyze the influenceability and Permeability factors affecting flexible manufacturing in Iran's automobile industry. This research is applied in terms of purpose and terms of research typology. It is among mixed research with qualitative and quantitative approaches. The statistical population of this research was the professors and experts of industrial management, business management and industrial engineering in the qualitative section, and according to the purpose of the research, sampling in this research was done in a targeted manner using the snowball technique and in the number of 26 people. The statistical population of this research was quantitatively senior and middle managers of Saipa group companies, who participated in this research using the convenience sampling method. In the qualitative part, the data obtained from the interviews using thematic analysis and MAXQDA2020 software led to the extraction of 11 factors affecting flexible manufacturing, and the analysis of the quantitative part was performed using the Dematel method. Based on Dematel analysis, the make-smart of lines, process re-engineering, and technological infrastructure significantly influence other factors. Professionalization of human capital, automation and technological platforms are also more permeability than other factors.

    Keywords: flexible production, automotive Industry, Saipa Group, DEMATEL
  • Jafar Gheidar-Kheljani *, M.H. Karimi Gavareshki, Ali Tahmasbpour Pages 109-136

    One of the issues that most organizations are struggling with is the effective and sustainable establishment of management systems, especially the risk management system.Undoubtedly, the risk management system is more important in the defense industry as a government and mission-oriented industry.This research aims to deal with the reasons and important factors affecting the effectiveness of the risk management system in a defense industry and while identifying its factors, determine the relationships, influence, effectiveness and interaction of the factors. Also, the challenges faced by the failure in continuous and efficient implementation of risk management and provide solutions to reduce and eliminate these obstacles, are determined. In this research, after conducting desk research and reviewing the opinions of defense experts, 30 important influential factors were identified and categorized into 6 dimensions and these dimensions and factors were analyzed through a questionnaire approach and with the methods of importance-performance analysis (IPA), Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) test and structural equation modeling. The results showed the factors that were placed in the two dimensions of "systematization of risk management" and "management structure/risk-taking leadership" have the most influence, importance and priority for improvement measures. Some of these factors include the initiative of the managers and leaders of the organization to change and promote risk management programs, dynamic and in-depth view at strategic risks, identifying, evaluating and controlling changes in the risk culture, allocating sufficient and balanced financial and non-financial resources, implementing complete steps and processes of risk management and appropriate recognition of employee performance.

    Keywords: effectiveness, risk management system, Importance-Performance Analysis (IPA), Decision-Making Trial, Evaluation Laboratory (DEMATEL) test, SmartPLS structural equation modeling method
  • Majid Kordbacheh *, Fekri Roksana, Golamreza Esmaeilian Pages 137-162

    The product family development process is a response to the diversified needs of markets and different customer clusters by a group of products with two fixed section part and variable section. The process is always faced with risks, usually not knowing the causative risks and the relationships between them. Also, the independent risk assumption leads to effectiveness decrease and deviations from achieving the expected results. Pay attention to the experiences of experts in mitigating risks, will lead to success. Along determining the dimensions of external and internal context, risks of the product family development process are identified by focusing on the grounded theory based on the experiences of 18 experts in Iranian automotive industry. A structural equation modeling approach was used to determining the interaction of risks and recognizing the risks that cause other risks. The results of studies and calculations led to recognition of needs risk, requirement risk, performance risk, design risk, scheduling risk, manufacturing/outsourcing risk and financial risk, also clustering of customers risk, parts design feature technical risk and modularity risk are firstly specified to the product family development process. Mitigate of risks in the early stages, leads to less occurrence probability of late-stage risks. As example to reduce financial risk, the risks that affect it, namely scheduling risk and manufacturing / outsourcing risk, must be managed. The executive managers could achieve greater success by focusing on controlling the root cause of objective risk, and make progress with more certainty.

    Keywords: Product family developing process, Risk Management, Grounded theory, structural equation modeling