فهرست مطالب

علوم ورزش - پیاپی 47 (پاییز 1401)

نشریه علوم ورزش
پیاپی 47 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • طاهره جهان پرور*، طه عشایری صفحات 13-49

    ورزش کنشی اجتماعی است که در جهان امروز به عنوان سبک فراغتی موردپسند رایج شده و اثرات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دارد. ورزش به دلیل ارتباط آن با جامعه، گروه، الگوهای مرجع و همچنین تنیدگی آن با مسایل اجتاعی-فرهنگی، خشونت و رفتارهای ووندالیسمی را بازتولید می کند. جامعه ایرانی به ورزش علاقه خاصی داشته و سبک فراغتی خود را با آن زنده نگه می دارند. در این میان گاهی خشونت و رفتارهای وندالیستی نیز در بین طرفداران تیم های ورزشی مشاهده می شود. بر این اساس هدف این مطالعه، بررسی کنش های وندالیسم ورزشی از سال 1388 الی 1398 است. روش پژوهش؛ فراتحلیل و ابزار مطالعه، تحقیقات منتشر یافته در SID، Noormags و Magiran؛ بازه زمانی 1388-1399 که شامل 39 جامعه آماری و 21 حجم نمونه به روش نمونه گیری تعمدی-قضاوتی (غیر احتمالی) انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که محرومیت اجتماعی؛ خانواده ازهم گسیخته و تحریک رسانه ای (اندازه اثر بالا)؛ سرمایه فرهنگی؛ تعصب اجتماعی تیمی - قومی؛ احساس بی هنجاری؛ انسجام قومی- تیمی؛ هم نشینی افتراقی و ناکامی اجتماعی (اندازه اثر متوسط) و نظارت غیررسمی؛ عملکرد رسانه جمعی؛ نارضایتی اجتماعی؛ تعلق به خرده فرهنگ قومی؛ سابقه رفتار مجرمانه؛ نظارت رسمی و سرمایه اقتصادی (اندازه اثر پایین) تاثیر معنی داری برکنش خشونت ورزشی دارند.

    کلیدواژگان: تعلق قومی-زبانی، خرده فرهنگ ورزشی، رفتار وندالیسمی، میدان اجتماعی
  • رضا آریایار، سید حمید سجادی*، فریده اشرف گنجویی، علی زارعی صفحات 50-78
    هدف از تحقیق حاضر، ارایه مدل توسعه بیمه در ورزش ایران بود. این تحقیق از نوع تحقیقات آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل تمامی نخبگان حوزه بیمه در ورزش بودند. بر اساس انتخاب گلوله برفی تعداد 15 نفر تا رسیدن به اشباع نظری به عنوان نمونه مشخص شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل تمامی کارشناسان بیمه در امور ورزش بودند که تعداد آن ها 69 نفر بود. نمونه آماری به صورت کل شمار در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق در بخش کیفی از کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل توسعه بیمه (عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها) بر پدیده اصلی توسعه بیمه در ورزش تاثیر معناداری دارد. نتایج این تحقیق نشان دهنده آن بود که فرایند توسعه بیمه در ورزش نیازمند توجه به سلسله عوامل علی، زمینه ای و مداخله گر شناسایی شده است؛ بنابر این مدل نهایی ارایه شده در این تحقیق می تواند یک راهنمای کامل برای توسعه بیمه در ورزش ایران باشد.
    کلیدواژگان: بیمه، بیمه ورزشی، حوادث ورزشی، نخبگان ورزش، ورزش ایران
  • محسن محمودی، حمید فروغی پور*، محمد نیکروان، نجف آقایی صفحات 79-100
    تحقیق حاضر باهدف تاثیر اعتماد، حریم خصوصی و کیفیت خدمات در موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری در باشگاه های بدنسازی با نقش میانجی گری وفاداری مشتری طراحی و اجرا گردید. روش تحقیق حاضر به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمامی مشتریان باشگاه های ورزشی و مراکز آمادگی جسمانی و تندرستی شهر تهران بود. بر اساس جدول تعیین حجم نمونه مورگان برای جامعه نامحدود 384 نفر از مشتریان باشگاه های ورزشی انتخاب شدند، روش نمونه گیری در تحقیق حاضر به صورت سهول الوصول بود. ابزاراندازه گیری تحقیق شامل پرسشنامه استاندارد دهقانی پور و همکاران (2020) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده های تحقیق حاضر از روش مدلسازی معادله ساختاری استفاده گردید. تمامی روند تجزیه وتحلیل تحقیق، در غالب نرم افزار SPSS و PLS انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد، اعتماد (166/0= تاثیر؛ 037/2= تی)، حریم خصوصی (436/0= تاثیر؛ 344/4= تی) و کیفیت خدمات (394/0= تاثیر؛ 740/7= تی) بر وفاداری مشتریان تاثیر معناداری داشت. نتایج همچنین نشان داد که کیفیت خدمات (229/0= تاثیر؛ 494/3= تی) بر موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری تاثیرمعناداری دارد؛ اما دراین بین اعتماد (078/0= تاثیر؛ 570/1= تی) و حریم خصوصی (094/0= تاثیر؛ 213/1= تی) تاثیر معناداری بر موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری نداشتند. از طرفی نتایج تحقیق حاضر مشخص نمود که با توجه به تاثیر معنادار وفاداری (607/0= تاثیر؛ 680/6= تی) بر موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری، می توان اعلام داشت که وفاداری نقش میانجی گری در ارتباط میان اعتماد، حریم خصوصی و کیفیت خدمات با موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری دارد. در جهت  موفقیت مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری در ورزش، شکل گیری وفاداری اهمیت بالایی دارد و می تواند زمینه جهت پیاده  سازی این مدیریت را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت الکترونیکی ارتباط با مشتری، اعتماد، حریم خصوصی، کیفیت خدمات، وفاداری
  • فرناز فروتن، اسماعیل شریفیان*، کوروش قهرمان تبریزی، محسن منوچهری نژاد صفحات 101-121
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گری محیط فناورانه بر رابطه بین زیرساخت های فناورانه و توانمندسازی منابع انسانی در سازمان های ورزشی طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی می باشد که از منظر هدف، جز تحقیقات کاربردی می باشد که به صورت میدانی انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده ها، پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری در تحقیق حاضر شامل پرسشنامه توانمندسازی منابع انسانی اسپریتزر و میشرا (1997)، پرسشنامه محیط فناورانه کاساب و همکاران (2017) و پرسشنامه زیرساخت های فناورانه کاساب و همکاران (2017) می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بخش فناوری اطلاعات، کارکنان ارشد، مدیران و معاونان ادارات کل ورزش و جوانان کشور بودند که تعداد آنان حدود 640 نفر بود. بر اساس جدول حجم نمونه مورگان، تعداد 242 نفر به عنوان نمونه مشخص گردیدند که پس از کسب مجوزهای لازم و تقسیم پرسشنامه ها، تعداد 192 پرسشنامه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که زیرساخت های فناورانه بر توانمندسازی منابع انسانی در سازمان های ورزشی تاثیر معناداری ندارد (199/0= تاثیر، 558/1=تی، 089/0=سطح معناداری). نتایج همچنین نشان داد که زیرساخت های فناورانه بر محیط فناورانه در سازمان های ورزشی تاثیر معناداری دارد (904/0= تاثیر، 856/38=تی، 001/0=سطح معناداری). نتایج همچنین نشان داد که محیط فناورانه بر توانمندسازی منابع انسانی در سازمان های ورزشی تاثیر معناداری دارد (736/0= تاثیر، 241/6=تی، 001/0=سطح معناداری). با توجه به عدم تاثیر زیرساخت های فناورانه بر توانمندسازی منابع انسانی و از طرفی تاثیر زیرساخت های فناورانه بر محیط فناورانه و همچنین تاثیر محیط فناورانه بر توانمندسازی منابع انسانی در سازمان های ورزشی می توان چنین اعلام داشت که محیط فناورانه نقش میانجی گری کامل در رابطه بین زیرساخت های فناورانه بر توانمندسازی منابع انسانی در سازمان های ورزشی را دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوری، زیرساخت، توانمندساز
  • احمد ترک فر* صفحات 122-141

    این تحقیق با هدف اولویت بندی استراتژی های شرکت های تولیدی ورزشی در راستای توسعه اقتصادی ورزش با استفاده از روش ادغام AHP-TOPSIS (نمونه موردی: شرکت ورزشی جام جم) طراحی گردید. روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی بود. به منظور شناسایی استراتژی های شرکت ورزشی جام جم، از روش اشباع نظری و شناسایی خبرگان شرکت مورد مطالعه با شیوه گلوله برفی جهت شناسایی استراتژی ها استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش AHP و TOPSIS با استفاده از نرم افزار های SUPER DECISION و نرم افزار BT TopSis SoLver استفاده گردید. با توجه به نتایج تحقیق مشخص گردید که مهمترین استراتژی های شرکت ورزشی جام جم شامل استراتژی ادغام با دیگر شرکت ها، استراتژی یکپارچگی عمودی به بالا و استراتژی تنوع ناهمگن بود. بنابراین شرکت مذکور به واسطه توسعه و بهبود قابلیت های خود نیاز است تا با دیگر شرکت ها در جهت ایجاد ساختار قوی تر ادغام داشته باشند.

    کلیدواژگان: استراتژی، اقتصاد، شرکت های تولیدی، رقابت
  • سید امین دهقان، مهدی پیرمحمدی، مجتبی احمدی نسب، میرابراهیم حسینی* صفحات 142-162

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی تعهد در رابطه بین مشارکت تفریحی و بهزیستی هواداران باشگاه های لیگ برتر فوتبال ایران بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بوده و به لحاظ هدف از نوع مطالعات کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی هواداران مسابقه فوتبال دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در هجدهمین دوره مسابقات لیگ برتر تشکیل دادند. برای تعیین نمونه با توجه به نامحدود بودن حجم جامعه از فرمول کوکران استفاده گردید. روش نمونه گیری، تصادفی در دسترس بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پان و همکاران (2018) در مقیاس لیکرت پنج ارزشی استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از (SPSS.16) و برای بررسی و ارایه مدل معادلات ساختاری از PLS3 استفاده گردید. یافته ها نشان داد که بین مشارکت تفریحی و بهزیستی، مشارکت تفریحی و تعهد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد ولی بین تعهد و بهزیستی رابطه ای وجود ندارد. بر مبنای یافته های پژوهش مشارکت تفریحی باعث بهزیستی افراد می شود. لذا در صورتی که اقدامات مطرح شده برنامه ریزی و اجرا گردد می تواند سطح مشارکت تفریحی و بهزیستی افراد را افزایش دهد. در این راستا باید خاطر نشان کرد تا حد توان بر فرهنگ سازی توجه به جنبه های مثبت شرکت در فعالیت های تفریحی تاکید شود تا همزمان تعهد و بهزیستی افراد را نیز مورد توجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: مشارکت تفریحی، تعهد، بهزیستی، هواداران فوتبال، باشگاه ورزشی
  • جعفر حیدری، مهدی سوادی*، حمیدرضا سایبانی صفحات 163-188

    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل کار آفرینی با تاکید بر گردشگری ورزشی بود. این کار با انجام پژوهش کیفی از نوع گرانددتیوری که شیوه آن اکتشافی است، انجام شد. این تحقیق از طریق بررسی ادبیات و مصاحبه اکتشافی به شیوه تحلیل محتوا (کدگذاری واحد تحلیل، مقوله ها و واحد ثبت) صورت پذیرفت. برای انجام مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش شامل اساتید برجسته حوزه مدیریت ورزشی، کارآفرینی و گردشگری متخصص و همچنین کارآفرینان حوزه گردشگری ورزشی بود که این افراد، به صورت هدفمند، برای مصاحبه های کیفی انتخاب شدند(12 مصاحبه با 12 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). پس از تحلیل ادبیات و برای ارایه مدل پژوهش ، با 12 نفر از جامعه آماری مصاحبه شد تا فهرست عوامل کار آفرینی با تاکید بر گردشگری ورزشی تکمیل گردد. در نهایت مقوله ها در قالب 23 مقوله و 81 کد مفهومی مشخص شد و در دل ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی به صورت موجبات علی(1 مقوله)، مقوله اصلی: کارآفرینی گردشگری ورزشی (1 مقوله)، راهبردها(8 مقوله)، شرایط زمینه ای(7 مقوله)، شرایط مداخله گر(1 مقوله)، و پیامدها(5 مقوله) جای گرفتند. در این راستا عوامل مانندجذابیت محیطی، مالی، زیرساخت های گردشگری ورزشی، خدمات واسطه ای گردشگری ورزشی، تسهیلات پذیرایی، امکانات و تسهیلات مربوط به رویدادهای ورزشی و رسانه به عنوان شرایط زمینه ای شناخته شدند و افزایش همکاری های سازمانی، راهبردهای اقتصادی، راهبردهای فرهنگی و فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، تاسیساتی، کسب اطلاع، نیروی انسانی و همراهی مدیران به عنوان راهبردهای توسعه کارآفرینی در صنعت گردشگری ورزشی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: صنعت ورزش، کار آفرینی، گرانددتئوری، گردشگری
  • بهنام بیاتی، مجید سلیمانی*، سیروس احمدی صفحات 189-218

    هدف از این پژوهش اثر آنومی سازمانی بر ریاکاری سازمانی با میانجی کم کاری و سایش اجتماعی کارکنان در سازمان ورزش شهرداری تهران بود. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان ورزش شهرداری تهران بود. نمونه آماری به تعداد قابل کفایت برای نرم افزار مدلسازی اسمارت پی ال اس برآورد گردید (215 نفر) و به صورت تصادفی طبقه ای نمونه گیری شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بازطراحی شده از تحقیقات قبلی برای چهار متغیر (37 سوال) و در مقیاس 5 گزینه ای لیکرت بود. روایی محتوایی ابزار با استفاده از نظر متخصصان (12 نفر)، پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی و تایید گردید. نتایج نشان داد که در روابط مستقیم؛ متغیر آنومی سازمانی اثر معنی داری بر سایش اجتماعی (444/0)، کم کاری کارکنان (787/0) و ریاکاری سازمانی (294/0) داشت. همچنین اثر سایش اجتماعی بر ریاکاری سازمانی (386/0) و کم کاری کارکنان (21/0) معنی داری بود. اثر کم کاری کارکنان بر ریاکاری سازمانی (498/0) نیز معنی دار مشاهده شد. در روابط غیرمستقیم هم؛ اثر آنومی سازمانی بر ریاکاری سازمانی از مسیر دو متغیر میانجی سایش اجتماعی (19/0) و کم کاری (27/0) معنی دار بود. براساس یافته های پژوهش می توان گفت هر چند آنومی سازمانی به خودی خود می تواند منجر به رفتار سازمانی منفی مانند ریاکاری شود اما در صورتی که متغیرهای میانجی و مداخله گر کنترل نشود این اثر می-تواند بسیار شدیدتر باشد.

    کلیدواژگان: آنومی سازمانی، ریاکاری سازمانی، کم کاری کارکنان، سایش سازمانی، سازمان ورزشی
  • عباس خدایاری، سیاوش خداپرست*، جاوید پورعبدی صفحات 219-245

    هدف تحقیق بررسی نقش اعتماد بر رفتار خرید مشتری(با میانجی گری تبلیغات دهان به دهان) بود. پژوهش حاضر کاربردی و از دسته توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش مصرف کنندگان محصولات ورزشی استان گیلان بودند که 384 نفر(فرمول کوکران) به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتماد مشتریان کیم و پارک(2013)، رفتار خرید مشتری بندپی(1395) و تبلیغات دهان به دهان جانگ(2007) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی برازش مدل از مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزارهای Spss24 و Pls3 استفاده شد. نتایج نشان داد که اعتماد مشتریان بر تبلیغات دهان به دهان به طور مستقیم اثر مثبت و معناداری(55/0) دارد و همچنین می تواند حدود 52 درصد رفتار خرید مشتری را تبیین کند؛ همچنین تبلیغات دهان به دهان بر رفتار خرید به طور مستقیم اثر مثبت و معناداری دارد و حدود 42 درصد از تغییرات آن را تبیین می کند؛ در نهایت، اثر اعتماد مشتریان بر رفتار خرید با میانجی گری تبلیغات دهان به دهان معنی دار بود. می-توان گفت که در محیطی که اعتماد مصرف کننده، نسبت به شرکت و تبلیغات کاهش یافته است، تبلیغات دهان به دهان این امکان را می دهد تا شرکت ها و تولیدی ها از این طریق، بر رفتار خرید مشتریان تاثیر بگذارند.

    کلیدواژگان: اعتماد مشتریان، خرید مشتری، تبلیغات دهان به دهان، مصرف کنندگان، محصولات ورزشی
  • سرگل علیزاده، زهرا نوبخت رمضانی*، نیما ماجدی صفحات 246-268
    این تحقیق با هدف بررسی شناسایی و اولویت بندی استراتژی های اقتصادی کسب و کارهای کوچک و متوسط ورزشی با استفاده از روش ادغام AHP-TOPSIS طراحی و اجرا گردید. روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی بود که به صورت میدانی اجرا گردید. به منظور شناسایی استراتژی های اقتصادی کسب و کارهای کوچک و متوسط ورزشی، از روش دلفی تا اشباع نظری و شناسایی خبرگان با شیوه گلوله برفی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش AHP و تاپسیس با استفاده از نرم افزارهای SUPER DECISION و نرم افزار تاپسیس استفاده گردید. با توجه به نتایج تحقیق مشخص گردید که استراتژی ادغام با دیگر شرکت ها، استراتژی یکپارچگی عمودی به بالا و استراتژی تنوع ناهمگن مهم ترین استراتژی های مشخص شدن کسب و کارهای کوچک و متوسط ورزشی می باشد. بنابراین کسب و کارها در ورزش به واسطه توسعه و بهبود قابلیت های خود نیاز است تا با دیگر شرکت ها و کسب و کارها در جهت ایجاد ساختار قوی تر ادغام داشته باشند.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی:استراتژی، استراتژی ادغام، اقتصاد، کسب وکار
  • کیوان عرضه، مظفر یکتایار*، مژگان خدامرادپور صفحات 269-300
    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل معادلات ساختاری سازمان یادگیرنده در وزارت ورزش و جوانان بود. پژوهش حاضر کاربردی-توسعه ای، ترکیبی و توصیفی- پیمایشی میباشد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان حوزه مدیریت ورزشی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی با 14 نفر مصاحبه صورت گرفت. در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان شاغل در وزارت ورزش و جوانان (300 =N) که با استفاده از روش در دسترس و بر اساس جدول مورگان نمونه آماری تعیین شد (169 =n). برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش داده بنیاد و داده های کمی از روش معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها در بخش کیفی شامل عوامل علی، عوامل زمینه ای،عوامل مداخله گر و در نهایت راهبردها و پیامدها شد که در قالب مدل مفهومی ارایه گردید. در بخش کمی نتایج نشان داد مقدار t شرایط علی بر پدیده اصلی 949/2، شرایط زمینه ای بر راهبردها 111/2، شرایط مداخله گر بر راهبردها 3/352، پدیده اصلی بر راهبردها 2/048 و راهبردها بر پیامدها 5/714 بدست آمد که همه رابطه ها تایید شده است. همچنیننتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار می باشد. لذا با توجه به اهمیت سازمان یادگیرنده در عصر حاضر که تحولات و تهدیدات گسترده ای وجود دارد، سازمان یادگیرنده می تواند راهکاری جهت مقابله با این شرایط باشد لذا به مدیران وزارت ورزش و جوانان توصیه می شود که چارچوب مدل پژوهش حاضر را به منظور تبدیل سازمان به سازمان یادگیرنده استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، عوامل سازمانی، عوامل شغلی، عوامل فردی، وزارت ورزش و جوانان
  • مجتبی عزیزیان، شهاب بهرامی*، سید صلاح الدین نقشبندی، محمد جلیلوند صفحات 301-328

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل توسعه مرزگستری در فدراسیون های ورزشی ایران طراحی و اجرا گردید.پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی بود که بر اساس رویکرد پژوهش، آمیخته بود. جامعهآماری بخش کیفی این پژوهش را نخبگان و صاحب نظران حوزه مدیریتی آگاه به موضوع پژوهشتشکیل دادند و در بخش کمی؛ نیز جامعه آماری شامل رییس، نایب رییس و دبیر فدراسیون های ورزشی بود. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه و مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. جهت بررسی داده های بخش کیفی از کدگذاری مطابق با مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین استفاده گردید و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری استفاده گردید. کلیه روند تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر در نرم افزارهای SPSS نسخه 20 و Smart PLS نسخه 2 انجام گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدل توسعهمرزگستری در فدراسیون های ورزشی ایران شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله ای، پیامدها، راهبردها می باشد. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: اطلاعات، جهان سازی، سازمان ورزشی، محیط، مرزگستری
  • امین رضا بخشی چناری*، رضا شهبازی، حامد کریمی، ابراهیم علیدوست قهفرخی صفحات 329-352
    هدف از تحقیق حاضر، طراحی الگوی نقش شبکه های اجتماعی در گردشگری ورزشی بود. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی بود که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق مدیران و متخصصان ورزش، گردشگری و میراث فرهنگی و رسانه های ورزشی بودند. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت در دسترس انتخاب شد و تعداد 384 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط 12 نفر اساتید از متخصصان مدیریت ورزشی، گردشگری و رسانه مورد تایید قرار گرفت. روایی همگرا، واگرا و پایایی مرکب نیز از طریق نرم افزار PLS مورد بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد) و آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و PLS نسخه 3 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که شبکه های اجتماعی نقش مثبتی در توسعه ابعاد گردشگری ورزشی دارد؛ بنابر این استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند نقش مثبتی در تصویر ذهنی گردشگران ورزشی داشته باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، گردشگری، گردشگری ورزشی
  • عباس مصطفی زاده، پریوش نوربخش*، مهدی کهندل صفحات 353-374

    هدف از انجام پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی پرسشنامه آمادگی الکترونیکی در ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی است. برای نیل به این هدف با بررسی مستندات علمی و مقالات متعدد و 15 نفر از متخصصان و اساتید خبره در زمینه آمادگی الکترونیکی 65 گویه به دست آمد. سپس با نظر خواهی دوباره از اساتید مجرب در زمینه آمادگی الکترونیکی پرسشنامه به 58 گویه تقلیل یافت، پس از طی مراحل کیفی، پرسشنامه مقدماتی برای تحلیل عامل اکتشافی در بین 162 نفر از کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی توزیع شد، پس از طی مراحل کیفی و کمی پرسشنامه نهایی با 53 گویه و هفت عامل طراحی شد. تحلیل عاملی تاییدی برای پرسشنامه آمادگی الکترونیکی اجرا شد و برازش مدل باتوجه به جذر برآورد خطای واریانس تقریب 068/0 بدست آمد که نشان دهنده مناسب بودن برازش مدل بود و میزان پایایی آن براساس ضریب همبستگی آلفای کرونباخ86/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه بود. براساس نتایج پزوهش عوامل آمادگی الکترونیکی به ترتیب اهمیت عبارت بودند از: مدیریتی، فردی و نیروی انسانی، سیاسی، تکنولوژی، سازمانی، آمادگی فضای کسب و کار و محیطی. پرسشنامه طراحی شده در این مطالعه می تواند ابزار مناسبی برای ارزیابی آمادگی الکترونیکی در سازمان های ورزشی باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ادارات ورزش و جوانان
  • مصطفی فلاحی، مهدی کهندل*، سید نعمت خلیفه، مهوش نوربخش صفحات 375-392
    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل بازاریابی الکترونیکی در بخش تولیدی صنعت ورزش ایران می باشد. روش پژوهش حاضر آمیخته (کیفی- کمی) و از نوع معادلات ساختاری، براساس زمان حال نگر، از نظر هدف کاربردی و به لحاظ جمع آوری اطلاعات میدانی می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگانی هستند که در زمینه بازاریابی ورزشی تخصص دارند و دارای سابقه مدیریت در شرکت های تولیدی لوازم ورزشی می باشند. همچنین در بخش کمی شامل همه مدیران شرکت های تولیدکننده لوازم ورزشی ایران بنا بر آمار اعلام شده از طریق سایت رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت کشور 255 نفر (236 نفر مرد و 19 نفر زن) می باشند. به دلیل محدود بودن جامعه آماری، نمونه آماری به روش کل شمار انتخاب شد و با این تفاوت که تنها تعداد 238 پرسشنامه سالم از طرف مدیران عودت داده شد و تعداد نهایی نمونه آماری 238 نفر (223 نفر مرد و 15 نفر زن) می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند بود که نتایج برگرفته از این مصاحبه در قالب یک پرسشنامه با 4 عامل اصلی طراحی شد. برای روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی)، برای پایایی از آلفای کرونباخ و استفاده شد. نتایج مدل نهایی را در 4 عامل فنآوری، ترویج، امکان سفارش آنلاین و پاسخ به سوالات مشتریان مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: بازاریابی الکترونیکی، ایران، تولیدی، صنعت، ورزش
|
  • Tahereh Jahanp *, Taha Ashayeri Pages 13-49

    Sport is a social action that has become popular in today's world as a leisure style and has political, economic, cultural and social effects. Sport reproduces violence and vandalistic behaviors due to its relationship with society, group, reference patterns, as well as its stress with social-cultural issues. Iranian society has a special interest in sports and keeps its leisure style alive with it. In the meantime, sometimes violence and vandalistic behaviors are also observed among fans of sports teams. Accordingly, the aim of this study was to investigate the actions of sport vandalism from 2010 to 2022. The research method is meta-analysis, the study tool includes research published in SID, Noormags and Magiran during the period of 2010-2022. 39 statistical populations and 21 sample sizes were selected by deliberate-judgmental (non-probability) sampling method. The results showed that social deprivation, disintegrated family and media stimulation (high effect size), cultural capital, team-ethnic social bias, feeling of anomalies, ethnic-team cohesion, differential co-operation and social failure (moderate effect size) and informal supervision, mass media performance, social dissatisfaction, belonging to ethnic subculture, history of criminal behavior, official supervision and economic capital (low effect size) have a significant effect on sports violence.

    Keywords: Sport subculture, Vandalism behavior, Social field, Ethno-linguistic belonging
  • Reza Ariyayar, Hamid Sajadi *, Farideh Ashraf Ganjouei, Ali Zarei Pages 50-78
    The purpose of this study was to present a model for insurance development in Iranian sports. This research was mixed research (qualitative-quantitative). The statistical population of qualitative research included all the elites in the field of insurance in sports. Based on the selection of snowballs, 15 people were identified as the sample until they reached theoretical saturation. In a small part, the statistical population included all 69 sports insurance experts. The statistical sample was considered a whole number. The data collection tool in the qualitative part included a semi-structured interview and in the quantitative part included a researcher-made questionnaire. In order to analyze the research data in the qualitative part, open, axial and selective coding and in the quantitative part, the structural equation method was used. The results indicated that insurance development factors (causal, contextual, intervening, strategies, and consequences) had a significant effect on the main phenomenon of insurance in sports. The results of this study showed that the process of insurance development in sports requires attention to a series of causal, contextual, and intervening factors; Therefore, the final model presented in this research can be a complete guide for the development of insurance in Iranian sports.
    Keywords: Insurance, Sports Insurance, Sports Events, Sports Elite, Iranian Sports
  • Mohssen Mahmodi, Hamid Foroghipoor *, Mohammad Nikravan, Najaf Aghaei Pages 79-100
    The present study was designed and conducted to evaluate the effect of trust, privacy and service quality on the success of e-customer relationship management in bodybuilding clubs with the role of mediating customer loyalty. The research method was survey. The statistical population of the present study included all customers of sports clubs and physical fitness and health centers in Tehran. Based on Morgan sampling table for the unlimited community, 384 customers of sports clubs were selected. The sampling method in the present study was easily accessible. The research measurement tools included the standard questionnaire of Dehghanipour et al. (2020). In order to analyze the data of the present study, the structural equation modeling method was used. The whole process of analysis was performed in the form of SPSS and PLS software. The results showed that trust (impact = 0.166; t = 2.037), privacy (impact = 0.436; t = 4.344) and service quality (impact = 0.394; t = 7.740) ) Had a significant effect on customer loyalty. The results also showed that service quality (effect = 0.229; t = 3.494) has a significant effect on the success of electronic customer relationship management; But in the meanwhile, trust (effect = 0.078; t = 1.570) and privacy (effect = 0.094; t = 1.213) did not have a significant effect on the success of electronic customer relationship management. On the other hand, the results of the present study showed that considering the significant effect of loyalty (effect = 0.607; t = 6.680) on the success of e-customer relationship management, it can be stated that loyalty mediates the relationship between trust, privacy and Service quality is successfully associated with e-customer relationship management. For the success of e-customer relationship management in sports, the formation of loyalty is very important and can provide the basis for the implementation of this management.
    Keywords: Electronic customer relationship management, Trust, privacy, Service Quality, loyalty
  • Farnaz Foroutan, Esmaeil Sharyfiyan *, Koroosh Ghahreman, Mohsen Manochehrinejad Pages 101-121
    The aim of this study was to Investigate the mediating role of technological environment on the relationship between technological infrastructure and human resource empowerment in sport organizations. The present study was descriptive and is applied in terms of purpose. The method of the present study was a survey that was conducted in the field. Spritzer and Mishra (1997) Human Resources Empowerment Questionnaire, Kasab et al. (2017) Technological Environment Questionnaire and Kasab et al. (2017) Technological Infrastructure Questionnaire were used to collect data. The statistical population of the present study included all employees of the information technology sector, senior employees, managers and deputies of the General Departments of Sport and Youth(N=640). Based on Morgan's sample size table, 242 people were identified as the research sample, After obtaining the necessary permissions and destributing the questionnaires 192 questionnaires were analyzed. The results of the present study showed that technological infrastructure does not have a significant effect on the empowerment of human resources in sport organizations (effect =0.199, T =1.558, significance level =0.089). The results also showed that technological infrastructure has a significant effect on the technological environment in sport organizations (effect =0.904, t =385.856, significance level =0.001). The results also showed that the technological environment has a significant effect on the empowerment of human resources in sport organizations (effect =0.736, t =6.241, significance level =0.001). Considering the lack of impact of technological infrastructure on human resources empowerment and on the other hand, the impact of technological infrastructure on the technological environment as well as the impact of the technological environment on human resource empowerment in sport organizations, it can be stated that the technological environment plays a mediating role in the relationship between technological infrastructures on human resource empowerment in sport organizations.
    Keywords: empowerment, information, communication technology, infrastructure, Technology
  • Ahmad Torkfar * Pages 122-141

    This research aimed to identify and prioritize the strategies of sports production companies in the direction of economic development of sports using AHP-TOPSIS integration method (case study: Jame Jam Sports Company). The research method was survey. In order to identify the strategies of Jame Jam Sports Company, the theoretical saturation method and identifying the experts of the studied company by snowball method were used to identify the strategies. In order to analyze the research data, AHP and TOPSIS methods were used SUPER DECISION software and BT TopSis SoLver software. According to the results of the research, it was found that the most important strategies of Jame Jam Sports Company included the strategy of merging with other companies, the strategy of vertical integration upwards and the strategy of heterogeneous diversity. Therefore, the company needs to integrate with other companies in order to create a stronger structure through the development and improvement of its capabilities.

    Keywords: strategy, economics, Manufacturing Companies, competition
  • Seyed Amin Dehghan, Mahdi Pirmohamadi, Mojtaba Ahmadinasab, Mirebrahim Hosieni * Pages 142-162

    The purpose of this study was to investigate the role of mediator of commitment in the relationship between leisure involvement and well-being of fans of Iranian football premier league clubs. The method of this research is descriptive-correlational and is an applied research in terms of purpose. The statistical population of the present study was consisted of all fan in the soccer tournament of both Esteghlal and Persepolis clubs in the 18th Premier League. The Cochran formula was used to determine the sample with respect to the unlimited population size. Random sampling method was used. To collect data, Pan and Associates (2018) questionnaire was used for five value Likert scale. To analyze the data, SPSS.16 was used to study and present the structural equation model of PLS3. Findings showed that there was a positive and significant relationship between leisure involvement and well-being, leisure involvement and commitment, but there is no significant relationship between commitment and well-being. Based on research findings, leisure involvement can lead to people's well-being. Therefore, if the proposed measures can be planned and implemented, they can increase the level of leisure involvement and well-being of individuals. In this regard, it should be noted that the ability to focus on the development of culture emphasizes the positive aspects of participation in leisure activities to simultaneously reflect the commitment and well-being of individuals.

    Keywords: Leisure Involvement, commitment, well-being, Football fans, Sport Club
  • Jafar Hidari, Mehdi Savadi *, Hamidreza Saybani Pages 163-188

    The purpose of this study was to develop an entrepreneurial model with emphasis on sports tourism. This was done by conducting a qualitative research of the grand theory type, the method of which is exploratory. This research was done through literature review and exploratory interviews using content analysis (coding of analysis unit, categories and registration unit). To conduct the field interview, the statistical population of the study included expert professors in the field of sport management, entrepreneurship and specialized tourism, as well as entrepreneurs in the field of sports tourism. After analyzing the literature and presenting the research model, 12 people from the statistical community were interviewed to complete the list of entrepreneurial factors with emphasis on sports tourism. Finally, the categories were identified in the form of 23 categories and 81 concept codes, and in the heart of the six dimensions of the paradigm model as causal causes (1 category), the main category: sports tourism entrepreneurship (1 category), strategies (8 categories), conditions Background (7 categories), interventionist conditions (1 category), and consequences (5 categories) were included. In this regard, factors such as environmental attractiveness, financial, sports tourism infrastructure, sports tourism intermediary services, catering facilities, facilities and facilities related to sports events and media were recognized as the underlying conditions and increase organizational cooperation, strategies Economic, cultural and cultural strategies, information, facilities, information acquisition, manpower and support of managers were identified as strategies for entrepreneurship development in the sports tourism industry.

    Keywords: entrepreneurship, Tourism, Sports industry, Grand Theory
  • Behnam Bayati, Majid Soleimani *, Sirous Ahmadi Pages 189-218

    The aim of this research was to study the effect of organizational Anomia on organizational hypocrisy with the mediator role of Social Undermining and Working low in the Tehran Municipality Sports Organization. The research method is descriptive-correlational. The statistical population included all employees of Tehran Municipal sports organization. The statistical sample was estimated to be a sufficient number for Smart Pls Modeling software (215 people) and stratified sampling was random. The research instrument was a redesigned questionnaire from previous research for four variables and on a 5-point Likert scale. Content validity of the tool Verification was verified and approved using expert opinion (12 people), Reliability using Cronbach's alpha coefficient and construct validity using factor analysis. The results showed that in direct relationships; the variable of organizational anomie had a significant effect on social wear (0.444), employee underemployment (0.787) and organizational hypocrisy (0.294). Also, the effect of social wear on organizational hypocrisy (0.386) and underemployment of employees (0.21) was significant. The effect of staff underemployment on organizational hypocrisy (0.498) was also significant. In indirect relationships, too; the effect of organizational anomie on organizational hypocrisy was significant through the two mediating variables of social wear (0.19) and underemployment (0.27). According to research findings, it can be said that although organizational Anomia itself can lead to negative organizational behaviors such as hypocrisy But if the mediator and intervening variables are not controlled This effect can be much more intense.

    Keywords: Organizational anomaly, organizational laziness, Deviant Behavior, sports organization
  • Abbas Khodayari, Seyavash Khodaparast *, Javid Pourabdi Pages 219-245

    The purpose of this study was to investigate the role of word of mouth in the relationship between trust and consumer buying behavior of sports products in Guilan province. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey type. The statistical population of the study was consumers of sports products in Guilan province that 387 people were randomly selected based on Cochran's formula.To collect data, Kim and Park Customer Trust Questionnaire (2013), Bandapi Customer Behavior Questionnaire (2016) and Jang (2007) word of mouth were used. Structural equation modeling and Spss24 and Pls3 software were used to analyze the data and check the model fit. The results showed that customer trust has a direct positive and significant effect on word of mouth (0.55) and can also explain about 52% of customer buying behavior; Word of mouth also has a direct and positive effect on shopping behavior and explains about 42% of its changes; Finally, the effect of customer trust on buying behavior mediated by word of mouth was significant. It can be said that in an environment where consumer confidence in the company and advertising has decreased, word of mouth allows companies and products to influence customer buying behavior.

    Keywords: Customer Trust, customer shopping, Word of Mouth, consumers, sports products
  • Sargol Alizadeh, Zahra Nobakhat *, Nima Majedi Pages 246-268
    This study aimed to identify and prioritize economic strategies of small and medium sports businesses using AHP-TOPSIS integration method. The method of the present study was descriptive- survey and it was applied research which conducted as fieldwork. In order to identify the economic strategies of small and medium sports businesses, the theoretical saturation method and identifying the experts with the snowball method were used to identify the strategies. In order to analyze the research data, AHP and TOPSIS methods were used using SUPER DECISION software and TOPSIS software. According to the research results, it was found that the strategy of merging with other companies, the strategy of vertical integration upwards and the strategy of heterogeneous diversity are the most important strategies for identifying small and medium-sized sports businesses. Therefore, businesses in sports need to integrate with other companies and businesses in order to create a stronger structure by developing and improving their capabilities.
    Keywords: strategy, Integration Strategy, Economy, Business
  • Kayvan Arzeh, Mozaffar Yektayar *, Mojgan Moradpoor Pages 269-300
    The purpose of this study was to design a model of structural equation of learning organization in the Ministry of Sports and youth. The present study is applied-developmental, mixed and descriptive-survey. The statistical population in the qualitative section included experts in the field of sport management who were interviewed using 14 people who purposely selected with snowball method. In the quantitative section of the statistical population, including all experts working in the Ministry of Sports and Youth (N=300), which was determined using the available method based on Morgan table, the statistical sample was determined (n=169). To analyze the qualitative data, the grounded data method and quantitative data were used using structural equation method. Findings in the qualitative part included causal factors, contextual factors, intervening factors and finally strategies and consequences which were presented in the form of a conceptual model. In qualitative part, the results showed that the t value of causal conditions on the main phenomenon was 2/949, background conditions on the strategies were 2/111, intervening conditions on the strategies were 3/352, main phenomenon on the strategies was 2/048 and strategies on the consequences were 5/714, all relationships were confirmed. The results also showed that the research model has a good fit. Therefore, considering the importance of learning organization in the present era that there are extensive changes and threats, learning organization can be a strategy to deal with these conditions. So, managers of the Ministry of Sport and Youth are advised to use the framework of the present study model in order to transform the organization into a learning organization.
    Keywords: Individual Factors, Job factors, Learning Organization, Ministry of Sport, Youth, Organizational Factors
  • Mojtaba Aziziyan, Shahab Bahrami *, Salahedin Naghshbandi, Mohammad Galilvand Pages 301-328

    The aim of this study was to present a model for developing boundary-spanning in Iranian sport federations. The present study is mixed method and is applied in terms of purpose and descriptive-survey type in terms of data collection. The statistical population of the qualitative part of the study consisted of the elites and experts in the field of management who were aware of the subject of the research. The research instrument consisted of questionnaires and semi-structured interviews. Coding according to the Strauss and Corbin paradigm model was used to evaluate the qualitative data and the structural equation method was used in the quantitative part. Data analysis was performed in SPSS 20 and Smart PLS 2 software. The results of the present study showed that Boundary‐Spanning development model in Iranian sport federations includes causal conditions, field conditions, intervention conditions, consequences, strategies. The results of the present study also showed that the research model has a good fit.

    Keywords: Boundary‐Spanning, Globalization, environment, Information, sports organization
  • Aminreza Chenari *, Reza Shahbazi, Hamed Karimi, Ebrahim Alidoust Pages 329-352
    The purpose of this study was to design a model for the role of social networks in sports tourism. The method of the present study was descriptive-survey, and it was applied research which was conducted as fieldwork. The statistical population of the research was managers and specialists of sports, tourism, cultural heritage, and sports media. The sampling method was selected from the available options, and 384 questionnaires were analyzed. The research tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by 12 professors of sports management, tourism, and media. Convergent and divergent validity and composite reliability were also tested and confirmed by PLS software. Descriptive statistics methods, including frequency and percentage, and structural equation tests were performed by SPSS software version 25 and PLS version 3 to analyze the data. The results showed that social networks have a positive role in developing the dimensions of sports tourism; The results showed that social networks have a positive role in developing the dimensions of sports tourism; therefore, the use of social networks can play a positive role in the mental image of sports tourists.
    Keywords: Social networks, Tourism, sports tourism
  • Abbas Mostafazadeh, Parivash Nourbakhsh *, Mehdi Kohandel Pages 353-374

    The purpose of this study was to construct and validate the e-readiness questionnaire in sports and youth departments in East – Azerbaijan. To achieve this goal, scientific documents and various articles of 15 experts and university professors in the field of e-readiness of questionnaire were reviewed and 65 items were obtained. Then by reconsidering the opinion of experienced professors the questionnaire was reduced to 58 items. After exammining the qualitative stages, the questionnaire was administered among 162 employees of sports and youth departments of East –Azerbaijan. After going through qualitative and quantitative stages, the final questionnaire was designed with 53 items and seven factors. Confirmatory factor analysis was performed on e-readiness questionnaire and fitting model, regarding square root error variance of 0.068, was obtained which was an indication of suitability of fitness model. The reliability of the questionnaire on the basis of Cronbach’s alpha correlation coefficient of 0.86 was obtained which indicated that the reliability of the questionnaire was acceptable. According to the result of the research, factors of e-readiness on the basis of their significance are as following: management, human forces, politics, technology, organization, e-business environment readiness, environment. The designed questionnaire in this study can be a suitable tool for evaluating the e-readiness in sports organizations.

    Keywords: E-readiness, Exploratory, Confirmatory Factor Analysis, Sports, Youth Departments
  • Mostafa Fallahi, Mehdi Kohandel *, Nemat Khalifa, Mahvash Noorbakhsh Pages 375-392
    The purpose of this study was to present an electronic marketing model in the production sector of Iran's sports industry. The method of the present research was mixed (qualitative-quantitative) and structural equations, based on the present time, in terms purpose was applied and in terms of collecting field information. The statistical population in the quality sector includes experts who specialize in sports marketing and have a history of management in sports equipment manufacturing companies. Also, in a small part, including all the managers of companies producing sports equipment in Iran, according to the statistics announced through the official website of the Ministry of Industry, Mines and Trade, there are 255 people (236 men and 19 women). Due to the limited statistical population, the statistical sample was selected by the total number method, with the difference that only 238 healthy questionnaires were returned by the managers and the final number of the statistical sample is 238 people (223 males and 15 females). The data collection tool was a semi-structured interview in the qualitative part of the interview. The results of this interview were designed in the form of a questionnaire with 4 main factors. For construct validity (exploratory and confirmatory factor analysis), Cronbach's alpha was used for reliability. The results of the final model were approved in 4 factors: technology, promotion, possibility of ordering online and answering customers' questions. Therefore, it is suggested that managers in their manufacturing companies use technology to update the company and provide conditions in e-marketing to make better use of this space to better promote. Also, the field of holding training courses for employees on responding and dealing appropriately with customers should be foreseen, and in order to receive orders, hold a course to familiarize employees to receive orders.
    Keywords: Electronic Marketing, Iran, production, Industry, Sports