فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 86، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید نخ زری مقدم، احسان گرایی، فیروزه زارع فراشبندی* صفحات 160-162

    این مقاله به معرفی اصطلاح جدیدی در حوزه اطلاع یابی سلامت و ارتباطات سلامت به نام پیگیری اخبار ناخوشایند می پردازد و سعی دارد تا با اشاره به اثرات آن بر سلامت فرد و جامعه، نظر دست اندرکاران حوزه سلامت را به این موضوع جلب نماید.افراد در زندگی خود با طیف وسیعی از اخبار مواجه هستند که برخی از آن ها محتوای منفی و ناخوشایند دارند (1). معمولا افراد جستجوی اطلاعات را به عنوان راهکاری برای مقابله با موقعیت های چالش برانگیز در نظر می گیرند. از سوی دیگر، کنار آمدن و انطباق با اطلاعات ناخوشایند هم می تواند یک رفتار مقابله ای باشد؛ زیرا به افراد در مورد خطرات موجود هشدار می دهد و آن ها را برای تهدیدهای مشابه در آینده آماده می سازد (2). یکی از چالش های جدید حوزه سلامت، وجود، گرایش و تمایل بعضی از افراد به "پیگیری اخبار ناخوشایند" (Doom Scrolling or Doom surfing) است که که دلایل متنوعی دارد و می تواند حوزه های مختلف سلامت را دربرگیرد. برخی از این دلایل عبارتند از: استفاده غیرفعال از رسانه های اجتماعی، عادت به استفاده از رسانه ها، اضطراب، خودکنترلی ضعیف و برخی دیگر از ویژگی های شخصیتی افراد. همچنین احتمال انجام "پیگیری اخبار ناخوشایند" در مردان، بزرگسالان جوانتر و افراد سیاسی بیشتر است. در مجموع، چنین به نظر می رسد که پیگیری چنین اخباری برای این قبیل افراد از جذابیت خاصی برخوردار است. (3).

    کلیدواژگان: پیگیری اخبار ناخوشایند، شوم گردی، اطلاعات سلامت، علوم سلامت، ارتباطات سلامت، رفتار اطلاع یابی سلامت
  • فاطمه مکی زاده*، ابوالفضل اسدنیا، ملیحه علی مندگاری، فضه ابراهیمی صفحات 163-172
    مقدمه
    خوشه بندی مفاهیم و شناسایی حوزه های جدید مطالعاتی، ازجمله کاربردهای مطالعات ترسیم ساختار علم می باشد. پژوهش حاضر باهدف تحلیل هم واژگانی و بررسی ساختار موضوعی تحقیقات حوزه انسان شناسی پزشکی انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر با رویکرد علم سنجی به تحلیل محتوای متون با استفاده از روش هم رخدادی واژگان و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شد. از راهبرد جستجوی Topic="Medical Anthropology" در پایگاه WOS درمجموع 1311 مدرک شناسایی شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل خوشه ای و نمودار راهبردی انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های مربوط به خوشه بندی، منجر به شکل گیری هشت خوشه موضوعی شد: «انسان شناسی زیست پزشکی»، «ایدز و کوید 19 (اپیدمی ها)»، «انسان شناسی پزشکی با رویکرد معنویت»، «انسان شناسی پزشکی اقتصادی»، «پزشکی قومی»، «انسان شناسی پزشکی کاربردی»، «آموزش و فرهنگ سازی سلامت» و «انسان شناسی تولیدمثل». خوشه «ایدز و کوید 19 (اپیدمی ها)»، به عنوان خوشه با مرکزیت و تراکم بالا مشخص شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از تحلیل هم واژگانی، به خوبی می توان ساختار علمی یک حوزه را مشخص نمود. با توجه به فراوانی کلیدواژه ها و خوشه های به دست آمده از نمودار راهبردی، مشخص شد که زمینه های موضوعی ایدز و کوید 19 (اپیدمی ها) مهم ترین زمینه های نوظهور در این حوزه می باشند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی پزشکی، تحلیل هم واژگانی، علم سنجی
  • محدثه باقری، راضیه باقرزاده، عبدالرسول خسروی* صفحات 173-179
    مقدمه
    با توجه به اهمیت سواد سلامت جنسی در بین جوانان به ویژه دانشجویان و بروز رفتارهای  تهدیدآمیز سلامت ناشی از گستردگی و آلودگی اطلاعات در دسترس، پژوهش حاضر با هدف تعیین سطح سواد سلامت جنسی دانشجویان و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی انجام شده است.
    روش
    پژوهش، با روش پیمایشی انجام شده است. نمونه پژوهش را 387 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تشکیل دادند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه «سواد سلامت جنسی بزرگسالان ایرانی» با 4 حیطه (دسترسی، خواندن و درک کردن، تحلیل و ارزیابی و کاربرد) استفاده شد و  داده ها  از طریق روش همبستگی و رگرسیون خطی تحلیل شد.  
    یافته ها
    میانگین نمره سواد سلامت جنسی  دانشجویان بالاتر از حد متوسط پرسشنامه گزارش و از میان مولفه های سواد سلامت جنسی، مولفه «کاربرد» بیشترین و مولفه «تحلیل و ارزیابی» کمترین میانگین را داشت دانشجویان دانشکده پیراپزشکی میانگین نمره کمتری نسبت به دانشجویان سایر دانشکده ها داشتند. همچنین میانگین نمره متغیر خواندن و درک کردن در دانشجویان مجرد به طور معنی داری کمتر از دانشجویان متاهل بود.
    نتیجه گیری
    هر چند که بر اساس نتایج این پژوهش، سواد سلامت جنسی دانشجویان علوم پزشکی بوشهر در سطح بالاتر از حد متوسط قرار دارد، اما ضرورت دارد که این مقوله در گروه های مختلف جوانان و بر اساس ویژگی های خاص هر گروه آموزش های لازم و متناسب ارایه داد..
    کلیدواژگان: سواد سلامت جنسی، سلامت جنسی، دانشجویان، شهر بوشهر
  • محمدرضا سلیمانی، حسن اشرفی ریزی* صفحات 180-182
  • فاطمه هوشنگی، زهره جوانمرد* صفحات 183-190
    مقدمه
    پزشکی از راه دور یک قابلیت مهم جهت دسترسی سریع بیماران به مراقبت های سلامت است. درک میزان آگاهی و نگرش کادر درمان از پزشکی از راه دور، برای اجرای موفقیت آمیز آن بسیار اهمیت دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین میزان آگاهی و نگرش کادر درمان درباره پزشکی از راه دور در بیمارستان های شهرستان فردوس می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-مقطعی است که در سال 1400 در دو بیمارستان شهرستان فردوس انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کادر درمان بودند. در این مطالعه از روش سرشماری استفاده و جامعه پژوهش به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه رضایی و همکاران مشتمل بر 4 بخش بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ‏ها با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد بررسی قرارگرفتند.
    یافته ها
    از میان شرکت کنندگان، 39 درصد آگاهی متوسط و 3/40 درصد آگاهی کم و خیلی کم نسبت به پزشکی از راه دور داشتند، با این حال نگرش مثبتی نسبت به پزشکی از راه دور وجود داشت. 3/26 درصد از کادر درمان از این فناوری استفاده کرده بودند که بیشترین استفاده مربوط به سرویس مشاوره تلفنی از راه دور بود. 68 درصد عدم دسترسی به اینترنت پرسرعت و پهنای باند بالا را مهم ترین موانع پیاده سازی بیان کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد میزان آگاهی کادر درمان از پزشکی از راه دور متوسط رو به پایین ولی نگرش آن‏ها مثبت است. افزایش آگاهی کادر درمان درباره پزشکی از راه دور می‏تواند موثرترین راه در راستای پیاده ‏سازی موفق آن باشد.
    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، آگاهی، نگرش، بیمارستان
  • علیرضا جباری، فریماه رحیمی، شکرالله سلمانزاده رامهرمزی، مهدی مسعودنیا* صفحات 191-198
    مقدمه
    بیماری هپاتیت C می تواند باعث افزایش هزینه های سلامتی در مراکز ارایه کننده خدمات سلامت شود. این مطالعه با هدف محاسبه هزینه های تمام شده ارایه بسته مراقبت بهداشتی شامل هزینه های تشخیصی - دارویی، هزینه های نیروی انسانی و  هزینه های اداری- پشتیبانی در مرکز مشاوره هپاتیتC دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال1398 انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی حاضر به دلیل محدودیت جامعه پژوهش -238 بیمار- بصورت سرشماری انجام شد. در این مطالعه متغیرهای دموگرافیک از اطلاعات موجود در پرونده بیماران در مرکز مشاوره و اطلاعات هزینه های خدمات بسته مراقبت شامل خدمات تصویر برداری، آزمایشگاهی و دارویی و هزینه های نیروی انسانی و اداری- پشتیبانی مرکز از اسناد هزینه کرد موجود در واحد مدیریت مالی دانشگاه استخراج گردید.
    یافته ها
    متوسط هزینه بسته مراقبت ارایه شده جهت کل مراجعین به مرکز هپاتیت و همچنین به ازای یک بیمار هپاتیت C جهت مرکز مشاوره هپاتیت دانشگاه در سال 1398 به ترتیب برابر با 10.563.163.457 و 44,383,040ریال بود. سهم هزینه های تشخیصی- دارویی 45 درصد و سهم هزینه های نیروی انسانی و هزینه های اداری -پشتیبانی مرکز معادل 55 درصد کل هزینه های مرکز مشاوره هپاتیت C در سال 1398 بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر با تعیین هزینه ها به تفکیک اقلام دارویی، خدمات تصویربرداری، خدمات آزمایشگاهی، نیروی انسانی و هزینه های اداری- پشتیبانی می تواند ترسیمی برای افزایش کارآیی فنی منابع موجود در اختیار مدیران اجرایی سازمان قرار دهد.
    کلیدواژگان: هپاتیتC، بسته مراقبت، هزینه تمام شده، بیماران، ایران
  • الهام احسانی فرید، زرین زرین آبادی*، آذین جعفری صفحات 199-205
    مقدمه

    سطح سواد سلامت و بهزیستی شغلی کارکنان نظام سلامت که متولی آموزش و سلامت جامعه هستند، اهمیت دارد. این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین سواد سلامت و بهزیستی شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی آبادان در سال 1401انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود که بر روی 185 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی آبادان انجام گردید، روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سواد سلامت و بهزیستی شغلی بود. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره سواد سلامت شرکت کنندگان در مطالعه 9/64 درصد (کافی) و 9/18 درصد (عالی) بوده است. در بررسی منابع کسب اطلاعات در بین کارکنان بیشترین منبع اخذ اطلاعات سلامت در اینترنت و سوال از پزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی(درصد 1/61) بوده و در درجه بعد رادیو و تلویزیون (8/16درصد) و کتابچه، جزوه، بروشورهای آموزشی و تبلیغی (7/9درصد) قرارگرفتند. از نظر بهزیستی شغلی بیشتر واحدهای مورد پژوهش 3/64 درصد (در سطح متوسط) و 6/28 درصد (در سطح بسیار خوب) و تنها 7 درصد (در سطح ضعیف) بودند. یافته ها نشان داد که سطح سواد سلامت می تواند متاثر از حوزه کاری افراد باشد و ارتباط بین سواد سلامت و بهزیستی شغلی معنی دار نبود. بررسی بر روی ارتباط بین بهزیستی شغلی و ابعاد سواد سلامت نشان داد بهزیستی شغلی تنها با بعد مهارت خواندن)03/0P-value =) رابطه معنی دار و مستقیمی دارد.

    نتیجه گیری

    بهزیستی شغلی با سواد سلامت افراد ارتباط معناداری نداشت و به نظر می رسد متغیرهای دیگری که در این مطالعه بررسی نشده است، می تواند در این حوزه نقش بیشتری داشته باشد. با توجه به جایگاه متولیان نظام سلامت، این یافته ها می تواند مورد استفاده سیاستگذاران در برنامه ریزی و توسعه سواد سلامت و بهزیستی شغلی کارکنان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، بهزیستی شغلی، کارکنان
  • عاصفه عاصمی* صفحات 206-207

    محاسبات فراگیر به ادغام فناوری محاسباتی در زندگی روزمره اشاره دارد که شامل استفاده از دستگاه های هوشمند مانند تلفن های هوشمند، تبلت ها و فناوری های پوشیدنی برای اتصال افراد به اینترنت و سایر دستگاه ها می شود. از سوی دیگر، محاسبات سیار به طور خاص به استفاده از دستگاه های تلفن همراه برای دسترسی به اطلاعات و برقراری ارتباط با دیگران اشاره دارد. محاسبات فراگیر و سیار هر دو این پتانسیل راردارند که روش ارایه مراقبت های بهداشتی را تغییر دهند و آن را بیمار محورتر، شخصی تر و در دسترس تر کنند.یکی از مهم ترین کاربردهای محاسبات فراگیر و سیار در مراقبت های بهداشتی، استفاده از اپلیکیشن های سلامت موبایل مانند mHealth است. این برنامه ها می توانند توسط بیماران برای نظارت بر سلامت، پیگیری داروهای خود و برقراری ارتباط با ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی مورداستفاده قرار گیرند. به عنوان مثال، یک بیمار مبتلابه دیابت می تواند از یک برنامه برای ردیابی سطح قند خون خود استفاده کند و داده ها را به طور هم زمان برای پزشک خود ارسال کند، که امکان تنظیم سریع برنامه های درمانی را فراهم می کند. این برنامه ها همچنین می توانند برای ارایه آموزش و پشتیبانی به بیماران استفاده شوند و به آن ها کمک کنند تا وضعیت خود را به طور موثرتری مدیریت کنند.

|
  • Vahid Nakhzarimoghaddam, Ehsan Geraei, Firoozeh Zare Farashbandi * Pages 160-162

    This article introduce a new term in the field of health information and health communication called the "Doom Scrolling" and tries to draw the attention of health professionals to this issue by referring to its effects on the health of the individual and society.People are faced with a wide range of news in their lives, some of which have negative and unpleasant content (1). Usually, people consider searching for information as a way to deal with challenging situations. On the other hand, coping and adapting to unpleasant information can also be a coping behavior; because it warns people about existing dangers and prepares them for similar threats in the future (2). One of the new challenges in the health science is the existence, tendency and desire of some people to "follow unpleasant news" (Doom Scrolling or Doom surfing), which has various reasons and can occur in different health fields. Some of these reasons are: passive use of social media, habitual media use, anxiety, weak self-control and some other personality traits of people. Men, younger adults, and politicians are also more likely to do doom scrolling. In general, it seems that following such news is particularly attractive for some people. (3).

    Keywords: Doom Scrolling, Doom Surfing, Health information Seeking Behavior, Health information Communication
  • Fathemeh Makkizadeh *, Abolfazl Asadnia, Malihe Alimondegari, Fezzeh Ebrahimi Pages 163-172
    Introduction
    New applications of studies to draw the structure of science including clustering concepts and identifying new fields of studies. This study was co-word analysis of intellectual structure of knowledge in the field of throbbing headaches.
    Methods
    The research was conducted adopting a scientometric approach to content analysis of texts using the co-words and social network analysis. A total of 1311 documents were identified from the Topic="Medical Anthropology" search strategy in the WOS database. Data analysis was been done through cluster analysis method and strategic diagram.
    Results
    The findings related to clustering led to the formation of eight thematic clusters: "Biomedical Anthropology", "AIDS and Covid-19 (epidemics)","Medical Anthropology with a Spiritual Approach", "Economic Medical Anthropology", "Ethnic Medicine", "Medical Anthropology" Applied", "Education and culture of health" and "Anthropology of reproduction". "AIDS and Covid-19 (epidemics)" was determined to be the highest centrality and density cluster.
    Conclusion
    Using co-word analysis, it is possible to determine the scientific structure of a field. According to the frequency of keywords and clusters obtained from the strategic diagram, it was revealed that the thematic fields of AIDS and Covid-19 (epidemics) are the important emerging fields in this field.
    Keywords: Medical anthropology, co- word analysis, Scientometrics
  • Mohaddeseh Baqeri, Razieh Bagherzadeh, Abdolrasul Khosravi * Pages 173-179
    Introduction
    Considering the importance of sexual health literacy among youths, especially students, and the occurrence of health-threatening behaviors due to the spread and pollution of available information, this study endeavored to determine the level of sexual health literacy of students and its relationship with demographic variables.
    Methods
    This applied study was an analytical survey. The sample consisted of 387 students of Bushehr University of Medical Sciences. To collect data, the "Sexual Health Literacy of Iranian Adults" questionnaire was employed within four domains (access, reading and understanding, analysis and evaluation, and application).
    Results
    The average score of sexual health literacy of the students is higher than the average score of the report questionnaire, and among the components of sexual health literacy, "application" has the highest average and the "analysis and evaluation" has the lowest average. Paramedical faculty students had a lower average score than the students of other faculties. The variable score of reading and understanding in unmarried students was significantly lower than married students.
    Conclusion
    According to the results and the importance of sexual health literacy, it seems necessary for managers and policy makers to take appropriate decisions to increase the sexual health literacy skills of different groups, including youths, and take necessary plans, practical solutions, and serious steps.
    Keywords: Sexual health literacy, Sexual health, Students, Bushehr city
  • MohammadReza Soleymani, Hasan Ashrafi-Rizi * Pages 180-182

     The Covid-19 pandemic is one of the fundamental challenges of the personal and professional life of people all over the world, which requires accurate and fast policy making and planning. So, With the start of the Covid-19 pandemic, experts in scientific environments tried to investigate the aspects of this disease in the shortest possible time. Therefore, in many universities of medical sciences (Iran), with the aim of presenting the results of researches, review process was facilitated. Therefore, the speed in reviewing, publishing and using the results of research conducted during Covid-19 pandemic, raises the concern especially by policymakers and even the general public that how reliable and valuable are these findings? The purpose of this article was to identifying the challenges of the scientific works published in this period in terms of content, methodology and the methods of approving and publishing them. 

    Keywords: Scientific Works, COVID-19, Review Process, Challenges
  • Fatemeh Hooshangi, Zohreh Javanmard * Pages 183-190
    Introduction
    Telemedicine is an important feature for quick access of patients to healthcare services. It seems important to understand the level of knowledge and attitude of the medical staff about telemedicine for its successful implementation. This study endeavors to determine the level of knowledge and attitude of the medical staff about telemedicine in the hospitals of Ferdows.
    Methods
    This descriptive and cross-sectional study was conducted in two hospitals in Ferdows in the year 2022. The population was the medical staff. In this study, the census method was used and the research community was considered as the research sample. The data collection instrument was Rezaei et al.'s questionnaire consisting of four parts. After completing the questionnaires, the data were analyzed using descriptive methods.
    Results
    Among the participants, 39% had moderate knowledge and 40.3% had little or very little knowledge about telemedicine, however, there was a positive attitude towards telemedicine. 26.3% of the treatment staff had used this technology, with the telephonic consultation service as the most used. Sixty eight percent stated that the critical implementation obstacle was the lack of access to high-speed and high-bandwidth internet.
    Conclusion
    The results revealed that the level of awareness of telemedicine among medical staff is low, but their attitude is positive. Increasing the awareness of the medical staff about telemedicine can be the most effective way for its successful implementation.
    Keywords: Telemedicine, Awareness, Attitude, hospital
  • Alireza Jabbari, Farimah Rahimi, Shokrolah Salmanzadeh Romhormozi, Mehdi Masoudnia * Pages 191-198
    Introduction
    Hepatitis C can impose various costs on the country's health system, including the cost of the care package provided in the field of health deputies. Therefore, this study was conducted to calculate the cost of providing a health care package including diagnostic-pharmaceutical costs, manpower costs and administrative-support costs in the Hepatitis C Counseling Center of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2019.
    Methods
    The present descriptive study was conducted as a census and cross-sectional study due to the limitations of the research community 238 patients. And the costs of manpower and administration - support of the center have been extracted from the Kurdish cost documents available in the financial management unit of the university.
    Results
    The cost of the care package provided for all clients to the center was equal to 10,563,163,457 and its per capita was 44,383,040 Rials. The share of diagnostic-pharmaceutical costs is 45% and the share of manpower costs and administrative-support costs of the center is equal to 55% of the total costs of the hepatitis C counseling center in 2019.
    Conclusion
    The present study, by determining the costs by pharmaceutical items, imaging services, laboratory services, manpower and administrative-support costs, can provide a clear picture to increase the technical efficiency of available resources to the organization's executives..
    Keywords: Hepatitis C, Care Package, Unit Cost, Iran
  • Elham Ehsanifarid, Zarrin Zarrinabadi *, Azin Jafari Pages 199-205
    Introduction

    The level of health literacy and occupational well-being of health system employees who are in charge of education and health of society is important. This study endeavoored to determine the relationship between health literacy and occupational well-being of the employees in the Abadan University of Medical Sciences in 1401.

    Methods

    This cross-sectional-analytical and correlational study was conducted among 185 employees of Abadan University of Medical Sciences who were selected through cluster random sampling method. Data collection tools were demographic information, health literacy and occupational well-being. questionnaires. The collected data were analyzed through Pearson's descriptive.

    Results

    The average health literacy score of the participants was 64.9% (adequate) and 18.9% (excellent). In the survey of obtaining information among the employees, the major source of obtaining health information was on the Internet and questions from doctors and healthcare workers (61.1%), followed by radio and television (16.8%), booklets, pamphlets, and educational brochures, and advertisement (9.7%). In terms of occupational well-being, most of the research units were 64.3% (in average level), 28.6% (in very good level) and only 7% (in poor level). The findings showed that the level of health literacy can be affected by individuals' work area and the relationship between health literacy and occupational well-being was not significant (P-value>0.05). The investigation on the relationship between occupational well-being and health literacy dimensions showed that occupational well-being has a significant and direct relationship only with the dimension of reading skill (P-value=0.03).

    Conclusion

    Occupational well-being had no significant relationship with individuals' health literacy. It seems that other variables that were not investigated in this study can play a greater role in this field. Considering the position of health system trustees, these findings can be used by policy makers in planning and developing health literacy and occupational well-being of employees.

    Keywords: Health Literacy, occupational well-being, Employees
  • Asefeh Asemi * Pages 206-207

    This letter has been written to express my views on the increasing use of pervasive and mobile computing in health information systems. Pervasive and mobile computing has become increasingly important in the field of healthcare over the past decade. The use of mobile devices, wireless communication, and cloud computing has revolutionized the way healthcare is delivered, making it more efficient and accessible to patients as well as healthcare providers.Pervasive computing refers to the integration of computing technology into daily life. This includes the use of smart devices, such as smartphones, tablets, and wearable technology, to connect individuals to the Internet and to other devices. Mobile computing, on the other hand, refers specifically to the use of mobile devices to access information and communication. Both pervasive and mobile computing have the potential to transform the way healthcare is delivered, making it more patient-centered, personalized, and accessible.One of the most significant applications of pervasive and mobile computing in healthcare is the use of mobile health apps like MHealth. These apps can be used by patients to monitor their health, track their medication, and communicate with healthcare providers. For example, a patient with diabetes can use an app to track their blood sugar levels and send the data to their doctor in real time, allowing for quick adjustments to treatment plans. These apps could also be used to provide patients with education and support, helping them to manage their condition more effectively Another important application of pervasive and mobile computing in healthcare is the use of telemedicine. Telemedicine allows healthcare providers to communicate with patients remotely, using video conferencing and other technology tools. This can be particularly beneficial for patients who live in rural areas or who have mobility issues, as it allows them to access healthcare services without having to travel long distances. Telemedicine can also be used to provide patients with access to specialists who may not be available locally.In addition to healthcare apps and telemedicine, pervasive and mobile computing can be used to improve the efficiency of healthcare delivery. For example, electronic health records (EHRs) can be accessed from mobile devices, allowing healthcare providers to access patient information anywhere. This can be particularly useful in emergency situations, where quick access to patient data can be critical.Despite the benefits of pervasive and mobile computing in healthcare, there are challenges to their implementation. One of the biggest challenges is ensuring the security and privacy of patient data. Healthcare data is highly sensitive, and the use of mobile devices and cloud computing can increase the risk of data breaches. It seems indispensable that healthcare providers take steps to ensure the security of patient data, including the use of encryption and other security measures.Another challenge is ensuring that patients have access to the technology they need to benefit from pervasive and mobile computing. While smartphones and other mobile devices are becoming increasingly widespread, not all patients may have access to these technologies. Healthcare providers may need to provide patients with devices or other support to ensure that they are able to use related apps and other technology tools.In conclusion, the use of pervasive and mobile computing in healthcare has the potential to revolutionize the way healthcare is delivered, making it more patient-centered, personalized, and accessible. From healthcare apps to telemedicine, these technologies can improve the efficiency of healthcare delivery while providing patients with better access to care. However, there are also challenges to their implementation, including the need to ensure the security and privacy of patient data and to provide patients with access to the necessary technology. By addressing these challenges, healthcare providers can harness the power of pervasive and mobile computing to improve the health and well-being of their patients.

    Keywords: Challenges, Mobile Computing, Healthcare