فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 30 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 30 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ناهید اشرفی*، ابراهیم رنجبر، سید احمد پارسا صفحات 7-30

    الگوی بازنمایی کنشگران اجتماعی ون لیوون در چارچوب تحلیل گفتمان انتقادی، با بررسی کارکردهای تقابلی در گزینش های زبانی، لایه های پنهان معناسازی را نشان می دهد. در این پژوهش با به کارگیری روش توصیفی- تحلیلی، ساختار گفتمانی رمان «سووشون» سیمین دانشور (1300- 1390) را بر مبنای چگونگی گزینش نام ها و شیوه طبقه بندی کنشگران در الگوی ون لیوون بررسی کرده ایم. هدف این پژوهش نشان دادن اهمیت کاربردهای زبانی در تحلیل گفتمان اثر و میزان تاثیرپذیری نویسنده از عناصر گفتمانی چون قدرت، ایدیولوژی و سیاست در بازنمایی کنشگران اجتماعی است. دانشور در سووشون مسایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی عصر خود را با زبانی نمادین بازگو کرده است. وی همچنین با انتخاب نام های نمادین و استفاده از جلوه های مختلف آن، تحولات فردی و اجتماعی را به ویژه در زنان به تصویر کشیده است. یافته ها نشان می دهند که نام دهی و طبقه بندی و زیرمجموعه های آن‏ها به ویژه نام دهی غیررسمی، در سووشون کاربرد بیشتری دارد و نحوه استفاده از نام ها و طبقات اجتماعی منطبق با دیدگاه و اهداف نویسنده و متاثر از مولفه های قدرت، ایدیولوژی و سیاست است. نویسنده از سویی با انتخاب نام های نمادین ایرانی و اسلامی، پیوند میان اندیشه های ایرانی و اسلامی را ناگسستنی جلوه می‏دهد و از سوی دیگر، کشمکش های مربوط به گذر ایران از سنت به مدرنیته و تحول معیارهای اجتماعی و فردی را به نمایش می‏گذارد. علاوه بر این، با استفاده از مولفه های گفتمانی، نقش اجتماعی جدیدی را برای زنان ایرانی طرح می کند تا اهمیت نقش آنان را در تحولات اجتماعی تبیین کند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، سووشون، کنشگران اجتماعی، نام دهی، طبقه بندی
  • سمیرا تیموری، میرجلال الدین کزازی*، خلیل بیگ زاده صفحات 31-62
    سلمان ساوجی از جمله شاعرانی است که از ظرفیت های بلاغی جمله های پرسشی در اشعارش به طور گسترده ای بهره برده است. مطالعه غزل سلمان ساوجی از دیدگاه تحلیل اغراض ثانوی جمله، راهی به شناخت سبک غزل و لایه های فکری وی محسوب می شود. از آنجا که سلمان در غزل، 521 پرسش بلاغی را در 39 غرض ثانوی به کار برده است؛ مطالعه غزل وی از زاویه منظورشناسی جمله های پرسشی، ضروری به نظر می رسد. پژوهش پیش رو اغراض ثانوی جمله های پرسشی و دسته بندی آن ها را در غزل سلمان ساوجی بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای کاویده است. یافته های پژوهش نشان می دهد شاعر با طرح سوال بلاغی، چهار هدف را دنبال می کند که عبارت اند از: افزایش بار عاطفی کلام، اغراق، برجسته سازی و تاکید کلام، کاهش بار آمرانه و توبیخی جمله و جلب تایید، مشارکت و همراهی مخاطب. سلمان توانسته است از طریق چینش هنرمندانه واژگان و دست کاری آگاهانه نحوی از رهگذر آفرینش پرسش های بلاغی، معانی تازه‎ای بیافریند تا از طریق ایجاد تکثر معنایی و چندلایگی در متن، بر تاثیر کلامش بیفزاید و مخاطب را با کاربرد و کارکرد چنین پرسش های بلاغی به اقناع برساند.
    کلیدواژگان: بلاغت، دانش معانی، جمله های پرسشی، منظورشناسی، سلمان ساوجی
  • محمدحسن حسن زاده نیری، عالیه وصال شریفلو* صفحات 63-92

    تاویل پذیری و چند معنایی، از ویژگی های عمده متون ادبی است که در نتیجه به کارگیری زبان مجازی و صناعات ادبی حاصل می شود. یکی از مهم ترین شگردها برای دستیابی به این هدف، آیرونی است. نوعی بیان دو پهلو و گاهی چندپهلو که موجب شگفتی و غافل گیری مخاطب می شود. در بیان آیرونی دار، نوعی دوگانگی معنایی و معنای متناقض وجود دارد که موجد چندوجهی شدن معنا و گسترش تضاد معنایی در درون متن می شود. آیرونی، شگرد پرکاربردی است که نویسنده یا شاعر می کوشد به وسیله آن، با بیانی دوگانه، حقیقتی را که در ورای ظاهر گفتار و رفتار شخصیت هاست، به خواننده هوشیار بنمایاند. این شگرد ادبی در آثار عطار نیشابوری، به ویژه در منطق الطیر، نمود بارزی دارد. عطار با به کارگیری آیرونی، فضای داستان را به سمت وسوی هدف عرفانی آن سوق می دهد. بهره گیری وی از بلاغت به طور عام و آیرونی به طور خاص، در خلق فضای عرفانی و بیان تجربیات پیچیده عرفانی و در نتیجه، اقناع مخاطبان، نقش پررنگی دارد. در این پژوهش، نمونه هایی از آیرونی های موجود در داستان شیخ صنعان را یافته ایم و با روشی کمی و رویکردی توصیفی- تحلیلی، نقش آن ها را در پروردن این داستان واکاوی کرده ایم.

    کلیدواژگان: آیرونی، عرفان، عطار نیشابوری، داستان شیخ صنعان
  • غلامرضا حیدری* صفحات 93-112

    آ، الف، ا، (همزه)، نخستین حرف از حروف الفبای پارسی، عربی و ابجدی است. در حساب جمل دارای ارزش عددی یک است. بیشتر شاعران ادب پارسی، به ویژه سعدی، حافظ و شاعران هم عصر آن ها، از شکل و جایگاه خاص و برخی ویژگی های منحصربه فرد حرف الف، در ساخت مضامین بکر و تعبیرات نغز ادب پارسی بهره بسیار برده اند. این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی و کتابخانه ای نگارش یافته، در پاسخ به این سوال که سعدی و شاعران هم عصر آن ها چگونه از مضامین بلاغی و ادبی حروف الفبا در اشعار خود بهره برده اند، به بررسی دو نوع ساختار کاربرد ادبی حرف الف، با تکیه بر شواهد شعری به دست آمده از اشعار این شاعران پرداخته است: ساختار اول شامل تصاویر شاعرانه، مضامین و تعابیر ادبی بر اساس شکل و ویژگی حرف الف و ساختار دوم شامل عبارت های فعلی و کنایی برساخته از شکل و ویژگی این حرف. با تحلیل این دو ساختار می توان گفت سعدی بسیار کمتر از دیگران از حرف الف در ساخت مضامین شعری بهره گرفته است. مضامین برساخته سعدی از حرف الف، جنبه های اجتماعی و اخلاقی دارد و از نکات ظریف ادبی و هنری برخوردار است. مولوی یکی از پرکارترین شاعران در آفرینش مضامین ظریف و نغز از حرف الف است. مولوی در این مضامین، بر تبیین اندیشه های درونی و عرفانی خود که بیشتر جنبه اخلاقی و اجتماعی دارد، تاکید می کند. شیخ کمال خجندی بعد از مولوی، با دقت نظر و ظرافت ویژه، بیشتر از دیگران به آفرینش های ادبی الف پرداخته   است. اوحدی مراغه ای، امیرخسرو دهلوی، حافظ، خواجوی کرمانی، سیف فرغانی و عراقی از دیگر شعرایی هستند که به صورت پراکنده، به مضمون آفرینی با حرف الف توجه کرده اند.

    کلیدواژگان: حرف الف، بلاغت، حافظ، سعدی
  • ناصرقلی سارلی، لیلا شوقی* صفحات 113-136
    آداب الحرب و الشجاعه نوشته محمد بن منصور بن سعید، ملقب به مبارکشاه و مشهور به فخر مدبر، از متون مشهور نیمه اول قرن هفتم هجری است. مبارکشاه در این کتاب، به تفصیل درباره آیین کشورداری، اسب شناسی، جنگ و سپاهیگری سخن گفته است. آداب الحرب به دلیل اشتمال بر انواع واژه ها، اصطلاحات و تعابیر خاص، ارزش ها و فواید فرهنگ نگاشتی درخور توجهی دارد؛ اما تاکنون، چنان که باید، در تالیف فرهنگ ها از آن استفاده نشده و ارزش های بی شمار آن ناشناخته مانده است. در این مقاله سعی کرده ایم نمونه‎هایی از تازه ها و ارزش های لغوی آداب الحرب را عرضه کنیم. این امر می تواند هم در تکمیل فرهنگ های نوشته شده و احیانا اصلاح برخی از خطاهای راه یافته به آن ها موثر باشد و هم به فرهنگ نویسان در تالیف فرهنگ های آتی یاری رساند. برای این منظور و برای رسیدن به صحیح ترین صورت ضبط های این کتاب، علاوه بر متن چاپی، از چند دست نوشته موجود نیز بهره برده ایم و نتیجه یافته های خود را با توجه به لغت نامه دهخدا نشان داده ایم.
    کلیدواژگان: آداب الحرب و الشجاعه، فخر مدبر، فرهنگ نگاری، لغت نامه دهخدا، نثر قرن هفتم
  • محمدرضا صالحی مازندرانی*، نصرالله امامی، سید محسن زکی نژادیان صفحات 137-166

    با وجود اهمیت و گستردگی کاربرد «تعریض» به عنوان بیانی غیرمستقیم و تامل برانگیز، به ویژه در آثار ادبی، بلاغیون متقدم و متاخر در آثار خویش، تنها به تعریفی کوتاه از آن، همراه با ذکر چند شاهد بسنده کرده اند. در این پژوهش کوشیده ایم ضمن نقد و تحلیل تعاریف مذکور و اشاره به برخی از نارسایی های آن ها، تعریف جامع تری از تعریض ارایه دهیم که فاقد کاستی های تعاریف پیشین باشد. همچنین با نگاهی تحلیلی، از دو ویژگی «موقعیت زمانی و مکانی» و «ساخت و ماهیت جمله تعریضی» سخن به میان می آوریم که در ویژگی نخست، شرایط و احوال گوینده و مخاطب مورد بررسی قرار می گیرد و در ساخت جمله تعریضی نیز به پیوند عمیق تعریض با علم معانی پرداخته شده و آشکار می شود که تعریض در ساخت انواع جملات خبری و انشایی، دارای کارکردها و ارزش های بلاغی هنری متفاوتی است؛ چنان که میزان غیرمستقیم گویی، دریافت تعریض از سوی مخاطب، سهولت در انکار و... در انواع جملات، از سطح یکسانی برخودار نیست و سخنوران آگاهانه و با توجه به موقعیت زمانی و مکانی، از جملات متناسب با آن موقعیت بهره می جویند.

    کلیدواژگان: تعریض، موقعیت زمانی و مکانی، مخاطب، جمله ی انشایی و خبری
  • شیرزاد طایفی*، مرضیه مدنی رزاقی صفحات 167-194
    نشانه شناسی اجتماعی رویکردی است که با بررسی نشانه های موجود در متن در پی دست یابی به لایه های معنایی نهانی آن است. رمان نام تمام مردگان یحیاست، تازه ترین اثر عباس معروفی، رمانی اجتماعی است که امکان وسیعی را برای معنایابی از طریق نشانه های اجتماعی داراست. در این پژوهش کوشیده ایم با بهره گیری از نشانه های اجتماعی پی یر گیرو، به گروه سازی های مهم داستان که پایه کشمکش ها و حوادث آن است، و نیز به نحوه سازماندهی گروه ها و ابراز تعلق نویسنده نسبت به آن ها بپردازیم. نتیجه پژوهش که بر اساس تحلیل کیفی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته، گویای آن است که نشانه های اجتماعی در این رمان کارکردی شخصیت پردازانه دارد و نویسنده از خلال آنها دو گروه فکری اصلی متقابل را شکل داده که یکی چارچوب گریز و خواهان آزادی عمل در انتخاب  و  اندیشه و دیگری چارچوب گرا و خواهان نظارت و ارزیابی باورها و اعمال دینی است و بر سنت های موجود  تکیه دارد. این رویکرد پیوندی عمیق با ایدیولوژی حاکم بر جامعه برقرار می کند و از سوی آن حمایت می شود. تعدد نشانه ها و گسترش مفاهیمی که نویسنده برای اعضای گروه اول به کار گرفته، و محدودیت و یا حذف نشانه ها برای گروه دوم دلالت هایی بر همسویی او با باورها و کنش گروه اول و برتری بخشی آن نسبت به افکار گروه دوم است. نویسنده تقابل این دو گروه را موجب انشقاق جامعه می داند و پذیرش تفاوت ها در امور دینی و اعتقادی و  باورهای سنتی را راهی برای یگانگی آن، پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نشانه شناسی اجتماعی، پی یر گیرو، عباس معروفی، نام تمام مردگان یحیاست
  • محمود عابدی، بهادر باقری، محسن معینی ازغدی* صفحات 195-220
    در یکصد سال اخیر، رویکرد پژوهشگران به شعر و شخصیت حافظ بسیار متفاوت بوده است. رویکرد برخی از آنان کل نگر و برخی جزءنگر، برخی صورت گرا و برخی معناگرا، برخی سنتی و برخی مدرن بوده است. نویسندگان در این مقاله، با نگاهی فراگیر، نوشته ها درباره شعر و شخصیت حافظ را در بیست رویکرد تقسیم و هجده رویکرد از رویکردهای بیست گانه را به اجمال معرفی کرده اند و سپس درباره دو رویکرد ادبی یا معنی شناختی (شامل موضوعاتی چون حافظانگی و راز ماندگاری حافظ، مقایسه حافظ با سعدی و مقایسه حافظ با دیگر شاعران، بازنگری حافظ در شعر خویش، نظریه پاشانی، توالی و ترتیب ابیات و تاویل پذیری شعر حافظ)، رویکرد بلاغی (به ویژه بحث ایهام در شعر حافظ)، به تفصیل بحث کرده و در تحلیل رویکردها مشخص ساخته اند که هرکدام از آن ها در شمار رویکرد کل نگر یا جزءنگر، صورت گرا یا معناگرا و سنتی یا مدرن قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حافظ، رویکرد بلاغی، رویکرد ادبی
  • مرتضی فلاح*، علیرضا دهقان زاده بافقی، کاظم مهتدیانی صفحات 221-240
    حافظ شیرازی در همه ابعاد شاعری خود، به بهترین شکل، از موسیقی بهره گرفته است که یکی از جلوه های مهم آن، استفاده از عناصر و اصطلاحات موسیقی برای خلق زیبایی های کلامی و تصاویر خیالی و نیز بازتاب دادن اندیشه های گوناگون است. در میان آفرینش های ادبی به وجودآمده با این عناصر، انسان انگاری و پویایی آن ها از نمود ویژه ای برخوردار است. عناصر موسیقی، به ویژه سازها، در غزلیات حافظ، رفتارهای انسان گونه مختلفی از خود نشان می دهند که مهم ترین آن ها بروز عواطف انسانی و نیز بازگوکردن اندیشه های گوناگونی است که در واقع، دغدغه های اساسی شاعر هستند. در پژوهش حاضر تلاش شده است برجسته ترین جلوه های انسان انگاری عناصر موسیقی در شعر حافظ، با توجه به ویژگی ها و ظرایف ساختاری و موسیقایی هریک واکاوی شده و کارکرد آن در بازتاب اندیشه های شاعر نمایان شود. علاوه بر این، سعی شده از منابع موسیقایی و آرای موسیقی دانان نزدیک به عصر شاعر، برای تحلیل بن پاره های موسیقایی، بهره کافی گرفته شود.
    کلیدواژگان: انسان انگاری، حافظ، شعر قرن هشتم، موسیقی
  • فتح الله مجتبایی، علیرضا امامی، عاطفه طهماسبی گرکانی* صفحات 241-262
    دیوان انوری از جهات مختلفی، به خصوص از نظر سبکی و چگونگی کاربرد زبان، حایز اهمیت و توجه است. سروده های او در پنج قالب قصیده، قطعه، غزل، مثنوی و رباعی هستند و آنچه در دیوان وی جلب نظر می کند، تفاوت زبانی و شیوه بیان او در انواع و قالب های مختلف ادبی است؛ از این رو، با وجود اینکه در مجموع اشعار او، مشابهت های فکری و زبانی مشهود است، باید ویژگی های سبکی شعر او را در هر قالب، به طور جداگانه بررسی کرد. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و ارایه نمونه هایی از اشعار مندرج در دیوان انوری، به تفاوت های سبکی و زبانی وی در قالب ها و موضوعات شعری و متناسب با مخاطب های متفاوت پرداخته است. نتایج به دست آمده از تحلیل ویژگی های سبکی اشعار انوری نشان می دهد او متناسب با موضوع، قالب ، ممدوح و مخاطب ، شگردهای زبانی و ادبی متفاوتی را به کار برده است. به طور کلی، شعر انوری را در چهار نوع زبانی می توان بررسی کرد: 1. زبان متناسب با شعر درباری و مدحی 2. زبان متناسب با پند و اندرز؛ 3. زبان عامیانه 4. زبان تغزلی و عاشقانه. با قضاوتی منصفانه و دقت در اشعار انوری، ثابت می شود که وی از عهده تنوع قالب ها و مضامین و به تناسب آن ها، تنوع زبان و بیان، به خوبی برآمده است، لفظ و معنا را متناسب با یکدیگر آورده و برای القای هرچه بهتر ظرایف معنایی، بهترین بهره را از امکانات موجود در زبان برده است. انوری با بهره گیری از علوم مختلف، همچون طب، نجوم و منطق و در عین حال، نزدیک شدن به زبان عامه مردم، تجددی در زبان شعر به وجود آورده است. دیوان شعر او هم تصویری تمام قد از شعر درباری و مطابق مقام ممدوح عرضه می کند و هم در سطح عموم مردم زمان خود و متناسب با فهم آن ها اشعاری دارد و هم متناسب با حال وهوای معشوق و آیین دلدادگی، ابیات مسحورکننده ای را شامل می شود.
    کلیدواژگان: انوری، فن شاعری، قالب شعری، سبک، زبان، بلاغت، مخاطب
  • محمد مجوزی* صفحات 263-294
    از میان مثنوی های عرفانی، منطق الطیر عطار دارای نظمی روان و مشحون از تمثیل های شنیدنی است؛ به همین دلیل، پژوهشگران این اثر را از جنبه های گوناگون بررسی کرده و زیبایی آن را به نمایش گذاشته اند. زیبایی مسحورکننده کلام عطار، به طور شگفت انگیزی بدیع و دل انگیز است. در این جستار، تلاش نگارنده بر آن است تا به تحلیل ساختار و وجوه زیبایی شناسی فعل، تحت مولفه هایی چون حذف فعل، تقدم فعل، افعال پیشوندی، صیغه های مختلف یک فعل، افعال متقابل، جدایی اجزای یک فعل، جناس فعلی و وجه امری افعال در منطق الطیر عطار نیشابوری بپردازد و به این سوال اساسی پاسخ دهد که تا چه میزان، وجوه زیبایی شناسی فعل در این اثر نمود دارد و به ساخت هنری آن کمک کرده است؟ نتایج حاصل از پژوهش که مبتنی بر روش توصیف و تحلیل است، نشان می دهد فعل در شعر عطار، از مهم ترین عوامل تصویرساز و زیبایی آفرین است. حذف فعل به قرینه لفظی و معنوی، جناس فعلی و جدایی اجزای فعل، از مواردی است که در این اثر نمود دارد، بر کارکردهای زیبایی شناسی اثر می افزاید، کلام را از لحاظ موسیقایی گوش نواز می سازد و خواننده را مسحور زیبایی و اعجاز کلام می کند.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، منطق الطیر، زیبایی شناسی، فعل
  • محمدامیر مشهدی*، پروانه مهرسرشتان صفحات 295-318

    نظامی از شگردهای موسیقایی زیادی برای آراستن خسرو و شیرین، استفاده کرده است. یکی از این شگردها که سبب جلوه های موسیقایی، برجستگی، التذاذ ادبی یا اطلاق سبک فردی شده، جفت واژگان مشابه است که در مجاورت یکدیگر استفاده گردیده است. جفت واژگانی که بسامد دارد، تعمدی و بر محور خرد و اندیشه مندی استوار است و موجب شده شعر از خاصیت خودکارشدگی متمایز شود. جفت واژگان مشابه مجاور به دو صورت جلوه گر شده اند: تعدادی تحت عنوان صنایع بدیع لفظی یا معنوی، از جمله جناس، تکرار و تناسب نام هایی به خود اختصاص داده اند؛ مانند نقره و نقره، نافه و نیفه و تعدادی، ماهیت آوایی مشابه دارند و نام خاصی از صنایع به خود اختصاص نداده اند؛ مانند ارغنونی و ارغوانی، خسک و خستگی. در پژوهش حاضر، تمامی ابیات خسرو و شیرین با توجه به مبحث جفت واژگان مشابه، با منابع کتابخانه ای واکاوی شده و سپس ابیات واجد شرایط، با محوریت مولفه های برجستگی، با روش توصیفی - تحلیلی، بررسی و طبقه بندی شدند. هدف، معرفی ویژگی سبکی، بیان اهمیت و بسامد جفت واژگان مدنظر، کاربرد و تاثیر آن ها در جلوگیری از خودکارشدگی شعر و معرفی جلوه های برجستگی های ادبی خسرو و شیرین است. نتیجه حاصل از پژوهش آن است که حضور جفت واژگان مشابه، حضوری نظام مند، با کاربردهای متعدد و متفاوت است و ایجاد انواع برجستگی، موسیقی و تنالیته مترتب بر اندیشه، نظامی را به استفاده مکرر از جفت واژگان واداشته است. رویکرد پژوهش کاملا جدید است و به بیان ویژگی سبکی پرداخته است که با توجه به بسامد چشمگیر در خسرو و شیرین، تاکنون مغفول مانده و در این پژوهش، در شاهدمثال ها نمایان شده است.

    کلیدواژگان: جفت واژگان مشابه، خسرو و شیرین، موسیقی، برجستگی ادبی، نظامی
  • آرزو نقی زاده*، عصمت اسماعیلی صفحات 319-344
    توجه به تاریخ ادبیات و زندگی نامه نویسی، با نگارش تذکره ها، به ویژه در دوره حکومت گورکانیان در هند، بیش از هر زمان دیگر بوده است. تذکره نویسان از ابزار متعددی برای ارتقای جایگاه ادبی کتاب های خود و نشان دادن قدرتشان در خلق یک اثر ادبی استفاده می کردند. یکی از این ابزارها، قصه ها و روایات قصه گونه است که درباره شخصیت های مطرح شکل گرفته است. برای درک و سنجش بهتر این روایات قصه گونه و اینکه تا چه حد زبان این بخش از تذکره ها به ادبیات نزدیک می شود، نیاز به ابزاری چون بررسی برجسته سازی های زبانی آن وجود دارد. بر اساس آنچه فرمالیست های روسی مطرح کرده اند، آشنایی زدایی از زبان معیار، موجب ایجاد متنی ادبی می شود و وسیله آشنایی زدایی، برجسته سازی زبانی به دو روش قاعده افزایی و هنجارگریزی است. بی شک، قصه های موجود در تذکره ها، بستری مناسب برای تثبیت موقعیت تذکره نویسان به عنوان ادیبی آگاه به ظرایف زبانی بوده و این مقاله در پی نشان دادن همین بخش ادبی در تذکره هاست.
    کلیدواژگان: برجسته سازی، هنجارگریزی، قاعده افزایی، قصه، تذکره، تذکره های دوره گورکانیان هند
|
  • Nahid Ashrafi *, Ibrahim Ranjbar, Seyed Ahmad Parsa Pages 7-30

    Within the framework of critical discourse analysis, Theo Van Leeu wen's social network representation model shows the hidden layers of meaning by examining the contrasting functions in linguistic choices. This paper focuses on a descriptive analytical study of the discourse structure in Suvshun based on nomination and social actors categorisation in Van Leeuwen's model. The purpose of this study is to show the importance of linguistic usage in discourse analysis of the text and the level of influence of discourse elements such as power, ideology and politics on the author in the representation of social actors. Comprehending a story depends as much on "socio-semantic" features as on the appearance of the language. In Suvshun, Daneshvar expresses the political, social and cultural issues of her time in symbolic language. She also portrays individual and social changes, especially in women, by making full use of symbolic names. The results of the study suggests that nomination and categorisation and their subsets, especially informalization, are used more frequently. Moreover, the implication of names and social classes is consistent with the author's viewpoint and perspective and influenced by power, ideology and politic. While the author uses symbolic Iranian and Islamic names to show the inseparable connection between Iranian and Islamic thoughts, she depicts the tension related to Iran cultural transition from tradition to modernity and the evolution of social and individual criteria. Furthermore, she uses discursive features to sketch a new social role for Iranian women so as to explain their role in the social transition.

    Keywords: Critical Discourse Analysis, Suvashun, Social actors, Nomination, Categorisation
  • Samira Teymori, Mir Jalaledin Kazazi *, Khalil Beygzade Pages 31-62
    Salman Savoji is one of the poets who have widely used the rhetorical capacities of interrogatives in poetry. Studying Savoji's sonnets through the analysis of the secondary purposes is a way of understanding his composition style and layers of thought. Since in sonnet 521, Savoji uses a rhetorical question with 39 secondary purposes, it seems necessary to investigate his sonnet from the intentionality perspective of interrogative sentences. The aim of the present study is to investigate and classify the secondary purposes of interrogatives in Savoji's sonnets through an archival descriptive-analytical approach. Findings suggest that the poet’s use of rhetorical questions pursues four aims; increasing the emotional burden of words, exaggeration, highlighting and emphasizing, reducing command and reprimand and gaining the approval and support of the audiences. Through rhetorical questions, Savoji has been able to create new meanings with artistic arrangement of vocabulary and the conscious syntactic manipulation. In this manner, he has also been able to make his verse more impressive and increase the influence of his words by creating semantic plurality and multilayered texts and to satisfy the audience by the use and function of such rhetorical questions.
    Keywords: Rhetoric, semantics, interrogatives, pragmatics, Salman Savoji
  • Mohammad Hasan Hasanzadeh Niri, Aliyeh Vesal Sharifloo * Pages 63-92

    One of the main features of literary texts is its openness to hermeneutics and equivocality, which is the result of using figurative language or literal devices. One of these literary devices is irony, a kind of bilateral or sometimes multilateral statement, which best serves to surprise the reader.  In ironical utterance, there is some sort of ambiguity and contradiction in meaning which reinforce proliferation and paradoxicality. In other words, irony is a useful literary device for the writer or poet to show a reality behind apparent behavior and utterance of the characters to the intelligent reader. Irony as a literary device, irony is observed in the works of Attār and particularly in his well-known Manteq al-tayr [The Conference of the Birds]. By the use of irony, the writer succeeds in bestowing a mystic atmosphere to the story. Attār uses rhetoric in general and irony in particular both to express his complex mystic experiences and give a sense of fulfillment to the readers. The present research has endeavored to explore role of irony in the narrative development of “Sheikh San’ān” through a qualitative descriptive- analytical method.

    Keywords: irony, mystic, Attār, “Sheikh San’ān”
  • Gholamreza Heydary * Pages 93-112

    “A” or “Alif” the first letter of Persian alphabet, a major vowel in Farsi, is the first letter of Abjad numeral system which represents number one in this system. Due to its special form and position as well as some unique features, letter “Alif” is one of the most abundantly used letters by Persian poets such as Sa’di, Hafez and their contemporaries to create original themes and elegant expressions.  This article written by descriptive-analytical and library methods deals with two structures of literary application of Alif to answer the question that how do Sa'di and his contemporaries use the rhetoric and literary contents of alphabetical letters in their poetry. The first structure includes poetic images, literary contents and interpretations based on the shape and feature of “Alif”, and the second structure consists of verb and nominative phrases resulting from this letter's shape and feature. By analysis of these two structures, it can be said that Sadi has used this letter much less than the others for making poetic contents. The presented contents by Sadi from the letter Alif have social and moral aspects and delicate literary and artistic points. In these contents, Molavi emphasises on explaining the internal and rhetoric thoughts with social and moral aspects, as he is the most… poems in this case by using the letter Alif. After Molavi, Sheikh Kamal Khojandi has created many literary works by using letter Alif. Other poems are Ohadi Maraqeie, Amirkhosro Dehlavi, Hafez, Khajavi Kermani, Seif Forghani and Araghi have noticed the application of letter Alif for creating contents.  

    Keywords: Alif, Rhetoric, Sa’di, Hafez
  • Naser Gholi Sarli, Leila Shoghi * Pages 113-136
    Ādāb al-ḥarb wa’l-Šajāʿa by Muhammad ibn Mansour ibn Sa'īd, nicknamed Mobārakšāh and known as Faḵr-e Modbber, is one of the early 7th century A.H. literary works. In this book, the author mainly describes the subjects of politics and governance, hippology, and militarism. Ādāb al-ḥarb wa’l-Šajāʿa has a notable lexicographic significance due to considering various types of terminologies, specific phrases and interpretations. However, unfortunately, the book has not received due attention, and the lexicographic values have not been thoroughly known so far. In this contribution, we have tried to present several newly described lexical values of Ādāb al-ḥarb.  This can help the documented lexicons and most probably a base for the correction of the prevalent mistakes in the lexicons.  It may also assist lexicographers to write future lexicons. For this purpose, and in order to achieve the most accurate recordings of this book, we have used several available manuscripts in addition to the printed text and have presented the results of our findings according to The Deḵhodā Dictionary, which is the most comprehensive Persian lexicon reference.
    Keywords: Ādāb al-ḥarb w'’al-Šajāʿa, Faḵr-e Modbber, lexicography, Deḵhodā Dictionary
  • Mohammad Reza Salehi Mazandarani *, Nasrollah Emami, Seyyed Mohsen Zakinezhadiyan Pages 137-166

    Despite the significance and spread of innuendo as an indirect expression especially in literary works, the preceding and recent rhetoric have sufficed to short definitions and a few instances about it.  Beside the critique and analysis of those definitions and references to some of their deficits, this study is to suggest a more comprehensive definition beyond the insufficiency of the previous ones. We would also talk about the two features of "time and place circumstances "and" structure and nature" of innuendo sentences. In so doing, for the former one, the condition and mood of the speaker and the audience are discussed. Then, the second feature addresses the deep connection of innuendo and semantics. Ultimately, it is to be clarified that innuendo holds different rhetoric and artistic usages and significances in construction of various composition and statements, such that the level of implicit implication, audience's perception of innuendo, ease of denial, etc. is not the same in different sentences, and speakers consciously would employ suitable sentences regarding time and place circumstances.

    Keywords: innuendo, time, place circumstance, audience, composition, statements
  • Shirzad Tayefi *, Marzieh Madani Razaghi Pages 167-194
    Social semiotics is an approach that seeks to achieve its hidden semantic layers by examining the signs in the text. The novel the name of all the dead is Yahya, the latest work of Abbas Maroufi, a social novel that has a wide possibility for meaning through social signs. In this research, we have tried to use the persistent social signs of Pierre Guiraud to deal with the important groupings of the story that are the basis of its conflicts and events, as well as how to organize the groups and express the author's belonging to them. The result of the research, which is based on qualitative analysis and based on library and documentary studies, shows that social signs in this novel have a characterizing function, and through them, the author has formed two main reciprocal thought groups, one is non-framework oriented and seeks freedom of action in choice and thought, and the other is framework-oriented and seeks to monitor and evaluate religious beliefs and practices and relies on existing traditions. This approach establishes a deep connection with and is supported by the ideology that governs society. The multiplicity of signs and the expansion of the concepts used by the author for the members of the first group, and the restriction or elimination of signs for the second group are indications of his alignment with the beliefs and actions of the first group and its superiority over the thoughts of the second group. The author considers the confrontation between these two groups as dividing the society and suggests accepting the differences in religious and doctrinal matters and traditional beliefs as a way for its unity.
    Keywords: Semiotics, social semiotics, Pierre Girou, Abbas Maroufi, the name of all the dead is Yahya
  • Mahmood Abedi, Bahador Bagheri, Mohsen Moini Azghadi * Pages 195-220
    In the past one hundred years or so, Hafiz poetry and life have been the subject of close attention by scholars of Persian literature. The scholarly approaches to Hafiz poetry and personality have been very different. Research on Hafiz has been done from different perspectives; both holistic and detailed, formalistic and semantic, modernist and traditionalist. In this paper, the authors have taken a comprehensive look at 20 different approaches to Hafiz poetry and character, and have briefly summarized eighteen of the twenty approaches, two of which are discussed in detail about literary or semantic and rhetorical approach. And in analyzing the approaches, they have specified each of them as holistic or detailed, formalistic or semantic and traditional or modern.
    Keywords: Hafiz, rhetorical approach, literary approach
  • Morteza Fallah *, Alireza Dehghanzadeh Bafghi, Kazem Mohtadiani Pages 221-240
    One of the important manifestations of music in Hafiz' poetry is the use of its elements and terms to create verbal beauties and imaginary as well as to reflect various ideas. Among the literary creations made with these elements, personification and its dynamism are of prime significance. The musical elements in Hafiz’ poetry are personified in a way to express human emotions and the thoughts which are in fact the main concerns of the poet.In the present study, an attempt has been made to investigate the most prominent personified manifestations of musical elements in Hafiz' poetry according to the structural and musical features and nuances of each and determine its function in reflecting the poet's thoughts. In addition, we have tried to make sufficient use of musical sources close to the poet's age to analyze musical elements.
    Keywords: Hafiz, Music, personification, poetry of the eighth century
  • Seyyed Fathollah Modjtaba&Amp, Rsquo, I, Alireza Emami, Atefeh Tahmasbi Garakani * Pages 241-262
    Anwari’s divan is of prime importance and worthy of consideration from different perspectives especially from the linguistic one. He wrote poetry in five different forms: qasideh, qit’ah (fragment), ghazal (lyric), maṯnawi, and ruba’i (quatrain). However, what attracts one’s attention to his poetry is the versatile language and mode of expression he employs in different literary genres and forms. Consequently, although there are apparent similarities as to the thought and language of his composition, the stylistic characteristics of his poetry should be separately analyzed with regard to every given form. Employing an archival descriptive-analytical method, this article deals with the stylistic and linguistic peculiarities of his poetry regarding the forms, themes and audience appropriation in selected poems from his poetry collection. Results obtained from the analysis of Anwari’s poetry suggest that the poet employs different modes and techniques of expression appropriate to the subject matter, form, object of praise (mamdouh), and audience. In general, Anwari’s poetry can be studied in four types of language registers: 1) language appropriate to court and praise poetry; 2) language appropriate for advice; 3) language of the common people and in some cases the language of the lower class of the society: 4) lyrical and romantic language. With a fair and careful evaluation of Anwari's poems, it is proved that he can well handle the variety of forms and themes and the variety of language and expression in proportion to them, merge the word and the meaning in proportion to each other and make the most of language to express conceptual delicacies. Using various contemporary sciences such as medicine, astronomy, logic, etc., and at the same time approaching the language of the common people, Anwari created a modernity in the language of poetry. His poetry collection includes exemplary praise and court poems, poems palatable to common people’s taste and fascinating portrayal love poems.
    Keywords: Anwari, poesy, poetic form, Style, language, Rhetoric, audience
  • Mohammad Mojavezy * Pages 263-294
    Among mystical Maṯnawis, Attār's Manteq Al-Tayr has fluent verses with an abundance of amusing allegories to the extent that enthusiastic researchers have explored various aspects of the poems and highlighted their beauty. But, the mesmerizing resurrection and beauty of Attār's words is surprisingly innovative and pleasing. In this paper, the author tries to analyze the structure and aesthetic aspects of verbs under components such as verb omission, verb precedence, prepositional verbs, conjugation verbs, reciprocal verbs, separable verbs, verb pun, and imperative form of verbs in Attār Nīšābūrī’s Manteq Al-Tayr.  It is aimed to provide answer to the following questions; to what extent the aesthetic aspects of verbs are reflected in this work and how much has it contributed to the artistic composition of poems? The results of the research, based on an analytical-descriptive method, show that verbs in Attār's poetry comprise one of the most important aesthetic and pictorial factors of the work. The verbal and conceptual omission of verbs, verb puns and the separation of verb components are highlighted in this work, fascinating the reader by adding to the aesthetic functions of the work and enhancing the verse musicality.
    Keywords: Attār Nīšābūrī, Manteq Al-Tayr, Aesthetics, verb
  • Mohammad Amir Mashhadi *, Parvaneh Mehrsereshtan Pages 295-318

    Nizami has used many techniques to decorate his masterpiece Khosrow and Shirin. One of these techniques creating musical effects, foregrounding, literary taste, and individual style is using adjacent similar pairs of words; pairs of words with a high co-occurrence which are used intentionally and wittily to make poetry free from automatization. Adjacent similar pairs are employed in the work in two ways. A number of them (such as noqre and naqare, nâfe and nife, etc.), as verbal or conceptual figures of speech, have been termed pun, repetition, interrelated terms, and the like. Some others having only similar phonetic structures have not been yet given a specific name as a type of figures of speech (for instance arqanooni and arqavâni, khask and khastegi) all the verses of Khosrow and Shirin were dealt with, searching for similar pairs of words. The study aimed to introduce the stylistic feature and foregrounding techniques express the importance and frequency of the similar pairs of words and show how their use help prevent the automatization of poetic language. The result obtained from the research demonstrates that the presence of adjacent similar words is systematic and reveals a variety of functions. The creation of a variety of music, tonalities, and thought-provoking literary foregrounding has required Nizami to repeatedly use adjacent pairs. The research approach is completely new and has expressed a stylistic feature that has been neglected despite its significant frequency in Khosrow and Shirin as illustrated with several examples.

    Keywords: Similar pairs, Khosrow, Shirin, Nizami, Musicality, Literary foregrounding
  • Arezoo Naghizade *, Esmat Esmaeili Pages 319-344
    Attention to literary history and biography through writing Tazkira (biographies), especially during the Mughal Empire's reign in India, has been more prominent than ever. Biographers employed various means to enhance their books' literary status and demonstrate their power in creating a literary work. One of these means is the use of stories and narratives about outstanding characters. In order to better understand these narratives and measure literariness of their language, it is required to use such means as the study of linguistic foregrounding. According to Russian formalists, standard language defamiliarization leads to the creation of a literary text, and the means of defamiliarization is the linguistic foregrounding in two ways; extra regularity and deviations. Undoubtedly, the stories in biographies have been a proper platform for establishing the biographers' position as a writer aware of linguistic subtleties. This article seeks to display such literariness in the biographies.
    Keywords: foregrounding, Deviation, extra regularity, story, Tazkira, the Tazkiraes of Mughal Empire in India