فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال دهم شماره 2 (تابستان 1402)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صلاح الدین ابراهیمی*، احمد ناصری امین، رضا علیزاده، بهمن غلامی صفحات 91-109
    یکی از فرایندهای مهم مدیریت منابع انسانی در سازمان‏های آموزشی توسعه سرمایه اجتماعی مدیران است. سرمایه اجتماعی می‏تواند به مدیران آموزشی در دستیابی به اهداف و اثربخشی آموزش‏وپرورش کمک ‏کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی مدیران در سازمان‏های ایرانی اسلامی در آموزش‏وپرورش انجام شد. در این پژوهش از روش آمیخته (کیفی کمی) با راهبرد اکتشافی متوالی استفاده شد. جامعه پژوهش در بخش کیفی همه صاحب نظران، استادان، و خبرگان حوزه منابع انسانی و آشنا با مباحث سرمایه اجتماعی در آموزش‏وپرورش بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند مبتنی بر گلوله‏برفی با 20 نفر از آن ها مصاحبه شد. جامعه آماری در مرحله کمی همه مدیران ارشد و میانی اداره آموزش‏وپرورش شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای 459 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در مرحله کیفی مصاحبه نیمه‏ساختاریافته و در مرحله کمی پرسشنامه محقق‏ساخته بود. برای تحلیل اطلاعات در قسمت کیفی از ‏روش کدگذاری باز و محوری و در قسمت کمی از روش‏های تحلیل توصیفی، تحلیل همبستگی، و تحلیل معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم) استفاده شد. نتایج نشان داد عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی مدیران آموزش‏وپرورش عبارت اند از: پشتیبانی و شبکه‏سازی، تعامل و ارتباطات، مدیریت استعداد و توسعه مدیران، فعالیت‏های فوق برنامه، به سازی منابع انسانی، عوامل مدیریتی، و عوامل سازمانی. در قسمت کمی نیز نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم و تحلیل مدل معادلات‏ ساختاری با رویکرد حداقل مجذورات جزیی اعتبار مدل را مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: آموزش ‏وپرورش، توسعه مدیران، سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی مدیران
  • جواد معدنی*، رضا نجاری صفحات 111-128
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی و تبیین مفهوم سرمایه اجتماعی پایدار در بستر پیوند مفهومی امنیت اجتماعی، حمایت اجتماعی، و مشارکت عمومی در جامعه انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش تحقیق آمیخته یا ترکیبی است. رویکرد ترکیبی آن متوالی اکتشافی است که در دو فاز کیفی کمی انجام شد. در فاز اول از روش کیفی نظریه داده بنیاد و در فاز دوم از روش کمی پیمایش استفاده شد. مشارکت کنندگان تحقیق از خبرگان دانشگاهی و اجرایی این حوزه بودند. در بخش کیفی با 14 خبره، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به قاعده اشباع نظری، مصاحبه شد. در بخش کمی 26 خبره به سوالات پرسشنامه ها پاسخ دادند. تحلیل های به عمل آمده از طریق بسته های نرم افزاری SPSS و PLS4 صورت گرفتند. مطابق با یافته های تحقیق، کدگذاری های انجام شده با بهره گیری از رویکرد نظام مند استراوس و کوربین بود. در نهایت 211 کد باز، 72 کد محوری، و 23 کد انتخابی به دست آمد که در قالب شش مقوله دسته بندی شدند. از نتایج تحقیق حاضر می توان به نقش اساسی پیوند مفهومی سه مولفه امنیت اجتماعی، حمایت اجتماعی، مشارکت عمومی در ایجاد سرمایه اجتماعی پایدار اشاره کرد که می تواند به افزایش هماهنگی از طریق افزایش اعتماد بین شهروندان جامعه، تسهیل دسترسی و تعامل اجتماعی زیاد، ایجاد همبستگی و انسجام جامعه، توانایی کار جمعی روی مشکلات، روابط مبتنی بر اعتماد و احترام، ایجاد ارزش های مشترک، و دیدگاه مشترک منجر شود.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، حمایت اجتماعی، سرمایه اجتماعی پایدار، مشارکت عمومی، مطالعه ترکیبی
  • شبنم زرجو، علی اصغر پورعزت* صفحات 129-144
    هدف

    هدف از انجام دادن پژوهش حاضر ارایه مدل سرمایه اجتماعی در دانشگاه های پیام نور استان گیلان و کشف عناصر بهبوددهنده و ارتقادهنده آن است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از منظر فلسفه تفسیری و از حیث روش کیفی است که با منطق استقرایی انجام شده است. همچنین، از منظر هدف کاربردی و توسعه ای به شمار می رود. افراد مورد مطالعه در پژوهش حاضر خبرگان دانشگاه پیام نور استان گیلان بودند که تعداد بیست نفر با رویکرد گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.

    یافته

    دستاورد ویژه پژوهش حاضر ارایه مدلی با عناصری از قبیل انعطاف ساختاری، افزایش بوروکراسی زدایی، توانمندسازی ساختاری، ارزیابی عملکرد مبتنی بر شایستگی، استقرار سیستم مدیریت مبتنی بر هدف، استقرار فرهنگ مبتنی بر اعتماد، افزایش اعتماد و پایبندی به اخلاقیات، توسعه اخلاق حرفه ای میان کارکنان، ایجاد فرصت های برابر برای توسعه کارکنان، توسعه مراودات بین فردی، بهبود مراودات بین مدیریت و کارکنان، تصمیم گیری مشارکتی، ارتقای گروه های غیر رسمی درون سازمانی، بهبود هویت سازمانی و اجرای آن در دانشگاه های پیام نور استان گیلان با هدف بهره برداری از جنبه های مثبت و روشن سرمایه اجتماعی و پرهیز از وجوه تاریک آن است.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش حاضر حاکی از آن بود که دانشگاه پیام نور استان گیلان از حیث ساختاری، مراوده ای، و زمینه ای دچار آسیب است. ازین رو، پژوهش به کشف عواملی از دل سرمایه اجتماعی انجامید که هدف آن بهبود شرایط دانشگاه است و می تواند نقش درمانگر را بازی کند و آن را از آسیب های گوناگون برهاند.

    کلیدواژگان: دانشگاه پیام نور گیلان، سرمایه اجتماعی، سرمایه ساختاری، سرمایه کارکردی، سرمایه مراوده ای
  • سید محمدامین ناصحی، ابراهیم رجب پور*، حیدر احمدی صفحات 145-158

    هدف پژوهش حاضر سنجش تاثیر هنرآفرینی شغلی بر عملکرد شغلی دبیران با میانجیگری سرمایه اجتماعی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده‏ها از نوع کمی است. جامعه آماری پژوهش را 69 دبیرستان غیر دولتی ناحیه 2 شیراز تشکیل دادند و بر اساس فرمول حجم نمونه در جامعه محدود داده‏‏ها از 62 دبیرستان جمع آوری شد. ابزار گردآوری داده‏ها پرسشنامه در مقیاس پنج درجه‏ای لیکرت بود. روایی پرسشنامه از نظر محتوایی و سازه بررسی و پایایی نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (899/0) محاسبه شد. داده‏ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و Smart PLS تحلیل شدند و نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد هنرآفرینی شغلی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد شغلی دارد. هنرآفرینی شغلی تاثیر مثبت و معناداری بر سرمایه اجتماعی دارد. سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت بر عملکرد شغلی دارد. و در نهایت هنرآفرینی شغلی با میانجیگری سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد شغلی دارد. بنابراین، مدیران دبیرستان های غیر دولتی ناحیه 2 باید برای دبیران محیطی را فراهم کنند که از تکنیک هنرآفرینی شغلی برای بهبود سرمایه اجتماعی و عملکرد شغلی خود بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل شغل، هنرآفرینی شغلی، عملکرد شغلی، سرمایه اجتماعی، آموزش و پرورش
  • محمدمهدی مولایی، محمدهادی قاسمی* صفحات 159-175
    سرمایه اجتماعی مشتمل بر مفاهیمی چون مشارکت، اعتماد، و همکاری میان اعضای یک گروه یا جامعه است که نظامی هدفمند را شکل می دهد و آن را به سوی هدفی ارزشمند هدایت می کند. از این رو، شناخت درست سرمایه اجتماعی می تواند جوامع را در پیشرفت و توسعه در ابعاد مختلف کمک کند و موجب افزایش عملکرد و کارآمدی اجتماعی و اقتصادی و سیاسی شود. از سویی دیگر، توسعه و حکمرانی فقط با وجود سرمایه اجتماعی شکل می گیرد. بنابراین، این مفهوم همواره مورد توجه حکمرانان، سیاست گذاران، و محافل علمی بوده است. در نوشتار حاضر، با هدف شناسایی مهم ترین عوامل اثرگذار بر آینده سرمایه اجتماعی کشور و با رویکرد تحلیل ساختاری، آثار متقابل این عوامل و وضعیت آینده سرمایه اجتماعی کشور در افق 1410 بررسی شد. این پژوهش از نوع کاربردی است و در آن با بهره گیری از منابع معتبر، ذیل رویکرد کتابخانه ای و مرور اسناد، از روش های میدانی (پرسشنامه و پنل خبرگان) به منزله روش های مکمل استفاده شد. مشارکت کنندگان مجموعه ای از صاحب نظرانی بودند که توانایی کمک تحلیلی به اهداف پژوهش را داشتند و طی نمونه گیری هدفمند و انتخاب آگاهانه افراد نوزده خبره مشارکت کردند. بر اساس نتایج، آینده سرمایه اجتماعی کشور وضعیت ناپایداری خواهد داشت. بنابراین، ضروری است حکمرانان و سیاست گذاران به فکر شناسایی و مدیریت مولفه های راهبردی و بحرانی این موضوع باشند. در پژوهش فعلی، نه عامل از عوامل بسیار مهم اثرگذار بر آینده سرمایه اجتماعی و اثر متقابل آن ها تحلیل و در پایان توصیه هایی به منظور حفظ و ارتقای آینده سرمایه اجتماعی ارایه شد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگاری راهبردی، اعتماد عمومی، تحلیل ساختاری، سرمایه اجتماعی
  • حسین فیض آبادی*، علی اکبر مجدی، غلام رضا حسنی درمیان، هادی وکیلی صفحات 177-195
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش تعاونی ها در بازتولید سرمایه اجتماعی و تاثیر آن بر بهره‏وری اعضای تعاونی در جامعه است. برای این منظور وضعیت سرمایه اجتماعی قبل و بعد از عضویت در تعاونی و همچنین بهره وری 340 نفر از اعضای 85 شرکت تعاونی فعال شهرستان بجنورد با روش پیمایشی بررسی شد. در این مطالعه جهت سنجش سرمایه اجتماعی از چارچوب سنجشی اسپلبرگ با 9 بعد و برای سنجش بهره وری اعضای تعاونی ها از چارچوب سنجشی هرسی و گلداسمیت با 7 بعد استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد بعد از عضویت در تعاونی همه ابعاد سرمایه اجتماعی افزایش یافته، به گونه ای که سرمایه اجتماعی کل پاسخگویان 3/18 درصد رشد داشته است. همچنین 6/90 درصد پاسخگویان بعد از عضویت با افزایش سرمایه اجتماعی روبه رو بوده اند. علاوه بر این یافته‏ها، نتایج نشان داد هر قدر عضو در سمت های مدیریتی فعال تر حضور داشته باشد سرمایه اجتماعی بالاتری دارد. در خصوص ارتباط بین سرمایه اجتماعی با میزان بهره‏وری، نتایج تحقیق حاکی از این است که هر چه سرمایه اجتماعی اعضا بالاتر باشد میزان بهره‏وری آنان نیز بیشتر است. به عبارتی، متغیر اقتصادی بهره‏وری متاثر از شرایط اجتماعی از جمله سرمایه اجتماعی اعضاست.
    کلیدواژگان: تعاونیها، بهره وری، سرمایه اجتماعی
  • داود ابوالحسنی*، سیروس تدبیری، مریم مجیدی صفحات 197-210
    یکی از قابلیت های سازمان که تحت تاثیر سرمایه اجتماعی قرار می گیرد تاب آوری سازمانی است. محققان در تحقیق حاضر به دنبال تحلیل نقش سطوح مختلف سرمایه اجتماعی در شکل گیری تاب آوری سازمانی در بانک ملی ایران بودند. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع کیفی کمی است. مرحله اول به روش تحلیل تم و مصاحبه با نوزده خبره دانشگاهی و بانکی انجام شد. یافته ها 48 کد نهایی را در قالب سه مفهوم اصلی سرمایه اجتماعی شبکه بانکی، سرمایه اجتماعی فرابانکی، و تاب آوری بانک ملی نشان داد. سرمایه اجتماعی شبکه بانکی با مفاهیم فرعی سرمایه اجتماعی شعبه، سرمایه اجتماعی بین شعبات، سرمایه اجتماعی هم بندی، و سرمایه اجتماعی فرابانکی با تم های سرمایه اجتماعی عمودی و افقی در شکل گیری تاب آوری بانک ملی موثر بودند. در مرحله کمی تجزیه وتحلیل 308 پرسشنامه با رگرسیون خطی چندگانه نشان داد هر پنج نوع سرمایه اجتماعی تاثیر معنادار بر تاب آوری کل بانک ملی دارند. بر اساس ضریب بتای استاندارد و ضریب تعیین سرمایه اجتماعی عمودی «سرمایه تزریق شده از طرف نهاد دولت و حاکمیت» بیشترین تاثیر را بر تاب آوری بانک ملی داشت (799/0=β).
    کلیدواژگان: تاب آوری بانک، سرمایه اجتماعی بیرونی، سرمایه اجتماعی فرا سازمانی، سرمایه اجتماعی عمودی
|
  • Salahedin Ebrahimi *, Ahmad Naseriamin, Reza Alizadeh, Bahman Gholami Pages 91-109
    Social capital can aid educational managers in achieving educational goals and effectiveness. Therefore, this research aimed to identify the factors influencing the social capital of managers in Iranian-Islamic organizations within the education sector. The study employed a mixed method (qualitative-quantitative) approach using a sequential exploratory strategy. In the qualitative phase, the research community consisted of experts, professors, and individuals knowledgeable in human resources and social capital in education. A targeted sampling technique based on snowball sampling was used to conduct interviews with 20 participants. For the quantitative phase, the statistical population comprised senior and middle managers from the Tehran Education Department. A sample of 459 individuals was selected using cluster sampling. The research utilized a semi-structured interview guide for the qualitative phase and a researcher-designed questionnaire for the quantitative phase. Data analysis involved the use of open and axial coding in the qualitative phase and descriptive analysis, correlation analysis, and second-order confirmatory factor analysis employing structural equation analysis in the quantitative phase. The results revealed that the factors influencing the social capital of educational managers included support and networking, interaction and communication, talent management and development, extracurricular activities, enhancement of human resources, management factors, and organizational factors. The quantitative analysis, employing the partial least squares approach, confirmed the validity of the model through second-order confirmatory factor analysis and structural equation modeling.
    Keywords: Education, Manager development, Managers' social capital, Social capital
  • Javad Madani *, Reza Najjari Pages 111-128
    The objective of the present study is to analyze and elucidate the concept of sustainable social capital within the framework of the conceptual relationship between societal security, social support, and public participation in society. The research adopts a mixed approach, combining applied purpose and research methods. The mixed methodology follows an exploratory sequential design, encompassing two qualitative-quantitative phases. Grounded theory is employed as the qualitative method in the first phase, while the second phase utilizes a quantitative survey method. The research participants consist of academic and executive experts in the field. Interviews were conducted to gather qualitative data, and a questionnaire was utilized to collect quantitative data, with 14 experts responding to the survey questions. Data analysis was performed using SPSS and PLS4 software packages. The research findings were analyzed using Strauss and Corbin's systematic approach, resulting in 211 open codes, 72 axial codes, and 23 selected codes, which were categorized into six distinct categories. The study's results highlight the crucial role of the conceptual relationship between societal security, social support, and public participation in fostering sustainable social capital. This connection facilitates increased coordination, trust among citizens, improved access, enhanced social interaction, societal cohesion, collaborative problem-solving, and the development of relationships based on trust and respect, along with the creation of shared values and perspectives.
    Keywords: Mixed methods study, Public Participation, Social support, Societal Security, Sustainable Social Capital
  • Shabnam Zarjou, Ali Asghar Pourezzat * Pages 129-144
    Purpose

    The purpose of this research is to propose a social capital model for Payam Noor universities in Guilan province and identify elements for its improvement and enhancement.

    Research Method

    This study takes an interpretive approach from a philosophical perspective and utilizes a qualitative methodology with inductive logic. It is both practical and developmental in its goals. The participants of this research were experts from Payam Noor University in Guilan province, with a snowball sampling method employed to select 20 individuals until theoretical saturation was achieved. Semi-structured interviews were used as the data collection tool.

    Findings

    The significant achievement of this research is the presentation of a model comprising elements such as structural flexibility, increased de-bureaucratization, structural empowerment, competence-based performance evaluation, goal-oriented management system, trust-based culture, enhanced trust and ethical adherence, development of professional ethics among employees, equal opportunities for employee development, improved interpersonal relations, enhanced management-employee relationships, collaborative decision-making, promotion of informal groups within the organization, improvement of organizational identity, and implementation of these elements in Payam Noor universities in Guilan province to harness the positive aspects of social capital while mitigating its negative aspects.

    Conclusion

    The findings of this research indicate that Payam Noor University in Guilan province faces challenges in terms of structure, relationships, and context. Consequently, this research has identified factors rooted in social capital that can serve as remedies to enhance the university's conditions and protect it from potential harm.

    Keywords: functional capital, Guilan, Payam Noor University, Social capital, Structural Capital, transactional capital
  • Seyed MohammadAmin Nasehi, Ebrahim Rajabpour *, Heidar Ahmadi Pages 145-158

    The primary objective of this research is to assess the impact of professional job crafting on teachers' job performance, with social capital serving as a mediating factor. The research follows an applied approach in terms of purpose and descriptive methodology for data collection. The statistical population comprises 69 non-governmental high schools in two districts of Shiraz. Data were collected from 62 high schools based on the sample size formula for limited populations. A five-point Likert scale questionnaire was used as the data collection tool. The questionnaire's validity was assessed in terms of content and structure, and reliability was determined using Cronbach's alpha coefficient (0.899). Data analysis was conducted using SPSS and Smart PLS statistical software. The results indicate that job crafting has a positive and significant impact on job performance, job crafting has a positive and significant effect on social capital, social capital positively influences job performance, and job crafting, mediated by social capital, has a positive and significant effect on job performance. Consequently, managers of non-governmental high schools in the second district should encourage teachers to utilize job crafting techniques to enhance their social capital and job performance.

    Keywords: Education, job analysis, Job Crafting, Job performance, Social capital, Training
  • Mohammad Mahdi Mowlaei, Mohammad Hadi Ghasemi * Pages 159-175
    Social capital encompasses concepts such as participation, trust, and cooperation among members of a group or society. Understanding social capital correctly can contribute to societal progress, development, and enhanced social, economic, and political performance and efficiency. Rulers and policymakers have long been concerned with the development and governance of social capital. This article aims to identify the key factors influencing the future of social capital and examine their mutual effects, considering a horizon of 2031 through a structural analysis approach. The research is applied in nature, employing reliable sources, document review, and field methods (questionnaires and expert panels) as complementary techniques. Participants were a group of experts chosen purposively based on their analytical assistance potential for the research objectives. Nineteen experts were involved in the study through conscious selection. The results suggest an uncertain future for Iran's social capital, emphasizing the need for governors and policymakers to focus on identifying and managing strategic and critical components related to this issue. The research analyzes nine significant factors influencing the future of social capital and provides recommendations for its maintenance and improvement.
    Keywords: Futures Studies, Public trust, Social capital, Strategic Foresight, Structural analysis
  • Hosein Feizabadi *, Aliakbar Majdi, Gholamreza Hasani Darmyan, Hadi Vakili Pages 177-195
    The objective of this study is to examine the role of cooperatives in fostering social capital and its impact on the productivity of cooperative members in society. A survey method was utilized to investigate the pre- and post-membership social capital status, as well as the productivity of 340 members belonging to 85 active cooperative companies in Bojnord city. Spielberg's 9-dimensional measurement framework was employed to assess social capital, while Hersey and Goldsmith's 7-dimensional measurement framework was used to evaluate the human resource productivity of cooperative members. The research findings demonstrate that all dimensions of social capital increased after joining the cooperative, with an overall increase of 18.3% in social capital reported by all respondents. Additionally, 90.6% of the participants experienced an increase in social capital after becoming members. Furthermore, the results reveal that individuals holding managerial positions within the cooperative exhibit higher levels of social capital. Regarding the relationship between social capital and productivity, the findings indicate that members with higher social capital demonstrate higher productivity levels. In other words, social conditions, including the social capital of members, influence the economic variable of productivity.
    Keywords: cooperatives, productivity, Social capital
  • Davood Abolhasani *, Sirous Tadbiri, Maryam Majidi Pages 197-210
    Organizational resilience is an organizational capability influenced by social capital. This study aimed to examine the role of different levels of social capital in the development of organizational resilience in government-owned banks. The study employed a mixed method approach, combining qualitative and quantitative analyses. The first stage involved thematic analysis, using interviews with 19 academic and banking experts. The findings revealed 48 final codes representing three main concepts: social capital of the banking network, trans-banking social capital, and bank resilience. The social capital of the banking network, including branch social capital, inter-branch social capital, and linking social capital, along with trans-banking social capital encompassing vertical and horizontal social capital, proved influential in shaping the resilience of Bank Melli. In the quantitative stage, the analysis of 308 questionnaires using multiple linear regression demonstrated that all five types of social capital significantly influenced the resilience of Bank Melli. Based on the standard beta coefficient and the determination coefficient, vertical social capital (capital injected by the government and governance institutions) exhibited the greatest impact on the resilience of Bank Melli (β=0.799).
    Keywords: Bank Resilience, External Social Capital, Trans-organizational Social Capital, Vertical Social Capital