فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم جهانشاهی*، لیلا درویش زاده صفحات 3-16

    کانسار کرومیت چشمه بید در افیولیت نیریز و 200 کیلومتری شمال شرق شیراز واقع است. توالی افیولیتی در این منطقه شامل سنگ های فرامافیک (دونیت، هارزبورژیت و پیروکسنیت) است. در این کانسار، کرومیت ها در پهنه انتقالی گوشته-پوسته قرار دارند و با غلاف دونیتی دربرگرفته شده اند. بر اساس بررسی های شیمی عناصر اصلی، کانی کرومیت از عناصر Al و Ti تهی و از Fe، Cr و Mg غنی است. محاسبه مقدار TiO2، Al2O3 و FeO/MgO نشان می دهد که ماگمای مادر از نوع بونینیتی و ترکیب آن در تعادل با کرومیتیت های انبانی است. این کرومیتیت ها ناشی از ذوب بخشی به نسبت بالای گوشته و تشکیل مذاب بونینیتی هستند که در نتیجه بالا آمدن و آمیختگی ماگما با هارزبورژیت های گوشته ای در محیط بالای منطقه فرورانش تشکیل شده اند. داده های شیمی کانی کرومیت و سنگ نگاری کرومیتیت کانسار چشمه بیدکه بزرگترین ذخیره کرومیت در افیولیت نیریز است نشانگر روندهای افزایشی و کاهشی کروم در کرومیتیت های موجود در منطقه بوده که با تطبیق بافتی بیانگر تزریق ماگمای جدید در دست کم دو تپ هستند؛ این موضوع با ضخامت عدسی های کرومیت و دمای تشکیل کرومیت تایید می شود.

    کلیدواژگان: کرومیت، چشمه بید، ماگمای بونینیتی، انبانی، افیولیت، نیریز
  • اعظم زاهدی*، محمد بومری صفحات 17-30

    کانسار مس خود در غرب یزد از مهم ترین کانسارهای اسکارنی منطقه معدنی تفت بوده که در بخش میانی کمربند ماگمایی ارومیه- دختر واقع است. نفوذ استوک گرانودیوریتی خود در بخش کربناتی سازند نایبند منجر به تشکیل کانسار اسکارنی مس گردیده و پهنه های اسکارنی متنوعی را ایجاد کرده است. تبادل های جرمی منجر به تغییرات کانی شناسی در پهنه های مختلف اسکارنی شده است. در این پژوهش، تغییرات جرمی عناصر و تحرک عنصری در پهنه های اسکارنی کانسار خود نسبت به سنگ های کربناتی دگرسان نشده محاسبه گردیده است. نتایج نشان داد که عناصر اصلی سیلسیم، آهن و منگنز بیش ترین افزایش جرم را در پهنه های اسکارنی دارند. عناصر خاکی نادر و همچنین سایر عناصر کمیاب چون ربیدیم، اورانیم، وانادیم، نیوبیم، کروم، ایتریم، مس و روی نیز افزایش جرم نشان داده اند. میزان غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک می تواند به فراوانی گارنت ها و ترکیب آن ها نسبت داده شود، به طوری که مقادیر عناصر خاکی نادر سبک در گارنت های آلومینیم دار نسبت به گارنت های آندرادیتی بیشتر است، چگونگی و علل ایجاد این تغییرات با استفاده از روش زمین شیمیایی محاسبه تغییرات جرم بحث شده است.

    کلیدواژگان: تغییرات جرم، پهنه های اسکارنی، خود، یزد
  • علی اکبر اسدی*، حبیب الله قاسمی، محسن مباشری صفحات 31-44

    مجموعه فرامافیک- مافیک آلپی سرگز-آبشور در جنوب شرقی بافت، به عنوان بخشی از توده های نفوذی فرامافیک-مافیک/افیولیتی منطقه حاجی آباد-اسفندقه، دربردارنده واحد زمین ساخت سنگ (هارزبورژیت برگواره و دونیت پورفیری آواری)، سنگ های فرامافیک-مافیک انباشتی لایه ای، توده بزرگ گابروی همسانگرد و دایک های پراکنده ریزگابرویی-دیابازی است. در این مجموعه، الیوین به عنوان فاز اصلی مافیک بازماندی در دونیت ها و هارزبورژیت های پورفیری آواری و فاز ماگمایی انباشتی در کرومیتیت ها، فرامافیک ها و مافیک های لایه ای حضور دارد. ترکیب این کانی اغلب کریزولیت است و در کرومیتیت ها، با ترکیب فورستریت مشخص می شود و با ترکیب های گوشته ای، پریدوتیت های آبیسال، توده های آلپی و الیوین های ماگمایی سری های انباشتی همخوانی دارد. درصد فورستریت در دونیت های پورفیری آواری به دلیل ماهیت دیرگداز تفاله ای و در کرومیتیت ها و دونیت های انباشتی لایه ای به دلیل تبلور زودرس به عنوان اولین فاز بلوری، بالاست و با ادامه جریان جدایش به سمت مافیک های لایه ای کاهش می یابد. این تغییرات می تواند بیانگر طبیعت بازمانده الیوین، تغییرات ترکیب ماگمای سازنده برآمده از گوشته غنی از منیزیم و نیز دگرگونی ها در خاستگاه و آشیانه ماگمایی باشد که در دیگر مجموعه های فرامافیک-مافیک منطقه اسفندقه نیز دیده شده و هماهنگی خوبی با توده های فرامافیک- مافیک نفوذی آلپی و متمایز از افیولیت ها نشان می دهند.

    کلیدواژگان: شیمی الیوین، مجموعه فرامافیک-مافیک، سرگز-آبشور، بافت، کرمان
  • مریم سوری، احمد احمدی خلجی*، محمد ابراهیمی، رسول اسمعیلی صفحات 45-58

    آمفیبولیت های مکران در موقعیت های مختلف کمربند افیولیتی مکران شمالی رخنمون دارند. براساس بررسی های سنگ شناسی و کانی شناسی، سنگ های این منطقه شامل آمفیبولیت معمولی (جهت یافته و توده ای)، گارنت-پیروکسن آمفیبولیت، اپیدوت-گارنت آمفیبولیت و مرمر هستند. کانی های آمفیبولیت های معمولی (جهت یافته و توده ای) شامل آمفیبول، پلاژیوکلاز، آپاتیت، زیرکن، کوارتز و اسفن هستند. افزون بر این کانی ها، در گارنت-پیروکسن آمفیبولیت ها، گارنت و پیروکسن و در اپیدوت-گارنت آمفیبولیت ها، اپیدوت، گارنت و پیروکسن نیز دیده می شود. مرمرها نیز دارای کلسیت با رخ مشخص، کوارتز و آمفیبول هستند. زمین شیمی آمفیبولیت ها نشان می دهد که این سنگ ها دارای خاستگاه آذرین با سنگ مادر بازالتی هستند که از یک گوشته غنی شده شکل گرفته اند. همچنین نمونه های مورد بررسی در گستره سری تولییتی تا انتقالی قرار دارند و براساس نمودارهای تغییرات عناصر خاکی نادر بهنجار شده به کندریت و بازالت پشته های میان اقیانوسی نوع مورب عادی (N-MORB) دارای الگوهای به نسبت شبیه بوده و از نظر ویژگی های زمین شیمیایی، مشابه بازالت های مورب و درون صفحه اقیانوسی هستند.

    کلیدواژگان: سنگ شناسی، شیمی سنگ کل، آمفیبولیت، گوشته ی غنی شده، مکران
  • غلامرضا تاج بخش*، مهناز خدامی، رضا منصف صفحات 59-74

    دایک های مافیک بسیاری با سن پالیوزوییک پیشین در توده گرانیتوییدی زریگان و واحدهای رسوبی میزبان آن در شمال شرق شهر بافق نفوذ کرده‫اند‫. این دایک ها از نظر سنگ شناسی، قلیایی گابرو تا مونزوگابرو با بافت های دانه متوسط تا ریز بین دانه ای تا دانه ای هستند. کانی های اصلی کلینوپیروکسن، آمفیبول و پلاژیوکلاز به همراه مقادیر کمتری بیوتیت، الیوین، فلدسپار قلیایی و نفلین در این سنگ ها دیده می شوند. آمفیبول ها از گروه کلسیمی و از نوع کرسوتیت - کرسوتیت پتاسیمی هستند. محاسبات زمین دما-فشارسنجی بر پایه این کانی، فشار و دمای تبلور کرسوتیت را 2/8-3/6 کیلوبار و 1113-1040 درجه سانتیگراد مشخص کرده اند‫. براساس ترکیب زمین شیمیایی، کرسوتیت ها در گستره آمفیبول های قلیایی، برآمده از گوشته و مربوط به محیط های زمین ساختی کشش درون قاره‫ای قرار دارند‫. با توجه به شواهد، این کانی ها در ماگماهای برآمده از خیز سست کره ای آغاز کافت پالیوتتیس به همراه عملکردهای کششی گسل های بنیادی قطعه پشت بادام متبلور شده‫اند.

    کلیدواژگان: آمفیبول، کرسوتیت، زمین دما-فشارسنجی، پالئوتتیس کافت، بافق
  • ملیحه نخعی*، سید احمد مظاهری، محمدحسن کریم پور، سید سعید محمدی صفحات 75-90

    در منطقه بیشه، هورنبلند دیوریت های پورفیری در سنگ های آهکی و توفی نفوذ نموده و اسکارن تشکیل داده اند. گارنت و پیروکسن به ترتیب فراوانترین کانی های اگزو اسکارن پیشرونده هستند. در مرحله پسرونده، اپیدوت، ترمولیت-اکتینولیت، کوارتز، کلسیت و کانی های کدر از جمله مگنتیت تشکیل شده اند. نتایج تجزیه ریزپردازش الکترونی نشان داد که گارنت های مورد بررسی به صورت محلول جامد آندرادیت و گروسولاریت هستند. گارنت های مورد بررسی تغییرات ناگهانی و نوسانی در نسبت Fe3+/Al دارند که این پدیده نتیجه تغییر شرایط محلول های گرمابی طی رشد است. پیروکسن های مورد بررسی، به عضو انتهایی دیوپسید نزدیک هستند به طوری که کمترین مقدار دیوپسید در آنها 97/64 درصد است. بر اساس ترکیب گارنت ها و پیروکسن ها، متوسط مقدار لگاریتم گریزندگی اکسیژن 18/20- مگا پاسکال محاسبه گردید. حضور مگنتیت، پیریت و پیروتیت به همراه کلسیت و کوارتز در مجموعه کانیایی پسرونده نشانگر دمای کمتر از 430 درجه سانتیگراد و گریزندگی گوگرد حدود  10-7 محلول های دگرنهاده کننده است.

    کلیدواژگان: اسکارن، تجزیه ریزپردازش الکترونی، بیشه، لوت
  • اسماعیل مرادیان تشنیزی، ناهید شبانیان*، علیرضا داودیان دهکردی، حسین عزیزی صفحات 91-104

    مجموعه ماگمایی- دگرگونی توتک بعنوان بخشی از کمربند بوانات در کمربند دگرگونی فشار بالا- دما پایین پهنه سنندج- سیرجان واقع است. مجموعه توتک از شیست ها، مرمرها، گنیس گرانیتی، متاگرانیتویید، متاآپلیت-گرانیت، آمفیبولیت ها و متادلریت با سن ها و درجه های دگرگونی و دگرشکلی متفاوت تشکیل شده است. با توجه به شواهد صحرایی، سنگ ها در سراسر مجموعه توزیع و پراکندگی یکنواختی ندارند و می توان مجموعه توتک را به دو زیرپهنه مرکزی و لبه ای تقسیم کرد. در زیرپهنه مرکزی، متاسدیمنت ها بیشتر بصورت شیست آهکی، میکاشیست ، گارنت مسکویت-شیست، کوارتز-فلدسپات- شیست و انواع متابازیت ها شامل آمفیبولیت و گارنت-آمفیبولیت هستند. این در حالی است که در زیرپهنه لبه ای، متاسدیمنت ها بیشتر بصورت بیوتیت-اپیدوت-شیست و متابازیت ها شامل آمفیبول-شیست و آمفیبولیت هستند. ترکیب شواهد صحرایی و ریزساختاری در متاسدیمنت ها و متابازیت های هر دو زیرپهنه بیانگر رخداد دگرشکلی متناسب با دگرگونی در حد رخساره آمفیبولیت تا شیست سبز در زیرپهنه مرکزی و رخداد دگرشکلی متناسب با رخساره دگرگونی شیست سبز در زیرپهنه لبه ای است.

    کلیدواژگان: مجموعه کانیایی، شیست و آمفیبولیت، دگرشکلی، مجموعه توتک، سنندج- سیرجان
  • اشرف ترکیان*، زهرا شیرمحمدی، فاطمه کوکبی، مهسا طهماسبی صفحات 105-122

    مجموعه دگرگونی سرتیپ آباد در شهرستان قروه (کردستان) بخشی از پهنه  سنندج - سیرجان است. این مجموعه از سنگ های دگرگونی ناحیه ای شامل انواعی از شیست (آمفیبول شیست، اکتینولیت شیست، میکاشیست و گارنت شیست)، مرمر، متادیوریت، متاگابرو و پاراگنیس و نیز سنگ های دگرگونی مجاورتی از نوع هورنفلس، تشکیل شده است. ترکیب کانی بیوتیت در شیست ها و پاراگنیس از نوع سیدروفیلیت و در هورنفلس ها و متادیوریت به ترتیب از نوع آنیتی و فلوگوپیتی است. آمفیبول ها در پاراگنیس ها از نوع هورنبلند و در متادیوریت ها دارای ترکیب اکتینولیت هستند. گارنت ها درگارنت میکاشیست از نوع آلماندن، پلاژیوکلازها در متادیوریت ها و متاگابروها از نوع لابرادوریتی و در پاراگنیس ها از نوع آندزین هستند. نتایج بررسی های کانی شناسی و دمافشارسنجی نشان می دهد که طیف سنگ های دگرگونی ناحیه ای در گستره رخساره شیست سبز تا اپیدوت آمفیبولیت و در مرز بین پهنه های بیوتیت تا استارولیت تشکیل شده اند در این راستا، برای انواع سنگ های دگرگونی مجاورتی دست بالا رخساره آلبیت اپیدوت هورنفلس در نظر گرفته می شود که برای سنگ های دگرگونی مجاورتی بیانگر قلمرو رخساره آلبیت اپیدوت هورنفلس در پهنه های زوییزیت تا آمفیبول است. در دماسنجی با روش های تک کانی بیوتیت و با دماسنج تبادلی گارنت-بیوتیت، میانگین دما برای سنگ های دگرگونی ناحیه ای حدود 567 درجه سانتی گراد و برای سنگ های دگرگونی مجاورتی حدود 647 درجه سانتی گراد به دست آمد. همچنین براساس دما-فشار سنجی به روش تک کانی بیوتیت، دما و فشار دگرگونی به طور میانگین برای مرحله دگرگونی M1 حدود 578 درجه سانتی گراد و 16/5 کیلوبار و برای مرحله M2 حدود 565 درجه سانتی گراد و 6/4 کیلوبار است. بر اساس بررسی های صحرایی، شواهد سنگ نگاری و داده های زمین شیمیایی سنگ های مادر از سنگ های رسوبی بوده و به ترتیب در سنگ های پاراگنیسی، هورنفلس ها و شیست ها از نوع آرکوز، ماسه سنگ تیره و شیل هستند.

    کلیدواژگان: دگرگونی، سنگ مادر، دماسنجی، متاگابرو، پاراگنیس، سنندج- سیرجان
  • مهرداد براتی*، آرزو محمدی، محمد هزاره، زینب فلاح کریمی صفحات 123-134

    منطقه مورد بررسی در 45 کیلومتری جنوب شرق همدان، در شمال شرق شهر ازندریان و شرق باتولیت الوند واقع شده است. گرافیت به دو صورت 1) رگه هایی به ضخامت 5 تا cm 10 در کنار رگه های کوارتزیتی دودی رنگ و 2) پراکنده در سنگ های دربردارنده بلورهای درشت مسکوویت، کوارتز، گارنت، آندالوزیت، کیانیت و بیوتیت در منطقه دیده می شود. سنگ میزبان گرافیت شیست های میکادار هستند. مهمترین ناخالصی همراه با گرافیت در منطقه سرسیت و مسکویت هستند. در الگوی پراش پرتوی ایکس (XRD) از نمونه ها، قله مربوط به گرافیت ششگوشی دیده شد. بررسی های دماسنجی نشان می دهد که 4 نوع سیال درگیر LCO2+VCO2+LH2O، LCO2+VCO2، VH2O+LH2O وLCO2+VH2O ، در رگه های کوارتز وجود دارند. دمای همگن شدگی برای سیال های درگیر در همه نمونه های دو فازی (در گستره 240-150) با میانگین C°180 و شوری ها بین 3 تا 4/16 درصد وزنی معادل نمک طعام برپایه سامانه H2O-CO2-NaCl هستند. چگالی های محاسبه شده برای سیال های درگیر در کوارتز از 87/0 تاgr/cm3 1 متغیر است. افزون بر این، حضور CO2 در سیال های درگیر نشانگر خاستگاه گرمابی رگه های کوارتزیت موجود در ذخیره است. نتایج بررسی های سنگ نگاری و مشخصه یابی فیزیکی کانی گرافیت بیانگر تشکیل این کانی از دگرگون شدن مواد آلی موجود در رسوب های اولیه تا حد رخساره آمفیبولیت بوده و کانی سازی گرافیت موجود در ذخیره در ارتباط مستقیم با تشکیل رگه گرمابی کوارتزی با خاستگاه دگرگونی است.

    کلیدواژگان: ازندریان، باتولیت الوند، گرافیت، سیال های درگیر، پراش پرتوی ایکس
  • محمد صالح آبیاری فرد، محمد لطفی، مهراج آقازاده*، نیما نظافتی صفحات 135-150

    کانسار آهن گوی داش در جنوب استان آذربایجان شرقی و در 27 کیلومتری جنوب غرب شهر قره آغاج در دورترین بخش شمال غربی پهنه سنندج- سیرجان واقع است. در این پژوهش، کانی شناسی کانسنگ و زمین شیمی توده های نفوذی مولد اسکارن بررسی شده است. گرانیتوییدهایی با ترکیب دیوریت- مونزودیوریت پورفیری و گرانودیوریت- مونزوگرانیت پورفیری به درون سنگ های کربناتی ژوراسیک نفوذ کرده و باعث کانی سازی اسکارن آهن گوی داش شده اند. کانسنگ بیشتر از مگنتیت به همراه کانی های فرعی هماتیت، پیریت، کالکوپیریت، تتراهدریت، تنانتیت و گوتیت تشکیل شده است. پهنه اسکارنی کانی های مختلفی از جمله گارنت (گروسولار و آندرادیت)، پیروکسن، کلریت، اپیدوت، اکتینولیت، کلسیت و کوارتز را شامل می شود. این مجموعه کانی شناسی، گویای ماهیت کلسیمی اسکارن است. سنگ های آذرین مولد اسکارن در نمودارهای زمین شیمیایی در گستره های گرانیت و مونزودیوریت جای می گیرند. همه این سنگ ها دارای ماهیت آهکی قلیایی، سنگ های دیوریتی دارای ماهیت متاآلومین و سنگ های گرانودیوریتی دارای ماهیت پرآلومین هستند. سنگ های گرانودیوریتی ماهیت آداکیتی با سیلیس بالا و سنگ های دیوریتی ماهیت آهکی قلیایی معمولی دارند. غنی شدگی از عناصر Rb، Th، Ba و U، و تهی شدگی از عناصر Nb و Ti نسبت به گوشته اولیه قابل مقایسه با سنگ های شکل گرفته در پهنه های فرورانشی است. الگوهای عناصر نادرخاکی بهنجار شده با کندریت برای سنگ های مورد بررسی تقریبا شبیه بوده و نشان دهنده غنی بودن آنها از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) در مقایسه با عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) هستند. نسبت LaN/YbN در این سنگ ها نشانگر نبود گارنت در محل خاستگاه و عمق کم تشکیل ماگماست. ماگمای مولد سنگ های گرانودیوریتی برآمده از ذوب پوسته زیرین نازک شده است. نسبت های Nb/Zr و Sr/Ce در این سنگ ها بیانگر ماگمای ناشی از ذوب پوسته اقیانوسی فرو رونده و رسوب های روی آن هستند. سنگ های مورد بررسی در قلمرو نفوذی های وابسته به فعالیت ماگمایی در کرانه فعال قاره، در یک کمان قاره ای جای دارد.

    کلیدواژگان: کانی زایی، اسکارن آهن، زمین شیمی، گرانیتوئیدهای دیوریت- مونزودیوریت پورفیری و گرانودیوریت- مونزوگرانیت، گوی داش
  • نادر گلشنی نسب، علیرضا جعفری راد*، محسن موید، نیما نظافتی صفحات 151-164

    منطقه جیزوان با مساحت 45 کیلومتر مربع در 70 کیلومتری شمال غرب زنجان و در پهنه فلززایی طارم- هشتجین واقع است. واحدهای سنگی عمده در منطقه جیزوان شامل توالی منظمی از طبقه های نازک لایه توف و توف برشی شده با ترکیب حدواسط تا بازیک با میان لایه هایی از آندزیت و بازالت به سن ایوسن است. افزون بر آن، واحدهای آتشفشانی تراکیتی و تراکی آندزیتی به سن الیگوسن نیز در منطقه گسترش دارند. در شرق منطقه، به بخش هایی از توالی توف و توف برشی شده، توده های نیمه عمیق کوارتز مونزونیت، مونزودیوریت و سینیت نفوذ کرده اند. در نتیجه این رویداد و به دلیل حضور ساختارهای خطی و نفوذ سیال های گرمابی، این سنگ ها دستخوش دگرسانی آرژیلیک پیشرفته شده اند. کانی سازی کربناتی (مالاکیت) و سولفیدی مس (کالکوپیریت، بورنیت، تتراهدریت-تنانتیت و کالکوسیت-کوولیت) به همراه کانی های پیریت، گالن، اسفالریت، آرسنوپیریت، کوارتز، کلسیت و گوتیت با بافت رگه-رگچه ای در واحدهای نام برده گسترش یافته اند. از بررسی میانبارهای سیال اولیه با دو فاز مایع و گاز، دماهای همگن شدگی از 6/95 تا °C 9/268 با بیشترین فراوانی در °C 185 ثبت شد. شوری سیال های کانه زا بین 65/4 تا 8/23 درصد وزنی معادل NaCl و چگالی آنها در گستره 77/0 تا 08/1 گرم بر سانتی متر مکعب است. براساس داده های میانبارهای سیال، آمیختگی آب های ماگمایی با آب های جوی عامل اصلی ته نشست عناصر فلزی و رخداد کانی سازی در منطقه جیزوان است. این نتایج، همپوشی بسیاری با داده های معرف قلمرو کانسارهای فراگرمایی (Epithermal) دارند.

    کلیدواژگان: سیال درگیر، کانی زایی، فراگرمایی، دگرسانی، منطقه جیزوان، پهنه طارم- هشتجین
  • عباس جوادیان، محمدرضا فدوی اسلام* صفحات 165-182

    لایه های نازک اکسید نیکل با موفقیت در دماهای بستر 440، 460، 480 و 500 درجه سانتی گراد، نرخ های پاشش 1، 5/2، 5، و 5/7 میلی لیتر بر دقیقه، حجم های محلول پاشش 50، 100، 150 و 200 میلی لیتر و غلظت های نیکل در محلول پاشش 5، 10، 15 و 20 درصد اتمی بر بسترهای شیشه ای با استفاده از پیش ماده کلرید نیکل شش آبه (NiCl2.6H2O) به روش افشانه گرمایی لایه نشانی شدند. ویژگی های ساختاری و نوری لایه های نازک بررسی شدند. آنها ماهیتی بس بلوری با ساختار تک فاز مکعبی NiO و با قله های مربوط به صفحات (111)، (200) و (220) با جهت گیری ترجیحی در راستای (111) را نشان می دهند. ریختار لایه های نازک شامل دانه های کروی در کل سطح و زبری متوسط ​​در گستره 71/28 تا 63/105 نانومتر تابع شرایط لایه نشانی است. گاف نوری و انرژی اورباخ نمونه ها به ترتیب در گسترهای 55/2 تا eV 49/3 و 41/0 تا eV  55/0 برآورد شدند.

    کلیدواژگان: اکسید نیکل، لایه نازک، افشانه گرمایی، شرایط لایه نشانی
  • ندا خراسانی پور، پروانه ایرانمنش*، سمیرا سعیدنیا صفحات 183-194

    در این پژوهش، نانوکامپوزیت  ZnS/MoS2به روش گرمابی و نانوکامپوزیت  ZnS/MoS2/Fe3O4 به روش هم رسوبی سنتز شدند. نخست نانوذرات ZnS سنتز شده و سپس با نانوساختار MoS2 بارگذاری شدند. در ادامه،  ZnS/MoS2 به دست آمده با نانوذرات مگنتایت Fe3O4 پوشش داده شدند و فرآورده پایانی به صورت نانوکامپوزیت ZnS/MoS2/Fe3O4 تهیه گردید. برای شناسایی و مشخصه یابی نمونه ها از آنالیزهای پراش سنج پرتوی ایکس (XRD)، طیف سنج های تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) و رامان، میکروسکوپ الکترونی تراگسیلی (TEM)، آزمون جذب و واجذب نیتروژن (BET) استفاده شد. با استفاده از طیف سنجی نورتابی (PL) ویژگی های نورتابی هر دو نانوکامپوزیت بررسی گردید. طیف تبدیل فوریه فروسرخ به خوبی تشکیل پیوندهای Zn-S،  Fe-Oو Mo-S را نشان داد. الگوی پراش پرتو ایکس حضور ساختار مکعبی ZnS و  Fe3O4و ساختار شش گوشی MoS2 را به خوبی تایید کرد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی به خوبی تشکیل نانوساختار ها را نشان دادند. در طیف PL، شدت قله ی نورتابی کاهش یافته نانوکامپوزیت  ZnS/MoS2/Fe3O4 می تواند ناشی از کاهش بازده بازترکیب الکترون-حفره نمونه ی سه تایی در مقایسه با نمونه ی دوتایی باشد. فعالیت فوتوکاتالیزوری ZnS/MoS2/Fe3O4 بر تخریب رنگ متیل نارنجی (MO) و اسید براون (AB)   با استفاده از تابش نور فرابنفش بررسی شد. نمونه فعالیت فوتوکاتالیزوری خوبی از خود نشان داد و هم چنین به دلیل ویژگی مغناطیسی به راحتی قابل بازیافت است که می تواند به عنوان فوتوکاتالیزور در واکنش های دیگر به کار رود.

    کلیدواژگان: هم رسوبی، گرمابی، نانو کامپوزیت، فعالیت فوتوکاتالیزوری، ZnS، MoS2، Fe3O4
  • مریم نقوی، احمد قلی زاده* صفحات 195-206

    ویژگی های ریزساختاری، نوری و فوتوکاتالیزوری نانو ذرات  LaMn1-xZnxO3 (15/0 ،1/0 ،05/0،0x =) با پراش سنج پرتو ایکس، طیف سنج های رامان و تبدیل فوریه فروسرخ، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی، طیف سنج پراکندگی انرژی پرتو X، و طیف سنج فرابنفش بررسی شد. نتایج ساختاری نشانگر یک گذار فاز ساختاری از لوزی رخ (گروه فضایی  ) به راست گوشه (گروه فضایی Pbnm I) است. منگنایت لانتانیم (LM) از امیدوار کننده ترین و کارآمدترین فوتوکاتالیزورها برای تخریب آلاینده های آلی است. برای تعیین عملکرد فوتوکاتالیزوری نانوذرات LaMn1-xZnxO3، اثر سه عامل مقدار کاتالیزور، pH محلول و زمان تابش بر تخریب محلول آبی متیل اورانژ (MO) و متیل بلو (MB) بررسی شد. 3O1/0Zn9/0MnLa برای تخریب MO و MB زیر تابش نور خورشید توانایی فوتوکاتالیزوری بالاتری را نسبت به LM نشان داد. سازوکار احتمالی برای عملکرد فوتوکاتالیزوری بهتر نمونه ها مورد بحث قرار گرفت. نمونه 3O1/0Zn9/0MnLa پس از شش چرخه تخریب MO و MB در شرایط یکسان، هیچ اتلاف قابل توجهی را نشان نداد.

    کلیدواژگان: منگنایت لانتالیم، ویژگی های ریزساختاری، ویژگی های نوری، گذار فاز ساختاری، تخریب فوتوکاتالیزوری
|
  • Maryam Jahanshahi*, Laila Darvishzadeh Pages 3-16

    Cheshmeh-Bid chromite deposit is located in Nayriz ophiolite, about 200 km northeast of Shiraz. The ophiolite sequences in this area include ultramafic rocks (dunite, harzburgite, and pyroxenite). In this deposit, chromites are present in the mantle-crust transition zone and are enclosed by dunite. Based on chemical studies of major elements, chromite is depleted from Al and Ti elements and enriched by Fe, Cr and Mg. The calculated values of TiO2, Al2O3 and FeO/MgO indicates that the parent magma is the Boninite magma type with composition equilibrium to the podiform chromites. These chromitites are the result of relatively high melting of the mantle and Boninite melt, which are formed as a result of rising and mixing of magma with mantle harzburgites in the upper environment of the subduction zone. Variations in the chromite mineral composition along with the textural changes in host ores indicate the injection of at least two mineralizing melts in the study area.

    Keywords: Chromite, Cheshmeh-Bid, boninitic magma, podiform, ophiolite, Nayriz
  • Azam Zahedi*, Mohammad Boomeri Pages 17-30

    Khut Copper deposit, located in west of Yazd, is one of the most important skarn deposits in Taft mining area where it is locateds in the middle part of the Urumieh-Dokhtar magmatic belt. Intrusion of Khut granodioritic stock into carbonate component of the Nayband Formation has led to the formation of Cu skarn deposit and different skarn zones. Mass changes has led to mineralogical variations in the different skarn zones. In this paper, element mass changes and element mobility in the skarn zones relative to the unaltered carbonates rocks are calculated. Results of these calculations show the most mass increase in the major elements of Si, Fe and Mn in the skarn zones. REE and the other rare elements such as Rb, U, V, Nb,Cr, Y, Cu and Zn have also shown mass increase. Enrichment value in the light rare earth elements can be attributed to the abundance of garnets and its composition, so that the amounts of light rare earth elements in the Al bearing garnets are higher than andradite garnets. In this paper, the causes of these changes and their effects are discussed by using geochemical method of mass change calculations.

    Keywords: Mass changes, skarn zones, Khut, Yazd
  • Aliakbar Asadi*, Habibollah Ghasemi, Mohsen Mobasheri Pages 31-44

    The alpine ultramafic-mafic Sargaz-Abshour complex in the SW of Baft, as a part of the ultramafic-mafic/ophiolitic intrusives of the Hajiabad-Esfandagheh region, comprises of tectonite units (foliated harzburgite and porphyroclastic dunite), layered ultramafic-mafics, large isotropic gabbro bodies and scattered microgabroic-diabase dykes. In this complex, olivines are the main mafic residual phase in porphyroclastic dunites and harzburgites, as well as magmatic cumulate phase in chromitites, ultramafic and layered mafics. In most cases, composition of olivine is chrysolite and in chromitite is forsterite. Their compositions are consistent with mantle peridotites, abyssal peridotites, alpine massives and magmatic cumulative series. Due to the refractory nature in porphyroclastic dunites and primitive crystal phases in chromite and layered cumulative dunites, percentage of forsterite content is high, and will reduced with the progress of differentiation in the mafic layered rocks. These changes may indicate the residual nature of olivine and evolution of Mg-rich mantle-derived magma. Different source and origin of magmas  have been compareable with other ultramafic-mafic complexes of Esfandagheh region and alpine ultramafic-mafic intrusions which distinct from ophiolites.

    Keywords: Olivine chemistry, ultramafic-mafic complex, Sargaz-Abshur, Baft, Kerman
  • Maryam Souri, Ahmad Ahmadikhalaji*, Mohammad Ebrahimi, Rasoul Esmaeili Pages 45-58

    Makran amphibolites are exposed in different locations in the northern Makran ophiolitic belt. Based on lithological studies and mineral assemblages in these rocks, they are containing ordinary amphibolite (oriented and massive), garnet-pyroxene amphibolite, epidote-garnet amphibolite and marble. The minerals that made up ordinary amphibolites (oriented and massive) include amphibole, plagioclase, zircon apatite, quartz and sphene. In addition to these minerals, garnet and pyroxene are found in garnet-pyroxene amphibolites. In addition, epidote, garnet and pyroxene are found in epidote-garnet amphibolites. Also, marbles are containing calcite with a distinct cleavage, quartz and amphibole. Geochemistry of amphibolites shows that these amphibolites are of igneous origin with basaltic protolith that originate from an enriched mantle. Amphibolite samples of the region have relatively similar composition based on the diagrams of changes of normalized rare earth elements to chondrite and N-MORB and are also similar to mid-oceanic ridge basalts (MORB) as well as within plate volcanic zone (WPVZ) basalts in terms of geochemical properties.

    Keywords: Lithology, whole rock chemistry, amphibolite, enriched mantle, Makran
  • Gholamreza Tajbakhsh*, Mahnaz Khodami, Reza Monsef Pages 59-74

    Many mafic dykes, with the Early Paleozoic age, have intruded into Zarigan granitoid pluton and its host sedimentary units in the northeast of Bafq city. Petrographycal studies show these dykes are alkaline gabbro to monzogabbro with medium to fine grain intergranular to granular textures. Major minerals include clinopyroxene, amphibole and plagioclase and minor minerals are a few amounts of biotite, olivine, alkali feldspar, and nepheline. Amphiboles are calcic and belong to kaersutite-potasic kaersutite type. Geothermo-barometry calculations, based on amphibole mineral, show the prevailing pressure and temperature of kaersutites crystallization at 6.3-8.2 Kbar and 1040-1140 °C. According to geochemical composition, kaersutites are in the range of alkaline amphiboles, so that they are derived from mantle and are related to intercontinental extensional tectonic environment. Based on these evidences, minerals have been crystallized from the magmas originated from asthenospheric upwelling during Paleo-Tethys early rifting and associated with Posht-e-Badam block basement tension faults function.

    Keywords: Amphibole, kaersutite, geothermo-barometry, Paleo-Tethys rift, Bafq
  • Malihe Nakhaei*, Seyyed Ahmad Mazaheri, MohammadHasan Karimpour, Seyyed Saeid Mohammadi Pages 75-90

    In the Bisheh area, intrusion of hornblende porphyry diorite in limestone and tuffs rocks caused skarn formation. Garnet and pyroxene are the most abundant minerals in prograde exoskarn, respectively. In retrograde processes, epidote, tremolite-actinolite, quartz, calcite and opaque minerals such as magnetite were formed. Electron microprobe analysis shows that the studied garnets are andradite-grossular solid solution. Studied garnets show variations in Fe3+/Al ratio that is related to changing conditions during growth. Studied pyroxenes are very close to diopside end member and lowest diopside content is 64.97%. Based on garnet and pyroxene composition, the average  logarithm of oxygen fugacity is calculated -20.18 megapascal. The presence of magnetite, pyrite and pyrrhotite along with calcite and quartz show that metasomatism fluids probably had ƒS2~10-7 and temperature < 430°C.

    Keywords: Skarn, electron microprobe analysis, Bisheh
  • Esmail Moradian Teshnizi, Nahid Shabanian*, Alireza Davoudian D., Hossein Azizi Pages 91-104

    The magmatic-metamorphic Tutak Complex, as a part of the Bavanat belt, is located in the high pressure-low temperature metamorphic belt of the Sanandaj-Sirjan Zone. The complex contains schists, marbles, granite gneiss, meta-granitoid, meta-aplite granite, amphibolites, and meta-dolerite with different ages and degrees of metamorphism. Based on field evidence, the rocks are not uniformly distributed throughout the complex, thus, the Tutek Complex can be divided into central and marginal sub-zones. In the central sub-zone, most of the metasediments are calcschist, micaschist, garnet-muscovite-schist, and quartz-feldspathic-schist, and types of metabasites include amphibolite and garnet-amphibolite. In the marginal sub-zone, most metasediments are biotite-epidote-schist and meta-basites including of schist-amphibolite and amphibolite. Combining field evidence and microstructures in the metasediments and the metabasites from both sub-zones suggests that the rocks have mainly undergone metamorphism and deformation under the amphibolite to green-schist facies conditions in the central sub-zone and green-schist facies conditions in the marginal sub-zone.

    Keywords: Mineral assemblage, schist, amphibolite, deformation, Tutak Complex, Sanandaj-Sirjan Zone
  • Ashraf Torkian*, Zahra Shirmohamadi, Fatemeh Kokabi, Mahsa Tahmasbi Pages 105-122

    The Sartip Abad metamorphic complex in Qorveh (Kurdistan Province) is located in the Sanandaj-Sirjan zone. The complex is composed of regional metamorphic rocks including contact metamorphic rocks (hornfels), variety of schists (amphibole schist, actinolite schist, mica schist, and garnet schist), marble, metadiorite, metagabbro, and paragneiss. In schists and paragneiss, biotite is siderophilite and in hornfels and metadiorite is anite to phlogopite in composition, respectively. Paragneiss and metadiorites include hornblende and actinolite. The garnets, in the garnet-mica schist, are almandine type, and plagioclase crystals in the metadiorites and metagabbros are labradorite type in composition, as well as their paragneiss have andesine- type plagioclase. Petrography and thermobarometric studies indicate that the different types of regional metamorphic rocks are formed in green schist to epidote-amphibolite facies and in the interval between biotite and staurolite zones. But for contact metamorphic rocks, the maximum facies is assumed albite-epidote hornfels in isograd of zoisite to amphibole. Thermometry calculations, using biotite single and garnet-biotite exchange, show that the average temperature for the metamorphic rocks of this region is about 567°C and for the contact metamorphic rocks is about 647 °C. Also, we used thermo-barometer methods for M1 and M2 metamorphic stages. Data are yielded, M1 stage temperature and pressure are about 578°C and 5.16 kb and for M2 stage ~565 °C and 4.6 kbar. Based on field relationships, petrographic evidence and geochemical data, protoliths are sedimentary rocks including greywackes/arkoses and shales for paragneiss, hornfels and schists, respectively.

    Keywords: metamorphic, protolith, thermometer, metagabbro, paragneiss, Sanandaj – Sirjan
  • Mehrdad Barati*, Arezoo Mohamadi, Mohamad Hazareh, Zinab Fallah Karimi Pages 123-134

    The study area is located about 45 km southeast of Hamedan, northeast of Azandarian city and east of Alvand batholith. Graphite is seen in two forms in the region: 1) in the form of graphite veins with 5 to 10 cm thickness, in contact with smoky quartzite veins, 2) Scattered in spotted graphite schist, containing large crystals of muscovite, quartz, garnet, andalusite, kyanite and biotite. In this region, the most important impurities associated with graphite are ​​sersite and muscovite. In the X-ray diffraction pattern (XRD), graphite peaks with hexagonal crystallization system were observed in the samples. Thermometric studies show that there are 4 types of fluid inclusions in quartz veins:1) LCO2 + VCO2 + LH2O 2) LCO2 + VCO2, 3) VH2O + LH2O and 4) LCO2 + VH2O. Homogenization temperature for the fluids inclusions in all two-phase samples (range between 240-150) is 180 ° C in average, and calculated salinity is between 3 to 16.4% by weight equivalent of NaCl according to H2O-CO2-NaCl system. In addition, presence of CO2 in the fluids inclusions indicates the hydrothermal origin of available quartzite veins. The results of petrographic and physical properties studies of graphite mineral indicate, the formation of this mineral from the metamorphic transformation of organic matter from initial sediments to amphibolite facies. The mineralization of graphite in this deposit is directly related to formation of quartz hydrothermal vein of origin.

    Keywords: Azandaryan, the Alvand batholith, graphite, fluids inclusion, XRD
  • Mohamad Saleh Abiyarifard, Mohamad Lotfi, Mehraj Aghazadeh*, Nima Nezafati Pages 135-150

    The Guydash Fe deposit is located in the south of East Azarbaijan Province, about 27 km southwest of Qara Aghaj city at the northwestern parts of the Sanandaj-Sirjan zone. This research was conducted to study the mineralogy of the ore and the geochemistry of the intrusive bodies producing skarn mineralization. A set of granitoids with porphyry diorite-monzodiorite and porphyry granodiorite-monzogranite compositions have intruded  into the Jurassic carbonate rocks and caused iron skarn mineralization. The ore is composed dominantly of magnetite with subordinate minerals including hematite, pyrite, chalcopyrite, tetrahedrite, tennantite and goethite. The skarn zone includes various minerals of garnet (grossular and andradite), pyroxene, chlorite, epidote, actinolite, calcite and quartz. This mineral assemblage indicates that the skarn is calcic. In the geochemical diagrams, skarn-producing igneous rocks locate in granite and monzodiorite fields. All of these rocks are calc-alkaline, diorite rocks are meta-aluminous, and granodiorite rocks are per-aluminous in nature. Granodioritic rocks are adakite-type with high silica, and dioritic rocks are ordinary calc-alkaline type. The enrichment of Rb, Th, Ba and U, and the depletion of Nb and Ti elements in these rocks relative to the primitive mantle is comparable to the rocks derived from subduction zones. The chondrite-normalized REE patterns are almost similar for the studied rocks, indicating their richness in light rare earth elements (LREE) compared to heavy rare earth elements (HREE). The LaN/YbN ratio in these rocks indicates the absence of garnet at the source site and the shallow depth of magma formation. Granodiorite-producing magma is obtained by melting of the thinned lower crust. The Nb/Zr and Sr/Ce ratios in these rocks reveal that magma was formed by melting of the subducted crust and the sediments on it. The studied rocks fall in the category of igneous intrusions relating to magmatic activity in the active continental margin, in a continental arc.

    Keywords: Mineralization, Fe-skarn, geochemistry, petrogenesis, Guydash
  • Nader Golshani Nasab, AliReza Jafari Rad*, Mohsen Moayyed, Nima Nezafati Pages 151-164

    The Jizvan region with an area of ​​45 km2 is located about 70 km northwest of Zanjan town in the Tarom-Hashtjin metallogenic zone. The major rock units in the Jizvan area consist of a regular sequence of thin-layered tuff and breccia tuff with intermediate to basic compositions, interlayered with andesites and basalts. In addition, volcanic trachytic and porphyry andesitic rock units are also scattered in the region. Parts of the tuff and breccia tuff sequence are intruded by hypabyssal quartz monzonite, monzodiorite and syenite intrusions in the east of the region. As a result of this event, due to the presence of linear structures and the invasion of hydrothermal fluids, the above-mentioned rocks are affected by advanced argillic alteration. Carbonatic (malachite) and sulfidic (chalcopyrite, bornite, tetrahedrite-tennantite and chalcocite-covellite) copper mineralizations, along with pyrite, galena, sphalerite, arsenopyrite, quartz, calcite and goethite minerals are developed with a vein-veinlet texture in the above-mentioned units. Using the study of primary biphase fluid inclusions containing liquid and gas phases, homogenization temperatures from 95.6 °C to 268.9 °C with the highest frequency at 185 °C are recorded. The salinity of mineralizing fluids is between 4.65 and 23.8 wt% NaCl equivalent, while their density falls in the range from 0.77 to 1.08 g/cm3. Based on the fluid inclusion data, the mixing between magmatic and meteoric waters is the main cause for precipitation of metallic elements and the occurrence of mineralization in Jizvan area. These data overlap with the representative data of epithermal deposits.

    Keywords: Fluid inclusion, mineralization, epithermal, alteration, Jizvan area, Tarom-Hashtjin Zone
  • Abas Javadian, MohammadReza Fadavieslsm* Pages 165-182

    Nickel oxide thin films were successfully percipitated at different substrate temperatures (440, 460, 480, and 500 oC), spray rates (1, 2.5, 5, and 7.5 ml/min), solution volumes (50, 100, 150, and 200 ml), and nickel concentration (5, 10, 15, and 20 at.%) glass substrates using NiCl2.6H2O as precursor and the spray pyrolysis technique. The structural and  optical properties of the thin films were characterized. They show a polycrystalline nature with a cubic structure of single-phase NiO and peaks related to (111), (200), and (220) with a preferential orientation along (111). The morphology of the NiO thin films resembles that spherical grains on the entire surface, with an average roughness ranging from 28.71 to 105.63 nm, depending on the deposition conditions. The range of the optical gap and Urbach energy were measured to be 2.55 to 3.49 eV and 0.41 to 0.55 eV, respectively.

    Keywords: Nickel oxide, thin film, spray pyrolysis, deposition conditions
  • Neda Khorasanipoor, Parvaneh Iranmanesh*, Samira Saeednia Pages 183-194

    In this study, ZnS/MoS2 nanocomposites were synthesized by hydrothermal and ZnS/MoS2/Fe3O4 nanocomposite by chemical co-precipitation methods. ZnS nanoparticles were synthesized initially and then loaded with MoS2 nanostructure. After that ZnS/MoS2 product was mixed by Fe3O4 nanoparticles and the final product that obtained, was ZnS/MoS2/Fe3O4 nanocomposite. XRD, FTIR, TEM, BET and Raman Analyses were used to identify and characterize the samples. Photoluminescence spectroscopy was employed to investigate the optical properties of both composites. The infrared Fourier transform spectra showed a well developed Zn-S, Fe-O and Mo-S bonds. X-ray diffraction pattern confirmed the presence of cubic structure for ZnS and Fe3O4 and hexagonal structure for MoS2. Electron microscopy images well confirmed the formation of nanostructures. Based on PL spectroscopy, the intensity of the luminescence peak decreased, which could be due to a decreases in the electron-holes recombination percentage of the triplet sample compared to the binary sample. Photocatalytic activity of ZnS/MoS2/Fe3O4 on degradation of methyl orange (MO) and acid brown (AB) dye degradation was investigated using UV radiation. The sample showed good photocatalytic activity and can be easily recycled due to its magnetic properties, which can be used as photocatalyst in other reactions.

    Keywords: co-precipitation, hydrothermal, nanocomposite, photocatalytic activity, ZnS, MoS2, Fe3O4
  • Maryam Naghavi, Ahmad Gholizadeh* Pages 195-206

    Microstructural, optical, and photocatalytic properties of (x = 0, 0.05, 0.10, 0.15) LaMn1-xZnxO3 nanoparticles have been investigated by X-ray diffraction, Raman and Fourier transform infrared spectroscopy, field emission scanning electron microscope, Energy-dispersive X-ray spectroscopy, and UV-Vis spectroscopy. Our study indicates that there is a structural phase transition from the rhombohedral (space group R3c) to the orthorhombic (space group Pbnm I) structure. Lanthanum manganese (LM) is one of the most promising and efficient photocatalysts for the degradation of organic pollutants. To determine the photocatalytic performance of LaMn1-xZnxO3 nanoparticles, the effects of three operational parameters including irradiation time, pH, and the catalyst amount on the degradation of aqueous solution of methyl orange (MO) and methyl blue (MB) were investigated. The results showed that LaMn0.9Zn0.1O3 has higher photocatalytic activity than the LM for degradation of MO and MB under sunlight. A possible mechanism for better photocatalytic performance of the samples was discussed. The LaMn0.9Zn0.1O3 did not exhibit any significant loss after six cycles of the degradation of MO and MB under the same conditions.

    Keywords: Lanthanum manganite, microstructural properties, optical properties, structural phase transition, photocatalytic degradation