فهرست مطالب

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین رجب دری* صفحات 5-31

    تقلب با توجه به اثرهای زیان‎بار آن، از دیرباز مورد توجه جوامع مختلف بوده است. در این زمینه، مدل‎هایی مانند مثلث تقلب، لوزی تقلب و پنج‎ضلعی تقلب نیز در مباحث حسابداری و مالی مشاهده می‎شود که هر یک عواملی را در راستای شناسایی بهتر تقلب‎های مالی در نظر گرفته‎اند؛ اما تاکنون دین‎داری موردتوجه شایسته قرار نگرفته است. این پژوهش به‎ صورت ترکیبی از روش‎های کمی و کیفی است. در پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل محتوای مدل‎های تقلب، مدل جدیدی تحت عنوان «شش ‎ضلعی تقلب» ارایه شد که با رویکرد اسلامی، سازه دین‎داری را به مدل‎های تقلب‎های مالی می‎افزاید. در بخش کیفی با تحلیل محتوای منابع مرتبط با تقلب، 14 عامل موثر در تقلب شناسایی شد. در بخش کمی نیز با استفاده از روش دلفی و کسب نظر 14 نفر از خبرگان، 6 عامل دارای اهمیت بالاتر از متوسط شناسایی و «شش‎ضلعی تقلب» ایجاد شد. یافته ‎های پژوهش با کسب نظر خبرگان نشان داد که به ترتیب سازه‎های دین‎داری، توجیه، فرصت، فشار، استعداد فردی و راهبری شرکتی در کنترل تقلب‎های مالی دارای اهمیت است. در ادامه نیز با استفاده از فن دیمتل تعامل سازه ‎های «شش‎ضلعی تقلب» مورد بررسی قرار گرفت. یافته‎ های این بخش نیز با کسب نظر 10 خبره نیز نشان داد که مدل «شش‎ضلعی تقلب» یک «فرایند تعاملی است» یعنی اجزای آن بر روی یکدیگر تاثیر داشته و با هم تعامل دارند. سازه دین‎داری در مدل «شش‎ ضلعی تقلب» نیز بیشترین تاثیرگذاری و تعامل را نسبت به سایر سازه ‎ها دارد و سازه فرصت، دارای بیشترین تاثیرپذیری است. درنتیجه، در راستای کنترل تقلب‎های مالی شایسته است که توجه بیشتری به ‎دین‎داری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تقلب، شش‎ضلعی تقلب، فساد مالی، اسلام، رویکرد اسلامی، دین‎داری
  • فاطمه السادات نوربخش، رسول عباسی* صفحات 33-50

    در سال‎های اخیر با توجه به رشد تولید کالاها و خدمات در کشورهای اسلامی و حضور مسلمانان در بازارهای جهانی، انجام تبلیغات مبتنی بر آموزه ‎های اسلامی به ‎عنوان یکی از مهم‎ترین عناصر آمیخته  با بازاریابی اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، این پژوهش به شناسایی و استخراج اصول و شاخص‎های بازاریابی اسلامی در زمینه تبلیغات برای فروش از منابع علمی موجود می‎پردازد. بدین منظور مطابق با رویکرد تفسیری و روش فراترکیب کیفی که یکی از انواع روش‎های فرامطالعه است پس از جستجوی اولیه و یافتن منابع مرتبط با موضوع تبلیغات فروش در اسلام از 100 منبع اولیه، تعداد 27 منبع پالایش و انتخاب شد. با مطالعه منابع منتخب، هفت مولفه و 31 شاخص به دست آمد که پس از پالایش و دسته‎ بندی مجدد آنها و نظرخواهی از اساتید حوزه اقتصاد اسلامی و مدیریت،  بر 29 شاخص از سوی این خبرگان تایید شد. یافته‎ های این پژوهش نشان داد که می‎توان شاخص‎های اسلامی برای تبلیغات فروش را در هفت مولفه «قاعده لاضرر، قاعده نفی غرر، قاعده نفی سبیل، اصل اعتدال و میانه‎ روی، اصل عدالت، ارزش و تقدس کار، اصل کرامت انسانی» دسته ‎بندی کرد.

    کلیدواژگان: تجارت در اسلام، معیارهای بازاریابی اسلامی، شاخص‎های اسلامی تبلیغات، فراترکیب
  • کریم اسگندری*، مجتبی رمضانی، خسرو بخشعلی زاده صفحات 51-74

    در منابع دین اسلام به خصوص قرآن و نهج ‏البلاغه به همه بایدها و نبایدها و الزامات زندگی فردی و اجتماعی انسان پرداخته شده است. اصول و بسترهای اخلاق حرفه‏ای نیز که بحث نسبتا جدیدی در مشاغل، ادارات و سازمان ها می‏باشد حدود 1400 سال پیش توسط دین اسلام مورد توجه قرار گرفته است و می‏توان با رجوع به منابع اسلامی پاسخ های تخصصی و کارشناسی برای مسایل مرتبط با اخلاق حرفه‏ای به دست آورد. نامه ی امیرالمومنین علی (ع) به مالک اشتر فرماندار مصر، از بارزترین مصادیق مولفه ‏های اخلاق حرفه‏ای مدیران و کارگزاران حکومتی در منابع اسلامی می‏باشد که در آن ویژگی‏ های اساسی یک مدیر و کارگزار حکومتی بیان گردیده است.هدف تحقیق حاضر شناسایی و اولویت‏ بندی مولفه‏ های اخلاق حرفه‎ای مدیران از دیدگاه حضرت علی (ع) می باشد. ابزار جمع‏آوری اطلاعات در این تحقیق مصاحبه و پرسش نامه ی محقق ساخته است که سوال های پرسش نامه پس از مطالعه و مرور ادبیات موضوع و استخراج مولفه های اخلاق حرفه ای از کتاب شریف نهج البلاغه که شامل خطبه ها، نامه ها و حکمت های امیرالمومنین (ع) تنظیم و برای نظریه آزمایی؛ سوال های پرسش نامه پس از سنجش روایی و پایایی آن، بین نمونه آماری توزیع شد. اطلاعات حاصل از پرسشنامه با استفاده از روش ‏های آماری توصیفی و استنباطی مورد طبقه‏ بندی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می‏دهد که مولفه ی «تامین مالی کارکنان» اخلاق حرفه ای بیشترین اهمیت و مولفه ی «شایسته سالاری و اهلیت گرایی» اخلاق حرفه ای کمترین اهمیت را نسبت به سایر مولفه ای 25 گانه اخلاق حرفه ای را دارد

    کلیدواژگان: اخلاق فردی، اخلاق شغلی، اخلاق ‎حرفه ‏ای، نهج ‎البلاغه
  • عبدالحسین رضایی راد* صفحات 75-99

    تجربه های تاریخی و اجتماعی ثابت کرده است که هنجارها و ارزش‎های اجتماعی حتی اگر بر مبانی عقلی و شرعی محکمی استوار باشند. اگر به شیوه ای درست مدیریت نشوند می‎توانند بی‎نتیجه و بلکه دارای نتایج معکوس برای جامعه باشند و به ضد ارزش و ناهنجاری تبدیل شوند و امر به معروف و نهی از منکر نیز از این مسیله مستثنا نیست. این پژوهش با اشاره به مشکلات و آسیب‎هایی که در روش‎های اجرای امر به معروف در طول تاریخ وجود داشته است ضرورت مدیریت این دو اصل بنیادی را با شیوه‎ های متناسب با جوامع گسترده و پیچیده امروزی مورد تحقیق قرار می‎دهد و مدیریت سازمانی را به عنوان کارآمدترین روش برای مدیریت اجرای آنها معرفی می کند‎ و ابتدا از آیات 104 سوره آل‎عمران و 140 سوره حج برای تایید روش سازمانی به روش فقهی و تفسیری استظهار می‎کند و نیازمندی اجرای این دو اصل به صلاحیت‎های علمی و اخلاقی را نیز به عنوان دلیلی عقلی در تایید ضرورت سازمان در اجرای آن ها مطرح می‎سازد و سپس نقاط قوت مدیریت سازمانی در اجرای امر به معروف و نهی از منکر را با استفاده از شواهد تاریخی در سه عنوان زیر به بحث می‎گذارد.نداشتن مشکلات روش انفرادی؛ 2. امکان پرسش گری و پاسخگویی؛ 3. داشتن پشتوانه اجتماعی.

    کلیدواژگان: مدیریت سازمانی، تشکیلات، حسبه، شریعت، اجتماع، امر به معروف، نهی از منکر
  • بهزاد محمدیان* صفحات 101-120

    تواضع فرهنگی فرایندی است مستمر و در رابطه با انسان‎هایی است که با محافل کاری مختلف سروکار دارند. هدف این پژوهش تحلیل جایگاه سرمایه اجتماعی در ارتباط با تواضع فرهنگی و تقویت یادگیری کارآفرینانه از طریق تغییر مدل ذهنی کارآفرینان است. روش مورد استفاده در این پژوهش از نظر استراتژی‎ پژوهش رویکرد فراترکیب است. داده ‎ها از 10 پژوهش درباره این مفهوم گردآوری شده‎ اند و با فن کدگذاری تحلیل شده‎ اند. نتایج نشان داده است که تواضع فرهنگی دارای مولفه خودآگاهی، دیگرآگاهی است و با تقویت ابعاد سرمایه اجتماعی اعم از اعتماد، همدلی و مسیولیت ‎پذیری منجر به تغییر مدل ذهنی کارآفرین و تقویت یادگیری کارآفرینانه می‎شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تواضع فرهنگی، یادگیری کارآفرینانه، استراتژی باز
  • منصور قرنی تمای*، شعبان مرادی صفحات 121-146

    رهبر حکیم انقلاب اسلامی با صدور بیانیه گام دوم انقلاب توصیه هایی اساسی به منظور «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» ارایه فرمودند. از منظر معظم له کلید پیروزی و نیل به اهداف بزرگ نظام اسلامی کار جهادی و کار انقلابی است. این تحقیق با الهام از اندیشه اصیل و متعالی معظم له؛ به بررسی ابعاد و مولفه های مفهوم مدیریت جهادی و آسیب شناسی آن بر پایه مدل سه شاخگی در ارتش ج.ا.ا پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کیفی است. بدین منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی، اطلاعات لازم از بیانات معظم له و مقالات اصیل مرتبط استخراج گردید. بر پایه مدل سه شاخگی، ساماندهی، مورد "بررسی تحلیل و آسیب شناسی" قرار گرفت. یافته های پژوهش بیانگر وضعیت مدیریت جهادی و آسیب های آن در سه دسته عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای است که به منظور برون رفت از آن راهکارهای لازم پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم، تمدن سازی، مدیریت جهادی، کار انقلابی
  • امید مهدیه*، انسیه عبدالهی نورعلی صفحات 147-170

    ارزیابی عملکرد بخشی مهم از برنامه‎ های مدیریت منابع انسانی است و برای مقاصد متعددی مورد استفاده قرار می‎گیرد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دوگانه تعهد به ارزش‎های اسلامی و عناصر فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان بر اثربخشی فرایند آن انجام شده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، از نوع تحقیقات توصیفی (پیمایشی) می‎باشد. جامعه پژوهش شامل تمامی کارکنان ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی زنجان و خرم‎آباد بود که از بین آنها 182 نفر به سوالات پاسخ دادند. جهت گردآوری داده‎ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که روایی (با استفاده از روایی محتوا) و پایایی آن (با استفاده از آلفای کرونباخ) مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد همبستگی معنی‎داری بین تمامی متغیرهای تحقیق وجود دارد. همچنین بیشترین ضریب همبستگی به ترتیب بین اثربخشی ارزیابی عملکرد و ارایه بازخورد مناسب (697/0)، تعهد به ارزش‎های اسلامی (694/0) و اهداف مشخص (683/0) وجود دارد. علاوه بر این، تعیین اهداف مشخص تاثیر معنی‎داری بر شاخص‎ های مناسب ارزیابی عملکرد و اثربخشی ارزیابی عملکرد دارد. همچنین تاثیر شاخص‎ های مناسب بر اجرای درست ارزیابی عملکرد و اثربخشی آن معنی‎دار می‎باشد. به علاوه، تاثیر ارایه بازخورد مناسب و تعهد به ارزش‎های اسلامی بر اثربخشی ارزیابی عملکرد معنی‎دار می‎باشد ولی تاثیر اجرای درست بر اثربخشی ارزیابی عملکرد مورد تایید قرار نگرفت. تعهد به ارزش‎های اسلامی تاثیر معنی‎داری بر اجرای درست ارزیابی عملکرد دارد در حالی که این متغیر نقش تعدیل‎گر را در رابطه بین اجرای درست ارزیابی عملکرد بر اثربخشی آن ایفا نمی‎کند.

    کلیدواژگان: ارزش‎های اسلامی، شاخص‎های ارزیابی عملکرد، بازخورد، اثربخشی ارزیابی عملکرد
  • صادق لک زایی* صفحات 171-193
    در این پژوهش به مطالعه تاثیر سبک مدیریت اسلامی بر توانمندسازی کارکنان حوزه علمیه قم پرداخته است روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری توصیفی−پیمایشی به شمار می آید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته دارای 29 گویه براساس طیف لیکرت بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار های SPSS و lisrel استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، کارکنان حوزه علمیه در شهر قم می باشد که از روش نمونه گیری غیرتصادفی استفاده شده است. حجم نمونه نیز طبق فرمول جامعه نامحدود کوکران، 130 نفر در نظر گرفته شده است و پایایی از طریق آلفای کرونباخ و روایی پرسشنامه با نظر خبرگان تایید گردید. نتایج تحقیق نشان داد که سبک مدیریت اسلامی بر توانمندسازی کارکنان در حوزه علمیه قم تاثیر دارد. یعنی سبک مدیریت اسلامی بر اعتماد و اطمینان کارکنان حوزه علمیه قم تاثیر می گذارد، سبک مدیریت اسلامی بر اثرگذاری کارکنان حوزه علمیه قم تاثیر می گذارد، سبک مدیریت اسلامی بر معناداری خدمات کارکنان حوزه علمیه قم تاثیر می گذارد، سبک مدیریت اسلامی بر خودمختاری کارکنان حوزه علمیه قم تاثیر می گذارد و در نهایت سبک مدیریت اسلامی بر خودکارآمدی کارکنان حوزه علمیه قم تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: سبک مدیریت اسلامی، توانمندسازی، کارکنان، حوزه علمیه قم
  • عطیه بحرانی*، زهرا فروتنی صفحات 195-219
    فضیلت سازمانی از جمله مفاهیم مهم و جدید سازمانی است که از روانشناسی مثبت گرا گرفته شده است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی فضیلت سازمانی بر اساس رهبری اخلاقی و هوش معنوی انجام گرفته است. این پژوهش کاربردی از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کارکنان با تحصیلات کارشناسی به بالا در سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی و ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد رهبری اخلاقی براون و همکاران (2005)، پرسشنامه فضیلت سازمانی کامرون و همکاران (2004) و پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از رگرسیون چندگانه به طور همزمان استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که هوش معنوی و ابعاد آن بر ارتقاء فضیلت سازمانی تاثیر مثبت، مستقیم و معناداری دارد. همچنین تاثیر مثبت، مستقیم و معنادار رهبری اخلاقی و ابعاد آن بر ارتقاء فضیلت سازمانی تایید شد. با توجه به نتایج تحقیق، هوش معنوی و رهبری اخلاقی به ترتیب 11 و 17 درصد از تغییرات فضیلت سازمانی را تبیین می کنند. بر اساس این نتایج میتوان گفت با افزایش دو متغیر پیش بین رهبری اخلاقی و هوش معنوی، متغیر ملاک فضیلت سازمانی ارتقاء می یابد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، هوش معنوی، فضیلت سازمانی
  • علی آقا پیروز* صفحات 221-264

    نظام اداری ایران متاثر از پارادایم های مدیریتی حاکم بر جوامع اداری، یعنی مدیریت دولتی سنتی (اداره امور عمومی)، مدیریت دولتی نوین و حکمرانی خوب است. هر یک از این پارادایم ها دارای محاسن و معایبی است که از به کارگیری مطلق آن در نظام اداری برحذر می دارد این پارادایم ها دارای عناصری است که می توان با استفاده از آنها در تحقیقات، نظام اداری از منظر آموزه های اسلامی را استنتاج کرد. پرسش اصلی آن است که براساس آموزه های اسلامی، نظام اداری دارای چه زیرساخت هایی است؟ هدف اصلی ارایه مبانی نظام اداری اسلام است. از این رهگذر مشخص می شود چه میزان از پارادایم های موجود در نظام اداری با آموزه های اسلامی همخوانی دارد، در این تحقیق، اندازه و میزان دخالت دولت (حداکثری یا حداقلی)، جایگاه ساختار و مدیران و ماهیت مناصب اداری، ماهیت انسان، جایگاه مردم، جایگاه بهره وری، اهمیت هر یک از فرایند ها و خروجی ها، جایگاه کنترل فرایندها و خروجی ها، تمرکز و عدم تمرکز، در نظام اداری تا حدودی مشخص می شود، روش تحقیق، تحلیلی و استنباطی با محوریت منابع اسلامی و راهبرد آموزه محوری است.

    کلیدواژگان: نظام اداری، مدیریت دولتی، حکمرانی خوب، مبانی نظام اداری اسلام، اداره امور عمومی
  • علی ملائی فرد، مسعود پورکیانی*، ملیکه بهشتی فر، فرزانه بیگ زاده عباسی صفحات 247-270

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نقش‎های مدیریتی بر شفافیت سازمانی با رویکرد اسلامی است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش‎های توصیفی−همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شد. روش گردآوری اطلاعات ترکیبی از مطالعات کتابخانه‎ ای و میدانی است. ابتدا نقش‎های مدیریتی مینزبرگ از طریق مطالعات کتابخانه ای شناسایی شد و سپس براساس آموزه های دینی، یک نقش به نقش های فوق اضافه گردید تحت عنوان «مسیولیت اجتماعی». در گام بعد این نقش ها در جامعه آماری مورد نظر به آزمون گذاشته شد و تفاوت نقش‎ها در دو جامعه آماری (موسسه‎ های تحقیقاتی وموسسه‎ های تولیدی استان کرمان) مورد آزمون قرار گرفت. جهت سنجش متغیرها در موسسه‎ های تحقیقاتی 186 نفر و در موسسه‎ های تولیدی 372 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسش نامه بود. برای بررسی فرضیه‎ ها از آزمون t تک نمونه ‎ای، مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ‎ها از نرم‎ افزار spss ویراست 23 و Amos استفاده شد. یافته‎ های پژوهش نشان داد که بین نقش‎ های مدیریتی در موسسه‎ های تحقیقاتی و تولیدی تفاوت وجود دارد. همچنین این نتیجه حاصل آمد که نقش ‎های مدیریتی بر شفافیت سازمانی در موسسه‎ های تحقیقاتی و تولیدی استان کرمان تاثیر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: نقش، نقش‎های مدیریتی، شفافیت سازمانی
  • فرحناز آهنگ*، فاطمه مالکی طبس، حسن غفاری، گلبهار پورانجنار صفحات 271-291

    هوش هیجانی سعی در تشریح و تفسیر جایگاه هیجان و احساس در توانمندی ‎های انسانی دارد و شامل مجموعه‎ای از مهارت‎های غیرشناختی و توانایی ‎هایی است که ظرفیت فرد را در مقابل مطالبات و فشارهای بیرونی و هیجانات مقاوم می‎سازند. هوش هیجانی در سازمان‎ها نیز اهمیت فراوانی دارد و بی‎اعتنایی به هیجان‎ها و عدم مدیریت آنها می‎تواند هزینه ‎های گزافی را برای سازمان در پی داشته باشد. با توجه به این موضوع هدف پژوهش حاضر، رابطه هوش هیجانی و ترومای سازمانی در میان کارکنان اداره کل بنادر و دریانوردی شهرستان بندرعباس می‎باشد. روش پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از جهت شیوه گردآوری داده‎ ها توصیفی−پیمایشی می‎باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه کارکنان اداره کل بنادر و دریانوردی می‎باشد که مطابق جدول مورگان تعداد 86 نفر به روش نمونه‎ گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده‎ های پژوهش، با استفاده از پرسش نامه ‎های استاندارد هوش هیجانی و ترومای سازمانی جمع ‎آوری و از طریق روش معادلات ساختاری به‎ وسیله نرم افزار Smart-PLS تجزیه و تحلیل شد. روایی داده‎ های جمع ‎آوری شده از طریق آزمون متوسط واریانس استخراج‎ شده (AVE) و پایایی آنها نیز از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد هوش هیجانی تاثیر منفی و معناداری به میزان منفی شصت درصد بر ترومای سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: انسان، هوش هیجانی، ترومای سازمانی، اداره کل بنادر و دریانوردی
|
  • Hossein Rajabdorri * Pages 5-31

    Due to its harmful effects, fraud has long been the concern of societies. In this context, models such as the fraud triangle, fraud rhombus and fraud pentagon are also observed, each of which has been considered as a factor in better identification of financial fraud, but until now, religiosity has not been considered worthy of consideration. This research is a combination of quantitative and qualitative methods. In the present study, by content analysis of the fraud models, a new model called “hexagonal fraud " was presented which, with the Islamic approach, adds the structure of religiosity to fraud models. In the qualitative section, analyzing the content of the sources related to fraud, 14 factors were identified in the fraud. In the quantitative section, using the Delphi method and the opinion of 14 experts, six factors were identified as having higher significance than the average, and the "mosque of cheating" were created. Findings of the study showed the importance of religious beliefs, justification, opportunity, pressure, individual talent and corporate leadership in controlling fraud, according to experts. In the following, using DEMATEL technique, the interaction between the structures of “hexagonal fraud " was examined. The findings of this section, with 10 expert opinions, also showed that the model of “hexagonal fraud” is an "interactive process", its components affect each other and interact. The structure of religiosity in the model of “hexagonal fraud" will also have the greatest impact and interaction with other structures. In addition, the opportunity structure is most influential.

    Keywords: Fraud, Hexagonal Fraud, Financial Corruption, Islam, Islamic approach, religiosity
  • Fatemeh Alsadat Noorbakhsh, Rasoul Abbasi * Pages 33-50

    In recent years, due to the increasing production in Islamic countries and the presence of Muslims in global markets, Islamic-based advertising is considered as one of the most important core nuclei of the marketing mix in Islamic marketing. In this research, the principles and indicators of Islamic marketing in the field of sales advertizement have been identified and extracted. For this purpose, in accordance with the qualitative meta-synthesis method, which is one of the types of meta-study methods, after a primary search and finding sources related to the issue of sales advertisement in Islam, out of 100 primary sources found, 30 sources have been refined and selected. Using these sources, seven components and 31 indicators were extracted. After refinement and reclassification, 29 indicators were approved by professors of management and Islamic economy. The findings of this study showed that Islamic indicators for product advertisement can be divided into seven components: rule of no loss, rule of negation of ambiguity, rule of negation of alien domination, principle of moderation, principle of justice, value and holiness of work, principle of human dignity.

    Keywords: Trade in Islam, Criteria of Islamic Marketing, Islamic indicators of sales advertisement, meta-synthesis
  • Karim Egandari *, Mojtaba Ramazani, Khosro Bakhshalizadeh Pages 51-74

    In the Islamic sources, especially, the Quran and Nahj al-Balagha all the dos and don'ts and requirements of personal and social life is considered. Substrate principles and professional ethics, which is a relatively new issue in businesses, agencies and organizations had been noticed by Islam about 1,400 years ago and issues relating to professional ethics could be answered by referring to the Islamic sources. The letter of Imam Ali (AS) to Malek, governor of Egypt, is one of the most well-known sources for the professional ethics that states the basic features of a governmental administrators and managers. The aim of the research is to identify and prioritize the professional ethics of executives from the viewpoint of Imam Ali (AS). The data collected through interviews and questionnaire developed by the researchers. After the literature being reviewed, professional ethics extracted from the Nahj al-Balagha, which includes sermons, letters and wisdom of Imam Ali (AS). The validity and reliability of the questionnaire, the sample was distributed. Then, after checking the validity and reliability of the questionnaire, it was distributed. Information obtained from the questionnaires using descriptive and inferential statistical methods were classified and analyzed. The results showed that the most important component belongs to "financing of employees' and " merit and qualification-oriented "obtained the lowest priority among the 25 components.

    Keywords: Personal Morality, Occupational Ethics, professional ethics, Nahj al-Balagha
  • AbodelHossein Rezaei Rad* Pages 75-99

    Historical and social experiences have proven that social norms and values even if they are based on solid intellectual and religious foundations, if they are not managed in a proper way, they can be ineffective and have opposite results for the society and become anti-value and abnormality, and the command of good and forbidding evil is not excluded from this issue. This research, referring to the problems and damages that have existed in the implementation methods throughout history, investigates the necessity of managing these two fundamental principles with methods appropriate to today's vast and complex societies. It introduces organizational management as the most efficient method to manage their implementation and first of all, it highlights verses 104 of Surah Al-Imran and 140 of Surah Hajj to confirm the organizational method in a jurisprudential and interpretive way, and the need for the implementation of these two principles requires scientific qualifications. It puts forward ethics as a rational reason to confirm the necessity of organization in their implementation and then, discusses the strengths of organizational management in the implementation of good and forbidding evil using historical evidence in the following three tropics: 1) not having the problems of individual method, 2) the possibility of questioning and answering, 3) having social support.

    Keywords: Organizational management, organization, Hisbah, Sharia, community, Commanding the good, Forbidding the bad
  • Behzad Mohammadian * Pages 101-120

    Cultural humility is a continuous process that involves people who deal with different communities. The purpose of this research is to analyze the position of social capital in relation to cultural humility and to enrich entrepreneurial learning through changing the entrepreneurial mindset. The methodology used in this research is meta-synthesis strategy. Data are collected from 10 studies on this concept and analyzed with the technique of coding. The results show that cultural humility with self-awareness component is no longer conscious. By strengthening the dimensions of social capital, such as trust, empathy and responsibility, it leads to changing the entrepreneurial mental model and enhancing entrepreneurial learning.

    Keywords: social capital, Cultural Humility, Entrepreneurial Learning, open strategy
  • Mansor Gharani Tamay *, Shaaban Moradi Pages 121-146

    The supreme leader of the Iran's Islamic Revolution issued the Statement of the Second Phase of the Revolution, which presented recommendations toward the goal of a great Jihad for the sake of making a great Islamic Iran. From the point of view of His Highness, the key to victory and achieving the prodigious goals of the Islamic system is Jihadi and revolutionary work. This research inspired by the original and transcendent standpoint of His Highness; explored the dimensions and components of the concept of Jihadi management and examined its pathology based on three-dimensional model (3-D model) in the Islamic Republic of Iran Army. The present study is applied research in terms of purpose and a qualitative study in terms of method. Initially, to satisfy the goal of the research, through using qualitative content analysis method, the necessary information was extracted from His Highness's statements and related original articles. Afterwards it was organized based on the triangular model and was examined based on the pathology approach. Findings indicated the status of Jihadi management and offered its problems in three underlying categories: structural, behavioral and contextual. In the end, some solutions to alleviate the problems were proposed.

    Keywords: Statement of the Second Phase of the Revolution, Civilization, Jihadi management, Revolutionary Work
  • Omid Mahdieh *, Ensieh Abdolahi Noorali Pages 147-170

    Performance appraisal is an important division of human resource management programs. The aim of this research is to investigate the effect of performance appraisal process elements on its effectiveness in public organizations. The research method is applied in terms of purpose and descriptive (survey) in terms of method. The research population consisted of all employees in departments of cooperatives, work and social welfare at Lorestan and Zanjan provinces, which among them 182 people responded to the questionnaire. Content validity and reliability through using Cronbach's Alpha questionnaire was approved. Based on the findings, there is a significant relationship between all variables. The highest correlation coefficient was among performance appraisal effectiveness and providing proper feedback (0.697), commitment to Islamic values (0.694), and certain objectives (0.683) respectively. Results showed that setting certain objectives has a significant effect on proper appraisal measures and performance appraisal effectiveness. According to analysis, the effect of proper appraisal measures on implementing appraisal properly and performance appraisal effectiveness was positive and significant. In addition, providing feedback properly has a positive and significant effect on performance appraisal effectiveness, but the effect of performance appraisal implementation is not significant. Commitment to Islamic values has a significant effect to proper implementation, nonetheless it doesn’t moderate the relationship between proper implementation and performance appraisal effectiveness.

    Keywords: Islamic values, Performance appraisal criteria, Feedback, Performance appraisal effectiveness
  • Sadegh Lakzayi * Pages 171-193
    In this research, the effect of Islamic management system on the empowerment of Hawzah of Qom employees was studied. The research method was applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. Data gathering tool was a researcher made questionnaire with 29 items based on Likert scale. SPSS and LISREL were used to analyze the data. The statistical population of the research was the Hawzah of Qom employees, which were selected based on a non-random sampling method. The sample size was determined according to the Cochrane's unconditional formula of 130 people, and reliability was confirmed by the Cronbach's alpha and the validity of the questionnaire was confirmed by the experts. The results of the research showed that the Islamic management system influences the empowerment of employees in the Hawzah of Qom, that is the Islamic management style affects the trust and confidence of Hawzah of Qom employees, Islamic management style affects the effectiveness of Hawzah of Qom employees, Islamic Management style affects the meaningfulness of Hawzah of Qom employees services, it affects the autonomy of Hawzah of Qom employees and finally, the Islamic management system affects the self-efficacy of Hawzah of Qom employees.
    Keywords: Islamic Management Style, Empowerment, Staff, Hawzah of Qom
  • Atieh Bohrani *, Zahra Foroutani Pages 195-219
    Organizational virtue is recognized as one of the important and new concepts of organization that derived from positive psychology. The present study aims to predict organizational virtue based on ethical leadership and spiritual intelligence. This applied research is descriptive-correlational. Statistical population consisted of employees of Department of Culture and Islamic Guidance, West Azerbaijan Province with higher education degree and data collection tools were three questionnaires: ethical leadership guidelines (Brown et al., 2005), Cameron et al., Organizational virtue questionnaire (2004) and King's Spiritual Intelligence Questionnaire (2008). To analyze the data and test hypotheses, multiple regressions were used simultaneously. The findings of the hypothesis test showed that spiritual intelligence and its dimensions on promoting organizational virtue have a positive, direct and significant effect. Also, the positive, direct and significant impact of ethical leadership and its dimensions on organizational excellence was confirmed. According to the results of the research, spiritual intelligence and ethical leadership account for about 11 and 17 percent of organizational changes, respectively. Based on these results, by increasing the two variables, the prediction of moral leadership and spiritual intelligence and their dimensions, the criterion of organizational excellence will improve.
    Keywords: Ethical Leadership, spiritual intelligence, organizational virtue
  • Ali Pirooz * Pages 221-264

    Iran's administrative system is influenced by the management paradigms governing administrative communities, i.e., traditional public administration (public affairs administration), modern public administration and good governance. Each of these paradigms has merits and demerits that prevent its absolute use in the administrative system. These paradigms have elements that can be used in research to infer the administrative system from the perspective of Islamic teachings. The main question is that based on Islamic teachings, what kind of infrastructure does the administrative system have? The main goal is to present the basics of Islamic administrative system. In this way, it is clear how much of the existing paradigms in the administrative system are consistent with Islamic teachings. In this research, the size and extent of government involvement (maximum or minimum), the position of the structure and managers and the nature of administrative positions, human nature, the position of people, the position of productivity, the importance of each of the processes and outputs, the position of controlling processes and outputs, concentration and lack of concentration is somewhat defined in the administrative system. The research method is analytical and inferential based on Islamic sources and teaching strategy.

    Keywords: Administrative system, Public Administration, Good governance, Foundations of Islamic administrative system, Public affairs administration
  • Ali Molaeei Fard, Masoud Pourkiani *, Malike Beheshti Far, Farzaneh Beig Zadeh Abbasi Pages 247-270

    This research paper was aimed to investigate the effect of management roles on organizational transparency with an Islamic approach. The present study was descriptive-correlational research that was conducted by survey method. Mintzberg's management roles were initially identified through library studies. Then, based on religious teachings, a role was added to the above fifth roles called "social responsibility". In addition, these roles were tested in a statistical population and the differences between the roles in the two statistical populations (research institutes and manufacturing companies of Kerman province of Iran) were tested. The main tool for collecting information were questionnaires. Structural equation modeling was used to test the hypotheses. SPSS (version 23) and AMOS were used to analyze the data. In conclusion, findings showed that there was a difference between management roles in research and manufacturing companies. It was also concluded that managerial roles have direct effects on organizational transparency in both research institutes and manufacturing companies in Kerman.

    Keywords: role, management roles, organizational transparency
  • Farahnaz Ahang *, Fatemeh Maliki Tabas, Hassan Ghaffari, Golbahar Pouranjenar Pages 271-291

    Emotional intelligence tries to describe and interpret the place of emotion and feeling in human abilities and includes a set of non-cognitive skills and abilities that make a person's capacity resistant to external demands, pressures and emotions. Emotional intelligence is also very important in organizations and ignoring emotions and not managing them can be costly for the organization. According to this issue, this research paper is aimed to study the relation between emotional intelligence and organizational trauma among the employees of the General Administration of Ports and Maritime Affairs. The research method is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of data collection method. The statistical population of the present study is all employees of the General Administration of Ports and Maritime Affairs of Bandar Abbas. According to Morgan table, 86 people were selected as a sample by simple random sampling. Research data were collected using standard questionnaires of emotional intelligence and organizational trauma and analyzed by structural equation method using Smart-PLS software. The validity of the collected data was confirmed by the mean test of variance (AVE) and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha and combined reliability. The results showed that emotional intelligence has a negative and significant effect of sixty percent negatively on organizational trauma

    Keywords: human, emotional intelligence, Organizational Trauma, General Administration of Ports, Maritime Affairs