فهرست مطالب

پایداری، توسعه و محیط زیست - سال چهارم شماره 13 (بهار 1402)

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال چهارم شماره 13 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا نظریان، زهرا عابدی*، امیراشکان نصیری پور، علیرضا حاجی سید میرزا حسینی صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    مقاله حاضر با هدف بررسی پژوهش های علمی مرتبط با آلودگی هوا و مرگ های ناشی از ویروس کرونا و هزینه های ناشی از مرگ زودرس افراد و سال های از دست رفته عمر می باشد.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر مطالعه مروری است. جامعه آماری پژوهش تمام مطالعات انجام شده موجود در پایگاه های علمی بین المللی و ملی بر اساس شاخص (DALY)  و رابطه آن با ذرات آلاینده با تاکید بر آلاینده ذرات معلق با قطر 5/2 میکرون (PM2.5) ، همچنین میزان اثرگذاری آلودگی هوا بر ویروس COVID-19 و میزان تمایل به پرداخت (WTP) آنها در ایران و جهان است. یافته های پژوهش با استفاده از تکنیک کدگذاری بر اساس کلید واژه های آلودگی هوا، ارزش گذاری مشروط، سال های عمر از دست رفته (DALY) و COVID-19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی مطالعات بار بیماری های محیطی نشان دهنده سهم عوامل خطرزای محیطی از جمله PM2.5 هوای آزاد بر حسب شاخص تعداد سال های از دست رفته به واسطه مرگ یا ناتوانی (DALY) بوده است. همچنین بیشتر مطالعات در مورد تحلیل های آماری بر غلظت اندازه گیری شده برای آلاینده PM2.5 و داده های ابتلا و مرگ ناشی از COVID-19 در کشورهای مختلف می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعات نشان دهنده همبستگی قوی و معنادار بین غلظت آلاینده PM2.5 و نرخ ابتلا و مرگ ناشی از ویروس کرونا است. این امر نشان می دهد که با کنترل غلظت آلاینده های می شود نرخ ابتلا و مرگ ناشی از ویروس کرونا را کاهش داد.

    کلیدواژگان: روش ارزش گذاری مشروط، سال های عمر از دست رفته، ویروس کرونا، آلودگی هوا
  • زیبا ملکی*، فرشته حبیب، سارا نهیبی صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    مناطق ساحلی به عنوان یکی مناطق پررفت و آمد و گردشگر پذیر می باشند که طراحی و زیباسازی منظر آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است اما آنچه مهم است ارتقای امنیت و ایمنی در برابر انواع حوادث و به عبارتی تاب آور کردن آن می باشد.

    روش بررسی

    هدف اساسی این پژوهش طراحی منظر ساحلی شهر سلمانشهر با هدف ارتقای تاب آوری است که به روش توصیفی تحلیلی و مطالعات میدانی انجام گردیده است. جامعه آماری آن را کلیه عوامل درگیر با محدوده شامل ساکنین، گردشگران و کارشناسان تشکیل می دهند که تعداد 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش تحلیل آماره T، روش تحلیل رگرسیون و تحلیل SWOT-QSPM انجام گردیده است.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که بین طراحی منظر و ارتقای تاب آوری در محدوده رابطه مستقیم و معناداری برقرار است . بعلاوه یافته ها نشان دهنده مشکلات فراوان در حوزه منظر و تاب آوری در محدوده بوده است که جهت ساماندهی منظر با رویکرد تاب آوری در این محدوده استفاده از راهکارهای محافظه کارانه در اولویت اول قرار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    ساماندهی و طراحی منظر ساحل سلمانشهر با ریکرد تاب آوری می تواند موجب رشد و توسعه گردشگری در محدوده شود.

    کلیدواژگان: گردشگری، ساماندهی، طراحی منظر، پایداری، تاب آوری، سلمانشهر
  • حسین موسوی فاطمی، فرح حبیب*، پویان شهابیان صفحات 35-51
    زمینه و هدف

    توسعه سریع کلان شهرها سبب ناپایداری محیط زیست شهری انسان ها و متعاقبا موجب تکه تکه شدن اکولوژی منظر شهری شده است در واقع شهرهای امروزی نیازمند مداخلاتی نو هستند که یکی از مهم ترین آن ها، برنامه ریزی و طراحی برای ایجاد پیوستگی اکولوژی منظر شهری است. با توسعه شبکه های سبز شهری در کلان شهرهای امروزی می توان از تنوع زیستی حفاظت کرد و درنهایت به وسیله پیوستگی اکولوژیکی عاملی برای جلوگیری از انزوا جمعیت ها و گونه ها شد. هدف این مقاله اتصال شبکه های اکولوژیک منظر شهری و درنهایت ارایه خدمات اکوسیستمی یکپارچه در شهرها و تولید کریدورهای بالقوه پیشنهادی و سناریو بندی آن ها است.

    روش بررسی

    در این پژوهش از مدل بهبودیافته جاذبه و توسعه سناریو و تجزیه وتحلیل شبکه در محیط نرم افزار GIS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که می توان با استفاده از لایه های هزینه، مقاومت و لکه های اصلی به مجموعه ای از کریدورهای پیشنهادی و اولویت بندی آن ها رسید؛ همچنین می توان سناریوهای مختلف را از طریق آنالیز شبکه کریدورها در پهنه موردمطالعه گسترش داد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر مبنای لایه مقاومت، لکه اصلی و لایه هزینه به تولید اولویت بندی کاربردی کریدورهای پیشنهادی پرداخته شد تا به واسطه آن بتوان به توسعه سه سناریو بالقوه در پهنه شمال شرق تهران دست یافت. درنهایت از طریق تحلیل سه سناریو پیشنهادی، راهبردهای تصمیم گیری و تبیین یکپارچگی شبکه اکولوژی منظر شهری، مطلوب ترین سناریو معرفی شد. خروجی این تحقیق می تواند به عنوان نقشه ای پایه ای برای توسعه و بازنده سازی ساختارهای منظر اکولوژیک شهری مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سناریو بندی شبکه اکولوژیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، منظر اکولوژیک شهری، تئوری گراف، مدل جاذبه
  • ملیحه باباخانی*، رضا سامه صفحات 53-67
    زمینه و هدف

    ارتقاء کیفیت محیط روستایی و بهبود سیما و منظر روستایی نقش بسزایی در توسعه روستایی و تبدیل شدن این نواحی به مقاصد گردشگری دارد. هدف این مقاله تدوین شاخص های دستیابی به ارتقاء کیفیت محیط و توسعه گردشگری روستا با بهره گیری از منظر روستایی و در ادامه ارایه پیشنهاداتی برای روستاهای دهستان برغان است.

    روش بررسی

    این مقاله در دسته پژوهش های کاربردی و توسعه ای قرار دارد و از موضع فرآیند اجراء پژوهشی کمی و کیفی است. در بخش مورد پژوهی از مشاهدات میدانی، مصاحبه با مسیولان و معتمدین روستاها و همچنین پر کردن پرسشنامه از ساکنان و گردشگران روستاها بهره برده شد و مجموعا 350 پرسشنامه در محیط نرم افزار SPSS[1] مورد تحلیل عامل اکتشافی (F. A) و تحلیل رگرسیونی قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق بررسی های حاصل از تحلیل های کارشناسانه و تحلیل های آماری صورت گرفته شش عامل اقتصاد روستایی، ایمنی، وضعیت کالبدی محیط روستایی، منظر طبیعی و مذهبی، خدمات تفریحی-گردشگری، تبلیغات و برگزاری آیین های سنتی و مذهبی روستا و کالبد اصیل و بومی به عنوان عوامل معرف منظر روستایی تاثیرگذار بر جذب گردشگر هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    تقویت مشاغل مرتبط با حوزه گردشگری، بهبود وضعیت پاکیزگی محیط دهستان برغان، ارتقاء شرایط دسترسی های داخل روستا، استفاده هر چه بیشتر از مصالح بومی، سنتی و عناصر هویتی در ساخت و ساز ها می تواند موجب بهتر شدن وضعیت منظر روستایی و در نهایت بهبود کیفیت محیط و جذب گردشگر به این دهستان شد.

    کلیدواژگان: منظر روستایی، کیفیت محیط، گردشگری روستایی، دهستان برغان
  • امیرمحمد هاشمی، علیرضا استعلاجی*، سیمین نجمی صفحات 69-81
    زمینه و هدف

    یکی از معضلات هر شهر، وجود بافت فرسوده در شهر می باشد. بافت های فرسوده پیش از آنکه از مجموعه های متشکل از ساختمانها، معابر و خیابان ها باشد، مجتمع های زیستی اجتماعی می باشند و شکل گیری آن محصول متغیرهای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... می باشد. محله ده ونک واقع در منطقه 3 تهران است و دارای بافت فرسوده و قدیم ساز با خانه های نامقاوم، کوچه های باریک و جمعیت زیاد می باشد. در این محله، مردم خانه های خود را بدون نقشه از پیش تعیین شده ساخته اند و فاقد اصول و معیارهای ساخت و ساز است. این ساخت و ساز غیراصولی و نامنظم باعث ایجاد بافت فرسوده محله گردیده است.

    روش بررسی

    در این مقاله با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون t نمونه ای و با هدف ارایه راهکارهایی جهت ساماندهی بافت فرسوده محله، به بررسی بافت فرسوده محله ده ونک پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن است که محله ده ونک دارای بافت فعال است اما از نظر کالبدی دارای وضعیت نامطلوب می‎باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بازآفرینی و طرح های ساماندهی در این محله با حمایت نهادهای دولتی مانند ارایه تسهیلات مالی و یا سایر سیاست های تشویقی در امر نوسازی مسکن، نوسازی و اصلاح زیرساخت ها، جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی، فرهنگ سازی بین مردم محله، رفع کمبودهای خدماتی محله، ایجاد تشکل های مردمی برای امر نوسازی و... امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهر، بافت فرسوده شهری، بهسازی، نوسازی، ده ونک
  • احسان آسمار، محمدحسن وحید نیا*، مجتبی رضایی، ابراهیم امیری صفحات 83-106
    زمینه و هدف

    گیاه برنج یکی از مهمترین محصولات استراتژیکی در کشور ایران محسوب می شود. از دیگر سو، کشاورزی طیف گسترده ای از امکانات و در عین حال مشکلات زیست محیطی را  ایجاد می کند. درنتیجه، تحقیقاتی که به تولید و توسعه پایدار در این حیطه کمک کنند، حایز اهمیت هستند. هدف اصلی از این پژوهش طراحی و توسعه مدل مقیاس پذیر عملکرد برنج مبتنی بر سنجش از دور و پردازش داده های ماهواره ای است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، از چندین تصویر مختلف، موجود در سامانه گوگل ارث انجین (Google Earth Engine) برای تخمین عملکرد برنج در مقیاس های مختلف زمانی (فصول رشد مختلف) و مکانی (وضوح 30 متر تا مقیاس های منطقه ای) استفاده شد. سپس یک مدل کارایی استفاده از نور (LUE) مبتنی بر سنجش از دور را اجرا نموده و در آن تنش های محیطی غیرزنده را وارد نمودیم. این مدل فیزیکی در برابر داده های عملکرد اندازه گیری شده زمینی، در سال های زراعی 1395، 1396 و 1398 در 691 مزرعه برنج در استان گیلان ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج، همبستگی مثبت و تطابق قابل توجهی بین مقادیر محاسباتی و مشاهداتی نشان داد، بطوریکه در سال های زراعی مورد مطالعه، میانگین ضریب همبستگی (R) و شاخص توافق (d) برابر با55/0 بدست آمد. میانگین RMSE برابر با 500 کیلوگرم در هکتار، میانگین MAE برابر با 440 کیلوگرم در هکتار، و میانگین NRMSE برابر با 0.12، حاکی از دقت مناسب مدل در برآورد عملکرد محصول در این مکان ها و سال هاست. مدل ارایه شده، تغییرپذیری مناسب مقادیر عملکرد را در مقیاس مزرعه نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    بهره گیری از سنجش از دور در محیط GEE به عنوان ابزاری مفید جهت تخمین عملکرد محصول در مقیاس های مختلف زمانی و مکانی، مورد تایید قرار گرفت. مدل حاضر می تواند در طیف وسیعی از کاربردها مانند مدیریت کشاورزی و بیمه محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل عملکرد برنج، مقیاس پذیر، سنجش از دور، گوگل ارث انجین (GEE)، توسعه پایدار کشاورزی
|
  • Alireza Nazarian, Zahra Abedi *, Amir Ashkan Nasiri Pour, Alireza Haji Seyed Mirza Hoseini Pages 1-15
    Background and Objective

    The purpose of this article is to review scientific research related to air pollution and deaths caused by the corona virus and the costs of premature death and Disability Adjusted Life Years.

    Material and Methodology

    The present research method is a review study. The statistical population of the research is all the studies conducted in international and national scientific databases based on the index (DALY) and its relationship with pollutant particles with an emphasis on the pollutant of suspended particles with a diameter of 2.5 microns (PM2.5), as well as the effect of air pollution on The COVID-19 virus and their Willingness to Pay (WTP) in Iran and the world. The research findings were analyzed using the coding technique based on the keywords of air pollution, Contingent Valuation, Disability Adjusted Life Years (DALY) and COVID-19.

    Findings

    survey of environmental disease studies shows the contribution of environmental risk factors including PM2.5, have been according to the DALY index because of death or disability. Also, the study of articles are mostly about statistical analyses on the measured concentrations of PM2.5 and infection and death data by COVID-19 in different countries.

    Discussion and Conclusion

    The results of the studies show a strong and significant correlation between the concentration of PM2.5 pollutants and the rate of infection and death caused by the corona virus. which shows that by controlling the concentration of pollutants, the rate of infection and death caused by the corona virus can be reduced.

    Keywords: Contingent valuation Method, DALY, Covid-19, Air pollution
  • Ziba Maleki *, Fereshteh Habib, Sara Nahibi Pages 17-34
    Background and Objective

    Coastal areas are one of the busiest and most touristy areas, the design and beautification of the landscape is very important, but what is important is to improve safety and security against all kinds of accidents, in other words, to make it resilient.

    Material and Methodology

    The main purpose of this research is to design the coastal landscape of Salmanshahr with the aim of promoting resilience, which has been done by descriptive-analytical method and field studies. The statistical population consists of all factors involved with the range, including residents, tourists and experts, of which 100 people have been selected as a statistical sample. Data analysis was performed using T-statistic analysis, regression analysis and SWOT-QSPM analysis.

    Findings

    The results showed that there is a direct and significant relationship between landscape design and resilience promotion in the range. In addition, the findings indicate that there are many problems in the field of landscape and resilience in the area.

    Discussion and Conclusion

    Organizing and designing the landscape of Salmanshahr beach with resilience can lead to the growth and development of tourism in the area.

    Keywords: design, Organization, Sustainability, landscape, resilience, Salmans
  • Hossein Moosavi Fatemi, Farah Habib *, Pooyan Shahabian Pages 35-51
    Background and Objective

    The rapid development of cities has caused the unsustainability of the human urban environment and consequently fragmented the ecology of the urban landscape. Today, there is a need for a new conceptualization with which to approach ecological diversity, such as environmental planning and design for integrating the urban landscape ecology. The development of urban green networks is one of the essential factors to protect biodiversity and effectively prevent the isolation of populations and species. The purpose of this article is to connect ecological networks in the urban landscape and finally increase connectivity and provide ecosystem services in cities and presenting proposed potential corridors and their scenarios.

    Material and Methodology

    We produced the proposed scenarios by using the improved Gravity model and network analysis in GIS software.

    Findings

    We achieved the prioritize corridors in the northeast area of Tehran by using the cost layer, the impedance layer, and the core patches. In the final stage, three scenarios were developed in the studied area using corridor network analysis.

    Discussion and Conclusion

    Based on the impedance layer, core patches, and cost layer, the functional prioritization of the proposed corridors was discussed to develop and analyze the proposed corridors. This map leads to decision-making strategies and achieving the integration of the ecological networks in the urban landscape. The output of this paper can be used as a basic map for the development and revitalization of urban ecological landscape structures.

    Keywords: Network analyses of corridors, GIS, urban ecological landscape, Graph theory, Gravity Model
  • Maliheh Babakhani *, Reza Sameh Pages 53-67
    Background and Objective

    Improving the quality of the rural environment and improving the rural appearance and landscape have significant roles in rural development and turning these areas into tourist destinations. The purpose of this article is to identify and survey the indicators of rural landscape that affect on environmental quality and rural tourism to provide suggestions for the villages of Baraghan.

    Material and Methodology

    This is an applied and developmental research also from the position of process is a quantitative and qualitative research. In the case study were used observations, interviews with village officials and trustees, as well as filling out questionnaires between residents. 350 questionnaires complited and analysis in SPSS software under exploratory factor analysis (F.A) and regression.

    Findings

    According to the results of expert and statistical analysis, six factors of rural economy, safety, physical condition of rural environment, natural and religious landscape, recreational-tourism services, advertising and holding traditional and religious rituals of the village and the original Were identified as factors Rural landscapes that affect environmental quality and rural tourism.

    Discussion and Conclusion

    Strengthening jobs related to tourism, improving the cleanliness of Baraghan rural area, improving access conditions in the village, using more local, traditional materials and identity elements in construction can improve the rural landscape. Finally, the environmental quality was improved and tourists would attracted to these villages.

    Keywords: Rural landscape, Environmental quality, Rural Tourism, Baraghan district
  • Amirmohammad Hashemi, Alireza Estelaji *, Simin Najmi Pages 69-81
    Background and Objective

    One of the problems of every city is the existence of worn-out fabric in the city. Worn-out textures are more than collections of buildings, passages and street, they are biological and social complexes, and their formation is the product of various social, economic, cultural variables, etc. Deh Vanak neighborhood located in the 3rd district of Tehran has a worn-out and old- Fashioned texture with in sustainable houses, narrow alleys, and lot of pressure. In this neighborhood, people have built their houses without a plan, and without any constriction principles and standards. And it is because this principled and irregular con struction has created the worn texture of the neighborhood.

    Material and Methodology

    In the article, using SPSS software version 26 and sample t-test, with the aim of providing solutions to organize the worn-out fabric of the neighborhood, we have in vest gated the worn- out fabric of the neighborhood.

    Findings

    The finding of the research show that this neighborhood is in an unfavorable physical condition, among the recommend nations that are presented for the organization of the fabric, it can be briefly supported by government in situations such as providing financial facilities and other in centime policies in the matter of housing renovation.

    Discussion and Conclusion

    Renovation and improvement of in structures, attraction of private sector investment, culture among the people of the neighborhood, elimination of the thermal deficiencies of the neighborhood, creation of popular organize tons for renovation and…

    Keywords: Spatial structure of the city, urban worn texture, Improvement, Renovation, Deh vanak
  • Ehsan Asmar, Mohammad H. Vahidnia *, Mojtaba Rezaei, Ebrahim Amiri Pages 83-106
    Background and Objective

    Rice is one of the most strategic plants in Iran. On the other hand, agriculture makes a wide variety of environmental amenities and problems. Thus researches that help the production and sustainable development in this area are significant. The main purpose of this research is the design and development of a scalable remote sensing-based paddy yield model.

    Material and Methodology

    In this study, we used several different images available in Google Earth Engine (GEE) to estimate paddy yield at various temporal (growing seasons) and spatial scales (from 30 m resolution to regional scales). Then, a remote sensing-based light use efficiency (LUE) model integrated with inanimate environmental stressors, was implemented. This operational model was assessed against actual field-level yield data in 2016, 2017, and 2019 growing seasons across more than 691 paddy fields in Gilan province.The efficiency of the current model was evaluated through different statistical measures. The results showed a positive correlation and a signed agreement between the estimated and measured values so that in the studied growing seasons, the average correlation coefficient (R) and agreement index (d) was equal to 0.55. The average RMSE equal to 500 kg/ha, the average MAE equal to 440 kg/ha, and the average NRMSE equal to 0.12, all indicate that the accuracy of the model in estimating crop yield in these locations and years is satisfactory. Also, the submitted model showed the appropriate variability of yield values at the farm scale.

    Discussion and conclusion

    In general, this new approach has confirmed that the use of remote sensing in the GEE is appropriate for estimating crop yield at various temporal and spatial scales, as the current model can be utilized in a wide range of applications such as agricultural management and insurance.

    Keywords: Paddy Yield Model, Scalable, Remote sensing, Google Earth Engine (GEE), Sustainable Development of Agriculture