فهرست مطالب

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی قمی*، علی اکبر احمدیان، علی فرهی صفحات 5-23

    فرهنگ پاسداری منشا ساخت هویت نهادی سپاه است. سپاه با شناخت و فراهم نمودن الزامات نهادینهسازی فرهنگ پاسداری می تواند راهبردهای صحیحی را اتخاذ نماید و اقدامات هدفمند و موثری را اجرا کند که این پژوهش درصدد کشف آنها است. پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی و از روش تحلیل مضمون با کمک نرم افزار MAXQDA برای پاسخ به سوالات تحقیق استفاده نموده بدین نحو که کدهای شناسایی شده با تک کلمات، توصیف و پس از تفسیر آنها، خوشه بندی و در نهایت تحت یک مضمون فراگیر قرار گرفتند. بر این اساس 39 کد توصیفی و 27 کد تفسیری، در قالب 11 مضمون فراگیر احصاء شد. جامعه آماری، ترکیبی از اساتید دانشگاه و فرماندهان، مدیران و کارشناسان صحنه اجرایی و علمی هستند که به روش هدفمند انتخاب شده اند. 11مصاحبه، شرط اشباع را فراهم نمود. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که: مقاوم سازی فکر پاسداران، تقویت نقش نظارتی حوزه نمایندگی، مشارکت مدیران و فرماندهان، مشارکت پاسداران، تهیه برنامه جامع راهبردی، برنامه ریزی برای خانواده پاسداران، برقراری عدالت سازمانی، توانمندسازی منابع انسانی مراکز آموزش، فراهم آوردن امکانات لازم، توافق عمومی در مورد مفهوم فرهنگ پاسداری، تشکیل تیم های رصد مسایل فرهنگی، جزو الزامات نهادینه سازی در سپاه به شمار می آید.

    کلیدواژگان: الزامات، نهادینه سازی، فرهنگ پاسداری، سپاه، تحلیل مضمون
  • اردلان فیلی*، مهین تقی ملائی، عباس ثابت صفحات 25-56

    امروزه صاحب نظران معتقدند صنایع مختلف برای مصون ماندن از امواج سهمگین تغییرات محیطی و نیز سازگاری با الزامات رقابتی، چاره‎ای جز بهبود عملکرد کسب وکار و کسب مزیت رقابتی پایدار ندارند. تحقیقات نشان داده یکی از شیوه‎ های نوین مدیریتی که تاثیر بسزایی بر عملکرد پایدار کسب وکار دارد، نظام آراستگی (فایو اس) است که اتلاف را در محیط کار کاهش می‎دهد و از این طریق، موجب ایجاد محل کار بهتر، ارتباطات بهتر و آراستگی عمومی در سازمان می‎شود. برای دستیابی به این مهم، لازم است شیوه‎ های نوین مدیریتی از جمله نظام آراستگی، ‎بومی سازی شده و از پتانسیل‎های فرهنگی جوامع برای حصول نتایج بهتر بهره گرفته شود. نتایج پژوهش ‎های متعددی نشان داده‎اند افرادی که وفادار به آیین، رسوم و عقاید مذهبی مانده ‎اند، تمایل به اجتماعی بودن، خودکنترلی، مسیولیت پذیری و عطوفت دارند. در فرهنگ دینی نیز، آموزه‎ هایی وجود دارد که نظام آراستگی با آن عناصر، سازگار است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است و به بررسی تاثیر باورهای دینی بر عملکرد پایدار کسب وکار در شرکت‎های واقع در شهرک‎های صنعتی استان فارس با نقش واسطه‎ ای نظام آراستگی، می‎پردازد. همچنین از نظر جمع‎ آوری داده ‎ها، میدانی، از حیث روش انجام، در زمره پژوهش ‎های توصیفی و از نظر زمانی جزو پژوهش‎ های مقطعی می‎باشد. جامعه‎ آماری پژوهش، مدیران صنایع فعال در شهرک‎ های صنعتی واقع در استان فارس به تعداد 1273 نفر می‎باشد که از این میان، 297 نفر با روش نمونه‎ گیری تصادفی طبقه‎ ای به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. جهت جمع‎ آوری اطلاعات، از پرسش نامه‎ استاندارد استفاده شد. پایایی پرسش نامه‎ با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ‎ها، با استفاده از نرم‎ افزار SPSS‎ برای آمار استنباطی و LISREL 8.8 برای برازش مسیر انجام شد. نتایج آزمون فرضیه ‎ها نشان داد که رابطه معناداری بین باور دینی و ابعاد نظام آراستگی و همچنین بین ابعاد نظام آراستگی و عملکرد پایدار کسب وکار، وجود داشت. ارتباط بین باور دینی و عملکرد پایدار کسب وکار نیز مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان می‎دهد که نظام آراستگی، نقش واسطه‎ گری را در روابط عملکرد پایدار کسب وکار و باور دینی ایفا می‎کند. براساس نتایج پژوهش توجه به آموزه‎ های دینی و فرهنگ کارکنان، در پذیرش و اجرای نظام آراستگی و دستیابی به عملکرد پایدار شرکت‎ها موثر است.

    کلیدواژگان: باور دینی، پایداری، عملکرد پایدار، نظام آراستگی، فایو اس
  • رسول عباسی*، علی نقی امیری صفحات 57-82

    در حقیقت، مقدمه و پیش‎نیاز طراحی الگوی مدیریت در مسجد به عنوان اساسی ترین‎ نهاد دینی در اسلام، همان ترسیم اصول مدیریت مسجد است. بر این اساس، مقصود از تدوین این نوشتار، اکتشاف اصول یا مبناهایی است که نحوه مدیریت در نهاد دینی مسجد را با عنایت به مردمی بودن این نهاد، هدایت می‎کند. برای تحقق این هدف، منابع و مستندات دینی یعنی قرآن، روایات و سیره، مطالعه و مفاهیم مرتبط با آنها ‎واژه سازی و استخراج شد. دستیابی به مفاهیم در مدل پژوهش با مطالعه اسنادی و تحلیل منطقی متون مرتبط و از نگاه نظریه‎ پردازی، مبتنی بر روش تخیل نظام‎مند صورت گرفته است. روش دلفی نیز برای اعتبارسنجی و تایید مدل اکتشافی استفاده شد. براساس نتایج این تحقیق، فقه‎ مداری، تقدس‎ مداری، اخلاص ‎مداری، تزکیه ‎محوری، سنت‎مداری و طهارت مالی شاخص ‎های اصول ارزشی را شکل می‎دهند. وحدت‎ مداری، امام‎ محوری، داوطلب‎ گرایی، چندکارکردگرایی، مردم‎داری، شایسته‎ گزینی، نظم‎ مداری، نمازمحوری و معرفت‎ مداری شاخص های اصول کارکردی را تشکیل می‎دهند که میزان اهمیت و اولویت آنها از نگاه خبرگان محاسبه شده است. از پیشنهادهای اساسی این مقاله، رعایت این اصول از مجرای آموزش، ترویج و گفتمان‎ سازی آنها برای جذب حداکثری و حفظ شاکله مردمی مساجد است.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، اصول مدیریت مسجد، اصول ارزشی (بنیادی)، اصول کارکردی
  • سید محمد مقدس*، نرگس سعیدیان خوراسگانی، محمدرضا شمشیری صفحات 83-106

    هدف این پژوهش شناسایی و اکتشاف راهبرد های رهبری آموزشی در سیره امام محمدباقر (ع) بر مبنای مدل پیشینی خلاقیت، هوش (هوش عملی، هوش تحلیلی) و خرد بوده است. روش این پژوهش، کیفی از نوع تحلیل محتوای تاریخی به صورت مورد کاوی در سیره رهبری آموزشی امام باقر (ع)، به روش اسنادی و رویکرد آن تفسیری و با هدف کاربرد های عملی در رهبری آموزشی در نظام آموزش و پرورش و آموزش عالی انجام شده است. پس از بررسی اعتبار اسناد تاریخی در مورد سیره امام باقر ع) در مورد رهبری آموزشی و مطالعه دقیق اطلاعات مورد نیاز و یادداشت‎ برداری از منابع دست اول و دوم و همچنین مشورت با صاحب نظران و اساتید، در ابتدا 55 راهبرد و در نهایت 21 راهبرد اصلی رهبری آموزشی براساس مبانی پژوهش خلاصه و مفاهیم کدگذاری شدند. یافته های این پژوهش، می تواند راه گشای برخی از نیاز های رهبری آموزشی در حوزه رفتاری و شخصیتی یک رهبر آموزشی در عصر حاضر به ویژه جوامع اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد، رهبری آموزشی، سیره، امام محمدباقر، مدل ترکیبی
  • احسان رحیمی خورزوقی* صفحات 107-123
    سازمان پدیده پیچیده ای است که شناخت وجوه گوناگون آن دشوار است. استفاده از شیوه شناخت استعاره ای در فضای مطالعات سازمان و مدیریت، پاسخی به این نیاز بوده است. هیچ یک از استعاره های بیان شده خالی از پیش فرض هستی شناختی نیست. هدف این مقاله بررسی و طبقه بندی استعاره های سازمان از حیث نگاه هستی شناختی است. روش این پژوهش از نظر ماهیت، استدلالی−تفسیری است و در آن از روش گونه شناسی و بررسی اسناد استفاده شده است که در آن گونه ها براساس استقراء و با انتخاب برچسب های مفهومی مناسب، شکل گرفته اند. بدین صورت که استعاره های بیان شده در مورد سازمان با رویکردی استقرایی جمع آوری و مطالعه شده و براساس نوع نگاهشان به هستی سازمان تحلیل شده است. سپس استعاره ها با توجه به مفروضات  هستی شناختی استنباط شده از آنها با پارادایم های مطرح شده در ادبیات موضوع متناسب سازی گردیدند. با اشراف بر هستی شناسی استعاره های مطرح شده، می توان راه را برای استعاره پردازی های جدید خصوصا با عنایت به هستی شناسی اسلامی باز نمود و ثانیا از افتادن استعاره پردازی های جدید در دام این همان گویی یا التقاط جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سازمان، استعاره، هستی شناسی، پارادایم های علوم اجتماعی
  • مهلا السادات حسینی*، علی رضائیان، علی اصغر پورعزت صفحات 125-142

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی شاخص‎های ناظر بر ارزیابی عملکرد سازمان‎های متولی فقرزدایی، با توجه به سیره امام علیj به منزله اسوه حکمرانی اخلاقی در جامعه اسلامی است. بدین ترتیب، پس از مطالعه نهج ‎البلاغه و بررسی سیره امام علی  و با تایید نظر خبرگان، کدهای مربوطه با استفاده از روش تحلیل تم در قالب 5 تم اصلی شامل عدالت رفتاری، عدالت سیاسی، عدالت فرهنگی، عدالت اقتصادی و عدالت توزیعی تدوین شدند. سپس کدهای به دست آمده، با عملکرد کارکنان کمیته امداد امام خمینی  به مثابه نمونه ‎ای از نهادهای متولی فقرزدایی، انطباق داده شدند.پژوهش حاضر از منظر روش‎ شناسی در زمره پژوهش‎های آمیخته قرار می‎گیرد و به لحاظ هدف، از نوع پژوهش ‎های کاربردی محسوب می‎شود. جامعه آماری این پژوهش، مشتمل بر کارکنان سازمان کمیته امداد امام خمینی  در استان تهران با جمعیتی بالغ بر 500 نفر است.براساس فرمول کوکران، 217 نفر مورد پژوهش قرار گرفتند. روایی پرسش‎نامه از سوی نظر خبرگان تایید شد و از حیث پایایی پژوهش نیز ضریب آلفای کرونباخ 839٪ به دست آمد. برای بررسی ارتباط بین شاخص‎ها از نرم افزار SPSS و آزمون T تست تک نمونه‎ ای استفاده شد. نتایج آزمون T تک نمونه‎ ای نیز تایید کرد که از میان مولفه‎ های اصلی عملکرد اخلاق‎ مدار براساس سیره امام علی ، در این سازمان، عدالت اقتصادی و فرهنگی در سطح مطلوب و عدالت رفتاری، عدالت سیاسی و عدالت توزیعی، از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند.

    کلیدواژگان: اخلاق در سیره امام علی، فقرزدایی، تحلیل مضمون، ارزیابی رفتار کارکنان، کمیته امداد امام خمینی
  • علی عبدالهی نیسیانی*، احمد عباسی فرد صفحات 143-169

    گاهی در عمل مشاهده می‎شود افراد همان حساسیت و دقتی که هنگام تصمیم ‎گیری برای خرید یک گوشی همراه دارند را نسبت به خرید سهام یک شرکت در بازار سرمایه ندارند. در اینجا فرایند خرید سهام یک شرکت در بورس اگر چه منافع و مضرات بالقوه بیشتری از فرد را درگیر خود می‎کند؛ ولی −برخلاف یک گوشی همراه− مبتنی بر شواهد ذهنی است. چگونه عینی بودن ملاک‎ها و شواهد یک موضوع می‎تواند بر نوع رفتار و تصمیم ‎گیری‎ های ما تاثیرگذار باشد؟ برای تحلیل اصولی‎ این سوال باید یافته‎ های علمی در چارچوب مدل رفتاری ارایه شوند؛ اما چالش دیگر آن است که اساسا از مهمترین چالش‎های مرتبط با علوم رفتاری کمبود مدل‎های توصیفی رفتاری در منابع علمی بشری ذکر شده است. بنابراین این پژوهش مدل رفتاری عینی ‎پذیری انسان را با کمک از منبع الهی قرآن کریم تبیین و ارایه می‎نماید. «این مدل رفتاری بیان می‎کند که انسان‎ها تمایل دارند که رخدادها و محیط‎شان را به صورت عینی‎تری ادراک کنند −و برای این تمایل خود گاه عجله نیز می‎کنند− چون شواهد عینی به ایشان آرامش می‎دهد. انسان‎ها معمولا به میزانی که مصادیق عینی متعددتری مشاهده کنند −نسبت به شواهد ذهنی− زودتر قانع شده و تصمیماتی می‎گیرند که تاییدکننده آن شواهد عینی باشند. در این مقایسه، میزان منفعت و ضررهای ذهنی تاثیر کمتری −از آنچه پیشتر تصور می‎ شده− در جهت‎ گیری تصمیمات افراد دارد». مدل عینی ‎پذیری به وسیله «روش تحلیل محتوای کیفی انطباق یافته با متن قرآن کریم» کشف شده و در نهایت توضیح داده شده که این مدل رفتاری در عرصه‎ های دانشی و کاربردی چه جایگاهی دارد و قابل استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: عینی‎پذیری، رفتار، انسان، مدل توصیفی، قرآن
  • حسین پرکان* صفحات 171-199

    خوانش مسایل فرهنگی و نیز نوع راهکارها، وابسته به پیش ‎فرض‎ها و پیش ‎دانسته‎ های سیاست گذار فرهنگی است. توجه نکردن به تفاوت‎ها در پیش ‎فرض‎ها و زمینه ‎های فرهنگی و اجتماعی، ناکارآمدی سیاست‎ها را به همراه دارد (ماتاراسو و لندری، 1999). زمانی که تشتت و سردرگمی در امر سیاستگذاری وجود دارد، یعنی بنیادهای نظری به خوبی واکاوی نشده و حتی ممکن است اساسا پاسخگوی شرایط جدید نباشند. لذا در اینکه چگونه به این بنیادها پرداخته شود و چه روش ‎هایی برای انتخاب مدنظر قرار گیرد، هرمنوتیک فلسفی گادامر به عنوان یکی از دستاوردهای مهم و مطرح نظری، شامل دلالت‎هایی است که با بهره‎ برداری از آن، امر سیاستگذاری فرهنگی را تدقیق و ارتقاء کیفی می‎بخشد. در این خصوص، با بهره ‎گیری از روش تحلیل مضمون، ابتدا مفاهیم کلیدی هرمنوتیک فلسفی بررسی و استخراج شده و سپس ضمن توجه به برخی از گام‎های اصلی فرایند سیاست گذاری، ماتریسی تشکیل شده و هر «گام» در یک ستون و هر «مفهوم کلیدی» در یک سطر ماتریس قرار گرفته است. در نهایت از مهم‎ترین دلالت‎های هرمنوتیک فلسفی گادامر در سیاست گذاری فرهنگی می‎توان به مفهوم «موقعیت‎ سازهای هرمنوتیکی» اشاره کرد که مبین پیش ‎فرض‎ها، پیش ‎تصورات و انتخاب‎های آگاهانه و ناآگاهانه است که در مراحل قبل‎تر از انتخاب‎های سیاستی، فهم‎ ها را شکل داده است.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی گادامر، موقعیت و افق هرمنوتیکی، سیاستگذاری فرهنگی
  • ابراهیم محمدی قراسویی* صفحات 201-223

    اقتدار، مشروعیت و پیشرفت متوازن و پایدار کشورها مرهون همکاری و مشارکت مردم در امور مختلف است، حکومت‎ها جهت ارتقاء مشروعیت و اقتدار خود، و جلب همکاری و مشارکت مردم، ناگزیر باید اعتماد مردم را جلب کنند و مورد اعتماد مردم باشند. پژوهش حاضر پژوهشی بنیادی و کیفی است که با استفاده از راهبرد داده بنیاد نظام‎مند انجام شده است. با تحلیل داده ‎ها براساس روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی 127 مفهوم و 14مقوله احصاء گردیده است. یافته‎ های پژوهش حاضر نشان می دهد که خدا‎محوری، عدالت‎ محوری و مردم‎ مداری با هم و در کنار هم می‎توانند به اعتماد مردم به نظام و حاکمان سیاسی منجر شوند؛ همچنین فرهنگ سیاسی جامعه بسترساز اعتماد سیاسی است و مولفه ‎های حمایت مدیران و توطیه دشمنان عوامل مداخله‎ گر هستند؛ به ‎علاوه حاکمان با اتخاذ راهبردهای اصلاح و نظارت، خدمت‎رسانی و شایسته‎ سالاری می‎توانند، موجبات حفظ و ارتقای اعتماد سیاسی را فراهم آورند، و به پیامدهای اعتماد سیاسی، یعنی بقای حکومت و رشد و پیشرفت دست یابند. با توجه به اینکه نهج ‎البلاغه از منابع اصیل فرهنگ اسلامی است و با فرهنگ بومی ایران تطابق دارد؛ توجه، تمرکز و برنامه‎ ریزی برای ارتقای مولفه ‎های تحقیق حاضر می‎تواند اعتماد مردم به نظام و دولت را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد سیاسی، نهج‎ البلاغه، ‎ امام علی (ع)، داده بنیاد
  • جعفر ترک زاده*، تورج درخشان فر، سمیه مزگی نژاد صفحات 225-255

    جهان‎بینی و یا به عبارتی نوع برداشت، دریافت و احساس درباره هستی و محیط پیرامون خود، در رویکرد اسلام و غرب تفاوت‎ های بنیادی دارد که بر رسالت سازمان‎ها در دو رویکرد تفاوت‎هایی‎ ایجاد می‎کند. لذا هدف‎ این مطالعه تبیین و مقایسه پیش ‎فرض ‎های جهان‎ بینی در رویکرد‎ اسلا‎می و رویکردهای رایج غربی و کاربرد آن در سازمان و مدیریت است. در ‎این راستا ابتدا ‎جهان‎بینی اسلا‎می با ‎جهان‎بینی غربی براساس مفروضات معرفت‎ شناسی، هستی‎ شناسی، انسان‎ شناسی، روش‎ شناسی و ارزش‎ شناسی مقایسه شده و سپس کاربرد آن در سازمان و مدیریت بیان گردیده و در نهایت نتیجه ‎گیری انجام شده است. برای دست‎یابی به ‎این هدف از روش تبیینی−تحلیلی و ابزار گرد‎آوری داده ‎ها از نوع اسنادی استفاده شده است. براساس تتبعات صورت گرفته و مقایسه‎ های انجام شده مشخص شد که جهان‎ بینی اسلا‎می و غربی در این پیش ‎فرض‎‎ها تفاوت‎‎ های ریشه‎ای دارند و همین تفاوت‎‎هاست که باعث شده نگاه‎‎ ها به ‎جهان و محیط پیرامون و در نهایت نوع نگاه به سازمان و مدیریت متفاوت باشد. براساس نتایج در جهان‎ بینی غربی انسان موجودی مادی است و در رابطه با انسان‎های دیگر معنا می‎شود؛ ولی در رویکرد اسلامی انسان موجودی چند بعدی است که هویتش را از خدا به‎ دست می‎ آورد. علی‎رغم معرفت‎ شناسی ‎‎های رایج در غرب، رویکرد اسلامی مبتنی بر رویکرد عقل‎ گرایی خلاقانه است. در هستی‎ شناسی رویکرد غربی متفاوت به هستی و جهان می‎نگرند؛ ولی در رویکرد اسلام خالق تمام جهان و هستی خداست. در رویکرد اسلامی تک ثرگرایی روش ‎شناختی وجود دارد و در بحث ارزش ‎شناسی بحث نیت مطرح می‎شود. بر این اساس مدل مدیریت اسلامی تنها براساس جهان‎ بینی اسلامی می‎تواند امکان پذیر شود و تناقض در نوع جهان‎ بینی و نحوه مدیریت می‎تواند پیامدهای نامناسبی برای سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: جهان‎بینی، سازمان، مدیریت، رویکرد اسلامی، رویکرد غربی
  • محمدحسین باقری فرد*، عبدالله توکلی صفحات 257-279

    امروزه فلاسفه اخلاق بیشتر به مسایل و اموری می‎پردازند که کانون بحران‎ها و معضلات عملی اخلاق باشند. اخلاق کاربردی حوزه ای از اخلاق است که قرابت بسیاری با مدیریت و چالش ‎های اداره سازمان ها دارد. در این مقاله، با استفاده از روش دلالت پژوهی و روش تحلیل مضمون، الگوی توصیفی تصمیم گیری در چالش ‎های اخلاقی در حوزه مدیریت تبیین می‎گردد.  براین اساس، چهار نوع چالش اخلاقی شناسایی شده که از ترکیب دو عامل دشواری (در مقابل آسانی) و پیچیدگی (در مقابل سادگی) به دست می‎ آیند. یافته‎ های تحقیق نشان می دهد مشکل بودن تصمیم گیری در چالش‎های اخلاقی بیش از آنکه به دشواری یا آسان بودن تصمیم گیری بستگی داشته باشد، از پیچیدگی یا سادگی در شناخت تصمیم درست ناشی می‎شود. دشواری تصمیم گیری نیز ناشی از به خطرافتادن منافع فردی تصمیم گیرنده است، از این رو مدیران باید تلاش نمایند چالش‎ های پیچیده و دشوار به چالش‎های ساده و آسان تبدیل شود.

    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، چالش‎های اخلاقی، الگوی توصیفی، تحلیل مضمون، تصمیم گیری
  • داود عباسی* صفحات 281-304

    رشدیافتگی عموما با رشد سنی و با تحول انسان از دوران کودکی به دوران بزرگسالی تبیین شده است. کریس ارجریس  انسان رشدیافته را به مثابه فردی می داند که پس از طی مراحل بلوغ از نوزادی به کودکی و از کودکی به نوجوانی و درادامه به بزرگسالی می رسد. در این مرحله، او فعال، مستقل، آگاه به خود با علایق عمیق و قادر به انجام طیف وسیعی از رفتارها با دیدگاه های بلندمدت است. اگرچه داشتن این صفات برای رشدیافتگی لازم بود، ولی هیچ وقت کافی نبود. پژوهشگر در این مطالعه با آگاهی از نظریه های رشدیافتگی و با تحلیل داده های حاصل از خطبه متقین به روش پدیدارشناسی تفسیری و با استفاده راهبرد کدگذاری، نوزده مفهوم پایه و هفت مقوله مهم یعنی «مبارزه با هوای نفس»، «راست گویی و درستکاری»، «خودسنجی»، «اعتدال»، «استقامت»، «حیات معقول» و «علم و دین» را از کلام حضرت امیر (ع) کشف و آنها را به بحث می گذارد. این مقولات ابعاد منسجمی از فضایل اخلاقی برای رشدیافتگی کامل انسان در حین بزرگسالی می باشند.

    کلیدواژگان: رشدیافتگی، فضائل اخلاقی، پدیدارشناسی تفسیری، راهبرد کدگذاری
|
  • Mahdi Qomi *, AliAkbar Ahmadian, Ali Farahi Pages 5-23

    The culture of protection is the source of building the IRGC's institutional identity. By recognizing and providing the requirements for institutionalizing the culture of protection, the IRGC can adopt the right strategies and implement targeted and effective measures that this research seeks to discover. The present study is qualitative research and uses the method of content analysis with the help of MAXQDA software to answer the research questions so that the codes identified with single words were described and after their interpretation, were clustered and finally were placed under a comprehensive theme. Accordingly, 39 descriptive codes and 27 interpretive codes were enumerated in the form of 11 comprehensive themes. The statistical population is a combination of university professors and commanders, managers and experts of the executive and scientific fields who have been selected in a targeted manner. Eleven interviews provided the saturation condition. The results of this study showed that strengthening the thinking of the Revolutionary Guards, strengthening the supervisory role of the field of representation, participation of managers and commanders, participation of the Revolutionary Guards, preparation of a comprehensive strategic plan, planning for the Revolutionary Guards, establishing organizational justice, empowering human resources training centers, bringing the necessary facilities, a general agreement on the concept of protection culture, and the formation of teams to observe cultural issues are among the requirements of institutionalization in the IRGC.

    Keywords: requirements, Internalization, Pasdari’s culture, IRGC, Thematic Analysis
  • Ardalan Feili *, Mahin Taghi Mollaei, Abbas Sabet Pages 25-56

    Different industries have no choice but to improve business performance and gain a sustainable competitive advantage in order to be safe from the violent waves of environmental change and to adapt to competitive requirements. One of the new management methods that has a significant impact on the sustainable performance of the business is the 5S, which reduces waste in the workplace, thereby creating a better workplace, better communication and general cleanliness in the organization. Therefore, new management practices such as grooming should be localized, and the cultural potentials of communities should be used to achieve better results. People who remain faithful to their religion and beliefs tend to be social, self-controlled, responsible, and compassionate. In religious culture, too, there are teachings to which the system of adornment is compatible. The present study is applied in terms of purpose and examines the effect of religious beliefs on the sustainable performance of business in companies located in industrial towns of Fars province with the mediating role of the 5S. In terms of data collection, field, in terms of method, is descriptive research and in terms of time is cross-sectional research. The statistical population of the study is 1273 industrial managers in industrial towns of Fars province, of which 297 people were selected by stratified random sampling. Data analysis was performed using SPSS software and LISREL (8.8.). According to the research results, paying attention to the religious teachings and culture of the employees is effective in accepting and implementing the grooming system and achieving sustainable performance of companies.

    Keywords: Religious Belief, Stability, Sustainable Performance, Five S
  • Rasoul Abbasi *, Alinaghi Amiri Pages 57-82

    Identifying the principles of Mosque management is pre-requisite for designing the management pattern of Mosque. The aim of this paper is the identification of principles that direct the management methods in Mosques by keeping their popularity. Fifteen principles have been offered in this paper in two major areas: fundamental and functional. Islamic sources like the Qur'an and Hadith and the Sira (Prophet's lifestyle) were studied, and their relevant concepts were extracted and conceptualized. Access to the concepts in the conceptual model is based on logical analysis of texts and in viewpoint of theorizing is based on systemic imagination. Validation and verification of extracted model were done by Delphi method. This paper identified jurisprudence-orientation, holiness-orientation, sincerity-orientation, refinement-orientation, tradition-orientation and clean finance as the indicators of fundamental principles. Unification, Imam-orientation, voluntarism, multi-functionalism, people-orientation, meritocracy, regularity, prayer-orientation and knowledge-orientation are indicators of functional principles. In experts' viewpoint, fundamental principles are important along with functional principles. Compliance with these principles through training, promotion and discourse-making for maximum attraction and preserving popular Mosques formation is of main suggestions of this article.

    Keywords: Islamic Management, Principles of Mosque management, fundamental principles, Functional principles
  • Seyed Mohammad Moghadas *, Naeges Saeedian, MohammadReza Shamshiri Pages 83-106

    The purpose of this study was to identify and explore educational leadership strategies in the conduct (Sira) of Imam Mohammad Baqir (AS) based on the prior model of Wisdom, Intelligence, and Creativity Synthesized (WICS). The method of this research is a qualitative type of historical content analysis as a case study in the educational leadership of Imam Baqir (AS), with a documentary method and its interpretive approach with the aim of practical applications in educational leadership in the education and higher education system. After examining the validity of historical documents about the life of Imam Baqir (AS) regarding educational leadership and carefully studying the required information and taking notes from first and secondhand sources, as well as consulting with experts and professors, first 55 strategies and finally 21 main strategies of educational leadership were summarized based on research principles and concepts. The findings of this study can solve some of the needs of educational leadership in the field of behavior and personality of an educational leader in the present age especially in Islamic societies.

    Keywords: strategy, educational leadership, Conduct (Sira), Imam Mohammad Baqir (AS), Synthesized (WICS) model
  • Ehsan Rahimi * Pages 107-123
    Organization is a complex phenomenon that is difficult to understand its various aspects. The use of metaphorical recognition method in the area of organization and management studies has been a response to this need. None of the expressed metaphors is free of ontological presuppositions. The purpose of this paper is to investigate and classify organizational metaphors from an ontological point of view. The method of this research is argumentative – interpretive in nature, and it uses the typology method and document review, in which the types are formed based on induction and by choosing appropriate conceptual labels. In this way, the metaphors expressed about the organization were collected and studied with an inductive approach and analyzed based on their type of view on the existence of the organization. Then, the metaphors were adapted according to the ontological assumptions deduced from them with the paradigms presented in the literature. By clarifying the ontology of the mentioned metaphors, it is possible to open the way for new metaphors, especially regarding Islamic ontology, and secondly, prevent new metaphors from falling into the trap of this tautology or eclecticism.
    Keywords: organization, metaphor, ontology, Social Science Paradigms
  • Mahla Sadat Hosseini *, Ali Rezaeian, AliAsghar Pourezzat Pages 125-142

    The present study aims to explain behavior management of employees in organizations in charge of poverty alleviation according to the Imam Ali’s (AS) speeches and behavior as a model of morality in Islamic society. To this aim, the relevant codes were compiled using theme analysis in the form of behavioral, political, cultural, economic, and distributive justice after studying Nahj al-Balagha and examining Imam Ali’s (AS) speeches and behavior and confirming by experts. Then, the obtained codes were adapted to the performance of employees in the Imam Khomeini Relief Committee as an institution in charge of poverty alleviation. The present study is considered as descriptive correlational and practical in terms of methodology and objective, respectively. The population included employees of the Imam Khomeini Relief Committee in Tehran province (N=500). In the next procedure, 217 people were studied based on Cochran's formula. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and Cronbach's alpha coefficient of 0/839 was achieved in terms of reliability. SPSS software and one-sample t-test were used to examine the relationship between the indicators. Based on the results, among the main components of ethical performance inspired by the Imam Ali’s (AS) speeches and behavior, economic and cultural justices were at the desired level, while behavioral, political, and distributive justices fail to have a good status in this organization.

    Keywords: Ethics in Imam Ali (AS) speeches, behavior, poverty alleviation, Theme Analysis, Performance assessment of employee, Ethics-oriented at Imam Khomeini Relief Committee
  • Ali Abdulahi Nisiani *, Ahamd Abasi Fard Pages 143-169

    The lack of "Descriptive Models of Human Behavior" (DMHB) is one the oldest anomalies in behavioral sciences, especially Organizational Behavior Management. On one side, various sciences demand this kind of behavior model; on the other side, modeling the behavior is as problematic as understanding human internal situations and environmental complexity. DMHBs are significant because they have multi-disciplinary usage (economics, ergonomics, social psychology, management, etc.), and DMHBs are the necessary foundations for developing prescriptive techniques in controlling and directing human behavior. In this paper, we developed a new model of human behaviors. Objectivity acceptance explains the causes of some kinds of human decisions and behaviors. This model recognized and explained through deep studies of Quran and the scientific literature of DMHB. In this research, Quran is the source of ideas to find DMHB; moreover the guide of explaining DMHB. This paper tried to explain the model in a scientific standard structure as the "Ideal Type of DMHB". In addition, its relation to other renowned theories was discussed. The basic methodology and all the steps of this research in preparing, organizing text, studying, documentation, coding, abstraction, and conclusions were based on qualitative content analysis. Therefore, the "validity" and "trustworthiness" of research are obtained by three criteria "credibility", "dependability", and "transferability".

    Keywords: A descriptive model of human behavior, objectivity acceptance, qualitative content analysis, organizational behavior management, Quran
  • Hossein Parkan * Pages 171-199

    The reading of cultural issues as well as the type of solutions depends on the presuppositions and preconceptions of the cultural policy maker. Not paying attention to the differences in cultural and social presuppositions and contexts leads to policy inefficiency (Matarasoo and Landry, 1999). When there is a confusion in the issue of policy making, it means that the theoretical foundations have not been analyzed well and may not even be fundamentally responsive to the new conditions. Therefore, in how to deal with these foundations and what methods are considered for selection, Gadamer's philosophical hermeneutics as one of the most important and outstanding theoretical achievements, includes indications that, by referring to it, clarify the issue of cultural policy and gives quality improvement. In this regard, by using the theme analysis method, first the key concepts of philosophical hermeneutics are examined and extracted, and then, while paying attention to some of the main steps of the policy making process, a matrix is formed, and each step is in one column and each key concept in placed in one row of the matrix. Finally, one of the most important implications of Gadamer's philosophical hermeneutics in cultural policy making is the concept of "hermeneutic situation makers", which shows the presuppositions, preconceptions, and conscious and unconscious choices that are made in the stages before political choices had formed understandings

    Keywords: Gadamer's Philosophical Hermeneutics, Hermeneutic position, horizon, Cultural Politics
  • Ebrahim Qarasooee * Pages 201-223

    The authority, legitimacy and balanced and sustainable progress of countries depends on the cooperation and participation of the people in various issues and affairs. In order to enhance their legitimacy and authority, and to attract the cooperation and participation of the people, governments must inevitably gain the trust of the people and be trusted by the people. The current research is a fundamental and qualitative research that was conducted using a systematic database strategy. By analyzing the data based on the open, central and selective coding method, 127 concepts and 14 categories have been counted. The findings of the current research show that God-oriented, justice-oriented and people-oriented concepts together can lead to people's trust in the political system and rulers. Also, the political culture of society is the foundation of political trust, and the components of the support of managers and conspiracy of enemies are interfering factors. In addition, by adopting the strategies of reform and supervision, service delivery and meritocracy, the rules can provide reasons for maintaining and promoting political trust, and achieve the consequences of political trust, i.e. the survival of the government and growth and development. Considering that Nahj al-Balagheh is one of the original sources of Islamic culture and is compatible with the native culture of Iran, attention, concentration and planning to improve the components of the current research can improve peoples trust in the system and the government.

    Keywords: trust, Political Trust, Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS), grounded theory
  • Jafar Torkzadeh *, Tooraj Derakhshanfar, Somayeh Mezginezhad Pages 225-255

    Worldview, or in other words, the type of reception, perception and feeling about existence and the surrounding environment, has fundamental differences in the approach of Islam and the West, which creates differences in the mission of organizations in the two approaches. The purpose of this study was to explain and compare worldview assumptions in the Islamic approach and current Western approaches and its application in organization and management. In this regard, initially, Islamic worldview was compared with Western worldview based on the assumptions of epistemology, ontology, anthropology, methodology and axiology, and then its application in organization and management were presented and finally the conclusion is made. To achieve this goal, the explanatory-analytical method and data collection tools of documentary type have been used. Based on the studies and comparisons made, it was found that the Islamic and Western worldviews have radical differences in these assumptions, and it is these differences that have caused the views of the world and the environment and finally the type of view of Islamic and Western organization and management to be different. Accordingly, the Islamic management model can only be possible based on the Islamic worldview, and a contradiction in the type of worldview and the way of management can have adverse consequences for the organization.

    Keywords: worldview, organization, Management, Islamic approach, western approach
  • MohammadHosein Bagherifard *, Abdollah Tavakoli Pages 257-279

    Currently, the philosophers of ethics are more concerned with issues and affairs that are the focus of crises and practical problems of ethics. Applied ethics is a field of ethics that is closely related to the management and challenges of running organizations. In this research paper, the descriptive pattern of decision making in ethical challenges in the field of management is explained by using the implication research method and thematic analysis method. Therefore, four types of ethical challenges have been identified which are obtained by combining the two factors of that difficulty (vs. ease) and complexity (vs. simplicity). Research findings showed that the difficulty of making decisions in ethical challenges, rather than depending on the difficulty or ease of decision making, it comes from the complexity or simplicity of knowing the right decision. The difficulty of decision – making is also caused by the concern for jeopardizing the individual interests of the decision maker, so managers should try to turn complex and difficult challenges into simple and easy ones.

    Keywords: applied ethics, ethical challenges, descriptive model, content analysis, decision making
  • Davod Abbasi * Pages 281-304

    Maturity is generally explained by age growth and human evolution from childhood to adulthood. Chris Argyris considers a mature being as a person who goes through the stages of maturity from infancy to childhood and from childhood to adolescence and then to adulthood. At this stage, she/he is active, independent, self-aware with deep interests and capable of a wide range of behaviors with a long-term perspective. Although having these traits was necessary for growth, it was never sufficient. In this study, the researcher aware of the theories of maturity and through analyzing the data obtained from Al-Muttaqīn sermon (the pious sermon) by interpretive phenomenology method and using coding strategy, discovered nineteen basic concepts and seven important categories, i.e. "struggle with selfishness", "honesty and integrity", "self-assessment", "moderation", "endurance", "reasonable life" and "science and religion" from the words of Imam Ali (AS) and then discussed them. These categories are coherent dimensions of moral virtues for the full development of human beings during adulthood.

    Keywords: Maturity, moral virtues, interpretive phenomenology, coding strategy