فهرست مطالب

نشریه سالمندشناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منوچهر رضاوندی، سعید آریاپوران*، جهانگیر کرمی صفحات 1-9
    مقدمه

    مراقبین خانگی سالمندان دارای مشکلات روانشناختی هستند که برای رفع این مشکلات به مداخلاتی نیاز می باشد. هدف این پژوهش نعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و افکار خودکشی مراقبین خانگی سالمندان بود.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مراقبین خانوادگی سالمندان مراجعه کننده به سازمان بهزیستی شهرستان بابل در نیم سال دوم 1400 بودند که 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه افکار خودکشی بک (1987) بود. مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر روی گروه آزماش انجام شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در متغیر تاب آوری، میانگین و انحراف استاندارد گروه آزمایش در پیش آزمون 42/4 ± 02/27 و در پس آزمون 51/5±67/39 و در متغیر افکار خودکشی، میانگین و انحراف استاندارد گروه آزمایش در پیش آزمون 74/2±27/18 و در پس آزمون 83/1±93/10 به دست آمد. نتایج تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که ذهن آگاهی بر تاب آوری و افکار خودکشی مراقبین خانگی سالمندان تاثیر داشت (01/0<p ).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای افزایش تاب آوری و کاهش افکار خودکشی در  مراقبین خانگی سالمندان می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، تاب آوری، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سالمندان، مراقبین خانگی
  • کورش ویسی، محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری، زینت ابراهیمی* صفحات 10-19
    مقدمه

    افزایش امید به زندگی در عصر حاضر و روند رو به رشد جمعیت سالمندان، لزوم توجه به بعد روان شناختی زندگی سالمندان به عنوان بخش بزرگی از جمعیت را بیش از پیش می طلبد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه های بین نسلی بر میزان افسردگی سالمندان ساکن شهر مشهد اجرا شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا میدانی محسوب می شود. جامعه آماری شامل سالمندان 60 سال به بالا ساکن شهر مشهد در سال 1398 بود. با استفاده ازشیوه نمونه گیری کوکران حجم نمونه 378 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای تعیین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناسی، پرسشنامه وضعیت اجتماعی-اقتصادی (گرمارودی و مرادی) و پرسشنامه افسردگی یساویج (GDS-15) استفاده شد. از تحلیل واریانس چند متغیره یا مانوا (MANOVA) جهت تعیین اثر تعاملی متغیرهای جمعیت شناختی و گروه ها به عنوان متغیر مستقل بر میانگین متغیرهای وابسته استفاده شد. و در نهایت از آزمون تعقیبی بن فرونی برای نشان دادن تفاوت موجود بین گروه ها استفاده شد. از نرم افزار SPSS نسخه 25 برای تحلیل نتایج و مقدار احتمال 05/0=α، استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان دادند اختلاف معنی داری در میزان افسردگی بین گروه ها  داشت. در مقایسه بین دو جنس عدم اختلاف معنی دار به دست آمد (135/0=P). اما در مراحل پیش آزمون-پس آزمون نشان دهنده اختلاف معنی داری نتایج افسردگی پس از اعمال متغیرهای مستقل می باشد (001/0≥P).  اختلاف بین میانگین گروه خانه سالمندان و گروه ورزش در پارک ملت با استفاده از آزمون تعقیبی توکی معنی دار نشان داده شد (013/0= P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که فعالیت های اجتماعی و حضور سالمندان در جمع جوانان نقش موثری در کاهش علایم افسردگی داشته است. برنامه تعامل بین نسلی با هدف افزایش مهارت های اجتماعی و کاهش انزوای سالمندان منجر به افزایش اعتماد به نفس و کاهش عدم رضایت از خود گردید.

    کلیدواژگان: افسردگی، تعامل بین نسلی، جوانان، سالمندان، فعالیت های هوازی، یوگا
  • احترام السادات ایلالی*، طاهره یعقوبی، ابولفضل حسین نتاج، فرهاد صفایی صفحات 20-30
    مقدمه

    با توجه به بروز بیماری کووید-19 در جهان و عدم وجود درمان استاندارد برای این بیماری، تحقیقات زیادی برای یافتن علل بروز و روش های درمان این بیماری انجام گرفت. میزان بروز این بیماری و همچنین بهبودی از آن در افراد مختلف با توجه به قدرت سیستم ایمنی آن ها متفاوت بوده است. یکی از عوامل تنظیم کننده سیستم ایمنی در بدن انسان در پاسخ به عوامل پاتوژن، ویتامین دی است که اثرات حفاظتی مختلفی بر روی بدن دارد. هدف از این مطالعه مقایسه سطح ویتامین دی سرم خون سالمندان مبتلا و غیر مبتلا به کووید 19 است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مورد شاهدی بوده و جامعه آماری آن سالمندان مراجعه کننده به بیمارستان شهر بندرگز بودند. تعداد 142 سالمند (35 نفر در گروه مورد و 107 نفر در گروه شاهد) به این مطالعه وارد شدند. گروه مبتلا از بین سالمندان بستری در بخش کرونا بیمارستان بندرگز و موارد شاهد از میان سالمندان بستری در سایر بخش ها با رضایت نامه آگاهانه انتخاب شدند. سنجش سطح ویتامین دی این افراد با کیت های استاندارد انجام گردید که مقادیر کمتر از ng/mL 20 نشان دهنده کمبود ویتامین دی و مقادیر بزرگتر مساوی ng/mL 20 به عنوان سطح ویتامین دی کافی در نظر گرفته شد. میانگین سرمی ویتامین دی با استفاده از آزمونهای تی مستقل، تحلیل واریانس و رگرسیون خطی مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 74 نفر از سالمندان زن (52 درصد) بودند و میانگین سن افراد در گروه مورد در این مطالعه 03/10±74/77 سال و در گروه شاهد 17/8±14/71 بود. میانگین سطح سرمی ویتامین دی در گروه سالمندان مبتلا به کووید 19 (ng/mL 22/18±48/24) در مقایسه با گروه سالمندان غیر مبتلا (ng/mL 54/23±95/25) تفاوت معناداری نشان نداد (05/0 <P). ارتباطی بین میانگین میزان سرمی ویتامین دی با جنسیت و سابقه مصرف ویتامین دی در گروه های مورد و شاهد مشاهد نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بین میانگین سطح سرمی ویتامین دی در دو گروه سالمندان مبتلا به کووید 19 و سالمندان غیر مبتلا تفاوت معناداری مشاهده نشد. با توجه به فواید ویتامین دی برای پیشگیری از بیماری های مختلف و افزایش سیستم ایمنی بدن بهتر است به سالمندان در مورد مصرف کافی آگاهی داده شود.

    کلیدواژگان: سالمندان، ویتامین دی، کووید 19
  • یاسر مرادی، حسین جمشیدی*، وحید علینژاد، معصومه همتی مسلک پاک، مهسا قلی نژاد زیرمانلو صفحات 31-40
    مقدمه

    سالمندی موفق از مفاهیم مهم قلمرو سالمندی محسوب می شود و فرآیندی است که فرد در آن خود را برای سازش و تطابق با تغییرات ناشی از سالمندی و متکی نبودن به دیگران تنظیم می کند. بر پایه مروری بر متون مرتبط به نظر می رسد که سلامت معنوی و مشارکت اجتماعی می تواند به عنوان متغیرهای پیش بین مهم در نیل به سالمندی موفق مطرح باشد. این مطالعه با هدف تعیین نقش سلامت معنوی و مشارکت اجتماعی بر سالمندی موفق در خانه های سالمندان انجام شد.

    روش

    این مطالعه یک پژوهش مقطعی تحلیلی است. 181 نفر از سالمندان مقیم خانه های سالمندان شهر ارومیه واقع در شمال غرب ایران به روش تصادفی طبقه بندی شده وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده ها از فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه چندبعدی سالمندی موفق، پرسشنامه سلامت معنوی و پرسشنامه مشارکت اجتماعی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کلی سالمندی موفق 14/34± 38/139، سلامت معنوی 21/19± 63/78 و مشارکت اجتماعی 57/13± 09/42 بود. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره، سلامت معنوی و مشارکت اجتماعی 625/0 درصد از واریانس نمره کلی سالمندی موفق را (793/0=R، 63/0R2=، 625/0ADJ.R2=) پیش بینی می کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که با افزایش نمرات سلامت معنوی و مشارکت اجتماعی، نمرات سالمندی موفق نیز افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: سالمندی، سلامت، معنویت، مشارکت اجتماعی، مراکز سالمندان
  • رقیه اسلامی، زهرا شاهرخی، مجید دانشفر، رضا قربانی، بهروز حسین پور، لیلا صادق مقدم، مریم مرادی* صفحات 41-50
    مقدمه

    یکی از مسایل مهم سالمندی، انزوای اجتماعی است که تاثیرات نامطلوبی بر کیفیت زندگی سالمندان می گذارد، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین انزوای اجتماعی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهرستان گناباد در سال 1400 طراحی شده است.

    روش کار

    مطالعه توصیفی - مقطعی حاضر بر روی 403 سالمند که معیار ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای سه بخشی شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه فعالیت روزمره زندگی و فعالیت های ابزاری زندگی و پرسشنامه انزوای اجتماعی لوبن بود. نمونه ها به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به صورت حضوری از مراکز سلامت جامعه شهرستان گناباد انجام شد. داده ها باکمک نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آمار توصیفی واستنباطی و با سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه حاضر 54/ 70 سال بود، 4/50 درصد از شرکت کنندگان مرد و 4/77 درصد از آن ها متاهل بودند. 3/59 درصد از سالمندان شرکت کننده انزوای اجتماعی را داشتند. همچنین بین متغیرهای جنسیت، شغل، تحصیلات، سوءمصرف مواد، سابقه بیماری مزمن، مشکلات بینایی و محل سکونت با انزوای اجتماعی ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع قابل ملاحظه انزوای اجتماعی بین سالمندان و تاثیرات منفی انزوای اجتماعی بر ابعاد مختلف سلامت و کیفیت زندگی بنابراین انجام مداخلات پیشگیرانه با هدف کاهش میزان انزوای اجتماعی الزامی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سالمند، انزوای اجتماعی، شیوع، عوامل مرتبط
  • سحر خانی زاده، محمد احسانی*، یونگ جین یون، رسول نوروزی، صفر قائدرحمتی صفحات 51-60
    مقدمه

    در جبران مشکلات و خلاهای ناشی از مسایل روانی در میان سالمندان فعالیت بدنی و تمرینات هوازی دارای اثرات ضد اضطراب و ضد افسردگی هستند. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد که فعالیت بدنی با سلامت روانی بهتر و انعطاف پذیری در برابر پریشانی روانی، مانند افسردگی و علایم اضطراب مرتبط است از این رو،  هدف از انجام این پژوهش، درک تحلیل سالمندان از  داشتن فعالیت بدنی در محیط محله و تاثیر آن بر سالمندی و سلامت روان آن هاست.

    روش کار

    پژوهش حاضر، کیفی و در زمره مطالعات تفسیری است که با بهره گیری از راهبرد پژوهش پدیدارشناسی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق است. به منظور تفسیر و تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده در این بخش از رویکرد دیکلمن، آلن، و ترنر استفاده شد. جامعه مورد نظر در این پژوهش سالمندان دارای فعالیت بدنی در محیط محله ی اختیاریه در شهر تهران است که بیش از یکسال در محله اختیاریه ساکن بودند. 24 شرکت کننده در این پژوهش، بر اساس نمونه گیری هدفمند بازه زمانی آذر 1399 تا بهمن 1400 انتخاب شدند .

    یافته ها

    فعالیت بدنی در محیط محله راهی برای جبران خلا های ناشی از افزایش سن، مضمون اصلی و فعالیت بدنی در محله راهی برای جبران پیری هراسی، فعالیت بدنی در محله راهی برای جبران زمان بیکاری زیاد، فعالیت بدنی در محله برای جبران نادیده گرفته شدن سالمندان، فعالیت بدنی در محله به منظور کنشگری سالمندان و فعالیت بدنی در محیط محله مصداقی برای تاب آوری مضامین فرعی به دست آمده در این پژوهش هستند.

    نتیجه گیری

    هنگامی که سالمندان از لحاظ جسمی فعال هستند، ذهنشان از عوامل استرس زای روزانه پرت می شود فعالیت بدنی در محیط محله راهکاری است که سالمندان برای مقابله آسیب های روانی و خلا های ناشی از افزایش سن استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سالمند فعال، محیط محله، پدیدارشناسی
  • علی اصغر رشید، وحید بخشعلی پور، سیاوش خداپرست*، رقیه عبدی پور ایزدی صفحات 61-70
    مقدمه

    روند رو به رشد پدیده سالمندی، لزوم توجه به فعالیت های سالمندان و بررسی عومل اثرگذار بر آنان را به عنوان عامل موثری در ارتقای سلامت سالمندان مطرح می کند. از این رو، این مطالعه به بررسی ارتباط بین سرمایه و حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی سالمندان غیرفعال پرداخت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی همبستگی روی 200 نفر از سالمندان غیرفعال مرکز سالمندان شهرستان لاهیجان در سال 1401 انجام شد. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه های سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن (2000)، حمایت اجتماعی زمیت و همکاران (1988) و کیفیت زندگی لیپاد (1998) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های K-S،  همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره توسط نرم افزار SPSS23  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     طبق نتایج بدست آمده، میانگین سنی واحدهای پژوهش 22/8± 94/66 سال بود و نمره کلی سرمایه اجتماعی 75/0±04/3 ، نمره کلی حمایت اجتماعی 13/1±07/3 و نمره کلی کیفیت زندگی 56/0±17/2 بدست آمد. نتایج آماری نشان داد که بین سرمایه و حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی به ترتیب ضریب همبستگی (29/0 و 42/0) بدست آمد که نشان می دهد ارتباط معنی داری (001/0=P) وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نتیجه گیری می گردد که سرمایه و حمایت اجتماعی عامل مهم و اثرگذار در حفظ و ارتقای سلامت جسمی و شناختی مرتبط با مشارکت در امور زندگی سالمندان است. به نظر می رسد حمایت اجتماعی به عنوان یک مولفه اثرگذار بر سلامت جسمانی و روانی سالمندان می تواند به عنوان یک سرمایه اجتماعی در راستای بهبود پویایی و بهبود کیفیت زندگی سالمندان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندان، سرمایه اجتماعی، عملکرد
  • زهرا دلخواه، مرضیه علیوندی وفا*، نعیمه محب صفحات 71-79
    مقدمه

    ترس از پیری یکی از عوامل مهم متخصصان رشد سالمندی در دنیای روانشناسی امروز است ترس از پیری همیشه و در هر سنی انسان آگاه را تهدید می کند؛ ولی تجربه این حس در دوران سالمندی دارای عمق و معنای خاصی است هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین رابطه خودشفقت ورزی با ترس از پیری در سالمندان: نقش میانجی سلامت معنوی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی (توصیفی از نوع همبستگی)، جامعه آماری این پژوهش را سالمندان با دامنه سنی (65-80) سال در سال 1400 بود. روش نمونه گیری از نوع هدفمند و نمونه های این پژوهش شامل 300 (مرد/زن) سالمند از شهر ایلام تشکیل داد. ابزار ارزیابی پرسشنامه های خود شفقت ورزی نف[1]، پرسشنامه ترس از پیری لاشر فالکندر[2] و پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون [3] مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با شاخص های آمار توصیفی ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادله ساختاری آموس (AMOS) نسخه 24 و روش حداکثر درست نمایی یا (ML) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    از مجموع کل (300=n) نمونه پژوهش، 140 (77/46 درصد) نفر مرد و 160 نفر (33/53 درصد) زن بودند. در نمونه مورد مطالعه، از نظر دامنه سنی 157 نفر (33/52 درصد) در گروه سنی 65 تا 69 سال، 85 نفر (33/28 درصد) در گروه سنی 70 الی 75 سال، و 58 نفر (33/19 درصد) در گروه سنی 76 الی 80 سال قرار داشتند. مقادیر مربوط به ضریب مسیرها در مدل پژوهش بیانگر آن بودکه خودشفقت ورزی 43 درصد تغییرات مربوط به متغیر ترس از پیری را به طور مستقیم تبیین میکنند. از سوی دیگر، نتایج نشان داد که متغیر خودشفقت ورزی به طور غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی - سلامت معنوی - بر ترس از پیری تاثیر دارد. (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد بین خودشفقت ورزی با ترس از پیری در سالمندان رابطه ی معناداری وجود دارد. همچنین، نقش میانجیگری سلامت معنوی در رابطه ی با ترس از پیری تایید شد. استنباط می شود که می توان از متغیرهای خودشفقت ورزی و سلامت معنوی در راستای مداخلات آموزشی درمانی ترس از پیری در سالمندان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: خود شفقت ورزی، ترس از پیری، سلامت معنوی، سالمندان
|
  • Manoochehr Rezavandi, Saeid Ariapooran*, Jahangir Karami Pages 1-9
    Introduction

    home caregivers of the older adults have psychological problems that require interventions to solve these problems. The purpose of this research was to determine the effect of cognitive therapy based on mindfulness on resilience and suicidal thoughts of older adult’s home caregivers.

    Methods

    The research method was semi-experimental and pre-test, post-test with a control group. The statistical population of this research included all the family caregivers of the older adults who referred to the welfare organization of Babol city in the second half of 1400, and 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) were selected by convenience sampling. Data collection tools were Connor and Davidson's resilience questionnaires (2003) and Beck's (1987) suicidal ideation questionnaire. Cognitive therapy intervention based on mindfulness was performed on the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 24 software. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    In the resilience variable, the mean and standard deviation of the experimental group in the pre-test was 27.02±4.42 and in the post-test 39.67±5.51 and in the variable of suicidal thoughts, the mean and standard deviation of the experimental group in the pre-test 18.27±2.74 in the test and 10.93±1.83 in the post-test. The results of covariance analysis also showed that mindfulness had an effect on resilience and suicidal thoughts of older adults home caregivers (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the findings of the research, cognitive therapy based on mindfulness can be used to increase resilience and reduce suicidal thoughts in home caregivers of the older adults.

    Keywords: suicidal thoughts, resilience, cognitive therapy based on mindfulness, older adults, home caregivers
  • Kourosh Veisi, MohamadReza Ismailzadeh Ghandehary, Zinat Ebrahimi* Pages 10-19
    Introduction

    The increase in life expectancy in today's era and the growing trend of the elderly population requires more and more attention to the psychological dimension of the life of the elderly as a large part of the population, so the present study aims to investigate the effect of intergenerational programs on the amount of The depression of elderly residents of Mashhad city was implemented..

    Method

    The present research is applied in terms of its purpose and field implementation method. The statistical population included elderly people 60 years old and older living in Mashhad in 2018. Using Cochran's sampling method, the sample size of 378 people was determined by cluster sampling. Demographic profile questionnaires, socio-economic status questionnaires (Garmaroudi and Moradi) and Yesavij depression questionnaire (GDS-15) were used to collect data. Multivariate analysis of variance or MANOVA was used to determine the interactive effect of demographic variables and groups as independent variables on the mean of dependent variables. And finally, Benferroni's post hoc test was used to show the difference between the groups. SPSS version 25 software was used to analyze the results and the probability value was α=0.05.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference in the level of depression between the groups. No significant difference was found in the comparison between the two sexes (P=0.135). But in the pre-test-post-test stages, it shows a significant difference in the results of depression after applying the independent variables (P=0.001). The difference between the mean of the nursing home group and the exercise group in Mellat Park was shown to be significant using Tukey's post hoc test (P=0.013).

    Conclusion

    The present study showed that social activities and the presence of the elderly among the youth had an effective role in reducing the symptoms of depression. The intergenerational interaction program aimed at increasing social skills and reducing the isolation of the elderly led to an increase in self-confidence and a decrease in self-satisfaction.

    Keywords: Depression, Intergenerational Interaction, Youth, Elderly, Eerobic Activities, Yoga
  • Ehteram Sadat Ilali*, Tahereh Yaghoubi, Abolfazl Hossein-Nataj, Farhad Safaie Pages 20-30
    Background

    due to the occurrence of covid-19 disease in the world and the lack of standard treatment for this disease, a lot of research was done to find the causes of the disease and the methods of treatment. and is not infected with covid 19.

    methods

    This study is a case-control study and its statistical population was elderly people who referred to Bandargaz city hospital. 35 people in the case group and 107 people in the control group and a total of 142 patients were included in this study. Sampling was done to measure the level of vitamin D of these people with standard kits. The data of this study were analyzed using independent t-tests, analysis of variance, chi-square and linear regression.

    Results

    The average level of serum vitamin D in people with a history of vitamin D consumption was equal to 40.49 ng/mL and in people with a history of not taking vitamin D, it was 15.6 ng/mL. The average serum level of vitamin D in the group infected with Covid-19 (24.48±18.22 ng/mL) compared to the non-infected group (25.95±23.54 ng/mL) showed no significant difference (<0.05). p).

    Conclusion

    The results of this study showed that there is no significant difference between the average serum level of vitamin D inferred in two groups with and without covid 19. It was also shown that the average serum level of vitamin D in the occupations of farmers and ranchers was lower than that of employees.

    Keywords: Elderly, Vitamin D, Covid 19
  • Yaser Moradi, Hossein Jamshidi*, Vahid Alinejad, Masumeh Hemmati Maslakpak, Mahsa Gholinejadzirmanlou Pages 31-40
    Background

    Successful aging is one of the most important concepts in gerontology and is a process in which a person adjusts him/herself to adapt to the changes caused by aging and be independent. Based on a review of related literature, it seems that spiritual health and social participation can be considered as important predictors of successful aging. The present study aimed to determine the power of spiritual health and social participation in predicting successful aging among the elderly living in nursing homes.

    Methods

    This is a analytical cross-sectional study, in which a total of 181 elderly people living in nursing homes were recruited using stratified sampling. Data were collected using a demographic questionnaire, multidimensional questionnaire of successful aging, JAREL Spiritual Well-Being Scale (JSWBS), and Social Participation Questionnaire (SPQ).

    Results

    The overall mean scores of successful aging, spiritual well-being, and social participation were shown to be 139.38 ± 34.14, 78.63 ± 19.21, and 42.09 ± 13.57, respectively. Based on the results of multivariate regression analysis, spiritual well-being and social participation predicted 62.5% of the variance of the overall successful aging score (ADJ.R2 = 0.625, R2 = 0.63, R = 0.793).

    Conclusion

    The results showed that the mean score of successful aging increases as the mean scores of spiritual well-being and social participation increase.

    Keywords: aging, Health, Spiritual, Social participation, Nursing home
  • Roghayeh Eslami, Zahra Shahrokhi, Majid Daneshfar, Reza Ghorbani Noghabi, Behrooz Hosseinpour, Leila Sadeghmoghadam, Maryam Moradi* Pages 41-50
    Introduction

    One of the important issues of aging is social isolation, which has adverse effects on the quality of life of the elderly, so the present study was designed with the aim of the Social isolation and related factors in the elderly of Gonabad city in 2022.

    Methods

    The current cross-sectional descriptive study was conducted on 403 elderly people who met the inclusion criteria. The data collection tool was a three-part questionnaire including a demographic information questionnaire, Activities of Daily Living and Instrumental Activities of Daily Living, and a Luben social isolation questionnaire. The samples were randomly selected. Data collection was done in person from community health centers in Gonabad city. The data were analyzed with the SPSS v.22 using descriptive and inferential statistics with a significance level of less than 0.05.

    Results

    The average age of the participants in this study was 70.54 years, 50.4% of the participants were male and 77.4% of them were married. 59.3% of the elderly participants had social isolation. Also, there was a significant relationship between the variables of gender, occupation, education, substance abuse, history of chronic disease, vision problems, and place of residence with social isolation.

    Conclusion

    Considering the significant prevalence of social isolation among the elderly and the negative effects of social isolation on various dimensions of health and quality of life, it is necessary to carry out preventive interventions with the aim of reducing the amount of social isolation.

    Keywords: Older adults, Social isolation, Prevalence, Associated factors
  • Sahar Khanizadeh, Mohammad Ehsani*, Young Jin Yoon, Rasool Norouzi Seyed Hosseini, Safar Ghaedrahmati Pages 51-60
    Introduction

    Physical activity and aerobic exercises have anti-anxiety and anti-depressant effects in compensating for the problems and gaps caused by psychological issues among the older adult. Epidemiological studies show that physical activity is related to better mental health and flexibility against mental distress, such as depression and anxiety symptoms. Therefore, the purpose of this research is to understand the analysis of the older adults about having physical activity in the neighborhood environment and the effect It depends on their old age and mental health.

    Method

    The current research is qualitative and among interpretive studies that was carried out using the phenomenology research strategy. The data collection tool is an in-depth interview. In order to interpret and analyze the data obtained in this section, Dickelman, Allen, and Turner's approach was used. The target population in this research is older adults who have physical activity in the environment of the Ekhtiyarieh neighborhood in Tehran, who lived in the neighborhood for more than one year. 24 participants in this research were selected based on purposeful sampling between December 2020 and February 2022.

    Results

    Physical activity in the neighborhood is a way to compensate for the gaps caused by aging, the main theme and physical activity in the neighborhood is a way to compensate for the fear of aging, physical activity in the neighborhood is a way to compensate for a lot of free time, Physical activity in the neighborhood to compensate for the neglect of the older adult, physical activity in the neighborhood for the activism of the older adult, and physical activity in the neighborhood environment are examples of the resilience of the sub-themes obtained in this research.

    Conclusion

    When older adults are physically active, their minds are distracted from daily stressors. Physical activity in the neighborhood is a solution that the older adults use to deal with mental injuries and voids caused by aging.

    Keywords: physical activity, active aging, neighborhood environment, phenomenology
  • AliAsghar Rashid, Vahid Bakhshalipour, Siavash Khodaparast*, Roghayeh Abdipour Ezadi Pages 61-70

    Intoduction: 

    The growing trend of the aging phenomenon suggests the need to pay attention to the activities of the elderly and examine the factors affecting them as an effective factor in improving the health of the elderly. Therefore, this study examined the relationship between capital and social support with the quality of life of inactive elderly.

    Method

    This descriptive correlation study was conducted on 200 inactive elderly people of the elderly center of Lahijan city in 1401. The samples were selected according to available methods. The data collection tools included the demographic profile form and Onyx and Bolen (2000) social capital questionnaires, Zammit et al. (1988) social support and Lipad (1998) quality of life questionnaires were used. The data were analyzed using K-S tests, Spearman's correlation and multivariate regression by SPSS23 software.

    Results

    According to the results, the average age of the research units was 66.94±8.22 years, and the overall score of social capital was 3.04±0.75, the overall score of social support was 3.07±1.13, and the overall score of quality of life 2.17±0.56 was obtained. The statistical results showed that there was a correlation coefficient (0.29 and 0.42) between capital and social support and quality of life, respectively, which shows that there is a significant relationship (P=0.001).

    Conclusion

     It is concluded that capital and social support is an important and effective factor in maintaining and promoting physical and cognitive health related to participation in the life affairs of the elderly. It seems that social support as a component affecting the physical and mental health of the elderly can be considered as a social capital in improving the dynamics and quality of life of the elderly.

    Keywords: Quality of life, elderly, social capital, performance
  • Zahra Delkhah, Marziyeh Alivandi Vafa*, Naeimeh Moheb Pages 71-79
    Introduction

    Fear of aging is one of the important factors of aging experts in today's psychological world. Fear of aging always threatens the conscious person at any age. But the experience of this feeling in old age has a special depth and meaning. The main purpose of this research was the relationship between self-compassion and fear of old age: the mediating role of spiritual health in the older adults of Ilam city.

    Method

    The current research is a cross-sectional study (descriptive correlation type), the statistical population of this research was the elderly with an age range of 65-80 years in the year 1400. The sampling method was purposeful and the samples of this research included 300 (men/ an elderly woman from the city of Ilam. Self-compassion questionnaires of NAF, Lasher's fear of aging questionnaire and Polotzin and Ellison's spiritual health questionnaire were used. Maximum Likelihood (ML) was used using SPSS version 26 software.

    Results

    From the total (n=300) research sample, 140 (46.77%) were men and 160 (53.33%) were women. In the studied sample, in terms of age range, 157 people (52.33%) in the age group of 65 to 69 years, 85 people (28.33%) in the age group of 70 to 75 years, and 58 people (19.33%) in the age group they were 76 to 80 years old. The path coefficient values in the research model indicated that self-compassion directly explains 43% of the changes related to the fear of aging variable. On the other hand, the results showed that the self-compassion variable has an effect on the fear of aging indirectly through the mediator variable - spiritual health. (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that there is a significant relationship between self-pity and fear of aging in older adults. Also, the mediating role of spiritual health in relation to fear of aging was confirmed. It is concluded that the variables of self-compassion and spiritual health can be used in the educational interventions of the fear of aging in the elderly.

    Keywords: self-compassion, fear of old age, spiritual health, the elderly