فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 12 (زمستان 1400)

مجله حقوق کودک
پیاپی 12 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تهمینه اسفندیاری* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    وجود کودکان و نوجوانان در معرض خطر و آسیب در هر جامعه ای امری غیر قابل اجتناب است و یکی از چالش های عمده در نظام های حقوقی کشورها به حساب می آید، زیرا عدم حمایت و رهاسازی آنان می تواند صدمات جبران ناپذیری را در بستر جامعه ایجاد نماید. کشورهای مختلف برای حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در معرض آسیب، تدابیر و اقدامات حمایتی دارند که از جمله این اقدامات در کشور ایران، فعالیت های سازمان بهزیستی در راستای توانمندسازی این دسته از کودکان است. در این مقاله سعی شده است که جایگاه سازمان بهزیستی در خصوص حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست و کودکان خیابانی در پرتو قوانین و مقررات مورد بررسی قرار گیرد.

    روش

    تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی و اسنادی (کتابخانه ای) به انجام رسیده است.

    یافته ها

    سازمان بهزیستی از طریق اعمال اختیارات خود در رابطه با مراکز نگهداری شبانه روزی و خانواده جایگزین و مشارکت در پیشگیری از بزه دیدگی، کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست را تحت حمایت حقوقی قرار می دهد. همچنین در مورد کودکان خیابانی از طریق جذب و اصلاح کودکان و اقدامات حمایتی اورژانس اجتماعی، ایفای نقش می نماید.

    نتیجه گیری

    انسجام سازمانی، پیگیری مستمر و اتخاذ راهبردهایی برای تسهیل انجام وظایف محوله قانونی از سوی سازمان بهزیستی تاثیر به سزایی در ارتقای اقدامات حمایتی از کودکان و نوجوانان در معرض آسیب نظیر کودکان بی سرپرست و بدسرپرست و کودکان خیابانی دارد.

    کلیدواژگان: کودک و نوجوان، در معرض آسیب، بی سرپرست و بدسرپرست، سازمان بهزیستی، اقدامات حمایت محور
  • حسین کیانی اردبیلی* صفحات 13-23
    زمینه و هدف

    حق اساسی هر کودک برای آموزش و تعهدات کشورها در راستای دستیابی به این حق در کنوانسیون حقوق کودک مورد تاکید قرار گرفته است. در سطح آموزش ابتدایی کشورهای عضو موظف به فراهم آوردن آموزش ابتدایی رایگان هستند. همچنین دولت ها به موجب قوانین اساسی خود و میثاق های جهانی متعهدند که تربیت رسمی و عمومی را با کیفیت مطلوب و کامل برای آحاد جامعه محقق کنند. این مطالعه با هدف بررسی حق بر آموزش رایگان در اسناد و قوانین مربوطه و وضعیت آن در ایران انجام شد.

    روش

    روش تحقیق به صورت توصیفی است و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها

    اصل سی ام و بند سوم اصل سوم قانون اساسی و مواد اول و دوم قانون تامین وسایل و امکانات تحصیلی کودکان ایرانی بر اهمیت و اجباری بودن آموزش و پرورش حکایت دارند. خوشبختانه در چند سال اخیر وزارت آموزش و پرورش در زمینه آموزش مقطع ابتدایی قدم های چشم گیری برداشته است لیکن هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب و توسعه حق آموزش رایگان و باکیفیت فاصله است.

    نتیجه گیری

    تامین حق آموزش رایگان مستلزم ایجاد اولویت، سیاستگذاری، پشتیبانی، کیفی سازی و نظارت قانونی و بسترسازی الزام همگانی برای حضور در دوره های ضروری آموزشی است.

    کلیدواژگان: حق، نقض حق، حق بر آموزش و پرورش، آموزش رایگان
  • شیما فطرس* صفحات 25-37
    زمینه و هدف

    یکی از دغدغه های نظام های حقوقی در اغلب کشورهای جهان مساله آموزش و تربیت نسل آینده است. در این میان کودکان به عنوان آینده سازان دارای حقوقی می باشند که تکلیف اجرای آن بر عهده دولت و خانواده است. در این مطالعه حق بر آموزش و تربیت ضمن بررسی سند تحول و سند 2030 مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    این تحقیق به شیوه توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در مورد حق بر تربیت متون قانونی محدودی وجود دارد و برخی از این متون نیز قابل انتقاد و نیازمند بازنگری است. همچنین در مورد حق بر آموزش اصلی ترین انتقاد وارده مساله عدالت آموزشی و رایگان بودن آن است.

    نتیجه گیری

    سند 2030 هرچند دارای نقاط مثبتی به نظر می رسد، لیکن به واسطه برخی چالش ها، نیاز به بومی سازی و هماهنگی با فرهنگ ایرانی دارد.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، تربیت، آموزش، سند 2030
  • محسن آقایی* صفحات 39-48
    زمینه و هدف

    امروزه رسانه های جمعی در قالب های متفاوتی زندگی افراد خصوصا کودکان و نوجوانان را تحت سیطره خود داشته و با درشت نمایی نقاط جذاب، کودکان را به سوی خود جلب می نمایند. این مطالعه با هدف بررسی نقش رسانه در تحقق بزهکاری نوجوانان و بررسی راهکارهای پیشگیرانه در پرتو نظریه جرم شناسی رشدمدار، انجام یافت.

    روش

    مطالعه حاضر با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی به انجام رسیده است.

    یافته ها

    رسانه می تواند به مثابه یک شمشیر دولبه نقش مثبت یا منفی و همچنین در مواردی نقش منفعلانه و تباه سازی اوقات فراغت را در کالبد روانی افراد ایفا نماید و با ایجاد حس همزادپنداری در افراد خصوصا در سنین پایین در ایجاد کانون بزه و سوق طفل به پذیرش نقش های بزه کارانه و یا بزه دیدگی، تاثیر فراوانی داشته باشد، چه بسا تداعی برخی نقاطی که در سابق، فردی را از دایره عصمت به سمت بزه کاری رانده و بازنمایش آن از طریق رسانه و ایجاد زمینه بزه کاری، او را در طلب نخستین خود در ابعاد دیگری با توجه به حس کنجکاوی خصوصا در کودکان و نوجوانان مصمم سازد و وی را در دام تبهکاری قرار دهد.

    نتیجه گیری

    با مطالعه میدانی و به کارگیری ابزار جرم شناسی رشدمدار و بررسی دوره های مختلف زندگی در کودکان و نوجوانان و تفحص در میزان غلبه پذیری و مقاومت بر خواست نفسانی در دوره های مختلف سنی می توان به منابعی غنی جهت تصمیم سازی صحیح در شناخت بزنگاه هایی که فرد را به دامن بزه می کشاند و به دنبال آن، جهت گیری مناسب در قبال این بسترها دست یافت و در پیشگیری و از بین بردن دامنه های بزه و نهایتا تجویز کیفری مناسب با ضمانت اجرای کارآمد، بر ایجاد فضای امن برای کودکان فایق آمد.

    کلیدواژگان: جرم شناسی رشدمدار، رسانه، بزه کاری، اطفال و نوجوانان
  • مرجان ارسطویی* صفحات 49-64
    زمینه و هدف

    فرزندخواندگی یا سرپرستی نهادی است که بحث های عدیده ای پیرامون ماهیت، شرایط، آثار و بایدها و نبایدهای اخلاقی و اجتماعی آن مطرح شده است. در این مطالعه ضمن مفهوم شناسی، به بررسی بستر تاریخی- حقوقی این نهاد با مطالعه ای تطبیقی در اسلام، ایران و انگلستان و همچنین تبیین اهمیت و ضرورت نهاد فرزندخواندگی در جامعه خواهیم پرداخت.

    روش

    مطالعه حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی به انجام رسیده است.

    یافته ها

    فرزندخواندگی از دیرباز چاره ای برای حل مشکلات یتیمی و شبه یتیمی در جوامع مختلف بوده و تفاوت قرایت ها صرفا در ماهیت این رابطه و آثار برخاسته از آن است. فرزندخواندگی نهادی ضروری در جوامع کنونی به حساب می آید که علاوه بر تامین منافع کودکان بی سرپرست و زوجین بدون فرزند، تاثیرات اجتماعی مثبتی به دنبال خواهد داشت و نیاز است که قواعد آن با مقتضیات اجتماعی انطباق یابد.

    نتیجه گیری

    رویکرد توسعه ای در پذیرش نهاد فرزندخواندگی توام با توجه به ابعاد فرهنگی و بومی ضمن رفع موانع و تسهیل شرایط شکلی سرپرستی و کیفی سازی آن با استفاده از ابزار نظارت مستمر، می تواند پاسخی به حل مشکلات کودکان و تجهیز اجتماع در سایه توجه به فرزندخواندگی باشد.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، یتیمی، شبه یتیمی، زمینه تاریخی، وضعیت حقوقی، ضرورت
  • جبار طهماسبی* صفحات 65-72
    زمینه و هدف

    بنابر تحقیقات رسمی و اظهارات مقامات دولتی، ایران با وجود شانزده میلیون مین بعد از پایان جنگ تحمیلی در چهارمیلیون و دویست هزار هکتار زمین آلوده در پنج استان غربی، دومین کشور آلوده به مین در دنیاست. کودکان به عنوان گروهی از افراد در معرض خطر و ساکنین مناطق آلوده، بخش مهمی از مصدومین و قربانیان را تشکیل می دهند. هدف از این نوشتار بازخوانی قوانین و مقررات داخلی و بین المللی حمایت از کودکان مصدومین مین و بررسی ظرفیت جبران و ترمیم به عنوان مدلی ترمیمی در درمان ترومای جسمی، روانی و بازاجتماعی کردن کودکان قربانی این مهمات با تمرکز بر نیازها و خواست های آنان می باشد.

    روش

    مطالعه حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی به انجام رسیده است.

    یافته ها

    کودکان از طیف های حساس قربانی مین هستند که وضعیت آنان رویکرد حمایت افتراقی را از سوی دولت ایجاب می نماید. در قانون صرفا نیازهای مادی کودکان قربانی مین با نقایصی مورد توجه قرار گرفته و نیازهای روانی و اجتماعی این کودکان مورد لحاظ نبوده است.

    نتیجه گیری

    اهمیت مدل ترمیمی در حمایت از کودکان قربانی مین تمرکز بر نیازهای واقعی و خواست آنان است که با تغییرات و اصلاحات قانونی این مسیر هموار خواهد شد.

    کلیدواژگان: کودکان، مین، حمایت ترمیمی، جبران خسارت
|
  • Tahmineh Esfandiary* Pages 1-11
    Background and Aim

    The presence of children and adolescents at risk in any society is unavoidable and is considered one of the major challenges in the legal systems of countries, because the lack of support and release of them can cause irreparable damage to society. Different countries have measures to protect the rights of children and adolescents at risk of harm, among these measures in Iran are the activities of the Welfare Organization in order to empower this category of children. In this article, an attempt has been made to examine the position of the Welfare Organization regarding the protection of homeless and abused children and adolescents and street children in the light of laws and regulations.

    Method

    The present research has been done using the descriptive and documentary (library) method.

    Results

    The Welfare Organization provides legal protection to children and adolescents who are without guardians and abused through the exercise of their powers in relation to overnight care centers and substitute families and participating in the prevention of victimization. It also plays a role in the case of street children through recruiting and reforming children and social emergency support.

    Conclusion

    Organizational stability, continuous follow-up and adoption of strategies to facilitate the performance of legally assigned tasks by the Welfare Organization have a significant effect on the promotion of protective measures for children and adolescents exposed to harm such as orphaned and abused children and street children.

    Keywords: Children, Teenagers, Exposed to Damage, Children without Guardians, Abused, Welfare Organization, Supportive Actions
  • Hossein Kiani Ardabili* Pages 13-23
    Background and Aim

    The fundamental right of every child to education and the obligations of countries regarding achieving this right are considered in the Convention on the Rights of the Child. At the level of primary education, member states are obliged to provide free primary education. Also, according to their constitutions and international covenants, governments have the obligation to provide formal and public education with a desirable and complete quality for the members of the society. This study was conducted with the aim of investigating the right to free education in relevant documents and laws and its status in Iran.

    Method

    The research method is descriptive and data collection was done using the library method.

    Results

    Article 30 and paragraph 3 of Article 3 of the Constitution and Articles 1 and 2 of the Law on Provision of Educational Equipment and Facilities for Iranian Children indicate the importance and being mandatory of education. Fortunately, in the last few years, the Ministry of Education has taken significant steps in the field of primary education, but it is still far from reaching the desired point and developing the right to free and high-quality education.

    Conclusion

    Fulfilling the right to free education requires creating priority, policy making, support, quality improvement and legal supervision and establishing the requirement for everyone to attend necessary educational courses.

    Keywords: Right, Right Violation, Right to Education, Free Education
  • Shima Fotros* Pages 25-37
    Background and Aim

    One of the issues of concern to legal systems in most countries of the world is the education of the future generation. In the meantime, children as future builders have rights that the government and family are responsible for implementing. In this study, the right to education and training was examined while reviewing the Development Document and the 2030 Document.

    Method

    This research has been done in a descriptive way using library resources.

    Results

    The findings showed that there is limited legal literature on the right to education and some of these texts can be criticized and need to be revised. Also, regarding the right to education, the main criticism is the issue of educational justice and its freeness.

    Conclusion

    Although the 2030 Agenda seems to have positive points, due to some challenges, it needs localization and coordination with Iranian culture.

    Keywords: Child Rights, Upbringing, Education, 2030 Agenda
  • Mohsen Aghaie* Pages 39-48
    Background and Aim

    Today, the media in different formats dominates the lives of people, especially children and teenagers, and attracts children by highlighting attractive points. This study was conducted with the aim of investigating the role of the media in the realization of juvenile delinquency and investigating preventive solutions in the light of developmental criminology theory.

    Method

    The present study was carried out using library resources and descriptive-analytical method.

    Results

    As a double-edged sword, the media can play a positive or negative role, as well as in some cases a passive role and ruining free time in the mental form of people, and has a great impact by creating a sense of Identification in people, especially at a young age, in creating a delinquent center and pushing children to accept delinquent roles or the victimization. perhaps the association of some points that in the past pushed a person from the circle of innocence to delinquency and the reproduction of it through the media and the creation of a context for delinquency, make him seek his first in other dimensions according to the sense of curiosity, especially in children and teenagers, makes them determined and puts them in the trap of crime.

    Conclusion

    By conducting a field study and using developmental criminology tools and investigating different periods of life in children and adolescents and investigating the degree of overcoming and resisting sensual desire in different age periods, we can get rich resources for making correct decisions in knowing the situations that lead a person to delinquency and after that, a proper orientation was achieved towards these platforms and in preventing and eliminating delinquent domains and finally, the appropriate criminal prescription with the guarantee of efficient implementation succeeded in creating a safe environment for children.

    Keywords: Developmental Criminology, Media, Crime, Children, Adolescents
  • Marjan Arastooie* Pages 49-64
    Background and Aim

    Adoption or guardianship is an entity that many debates have been raised about its nature, conditions, effects and moral and social dos and don'ts. In this study, along with the concept, we will examine the historical-legal background of this institution with a comparative study in Islam, Iran and England, as well as explain the importance and necessity of the adoption in society.

    Method

    The present study was carried out using library resources and descriptive-analytical method.

    Results

    Adoption has long been a way to solve the problems of orphans and semi-orphans in different societies, and the difference in attitudes is only in the nature of this relationship and its effects. Adoption is considered a necessary entity in today's societies, which, in addition to providing the benefits of orphaned children and childless couples, will have positive social effects, and its rules need to be adapted to social requirements.

    Conclusion

    A developmental approach in accepting the entity of adoption, taking into account the cultural and local dimensions, while removing obstacles and facilitating the formal conditions of guardianship and improving its quality by using continuous monitoring tools, can be an answer to solving children's problems and equipping the community in the shadow of attention to Adoption.

    Keywords: Adoption, orphans, semi-orphan, historical context, legal status, Necessity
  • Jabar Tahmasebi* Pages 65-72
    Background and Aim

    According to official investigations and statements of government officials, Iran is the second country in the world contaminated with landmines despite sixteen million mines imposed after the end of the war on four million and two hundred thousand hectares of contaminated land in five western provinces. As a group of people at risk and residents of contaminated areas, children are an important part of the victims. The purpose of this article is to review the domestic and international laws and regulations which support mine injured children and examine the capacity of compensation and restoration as a restorative model in the treatment of physical and psychological trauma and resocialization of children who are victims of these munitions, focusing on their needs and wishes.

    Method

    The present study was carried out using library resources and descriptive-analytical method.

    Results

    Children are among the sensitive spectrum of mine victims, whose situation requires a differential protection approach from the government. In the law, only the financial needs of mine victim children have been considered with defects and the psychological and social needs of these children have not been considered.

    Conclusion

    The necessity of using the restorative model in supporting mine victim children is to focus on their real needs and wishes, which will be paved with legal changes and reforms.

    Keywords: Children, Mine, Restorative Support, Compensation