فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال نهم شماره 4 (پیاپی 37، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی عمیدنیا، محبوبه چراغی*، افشین تکدستان، بابک کاکاوندی، رضا جلیل زاده ینگجه صفحات 417-430
    زمینه و هدف

    اخیرا تلاش های قابل توجهی برای حذف آلاینده های نوظهور از منابع آبی انجام شده است. در این بین، بنزوتریازول به عنوان یک آلاینده نوظهور به طور گسترده در محیط های آبی شناسایی شده است که دارای اثرات بهداشتی و زیست محیطی مخربی می‎باشد به طوریکه روش های مختلفی به منظور حذف آن ها پیشنهاد شده است. در حال حاضر، استفاده از فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته به عنوان  یک روش کارآمد به منظور تخریب و معدنی سازی این آلاینده ها از محلول های آبی توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. لذا، در این پژوهش عملکرد فرآیند فعالسازی پرسولفات با استفاده از کاتالیست مغناطیسی اکسید آهن-کربن فعال حاصل از پوست نارگیل در حذف بنزوتریازول و همچنین تاثیر پارامتر های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، مطالعه ای تجربی- آزمایشگاهی است. در این مطالعه تجربی تاثیر متغیر های مختلفی ازجمله pH محلول (2 تا 10)، دوز کاتالیست (1/0 تا 5/0 گرم بر لیتر)، غلظت پرسولفات و غلظت اولیه بنزوتریازول (10 تا 50 میلی گرم بر لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. غلظت نهایی بنزوتریازول با استفاده از دستگاه اسپتکتروفتومتر اندازه گیری شد. همچنین خصوصیات کاتالیست سنتز شده با استفاده از آنالیز های مختلفی شامل BET، FESEM، XRD، EDX وVSM  مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین کارایی  فرآیند در حذف بنزوتریازول در 6pH= ، دوز کاتالیست 5/0 گرم بر لیتر، غلظت بهینه پرسولفات 3 میلی مولار بود که بیش از 80 درصد بنزوتریازول در غلظت اولیه 10 میلی گرم بر لیتر حذف شد. از طرفی نتایج آنالیز ها نشان داد که کاتالیست مد نظر به درستی سنتز شده است و قابلیت استفاده مجدد در 5 سیکل متوالی را داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، فرآیند تلفیقی مورد نظر می تواند کارایی قابل توجهی در حذف آلاینده های آلی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اکسیداسیون پیشرفته، بنزوتریازول، پرسولفات، پوست نارگیل، رادیکال سولفات
  • مریم احمدی، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 431-441
    زمینه و هدف

    انتخاب محل مناسب دفن یک مساله مهم و ضروری در مدیریت زباله و به خصوص در مناطق در حال توسعه است. با توجه به این که دفن در لندفیل یک راه حل رایج برای دفع نهایی زباله های شهری در ایران است، لذا، این پژوهش با هدف مقایسه فرآیند تصمیم گیری چندمعیاره (AHP) و تکنیک تاپسیس (Topsis) برای مکان یابی مناسب ترین محل دفن پسماند جامد در شهرستان سنقر انجام یافت.

    مواد و روش ها

    مکان یابی محل مناسب دفن زباله با استفاده از نسخه 10.2 نرم افزار ArcGIS انجام یافت. بدین منظور لایه های اطلاعاتی شیب، زمین شناسی، هیدرولوژی، گسل، آبراهه ها، فاصله از راه های مواصلاتی (جاده ها و راه آهن)، مناطق حفاظت شده، مناطق جمعیتی، منابع آب زیرزمینی و مراکز شهری و کاربری اراضی مورد استفاده قرار گرفت و وزن دهی به هر کدام از معیارها و زیرمعیارها توسط فرآیند AHP و تلفیق نقشه های حاصل از GIS و تکنیک TOPSIS انجام یافت

    یافته ها

    نتایج نشان داد که %2/4 و %33 از وسعت منطقه مورد مطالعه به ترتیب از ویژگی های بسیار مناسب (مناطق 4، 5 و 6) و مناسب (منطقه 1 و تا حدودی مناطق 2 و 3) برای دفن زباله های شهری برخوردار بوده است. از طرفی، %8/17 و %45 وسعت منطقه مورد مطالعه نیز به ترتیب برای دفن زباله های شهری نامناسب (قابلیت بسیار ضعیف) و غیر قابل کاربرد بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژگی های فرآیند AHP از جمله سهولت نسبی بررسی معیارهای چندگانه، سهولت درک و بررسی موثر معیارهای کمی و کیفی در مکان یابی محل دفن، می توان از این فرآیند به عنوان روشی کارآمد برای اولویت بندی انتخاب محل های جایگزین دفن زباله استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مکانیابی، پسماند جامد شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس
  • سید علی شاهرضائی*، رسول میرعباسی نجف آبادی، نفیسه سادات شاهرضائی، مریم خسروی صفحات 442-456
    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر، به تحلیل و بررسی آمار و اطلاعات دریافتی از 17 ایستگاه سنجش پایش کیفیت هوا در سطح اصفهان پرداخته شده است. ایستگاه ها شامل احمدآباد، پروین، رودکی، استانداری، خرازی، رهنان، کاوه، فیض، میرزاطاهر، جی، ورزشگاه میثاق، فرشادی، باهنر، انقلاب، شاهین شهر، مبارکه و سگزی می باشند. تمامی تحلیل های آماری انجام شده در این تحقیق مربوط به بررسی شاخص کیفت هوا AQI بوده و با استفاده از نرم افزار Excel انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که از 17 ایستگاه مورد بررسی، ایستگاه احمدآباد در طول بازه زمانی یکساله (از 1 فروردین 1400 تا 29 اسفند 1400) هیچ روز پاک و خوبی را نداشته و نسبت به سایر ایستگاه ها بیشترین تعداد روز با وضعیت غیربهداشتی در آن ثبت شده است. همچنین در فصل پاییز نسبت به سایر ایستگاه ها بالاترین میزان AQI را داشته است. بنابراین ایستگاه احمدآباد آلوده ترین ناحیه از لحاظ کیفیت هوا می باشد. همچنین نتایج نشان داد که در دو ایستگاه مبارکه و شاهین شهر بیشترین تعداد روز خوب و پاک ثبت شده و این دو ایستگاه کمترین میزان AQI ثبت شده در طول سال 1400 را داشته اند.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان می دهد که مناطقی مانند سگزی و مبارکه که نواحی نسبتا صنعتی می باشند، آلودگی کمتری نسبت به منطقه احمدآباد که ناحیه ای مسکونی اما پر تردد می باشد را دارا هستند. لذا می توان نتیجه گرفت که تاثیر آلودگی ناشی از خودروها در سال 1400 بیشتر از آلودگی ایجاد شده توسط صنایع بوده است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شاخص کیفیت هوا، کلانشهر اصفهان، کیفیت هوا، AQI
  • سبحان قنبری، علی فاتحی زاده، فروزان همامی، انسیه طاهری* صفحات 457-469
    زمینه و هدف

    فرآیندهای UV و کلرزنی به طور گسترده ای برای گندزدایی فاضلاب و آب استفاده می شوند. در سال های اخیر، از آنها به صورت تلفیقی تحت عنوان روش اکسیداسیون پیشرفته ((AOP معروف به فرایند UV/chlorine استفاده شده است. در فرایند UV/Cl، رادیکال های Cl•، Cl2•− و HO• در طی فرایند تولید می شوند و قادر به حذف آلاینده های سخت تجزیه پذیر می باشند. در این مطالعه اثر حضور همزمان  برماید در کاربرد فرایند  UV/Cl، جهت حذف رنگ از فاضلاب نساجی و فاضلاب سنتتیک حاوی Direct Red 83:1(DR83:1) مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    فاضلاب بکار رفته در این مطالعه از یکی از واحدهای نساجی استان اصفهان تهیه گردیده است. پارامتر های عملیاتی موثر بر فرایند از جمله دوز کلرین (2/0، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی مول)، دوز برماید (25/0، 1، 25/1 و 5/1 میلی مول) و pH های مختلف اولیه فاضلاب کارخانه نساجی (3، 5، 7، 3/8 و 11) جهت تعیین مقادیر بهینه فرایند به منظور حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین اثر حضور برماید در فرایند UV/Cl در تخریب DR83:1 از فاضلاب سنتتیک در pH های مختلف مورد بررسی قرار گفته است (3، 5، 7، 9 و 11).

    یافته ها

    بر اساس آزمایشات، نتایج نشان داد در هر 2 فاضلاب، فرایند UV/Cl/Br عملکرد بهتری در حذف رنگ نسبت به فرایند UV/Cl ایفا می کند. مطلوب ترین عملکرد فرایند UV/Cl/Br جهت تخریب رنگ از فاضلاب نساجی در شرایط دوز برماید برابر با 25/1 میلی مول، دوز کلرین برابر با 5/1 میلی مول و pH واقعی اولیه فاضلاب برابر با 3/8 (راندمان حذف رنگ برابر با 04/92 %) حاصل می شود. بهینه عملکرد فرایند UV/Cl/Br در تخریب  DR83:1از فاضلاب سنتتیک در شرایط دوز برماید برابر 5 میلی مول، دوز کلرین برابر با 1/0 میلی مول و pH برابر 3 حاصل شد. پارامتر pH در هر 2 فاضلاب مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که عملکرد مطلوب فرایند UV/Cl/Br جهت حذف رنگ از فاضلاب نساجی در pH های قلیایی رخ میدهد درحالیکه عملکرد فرایند UV/Cl جهت حذف  DR83:1از فاضلاب سنتتیک در pH های اسیدی مطلوب تر می باشد. اثر دوزهای مختلف پارامتر های کلیدی مشخص کرد که با افزایش بیش از حد دوز برماید و کلرین، عملکرد سیستم در راندمان حذف رنگ بهبود نمی یابد.

    نتیجه گیری

    فرایند اکسیداسیون پیشرفته UV/Cl دارای پتانسیل بالای حذف رنگ از فاضلاب می باشد و حضور یون برماید سبب افزایش کارایی این سیستم می گردد که به عنوان یک سیستم پایدار و توانمند میتواند در تصفیه رنگ از فاضلاب های صنایع نساجی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ماوراء بنفش، کلرین، برماید، فاضلاب نساجی، Direct Red 83:1
  • لیما طیبی*، سهیل سبحان اردکانی، سید میلاد جعفری صفحات 470-484
    زمینه و هدف

    ماهی ها به عنوان منبع مهم تامین کننده پروتیین، آلاینده ها و به ویژه فلزات سنگین را از محیط‎های آبی دریافت و در بافت های بدن خود انباشته می کنند که این موضوع از نظر ایمنی غذایی حایز اهمیت است. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی تجمع عناصر آرسنیک، سرب و مس در بافت عضله گونه های قزل آلای رنگین کمان و ماهی سس صید شده از رودخانه سیروان استان کردستان در سال 1398 انجام یافت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی، پس از انتخاب پنج ایستگاه نمونه برداری در طول رودخانه، در مجموع تعداد 30 عدد از دو گونه ماهی صید شد. پس از هضم اسیدی نمونه ها، غلظت عناصر به روش طیف‏سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry: ICP-OES) خوانده شد و پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته ها

    میانگین غلظت عناصر آرسنیک، سرب و مس در بافت عضله ماهی قزل آلا به ترتیب برابر با 022/0، 034/0 و 078/0 میکروگرم در گرم و در ماهی سس نیز به ترتیب برابر با 018/0،  012/0 و 042/0 میکروگرم در گرم بود. هم چنین، مقایسه آماری میانگین غلظت عناصر با رهنمود FAO/WHO، ATSDR، FDA و EU نشان داد که میانگین غلظت همه عناصر کم تر از بیشینه رواداری بوده است.

    نتیجه گیری

    اگرچه در زمان اجرای پژوهش مصرف ماهیان مورد مطالعه از حیث نرخ تجمع عناصر در بافت عضله ماهی تهدیدی را متوجه سلامتی مصرف کنندگان نمی کند، اما عدم مدیریت اصولی اراضی مجاور رودخانه به ویژه اراضی زیرکشت می تواند منجر به ورود انواع آلاینده ها از جمله فلزات سنگین و باقی مانده آفت کش ها و کودهای شیمیایی و آلی از طریق تخلیه زه آب کشاورزی به رودخانه شده و ضمن تجمع آلاینده ها در بافت های بدن آبزیان ساکن، سلامت مصرف کنندگان را نیز با مخاطره مواجه کند.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، ماهی سس، فلز سنگین، ایمنی غذایی، رودخانه سیروان
  • اکرم کریمی، گلنار مخفی*، عیسی سلگی، سحر باقرپور صفحات 485-501
    زمینه و هدف

    گرد و غبار یکی از منابع مهم فلزات سنگین در محیط زیست است. فلزات سنگین با اتصال به ذرات گرد و غبار قادرند در مقیاس های وسیعی منتشر شوند. هدف از این پژوهش ارزیابی و سنجش میزان آلودگی فلزات سنگین در غبار ریزشی دشت سجزی اصفهان می باشد که در حال حاضر مهمترین منبع  ریزگرد ها برای شهر اصفهان است.

    روش بررسی

    در این پژوهش پس جمع آوری نمونه ها برای سه فصل، میزان سرب و روی و کادمیوم موجود در آنها تعیین و با استفاده از شاخص های آلودگی نظیر شاخص زمین انباشتگی (Igeo) ، فاکتور آلودگی (CF) و شاخص ارزیابی پتانسیل خطر محیط زیستی (RI) منطقه از نظر میزان الودگی ارزیابی شد و براساس داده ها نقشه ی آلودگی منطقه استخراج گردید.

    یافته ها

    بررسی شاخص درجه آلودگی نشان می دهد کادمیوم و سرب در درجه بسیار پایین آلودگی و روی در طبقه پایین آلودگی قرار  دارند که نشان دهنده عدم وجود آلودگی در منطقه است. همچنین شاخص خطر اکولوژیکی برای کادمیوم و سرب و مس در محدوده ریسک کم قرار دارد و همچنین خطر محیط زیستی برای هر سه عنصر در محدود کمتر از 150 قرار دارد که نشان دهنده پتانسیل ریسک کم می باشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت توزیع آلودگی برای کادمیوم در فصول مختلف متفاوت است و ایستگاه 2 و4  که در جنوب قرار دارند، بیشترین میانگین آلودگی را برای عنصر روی دارند همچنین ایستگاه 4 برای عنصر سرب بیشترین میانگین آلودگی را نشان می دهد.  بنابراین می توان نتیجه گرفت شیب آلودگی برای عنصر روی و سرب از شمال شرقی به طرف جنوب غربی می باشد و توزیع آلودگی برای کادمیوم در فصول مختلف متفاوت است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، فلزات سنگین، گرد و غبار اتمسفری، اصفهان
  • مهرداد چراغی*، سهیل سبحان اردکانی، حسن پرویزی مساعد، راضیه زندی پاک، بهاره لرستانی صفحات 502-512
    زمینه و هدف

    از آنجایی که استفاده از فاضلاب با بار آلی بالا در آبیاری باغات یا سبزی کاری ها مشکلات بهداشتی برای مصرف کنندگان به دنبال خواهد داشت، لذا، این مطالعه با هدف مقایسه کارایی خاکستر کوره آجرپزی و نیروگاه حرارتی با کربن فعال تجاری در حذف اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) از فاضلاب خانگی انجام یافت.

    روش بررسی

    به منظور ارزیابی کارایی حذف COD از نمونه فاضلاب خانگی، تحت شرایط بهینه و به صورت ناپیوسته از کربن فعال تجاری، خاکستر نیروگاه حرارتی و خاکستر کوره آجرپزی استفاده و اثر متغیرهای pH، مقدار جاذب، زمان تماس و سرعت اختلاط بررسی شدند. هم چنین، به منظور تعیین مدل جذب، نتایج با ایزوترم های لانگمویر و فروندلیخ برازش شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس، مقدار جاذب و سرعت اختلاط، کارایی حذف COD افزایش یافته است. هم چنین، pH برابر با هفت به عنوان pH بهینه برای انجام فرآیند تعیین شد. از طرفی، فرآیند جذب بر روی همه جاذب ها، از ایزوترم لانگمویر تبعیت کرده و بیشینه ظرفیت جذب برای جاذب های کربن فعال تجاری، خاکستر نیروگاه حرارتی و خاکستر کوره آجرپزی به ترتیب برابر با 0/83، 6/28 و 9/14 میلی گرم در گرم بود.

    نتیجه گیری

    کربن فعال تجاری یک جاذب کارآمد در حذف COD فاضلاب شناخته شد و اگرچه کارایی جاذب های خاکستر کوره آجرپزی و نیروگاه حرارتی کم تر از کربن فعال تجاری بود، اما ارزان قیمت بودن آن ها را می توان به عنوان یک مزیت برای استفاده به منظور حذف COD از فاضلاب مدنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: خاکستر کوره آجرپزی، خاکستر نیروگاه حرارتی، کربن فعال تجاری، اکسیژن خواهی شیمیایی، فاضلاب خانگی
  • محبوبه یزدان فر، سهیل سبحان اردکانی*، لیما طیبی صفحات 513-524
    زمینه و هدف

    امروزه افزایش سطوح غیرقابل نفوذ در شهرها به جاری شدن سیلاب و آلودگی رواناب منجر شده است. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی آلودگی عناصر آهن، سرب و کادمیم در رواناب سطحی نقاط پر ترافیک شهر ملایر انجام یافت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 15 نمونه رواناب سطحی از پنج ایستگاه منتخب در سطح شهر ملایر برداشت و به بطری های پلی اتیلنی منتقل شدند. به هر بطری چند قطره اسید نیتریک به منظور رساندن pH نمونه ها به 2 افزوده شد. بعد از طی مراحل آماده سازی آزمایشگاهی، غلظت عناصر در نمونه ها به روش طیف سنج نشری پلاسمای جفت شده القایی خوانده شد. پردازش آماری داده ها نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیم در نمونه ها به ترتیب برابر با 220/0، 320/0 و 150/0 میکروگرم در لیتر بوده که برای عناصر سرب و کادمیم از رهنمود WHO و برای عنصر کادمیم نیز از رهنمود سازمان حفاظت محیط زیست ایران برای تخلیه به منابع آب سطحی و پذیرنده بیش تر بوده است.

    نتیجه گیری

    از آن جا که آلودگی رواناب به فلزات سنگین به ویژه بر اثر آلاینده های انتشاریافته از حمل و نقل می تواند منجر به تهدید منابع پذیرنده و به تبع آن بروز مخاطرات محیط زیستی و بهداشتی شود، لذا، نسبت به جمع آوری و تصفیه رواناب ناشی از نزولات جوی قبل از تخلیه به منابع پذیرنده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رواناب سطحی، عناصر بالقوه سمی، طیف سنجی نشر اتمی، شدت ترافیک، ملایر
|
  • Mehdi Amidnia, Mahboubeh Cheraghi*, Afshin Takdestan, Babak Kakavandi, Reza Jalilzadeh Yengejeh Pages 417-430
    Background and Objective

    Recently, significant efforts have been performed for the removal of various emerging pollutants (EPs) from water sources. Among these EPs, benzotriazole has been widely identified in aquatic environments, which has harmful health and environmental effects, so it is necessary to apply various methods to remove it. Up to date, the use of advanced oxidation processes (AOPs) as an efficient method for the degradation and mineralization of EPs pollutants from aqueous solutions has attracted so much attention. Therefore, in this research, the performance of the persulfate activation process using magnetic nanocatalyst iron oxide-activated carbon prepared from coconut shell for the removal of benzotriazole from aqueous solution, and also the effect of different parameters have been investigated.

    Materials and Method

    This research is an experimental-laboratory study. The effect of various variables such as solution pH (2-10), catalyst dose (0.1-0.5 g/L), persulfate concentration (1-5 mM), and initial concentration of benzotriazole (10-50 mg/L) was investigated. The final concentration of benzotriazole was measured using a spectrometer. Also, the characteristics of the synthesized catalyst were investigated using numerous analyzes such as BET, FESEM, XRD, EDX and VSM, and

    Results

    The results showed that the highest efficiency of the process for the removal of benzotriazole was attained at pH: 6, initial concentration: 10 mg/L, catalyst dosage: 0.5 g/L, persulfate concentration: 3 mM, and more than 80% of benzotriazole was removed. On the other hand, the results of catalyst characterization showed that the catalyst was perfectly synthesized and could be reused in five consecutive cycles.

    Conclusion

    Based on the results of this research, this catalyst had a high performance for the removal of organic pollutants from aqueous solution.

    Keywords: Advanced oxidation, Benzotriazole, Persulfate, Coconut shell, Sulfate radical
  • Maryam Ahmadi, Soheil Sobhan Ardakani* Pages 431-441
    Background and Objective

    : Site selection is an important and necessary issue in waste management especially in fast-growing regions. Due to the landfill is a common solution for the final disposal of municipal solid waste in Iran, this study was carried out for MSW landfill site selection of Songhor Township by combining the geographic information systems (GIS), the analytical hierarchy process (AHP) and Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS).

    Materials and Methods

    In the current research, ArcGIS 10.2 software and its extensions were used as the GIS tool since there is able to perform suitability analysis using multi-criteria evaluation. Also, to identify appropriate landfill areas in the Songhor Township, eleven criteria including slope, geology, hydrology, fault, drainages, distance from transportation routes and rails, distance from protected areas, land use, population areas, distance from groundwater resources and distance from urban areas were evaluated. Then a final map was generated which identified the suitability regions for MSW landfill sites establishment.

    Results

    Based on the results obtained, 4.2% of the study area was most suitable, 33% was suitable, 17.8% was poorly suitable, and 45% was unsuitable for sanitary disposal of solid wastes of Songhor Township.

    Conclusion

    Since the AHP has relative ease of handling multiple criteria, and on the other hand, has potential to easy understand and effective handling of both qualitative and quantitative parameters, therefore, use of AHP is suggested as an efficient method to prioritization of suitable areas for landfill site selection. In other words, the AHP is a powerful tool for solving complicated problems that may have interactions and correlations among multiple objectives.

    Keywords: Site selection, Municipal solid waste, GIS, AHP, TOPSIS
  • Sayyed Ali Shahrezaie*, Rasoul Mirabbasi Najaf Abadi, Nafiseh Sadat Shahrezaie, Maryam Khosravi Pages 442-456
    Background and Objective

    Air pollution is one of the serious challenges that have been faced in recent years, especially in major cities around the world. Isfahan, as one of the metropolises of Iran, is no exception to this rule. This issue has become critical for Isfahan as a densely populated and industrial city.

    Materials and Methods

    In this research, the data recorded at 17 air quality monitoring stations in Isfahan have been analyzed. The stations included Ahmadabad, Parvin, Rudaki, Ostandari, Kharazi, Rehnan, Kaveh, Feiz, Mirzataher, Jey, Misaq Stadium, Farshadi, Bahonar, Enghelab, Shahinshahr, Mobarakeh and Segzai. All the statistical analyzes in this research were related to the AQI air quality index and were performed using Excel software.

    Results

    The results showed that among the 17 studied stations, Ahmadabad station did not have any clean and good days during the studied period (From April 21, 2021 to March 20, 2022) and compared to other stations, the highest number of days with the condition Unsanitary is recorded at this station. It also had the highest AQI in the fall compared to other stations. Therefore, Ahmadabad station is the most polluted area in terms of air quality. The results also showed that the highest number of good and clean days was recorded in Mobarakeh and Shahinshahr stations. These two stations had the lowest amount of AQI during the study period.

    Conclusion

    The results of this study shows that areas such as Segzi and Mobarakeh, which are relatively industrial areas, have less pollution than the Ahmadabad area, which is a residential but with high traffic. Therefore, it can be concluded that the impact of pollution caused by cars in 2021-2022 was more than the pollution caused by industries.

    Keywords: Air pollution, Air quality index, Isfahan metropolitan, Air quality, AQI
  • Sobhan Ghanbari, Ali Fatehizadeh, Forouzan Hemami, Ensiyeh Taheri* Pages 457-469
    background and objective

    UV and chlorination processes are widely used for wastewater and water disinfection. In recent years, they have been used integrative under the name of Advance oxidation process (AOP) method known as UV/chlorine process. In the UV/Cl process, Cl•, Cl2•−, and HO• radicals are produced during the process and are able to remove hard degradable pollutants. In this study, the effect of the simultaneous presence of bromide in the application of UV/Cl process to dye removal from textile wastewater and synthetic wastewater containing Direct Red 83:1 (DR83:1) is studied and investigated.

    Materials and Methods

    The wastewater used in this study was prepared from one of the textile units of Isfahan province. Operating parameters affecting the process including chlorine dose (0.2, 0.5, 1, 1.5 and 2 mmol), bromide dose (0.25, 1, 1.25 and 1.5 mmol) and Different initial pH values of textile industry wastewater (3, 5, 7, 8.3, and 11) were investigated to determine the optimal values of the process for dye removal. Also, the effect of the presence of bromide in the UV/Cl process in the degradation of DR83:1 from synthetic wastewater at different pH has been investigated (3, 5, 7, 9 and 11).

    Results

    Based on the experiments, the results showed that in both wastewaters, the UV/Cl/Br process performs better in dye removal than the UV/Cl process. The most favorable performance of the UV/Cl/Br process for dye degradation from textile wastewater was achieved under the conditions of bromide dose equal to 1.25 mmol, chlorine dose equal to 1.5 mmol and the actual initial pH of the wastewater equal to 8.3 (dye removal efficiency equal to 92.04 %). The optimal performance of the UV/Cl/Br process in the degradation of DR83:1 from synthetic wastewater was obtained under the conditions of bromide dose of 5 mmol, chlorine dose of 0.1 mmol and pH of 3. The pH parameter was investigated in both wastewaters and the results showed that the optimal performance of the UV/Cl/Br process to remove dye from textile wastewater occurs in alkaline pHs, while the performance of the UV/Cl process to remove DR83:1 from synthetic wastewater in Acidic pHs is more favorable. The effect of different dosages of key parameters revealed that by increasing the dosage of bromine and chlorine, the performance of the system in dye removal efficiency does not improve.

    Conclusion

    The UV/Cl advanced oxidation process has a high potential to remove dye from wastewater, and the presence of bromide ion increases the efficiency of this system, which can be used as a stable and capable system in dye treatment from textile industry wastewater.

    Keywords: Ultraviolet radiation, chlorine, bromide, textile wastewater, Direct Red 83:1
  • Lima Tayebi*, Soheil Sobhanardakani, Seyed Milad Jafari Pages 470-484
    Background and Objective

    The presence of heavy metals in the environment and especially bioaccumulatioin of these compounds in tissues of aquatic organisms could constitute be a hazard to food security and public health. Therefore, this study was conducted to analysis of As, Pb and Cu contents in muscle tissue of Oncorhynchus mykiss and Barbus barbus captured from the Sirvan River, Kurdistan in 2019.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a total of 30 fish samples were collected randomizelly from five sampling stations along the Sirvan River. After samples preparation, As, Pb and Cu concentrations were determined using ICP–OES. Also, all statistical analyses of the obtained data were performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that the mean concentrations of As, Pb and Cu (µg/g, wet weight) in muscle tissue of Oncorhynchus mykiss were 0.022, 0.034, and 0.078, respectively, while in muscle tissue of Barbus barbus were found to be 0.018, 0.012 and 0.042, respectively. Also, the mean contents of all the analyzed elements were lower than maximum permissible concentration (MPC) established by FAO/WHO, ATSDR, FDA and EU.

    Conclusion

    Although at the time of this research the contribution to the total body burden of the analyzed elements can be considered as negligibly small, mismanagement of land uses around the Sirvan River could lead to the entry of several kinds of pollutants such as pesticides and potentially toxic elements into the water body. Consequently, adverse health effects could be occured for local consumers through ingestion of fishes with high accumulated heavy metals in their tissues.

    Keywords: Oncorhynchus mykiss, Barbus barbus, Heavy metals, Food Security, Sirvan River
  • Akram Karimi, Golnar Makhfi*, Eisa Solgi, Sahar Bagherpor Pages 485-501
    Background and Objective

    Dust is one of the most important sources of heavy metals in the environment. Heavy metals can be dispersion on a large scale by binding to dust particles. This study aimed to evaluate and measure the pollution of heavy metals in subsidence dust of Sajzi plain in Isfahan.That now is the most important source of dust in Isfahan city.

    Materials and Methods

    After collecting samples for three seasons, this study determined the amount of lead, zinc, and cadmium, and then pollution indicators were assessed, such as accumulation index and contamination degree, etc

    Results

    The contamination degree showed that cadmium and lead were in a very low degree of contamination and zinc was in a low degree of contamination. Also, the ecological risk index was a low-risk range for cadmium, lead, and copper. The environmental risk for the three elements was less than 150, which showed low-risk potential.

    Conclusion

    According to the distribution of pollution, it can be concluded that the pollution slope for the zinc and lead element was from northeast to southwest. The distribution of contaminated cadmium was different in three seasons. Stations 2 and 4 had the highest average pollution for the zinc element. Also, station 4 for the lead element showed the highest average pollution

    Keywords: Air pollution, Heavy metals, Atmospheric dost, Isfahan
  • Mehrdad Cheraghi*, Soheil Sobhan Ardakani, Hassan Parvizimosaed, Raziyeh Zandipak, Bahareh Lestani Pages 502-512
    Background and Objective

    Since use of domestic wastewater contain organic pollutants for irrigation of agricultural farms will lead to be adverse health effects, this study was conducted to compare the efficiency of brick kiln ash, thermal power plant ash and also commercial activated carbon for removal of chemical oxygen demand (COD) from domestic wastewater.

    Materials and Methods

    In order to removal of COD from domestic wastewater by studied adsorbents, under optimal conditions the effects of pH, amount of adsorbent, contact time and  agitation speed were evaluated. Also, equilibrium data were fitted to Langmuir (L) and Freundlich (F) isotherm models.

    Results

    The results showed that the removal efficiency was increased by increasing in adsorbent dose, contact time and agitation speed. The optimum pH for COD removal was 7. Also, the results indicated that, the adsorption isotherm was well fitted by the Langmuir model with R2 = 0.997, 0.996 and 0.993 for commercial activated carbon, thermal power plant ash and brick kiln ash, respectively. Moreover, maximum adsorption capacity of COD for commercial activated carbon, thermal power plant ash and brick kiln ash were obtained 83.0, 28.6 and 14.9 mg/g, respectively.

    Conclusion

    Based on the results obtained, the commercial activated carbon found to be as an effective adsorbent for removal of COD from domestic wastewater compared to thermal power plant ash and brick kiln ash, but due to low cost of them, thermal power plant ash and also brick kiln ash could be used for removal of COD from wastewater.

    Keywords: Brick kiln ash, Thermal power plant ash, Commercial activated carbon, Chemical oxygen demand, Domestic wastewater
  • Mahboubeh Yazdanfar, Soheil Sobhanardakani*, Lima Tayebi Pages 513-524
    Background and Objective

    Nowadays, increases in the extent of impervious surfaces in urban areas causes contributed to flooding and runoff contamination. Therefore, this study was conducted to assess Fe, Pb and Cd concentrations in surface runoff samples collected from regions with high traffic intensity in city of Malayer, west of Iran.

    Materials and Methods

    In the current study, a total of 15 surface runoff samples were collected from five selected stations. The samples were filtered (0.45 μm), stored in polyethylene bottles and were acidified at a pH lower than 2 by adding concentrated HNO3 in order to avoid metal adsorption onto the inner bottle walls. Element (Fe, Pb and Cd) concentrations were determined using ICP-OES (710-ES, Varian). All statistical analyses were done using SPSS version 20.0

    Results

    The results showed that the mean concentrations of Fe, Pb and Cd in runoff samples were 0.220, 0.320 and 0.150 µg/l, respectively. Comparing the mean concentrations of analyzed elements with maximum permissible concentration (MPC) established by WHO and Iran DOE indicated that the mean concentrations of Pb and Cd were found to be higher than WHO permissible limits. On the other hand, the mean concentration of Cd was higher than Iran DOE permissible limits.

    Conclusion

    The results indicated that surface runoff from regions with high traffic intensity in city of Malayer were polluted with Pb and Cd, which could be threaten the surface water resources and health of citizens. Therefore, periodic monitoring and consequently treatment of runoff from rainfall before entering to surface water resources is recommended.

    Keywords: Surface runoff, potentially toxic elements, Atomic emission spectrometry, Traffic intensity, Malayer