فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال دهم شماره 4 (زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال دهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی حسینی*، علی صابری صفحات 1-22

    در سال های اخیر بهبود کیفیت زندگی به یکی از مهم ترین اهداف مدنظر برنامه ریزان شهری تبدیل شده است. یکی از عرصه های جلوه گری این مفهوم در روستا- شهرهاست. روند ارتقاء سکونتگاه های روستایی به شهر به عنوان یکی از سیاست های اصلی به منظور بهبود کیفیت زندگی در نواحی روستایی، موجب شده است که در دهه های گذشته روستاهای بسیاری به شهر ارتقاء یابند. در این مقاله به ارزیابی تطبیقی چند بعدی از مولفه های کیفیت زندگی ساکنان محلی با تاکید بر  سیاست ارتقا به شهر در محدوده های موردپژوهش پرداخته شده است. از آزمون آماری به منظور ارزیابی رضایت ساکنان از کیفیت زندگی در دو برهه قبل و بعد از ارتقاء به کار گرفته شد. بررسی آمار توصیفی نشان می دهد ارتقاء سکونتگاه نتوانسته است باعث رضایت در شهرهای مصیری و سپیدار شود. درحالی که بوستان دارای رضایت نسبی و کوپن در بهترین شرایط بین چهار شهر قرار دارد. بر اساس آزمون میانه دو شهر کوپن و سپیدار در بهترین و بدترین شرایط ازنظر رضایت از عملکرد شهرداری قرار دارند. همچنین با توجه به آزمون کای اسکویر شهر مصیری و سپیدار قبل از ارتقاء و کوپن و سپیدار بعد از ارتقاء سکونتگاه بهترین و بدترین شرایط را ازنظر ساکنان دارا می باشند. از دلایل ضعف در شهرهای مصیری و سپیدار می توان به ضعف در عملکرد ارگان های شهری در زمینه بهبود شرایط دسترسی، عدم دسترسی مناسب، نبود سیستم حمل ونقل مناسب، دسترسی نامناسب به ایستگاه های سوخت رسان، عدم تغییر مطلوب در زمینه های گوناگون اقتصادی ازجمله اشتغال و درآمد ساکنان و غیره اشاره کرد..

    کلیدواژگان: رشد شهری، کیفیت زندگی، ارتقاء به شهر، روستا-شهر
  • مظفر عباس زاده* صفحات 23-40

    در طول تاریخ، جنسیت عامل مهمی در شکل گیری جایگاه فرد و به تبع آن ایفای نقش های متعدد او بوده است. همواره جوامع برحسب فرهنگ های متفاوت خود نقش های متفاوتی را به زن و مرد نسبت داده اند. به طوری که نقش مردان در شکل گیری فضاهای شهری بافاصله زیادی حایز اهمیت است با توجه به این که حداقل نیمی از شهروندان را زنان تشکیل می دهند، توجه به وجود فضاهایی برای حضور فعال هرچه بیشتر این قشر از جامعه در شهر حایز اهمیت می باشد. پژوهش حاضر ضمن بررسی وضعیت شاخص های موثر بر حضور پذیری زنان در فضاهای شهری نسبت به شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر حضور زنان در بازارهای تاریخی می پردازد. بدین منظور "مجموعه بازار تاریخی شهر ارومیه " به عنوان یک فضای شهری در بافت تاریخی جهت مطالعه موردی انتخاب شد. با توجه به اینکه بازارها نقش محوری درمجموع فعالیت های شهری داشته؛ این سوال مطرح است که چه عواملی در به وجود آمدن این مهم نقش اساسی دارد؟ نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در حال حاضر علی رغم ظرفیت های متنوع در بحث حضور پذیری و همچنین ایجاد رضایت نسبی در برخی مولفه ها، بازار عملکرد مناسبی در خصوص حضور پذیری زنان نداشته و دچار مشکلات اساسی است. ازجمله مهم ترین چالش ها در این بحث عدم انطباق نیازها و مطالبات جامع زنان با زیرساخت های کاربردی، کالبدی و اجتماعی موجود بازاراست؛ به طوری که امکان حضور بخش عمده ای از زنان را فراهم نمی کند.

    کلیدواژگان: فضای شهری، بازار تاریخی ارومیه، حضور پذیری، زنان
  • رسول قربانی*، اکبر اصغری زمانی، مهدیه طاهونی صفحات 41-63

    بازآفرینی شهری به منظور معکوس نمودن جریان تغییر و افت شهری هست. در بستر بازآفرینی شهری گونه های جدید سازمانی در حال شکل گیری هستند که هدف آن ها نگاه توسعه از پایین به بالاست که در آن همه کنشگران درگیر شده و این امر موجب توسعه راه حل های پایدار در بلندمدت می شود. این پژوهش با هدف بازآفرینی پایدار محلات شمالی بافت تاریخی - فرهنگی شهر تبریز صورت گرفته است. روش پژوهش بر اساس ماهیت، تطبیقی- تحلیلی و از منظر هدف جزء تحقیق های کاربردی محسوب می شود. متغیرهای استخراج شده از مبانی نظری، از طریق مصاحبه با 15 نفر از کارشناسان خبره (اساتید دانشگاه، متخصصان، مدیران و کارشناسان اداره مسکن و شهرسازی و شهرداری) موردبررسی قرار گرفت. در این پژوهش از شاخص های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، زیست محیطی و مدیریتی و نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل های تحلیل معادلات ساختاری، مدل سناریونویسی GBN، SWOT و QSPM بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان داد که از بین 39 عامل 15 عامل کلیدی در بازآفرینی محدوده موردمطالعه نقش دارند که بر اساس اهمیت و عدم قطعیت دو عامل اقتصادی و مدیریتی چهار سناریو مطرح گردیده که برای رسیدن به سناریو طلایی باید راهبرد رقابتی (ST) موردتوجه قرار بگیرد و با ارایه راهبردهای تهیه طرح ویژه بافت های تاریخی محلات، ایجاد سرمایه گذاری برای اشتغال و زمینه برای فعالیت NGO ها و کارهای دریافت وام ویژه بازآفرینی و نظارت دقیق بر رعایت قوانین و مقررات شهرسازی می توان به بازآفرینی بافت های پایدار محلات موردمطالعه اقدام نمود.

    کلیدواژگان: بازآفرینی پایدار، GBN، برنامه ریزی کمی راهبردی، آینده پژوهی، تبریز
  • زهرا صادقی* صفحات 65-83

    «خدمات فرهنگی اکوسیستم» در پارک شامل فواید غیرمادی است که مردم به صورت ذهنی ادراک می کنند و در بهبود کیفیت زندگی شهرنشینی تاثیر دارد. این پژوهش قصد دارد با رویکرد مشارکتی ارتباط بین سبک طراحی منظر با خدمات فرهنگی پارک را بررسی نماید. پژوهش پیش رو از نظر هدف کاربردی و روش پژوهش از نوع تحلیلی-توصیفی است. برای ارزیابی کالبدی منظر از روش ارزیابی شخصیت منظر و برای ادراک خدمات فرهنگی از پیمایش اجتماعی استفاده می گردد. جامعه آماری شامل مراجعه کنندگان به پارک هایی با سبک منظرین متفاوت در شهر تهران هستند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان، 400 نفر برآورد و با روش نمونه گیری در دسترس (توزیع پرسشنامه های آنلاین در شبکه های اجتماعی) اقدام به جمع آوری داده ها شد. رتبه بندی عوامل خدمات فرهنگی در پارک های مختلف با آزمون ویلکاکسون در نرم افزار SPSS انجام می شود. نتایج نشان دهنده تفاوت در اولویت بندی ادراک خدمات فرهنگی در پارک هایی با سبک منظرین متمایز است. هر چند تفریح در همه پارک ها اولویت اول استفاده کنندگان می باشد و حس مکان و ارزش های معنوی به خوبی در پارک ها ادراک نشده است ولی در پارک با سبک طبیعت گرایانه ادراک بهتر خدمات فرهنگی پارک صورت گرفت است ازاین رو کالبد طبیعت گرایانه می تواند زمینه را برای ارتباط معنادار مردم با فضای سبز شهری فراهم کند. لایه طبیعی پارک با پوشش گیاهی نیمه متراکم، لایه بندی گیاهان در اشکوب های مختلف و غلبه لایه طبیعی به لایه مصنوع پارک از عوامل مهم کالبد طبیعت گرایانه هستند. به این ترتیب پژوهش حاضر گام های نخستین را در راستای برنامه ریزی منظر مبتنی بر ارتباط معنادار استفاده کنندگان با محیط برداشته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عینی، شخصیت منظر، رویکرد مشارکتی، خدمات فرهنگی پارک شهری
  • صدیقه السادات حسینی مفرد، عنایت عباسی*، حسن صدیقی صفحات 85-100

    امروزه منابع تامین کننده غذای بشر توسط عوامل گوناگونی از قبیل کاهش زمین های قابل کشت و حاصلخیز در مقیاس محلی، وابستگی روزافزون به سوخت های فسیلی برای تولید، فرآوری و حمل ونقل مواد غذایی در مقیاس جهانی مورد تهدید قرارگرفته است. بازاندیشی در روند تولید به مصرف و خودکفایی در رفع نیازهای شهری ازجمله راه حل هایی است که در قالب نوع جدیدی از کشاورزی به نام کشاورزی شهری ظهور می یابد. هدف از این مطالعه بررسی مشارکت و عوامل تاثیرگذار بر آن در جهت توسعه کشاورزی شهری در شهر تهران بود. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود و به روش پیمایشی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. گروهی از کارشناسان شهرداری تهران و تعدادی از اعضای هییت علمی ترویج و آموزش کشاورزی روایی پرسشنامه را تایید کردند. ضریب پایایی برای بخش های گوناگون پرسشنامه با انجام آزمون پیشاهنگی محاسبه و مقدار قابل قبول به دست آمد. بر اساس یافته های تحقیق، میانگین همه متغیرها به جز هنجار ذهنی بالاتر از حد متوسط می باشد. نتایج همبستگی بین متغیرها حاکی از آن است که بین همه متغیرها با رفتار شهروندان برای انجام کشاورزی شهری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. از میان متغیرهای بررسی شده، کنترل رفتار ادراک شده دارای بیشترین همبستگی و اثر علی کل، و بعدازآن تمایل دارای بیشترین اثر علی کل بر رفتار شهروندان برای مشارکت در کشاورزی شهری می باشد. با توجه به نتایج تحقیق، پیشنهادهایی کاربردی در راستای ترویج و توسعه کشاورزی شهری در شهر تهران ارایه شد است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، مدیریت محیط زیست شهری، تمایل به کشاورزی شهری، رفتار سنجی، کشاورزی شهری
  • حسن محمودزاده*، سپیده نوری، علیرضا محمدی صفحات 101-117

    رویکرد پژوهش تحلیل فضا زمانی، حوادث آتشسوزی اتفاق افتاده در شهر اردبیل را طی دوره پنج ساله 1394-1398 موردمطالعه قرار داده است. برای کاهش خطرات و آسیبهای ناشی از آتش سوزی برای شهروندان، اتخاذ اقدامات پیشگیرانه و اختصاص بهینه منابع، تحلیلهای فضا زمانی این پدیده، ضروری است. تعداد 2894 مورد حادثه آتشسوزی، ازنظر زمانی، فضایی، نقشهبرداری و تحلیل شده اند. از نمودارهای راداری در اکسل و فنون تحلیل فضا- زمانی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیای (GIS) برای انجام تحلیلهای موردنظر استفاده شده است. پارامترهای مهمی مانند تاریخ و زمان وقوع حوادث، تعداد فوت شدگان و مصدومان و آدرس محل وقوع حوادث، برای تحلیل استفاده شده است. مطالعه نشان میدهد که الگوهای فضایی-زمانی آتش سوزی بسته به زمان، انواع و علل آن ها متفاوت است. نتایج نشان می دهد که بیشتر آتش سوزی ها در واحدهای مسکونی با (888 مورد) و فضاهای باز و سبز (565 مورد) اتفاق افتاده است که بیشترین عامل وقوع آن ها آتش زدن عمدی و وندالیسم با 47/44 درصد می باشد. اوج آتش سوزی درست بعدازظهر، ساعت 13:00 و روزهای سه شنبه، پنج شنبه و جمعه و در هفته چهارم هرماه بالاترین فراوانی آتش سوزی رادارند طبق این مطالعه، تابستان دارای بیشترین تعداد حوادث آتش سوزی است. الگوی پراکنش فضایی، از نوع خوشه ای بوده و شدت تراکم حوادث آتش سوزی در بخش های مرکزی و لکه هایی از حاشیه شهر بیشتر است همچنین نتایج تحلیل خوشه ها نشان می دهد به طور قابل توجهی در محدوده موردمطالعه حوادث آتش سوزی با ارزش زیاد (54/194) و یا ارزش کم (0/0) به صورت خوشه های داغ و یا سرد تجمع یافته است در پایان بر مبنای یافته های پژوهش، پیشنهادهایی برای بهبود مدیریت و پیشگیری از حوادث آتش سوزی ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی-زمانی، آتش سوزی، شهر اردبیل، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • رسول افسری*، محمدسینا شهسواری صفحات 119-133

    خطر سیل یک مفهوم چندبعدی مربوط به عدم اطمینان و پیچیدگی است. در مناطق شهری ارزیابی خطر سیل هنوز چالش برانگیز است زیرا تجزیه وتحلیل خطر سیل معمولا در ترکیب اثرات اجتماعی و اقتصادی مشترکا انجام نمی شود، اما منحصرا در ارزیابی خسارت های اقتصادی از نظر مالی قابل اندازه گیری است. مدیریت سیلاب متضمن کاهش اثرات و خطرات است، اما حذف اثرات و خطرات تقریبا ناممکن است. دلیل این امر، محدودیت های مالی و دانش محدود و اندک ما انسان ها است. یکی از راهکارهای کاهش اثرات در برابر مخاطرات، تاب آوری است. بر همین اساس هدف اصلی این پژوهش شناسایی پراکنش فضایی وضعیت تاب آوری در نواحی منطقه یک شهر تهران است. لذا برای دستیابی به هدف از روش فازی در نرم افزار GIS استفاده شد. نتایج شاخص نهایی تاب آوری نشان می دهد که ناحیه یک بالاخص جنوب و مرکز آن دارای بهترین شرایط بودند. نواحی 4 و 5 نیز در مجاورت آن دارای شرایط مناسبی بودند، اما در مقایسه با ناحیه یک میزان کمتری از مساحت آن ها در دسته با شرایط مناسب قرار می گرفت. به طورکلی این سه ناحیه (1، 4 و 5) یک قطب به هم پیوسته را تشکیل داده بودند. بعد از ناحیه 1، ناحیه 6 دارای بهترین وضعیت بود. حوزه نفوذ این ناحیه برخلاف ناحیه 1 یک محدوده به هم پیوسته را در سایر نواحی تشکیل نداده و صرفا محدوده ناحیه 6 را شامل می شود. همچنین به طورکلی نواحی غربی (2، 3، 7 و 8) تا حدی دارای وضعیت نامناسب تری نسبت به نواحی شرقی بودند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سیلاب، پراکنش فضایی، روش فازی، نواحی منطقه یک شهر تهران
  • مهسا امیری، احمد خلیلی*، مجید مفیدی شمیرانی صفحات 135-158

    با ظهور جهانی شدن معاصر ، شهرها بیش از گذشته در عرصه ی فراملی نقش خود را برجسته نموده و در راستایدستیابی به منافع گوناگونبه گسترشتعاملات سازندهبا تقویت دیپلماسی شهری روی آورده اند .شکل گیری نمونه های موفقی از اتحادیه های شهری نظیر اتحادیه شهرهای مدیترانه، بالتیک و... با بهره مندی از ابزار دیپلماسی شهری توسعه ی شهرها را در پی داشته و اثرگذاری ویژه ای بر فعالیت های بین المللی به ویژه صلح، همگرایی و هم افزایی شهرها داشته است. با چنین رویکردی، این پژوهش با هدف تبیین مفهوم شناختی دیپلماسی شهری و ارایه الگوی عام شبکه های شهری در جهانبا بهره مندی از روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است. در این راستا بااستفاده از منابع و مقالات معتبرو بررسی تجارب موفق در این زمینه گونه های مختلف دیپلماسی شهری، سطوح و نظام همکاری دیپلماسی شهری همراه با استخراج مهم ترین ابعاد و شاخص های آن مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت الگوی عام دیپلماسی شهری ارایه گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که دیپلماسی شهری به دو شکل دو جانبه و چندجانبه و در دو مقیاس منطقه ای و جهانی صورت گرفته و کنشگران متعددی در تحقق اهداف آن دخیل اند. در میان 32 شاخص استخراج گردیده از مطالعات و تجربیات مختلف تحقیق،مهم ترین شاخص ها، شاخص عضویت در سازمان ها و مجامع بین المللی و پس از آندو شاخص یادداشت تفاهم توسعه پایدار و تبادل دانش و خدمات می باشدکه برای مطالعات موردی در مناطق مختلف جهان قابل استفاده بوده و به کمک این شاخص ها می توان ظرفیت های شکل دهی به اتحادیه های شهری و پیوستن به آن ها را در یک منطقه مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی شهری، رقابت همکارانه شهرها، شبکه های شهری، مجامع بین ا لمللی، جهانی شدن
  • مجتبی شیرخدائی، مرجان شرفی* صفحات 159-178

    در سال های اخیر برنامه ریزان و مدیران شهری بیش ازپیش متوجه اهمیت مشارکت شهروندان در فرایند مدیریت و برنامه ریزی شهری شده و تلاش های بسیاری برای نزدیک تر کردن مشارکت از نظریه به عمل کرده اند. این در حالی است که بسیاری از این تلاش ها، چندان موفق نبوده اند؛ لذا ارزیابی فرایندهای مشارکتی بسیار اهمیت دارد و می تواند به کارایی و اثربخشی بیشتر مشارکت عمومی در عمل بینجامد. ازاین رو این پژوهش به ارزیابی پویش آرزوهای تهران به عنوان یک فرایند مشارکت عمومی می پردازد، تا از خلال آن بتوان به فرایندهای مشارکتی کاراتر در مسیر حکمروایی خوب شهری با توجه به تاثیر چنین فرایندهایی بر اعتماد شهروندان با تمرکز بر فرایندهای مشارکت الکترونیکی دست یافت. رویکرد این پژوهش کیفی است و برای ارزیابی این پویش سعی شده است از تجربه و دیدگاه کنشگران مختلف این فرایند استفاده شود، ازاین رو تعدادی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با مدیران شهری، کارشناسان و فعالان اجتماعی درگیر با این پروژه صورت گرفته است. همچنین برای دسترسی نسبی به تجربه شهروندان مشارکت کننده در این پویش، پیام های شبکه های مجازی نیز تحلیل شده است. برای تحلیل محتوای مصاحبه ها و پیام ها از شیوه تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بدبینی و بی اعتمادی شهروندان نسبت به نهادهای عمومی و دولتی و نبود فضای مناسب و آمادگی برای تعامل از پیش نیازها، ناهماهنگی میان دستگاه های اجرایی در طول فرایند و نبود یادگیری متقابل و نرسیدن به توافق جمعی درنتیجه فرایند از عوامل ناکامی پویش آرزوهای تهران به حساب می آید.

    کلیدواژگان: ارزیابی فرایند مشارکت، مشارکت الکترونیک، پویش آرزوهای تهران، اعتماد
  • فاطمه افکاری فرزقی، روح الله اسدی*، محمدرحیم رهنما صفحات 179-196

    شهرها زمانی از پویایی بیشتری برخوردار می باشند که رشد و توسعه هوشمندانه شهر، رفاه زندگی بشر را در جهات گوناگون موردتوجه قرار دهد؛ لذا با در نظر گرفتن انسان به عنوان محور توسعه شهری، اهمیت کیفیت زندگی او بیش ازپیش خودنمایی می کند. درواقع یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی شهری، دستیابی به محیط زندگی شهری با کیفیت است که از طریق پیاده سازی شاخص های رشد هوشمند امکان پذیر است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رشد هوشمند بر کیفیت زندگی ساکنین منطقه 8 شهرداری مشهد می باشد. روش پژوهش توصیفی _ تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و داده های پیمایشی (پرسشنامه) است. همچنین با استفاده از فرمول کوکران، نمونه آماری متشکل از 382 نفر از ساکنین منطقه 8 شهر مشهد موردمطالعه قرارگرفته است. داده های گردآوری شده از طریق آزمون T تک نمونه بررسی شده و جهت تحلیل میزان اثرگذاری از ضریب همبستگی اسپیرمن، استفاده گردیده است. برای تصویرسازی و تحلیل بهتر، نتایج پژوهش با استفاده از روش IDW بر روی نقشه ها نمایش داده شده که نتایج بیانگر وضعیت مطلوب منطقه 8 به لحاظ شاخص های رشد هوشمند با میانگین 19/3 و کیفیت زندگی با میانگین 31/3 می باشد. همچنین میان این دو متغیر با ضریب همبستگی 311/0 رابطه معنی داری وجود دارد که بیانگر تاثیر مثبت رشد هوشمند بر کیفیت زندگی است؛ به عبارتی دیگر، در محلاتی که به لحاظ شاخص های رشد هوشمند دارای وضعیت مطلوب می باشند، ساکنین رضایت بیشتری از کیفیت زندگی در آن محلات دارند..

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، کیفیت زندگی، منطقه 8 شهرداری مشهد، شهر مشهد
  • یونس غلامی*، ابراهیم مولوی، هنگامه دالوند صفحات 197-210

    اپیدمی کرونا یکی از مهم ترین مسایل روز دنیاست که حمل ونقل شهری را به طور قابل توجهی تغییر داده است و نقاط ضعف روش های حمل ونقل فعلی را بیشتر برجسته کرده است. این بحران فرصتی منحصربه فرد برای طراحی مجدد برنامه های حمل ونقل شهری به شیوه ای پایدارتر و مقاوم تر را فراهم کرده است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر عوامل زمینه ای در توسعه حمل ونقل فعال در دوران اپیدمی کرونا در شهر دورود می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و بر اساس روش توصیفی - تحلیلی می باشد و با ابزار پرسش نامه محقق ساخته تاثیر عوامل زمینه ای ازجمله سن و جنس و تحصیلات و... را بر حمل ونقل فعال در دوران اپیدمی کرونا با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری موردبررسی قرار داده است. جامعه آماری پژوهش شامل 180 نفر از ساکنان شهر دورود می باشد که با استفاده از نرم افزار موردنیاز و با سطح اطمینان 95 درصد محاسبه شده است. تحلیل یافته های منتج بیانگر آن است که در میان عوامل موثر بر توسعه حمل ونقل فعال در دوران اپیدمی کرونا عوامل اجتماعی و سلامت با بیشترین بار عاملی موثرترین عوامل و در میان عوامل زمینه ای موثر بر توسعه حمل ونقل فعال نیز، سن تاثیرگذارترین و درآمد خانوار کمترین تاثیر را در انتخاب حمل ونقل فعال در دوران شیوع اپیدمی کرونا داشته اند. نتایج پایانی نشانگر آن است که عوامل زمینه ای در دوران شیوع این اپیدمی در شهر دورود اثر بسیار زیادی بر توسعه حمل ونقل فعال در این دوران داشته است.

    کلیدواژگان: کرونا، حمل ونقل فعال، عوامل زمینه ای، شهر دورود، مدل سازی ساختاری
  • صدیقه سلیمانی شیجانی، محمدرضا بمانیان*، مجتبی رفیعیان، منصور یگانه صفحات 198-210

    منظر با وجود تاثیرگذاری بر تصویر و هویت شهر، جایگاه درخوری در پژوهش های برندسازی مکان ندارد. تحقیق در برندینگ منظر در گرو شناسایی عوامل موثر بر آن است. مشکلات ناشی از پراکندگی آرا در ادبیات برندسازی مکان و نبود اجماع پیرامون شاخص های اصلی، با ورود به حیطه برندسازی منظر دوچندان می نماید. هدف کلان پژوهش پیشرو تعیین شاخص های برندسازی منظر می باشد. در راستای دستیابی به هدف یادشده و باتوجه به ماهیت چندوجهی برندسازی منظر، ترکیبی از روش های تحقیق کیفی و کمی مورداستفاده قرار گرفته است. تحلیل محتوای نوشتاری و بررسی عمیق مطالعات پیشین به منظور شناسایی و دسته بندی اولیه ابعاد برندسازی منظر، انتخاب خبرگان، تنظیم پرسش نامه و در پایان غربالگری مولفه ها به کمک همپوشانی نتایج دلفی فازی و آزمون ناپارامتری فریدمن، روش ها و ابزارهای اصلی تحقیق حاضر را تشکیل می دهد. یافته های استخراج شده در مرحله تحلیل محتوا، مجموعا 8 بعد و 41 مولفه موثر در برندسازی منظر را مشخص نمود. پس از غربالگری مولفه ها از طریق دلفی فازی، بر اساس نظر خبرگان 8 بعد کالبدی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تاریخی، زیست محیطی و رسانه ای به عنوان ابعاد شکل دهنده برندسازی منظر تایید شدند، اما تعداد مولفه ها به 26 مورد کاهش یافت. در مرحله آخر، محاسبات آزمون فریدمن همپوشانی مطلوبی با نتایج فازی سازی و فازی زدایی داشته و غربال مولفه ها را تایید نمود. تفسیر یافته ها همچنین، بعد کالبدی را به عنوان مهم ترین بعد فرآیند برندسازی منظر مشخص نمود.

    کلیدواژگان: برند منظر، برندسازی شهری، برندسازی مکان، روش دلفی فازی
|
  • Ali Hosseini *, Ali Saberi Pages 1-22

    In recent years, improving the quality of life has become one of the most important goals of urban planners. One of the fields of manifestation of this concept is in the villages-cities. The process of upgrading rural settlements to cities, as one of the main policies to improve the quality of life in rural areas, has caused many villages to be upgraded to cities in the past decades. In this article, a multi-dimensional comparative evaluation of the components of the quality of life of residents has been done with an emphasis on the policy of upgrading the city in the researched areas. A statistical test was used to evaluate the residents' satisfaction with the quality of life in two periods before and after the upgrade. Analyzing the descriptive statistics shows that the upgrading of the settlement has not been able to cause satisfaction in Masiri and Sepidar cities. While Bostan has relative satisfaction and the coupon is in the best condition among the four cities. According to the median test, the two cities of Kopen and Sepidar are in the best and worst conditions in terms of satisfaction with the performance of the municipality. Also, according to the Chi-Square test, Masiri and Sepidar cities before upgrading and Kupan and Sepidar cities after upgrading the settlements have the best and worst conditions in terms of residents. Among the reasons for the weakness in the cities of Masiri and Sepidar, we can mention the weakness in the performance of urban bodies in the field of improving access conditions, lack of proper access, lack of proper transportation system, improper access to gas stations, lack of desirable changes in various economic fields, including employment and residents' income, etc.

    Keywords: Urban Growth, quality of life, Upgrade to the city, Village- city
  • MOZAFFAR ABBASZADEH * Pages 23-40

    Throughout history, gender has been an important factor in the formation of a person's position and, accordingly, his multiple roles. Societies have always assigned different roles to men and women according to their different cultures. So the role of men in the formation of urban spaces is very important, considering that at least half of the citizens are women, it is important to pay attention to the existence of spaces for the active presence of this segment of society in the city. While examining the status of indicators affecting the presence of women in urban spaces, the present research deals with identifying the factors affecting the presence of women in historical markets. For this purpose, the "Historical Market Complex of Urmia City" was selected as an urban space in the historical context for the case study. Considering that markets play a central role in all urban activities; The question is, what factors play a major role in the emergence of this issue? The obtained results indicate that currently, despite the various capacities in the discussion of attendance and also relative satisfaction in some components, the market has not performed properly regarding the attendance of women and is suffering from fundamental problems. Among the most important challenges in this discussion is the non-compliance of the comprehensive needs and demands of women with the practical, physical and social infrastructures available in the market; So it does not allow the presence of a large part of women

    Keywords: urban space, Bazaar, Historical Bazaar of Urmia, presence, Women
  • Rasoul Ghorbani *, Akbar Zamani, Mahdieh Tahooni Pages 41-63

    Urban regeneration aims to reverse the flow of urban change and decline. In the context of urban regeneration, new types of organizations are being formed, whose goal is to look at development from the bottom up, in which all actors are involved, and this will lead to the development of sustainable solutions in the long term. This research has been carried out with the aim of sustainable reconstruction of the northern neighbourhoods of the historical-cultural context of Tabriz city. Based on its nature, the research method is comparative-analytical, and from the point of view of the goal, it is considered part of applied research. The variables extracted from the theoretical foundations were examined through interviews with 15 expert experts (university professors, specialists, managers and experts of the housing and urban planning department and municipality). In this research, economic, social, physical, environmental and management indicators and targeted sampling have been used. Structural equation analysis models, GBN scenario writing model, SWOT and QSPM have been used to analyze the data. The results of the research showed that among the 39 factors, 15 key factors play a role in the regeneration of the studied area, based on the importance and uncertainty of two economic and managerial factors, four scenarios were proposed, and to reach the golden scenario, the competitive strategy (ST) should be considered. By providing strategies for the preparation of a special plan for the historical contexts of the localities, creating investment for employment and the basis for the activities of NGOs, receiving special loans for reconstruction, and closely monitoring compliance with the rules and regulations of urban development, it is possible to recreate the sustainable contexts of the studied localities.

    Keywords: sustainable regeneration, GBN, Quantitative Strategic Planning, Future Studies, Tabriz
  • Zahra Sadeghi * Pages 65-83

    "Cultural Ecosystem Services" in the parks include intangible benefits that people perceive subjectively. The research aims to investigate the relationship between the landscape style and the Cultural Ecosystem Services in different parks with a participative approach. The research is analytical-descriptive in terms of practical purpose and research method. For landscape objective-physical assessment, the method of Landscape Character Assessment is used, and for the perception of CES, a social survey was exerted. The statistical population includes visitors to Tehran's parks with different landscape styles. The sample size was estimated to be 400 people based on Morgan's table, and data was collected using the available sampling method (distribution of online questionnaires in social networks). Cultural Ecosystem Services are ranked in different parks using the Wilcoxon test in SPSS software. The results show the difference in prioritizing the perception of CES in parks with distinct landscape styles. Although recreation is the priority in all parks, and the sense of place and spiritual values are not well understood, in the park with a naturalistic style, a better understanding of the park's Cultural Ecosystem Services has taken place. Therefore, the naturalistic can provide the ground for the meaningful connection of people with the urban green space. The natural layer of the park with semi-dense vegetation, the layering of plants in different layers, and the predominance of the natural layer over the artificial layer of the parks are important factors of the naturalistic body.

    Keywords: Objective Assessment, Landscape Style, Cultural Services of Urban Park
  • Sedigheh sadat Hosseinimofrad, Enayat Abbasi *, Hassan Sadighi Pages 85-100

    Today, human food supply sources are threatened by various factors, such as the reduction of arable and fertile land on a local scale, the increasing dependence on fossil fuels for the production, processing and transportation of food on a global scale. Rethinking the process of production to consumption and self-sufficiency in meeting urban needs are among the solutions that emerge in the form of a new type of agriculture called urban agriculture. This research aimed to investigate the participation and factors affecting it for developing urban agriculture in Tehran city. The research was descriptive and correlational which was conducted through a survey method. Questionnaire was the main tool for data gathering which was validated using some agricultural extension and education experts’ points of view. Cronbach's alpha for different parts of the questionnaire was calculaed and were acceptable. According to the findings, all the variables, except the subjective norm, have an average more than moderate. The results of the correlation between the variables indicate that there is a positive and significant relationship between all variables and citizens’ behavior to participate in urban agriculture. According to the findings, among the studied variables, perceived behavioral control has the highest correlation and total causal effect, and then the intention has the highest total causal effect on citizens' behavior to participate in urban agriculture. According to the results, practical suggestions have been presented for extension and development of urban agriculture in Tehran city.

    Keywords: Food security, Urban Environment Management, Intention to Urban Agriculture, Behavioural Assessment
  • Hassan Mahmoudzadeh *, Sepideh Noori, Alireza Mohammadi Pages 101-117

    The article has studied the fire incidents that happened in Ardabil city during the five-year period of 1394-1398 with the approach of time-space analysis. In order to reduce the risks and damages caused by fire for citizens, it is necessary to adopt preventive measures and optimal allocation of resources, space-time analyzes of this phenomenon. The number of 2894 fire incidents have been mapped and analyzed in terms of time, space. Radar charts in Excel and spatio-temporal analysis techniques in the geographic information system (GIS) environment have been used to perform the desired analysis. Important parameters such as the date and time of the accidents, the number of dead and injured, and the address of the place of the accidents, have been used for analysis.The study shows that the Spatio-temporal patterns of fires vary depending on the time, types and causes. The results show that most fires occur in residential units and open and green spaces, the most common causes of which are intentional arson and vandalism. The peak of fires is right in the afternoon, at 13:00, and on Tuesdays, Thursdays and Fridays, and in the fourth week of each month, they have the highest frequency of fires. According to this study, summer has the highest number of fires. The pattern of spatial distribution is cluster type and the intensity of fire incidents is higher in the central parts of the suburbs. In addition, the results of cluster analysis show that in the study area, fire incidents with large amounts or it is rarely accumulated in the form of hot or cold clusters. Finally, based on the research findings, suggestions for improving the management and prevention of fire accidents are presented.

    Keywords: Spatial Analysis, Fire, Ardabil, GIS
  • Rasoul Afsari *, MohammadSina Shahsavary Pages 119-133

    Flood risk is a multidimensional concept related to uncertainty and complexity. In urban areas, flood risk assessment is still challenging because flood risk analysis is usually not conducted in the combination of social and economic impacts, but exclusively in assessing economic damages that can be measured financially. Flood management involves reducing the effects and risks, but eliminating the effects and risks is almost impossible. The reason for this is our financial limitations and limited knowledge of us humans. One of the ways to reduce the effects of risks is resilience. Based on this, the main goal of this research is to identify the spatial distribution of the state of strength in the districts of the first district of Tehran. Therefore, to achieve the goal, the fuzzy method was used in GIS software. The results of the final index of resilience show that the first region, especially the south and the centre, had the best conditions. Areas 4 and 5 also had suitable conditions in their vicinity, but in comparison with the area, their area was less than one level in the category with suitable conditions. In general, these three regions (1, 4 and 5) formed a continuous pole. After District 1, District 6 had the best situation. Unlike area 1, the influence area of this area does not form a continuous area in other areas and only includes the area of area 6. Also, in general, the western areas (2, 3, 7 and 8) were somewhat worse than the eastern areas

    Keywords: resilience, Flood, Spatial distribution, Geographically Weighted Regression Model, Districts of Region One of Tehran City
  • Mahsa Amiri, Ahmad Khalili *, Majid Mofidi Shemirani Pages 135-158

    The formation of successful examples of urban unions, such as the Union of Mediterranean, Baltic cities, etc., by benefiting from the tool of city diplomacy, has led to the development of cities and has a special effect on the international activities of cities, this research has been carried out with the aim of explaining the conceptual understanding of city diplomacy and presenting the general pattern of urban networks in the world by using the descriptive-analytical method. In this regard, by using reliable sources and articles and examining successful experiences in this field, various types of city diplomacy, the levels, and cooperation system of city diplomacy, along with the extraction of its most important dimensions and indicators, have been examined and finally the General model of city diplomacy is presented. The findings of the research show that city diplomacy has been carried out in two ways, bilateral and multilateral, on both regional and global scales, and many actors are involved in realizing its goals. Among the 32 indicators extracted from various research studies and experiences, the most important indicators are the membership index in international organizations and forums, followed by the two indicators of the memorandum of understanding of sustainable development and the exchange of knowledge and services, which can be used for case studies in different regions of the world, and with the help of these indicators, it is possible to examine the capacities of forming urban unions and joining them in a region.

    Keywords: City Diplomacy, cooperative competition of cities, Urban Networks, international assemblies, Globalization
  • Mojtaba Shirkhodaei, Marjan Sharafi * Pages 159-178

    Over the past few years, urban planners and managers have increasingly realized the importance of citizens' participation in urban planning and management. They have taken steps to make participation closer from theory to practice. Although many of these efforts have yet to be very successful, it is essential to evaluate participatory processes to increase the efficiency and effectiveness of public participation. In order to achieve more efficient participatory processes in the path of good urban governance, this study evaluates the "Arezoohaye Tehran" campaign as a public participation process to evaluate the impact of such processes on citizens' trust, with a particular focus on electronic participation. In this research, the qualitative approach is employed, and to evaluate the campaign, it has attempted to utilize the experience and perspectives of a variety of actors who have participated in this process, so several in-depth semi-structured interviews have been conducted with city managers, experts, and social activists involved in the project. Additionally, the messages of virtual networks have been analyzed to understand the experiences of citizens participating in this project. Qualitative content analysis and coding methods have been used to analyze the content of interviews and messages on virtual networks. The findings of this research show that pessimism and mistrust of citizens towards public and government institutions and the lack of a suitable environment and preparation for interaction are among the prerequisites for the failure of the campaign, inconsistency between the executive bodies during the process and the lack of mutual learning and not reaching a collective agreement as a result of the process. The dreams of Tehran are considered.

    Keywords: Assessment of the Partici-pation Process, E-participation, Arezoohaye Tehran Campaign, trust
  • Fatemeh Afkari Ferezghi, Rouhollah Asadi *, MohammadRahim Rahnama Pages 179-196

    Cities are more dynamic when the smart growth of the city takes into account the well-being of human life in various directions; Therefore, by considering man as the axis of urban development, the importance of his quality of life stands out more. In fact, one of the main goals of urban planning is to achieve a quality urban living environment, which is possible through the implementation of smart growth indicators. The main goal of this research is to investigate the impact of smart growth on the quality of life of the residents of District 8 of Mashhad Municipality. The research method is descriptive-analytical using library sources and survey data (questionnaire). Also, using Cochran's formula, a statistical sample consisting of 382 residents of District 8 of Mashhad city has been studied.The collected data were checked through one-sample T-test and Spearman's correlation coefficient was used to analyze the effectiveness. For illustration, the results of the research using the IDW method are displayed on the maps, and the results show the favorable situation of the 8th region in terms of smart growth indicators with an average of 3.19 and quality of life with an average of 3.31. Also, there is a significant relationship between these two variables with a correlation coefficient of 0.311, which indicates the positive impact of smart growth on the quality of life; In other words, in neighborhoods that have favorable conditions in terms of smart growth indicators, residents are more satisfied with the quality of life in those neighborhoods.

    Keywords: smart growth, quality of life, District 8, Mashhad
  • Yones Gholami *, Ebrahim Molavi, Hengame Dalvand Pages 197-210

    The Corona epidemic is one of the most important issues in the world today, which has significantly changed urban transportation and highlighted the weaknesses of current transportation methods. This crisis has provided a unique opportunity to redesign urban transportation programs in a more sustainable and resistant way. The main goal of the recent research is to evaluate the impact of contextual factors in the development of active transportation during the Corona epidemic in Durood City. This research is of an applied type and based on the descriptive-analytical method, and with the help of a questionnaire, the researcher investigated the effect of background factors such as age, gender, education, etc. on active transportation during the Corona epidemic. The use of structural equation modelling has been investigated. The statistical population of the research includes 180 residents of Durood City, which was calculated using the required software and with a confidence level of 95%. The analysis of the resulting findings shows that among the factors affecting the development of active transportation during the Corona epidemic, social and health factors with the highest factor load are the most effective factors, and among the background factors affecting the development of active transportation, age is the most influential and Household income had the least influence on the choice of active transportation during the outbreak of the Corona epidemic. The final results indicate that the background factors during the outbreak of this epidemic in Durood City greatly affected the development of active transportation during this period.

    Keywords: corona, active transportation, contextual factors, Durood city, Structural modelling
  • Seddighe Soleimani Sheijani, MohammadReza Bemanian *, Mojtaba Rafieian, Mansour Yeganeh Pages 198-210

    Landscape, despite affecting the image and identity of the city, has no place in branding research. Research on landscape branding depends on identifying the factors that affect it. The purpose of this study is to determine the indicators of landscape branding. In order to achieve this goal, a combination of qualitative and quantitative research methods has been used. In-depth review of previous studies to identify and classify the dimensions of landscape branding, forming an expert panel, compiling a questionnaire and screening components using results from fuzzy Delphi and the nonparametric Friedman test are the main steps of the present study. The problems caused by the lack of consensus on the main indicators of place branding are doubled in the field of landscape branding. Therefore, the first stage was dedicated to identifying and categorizing the components of landscape branding by applying the method of written content analysis. The findings of this stage identified 8 dimensions and 41 components. The components were then screened through fuzzy Delphi. According to experts, 8 dimensions (physical, cultural, political, economic, social, historical, environmental and media dimensions) were approved as dimensions of landscape branding, but the number of components was reduced to 26. Finally, the Friedman test calculations had an acceptable overlap with the Delphi results and confirmed the screening of the components. Interpretation of the findings also identified the physical dimension as the most important dimension of the process.

    Keywords: Place Brand, City Branding, Landscape Branding, Fuzzi Delphi Method